Οι τσιφλικάδες της φράουλας για τις συνθήκες στα φραουλοχώραφα

Αναδημοσίευση από το μπλογκ εργασιακό δελτίο

*αναδημοσιεύεται το πλήρες κείμενο, με αλλαγμένη τη σειρά. Προτάσσονται τα σχόλια και ακολουθεί η επιστολή των τσιφλικάδων.

boycott manolada

Προφανώς θεωρούν ότι απευθύνονται σε ανίδεους και ηλίθιους !

-Τα μεροκάματα δεν είναι πάνω από 10-15 €.

-Κανείς δεν ασφαλίζει εργάτες στον ΟΓΑ, όπως οφείλουν

-Η παροχή τροφής στους εργαζόμενους δεν τους απασχολεί, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνεται σε συμφωνίες αλλά και είναι ιστορική πρακτική στα χωράφια.

-Λέξη δεν λένε για τα κυκλώματα δουλεμπορίας και την αλλαγή εθνικότητας εργαζομένων με τα χρόνια, άλλοτε Βούλγαροι, άλλοτε Μπαγκλαντεσιανοί…

-Λέξη δεν λένε για κάποιους που νοικιάζουν δύο μέτρα σε ένα θερμοκήπιο για 50€ το μήνα, συχνά οι ίδιοι οι δουλέμποροι το κάνουν, αλλά δεν λείπουν και οι αγρότες.

-Φυσικά δεν λένε κουβέντα για “μετακλητούς” εργαζόμενους, μια νόμιμη πρακτική που επιτρέπει σε κάποιον να προσκαλέσει εργαζόμενους για συγκεκριμένη δουλειά και χρονική περίοδο από το εξωτερικό.

-Από το κράτος ζητάνε σπίτια, εύκολες άδειες, υποστήριξη και λεφτά, αλλά δεν λένε λέξη εδώ και 10 χρονια για τις παρανομίες στην περιοχή που τουλάχιστον ανέχονται αν δεν ενισχύουν καθώς κερδίζουν.

Ποιόν κοροϊδεύουν ?

Η επιστολή υπογράφεται από δύο ομάδες παραγωγών-εταιρείες, την “Υρμίνη” και την “Ηλιδα”, που όχι μόνο δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος αλλά ζητάνε από το κράτος να παρέμβει και να πληρώσει.

“Με αφορμή το χθεσινό θλιβερό περιστατικό που αφορά συγκεκριμένη Γεωργική Εκμετάλλευση και όχι το σύνολο των παραγωγών φράουλας, λάβαμε την τιμή να συντάξουμε την κοινή αυτή επιστολή, επειδή θεωρούμε πως μόνο εσείς μπορείτε να προσεγγίσετε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα υψίστης σημασίας που αφορά στην υγιεινή, ασφάλεια αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης, στην ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας αλλά και την προστασία της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής από την «ωρολογιακή βόμβα» του εργασιακού ζητήματος που απειλεί να καταστρέψει την καλλιέργεια.Αφορμή αυτής της επιστολής, εκτός από τα δυσμενή και ισοπεδωτικά δημοσιεύματα του τύπου για όλους τους παραγωγούς, που εσφαλμένα τους έχουν τοποθετήσει στο ίδιο «τσουβάλι», αποτελεί και το ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης των εργατών γης, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούν μετανάστες από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και που βρίσκονται στην περιοχή μας για 5-6 περίπου μήνες, αποκλειστικά για να εργαστούν στην καλλιέργεια αυτή.
Προτού παραθέσουμε τις προτάσεις μας για το ζήτημα, θα επιθυμούσαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνει μέχρι σήμερα η καλλιέργεια στην περιοχή:

•    Η Φράουλα, καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95 % στην Ηλεία και Αχαΐα, με συνολική κάλυψη που σήμερα ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και με αλματώδη ρυθμό ανάπτυξης (την καλλιεργητική περίοδο 2003-2004 ήταν μόλις 1.200 στρέμματα).

•    Η καλλιέργεια της Φράουλας στη μικρή ζώνη που έχει εγκατασταθεί, προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. Ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90 % της συνολικής παραγωγής.

•    Επομένως με τη διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι παραγωγοί μας, εισρέει χρήμα στην Ελλάδα από ξένες πηγές. Επίσης όλα τα χρήματα επενδύονται στην περιοχή, με επέκταση των εκτάσεων της φράουλας καθώς και των λοιπών εμπορικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας αφενός στην ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου στο ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, μέσα από καθαρά παραγωγικές κι εξαγωγικές δραστηριότητες που αποφέρουν εισροή χρήματος από ξένες χώρες.

•    Οι εξαγωγές των προϊόντων μας, γίνονται σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία,  Γερμανία, Ουκρανία με απόλυτη επιτυχία, χωρίς ποτέ να είχαμε προβλήματα αφενός ποιοτικά, αφετέρου ασφαλείας του προϊόντος, ως προς τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Μάλιστα, στα Super Markets του εξωτερικού, το προϊόν μας απολαμβάνει ιδιαίτερης θέσης, επειδή είμαστε ίσως οι μοναδικοί που μπορούμε και καλύπτουμε όλες τις εμπορικές προδιαγραφές ασφάλειας, που αφορούν στην ανίχνευση ελαχίστων δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων και σε ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κάτω του 30 % των Ευρωπαϊκών MRLs τους.

•    Το προϊόν μας, θεωρείται από τις αγορές του εξωτερικού ανώτερο ποιοτικά έναντι των ανταγωνιστών μας (πχ Ισπανία με περισσότερα από 100.000 στρέμματα αλλά και συνεχώς αναπτυσσόμενη Τουρκία) και γι αυτό απολαμβάνει σαφώς καλύτερης τιμής.

Αναφορικά στο θέμα των εργατών γης, τα τελευταία χρόνια και με την επέκταση της καλλιέργειας, έχουν ανακύψει ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά . Περιγραφικά αναφέρουμε το υπάρχουν καθεστώς:

–    Οι εργάτες γης είναι απολύτως απαραίτητοι. Η ανάγκη της καλλιέργειας ανέρχεται σε τουλάχιστον 80-90 ημερομίσθια / στρέμμα / έτος και αφορούν κυρίως τη συγκομιδή.
–    Το καθεστώς εργασίας είναι αυστηρά 6-6,5 ωρών (δεδομένου πως στις 13.00 το μεσημέρι το προϊόν πρέπει να έχει φορτωθεί και να ταξιδεύει, επειδή είναι ιδιαίτερα ευπαθές). Εργάζονται από τις 7.00 πμ έως και τις 13.00 ή 13.30.
–    Οι εργάτες γης είναι παράνομοι μετανάστες κυρίως από χώρες όπως το Μπαγκλαντές
–    Διαμένουν περιοδικά στην περιοχή της Βουπρασίας και σε άσχημες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε, δεδομένου πως οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή (ενοικιαζόμενες οικίες κλπ) αδυνατούν να τους απορροφήσουν ακόμα και στο ελάχιστο.

Επίσης αν κάποιος παραγωγός φράουλας προσπαθήσει να προσφέρει καταλύματα (πχ κοντέινερ με ρεύμα, νερό, τουαλέτα κλπ, αφενός αντιμετωπίζει προβλήματα αδειοδότησης από δημόσιους φορείς πχ την πολεοδομία, αφετέρου δεν έχουν οριστεί επίσημες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε τεκμηριωμένα να εξασφαλίζεται η ευημερία των εργαζόμενων κατά την προσωρινή διαμονή τους στην περιοχή.

–    Το ημερομίσθιο των 6 ωρών εργασίας, ανέρχεται σήμερα στα 23-25 Euro. Το ετήσιο κόστος εργασίας  (μαζί με το κόστος εγκατάστασης των παγίων) συμμετέχει κατά 45-55 % στο συνολικό κόστος της καλλιέργειας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το οικονομικό της αποτέλεσμα (δείτε Συνημμένο 1 – Χρηματο-οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας).

–    Ο ανταγωνισμός του κόστους πχ  στην Τουρκία, ανέρχεται για τις ίδιες ώρες εργασίας, περίπου στα 6 – 10 δολλάρια, όταν εμείς για 6 ώρες εργασίας, παρέχουμε 25 ευρώ.

–    Πως ουσιαστικά ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της Φράουλας, στηρίζεται στην παράνομη μετανάστευση καθιστώντας το μέλλον της καλλιέργειας ιδιατέρως επισφαλές.

Παρά όμως τα δημοσιεύματα, αναγνωρίζουμε πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης. Οι εργάτες αυτοί δεν ήρθαν στη χώρα μας με σκοπό να προωθηθούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά αποκλειστικά για να εργαστούν στη συγκεκριμμένη καλλιέργεια. Εργάζονται 6 ώρες, λαμβάνουν 23-25 ευρώ και τα χρήματα αυτά τα προωθούν στη χώρα. Παράλληλα, είναι πρακτικά αδύνατο οι υπάρχουσες υποδομές των τοπικών χωριών, να φιλοξενήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η εργασία είναι πολύτιμη, δεδομένου πως κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί παραγωγοί, μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις και προκειμένου να μην προωθηθούν οι εργάτες γης σε άλλες περιοχές και οδηγηθεί η καλλιέργεια στον κατάρρευση, τους παρέχουν, φυσικά χωρίς κόστος, γη σε δικά τους χωράφια ώστε από μόνοι τους να εγκαταστήσουν παραπήγματα, τα οποία όμως είναι κακής ποιότητας και δεν εξασφαλίζουν ποιοτική και άνετη διαβίωση, έστω και προσωρινά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και δεδομένου που επιθυμούμε την βέλτιστη λύση του προβλήματος, παρακαλούμε λάβετε υπόψη τις παρακάτω προτάσεις, που ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες όπως πχ στην Ισπανία:

Θεσμοθέτηση ειδικών και συγκεκριμένων προδιαγραφών διαβίωσης για τους εργάτες γης. Δηλαδή ανά πόσα άτομα θα πρέπει να εγκαθίστανται μονάδες στέγασης, υγιεινής και θέρμανσης, ταχύτατη αδειοδότηση χωρίς ή με ελάχιστο κόστος, ταχύτατη ρευματοδότηση και γενικότερα εξειδίκευση όλων των απαραίτητων παραμέτρων, ώστε να είναι βιώσιμη η προσωρινή διαμονή τους.

Τις παραπάνω ειδικές προδιαγραφές θα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί φράουλας. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πραγματοποιείται συνεχής έλεγχος αποτελεσματικότητας της υλοποίησης των προδιαγραφών, από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Απασχόλησης ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέρος του κόστους υλοποίησης να το αναλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες, ενώ παράλληλα να χορηγείται η δυνατότητα επιδότησης από προγράμματα όπως πχ το ΕΣΠΑ.

Να υπάρχει η δυνατότητα εύκολης αδειοδότησης για τις παραπάνω εγκαταστάσεις, χαμηλού κόστους.

Χορήγηση Visa ορισμένου στους εργάτες γης που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως, αν αυτό το επιτρέπει ο Νόμος,  κατ΄ αποκλειστικότητα σε κάθε καλλιέργεια και παραγωγό. Οι παραγωγοί της φράουλας να καταρτίζουν τη λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας των εργατών που επιθυμούν να απασχολήσουν στην καλλιέργειά τους κι εφόσον οι εργάτες το επιθυμούν, τότε να προσέρχονται νόμιμα ώστε να διαμείνουν στις περιοχές με τις ειδικές προδιαγραφές που αναφέραμε, για τις οποίες υπεύθυνος ως προς την υγιεινή και ασφάλεια θα είναι ο κάθε παραγωγός και που θα ελέγχεται από τους φορείς που προαναφέραμε.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών. Τέτοιες ενέργειες θα δράσουν ως «γκέτο» στην περιοχή και γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή τόσο για τους μετανάστες-εργάτες γης όσο και για την τοπική κοινωνία. Επιθυμούμε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε περιοχές ευθύνης των παραγωγών, για τις οποίες υπεύθυνοι θα είναι οι παραγωγοί, με ονομαστική διαμονή, ώστε να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, προσφέροντάς τους παράλληλα, όπως και σήμερα, τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή μας και να αναπτύσσουν την κοινωνική τους ζωή στην τοπική κοινωνία, πέραν του 6ώρου εργασίας τους.

Θεωρούμε πως με την παραπάνω πρόταση που θέτουμε προς διαβούλευση, είναι εφικτό να δοθεί λύση στο σπουδαίο αυτό πρόβλημα το οποίο αφενός αναγνωρίζουμε κι επιθυμούμε να επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφετέρου δεν έχουμε από μόνοι μας την αρμοδιότητα και τα μέσα για να το πετύχουμε.

Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στηριζόμενα σε ένα μεμονωμένο αλλά απερίφραστα κατακριτέο περιστατικό, έχουν λάβει ισοπεδωτική στάση, κατασυκοφαντώντας το προϊόν, τους αγρότες της περιοχής αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως η αγροτική οικονομία στηρίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε μετανάστες. Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και σε άλλες καλλιέργειες; Οι μετανάστες δε συγκομίζουν ελιές, εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα ;

Το ζήτημα επίλυσης του ουσιαστικού ζητήματος των εργατών γης είναι υψίστης σημασίας. Αν η Πολιτεία αδρανήσει, τότε σίγουρα, πέραν του ανθρωπιστικού προβλήματος που διογνώνεται, θα στείλουμε στις καλένδες άλλη μια σοβαρή παραγωγική δραστηριότητα, από την οποία το κράτος άμεσους φόρους χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Από αυτά τον τζίρο της φράουλας, περίπου τα 90 % αποτελούν ξένα χρήματα και όχι αναμόχλευση Ελληνικών «δανεικών» χρημάτων. Αν η πολιτεία αδρανήσει, τότε απλά η καλλιέργεια θα οδηγηθεί πολύ γρήγορα στον μαρασμό.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε όπως εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή την επιστολή μας και στη συνέχεια να συζητήσουμε από κοντά για την αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής λύσης”.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ριζοσπάστη στις 19/4/2008, δηλαδή πριν από πέντε χρόνια ακριβώς, περιέγραφε τις συνθήκες ως εξής. Οι παραγωγοί θυμήθηκαν να ενδιαφερθούν τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, γιατί έγινε θόρυβος λόγω της δολοφονικής επίθεσης και φοβούνται το μποϊκοτάζ.

«Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολλώ δε μάλλον να κατοικούν άνθρωποι. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές – θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές – παράγκες – θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες – έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών – οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι ανύπαρκτες έννοιες. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους «σαρίδια», πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά εικοσάδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες που “άνοιξαν”, για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν με το κεφάλι την παραμονή τους. Έτσι, εκεί που κατοικούσαν ποντίκια, σαύρες και αράχνες δημιουργήθηκε χώρος και για ανθρώπους.» (Ριζοσπάστης, 19.4.2008)

Σύντομο λινκ δημοσίευσης http://wp.me/pPn6Y-ghq

16 σκέψεις σχετικά με το “Οι τσιφλικάδες της φράουλας για τις συνθήκες στα φραουλοχώραφα

  1. Τα καθάρματα! Τι λένε και μάλιστα κατόπιν εορτής! Πρέπει λέει να τους ορίσει προδιαγραφές για τη διαμονή η πολιτεία. Αυτοί δεν ξέρουν τι είναι ανθρώπινη διαμονή και τι όχι!

    Boycott Strawberris from Manolada Greece!

  2. Τον φασισμό τον έχει ήδη θηλάσει και αναθρέψει η ελληνική κοινωνία. Σιγά που με το μπουκοτάζ στις φράουλες θα αλλάξει το μυαλό των ελληνόψυχων σκατιάδων. Τα ανθρώπινα ζώα που διαπράττουν το έγκλημα έχουν από πίσω τους πολλά άλλα βρώμικα μυαλά που τους δίνουν πάτημα. Μου αρέσει που συζητιέται αν το μεροκάματα είναι όσο πρέπει ή όχι, τη στιγμή που το πρόβλημα το ίδιο ξεκινάει από τι προιόντα σκέψης και συνείδησης παράγει η τιμημένη αγροτιά, εργατιά και τα λοιπά σκατά. Η ίδια φόλα αξίζει σε όσα καθάρματα το βουλώνουν και αφήνουν τα άλλα καθάρματα να τους κάνουν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν κάνουν αλλά κάνουν, με εννοείτε, με όσους κάνουν τη δουλειά και πυροβολούν. Δεν είναι μόνο το αφεντικό ο δράστης ούτε στη συγκεκριμένη ούτε πουθενά. Και οι μετανάστες όσο ανέχονται να τους πατάνε το λαρύγγι και να πίνουν βρώμικο νερό για τα αφεντικά τους που την περνάνε ζωή και κότα, καλά να πάθουν! Ή αλλιώς ας πάρουνε τα μαχαίρια και τις πέτρες και να επιτεθούν στην κοινωνία αυτή. Το να ζητάς από τον αφέντη σου να σου φερθεί καλύτερα είναι λιγουλάκι οξύμωρο.

  3. Όχι Biafra, δεν είναι χαζό. Αν τους θίξει κανένας τον τάδε προφήτη, ή την πίστη τους, μπορεί να δεις εκεί πέτρες και μαχαίρια. Αφού λοιπόν το κάνουν για το κάθε «επουράνιο» αφεντικό τους, και δεν εξεγείρονται ενάντια στο υπαρκτό και που τους απειλεί τη ζωή καθημερινά, δεν είναι για λύπηση, δε μπορεί να πας επαιτώντας δικαιώματα από τέτοιες γαμωκοινωνίες σαν αυτή, σαν όλες βασικά.

    • den epaitoyn! isa isa poy diekdikoyn! kai organvnontai poy einai kai to zhtoymeno! to 06 h to 07 eixan aperghsei gia ta dedoyleymena toys! organvsh antistash anatroph! kai ksilo stous fasistes! sorry gia ta greeklish

  4. Κινδυνεύει η ζωή τους και αφήνουν τα γαμημένα καθεστωτικά μέσα να εισχωρούν αδηφάγα στο χώρο τους κάνοντας «επιτόπια ρεπορτάζ» για τις κακές συνθήκες υγιεινής, τα ίδια μέσα που σιγόνταραν μαλάκα πολιτικό που μίλαγε για υγειονομικές βόμβες. Καταλαβαίνω να είσαι απελπισμένος, καταλαβαίνω να έχεις ανάγκη, καταλαβαίνω, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι να θεωρούν τα ίδια μέσα που δούλεψαν πιστά στα αφεντικά τους για την σχηματοποίηση της εικόνας των μεταναστών στην απεχθή και μισητή κοινή γνώμη ως περιθωριακούς, βρώμικους, επικίνδυνους, με άγρια ήθη κι έθιμα, να ξεφτελίζονται αφήνοντας τους υπηκόους δημοσιογραφοαλήτες τώρα να τους επαναχρησιμοποιούν για τον υποκριτικό ανθρωπισμό της ξεφτίλας της κοινωνίας.
    Κινδυνεύει η ζωή τους και αφήνουν να τους πλάθουν οι άλλοι το πρόσωπο. Τέσπα. Το να ζητάς καλύτερες εργασιακές συνθήκες και καλύτερο ημερομίσθιο, δεν θα εξαφανίσει το γεγονός πως είσαι σκλάβος και δούλος αφεντάδων, που ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΤΣΙ. Και θα εφησυχαστούν αν τους δώσουν καλύτερα παραπήγματα, άντε να είναι από τούβλα και μπετό, άντε να σου δώσουνε περισσότερα ψιλά στο σκλαβοπάζαρο που είναι οι ζωές μας. Τι να λέει. Αν δε γίνουν επιθετικοί και επικίνδυνοι, πάντα θα είναι του καθένα μαλάκα ο ευκολότερος στόχος. Του μαλάκα πολιτικού, του μαλάκα χρυσαυγίτη, του μαλάκα αστού νοικοκύρη και φιλήσυχου, του μαλάκα ό,τι νά’ναι. Άμα έτσι το θέλουνε, να τους χρησιμοποιούν οι κυρίαρχοι κάθε φορά για άλλο λόγο.

    • ειναι ενα ζητημα τα μμε που αντικειμενικα παραγουν θεαμα, διαιρει και βασιλευε. στην προκειμενη των εργατων! απο την αλλη λειτουργει και ως μαρτυρας και δεν ξερω γιατι και πως τους καλεσαν!
      συμφωνω με την δευτερη παραγραφο αλλα κανεις ενα λογικο αλμα! πρεπει να φαμε/φανε και ο επαναστατικος συνδικαλισμος ειναι ζητουμενο και οχι δεδομενο! και εγω παρακαλαω να την αυτοδιαχειριστουν την παραγωγη της φραουλας αλλα απεχουμε! εσυ δεν δουλευεις?

      • Αν θέλουνε να φάνε, να φάνε το χέρι που απλώνεται να τους «πληρώσει». Αυτου του είδους τα χέρια, τα χέρια που στηρίζουν το οικοδόμημα του οχετού θέλουνε κόψιμο, όχι χειροφίλημα και ευχαριστίες. Ας υποθέσουμε ότι πήγαιναν να πληρωθούνε και τους έδινε τα δεδουλευμένα. Πάλι σκλάβοι δε θα ήταν? Πάλι ο Μεγιστοκαπιταλισμός δε θα τους είχε ξεσπιτώσει, εξαθλιώσει, πάλι δε θα είναι είτε ο Διαφορετικός και Βρωμιάρης του ενός είτε ο φτωχούλης και που θέλει το χεράκι βοηθείας του αλλουνού? Και οι δύο πλευρές, και αυτή του ναζαύγουλου και η άλλη η υποκριτική που από θέση προνομίου βοηθάει πατερναλιστικά δίχως το υποκείμενο να έχει τη διάθεση καθώς φαίνεται να βγει από τη θέση του αντικειμένου της μίας ή της άλλης παράστασης, είναι το ίδιο ηλίθιες. Να οργανωθούν και να χτυπήσουν, αρκετοί είναι, εξαθλιωμένοι είναι, τίποτε δεν έχουν να χάσουν, στη χειρότερη μοίρα όλων είναι, και όλες οι πλευρές τους χρησιμοποιούν είτε έτσι είτ’αλλιώς, να οπλιστούν, να θυμώσουν και να δαγκώσουν.

        Τα ΜΜΕξημέρωσης παράγουν θέαμα γιατί έχουν ΘΕΑΤΕΣ. Τίποτε δεν παράγεται δίχως τη θέληση των θεατών. Τις επιθυμίες αναγιγνώσκουν και σε αυτές ανταπαντούν. Τα μμΕξημέρωσης δεν είναι παρά η αντανάκλαση της κοινωνίας που ζούμε. Προιόντα, εμπόριο, φασισμός, αστική κενοκτημοσύνη, αθλιότητα, μιζέρια, δουλοπρέπεια. Από τις πηγές αυτές παράγονται και απ’ αυτές τις συνδιαλλαγές κοινωνίας μέσων υποστηρίζεται αυτό το σύστημα της υποταγής. Είναι για να τους μισούν αυτούς που τους δίνουνε δουλειά, αφού είναι δουλεία. Διαίρει και βασίλευε, λάθος, δεν είναι αυτή η τακτική τους, αν πρέπει λοιπόν να μισήσουμε, γιατί να μισούμε μόνο τον χρυσαυγίτη που υποκλίνεται και χαιρετά στρατιωτικά τον μαλακοαρχηγό του, το δουλικό, γιατί όμως να μη μισώ το ίδιο έναν μετανάστη που δέχεται να τον ξεφτιλίζει ο κάθε τυχαίος μπουρτζόβλαχος που έτυχε να έχει δυο χωράφια? Και οι δύο πλευρές από μαλάκες δουλικά αποτελούνται.

        • να φανε το χερι που πληρωνεται να τους πληρωσει? και σε ξαναρωτω εσυ πως ζεις? δουλευεις για να ζησεις ή οχι?
          η αξιωματικη αντιληψη στο πνευμα σου, ειναι περαν της ταυτολογιας κ αντιφασεων, το »γαμω τη κοινωνια» δεν κανω τιποτα για να αλλαξει, ενας ας το πουμε λανθανων αντιδιαλεκτικος στωικισμος! δεν εισαι με την επανασταση αλλα αποδεχεσαι την κοινωνια ως εχει και την βριζεις γιάυτο! δεν υπαρχει εδαφος επικοινωνιας αναμεσα μας!

          • Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν νιώθεις τον εαυτό σου ως μέρος της κοινωνίας. Αν νιώθεις μέλος της, τότε αυτόματα αποδέχεσαι τα μέσα κοινωνικού ελέγχου. Η βία που χρησιμοποιούν οι μπράβοι κι οι κάθε είδους ρατσιστές, αφεντικά, δεν είναι παρά κομμάτι των μέσων ελέγχου που έχει η ίδια η κοινωνία νομιμοποιήσει. Εκτός αν δεν αντιλαμβάνεσαι πως η ίδια η κοινωνία είναι αυτή που διαλέγει τα μέσα που την αφορούν. Εκτός αν θεωρείς πως όλ’αυτά έρχονται ξεκάρφωτα και έχουν σχέση μόνο με έναν εξωτερικό εχθρό και καθόλου με το ίδιο το κοινωνικό σώμα που τον περιθάλπει, τον φροντίζει και τον νοηματοδοτεί.
            Σε πληροφορώ ότι κανένας φασίστας και μαλάκας αφεντικό δε θα τολμούσε να κάνει τίποτε ενάντια στη θέληση της κοινωνίας, δίχως να έχει τη συγκατάθεσή της. Η συγκατάθεση αυτή δεν είναι γραπτή, αλλά υπάρχει, πρώτα η κοινωνία συναινεί και κατόπιν δρα ο φασίστας και το αφεντικό και οι μπράβοι και οι υπήκοοι του κράτους. Υπάρχει μία συμμαχία που γεννάει τις εξουσιαστικές σχέσεις και την ιεραρχία και που καθορίζει τα παιχνίδια της δύναμης και αυτά τα παιχνίδια δύναμης και επιρροής είναι ξεκάθαρα κοινωνικά.

            • διαφωνω πληρως με τα συμπερασματα σου, που λες και αγνοουν την υπαρξη κρατους! γιατι με πληροφορεις? αγνοω και εσυ γνωριζεις? και δεν μιλαω για την ελληνικη περιπτωση!
              ειμαι μερος της κοινωνιας προφανως αλλα δεν σημαινει πως την αποδεχομαι οπως ειναι!
              δεν μου απαντησες εσυ ομως

              • Δεν αγνοώ καθόλου το κράτος. Θα ήταν αδύνατο να το κάνω εξάλλου, καθώς αυτό δεν αγνοεί εμένα. Όμως κράτος και κοινωνία είναι σε σχέση διαπλοκής στην ιστορική περίοδο που ζούμε και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ουτε να εθελοτυφλούμε αιώνια πάνω στο ζήτημα. Η στήριξη του κράτους πηγάζει από το ίδιο το κοινωνικό σώμα που συναινεί στις μεθόδους του, ορατές και αόρατες. Θα είχε καιρό πριν καταρρεύσει αν η ίδια η κοινωνία το είχε απορρίψει. Τα συστήματα ελέγχου βλέπεις δεν μπορούν να εδραιωθούν δίχως τη συνεχή συναινετική ενίσχυση και σφραγίδα νομιμότητας από την πλειοψηφία. Δε σε πληροφορώ μονάχα, και γω πληροφορούμαι, είμαστε σε μία σχέση που κι οι δύο πληροφορούμαστε. Έγραψες πως η φράση η κοινωνία γέννησε και γεννάει Μανωλάδες δεν έχει νόημα. Κάτι τέτοιο. Γιατί δεν έχει νόημα ακριβώς? Ή είναι ταυτολογία?
                Αν δεν ταυτίζομαι με την κοινωνία στην οποία έλαχε να ζω, αν στέκομαι ενάντιά της και απέναντί της, τότε έχει νόημα, γιατί πρώτον ανακτώ μία καθαρή αποκοπή από τις μεθόδους ελέγχου που νομιμοποιεί και δεν αποδέχομαι το ζυγό της που σε κάθε πλευρά της καθημερινοτητάς μου παρατηρώ πως προσπαθεί.
                Ποτέ αυτός που πυροβολεί δεν είναι μόνος. Το χέρι στη σκανδάλη έχει κι άλλα χέρια πίσω του. Κι άλλα μυαλά. Κι άλλες σάπιες συνειδήσεις. Όταν οργίζεσαι με τον τσιφλικά, πρέπει να γνωρίζεις πως οργίζεσαι με την κοινωνία που είναι ο χώρος που τον συντηρεί, τον νομιμοποιεί, του δίνει άδεια να έχει μπράβους, του δίνει άδεια να έχει ισχύ μέσω του χρήματος πάνω σε συνανθρώπους του, και η κοινωνία έχει μερίδιο ευθύνης στην επίθεση των μπράβων. Η απάθεια της κοινωνίας και το υποκριτικό περιστασιακό επιδερμικό της ενδιαφέρον είναι δύο πλευρές της σαπίλας γιατί και τα δύο βοηθούν το κράτος να χειρίζεται, να εξουσιάζει, να καταπιέζει και να δολοφονεί.

                • εχει νοημα η φραση η κοινωνια γενναει μανωλαδες,αρκει να μην μενει σε αυτο,ειναι ενα πολυ γενικο συμπερασμα. θα ηταν μεταφυσικο να προεκυπτε(το οτιδηποτε) απο το πουθενα.
                  το κρατος φυσικα αναπαραγεται ως κοινωνικη σχεση αλλα αντικειμενικα καταστελλει συμφωνει/διαφωνει η κοινωνια με αυτο! ΩΡΑΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΙ? τι κανεις γι αυτο? τα αφηνεις να αναπαραγονται λεγοντας ‘γαμω τη κοινωνια’ ή αντιπροτεινεις αξιες και πρακτικες?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s