Είναι πια επίσημο: Στην Ελλάδα ο φασισμός έρχεται από τα πάνω.

Χρειάστηκε να βγει προς τα έξω ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τον αρχηγό της Ελληνικής αστυνομίας ώστε να επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ο φασισμός στην Ελλάδα έρχεται υποβολιμιαία από τα πάνω χωρίς να στηρίζεται πρωταρχικά στην υπαρκτή διάχυση του στο ξεσκισμένο κοινωνικό σώμα.

Σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης, διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων, εντεινόμενης αστυνομοκρατίας και εξοντωτικών μνημονίων δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Άλλωστε το παρελθόν αυτού του κράτους ήταν ρατσιστικό και ξενοφοβικό ακόμη κι όταν δεν υπήρχαν οι σημερινές δραματικές συνθήκες. Όμως η κλιμάκωση της βίας αυτού του κράτους σε συνανθρώπους μας που έτυχε να γεννηθούν σε άλλες χώρες συνιστά πλέον κάτι άλλο ποιοτικά. Συνιστά τον πλήρη εκφασισμό ενός κράτους χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα. Όταν φτάνουμε ο αρχηγός της αστυνομίας να μιλά με ύφος παλιού ναζί γκαουλαίτερ για τον βίο που πρέπει να γίνει αβίωτο αναφερόμενος αδιάκριτα σε όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πολέμου τότε ξέρουμε ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα με οποιοδήποτε είδος ανθρώπινων δικαιωμάτων, με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιάς και πολιτισμού. Βρισκόμαστε πλέον και επίσημα στο βασίλειο του φασισμού. Κι όταν φτάνουμε κατώτεροι αστυνομικοί να εγκαλούν τον αρχηγό τους ότι τους μετατρέπει σε ρατσιστές και εγκληματίες για να εισπράξουν περιφρονητικά την αγέρωχη αντίδραση του ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τότε συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν που σηματοδοτεί ο εκφασισμός ενός κράτους. Συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι ο φασισμός δεν είναι πια απειλή αλλά απτή τραγική πραγματικότητα κι ότι κάθε σιωπή προς αυτόν συνιστά συνενοχή που τον αποθρασύνει.

SamarasGoldenDawn

Γιατί ο φασισμός μπορεί να ξερνιέται από τα πάνω αλλά αυτό μπορεί να το κάνει με άνεση όσο νιώθει ότι έχει πρόθυμο ένα κοινωνικό σώμα που τον ανέχεται και τον καταπίνει ή ακόμη χειρότερα τον ενισχύει και τον αποθεώνει. Και μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κατάρρευσης και της απουσίας ενός μαζικού απελευθερωτικού κινήματος που να μπορεί να δώσει άλλη έμπνευση στην κοινωνία, το κοινωνικό σώμα είναι όντως δηλητηριασμένο στην ανοχή ή/και στην αποδοχή του ωμού κρατικού φασισμού.

Ξέρουμε επίσης τον βασικό υπεύθυνο για αυτή την απότομη φασιστική στροφή του κράτους (ξανατονίζοντας, κράτος που ούτε πριν σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά ήταν και παλιότερο υπόλογο για ένα σωρό αυθαιρεσίες και για ενδογενή ρατσισμό) Κι αυτός ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι η χρυσή αυγή αλλά η ίδια η ΝΔ. 

Πλησιάζουμε πια τα δυο χρόνια από όταν είχα γράψει αυτό: «Πόσοι όμως έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική ατζέντα αυτής της δολοφονικής ομάδας έφτασε να γίνει ο κοινός πολιτικός τόπος των βασικών καθεστωτικών κομμάτων;Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε τον Σαμαρά και να μην μπορούμε να τον διακρίνουμε από τον Μιχαλιολάκο!“Το μεταναστευτικό ανέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς ως προτεραιότητα της ΝΔ, μιλώντας στο διαγραμματειακό του κόμματός του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας».” «Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε», υπογράμμισε και προανήγγειλε κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια που υποστήριξε ότι «μετέτρεψε την Ελλάδα σε μαγνήτη για τους λαθρομετανάστες».Η φρασεολογία του δεν έχει πλέον καμιά διαφορά με αυτά που γράφονται και διακηρύσσονται στα έντυπα της χιτλερικής αυγής! Χρησιμοποιούνται ακριβώς οι ίδιοι όροι και οι ίδιες ιδεοληψίες και διαστρεβλώσεις. » Η μετάλλαξη του καθεστώτος σε φασιστικό, οι μετανάστες και οι ντόπιοι…

Με βάση αυτή την μετάλλαξη προς τον ανοικτό φασισμό η ΝΔ προσπάθησε να συσπειρώσει ότι μπορούσε να συσπειρωθεί  από την διαλυμένη εκλογική βάση της δικαιώνοντας με τον πιο πρόστυχο και απαίσιο τρόπο τον ναζισμό της χρυσής αυγής που ξαφνικά αυτοπροβλήθηκε δικαιωμένη για την δολοφονική ιδεολογία της. Η εκλογική επανανομιμοποίηση της ΝΔ στις εκλογές του Ιούνη του 2012 έβαλε σε δράση τον ανοικτό εκφασισμό του κράτους. Συνένοχοι σε αυτή την ζοφερή προοπτική στάθηκαν και το ΠΑΣΟΚ και βέβαια το ίδιο το μηντιακό κατεστημένο που από την γέννηση του υπήρξε σταθερός φορέας διασποράς του ρατσισμού στο κοινωνικό σώμα. Η επιχείρηση ξένιος ζευς και το άνοιγμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης ήταν από μόνα τους αρκετά για να δείξουν που πήγαινε η κατάσταση. Η απανθρωπιά ενθαρρυνόταν πλέον σαν στάση ζωής προς τους μπάτσους από τους ανώτερους τους κι έτσι έγινε η ίδια κρατικός θεσμός.

Φτάσαμε να πολλαπλασιαστούν οι πνιγμοί ανθρώπων στο Αιγαίο μπροστά στα μάτια των κρατικών οργάνων που δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν. Μικρά παιδιά ακόμη και βρέφη να χάνουν τις ζωές τους σε περιστατικά που η διήγηση τους κόβει την ανάσα σε κάθε ανθρώπινο ον που έχει μέσα του διατηρήσει ένα ελάχιστο ίχνος ανθρωπιάς. Και όταν οι άνθρωποι γλύτωναν με τις δικές τους δυνάμεις από το να πνιγούν μπροστά στα άκαρδα μάτια ναζιστών λιμενόμπατσων, είχαν να αντιμετωπίσουν τον σαδισμό αυτών των κρατικών οργάνων που προηγούμενα τους είχαν αφήσει στην μοίρα τους. Ξυλοδαρμοί, κλοπές των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμη και βιασμοί. Όλα ντοκουμενταρισμένα σε δεκάδες αναφορές της ντροπής που το ίδιο το κράτος αρνείται να τις εξετάσει. Και σαν κορύφωση όλων αυτών, ερχόταν ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για απροσδιόριστο διάστημα (που πλέον φτάνει και ξεπερνά τους 18 μήνες) Να τους κάνουμε τον βιο αβίωτο κάλεσε τους μπάτσους ο αρχηγός τους κι αυτοί αυτό το κάνουν πράξη εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο... Όχι λοιπόν τυχαία οι διεθνείς οργάνωσεις ανθρωπίνων δικαιώματων έχουν καλέσει εδώ και καιρό τις άλλες χώρες :Μην επαναπροωθείτε παιδιά & αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα! Δεν έχουν καμία τύχη…

Δεν αρκούσε λοιπόν σε πολιτικά καθάρματα σαν τον Σαμαρά και τον Δένδια να εξαθλιώσουν τον γηγενή λαό και να του στερήσουν βασικά δικαιώματα του. Έπρεπε κι ίσως λόγω του προήγούμενου να επιβάλουν τον απάνθρωπο θεσμικό φασισμό σε όλους τους αλλοεθνείς και πρόσφυγες πολέμου που είχαν την ατυχία να περάσουν απο εδώ. Έπρεπε δηλαδή σαν κανονικοί φασίστες να εμπεδώσουν μια κοινωνική απανθρωπιά διαπράττοντας μια άλλη ακόμη μεγαλύτερη και πιο άθλια. Και με τον πιο κυνικό μακιαβελικό τρόπο να περάσουν στην εξαθλιωμένη κοινωνία μια απαίσια συνενοχή για αυτό το απαίσιο και τεράστιο κοινωνικό έγκλημα. Ο Σαμαρίας και η κουστωδία του στάζουν με το αίμα μικρών παιδιών, είναι πολιτικοί εγκληματίες που δεν έχουν καμιά δικαιολογία, είναι στυγνοί φονιάδες που αξίζουν την πιο αυστηρή ιστορική ετυμηγορία. Θα έπρεπε ήδη να έχουν δεχτεί την κοινωνική εξέγερση που θα τους αποκαθήλωνε από τις θέσεις εξουσίας που είναι γατζωμένοι. Αλλά δυστυχώς η ηττημένη κατακερματισμένη κοινωνία δείχνει ακόμη ανίκανη να δράσει με λογική, δικαιοσύνη και ιστορική ευθύνη. Το δηλήτηριο του φασισμού την έχει χτυπήσει κι αυτή κι έτσι ο κρατικός φασισμός μπορεί να βασίζεται στην συνενοχή της. Η κραυγή αυτών που αντιστέκονται δεν δείχνει ακόμη να είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει. Κι ενώ ο φασισμός με την κακία και το μίσος του προς τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους έχει διαποτίσει για τα καλά ολόκληρα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν το σθένος να τα βάλουν με τους ισχυρούς. (Για μια ανάλυση των ψυχολογικών προκείμενων του φασισμού που είχε γραφτεί πριν την κατάρρευση εδώ: H EΞΕΓΕΡΣΗ,Η ΜΑΖΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ (1)

Ανεξάρτητα όμως από το πως θα δράσει και θα αντισταθεί η κοινωνία στον κρατικό φασισμό ένα είναι βέβαιο: Ότι αυτός υπάρχει και έχει ποτίσει κάθε τομέα του κατασταλτικού κράτους και όχι μόνο. Από τους δικαστές και τους εισαγγελείς που μοιράζουν τις πιο εξοντωτικές ποινές σε μετανάστες που έχουν πέσει στο δόκανο τους. Μια συνηθισμένη μέρα στο εφετείο… ως τους μπάτσους που ενθαρρύνονται από τους ανώτερους τους να είναι αδίστακτοι και απάνθρωποι με τους κατατρεγμένους μετανάστες. Κι ότι συνεπώς η φυλάκιση της ηγεσίας της χρυσής αυγής αποτελεί αυστηρά και μόνο μια ενδοφασιστική διαμάχη μεταξύ των δυο κύριων πολιτικών φορέων του νεοελληνικού φασισμού με την ΝΔ να είναι πλέον ο βασικός φορέας του. (Κάτι που είχα καταδείξει πριν ακόμη το φασιστικό κράτος στραφεί κατά των ναζιστών εδώ. )

Ο Σαμαράς δεν προωθεί μόνο τον εκφασισμό του Ελληνικού κράτους αλλά στο μέτρο των δυνάμεων του, τον εκφασισμό όλης της Ευρώπης. Μέσα στην Ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του δεξιού φιλελευθερισμού είναι το πιο ακροδεξιό στοιχείο της που θέλει να στρέψει όλο αυτό το ασυνεπές πολιτικό ρεύμα, που βρίσκεται στην υπηρεσία των Ευρωπαίων μεγαλοαστών, προς φασιστικούς ατραπούς. Είναι ό,τι πιο μοιραίο, ό,τι πιο σιχαμένο, ό,τι πιο βρωμερό πολιτικά μπορούσε να αναδειχθεί σε μια εποχή κρίσης και κατάρρευσης.

Είναι ανατριχιαστικά όσα γίνονται καθημερινά από αυτό το κράτος, μέσα σε αυτή την θλιβερή κοινωνία. Κι αν δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την απαίσια κοινωνική κατάσταση όπως θα έπρεπε και θα άρμοζε, τουλάχιστον να μην καταντήσουμε συνένοχοι της. Δεν υπάρχει στην εποχή μας το δεν ήξερα. Όλοι ξέρουν κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν…

ΥΓ Διαφωνώ με τον Βαξεβάνη σε πολλά όμως τον συγχαιρώ που ανέδειξε αυτές τις μέρες τον κρατικό φασισμό βγάζοντας και το ηχητικό ντοκούμεντο που τον πιστοποιεί http://www.koutipandoras.gr/article/102089/hot-doc-apokalyptei-ihitiko-ntokoymento-prepei-na-toys-kanoyme-vio-avioto Ήταν αυτή η αποκάλυψη που μου γέννησε το παραπάνω κείμενο…

 

 

22 σκέψεις σχετικά με το “Είναι πια επίσημο: Στην Ελλάδα ο φασισμός έρχεται από τα πάνω.

  1. Και λίγη αλήθεια ακόμα…
    Τα κοινωνικά πειράματα των ναζιστών και τα αποτελέσματά τους εφαρμόζονται απο όλες τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών της Ευρώπης, με μεγαλύτερη απήχηση στις ηγεσίες των υπανάπτυκτων χωρών (για ευνόητους λόγους). Μια απο αυτές τις χώρες ειναι και η χώρα που ζούμε. Το μυστικό της επιτυχίας της επιβολής απο τα πάνω της εκτέλεσης εντοολών παράλογων παρανοϊκών, απάνθρωπων και εγκληματικών, ειναι η μετατροπή του θύματος σε θύτη. Δηλαδή, οι εκάστοτε υποψήφιοι μπάτσοι έχουν περάσει επιτυχώς όλα τα τστ παθητικότητας του χαρακτήρα τους, έχουν υποστεί οι ίδιοι τον εξευτελισμό , την αφαίρεση της αξιοπρέπειας, την προσβολή της ηθικής και ανθρώπινης υπόστασής του μέσω της «εκπαίδευσής» του στο Στρατό ή στην Αστυνομία, υποβάλλοντάς τον σε απίστευτα υποτιμητικές πράξεις απαξίωσης του Εαυτού, έτσι ώστε όταν ξαμολυθεί να έχει γιγαντωθεί όλο το μίσος μέσα του για εκέινον τον «άλλον» που εξαιτίας του υπέστη όλη αυτή την «εκπαίδευση».
    Εαν κάποιος δε βρεθεί να υποστηρίξει αυτά τα θύματα κακοποίησης για να νιώσουν οτι είναι άβθρωποι με δικαιώματα και όχι υποχείρια της ναζιστικής απόλαυσης του ξεριζώματος της ψυχής του ανθρώπου απο μέσα του, μετατρεποντάς τον σε ρόμποκοπ, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ κινδυνεύει να τεθεί εκτός ΝΟΜΟΥ! (για να τεθεί η ΧΑ εκτός Νόμου ούτε συζήτηση!!! Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα -εισαγγελείς, δικαστές, Άρειος Πάγος, Κόμματα, Συνδικάτα, Σκατάτα, Φατάτα) αρνείται την κατακραυγή και την έξοδο πυξ λάξ σε ενα κόμμα δούρειο ίππο της ναζιστικής φιλοσοφίας, γιατί απλούστατα είναι όλη η Δημόσια και Πολιτική Διοίκηση και αυτοί ειναι διαποτισμένη απο αυτή… Εαν γινόταν αυτό θα αναγκαζόταν να εδημοκρατίσουν την κοινωνία και να φτιάξουν πραγματικούς ανθρώπινους θεσμούς. Τώρα τη χρειάζονται τη ΧΑ ανάμεσά τους για να φαντάζουν αυτοί ως δημοκράτες (μη χέσω) και στυλοβάτες του Δημοκρατικού Κοινοβουλίου (μη κλάσω)!!!

  2. Και μια υπέρβαση των κακών συναισθημάτων όπως το ΜΙΣΟΣ:
    ΣΤΗ ΔΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  3. και μια ακόμη αλήθεια,

    μετά από τόσα χρόνια, με τόσες συζητήσεις, τόσα γεγονότα και τόση ανάλυση καταλήξαμε. Φασισμό παράγει η ΝΔ. Μάλιστα. Και οι φασίστες έχουν σεξουαλικά προβλήματα. Μάλλον θα τους λείπει αγάπη.
    Αν θέλουμε να μιλήσουμε για φασισμό και εκφασισμό, θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα. Δηλαδή να δούμε ποιός προκαλεί την δαιμονοποίηση/υποτίμηση της ζωής των μεταναστών/ριών τα τελευταία 20 (και) χρόνια. Ποίός υποτιμά την δική μας ζωή και την εργατική μας δύναμη. Ποιός κερδίζει από αυτό και ποιός χάνει. Ποιόν εξυπηρετεί και με ποιόν τάσσεται το κράτος, από πάντα. (είναι εύκολες οι απαντήσεις, για αυτό δεν τις λέω). Έπειτα θα πρέπει να σκεφτούμε, να παρατηρήσουμε και να αναλύσουμε πως δουλεύουν αυτές οι σχέσεις, ποιά είναι η στρατηγική τους και πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
    Κυρίως όμως πρέπει να απαλλαγούμε από τον νταλκά που λέγεται φιλανθρωπία και αναλύσεις του τύπου επιβολής και κυριαρχίας του δυνατού στον αδύνατο, γιατί απλά αυτές δεν έχουν κάτι να προτείνουν (εκτός και θέλουμε να μπει όλο το κοινωνικό σὼμα σε διαρκές πρόγραμμα ψυχανάλυσης). Αυτές οι αναλύσεις ταιριάζουν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που υπόσχεται ότι θα εξυγιάνει τα μέσα ασφαλείας και άλλες τέτοιες μπούρδες.
    Είναι πια βέβαιο, ο φασισμός χτυπιέται από τα κάτω.οργανωμένα και αυτόνομα. Μόνο.

  4. Λόλα βαρέθηκα τις ταξικές αναλύσεις του κώλου που νομίζουν ότι μπορούν από μόνες τους να εξηγήσουν το φασιστικο φαινόμενο και που ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στάθηκαν ανίκανες και να τον εξηγήσουν και να τον ανακόψουν όταν αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία την δεκαετία του 30. Ο φασισμός είναι ένα πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο από μια απλή συνωμοσία της άρχουσας της τάξης. Και κάθε φορά και σε κάθε εποχή έχει τις δικές του ιδαιτερότητες. Με στεγνές ταξικές αναλύσεις προσπάθησαν να εξηγήσουν λοιπόν το φασιστικό φαινόμενο την δεκαετία του 30 και ο φασισμός σαν μαζικό κίνημα μας πήρε όλους φαλλάγγι. Γιατί καταρχήν ο φασισμός τότε ήταν αυτό ακριβώς: ένα μαζικό κίνημα των απελπισμένων μικροαστών που μισούν εξίσου και τους εργάτες και την τότε επαναστατική ιδεολογία τους (τον μαρξισμό) αλλά και τους μεγαλοαστούς. Ο φασισμός τότε πήρε την στήριξη των μεγαλοαστών μόνο όταν αυτοί ένιωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για αυτούς κι όταν φοβήθηκαν για τα καλά ότι θα τους λιώσει το επαναστατικό κίνημα των εργατών. Αυτά για λίγη ιστορία και ναι χρειάζεται να δούμε τα γεγονότα κατάματα!

    Ερχόμαστε στην εποχή μας και στην Ελλάδα. Εδώ τα γεγονότα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα από τότε. Υπάρχει όντως φασιστική στροφή της ΝΔ από το 2012 που ειχε επισημανθεί από τότε. Υπάρχει όντως επιβολή του φασισμού από τα πάνω. Έχουμε πια τα πειστήρια. Υπάρχει όντως συμπαιγνία καναλιών-δικαστικής εξουσίας-καταστολής και ΝΔ για να εξαπολυθεί πανω στους μετανάστες ο χειρότερος φασισμός. Και υπάρχει όντως κλιμάκωση αυτού του φασισμού από τότε που η ΝΔ επανανομιμοποιήθηκε. Η επιχείρηση ξένιους ζευς και το άνοιγμα τόσο νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης το μαρτυρούν αυτό από μόνα τους. Το κείμενο αυτό αναδεικνύει και πατάει στέρεα στα σημερινα γεγονότα. Ποιος ωφελείται από όλο αυτό; Το ίδιο το καθεστώς βέβαια που παράλληλα με τον εκφασισμό του προωθεί την εξαθλιωση της κοινωνίας και την διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι κομμάτι του καθεστώτος και η άρχουσα τάξη του; Εννοείται βέβαια αυτό. Τα αφεντικά αντικειμενικά σε αυτή την κατάσταση θέλουν τον φασισμό για πολλούς λόγους.
    Τώρα για το αν ο φασιμός βασίζεται σε ψυχολογίες για να ριζώσει μέσα στους ανθρώπους αυτό έχει αναλυθεί εξαίσια από την δεκαετία του 30 στο βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ ‘η μαζική ψυχολογία του φασισμού’ το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσουν προσεκτικά αυτοί που το αγνοούν. Κάποιοι θέλουν να παρέμβουν στην ανθρώπινη ιστορία αγνοώντας προκλητικά τον υποκειμενικό παράγοντα και κάθε απόπειρα να αναλυθεί αυτός τον βαφτιζουν ψυχολογισμό. Ε τότε δεν ξέρουν και πολλά πως πραγματικά λειτουργεί η ιστορία…

    • Kαι κάτι άλλο που είναι -για μένα τουλάχιστον- το πιο σοβαρό. Η αναφορά στον ανθρώπινο πόνο και βάσανο βαφτίζεται από κάποιους περιττή και ενοχλητική ‘φιλανθρωπια’ από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρές αναλύσεις των πολιτικών φαινομένων.Γνωρίζω καλά την καταγωγή αυτής της άποψης. Δεν ξέρω αν την γνωρίζουν αυτοί που την επικαλούνται. Την προωθούσαν κατά κόρον σαν άποψη οι μπολσεβίκοι την εποχή που είχαν πάρει την εξουσία και είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κάρο εξωτερικούς εχθρούς. Για αυτούς όλα τα επαναστατικά πολιτικά ρεύματα πλην αυτών (δηλαδή από τους αναρχικους ως τους μενσεβίκους) ήταν έρμαια της φιλανθρωπίας (ανθρωπισμό το έλεγαν τότε…) και ήταν ανίκανα έτσι να κάνουν σωστή πολιτική ανάλυση όπως αυτοί . Ξέρουμε τώρα πια όμως την στυγνότητα αυτής της άποψης και που οδήγησε ιστορικά. Ο Βικτόρ Σερζ ένας επαναστάτης της εποχής είχε καταδείξει το ολέθριο και το απάνθρωπο αυτής της άποψης σε όλα τα βιβλια του.
      Γιατί σε τελική ανάλυση, ό,τι αναλύσεις κι αν κάνεις, όποια μεθοδολογικά εργαλεία κι αν επικαλεστείς και όποιες έννοιες κι αν χρησιμοποιήσεις (τάξη λχ) από πίσω πάντα κρύβονται ανθρώπινα όντα με οστά, αίμα, συναισθήματα, σκέψεις και ανάγκες. Αυτό φαίνονται να το ξεχνάνε οι οπαδοί των αφηρημένων αναλύσεων βλέποντας έτσι σαν ‘φιλανθρωπία’ κάθε αναφορά στα συγκεκριμένα ανθρώπινα όντα.
      Καμιά αντίρρηση ότι » ο φασισμός χτυπιέται από τα κάτω.οργανωμένα και αυτόνομα» Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε όμως ότι στην σημερινή κοινωνία την τόσο αντιφατική και άνιση υπάρχει ανθρώπινος πόνος, αδύναμοι και δυνατοί, βάσανα και φρίκες. Γιατί αυτά κιόλας είναι που θέλουμε να καταπολεμήσουμε και να ξεπεράσουμε σαν πραγματικότητα.
      Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν για σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα. Αυτό μόνο οι φανατικοί μπορούν να το πιστέψουν και είναι έτσι υποχρεωμένοι να βγάλουν όλους τους άλλους ηλίθιους που δεν καταλαβαίνουν ακαριαία τις εύκολες απαντήσεις τους. Η αξίωση ‘να παραμείνεις άνθρωπος’ δεν ήρθε από κάποιο Κοέλιο όπως κάποιοι νομιζουν αλλά από αναρχικούς ποιητές σαν την Γώγου. Κι εγω αυτή την αξίωση θέλω να την κρατήσω ζωντανή μέσα μου ό,τι αναλύσεις κι αν βγουν από το κεφάλι μου για οποιοδήποτε κοινωνικό φαινόμενο…

  5. Και μια σταγόνα ανθρωπιάς ακόμα…

    Για να έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για μαζανθρώπους πρέπει να μπορούμε να μπούμε στη θέση ενος τουλάχιστον απο αυτούς…απο σεβασμό στην ανθρώπινη ιδιότητα και μόνο!

  6. Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία φαρμάκων και επισττημονικών σχολών σκέψης που για να θεραπέυσουν την «τρέλλα» ενος ασθενή αντί να επικεντρωθούν στα υγιή του στοιχεία για να τα ενισχύσουν, καταπολεμούν τα μη υγιή με επιθετικού τύπου «θεραπείες» με τα γνωστά αποτελέσματα.
    κάτι ανάλογο συμβαίνει και την καταπολέμηση του Φασισμού!

  7. ο φασισμος καλλιεργειται τοσο απο τα πανω οσο και απο τα κατω. ο εκφασισμος ξεκινησε αρχες 90’s στην ελλαδα με ενα κρατος ελληνικο(αυτο που κατα την αριστερα δεν ειχε μεταναστευτικη πολιτικη και κατα την δεξια ειναι ξεφραγο) να επαναπροωθει κατα μ.ο. το χρονο στην αλβανια 250000 αλβανους οχι προκειμενου να τους καταργησει αλλα να τους παρανομοποιησει, δηλαδη να πιεζει την εργατικη τους δυναμη διαρκως προς τα κατω προς οφελος των ελληνων αφεντικων(πολλων απο αυτων να ειναι μεχρι προτινως φτωχοι εργατες,αγροτες). εκει ξεκινησε και ο εκφασισμος/ρατσισμος της ελληνικης κοινωνιας με αποκορυφωμα το 2004 να ζητωκραυγαζουν οι ελληνοψυχοι »δεν θα γινεις ελληνας ποτε αλβανε, αλβανε» και η αριστερα »οι ελληνες δεν ειναι ρατσιστες»! οι ελληνες αγανακτισμενοι επιβεβαιωσαν αυτη τη διαδικασια »υποτιμησης της εργασιας»(ο αληθινος φασισμος, που φτανει μεχρι την εξοντωση) καθοτι δεν ειναι εργαζομενοι, επ ουδενι μεταναστες και προς θεου δεν φταιει ο καπιταλισμος, αλλα ενα κακο κρατος που θελει να επιβαλει ενα κακο μνημονιο και κατι κακοι γερμανοι, ξενοι που μας ζηλευουν κλπ. Ετσι εξηγειται πιο λογικα νομιζω, πως η χ.α. ανανεωνει διαρκως τα ποσοστα της, πως απο το μηδεν μπηκε στο κοινοβουλιο με 7, ετσι εξηγειται η ακροδεξια στροφη του ελληνικου κ δικομματικου κρατους(και οχι του σαμαρα).
    blackpanther φετιχοποιεις την πρακτικη των φασιστων ψυχαναλυοντας τους (καθοτι μην μπορωντας να αντιπροτεινεις την μονη λογικη συνεχεια αυτης της αναλυσης – απολυτη κοτσανα, να τους βαλουμε ολους αυτους στα ψυχιατρεια)αντιπροτεινεις…να μην γινουμε συνενοχοι, επιβεβαιωνεις την λολα αναδιατυπωνοντας αυτα που υποστηριζει, ταυτοχρονα την κραζεις και εκ των υστερων ερμηνευεις ως κινητρο των φασιστων τους »πολλους λογους» των αφεντικων. ξεκινας λεγοντας οτι δεν προκειται για μια απλη συνομωσια της αρχουσας ταξης αλλα επιβαλλεται απο τα πανω!! ποιος απο ολους παρανοει? ετσι γινεσαι ο ορισμος της αντιφασης. κ εξηγεις σε μεγαλο βαθμο γιατι κερδιζει εδαφος ο φασισμος, γιατι εχει να κανει με ηλιθιους και μονο με τον στρατιωτικο του βηματισμο ειναι αρκετος να τους πεισει. πλακα εχεις ροζα, σαν τον ραντανπλαν
    δειτε σε αυτο το βιντεο κυριως απο το 2.33 και μετα

  8. Nα μπουν στα ψυχιατρεία οι φασίστες ποτέ δεν θα το ισχυριζόμουν! Άλλωστε θεωρώ τα ψυχιατρεία μέρος του προβλήματος και εντελώς αναρμόδια να καταπιαστούν με την μαζική ψυχική αρρώστεια. Για το πότε ο φασισμός ήρθε στην ελλάδα και το πως ρίζωσε στον πληθυσμό έχω γράψει αυτό https://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/03/13/5-800-000-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82/
    Βλέπεις αντίφαση ατην τοποθέτηση μου ενώ η αντίφαση υπάρχει στην πραγματικότητα εκεί έξω. Έγραψα ότι εδώ με τα δεδομένα που έχουμε ο φασισμός ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ έρχεται από πάνω. Η τοποθέτηση του αρχηγού της αστυνομίας (που ήταν και η αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο) το πιστοποιεί αυτό. Και ενω τι περισσότερες φορές ο φασισμός έρχεται ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ σαν μαζικό κίνημα απελπισμένων μικροαστών από τα κάτω.
    Όμως εδώ έχει γίνει μια ανωμαλία. Έχει έρθει το ΔΝΤ και τα εξοντωτικά μνημόνια (που για σένα δεν φαίνεται να παίζουν κανενα ρόλο στην ανάλυση σου και το αντιμετωπίζεις όλο αυτό σαν τμήμα της ακροδεξιάς προπαγάνδας! κι ενώ αυτά ΟΝΤΩΣ έφεραν μια νέα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα) που έχουν διαλύσει όλοκληρες κοινωνικές τάξεις. Ο καπιταλισμός που υπάρχει είναι πια ο καπιταλισμός της κατάρρευσης και της κοινωνικής ασφυξίας σε ένα επίπεδο αδιανόητο μέχρι πριν λίγα χρόνια. Κι έτσι σε αυτές τις ανώμαλες συνθήκες που τίποτα δεν μενει όρθιο, ο φασισμός πατρωνάρεται ΚΥΡΙΩΣ από τα πάνω, από τα ηγετικά στελέχη του κατασταλτικού κράτους και από το επίσημο κόμμα της άρχουσας τάξης την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν το υπολογίζω πια γιατί ουσιαστικά και με τις νέες εξελίξεις δεν υπάρχει! Είναι μια τσόντα της ΝΔ και τίποτα άλλο.
    Κι αυτή η ανάλυση δεν αφήνει απ’έξω ούτε τον καπιταλισμό ούτε την χρυσή αυγή. Η χρυσή αυγή σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εκφασισμού από τα πάνω ευνοείται αφάνταστα κι έτσι η επιφυλακή μας να την τσακίσουμε στους δρόμους δεν πρέπει να μειωθεί καθόλου. Ο καπιταλισμός είναι πάντα εδώ στην πιο αποκρουστική του μορφή. Χωρίς κανένα ψήγμα κοινωνικής ευθύνης και πιο αρπακτικός από ποτέ και πιο εκμεταλλευτικός από ποτέ και πιο εκφασισμενος από ποτε.
    Επαναλάμβανω ότι ζούμε εδώ μια ιδιότυπη και σύνθετη κατάσταση που δεν χωράει σε έτοιμες προκάτ αναλύσεις. Κάθε απόπειρα να την αναλύσει σωστά θα κουβαλάει και αντιφάσεις αφού είναι αντιφατική η ίδια η κοινωνική κατάσταση έξω.
    Και επαναλαμβάνω ότι κάθε ανάλυση του φασιστικού φαινομένου χωρίς ανάλυση των ψυχολογιών που τον στηρίζουν είναι καταδικασμένη να είναι στείρα και αφηρημένη….

  9. το δντ δεν ειναι ενας κακος αντικοινωνικος μηχανισμος απλα. ειναι εργαλειο των αφεντικων που αν κανει κατι ειναι να νεοφιλελευθεροποιει οικονομιες/κοινωνιες. το ελληνικο κρατος ειχε συνδρομη σε αυτο απο δημιουργιας του δντ και τα αφεντικα εδω χρονια αυτα τα αιτηματα που ως μετρα αυτο εφαρμοζει σημερα. ευκολο και γρηγορο κερδος θελουν τα αφεντικα, παση θυσια(φασισμος). και μην ξεχναμε αρχιφασιστες οπως χρυσοχοιδης λοβερδος παπανδρεου, οπως και το γεγονος οτι η νδ δεν εχει μονη της πλειοψηφια και τελος πως το αφεντικο εδω ειναι αυτο που απελυσε τον gap και διορισε τον παπαδημο.
    οποτε συμφωνεις πως ο φασισμος υλικα μπορει να πολεμηθει ως ο πιο καταπιεστικος, ο πιο εκμεταλλευτικος καπιταλισμος. δηλαδη ως καπιταλισμος. και αυτο γινεται με συλλογικοποιημενα τα εργατικα μας συμφεροντα, ανεξαρτητου φυλου/φυλης/θρησκειας/σεξουαλικης κατευθυνσης εναντια στα αφεντικα, εκτος απο την βια ως μεσο αυτοαμυνας-τσακισματος δολοφονων.
    για τον φασισμο απο ψυχικη/υπαρξιακη σκοπια δεν προτεινεις τροπους καταπολεμησης του. η απαντηση εδω ειναι κουλτουρα (δηλαδη μουσικη βιβλια θεατρο συλλογικοτητα αλληλεγγυη κλπ) ως μεσο αυτοπεριορισμου απεναντι στον αλλον, αλλα πραγμα δευτερευον και μη διαχωρισμενο απο τυλικα συμφεροντα του φασισμου, την ακραια υποτιμηση της εργασιας και κατ’επεκτασιν της ζωης. ειδαλλως ηθικολογουμε μπουρδολογουμε και κανουμε τρυπες στο νερο. καλη συνεχεια και δεν σε ψεγω αλλα προκειμενου να πετυχουμε κατι. καλη συνεχεια

  10. για τον φασισμο απο ψυχικη/υπαρξιακη σκοπια δεν προτεινεις τροπους καταπολεμησης του.

    Ο τρόπος καταπολέμησης του φασισμού ειναι ένας: η υποστήριξη των θυμάτων του που μετατρέπονται σε θύτες…
    Ακόμα και ο τελευταίος «ραν ταν πλαν» του πλανήτη
    (μου θύμισες οτι οι φίλοι μου με λέγανε μοναχικό καβαλάρη…σαν τον Lucky Luke)
    έχει καταλάβει ότι γίνομαι φασίστας:
    1. Όταν λέω οτι είμαι κατά των ναρκωτικών δε σημαίνει οτι το να στρέφομαι και εναντίον των ναρκωμανών θα εξαλείψω και το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης!
    2. Όταν λέω οτι ειμαι κατά της πορνείας και στρέφομαι κατά των ατόμων που την ασκούν νομίζοντας οτι έτσι λύνω το πρόβλημα!
    3. Όταν λέω οτι ειμαι κατά του φασισμού και στρέφομαι κατά των ατόμων που τον υπηρετούn, νομίζοντας οτι έτσι καταπολεμάω και το Φασισμό!

    Και δύο ερωτησούλες για σένα biafra για την υπόλοιπή σου ζωή :

    α. Ποιούς οφελεί η καλλιέργεια αυτής της τακτικής αντιμετώπισης των 3 κοινωνικών πληγών -φαινομένων
    β. Ποιοί να ειναι άραγε αυτοί που κατευθύνουν τα μίση και τα πάθη των μαζών (δεξιών κι αριστερών);
    γ. Τελικά ποιά ειναι η αιτία διαιώνισης της ύπαρξης και των τριων πληγών ;
    δ. Εσύ έχεις να προτείνεις κάποια λύση;

  11. ωραία αντιμετωπίζεις την κατάσταση που βρισκόμαστε!!!
    Εγω σου λέω οτι είμαστε βουτηγμένοι όλοι στα σκατά και εσύ μου λές δε μας χέζεις…
    Ε, βλέπεις τώρα και μόνος σου πως φτάσαμε ως εδώ…

  12. Τι άλλο πιο φασιστικό θα ακούσουμε σε αυτή την κωλοχώρα: δημοσιογράφο -κάφρο να συγχαίρει την μάνα τη γνήσια ελληνίδα την περήφανη που μεγάλωσε το γιό της ώστε να αυτοκτονήσει γιατί «αφα’ιρεσε μια ανθρώπινη ζωή» …Ε μετά απο αυτό να μην λέω οτι οι άνθρωποι χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση!!!

    Αντί να αποκαλύψουντην κακοποίηση που έχει υποστεί το θύμα ο γελοίος έδινε παράσταση καραγκιόζη για τη γενναία πράξη αυτού του νέου!!!

    A, ρε Biafra, θα σου πάρει μια ολόκληρη ζωή για να καταλάβεις τι γίνεται!

  13. …συγγνώμη, το παίρνω πίσω!!! Πάντως όταν τοποθετείσαι πολιτικά κι εσύ εισαι καλύτερος άνθρωπος, όταν δεν σου αρέσουν οι πολιτικές τοποθετήσεις των άλλων γίνεσαι προσβλητικός και θέλεις ντε και καλά ο άλλος να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του και για τις απόψεις του.
    Εγω ούτε σε φασίστα δε θα το έκανα αυτό. Για να του δείξω τη διαφορά μας!

Σχολιάστε