Η βίαιη εκκένωση της «Πύλης του Ήλιου» στην Παλαιστίνη (βίντεο)

Παρόλο που εγκαθιδρύθηκε σε ιδιόκτητη παλαιστινιακή γη, το Ισραήλ εκδίωξε δια της βίας τους κατοίκους του χωριού «Πύλη του Ήλιου» με μια επιδρομή πριν τα ξημερώματα,  το πρωί της 13ης Ιανουαρίου.Έξι άτομα χρειάστηκε να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Λίγο πριν τις 3 π.μ. της 13ης Ιανουαρίου,  εκατοντάδες ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στο νεοϊδρυθέν παλαιστινιακό χωριό Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου), εκκενώνοντας βιαίως τους 150 κατοίκους του. Η αστυνομική βαναυσότητα είναι ακόμα πιο απαράδεκτη υπό το φως της παθητικής αντίστασης των κατοίκων. Δεν έγιναν συλλήψεις και όλα τα άτομα που κρατήθηκαν, αφέθηκαν ελεύθερα λίγο αργότερα.

Υπό το φως της σκληρής διεθνούς κριτικής για τα σχέδια επέκτασης του εποικισμού Μααλέ Αντουμίμ, και σε μια προσπάθεια να αποσύρουν την προσοχή από αυτήν την υπόθεση, έλαβε χώρα η εκκένωση σήμερα το πρωί. Μετά από την άφιξή της στην περιοχή, μια μεγάλη αστυνομική δύναμη άρχισε να απομακρύνει τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν κοντά στους κατοίκους και άρχισε να σέρνει κόσμο μακριά, ξυλοκοπώντας κάποιους από αυτούς. Έξι Παλαιστίνιοι χρειάστηκαν αργότερα ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο της Ραμάλας.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Μοχάμεντ Κατίμπ της Επιτροπής Συντονισμού Λαϊκού Αγώνα δήλωσε:

«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να χτίζει αποικίες αποκλειστικά για Εβραίους στη γη μας. Το Μπαμπ Αλ Σαμς δεν υπάρχει πια αλλά κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών του έδωσε νέα ζωή και ενέργεια σε όλους όσους πέρασαν από αυτό. Το Ισραήλ συνεχίζει να δρα κατά παράβαση κάθε νόμου που μπορεί να φανταστεί κανείς και κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εγκαθιδρύοντας το Μπαμπ Αλ Σαμς διακηρύξαμε ότι αρκετά με το να απαιτούμε τα δικαιώματά μας από τον κατακτητή – εφεξής θα τα κατακτούμε μόνοι μας.»

Την προηγούμενη νύχτα το [ισραηλινό] κράτος άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν την εκκένωση. Το [ισραηλινό] κράτος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ίδια η ύπαρξη του χωριού μπορεί να προκαλέσει ταραχές, παρά το γεγονός της απόμακρης και απομονωμένης τοποθεσίας του.

ΒΙΝΤΕΟ:Η εκκένωση της «Πύλης του Ήλιου»:

Το χωριό Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου), εγκαθιδρύθηκε την περασμένη Παρασκευή από περίπου 250 άντρες και γυναίκες από διάφορα σημεία της Παλαιστίνης,  σε ιδιόκτητη παλαιστινιακή γη, στην περιοχή μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του εποικισμού Μααλέ Αντουμίμ, στην οποία το Ισραήλ αναφέρεται ως Ε1. Σκηνές στήθηκαν στην περιοχή   και μεταφέρθηκε εξοπλισμός για μακρόχρονη παραμονή.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση:

«Εμείς, οι γιοι και οι κόρες απ’ όλη τη γη της Παλαιστίνης, ανακοινώνουμε την ίδρυση του χωριού Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου).Εμείς ο λαός, χωρίς άδεια της κατοχής, χωρίς άδεια από κανέναν, καθόμαστε σήμερα εδώ γιατί αυτή είναι η γη μας και γιατί είναι δικαίωμά μας να την κατοικήσουμε.

Λίγους μήνες πριν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οικοδομήσει κάπου 4.000 οικιστικές μονάδες εποίκων στην περιοχή στην οποία το Ισραήλ αναφέρεται ως Ε1. Το συγκρότημα Ε1 είναι μια περιοχή περίπου 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη, ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ του εποικισμού Μααλέ Αντουμίμ, στην γη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και στην Ιερουσαλήμ.

Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς συνεχίζονται η επέκταση των εποικισμών και η κατάσχεση της γης μας. Γι’ αυτό εδώ εγκαθιδρύουμε το χωριό Μπαμπ Αλ Σαμς για να δηλώσουμε την πίστη μας στην άμεση δράση και τη λαϊκή αντίσταση. Διακηρύττουμε πως το χωριό θα σταθεί ακλόνητο μέχρι οι ιδιοκτήτες αυτής της γης κερδίσουν το δικαίωμά τους να χτίσουν στη γη τους.Το όνομα του χωριού έχει παρθεί από το μυθιστόρημα «Μπαμπ Αλ Σαμς» του Λιβανέζου συγγραφέα Ελίας Χούρι.

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της Παλαιστίνης μέσα από την ιστορία αγάπης ενός παλαιστίνιου νέου, του Γιούνις και της γυναίκας του Ναχίλα. Ο Γιούνις αφήνει τη γυναίκα του για να συμμετάσχει στην παλαιστινιακή αντίσταση στο Λίβανο, ενώ η Ναχίλα παραμένει σε ότι απομένει από το χωριό τους στη Γαλιλαία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και του ’60 ο Γιούνις μπαινοβγαίνει κρυφά από το Λίβανο πίσω στη Γαλιλαία για να συναντήσει τη γυναίκα του στη σπηλιά Μπαμπ Αλ Σαμς, όπου εκείνη γεννά τα παιδιά τους. Ο Γιούνις επιστρέφει στην αντίσταση στο Λίβανο ενώ η γυναίκα του παραμένει στη Μπαμπ Αλ Σαμς.Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη για την ελευθερία και την πίστη μας. Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη μας προς την Ιερουσαλήμ. Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη μας για την επιστροφή μας.Για δεκαετίες το Ισραήλ έχει δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους καθώς η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηρή απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις. Ήρθε ο καιρός τώρα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, να δημιουργήσουμε εμείς τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους – της δικής μας γης.

Αυτή η δράση στην οποία συμμετέχουν άντρες και γυναίκες από το βορρά μέχρι το νότο είναι μια μορφή λαϊκής αντίστασης. Τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσουμε διάφορες συζητήσεις, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις καθώς και προβολές, στη γη αυτού του χωριού. Οι κάτοικοι του Μπαμπ Αλ Σαμς προσκαλούν όλους τους γιους και τις κόρες του λαού μας να συμμετάσχουν και να ενωθούν με το χωριό στην υποστήριξη της αντοχής μας.»

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ εγκρίνει την κατασκευή 3.000 νέων κατοικιών αμέσως μετά την απόφαση της ψηφοφορίας του ΟΗΕ

ΠΗΓΗ: intifadagr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η βίαιη εκκένωση της «Πύλης του Ήλιου» στην Παλαιστίνη (βίντεο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s