Αξιωματούχος της Χαμάς παραδέχθηκε ότι η οργάνωση απήγαγε (και προφανώς δολοφόνησε) τους τρεις ισραηλινούς εφήβους, γεγονός που τελικά οδήγησε στην Ισραηλινή σφαγή στην Γάζα

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει ο Παύλος

….

Στην Κωνσταντινούπολη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι μέλη της οργάνωσης απήγαγαν τους τρεις ισραηλινούς εφήβους, ο θάνατος των οποίων τον Ιούνιο προκάλεσε κύμα βίας και οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα, σε μια πρώτη αναγνώριση της εμπλοκής του ισλαμιστικού κινήματος στην υπόθεση.

Μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων, στις 20/8 , ο Σάλεχ αλ-Αρούρι από τη Δυτική Όχθη που ζει εξόριστος στην Τουρκία, φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς ήταν πίσω από την απαγωγή των εφήβων:


«Υπήρχαν πολλές εικασίες για την επιχείρηση αυτή, κάποιοι είπαν ότι ήταν συνωμοσία», δήλωσε ο αλ-Αρούρι, σύμφωνα με ηχογραφημένο απόσπασμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους διοργανωτές. «Η λαϊκή βούληση ασκείται στην κατεχόμενη γη μας και κορυφώθηκε με την ηρωική πράξη των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ (σ.σ. ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς) να φυλακίσουν τους τρεις έποικους στη Χεβρώνα».

Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνούνταν μέχρι σήμερα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε εμπλοκή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλιο Παύλου:

Η παραδοχή αυτή του αξιωματούχου της Χαμάς, εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως, ωστόσο δεν δικαιολογεί, κατά τη γνώμη μου, τον ολοκληρωτικό πόλεμο που εξαπέλυσε το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα. Ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην κατανόηση της συνολικής εικόνας.

Οι απλοί πολίτες του Ισραήλ έχουν κάθε λόγο να φοβούνται μέσα σε μια θάλασσα αραβικής εχθρότητας και ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν, αυτή είναι η γνώμη μου, δύο πράγματα:

Αφενός μεν ότι το κράτος τους χρησιμοποιεί τους δικαιολογημένους φόβους τους προκειμένου να πετύχει τους στόχους του σε ένα παιχνίδι εξάσκησης μεγάλης ισχύος και κυριαρχίας. Από αυτή την άποψη οι κρατικές πολιτικές του Ισραήλ εντείνουν συνεχώς την εχθρότητα που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί πολίτες

Αφετέρου δε ότι ένα μέρος τουλάχιστον αυτής της εχθρότηταςτων αράβων και των ισλαμιστών μπορεί να κατανικηθεί με μια ειλικρινή προσφορά ειρήνης. Το πόσο σημαντικό μέρος είναι αυτό μέσα στη συνολική εχθρότητα που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί δεν μπορούμε να το ξέρουμε εξ αρχής. Μόνο η επίμονη, συστηματική και γενναία προσφορά ειρήνης με παραχωρήσεις ζωής στους Παλαιστινίους, στη κατεύθυνση των δύο κρατών, θα μπορούσε να το εξακριβώσει. Νομίζω ότι αυτή η στρατηγική μπορεί και πρέπει να δοκιμασθεί.

 

Η επιφύλαξη μου στο κατά πόσο η ύπαρξη, τελικά, των «δύο κρατών» και η ικανοποίηση των βασικών παλαιστινιακών αιτημάτων θα μπορέσει να εξαφανίσει ολοκληρωτικά την εχθρότητα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ισραηλινοί πολίτες, σχετίζεται με την εκτίμηση ότι η εχθρότητα αυτή δεν σχετίζεται απλώς με το πρόβλημα κατοχής. Όταν, για παράδειγμα, αρκετά παλιότερα στέλεχος της Χαμάς είχε υποστηρίξει ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν μπορεί να υπογραφεί διαρκής συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ για θρησκευτικούς λόγους και πρόσφερε τριακονταετείς συνθήκες ειρήνης ανανεούμενες (;), είναι φανερό ότι μπαίνουν και άλλες μεταβλητές στην αντιπαράθεση ισραηλινών και παλαιστινίων, Αράβων και ισλαμιστών .

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-jv2

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

4 σκέψεις σχετικά με το “Αξιωματούχος της Χαμάς παραδέχθηκε ότι η οργάνωση απήγαγε (και προφανώς δολοφόνησε) τους τρεις ισραηλινούς εφήβους, γεγονός που τελικά οδήγησε στην Ισραηλινή σφαγή στην Γάζα

 1. Αυτή η»είδηση» μεταδόθηκε με μονομερή και ελλιπή τρόπο από το πρακτορείο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» (και στη συνέχεια από το capital.gr, το «Βήμα» κλπ.) _σαν_ να είναι σίγουρη, ενώ καθόλου δεν είναι…

  Δείτε την ορίτζιναλ είδηση στο Γκάρντιαν, με _πόσο_ μεγάλες επιφυλάξεις γράφτηκε:

  http://www.theguardian.com/world/2014/aug/21/hamas-kidnapping-three-israeli-teenagers-saleh-al-arouri-qassam-brigades

  Hamas official: we were behind the kidnapping of three Israeli teenagers
  Claim by Saleh al-Arouri, a founder of Hamas’s military wing, is doubted by experts and not supported by other Hamas sources

  […]

  Hugh Lovatt, Israel and Palestine coordinator at the European Council on Foreign Relations, said that while al-Arouri was a significant Hamas figure – serving as the group’s most prominent representative in Turkey – the former militant could have an ulterior motive for making his claim.

  “Given the timing I would be very suspicious about his claim. I still don’t believe Hamas as an organisation and its upper echelons sanctioned the kidnappings – something that Israeli intelligence also believes,” he said.

  Lovatt said that al-Arouri may be trying to claim credit for the actions of others in an attempt to demonstrate his own continued sway in the West Bank and Hamas’s ability to hit Israel after failing to secure significant concessions after six weeks of violence in Gaza.

  “A second, more remote possibility, is that al-Arouri is telling the truth and that he has operated on his own initiative – a development with very worrying repercussions as it would imply a serious power struggle and splintering within Hamas,” he said.

  Εξάλλου… ΓΙΑΤΙ να σκοτώσει η Χαμάς τους 3 εφήβους?

  Αν πραγματικά το έκανε εκείνη, όχι μόνο είναι εγκληματική, αλλά είναι και ΠΟΛΥ ΗΛΙΘΙΑ.

  -Διότι αν αντάλλασσε _ζωντανούς_ τους 3 εφήβους θα κέρδιζε… 3 χιλιάδες αποφυλακισμένους,
  όπως στην περίπτωση του Gilad Shalit.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gilad_Shalit

  • Στο σχόλιο μου εκφράζω και τη δική μου επιφυλακτικότητα: «Η παραδοχή αυτή του αξιωματούχου της Χαμάς, εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως… «.
   Ωστόσο, νομίζω ότι η Χαμάς δεν έχει διαψεύσει, ενώ η δήλωση αυτή της έδινε την ευκαιρία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ρωτώ: Υπήρξε εμφαντική καταδίκη από πλευράς Χαμάς της απαγωγής και της δολοφονίας των 3 ισραηλινών; Από αυτά που ξέρω όχι.
   Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση, η δήλωση αυτή ενός σημαντικού στελέχους της Χαμάς αποκαλύπτει προθέσεις.
   Τέλος, θεωρώ ότι το σχόλιο μου παραμένει σε πλήρη ισχύ.

   • Από δική μου πείρα τέτοιων ειδήσεων διαπίστωσα ότι πολύ σπάνια θα βγει κάποιος να διαψεύσει κάποιον άλλον, ίσως γιατί θέλουν να κρατήσουν μια ενότητα ανάμεσα σε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Αυτό ίσως είναι και ο λόγος που κρατάνε το παλιό τους καταστατικό «παρόλο που έχει μόνο ιστορική αξία», «για εσωτερικούς λόγους». Δηλαδή δεν το ακυρώνουν για να μη δυσαρεστηθούν (εσωτερικά) κάποια μέλη τους με πιο ακραίες απόψεις (από τις επικρατούσες).

    Κατά τη γνώμη μου κακώς, βέβαια…

    • Όπως και να είναι, σε ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά σου στην διασαφήνιση των γεγονότων. Κατά τη γνώμη μου αποτελείς πραγματικά «αντικειμενικό σχολιαστή», σε συνεχή προσπάθεια. Ότι καλύτερο μπορεί, δηλαδή, κανείς να ελπίζει 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s