Μισές αλήθειες, προπαγάνδες και Ποτάμια για ξέπλυμα

Ο Νίκος Δήμου με το άρθρο του «Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21;» http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32728 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από εθνικόφρονες παλλικαράδες. Οι μύθοι που κατασκευάστηκαν και προπαγανδίστηκαν επί ενάμιση αιώνα σιγά σιγά καταρρέουν και επιτέλους με την πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων που επί δεκαετίες λοιδορούνται και δέχονται επιθέσεις (κάτι περιθωριακοί άπλυτοι ήταν στην αρχή) η αλήθεια σιγά σιγά γίνεται πιο γνωστή.

Όμως ο Δήμου δεν απαντά στο ερώτημα που θέτει στον τίτλο του άρθρου του διότι ο ίδιος διαστρεβλώνει (άθελά του ή ηθελημένα δεν γνωρίζω)  την πραγματικότητα. Αξίζει να διαβάσετε το εν λόγω άρθρο. Είναι μνημείο μισών-αληθειών. Ναι εμφύλιος ήταν ο πόλεμος που ξεκίνησε το 1821 (ή μάλλον ΚΑΙ εμφύλιος), επειδή σε κάποιες περιπτώσεις ήταν άνθρωποι που μιλούσαν την ίδια γλώσσα κι από τις δυο πλευρές της μάχης…Σε άλλες, όπως λέει και ο ίδιος, οι μεν μιλούσαν Αρβανίτικα κι οι δε Ελληνικά, κάποιες φορές ήταν ανακατεμένοι. Ακόμη κάποιες άλλες, οι μεν μιλούσαν βλάχικα και οι άλλοι Τούρκικα. Οι μεν ήταν χριστιανοί κι οι δε μωαμεθανοί. Άλλες φορές, ήταν ανακατεμένα τα θρησκεύματα ενώ οι πρώτες φλόγες της επανάστασης άναψαν από την Μολδοβλαχία…Τι συμβαίνει λοιπόν;

Όταν οι κολίγοι επαναστατούν κατά των φεουδαρχών, δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, ούτε θρησκευτικός, ούτε εθνικοαπελευθερωτικός. Κοινωνική και ταξική επανάσταση είναι και γι’αυτό οι καταπιεσμένοι είτε από Ελληνόφωνους, είτε από Τουρκόφωνους, είτε από Αλβανόφωνους εξουσιαστές, ξεσηκώνονται και ενώνονται. Η αστική τάξη που τότε ήταν προοδευτική και απελευθερωτική, οργάνωσε και στήριξε το κίνημα αυτό. Εν τέλει όμως ξεπουλήθηκε και δόθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις μια επίπλαστη ελευθερία με την δημιουργία ενός προτεκτοράτου πλήρως ελεγχόμενου από αυτές.

Ο Δήμου έχει το θράσος και αποκαλεί τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού των Μεγάλων Δυνάμεων «ανθρωπιστική επέμβαση» λες και δεν ξέρει πως οι Αγγλο-Γάλλοι απέκλεισαν όλο το νεοσύστατο Ελλαδικό κράτος 3 φορές για να το εκβιάσουν την αποπληρωμή των αναγκαστικών δανείων που είχαν πάρει οι κοτζαμπάσηδες και οι αριστοκράτες που οι ξένες δυνάμεις είχαν βάλει να κυβερνούν. Λες και δεν ξέρει ο Δήμου πως στις εξεγέρσεις κατά της βασιλείας και κατά των κυβερνητών που ολοένα κι αύξαναν τους φόρους ήταν Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά στρατεύματα που πολεμούσαν τους εξεγερμένους έλληνοαρβανήτες. Λες και δεν ξέρει πως οι ιμπεριαλιστές το μόνο στο οποίο αποσκοπούσαν ήταν το μοίρασμα της πίτας από την διαφαινόμενη ευκαιρία για κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όλα αυτά ο Νίκος Δήμου του (υποτίθεται απολιτίκ) Ποταμιού, τα αγνοεί ή τα αποκρύπτει;

Δεν θα πρέπει να κάνει καθόλου εντύπωση κάτι τέτοιο…Εξάλλου το ξέπλυμα των υπαιτίων και το φόρτωμα των ενοχών στις πλάτες των πολιτών είναι διαχρονική τακτική. Κάπως έτσι έρχεται και σήμερα το Ποτάμι του κου Δήμου να μας κάνει να ξεχάσουμε τοις πταίει και ποιος λυμαινόταν τα δημόσια ταμεία, πως δημιουργήθηκε το χρέος, ποιος επωφελήθηκε, ποιος δημιούργησε το νέο προτεκτοράτο μέσω των δανειακών συμβάσεων, ποιος ο ρόλος των νέων Μεγάλων Δυνάμεων (που πλέον δεν είναι μόνον κράτη αλλά και τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και πολυεθνικές) και ποιος των σύγχρονων κοτζαμπάσηδων και Πατριαρχών. Σημασία έχει λέει (το Ποτάμι) να κοιτάξουμε μπροστά, προς το ρέμα, εκεί που ίσως καταλήγει στον καταρράκτη.

Όσο αποκρύπτονται αυτά, που είναι η ουσία κι όχι τα καλλωπιστικά στοιχεία της ιστορίας, τόσο θα έρχονται διάφορα Ποτάμια για να ξεπλένουν τα εγκλήματα κατά των λαών και για να μας κάνουν να νομίζουμε πως πάμε ενάντια στο κατεστημένο ενώ στην ουσία μας παρασέρνουν πίσω σε αυτό. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το παρόν πρέπει να πάμε ενάντια στο ρέμα κι όχι με αυτό.

Νικόλαος Γρυσπολάκης

Σχολιάστε