Ισόβια κάθειρξη στον Παπαγεωργόπουλο-πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

http://wp.me/pPn6Y-fQe

x5

(Πηγή φωτο: άγνωστη / κυκλοφορεί στο Facebook)

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, τον στενό του συνεργάτη Μ. Λεμούσια και τον πρώην ταμία -και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση- Π. Σαξώνη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.

 

Στο άκουσμα της απόφασης – σοκ του δικαστηρίου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος βούρκωσε, ενώ η σύζυγός του έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς.

 

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης και ότι έκλεβαν χρήματα και πριν το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, σε άλλα αξιώματα που κατείχαν και πάλι.

 

Για τους παραπάνω λόγους είπε πως δεν μπορούν να έχουν κανένα ελαφρυντικό.

 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, δια παραλείψεως.

 

Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.

 

Επιπλέον, στον Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή 18 ετών (για την πλαστογραφία) , ενώ στον Παναγιώτη Σαξώνη επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης 9 ετών καθώς και  χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

 

Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτών αντίστοιχα.

 

Για να δείξει το μέγεθος της υπεξαίρεσης αναρωτήθηκε: «Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;»

 

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις.

 

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί.

 

Ωστόσο, υποστηρικτές του πρώην δημάρχου τον περίμεναν στην είσοδο των δικαστηρίων και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις τον είδαν. Κάποιος μάλιστα φώναξε: Κράτα γερά δήμαρχε και ο Κολοκοτρώνης φυλακή πήγε.

 

 Πηγή: prismanews.gr (protothema.gr)

*

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 18:24

Παπαγεωργόπουλος: Με καταδίκασαν γιατί ο κόσμος ζητά αίμα πολιτικών

Για καταδίκη χωρίς στοιχεία έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Για καταδίκη χωρίς στοιχεία έκανε λόγο
ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

 *

Για πολιτική δίκη και για καταδίκη του χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με ανακοίνωσή του, λίγη ώρα αφού είχε οδηγηθεί στις φυλακές Διαβατών. Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε.

 

Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους, τονίζει στην δήλωσή του ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες (Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας και Σαξώνης) αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Κάποιοι φώναξαν Αθώος ο Δήμαρχος.

 

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει σε ισόβια τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια και σε ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη τον Π. Σαξώνη. Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

 

Ο Παναγιώτης Σαξώνης καταδικάστηκε σε επιπλέον 9 χρόνια για πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματικό πρόστιμο ενός 1.779.000€. Ο Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκε σε επιπλέον 18 μήνες για πλαστογραφία. Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί.

 

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μετα την ανακοίνωση της απόφασης η σύζυγός του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς. Καταπέλτης ήταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης. Είπε ότι Δε νοείται δημαρχιακός άρχοντας να υπεξαιρέσει χρήματα αμέσως μόλις ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο εκτός εάν έχει εξοικειωθεί με το οικονομικό έγκλημα και στο παρελθόν.

 

Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές. Ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

 

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία. Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου. Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

 

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

 

Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία πηγή χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης ‘Αναγέννηση’, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη μηχανή της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

 

Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους πρόσθεσε. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας – μεταξύ άλλων: Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που – κατά μέσο όρο – υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα; σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης. Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση σημείωσε.

 

Πηγή: prismanews.gr (newsit.gr)

*

Ο φτερωτός γιατρός δεν έπεσε στα πούπουλα

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον θεωρεί έντιμο άνθρωπο. Ο Παπαγεωργόπουλος είναι τόσο έντιμος όσο και ο Σαμαράς.

 

Διαβάζω πολλά σήμερα για τον βίο και την πολιτεία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά υπάρχει κάτι που δεν γράφει κανείς:

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκλεγόταν βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 1981 έως και το 1996. Διετέλεσε μάλιστα και υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Επίσης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εξελέγη τρεις φορές δήμαρχος Θεσσαλονίκης: το 1998, το 2002 και το 2006.

 

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ήταν αυτοί που εξέλεγαν τον Παπαγεωργόπουλο βουλευτή και δήμαρχο επί 25 χρόνια.

 

Αφού τους δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τη σοφή επιλογή τους, σκέφτομαι μήπως σήμερα -που ο Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται πια στη φυλακή- είναι επιτέλους η ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Λέω, μήπως.

 

Πηγή: Πιτσιρίκος

*

3 σκέψεις σχετικά με το “Ισόβια κάθειρξη στον Παπαγεωργόπουλο-πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

  1. Ο Αριστοτέλης….και τα Ηθικά…διδάγματα…, βγαλμένα απο την εθνική μας ιστορία , μέσω της γνωστής μεθόδου της διαπαιδαγώγησης της μάζας αλλά και της διάπλασις των παίδων της, σε πιλοτική εφαρμογή για να μη ξεχνιόμαστε …

    Ηθικόν δίδαγμα για νεώτερες γενιές : ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΣΕ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙ, ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ-ΡΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΕΙ ΣΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ-ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ- ΑΛΒΑΝΙΚΟ-ΣΛΑΒΙΚΟ-ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΚΟ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥ ΑΙΜΑ…

    Ε, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ …ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!

  2. O Papageorgopoulos ,oraia! timorhthhke gia thn praksi tou ayth , ean kai poso einai enochos, O papadreou kai H pareatou??? Ti tha ginei me aytous , pou katastrepsan ,kai prodosan ena Ethnos? Ypaitioi 3000 psychon pou aytoktonisan logo timhs, kai aksioprepeias!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s