2012 – στρατόπεδα συγκέντρωσης

Φτώχεια, ανελευθερία, αποδιοπομπαίοι τράγοι, στρατιωτικές παρελάσεις κεκλεισμένων των θυρών υπό το βλέμμα μιας διορισμένης κυβέρνησης και τα όπλα των ελεύθερων σκοπευτών, στρατόπεδα συγκέντρωσης… Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα του 2012.

Ο φίλος Freedom γράφει από πρώτο χέρι για το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Κοζάνη:

Το παρόν κείμενο αποτελεί μία απόπειρα καταγραφής των γεγονότων που διαδραματίζονται γύρω από το θέμα της δημιουργίας κέντρου υποδοχής μεταναστών, από έναν άνθρωπο που ζει στην ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή που έχει φτάσει σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, με την ανεργία να αγγίζει το 25% (επίσημα στοιχεία, πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα), με την ιδιαιτέρως βεβαρημένη ατμόσφαιρα από τον λιγνίτη, που θρηνεί καθημερινά θύματα από καρκίνο.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στο ερειπωμένο στρατόπεδο «Μιλτιάδη Πόρτη» στην περιοχή της Νεάπολης και την τοποθέτηση 1.000 μεταναστών -αρχικά- στο εν λόγω κέντρο, χωρίς καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση με τις τοπικές αρχές, αλλά και την τοπική κοινωνία .

Συγκεκριμένα η δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη ήταν η εξής: «Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό. Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου».

Εδώ γελάμε γιατί κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι πραγματικότητα. Το στρατόπεδο απέχει μόλις 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, η γενική εικόνα του στρατοπέδου είναι άθλια, χωρίς ύδρευση και με ελλιπές σύστημα αποχέτευσης, οι μετανάστες θα στοιβαχτούν σε σκηνές και κάποια παλιά μισογκρεμισμένα κτήρια που βρίσκονται στο χώρο του στρατοπέδου, οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου είναι ιδιαίτερα παλαιές και συνεπώς υγειονομικά ακατάλληλες για τη διαβίωση ανθρώπων, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων αυτών και χωρίς να διασφαλίζεται η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς οι κλινικές των νοσοκομείων κλείνουν η μία μετά την άλλη. Συνεπώς αυτή η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και χωρίς οργάνωση, μόνο ως σπασμωδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και βεβαίως αποσκοπεί στην ψηφοθηρία -δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 20 μέρες, δηλαδή πριν τις εκλογές.

Αυτή η απόφαση του κυρίου Χρυσοχοΐδη σήκωσε από την αρχή κύμα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, αλλά και ενδιαφέρον σε πανελλήνιο ή και Ευρωπαϊκό ακόμα επίπεδο, καθώς στην περιοχή έχουν έρθει και δημοσιογραφικά συνεργεία του εξωτερικού για την κάλυψη των γεγονότων. Η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σύσσωμη στη δημιουργία αυτού του κέντρου-στρατοπέδου συγκέντρωσης, με τον αποκλεισμό του χώρου όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το κέντρο με αναχώματα, τρακτέρ και βαρέα οχήματα.

Σαν απάντηση όμως στην αντίδραση των πολιτών της περιοχής, ακολούθησε ένας άνευ προηγουμένου «πολεμικός» εμπαιγμός από την πλευρά των πολιτικών με δηλώσεις όπως: «Τα κέντρα θα γίνουν. Δε με αφορά τι λένε οι τοπικές κοινωνίες. Δεσμεύομαι ότι το πρώτο σε 20 μέρες θα λειτουργεί στην Κοζάνη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η Φωτεινή Πιπιλή, από την άλλη, ενοχλημένη προφανώς από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κοζάνης καλεί τους Αθηναίους να ξεσηκωθούν γράφοντας στο facebook:Αθηναίοι! Κυψελιώτες! Πατησιώτες! Κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, κάτοικοι της Ομόνοιας, της 3ης Σεπτεμβρίου, της Αττικής, της Λιοσίων, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Ακούστε τι δήλωσε, η Δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης: «…Λυπάμαι, αλλά δε θα γίνουμε η χωματερή της Αθήνας…» . H κυρία αυτή, με 22.000 κατοίκους στο Δήμο της, αντιδρά με αυτό το προσβλητικό τρόπο στη δημιουργία, επιτέλους, με χρήματα της Ευρώπης του πρώτου κέντρου κράτησης Λαθρομεταναστών στη περιοχή της. Ακούστε τι άλλο είπε: « … Δεν θα υποβαθμίσουμε τη δική μας περιοχή για να αναβαθμίσει ο υπουργός το Κέντρο της Αθήνας»

Και αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή του νομού της Κοζάνης, αλλά αν τα αναφέρουμε όλα σε ένα κείμενο, το κείμενο θα γίνει μυθιστόρημα!!


Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, αλλά δεν λύνεται σε καμία περίπτωση με τέτοιου είδους -προβληματικές- κινήσεις. Χρειάζονται οργανωμένες λύσεις που ακολουθούν κάποια θεσμικά πλαίσια, την άποψη της τοπικής κοινωνίας, και προπάντων να είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ και όχι ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ λύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, αλλά η απάνθρωπη, σπασμωδική και πρόχειρη λύση, ο φαύλος κύκλος που θα δημιουργούν αυτά τα κέντρα υποδοχής, η απάνθρωπη αντιμετώπιση ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.
Το όχι λοιπόν δεν πρέπει να το πούμε στους μετανάστες, αλλά στους πολιτικούς που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μας εμπαίζουν κυριολεκτικά, φτάνοντας μας στα όρια μας, με την προσπάθεια τους -όπως πάντα άλλωστε- να λύσουν καίρια προβλήματα με τέτοιες προχειρότητες.
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα, και πάντοτε βέβαια έτοιμη για μάχη σώμα με σώμα για να αποτρέψουν την καταπάτηση του τόπου τους που αποσκοπεί μόνο σε πολιτικά συμφέροντα αυτών που μας έκλεβαν τόσα χρόνια και εξακολουθούν να μας κλέβουν! Ας στηρίξουμε όλοι την αντίδραση των πολιτών της περιοχής γιατί η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο ενάντια στους μεγαλοκαρχαρίες του κρατικού μηχανισμού!

Σύντομος σύνδεσμος δημοσίευσης http://wp.me/pPn6Y-dpw

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

10 σκέψεις σχετικά με το “2012 – στρατόπεδα συγκέντρωσης

    • Εκ των οποίων τα 3 στην περιοχή μου!! Και ένα απο αυτά μάλιστα μέσα στην πόλη!! Ζούμε σε απίστευτη χουντοκρατία πλέον!!

  1. Την υπόθεση των ξένων μεταναστών σε μια σοβαρή χώρα δεν θα την χειρίζονταν τύποι σαν τον Χρυσοχοίδη. Τύποι δηλαδή που φέρουν όλα τα στοιχεία μιας φασίζουσας προσωπικότητας, που την συγκροτούν εμπειρίες και ένστικτα όπως: αναρρίχηση μέσω της εσωκομματικής ιντριγκας, εκρυκτικό μίγμα καρριερισμού και επαρχιωτισμού και αναγνωρίζονται σ’ εκείνο το ανασήκωμα του σώματος και του πηγουνιού που ακολουθούσε τον κοινότυπο επαρμένο λόγο φασιστών ηγετών.
    Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες της Ελληνικής κοινωνίας σοκαρίστηκαν από την προωθημένη ανηθικότητα της πρότασης για «κέντρα φιλοξενίας μεταναστών» . Πολλοί διέκριναν οτι η αιφνίδια σπουδή δήθεν για την λύση του προβλήματος που αυτοί οι ίδιοι της δημιούργησαν αποβλέπει στην δική της χειραγώγηση και εκλογική εξαπάτηση. Στους περισσότερους όμως προκλήθηκε η ανθρώπινη συνείδηση και μνήμη με το να ονομάζονται «κέντρα φιλοξενίας παράνομων(sic) μεταναστών» χώροι με συρματοπλέγματα, ενδεχόμενα ηλεκτροφόρα και περιτριγυρισμένα από ελεύθερους σκοπευτές. Εγώ ξέρω οτι αυτοί οι χώροι λέγονται φυλακές και μάλιστα υψηλού κινδύνου, που στα χέρια αδηφάγων καρριεριστών μπορεί να κυοφορήσουν καταστάσεις εξόντωσης ανθρώπων, ή πειραματόζωων ή και κρατικής εμπορίας (για την εξυπηρέτηση του χρέους), οχι αυτήν την φορά σαπουνιών αλλά ανθρώπινων οργάνων…

    • και η υποθεση της ταινιας …. σαολιν, δερβισιδες και πολεμιστες καποειρα απ ολες τις εχθρικες φυλες περικυκλωνουν με επιθετικες προθεσεις την αρια ευρωπη, η οποια ομως με την ισχυ της γοητειας της, τους αναγκαζει σε πολιτισμενο διαλογο, οπου και τους εξαερωνει

      η εμετικη αντιληψη της αφομοιωσης των αλλων

      νεο-αποικιοκρατικος ρατσισμος και τσαμπουκας του κωλου περιτυλιγμενος σε αισθητικη γραμμη διασταυρωσης, χιμπατζηΤαραντινο με ουρακοταγκο fight club στυλ

      AHΔΙΑ

      • αν εσκαγε ομως το αλιεν ή ο εξτερμινειτορ, (να μη πω τπτα για κανα τσακ νορις) θα εκλανε μεντες η κυρια..

    • Εξαιρετικό βιντεάκι! Μεστό νοημάτων και με εικαστική αξία
      Μόνο που θα προτιμούσα στη θέση της κυρίας να ναι Τσολιάς!

  2. «Αυτό που συνέβη, μπορεί να ξανασυμβεί»
    Αυτή είναι η προειδοποίηση-κραυγή που απευθύνει στις μελλοντικές γενιές για το φασιστικό κίνδυνο, ο Πρίμο Λέβι, ο Ιταλοεβραίος κομμουνιστής-διανοούμενος που επέζησε από την κόλαση του Άουσβιτς. Κι η ρήση αυτή είναι εδώ για να υπενθυμίζει πως ο ναζισμός δεν είναι απλά κάποια παρέκλιση από τη δυτική δημοκρατία ή την ανθρώπινη φύση, αλλά η πιθανή κατάληξη … Continue reading →

Σχολιάστε