Υπάρχουν και νίκες – Στην Ισπανία η «λευκή παλίρροια» νίκησε!

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

Επειδή μας έχει πάρει πολύ από κάτω, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζωντανά κινήματα και ακόμη πιο πολύ και νίκες αυτών των κινημάτων

….

 

 

….

 

«Τη δημόσια υγεία δεν την πουλάμε. Την προστατεύουμε».

Ενα σύνθημα που στην Ισπανία έγινε πραγματικότητα, καθώς η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων στη Μαδρίτη μπήκε στο συρτάρι επ’ αόριστον.

Τη Δευτέρα, ύστερα από μια νέα αρνητική δικαστική απόφαση, ο δεξιός επικεφαλής της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Γκονσάλες ανακοίνωσε επίσημα την υπαναχώρησή του σε ένα σχέδιο που ο ίδιος είχε αναγάγει σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του. Μέχρι εκείνο το σημείο, είχαν προηγηθεί άλλες δύο καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης από επαγγελματίες του κλάδου και πολίτες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας: η «λευκή παλίρροια» (marea blanca) που πήρε το όνομά της από τη λευκή ιατρική στολή.

 

Το χρονικό

H «λευκή παλίρροια» «γεννήθηκε» ουσιαστικά την 1η Νοεμβρίου του 2012, όταν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο La Princesa έκλεισαν την κεντρική λεωφόρο έξω από το κτίριο και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο τοπικός «πρωθυπουργός» Ιγνάθιο Γκονσάλες είχε ανακοινώσει τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που θα πραγματοποιούνταν ποτέ στον τομέα της υγείας: έξι καινούργια νοσοκομεία και 27 κέντρα υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, όλα κατασκευασμένα με δημόσιο χρήμα, επρόκειτο να περάσουν στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, με ό,τι μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους (μειώσεις προσωπικού, αύξηση ωραρίου) και για τους ασθενείς (κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων και κέντρων υγείας, ακριβότερη και χειρότερης ποιότητας περίθαλψη κ.λπ.).

Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα και σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μαδρίτη. Σαν παλίρροια…

Αυτή η αντίδραση προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην κυβέρνηση, καθώς ο ιατρικός κλάδος θεωρούνταν παραδοσιακά συντηρητικός. Πόσο μάλλον, όταν πολλοί γιατροί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις δήλωναν ότι αν και ήταν ψηφοφόροι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, ήταν κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Το χειρότερο για την κυβέρνηση ήταν η ευρεία συμμετοχή των πολιτών όλου του πολιτικού φάσματος στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας. Μέσα σε 14 μήνες, η «λευκή παλίρροια» πραγματοποίησε 22 απεργίες και πολυάριθμες διαδηλώσεις και συμβολικές καταλήψεις, προσφεύγοντας παράλληλα στη Δικαιοσύνη κατά του νομοσχεδίου του Γκονσάλες.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο τοπικός πρωθυπουργός, χωρίς να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, εκχώρησε τη διαχείριση των νοσοκομείων σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες. Εναν μήνα αργότερα όμως ήρθε το πρώτο χαστούκι, καθώς πρωτοβάθμιο δικαστήριο έδινε την εντολή για αναστολή της ιδιωτικοποίησης ώς τη συνολική επανεξέταση του εγχειρήματος. Η τοπική κυβέρνηση άσκησε έφεση, αλλά η νέα δικαστική απόφαση ήταν κι αυτή αρνητική.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε την περασμένη Δευτέρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδρίτης συμφώνησε με την απόφαση του Εφετείου. Κατόπιν τούτου, ο Ιγνάθιο Γκονσάλες ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση του επίμαχου σχεδίου, ενώ ο εμπνευστής του, ο γενικός γραμματέας υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης Χαβιέρ Φερνάντες Λασκέτι, ανακοίνωνε την παραίτησή του.

Η υπαναχώρηση του Γκονσάλες, σχολιάζουν τα ισπανικά ΜΜΕ, σχετίζεται σίγουρα και με τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές του 2015. Το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και για πρώτη φορά είναι πίσω από τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις.

 

Συμπέρασμα: Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν

Αλλά, για κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση, η οποία μπορεί να πετύχει μικρές ή μεγάλες νίκες, όπως απέδειξε η «λευκή παλίρροια».

«Η διαμαρτυρία έχει νόημα, αντίθετα με ό,τι επιμένει να ισχυρίζεται ο Ραχόι», έγραφε το κύριο άρθρο τής El Pais.

«Η νίκη της “λευκής παλίρροιας”», σχολιάζει η εφημερίδα El Diario, «φανερώνει ότι η απόλυτη πλειοψηφία η οποία επιτρέπει την έγκριση ενός νόμου απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν είναι πια αρκετή. Στον δρόμο (και στα δικαστήρια) διαμορφώνεται μια διαφορετική έννοια για τη λέξη “νομιμότητα”».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=170455

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-i5b

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

7 σκέψεις σχετικά με το “Υπάρχουν και νίκες – Στην Ισπανία η «λευκή παλίρροια» νίκησε!

  1. ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ-ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΘΟΡΥΒΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    http://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/item/322-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B6-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%B2%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΘΟΡΥΒΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ H πιο με­γά­λη τρα­γω­δί­α για το λα­ό μας, με­γα­λύ­τε­ρη α­κό­μα και α­πό το ότι ξαφ­νι­κά κα­τα­στρά­φη­κε η ζωή του, εί­ναι ό­τι δεν ξέ­ρει ποιος στ α­λή­θεια εί­ναι ο φταί­χτης για να τον πο­λε­μή­σει. Κυ­βέρ­νη­ση και α­ντι­πολί­τευ­ση του δεί­χνουν τους δα­νει­στές, ι­διαί­τε­ρα τη Γερ­μα­νία.
    Η δια­φο­ρά τους εί­ναι μό­νο στην τα­κτι­κή. Η κυ­βέρ­νη­ση πα­ρι­στά­νει το “ρε­α­λι­στή” λέ­γο­ντας ό­τι πρέ­πει να κά­νου­με υ­πο­χω­ρή­σεις στη Γερ­μα­νί­α ω­σότου δεν θα την έ­χου­με α­νά­γκη. Η α­ντι­πο­λί­τευ­ση πα­ρι­στά­νει την ε­θνι­κή α­ντί­στα­ση και λέ­ει ό­τι μπο­ρού­με να πούμε τώ­ρα ό­χι στη Γερ­μα­νί­α και να την υ­πο­χρε­ώ­σου­με σε κού­ρε­μα του χρέ­ους.
    Οι δα­νει­στές έ­χουν με­γά­λη ευ­θύ­νη για τα βά­σα­να της χώ­ρας κα­θώς επι­βάλ­λουν τους δι­κούς τους όρους οι­κο­νο­μι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης μιας ξέ­νης χώ­ρας ε­νά­ντια στις δια­θέ­σεις του λα­ού της. Ό­μως για την πρω­το­φα­νή πα­ραγω­γι­κή κα­τα­στρο­φή της τη βα­σι­κή ευ­θύ­νη την έ­χουν οι η­γέ­τες της κυ­βέρ­νησης και της α­ντι­πο­λί­τευ­σης ε­πει­δή κά­νουν συ­νει­δη­τά ΣΑ­ΜΠΟ­ΤΑΖ ΤΗΣ ΠΑ­ΡΑ­ΓΩΓΗΣ, Ι­ΔΙΑΙ­ΤΕ­ΡΑ ΤΗΣ ΒΙΟ­ΜΗ­ΧΑ­ΝΙ­ΚΗΣ με στό­χο να πα­ρα­δώ­σουν τη χώ­ρα αύ­ταν­δρη, όχι στους γερ­μα­νούς μο­νο­πω­λι­στές αλ­λά στα α­λη­θι­νά α­φε­ντι­κά τους, τους ΡΩΣΟΥΣ ΦΑ­ΣΙ­ΣΤΕΣ ΚΡΑ­ΤΙ­ΚΟΜΟ­ΝΟ­ΠΩ­ΛΙ­ΣΤΕΣ (και δευ­τε­ρευό­ντως τους κι­νέ­ζους συμμά­χους τους).
    Αυ­τό το σα­μπο­τάζ το ξε­κί­νη­σαν οι ρω­σό­δου­λοι Α. Πα­παν­δρέ­ου και Φλω­ράκης πριν 30 χρό­νια και το συ­νέ­χι­σαν οι ε­πί­σης ρω­σό­δου­λοι Ση­μίτης, Κα­ρα­μανλής, Γ. Πα­παν­δρέ­ου που πα­ρι­στά­να­νε τους ευ­ρω­παί­ους. Ε­πι­κε­φα­λής του σα­μπο­τάζ ή­ταν οι πρά­κτο­ρες της μπρεζ­νιε­φι­κής Ρω­σί­ας η­γέ­τες του ψευτοΚ­ΚΕ, των ΣΥΝ-ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, και η τά­ση Κου­βέ­λη-Κύρ­κου της ΔΗ­ΜΑΡ.
    Για να κά­νουν το σα­μπο­τάζ χρη­σι­μο­ποί­η­σαν πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά, αρ­χαιολο­γι­κά, γρα­φειο­κρα­τι­κά και φιλερ­γα­τι­κά προ­σχή­μα­τα. Την ί­δια ώ­ρα oι σα­μποτέρ δυ­να­μώ­να­νε έ­να τμή­μα του κε­φά­λαιου, κρα­τι­κο­δί­αι­το και δε­μέ­νο με τη ρώ­σι­κη πο­λι­τι­κή, και του προ­σφέ­ρα­νε με σκαν­δα­λώ­δεις α­να­θέ­σεις το­μείς κλει­διά της οι­κο­νο­μί­ας (δρόμους, ε­νέρ­γεια, τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, ο­ρυ­χεί­α κλπ). Έ­τσι κα­τα­σκεύ­α­σαν μια ρω­σό­δου­λη κρατι­κο-ο­λι­γαρ­χί­α με γε­νάρ­χη τον Κόκ­κα­λη (που τε­λι­κά πού­λη­σε την Ι­ντρα­κόμ στη Ρω­σί­α), και τους Μπό­μπο­λα, Κο­πελού­ζο, Μυ­τι­λη­ναί­ο, Γερ­μα­νό, Βγε­νό­που­λο και άλ­λους. Εί­ναι αυ­τό το σα­μπο­τάζ που έ­φε­ρε το πε­λώ­ριο έλ­λειμ­μα τρε­χου­σών συ­ναλ­λα­γών και τε­λι­κά την χρε­ωκο­πί­α και τα μνη­μό­νια.
    Για να μην βλέ­πει ο λα­ός ποιος φταί­ει για τη χρε­ω­κο­πί­α οι σα­μπο­τα­ριστές τον έ­πει­σαν ό­τι φταί­νε οι διε­φθαρ­μέ­νοι πο­λι­τι­κοί, την ώ­ρα που πιο διε­φθαρ­μέ­νες πολι­τι­κά χώ­ρες σαν την Κί­να, έ­χουν πε­λώ­ρια α­νά­πτυ­ξη. Με­τά πέρα­σαν τη θέ­ση ό­τι φταί­νε οι δα­νει­στές και τα μνη­μό­νια. Οι δα­νει­στές πά­ντα ο­δη­γούν σε πεί­να τους λα­ούς αλ­λά ε­νώ οι άλ­λες χώ­ρες βγαί­νουν α­πό τις χρεω­κο­πί­ες, ό­πως τώ­ρα η Ιρ­λαν­δί­α, η Ι­σπα­νί­α και, πιο αρ­γά, η Πορ­το­γα­λί­α, η Ελ­λάδα βυ­θί­ζε­ται α­στα­μά­τη­τα πα­ρά το κού­ρε­μα χρέ­ους που μό­νο αυ­τή είχε.

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΖΑΜΠΑ. Η ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Οι ρω­σό­φι­λοι α­ντιευ­ρω­παί­οι ι­σχυ­ρί­ζο­νται ό­τι οι Γερ­μα­νοί σκο­τώ­νουν πα­ρα­γω­γι­κά τη χώ­ρα για να την α­γο­ρά­σουν τζά­μπα. Ό­μως αυ­τοί που α­γο­ρά­ζουν τζά­μπα τα βα­σι­κά οι­κο­νο­μι­κά γάγ­γλια της εί­ναι οι ρώ­σοι και κι­νέ­ζοι ολι­γάρ­χες.
    Εί­ναι ο ρώ­σος κρα­τι­κο-ο­λι­γάρ­χης Νέ­σις που α­γό­ρα­σε το σχε­τι­κά με­γαλύ­τε­ρο πα­κέ­το της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς και α­πό τό­τε αυ­τή κα­τα­πί­νει τα πά­ντα με σκο­τει­νές δια­δι­κα­σί­ες (την Α­ΤΕ, την τρά­πε­ζα ΚΥΠΡΟΥ, τη Μιλ­λέ­νιουμ κλπ). Με­τά ο Ι­βάν Σαβ­βί­δης α­γό­ρα­σε τον ΠΑ­ΟΚ, τη ΣΕ­ΚΑΠ, ξε­νο­δο­χεί­α και α­κρι­βή του­ρι­στι­κή γη, ε­νώ άλ­λοι ρώ­σοι κρα­τι­κο-ο­λι­γάρ­χες α­γο­ρά­σα­νε τη Δω­δώ­νη, τον Ο­ΠΑΠ, νη­σιά κλπ. Τώ­ρα η Ρω­σί­α διεκ­δι­κεί τον Ο­ΣΕ και το λι­μά­νι της Θεσ­σαλο­νί­κης για να α­πο­κτή­σει μια στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας χερ­σαί­α έ­ξο­δο στη Με­σόγειο.
    Εί­ναι τε­ρα­τώ­δες πως ο­μό­φω­να τα 6 κόμ­μα­τα και οι να­ζί βο­η­θά­νε τη Ρω­σία με τους φο­ρο­λο­γι­κούς νόμους να α­πο­κτή­σει φτη­νά την πιο α­κρι­βή γη. Με αυτούς τους νό­μους ε­πι­βάλ­λουν ψη­λή φο­ρο­λο­γί­α για τα με­γά­λης α­ξί­ας οι­κό­πε­δα και α­να­γκά­ζουν έ­τσι τους ι­διο­κτή­τες τους να τα που­λά­νε ό­σο-ό­σο στους ρώσους και κι­νέ­ζους άρ­πα­γες στους ο­ποί­ους μά­λι­στα δί­νουν ά­δεια μό­νι­μης δια­μο­νής.
    Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά μειώ­νουν κα­τά 70% τους φό­ρους με­τα­βί­βα­σης για να α­γο­ρά­ζουν φτη­νά οι ρω­σο­κι­νέ­ζοι αλ­λά α­φή­νουν ψη­λούς τους φό­ρους γο­νι­κής πα­ρο­χής, για να μην μπο­ρούν να με­τα­βι­βά­σουν οι έλ­λη­νες ι­διο­κτή­τες την ακρι­βή γη στα παι­διά τους. Έ­τσι αυ­τοί χρε­ω­κο­πούν φο­ρο­λο­γι­κά, α­πει­λού­νται με φυ­λά­κι­ση και ξε­που­λά­νε α­μέ­σως στους ρω­σο­κι­νέ­ζους.

    ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ “ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ”

    Εί­ναι λό­γω του συ­στη­μα­τι­κού σα­μπο­τάζ της πα­ρα­γω­γής α­κό­μα και μέσα στην κρί­ση και μά­λι­στα με πρό­σχη­μα την κρί­ση που μό­νο η Ελ­λά­δα α­πό ό­λες τις χώ­ρες του ευ­ρω­παϊ­κού Νό­του βρί­σκε­ται σε τέτοια βιο­μη­χα­νι­κή ύ­φε­ση (ως 75% τα 3 τε­λευ­ταί­α χρό­νια πτώ­ση σε πολ­λούς βιο­μη­χα­νι­κούς κλάδους), με τό­σο α­νο­δι­κή α­νερ­γί­α, με πτώ­ση ε­ξα­γω­γών (αν α­φαι­ρε­θούν τα πε­τρε­λαιο­ει­δή), με τό­σο επί­μο­νο έλ­λειμ­μα τρε­χου­σών συ­ναλ­λα­γών. Κυ­βέρ­νη­ση και α­ντι­πο­λίτευ­ση κρύ­βουν ό­τι Η ΧΩ­ΡΑ ΜΑΣ Ε­ΧΕΙ Υ­ΠΟ­ΣΤΕΙ ΒΙΟ­ΜΗ­ΧΑ­ΝΙ­ΚΗ “ΓΕ­ΝΟ­ΚΤΟ­ΝΙΑ” στα λίγα χρό­νια της κρί­σης, δη­λα­δή ε­κα­το­ντάδες ση­μα­ντι­κές βιο­μη­χα­νί­ες έ­χουν κλεί­σει και το 86 % των υ­πό­λοι­πων ΕΙ­ΝΑΙ Υ­ΠΕΡ­ΧΡΕ­Ω­ΜΕ­ΝΕΣ και πά­νε για κλεί­σιμο (ΙCAP 2013), ε­νώ οι άλ­λες χώ­ρες του Νό­του της ΕΖ βγαί­νουν α­πό την κρί­ση α­κρι­βώς για­τί ΣΤΗ­ΡΙ­ΞΑΝ ΤΙΣ ΒΙΟ­ΜΗ­ΧΑ­ΝΙΕΣ ΤΟΥΣ (Ιρ­λαν­δί­α, Ι­σπα­νί­α).
    Το σα­μπο­τάζ με πρό­σχη­μα την κρί­ση το κά­νουν με συ­ντρι­πτι­κή υ­περφο­ρο­λό­γη­ση των βιο­μη­χα­νιών και με αύ­ξη­ση της τι­μής της ε­νέρ­γειας. Έ­τσι φορ­τώ­σα­νε τη ΔΕ­Η με τα α­πλή­ρω­τα χα­ρά­τσια και με τα πα­νά­κρι­βα φω­το­βολ­τα­ϊ­κά με α­πο­τέ­λε­σμα να με­τα­κυ­λίσει αυ­τή το κό­στος στη βιο­μη­χα­νι­κή ε­νέρ­γεια. Μό­λις α­νέ­βα­σαν την τι­μή του ρεύ­μα­τος τσά­κι­σαν και τα φω­το­βολ­τα­ϊ­κά με υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση και μα­ταί­ω­ση α­δειο­δό­τη­σης. Ταυ­τό­χρο­να αύ­ξη­σαν το πε­τρέλαιο, βα­σι­κό καύ­σι­μο της βιο­μη­χα­νί­ας, κα­τά 30% και ε­πέ­τρε­ψαν στην Γκάζ­προμ να α­νε­βά­σει την τι­μή του φυ­σι­κού α­ε­ρί­ου 40% πά­νω α­πό την υ­πό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη. Ενώ πολ­λές ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες πή­γαν στη διαι­τη­σί­α και μεί­ω­σαν την τι­μή του ρώ­σι­κου α­ε­ρί­ου παίρ­νο­ντας α­να­δρομι­κά α­πό την Γκάζ­προμ η ΔΕ­ΠΑ δεν πή­γε στη διαι­τη­σί­α! Μό­νο στον Μυ­τι­λη­ναί­ο δώ­ρι­σαν ε­κα­το­ντά­δες ε­κα­τομ­μύ­ρια Ευρώ σε ρεύ­μα. Α­ντί να ξε­μπλο­κά­ρουν πά­μπολ­λες ε­πεν­δύ­σεις ώ­στε να α­νε­βεί α­μέσως ο όγκος των συλ­λε­γό­με­νων φό­ρων, τις μπλο­κά­ρα­νε (π.χ. ε­κτρο­πή Α­χε­λώ­ου, επεν­δύ­σεις χρυ­σού σε Χαλ­κι­δι­κή, Έ­βρο, με­γά­λες του­ρι­στι­κές ε­πεν­δύ­σεις σε Πελο­πόν­νη­σο και Κρή­τη, Ελ­λη­νι­κό, Ο­λυ­μπια­κά α­κίνη­τα). Ε­πί­σης α­ντί να κυνη­γή­σουν τους φο­ρο­φυ­γά­δες ο­λι­γάρ­χες και ε­παγ­γελ­μα­τί­ες, αυ­τοί κα­τάρ­γη­σαν το ΙΓΜΕ, μεί­ω­σαν τον Ορ­γα­νι­σμό Ε­ξα­γω­γών, τσά­κι­σαν τη μέ­ση τε­χνι­κή παι­δεί­α α­πο­λύ­ο­ντας τους κα­θη­γη­τές της, έ­κλει­σαν το τα­μεί­ο ο­δο­ποι­ί­ας υπέρ του Μπό­μπο­λα και μι­σο­τε­λείω­σαν την Ε­ΑΣ που οι ί­διοι σα­μπότα­ραν ε­πί δε­κα­ε­τί­ες.
    Να για­τί μό­νο η Ελ­λά­δα δεν βγαί­νει α­πό την κρί­ση. Ο Σα­μα­ράς δια­τυμπα­νί­ζει τα πε­ρί πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος, ό­μως αυ­τό δεν βγαί­νει α­πό το πλε­ό­να­σμα της πα­ρα­γω­γής, αλ­λά α­πό υ­περ­φο­ρο­λό­γη­ση, δη­λα­δή α­πό πα­ρα­γω­γι­κό κε­φά­λαιο που κα­τα­στρέ­φε­ται, ο­πό­τε αρ­γό­τε­ρα δεν θα μπορεί να ξα­να­βγεί πλε­ό­να­σμα.

    ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ-ΚΛΕΙΔΙ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    Η ΜΟ­ΝΗ ΛΥ­ΣΗ εί­ναι έ­να μα­ζι­κό μα­χη­τι­κό κί­νη­μα για βιο­μη­χα­νι­κή ανά­πτυ­ξη με προ­ο­δευ­τι­κούς ό­ρους, (ό­πως το να μη λη­στεύ­ε­ται η χώ­ρα, να μην ε­γκα­θί­στα­νται ερ­γα­σια­κά γκέ­το και να μην κα­τα­στρέ­φε­ται το πε­ρι­βάλ­λον. Η κύρια δύ­να­μη ε­νά­ντια στους σα­μπο­τέρ της κυ­βέρ­νησης και της α­ντι­πο­λί­τευσης πρέ­πει να εί­ναι τα κύ­ρια θύ­μα­τα του σα­μπο­τάζ, οι ά­νερ­γοι και με­τά οι βιο­μη­χα­νι­κοί ερ­γά­τες που α­πει­λού­νται με α­πό­λυ­ση. Το κρά­τος α­να­γκά­ζει σή­μερα τους α­νέρ­γους-θύ­μα­τα του σα­μπο­τάζ να στη­ρί­ζο­νται στους ό­λο και πιο φτω­χούς συγ­γε­νείς τους και το χει­ρό­τε­ρο στη φι­λαν­θρω­πί­α, ι­διαί­τε­ρα την τό­σο υ­πο­κρι­τι­κή της εκ­κλη­σί­ας που έ­χει ε­ξα­σφα­λί­σει σκαν­δα­λώ­δη φο­ρο-α­συλί­α. Οι ά­νερ­γοι πρέ­πει να α­παι­τή­σουν α­πό την πο­λι­τι­κή ε­ξου­σί­α που ευ­θύ­νεται για την κα­τά­στα­σή τους μια ε­λά­χι­στη α­πο­ζημί­ωση: Αυ­τή εί­ναι η ε­πι­δό­τηση ό­λων των α­νέρ­γων, ό­σο και­ρό και να εί­ναι ά­νερ­γοι. Αυ­τός εί­ναι στοι­χειώδης υ­λι­κός ό­ρος για να πο­λε­μή­σουν και να αλ­λά­ξουν την κα­τά­στα­σή τους. Τα ποσά που α­παι­τού­νται μπο­ρούν α­ντι­κει­με­νι­κά να βρε­θούν α­μέ­σως α­πό το ξε­μπλο­κά­ρι­σμα των επεν­δύ­σε­ων σε ό­λους τους το­μείς. Υ­πάρ­χουν ό­μως και λε­φτά που θα μπο­ρού­σαν να βγουν α­πό το κυ­νή­γι των συ­στη­μα­τι­κών φο­ρο­φυ­γά­δων, των κρα­τι­κο-ο­λι­γαρ­χών, των πιο εύ­πο­ρων ε­παγ­γελ­μα­τιών, και των κά­θε λο­γής μιζα­δό­ρων. Αν οι ά­νερ­γοι ε­ξα­σφα­λί­σουν τη στοι­χειώ­δη α­ξιοπρε­πή ε­πι­βί­ω­σή τους, οι ερ­γο­δό­τες δεν θα μπο­ρούν να ε­πι­βά­λουν συ­νε­χή μεί­ω­ση μι­σθών και όρους ερ­γα­σια­κής γα­λέ­ρας. Έ­τσι, τα νέ­α α­να­το­λι­κού τύ­που α­φε­ντι­κά δεν θα μπο­ρούν να α­γο­ρά­ζουν και να εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται τους πά­ντες με τους ό­ρους τους.
    Η Ο­ΑΚ­ΚΕ κα­λεί το λα­ό να σχη­μα­τί­σει έ­να πλα­τύ δη­μο­κρα­τι­κό και πατριω­τι­κό μέ­τω­πο ε­νά­ντια στο πα­ραγω­γι­κό σα­μπο­τάζ, στην ε­θνι­κή λε­η­λα­σί­α, στα μέ­τρα πεί­νας και πά­νω απ ό­λα ε­νά­ντια στη σο­σιαλ­φα­σι­στική δι­κτα­το­ρί­α που έρ­χε­ται με τη βί­α, κυ­ρί­ως ε­κεί­νη των να­ζί της Χ.Α (που ξε­διά­ντρο­πα καλούν στην Ελ­λά­δα τον ρώ­σι­κο στρα­τό), αλ­λά ό­χι μό­νο.

    Αθήνα, 02/01/2014

Σχολιάστε