Η Άμεση Δημοκρατία είναι Εφικτή με λίγους μόνο Συμβιβασμούς!

Ηράκλειο, 20 Ιουνίου 2011

 

Επειδή το σκέφτομαι κι εγώ, σαν πολλούς από σας, καιρό τώρα, έχω να προτείνω τα παρακάτω (με την σχετική αιτιολόγηση). Πιστεύω ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της δημοκρατίας σήμερα, 2ο μετά την 4ετή παραχώρηση της εξουσίας σε «αντιπροσώπους», είναι ότι χάνονται οι επί μέρους προτάσεις-απόψεις στα πλαίσια κάποιας συνολικής κατεύθυνσης. Έτσι, «πρέπει» να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα του οποίου του αρέσει η διαφημιζόμενη συνισταμένη των προτάσεών του (πχ κόμματα σαν τους οικολόγους χάνουν την στήριξη της κοινωνίας, τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πιστεύω ότι, πρέπει να μπορούν οι πολίτες να τοποθετούνται στα επί μέρους. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι βουλευτές να επιστρέφουν στις περιφέρειές τους και να ζητούν τη γνώμη τοπικών συνελεύσεων πριν από κάθε ψηφοφορία ενός σχεδίου νόμου (και ηλεκτρονική πρόσβαση στις ψηφοφορίες πρέπει να προωθηθεί σταδιακά). Οι συνελεύσεις πρέπει να προσδιορίζουν «αναγκαίες προϋποθέσεις» για το θέμα που θέτει ο νόμος και να παίρνουν θέση απέναντι στη «θέση» της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο). Τι ωραία ευχολόγια θα πείτε….

Έρχομαι στη συγκεκριμένη πρόταση. Το κίνημα των πλατειών φοβάται να αποδώσει την εξουσία σε ένα καινούριο κόμμα που θα ξεπηδήσει από τα σπλάχνα του και θα εκπροσωπήσει τις απόψεις του. Δικαίως, αφού η διαδικασία εκπροσώπησης είναι θολή και ένα κόμμα δεν είναι ελέγξιμος μηχανισμός και είναι επιρρεπής στη διαφθορά, τη διαπλοκή και στο να βάλει το κυνήγι της εξουσίας πριν από το συμφέρον της πλειοψηφίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε, πιστεύω, είναι …

 

 

Ένα Κόμμα ανά Νομό!      ===>      52 Κόμματα Άμεσης Δημοκρατίας!

 

(Άμεση Δημοκρατία –Αθήνα,

Άμεση Δημοκρατία –Θεσσαλονίκη,

Άμεση Δημοκρατία –Αχαΐα,

Άμεση Δημοκρατία –Ηράκλειο,

… κοκ)

 

 

Τα κόμματα αυτά πρέπει να έχουν ένα κοινό βασικό πυρήνα στο καταστατικό τους που θα εγγυάται την αμεσοδημοκρατία σε σχέση με το συγκεκριμένο νομό και θα προσδιορίζει την διαδικασία της. Πιστεύω ότι, η παραπάνω προσέγγισή μου στο ρόλο των βουλευτών είναι ο τρόπος. Επίσης, προσδιορίζει σε κατανοητά επίπεδα το μέγεθος της υπευθυνότητας που πρέπει να επιτύχουμε, καθώς είναι αντιληπτές οι προκλήσεις της δημιουργίας αυτών των κομμάτων.

Πάνω από όλα, η διαδικασία αυτή επιτρέπει σε όσους ψηφίζουν λευκό ή άκυρο από απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα και σε όσους θέλουν να αλλάξουν την προηγούμενη κομματική επιλογή τους ή την προηγούμενη ψήφο «μη στήριξης του αντίπαλου κόμματος», να βρουν ένα πολιτικό «σπίτι», στο βαθμό που το κόμμα Άμεσης Δημοκρατίας στον νομό τους πείθει για την εκπλήρωση του ρόλου του. Φυσικά, αυτό εξαρτάται, αντίστροφα, από τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες του, αλλά ακόμα περισσότερο, στον προσδιορισμό αυτών των διαδικασιών και του καταστατικού.

Αν αυτό πετύχει, θα λύσει το πρόβλημα της ΜΗ αναγνώρισης των λευκών από το υπάρχον θεσμικό/νομοθετικό πλαίσιο και θα μας δώσει τον έλεγχο της βουλής, ανάλογα με το βαθμό απογοήτευσης από την υπάρχουσα κομματοκρατία! Πιστεύω ότι, είναι ό,τι καλλίτερο μπορούμε να καταφέρουμε (τουλάχιστον άμεσα)!

Μετά δεν μένει παρά να «ρίξουμε» την κυβέρνηση!

 

 

Short link: http://wp.me/pPn6Y-96m

προσωπικό blog: http://wp.me/p1AUd3-t

 

 

7 σκέψεις σχετικά με το “Η Άμεση Δημοκρατία είναι Εφικτή με λίγους μόνο Συμβιβασμούς!

    • Στις εκλογές θα φτάσουμε είτε με αγώνες, είτε αναπόφευκτα, από την ίδια τη λογική της σημερινής κομματοκρατίας. Δεν προτείνω να σταματήσουν οι πλατείες να κάνουν οτιδήποτε άλλο κάνουν αυτή τη στιγμή, αν αυτό είναι στο μυαλό σου…

  1. Σταμάτη δεν είναι κακή η πρότασή σου, αλλά η γεωγραφική περιφέρεια του Νομού είναι πολύ μεγάλη για την άμεση δημοκρατία…χρειάζονται μικρότερες περιφέρειες. Μια λαϊκή συνέλευση για να είναι λειτουργική δεν μπορεί να έχει πάνω από 2-3.000 άτομα. Το Ηράκλειο της Κρήτης λοιπόν χρειάζεται, για παράδειγμα 100 τοπικές συνελεύσεις…Θα μπορούσαν λοιπόν οι σημερινοί νομοί, να γίνουν ομοσπονδίες συνελεύσεων…και όλη η χώρα μια συνομοσπονδία…Τώρα για τους «βουλευτές» της συνομοσπονδίας, πρώτον δεν χρειάζεται να εκλέγονται, αλλά να κληρώνονται…δεύτερον δεν χρειάζεται καν να αποφασίζουν οι ίδιοι…μπορούν να διαβουλεύονται μόνο και οι αποφάσεις να παίρνονται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας απο τους πολίτες (που αυτές αφορούν) απευθείας…

    • Ας κάνουμε το πρώτο βήμα και μετά επιδιώκουμε την επιστροφή της απλής αναλογικής, του εξορθολογισμού του αριθμού των βουλευτών με βάση τον πληθυσμό μιας εκλογικής περιφέρειας και την κατάργηση των βουλευτών επικρατείας ή το αντίστροφο αν θες… Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειάζεται η αντιπροσώπευση από ανθρώπους με περισσότερες ικανότητες από αυτές ενός οποιουδήποτε πολίτη, σε συνδυασμό όμως με τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου και άμεσης ανάκλησης.

    • Μόνο με αποκέντρωση μπορεί να λειτουργήσει η αμεσοδημοκρατία και η αυτοργάνωση , αν είναι να μείνει πχ η Αθήνα 5,5 εκατομμύρια ή πχ το Ηράκλειο 100 χιλιάδες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ποτέ.

      • Βρίσκω λογικό, σε πρώτη φάση, να γίνονται τόσες συνελεύσεις ανά εκλογική περιφέρεια, όσοι είναι οι βουλευτές που βγάζει η περιφέρεια, ή τον καθορισμό κάποιου πολλαπλασιαστή επί αυτού του αριθμού. Όμως, πιστεύω ότι, οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, έχουν πιο χαμηλά την αίσθηση της αντιπροσώπευσής τους αυτή τη στιγμή, από το να ανήκουν σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες και στο ίδιο ευρύτερο χώρο. Έτσι, για παράδειγμα, μια πόλη σαν την Πρέβεζα, με 15.000-20.000 κατοίκους, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται πάνω από μία συνέλευση, προς στιγμήν, για λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι λίγο-πολύ όλοι ξέρουν όλους. Δεν έχω αντίρρηση να ήταν 4 οι συνελεύσεις σε αυτό το παράδειγμα (μία ανά 5.000 κατοίκους) ή και περισσότερες, αρκεί να μπορούν να υποστηριχθούν αυτές οι παράλληλες συνελεύσεις από τη δυναμική της συμμετοχής στο κόμμα της κάθε περιφέρειας, αλλά και οικονομικά.

        Τώρα, εκεί που θα συμφωνήσω μαζί σου και πιστεύω χρειάζεται περισσότερο βάρος, είναι σε συνελεύσεις για τον ευρύτερο νομό σε πιο αποκεντρωμένα σημεία από την πρωτεύουσα. Αυτό, πάλι, δεν μπορεί να γίνει ξεχνώντας τελείως την πληθυσμιακή αντιπροσωπευτικότητα… Σε κάθε περίπτωση, δεν κατέχω κανενός είδους αυθεντία και αυτά τα θέματα πρέπει να περάσουν από γενικές συνελεύσεις.

Σχολιάστε