Podemos: Να καταλάβουμε την εκπροσώπηση – Πέρα από την αριστερά και τον αναρχισμό

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

Για πρώτη φορά στις Δυτικές κοινωνίες, με το Podemos, έχουμε πολιτική κίνηση που πηγαίνει πέρα από τις «σκληρές πολιτικές ταυτότητες», όπως λέει και ο Domingo Sánchez Estop, πέρα δηλαδή από την αριστερά και τον αναρχισμό.

….

Τι είναι και τι θέλει το Podemos»,  η μεγάλη αυτή έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ισπανία εξήγησε χθες ο Juan Domingo Sánchez Estop, φιλόσοφος από τις Βρυξέλλες και μέλος των «κύκλων» του Podemos στα πλαίσια εκδήλωσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Κοινωνικού Εργαστηρίου στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Μικρόπολις»

 

Το Podemos σαν κόμμα μη κόμμα

To Podemos είναι ένα κόμμα μη κόμμα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Juan Domingo το Podemos προέκυψε μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών, το κίνημα δηλαδή της 15ης Μάη αλλά και των κινημάτων που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια στο φαινόμενο των μαζικών εξώσεων στην Ισπανία

Το Podemos δεν είναι κόμμα αλλά ούτε και κίνημα είναι μια μέθοδος δραστηριοποίησης των πολιτών μέσα από νέες μορφές οργάνωσης  που προσπαθούν να υπερβούν την παραδοσιακή διαδικασία της εκπροσώπησης και τις παραδοσιακές πολιτικές ταυτότητες .

«Παρεμβαίνουμε στην εκπροσώπηση για να ουδετεροποιήσουμε τη λειτουργία της και να ανοίξουμε χώρο στα κοινωνικά κινήματα» ήταν η φράση με την οποία ο Juan Domingo εξήγησε τον τίτλο της εκδήλωσης «Να καταλάβουμε την εκπροσώπηση». Για την συμμετοχή στις διαδικασίες του Podemos δεν χρειάζεται κάρτα μέλους  καθώς αυτές έχουν την μορφή ανοιχτών συνελεύσεων. Στις ψηφοφορίες για τα εκάστοτε ζητήματα ο κάθε πολίτης συμμετέχει με την ταυτότητά του.

Πιο συγκεκριμένα το Podemos οργανώνεται σε κύκλους στις γειτονιές ανα περιοχή βάζοντας σε εφαρμογή πρόγραμμα δράσεων με άμεσους στόχους προσπαθώντας να υλοποιήσει το νόημα του «Podemos»  δηλαδή  ότι αυτό «Μπορεί να γίνει».

Με τον τρόπο αυτό κατάφερε μέσω αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών να εκλέξει και υποψήφιους στην λίστα για τις Ευρωεκλογές που απέσπασε το 8% των ψήφων των Ισπανών συγκεντρώνοντας  την ελπίδα τους  για ανάκτηση των δικαιωμάτων τους και συμμετοχή στα κοινά προκαλώντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης.

Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται θέσεις κατά της λιτότητας και του χρέους  το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, όπως ανέφερε ο Domingo  είναι παράνομο.

“Είναι ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικής δημοκρατίας και στόχος μας είναι να συμμετέχουν οι απλοί πολίτες στις υποθέσεις που ως τώρα μονοπωλούσε η κάστα» δήλωσε χαρακτηριστικά (Χρησιμοποιούσε την λέξη κάστα για να χαρακτηρίσει τους σοσιαλιστές, την Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα) και τον βασιλιά που εναλλάσσονται σε θέσεις ή αλλιώς το σύστημα της διαπλοκής)

Ο Juan Domingo μιλώντας για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του τόνισε με χιούμορ ότι ακόμη και ο Μίκυ Μάους και ο Ντόναλντ Ντακ θα ήταν καλύτεροι από το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση ενώ αναφερόμενος στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή του Podemos τον Pablo Iglesias δήλωσε ότι είναι ένας κανονικός πολίτης και όχι επαγγελματίας πολιτικός.

 

Προς την κοινωνική ηγεμονία

Ο πρώτος στόχος του Podemos επετεύχθη με τις ευρωεκλογές και στα άμεσα σχέδια του είναι η επέκταση τους σε χώρους που δεν έχει καταφέρει να μπει μέχρι σήμερα η παραδοσιακή Αριστερά.

«Αν θέλεις την ηγεμονία που θα σου επιτρέψει βασικές αλλαγές στο πολιτικό-οικονομικο σύστημα πρέπει να μιλήσεις με κόσμο που δεν ανήκει στην Αριστερά. Ο κόσμος που υποφέρει από τις εξώσεις είναι και  κόσμος που ψήφιζε την Δεξιά και τους Σοσιαλιστές, τα κόμματα της Κάστας»

είπε συμπληρώνοντας ότι μέλημα του Podemos είναι  να χρησιμοποιεί την κοινή γλώσσα, τις έννοιες που χρησιμοποιεί ο κόσμος νοηματοδοτώντας τις κάθε φορά.

Όσον αφορά τα περιεχόμενο και την μορφή της καμπάνιας τους,  σημείωσε ότι το περιεχόμενο είναι πολύ ριζοσπαστικό καθώς προέρχεται από τα κοινωνικά κινήματα και τις συζητήσεις εντός των κινημάτων.  «Θέλουμε να κυβερνούν οι πολίτες» πρόσθεσε ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι υπέρ των κινημάτων των πλατειών τάσσεται το 70% των πολιτών ενώ το 80% τάσσεται υπέρ του κινήματος κατά των εξώσεων.

«Ανοίγουμε έναν δρόμο στην Ισπανία» δήλωσε ακόμη  προσθέτοντας ότι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις εκλογές δείχνουν τα ποσοστά του Podemos σχεδόν να διπλασιάζονται (13-15%). Πρόκειται, όπως είπε, για έναν «πολιτικό σεισμό» που ακολουθεί τα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Όπως και στην Ελλάδα τα «κόμματα της Κάστας» συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές λιγότερο του 50% των ψήφων ενώ πριν τις ευρωκλογές κατείχαν το 80%

 

Η αρχική ιδέα του Podemos από τα κινήματα της Λατ. Αμερικής

Να αναφερθεί τέλος ότι το Podemos αποτέλεσε αρχικά μια ιδέα επιστημόνων της πολιτικής επικοινωνίας που συμμετείχαν στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και στις κυβερνήσεις χωρών όπως στην Βολιβία κ.α. Ο δρόμος που ακολούθησαν οι χώρες αυτές για να βγουν από την κρίση ήταν που ενέπνευσε και τους πρωτεργάτες του Podemos που διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα από τα οποία υπέφεραν οι λαοί της Λατ. Αμερικής ήταν παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι λαοί της Νότιας Ευρώπης.

Αυτό που μπόρεσε να γίνει εκεί μέσα από την δυναμική που ανέπτυξαν τα κοινωνικά κινήματα και τα οποία κατάφεραν αν υπερβούν τις σκληρές ταυτότητες έδειξε ότι «Μπορεί να γίνει» και αλλού και δη στην Ισπανία.

 

 

Στην συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Άκης Γαβριηλίδης, Μιχάλης Μπαρτσίδης μέλη Κοινωνικού Εργαστηρίου ενώ παράλληλα τοποθετήσεις έγιναν από φοιτητές του Φεστιβάλ Unchained ΑΠΘ που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Σταυρούλα Πουλημένη

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πηγή: http://alterthess.gr/content/podemos-na-katalavoyme-tin-ekprosopisi?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-j4W

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Podemos: Να καταλάβουμε την εκπροσώπηση – Πέρα από την αριστερά και τον αναρχισμό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s