Δι’ ευχών…

Γράφει η Μαράια

Μέσα στην παραζάλη της κρίσης, της έντασης, των αντιδράσεων ξεπετάγονται συνεχώς απόψεις, αναλύσεις και διαπιστώσεις για την κρίση κάθε είδους και φυσικά με κάθε σκοπό! Ο ένας παλεύει για την ανατροπή, ο άλλος για την υπεραξία, ο τρίτος για την εξουσία και ο παραδίπλα για να είναι στο επίκεντρο (βέβαια, μπορούν να αναφερθούν δεκάδες ακόμα κατηγορίες κρισο-αναλυτών).

Η τελευταία στην οποία «σκάλωσα» ήταν εκέινη η ανακοίνωση της Ιεράς συνόδου που «βάζει τα πράγματα στη θέση τους». Κρίση, ποιός, που, γιατί και να που τώρα…
Πατρίδα,πνευματικότητα, λάθος πρότυπα.

Με έναν κλασσικό λαικίστικο καταιγισμό επιχειρημάτων και κατηγορώ προσπαθεί να υπενθυμίσει το ρόλο της στη χώρα, την προσπάθεια εμπλοκής στο πολιτικό γίγνεσθαι. Και ο λόγος της βάλσαμο σε περίοδο που διακεβέυεται το ψωμι πολλών?

Η εκκλησία παραδοσιακά σε άριστη συνεργασία και αλληλεγγύη (στη λογική του αγαπάτε αλλήλους) με τον κρατικό μηχανισμό διαδραματίζει έναν από τους πιο βρώμικους ρόλους. Των φρούδων ελπίδων που δίνει στον κόσμο για μια τέλεια άλλη ζωή (με αυτή…. Τι γίνεται;;;)!

Σε μια συγκυρία τρομερά δύσκολη για την κοινωνία και τον εργαζόμενο κόσμο, για αυτούς και αυτές δηλαδή που δουλεύουν για κάποιους άλλους, λιγότερους, η κοροϊδία συνεχίζεται. Σκόνταψε το καπιταλιστικό σύστημα και τα λερωμένα του θα τα πλύνει… το μεγαλύτερό του θύμα.
Και το δριμύ κατηγορώ για κατασπατάληση, για εκμετάλλευση κ.λπ βγήκε να το κάνει ποιος??
Η ελληνική εκκλησία με την αμέτρητη περιουσία της, τις άπειρες εκτάσεις που της ανήκουν και τις εκμεταλλεύεται με ανάλογο κέρδος, τις κλεμμένες εκτάσεις και ‘εκτάσεις ‘(τύπου Βιστωνίδας ) και άλλου τύπου σκανδαλάκια (ή αλλιώς διαβολιές) ,με τις μετοχές σε πολλές τράπεζες με κυρίαρχη αυτή της Εθνικής? Έπειτα, οι μισθοί των παπάδων-ιερέων ή ανίερων, οι άπειρες κρατικές επιχορηγήσεις, οι δωρεές πιστών και ‘πιστών’ , οι διάφορες ‘μη κερδοσκοπικές’ εταιρίες, οι καλές σχέσεις με καλούς επιχειρηματίες και σαφέστατα.. η συσσώρευση πλούτου που θα έπρεπε να πηγαίνει σε κρατικό φόρο??!

Υποκρισία και προσπάθεια να εμφανιστεί εκ νέου στο κεντρικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό βέβαια είναι πως 2 απο τους πολιτικούς που έσπευσαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα της να εκφράζεται για τα κοινά (μήπως να επεμβαίνει κιόλας?) είναι ο Άδωνις και ο Ψωμιάδης.

Τι θα έλεγε η Ιερά συνοδος αν δημευόταν η τεράστια περιουσία της για τις ανάγκες πάρα πολλών οικογενειών;;;

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εδώ:  Χριστιανική Βιβλιογραφία : Η Ιερά Σύνοδος προς τον Λαό

http://wp.me/pPn6Y-4Jl

17 σκέψεις σχετικά με το “Δι’ ευχών…

  1. Απόσπασμα εκ της ιερής ανακοινώσεως:
    «Ξέρουμε ὅτι ζητᾶτε ἀπὸ ἐμᾶς, τοὺς Ποιμένες σας, μιὰ Ἐκκλησία μὲ ἡρωισμό, μὲ νεῦρο, μὲ λόγο προφητικό, μὲ σύγχρονο νεανικὸ λόγο, ὄχι ἐκκοσμικευμένη, ἀλλὰ ἁγιαζόμενη καὶ ἁγιάζουσα, μιὰ Ἐκκλησία ἐλευθέρα καὶ ποιμαίνουσα μετὰ δυνάμεως. Μιὰ Ἐκκλησία ποὺ δὲν θὰ φοβᾶται νὰ ἀμυνθεῖ στὸ πονηρὸ σύστημα αὐτοῦ τοῦ κόσμου, ἔστω κι ἂν ἡ ἀντίσταση σημαίνει διωγμὸ ἢ καὶ μαρτύριο.»

  2. Μιὰ Ἐκκλησία ποὺ δὲν θὰ φοβᾶται νὰ ἀμυνθεῖ στὸ πονηρὸ σύστημα αὐτοῦ τοῦ κόσμου, ἔστω κι ἂν ἡ ἀντίσταση σημαίνει διωγμὸ ἢ καὶ μαρτύριο.

    Αυτα θυμιζουν την πρωτοχριστιανικη περιοδο…..αρενες και λακκους των λεοντων ….διωγμους και μαρτυρια…..
    Μονο που μαζι τις φτιαξανε τις αρενες ….χερι-χερι….εκκλησια κι εξουσια…

  3. Καθομαι και σπαω το κεφαλι μου ποια ειναι η σκοπιμοτητα μιας τετοιας κινησης,τετοια εποχη?Νομιζω οτι για να απαντηθει το ερωτημα πρεπει να ξεκινησουμε απο ενα αξιωμα.Η Εκκλησια διαχρονικα ειναι στο ιδιο στρατοπεδο με την εξουσια.Την διευκολυνει,την στηριζει,διαπλεκεται μαζι της σε σημειο που δεν μπορεις πλεον να ξεχωρισεις το κουβαρι.Νομιζω οτι και σημερα δεν εχει αλλαξει κατι,οποτε ας δουμε πως μια τετοια κινηση εξυπηρετει την εξουσια…
    Λοιπον,η χτεσινη πορεια μπορει να μην ηταν η μεγαλυτερη των τελευταιων ετων,ηταν ομως η πιο ΑΜΑΣΗΤΗ.Ο κοσμος,ως δια μαγειας εδειξε οτι δε φοβαται πια και οτι εχει μαθει να αποφευγει τις σαχλαμαρες και τις προβοκατσιες του παρελθοντος.Αυτο ηταν σιγουρα μια εκπληξη για το συστημα,που πιθανοτατα να πιστεψε οτι η Marfin ηταν αρκετη για να κρατησει τον κοσμο «υπο την επηρρεια».Δυστυχως γι αυτους τα πραγματα δεν ειναι ετσι.Βλεπουν σιγα σιγα οτι ο κοσμος πια δεν πειθεται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!Βρε δεν πα να φτιαχνει κομμα η Ντορουλα,δεν πα να λενε οι δημοσκοπησεις για προβαδισμα ΠΑΣΟΚ,δεν πα να λεει λαικιστικες παπαρες ο Καρατζαφερης,ο κοσμος εχει αρχισει και τους γραφει εκει που δεν πιανει μελανι.Ο ληθαργος τελειωνει,η προπαγανδα σωνεται,τα προσωπα εχουν φθαρει,οι παπαγαλοι τα παν ολα κι εχουν μεινει με το μικροφωνο στο χερι…Οποτε?Ειναι μαλλον η σειρα της Εκκλησιας.Τα μεγαλα μεσα.Η «χρυση εφεδρεια».Οι ρασοφοροι εκτελεστες.Βγαινουν λοιπον οι χοντρο-παπαδες και πετανε μια παπαρα για «χωρα υπο κατοχη» γενικα και αοριστα.Αναθεμα κι αν ξερουν τι ειναι το ΔΝΤ,το μνημονιο,ο Στρος-Καν και ολα τα ωραια που εβαλε στην καθημερινοτητα μας ο Γιωργαρος.Οι παπαδες ομως ξερουν πολυ καλα κατι αλλο: οτι εχουν τον απολυτο ελεγχο σε μια συγκεκριμενη και μεγαλη μεριδα του πληθυσμου.Μια μεριδα με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα.Συντηρητισμος,ψωμι,ελια και Κωτσο βασιλια.Ειναι μια μεριδα που αρκει η εκκλησια να κυρηξει ανενδοτο εναντιον ενος αορατου εχθρου και αυτη συσπειρωνεται και βγαζει διαχυτο το συντηρητικο φοβο της,δηλητηριαζοντας τα παντα.Η Εκκλησια αυτη τη στιγμη,συσπειρωνει κοσμο για να τον στειλει εξω-δεξια,πιθανως ως αντιβαρο στην επαναστατικη διαθεση που σιγα σιγα σχηματοποιειται…Μπορει να κανω και λαθος…

    copy paste το κανα,βαριομου να ξαναγραφω.Τα μεγαλα μεσα μπαινουν…

    • Anton

      O συντάκτης της εγκυκλίου δε μπαίνει στα καλούπια που έχεις στο μυαλό σου.
      Κι ο μητροπολίτης των Μεσογείων τάχθηκε στο πλευρό όσων αντιδρούν στην Κερατέα.
      Σκέψου πως ίσως κάποιοι στην Ιεραρχία βλέπουν τα πράγματα όπως είναι.
      Ο κοσμος που πάει «έξω δεξιά» δλδ ακραια καθεστωτικά , συντάσσεται πια με τους Κουβέληδες και τους Τρεμόπουλους και το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.

  4. Ο στάθης σήμερα ( http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/12/2010&s=naytilos)

    Εντυπωσιακό το διάγγελμα (ή μήπως δεν ήταν διάγγελμα) της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους Ελληνες. Σημαντικές και αληθινές διαπιστώσεις, όπως ότι «η χώρα είναι υπό κατοχήν» και ότι «κυβερνάται από εντολοδόχους των δανειστών». Φλογερή γλώσσα – ένα τέτοιο κείμενο θα μπορούσε να το έχει συντάξει ο Παπαφλέσσας – όμως

    πού ήταν η Εκκλησία δεκάδες χρόνια τώρα; Πότε η Ελλαδική Εκκλησία στάθηκε εν σχέσει με το λαό πιστή στα πιστεύω της; Οταν ευλογούσε τους ναζί στην Κατοχή; (πλην δύο δεσποτάδων που βγήκαν αντάρτες και μέρους του λαϊκού κλήρου, οι υπόλοιποι μήδισαν πάνδημοι). Οταν κατελάμβανε τα δεξιά έδρανα των ακροδεξιών και κεντρώων εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων; Οταν ευλογούσε τη Χούντα; Ή όταν ο μακαρίτης Χριστόδουλος έβλεπε εθνικιστικά οράματα;

    Αλλά ας πούμε ότι όλα αυτά είναι παρελθόν – που δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά παρελθόν. Τώρα που η Εκκλησία διαμαρτύρεται ότι το έθνος είναι σε κίνδυνο, η ίδια τι προσφέρει; Δεν λέω για τους φιλάνθρωπους κληρικούς, αυτοί κάνουν το καθήκον τους έτσι όπως το εννοεί η πίστη τους, για την Ελλαδική Εκκλησία λέω.

    Ποιους και πόσους απ’ τους χιλιάδες χρυσοποίκιλτους χιτώνες της έδωσε στον λαό, κάθε φορά που ο τελευταίος δοκιμάσθηκε, η Εκκλησία; Και η θυγάτηρ και η μήτηρ! Μόνον όταν ελογχίζοντο, έδιναν οι αρχιερείς κανένα δισκοπότηρο ή άλλο τιμαλφές, να γίνει νόμισμα για το πάσχον κράτος.

    Τώρα η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει από «υαλί χρωματιστό», ο Παπανδρέου μόνον τη μάνα του δεν πουλάει (αντιθέτως της επιδοτεί τις ΜΚΟ) – τώρα λοιπόν που φθάσαμε στα έσχατα, η Εκκλησία, διαμαρτύρεται. Γιατί; την κατατρύχει το σύνδρομο Χριστόδουλου κι ανακατεύεται με την πολιτική ή την έπιασε ο πόνος για την πατρίδα;

    Οποτε ανακατεύθηκε η Εκκλησία με την πολιτική, είτε φορώντας φακιόλι τούρκικο είτε τιάρα παπική, καταστροφές επέφερε. Ας «ησυχάζει» – ξέρει αυτή…

  5. «Παπαδες πουληστε τα χρυσαφικα
    δωστε στεγη και τροφη για ολα τα παιδια….»

    Τα μεθυσμενα ξωτικα μας θυμιζουν μελωδικα την τουρκοκρατια που εχουν ακομα στο κοινωνικο τους στατους τα μαυρομοφορεμενα τραπεζουπαλυλακια…..

    Χαμογελατε…

  6. Μπραβο στην εκκλησια που παει κοντρα στη δαιμονικη παγκοσμιοποιηση των μεγαλων πλουτοκρατικων συμφεροντων. Αλλο ενα μετωπο κατα του ΔΝΤ και υπερ της πατριδας μας. Υπερ της Ελλαδος και του λαου της.

Σχολιάστε