ΕΞΕΓΕΡΣΗ:Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012:Ο Δεκέμβρης συναντά τον Ιούνη Μέρος Πρώτο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αυτή την φορά δεν θα γράψω εν θερμώ για τα γεγονότα όπως έχω κάνει άλλες φορές.

Άφησα τις μέρες να κυλήσουν χωρίς να γράψω το οτιδήποτε  όχι μόνο γιατί ήθελα να αφομοιώσω, να στοχαστώ και να αναλύσω την τρομερή εξεγερση της 12 Φλεβάρη καλύτερα σε μεγαλύτερο φορτίο χρόνου και εφοδιασμένη με περισσότερες μαρτυρίες, αφηγήσεις, ντοκουμέντα.

Καθυστέρησα επιπλέον γιατί ήθελα να παρατηρήσω προσεκτικότερα  και να ενσωματώσω στο κείμενο την αντίδραση και της άλλης πλευράς.Αυτής που βρέθηκε σε πρωτόγνωρο πανικό και ενεργοποίησε τους πιο αποτρόπαιους μηχανισμούς μαζικής προπαγάνδας προσωποποιημένη στους τηλε-φυρέρς τους και λοιπούς μεγαλοδημοσιογράφους(αλλά και κάποιους μεσαίους που ξεδιάντροπα συνεργάστηκαν στην δημιουργία εμετικού αντιεξεγερσιακου προπαγανστικού υλικού)

Όμως παρότι άφησα κάποιες μέρες χωρίς να γράψω, αυτό δεν σημαίνει ότι κατάφερα να είμαι πιο νηφάλιος ή αποστασιοποιημένος. Το μόνιμο βουϊτό στα αυτιά μου από τα πολλά κρότου λάμψης που έφαγα σε κοντινή απόσταση δεν με αφήνει ούτως ή άλλως να ηρεμήσω. Το ίδιο και το κουβάρι από έντονες εξεγερσιακές μνήμες που είναι τόσο νωπές όσο και η Κυριακή είναι νωπή στην Τετάρτη.

ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

Ξέρεις ότι η 12 Φλεβάρη ήταν εξέγερση και ξέρεις ότι κάθε 12 Φλεβάρη είναι εξέγερση όταν:

1)Εκατονταδες χιλιάδες κόσμου φωνάζουν με πάθος τα αναρχικά συνθήματα της επίθεσης «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι»»να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή

2)Ο αριθμός των τραυματιών μπάτσων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό τραυματιών των διαδηλωτών (τούτη την φορά με σκορ 106-94).

3)Τα χημικά τους δεν διαλύουν το πλήθος αλλά το εξαγριώνουν.

4)Τα χημικά τους τελειώνουν και επιδίδονται σε πετροπόλεμο για να αποκρούσουν το ντου του κόσμου.

5)Καίγονται ανεξέλεγκτα τα σύμβολα του καθεστώτος του, οι τράπεζες.

6)Καίγονται και σπάζονται οι ναοί των σύγχρονων μαυραγοριτών τα ενεχυροδανειστήρια.

7)Οπλοπωλεία απαλλοτριώνονται.

8)Οι μπάτσοι φοβούνται το πλήθος και όχι το πλήθος τους μπάτσους

9)Το πλήθος δεν πλακώνεται μεταξύ του αλλά στοχεύει από κοινού τα ρομπότ της καταστολής

10)Το πλήθος είναι ετερόκλητο σε ιδεολογίες, ηλικίες, επαγγέλματα, φύλα και χρώματα αλλά με την ίδια οργή για τους δυνάστες του

11)Κτίρια να καιγονται και ο κόσμος να αδιαφορεί γιατί ο πόλεμος στον δρόμο συνεχίζεται ακατάπαυστα(κοιτώντας όμως μην καεί κανένας ξέμπαρκος και όχι κουφάλες ΔΕΝ ήταν τυχαίο ότι η 12 Φλεβάρη δεν έβγαλε μαρφίν.Πάντα είχαμε το νου μας και στην πραγματικότητα κανενας δεν κινδύνευσε από τις πυρκαγιές)

12)Ο καθένας μέσα στο εξεγερμένο πλήθος δεν νιώθει μόνος και έκθεοτος (και για αυτό οι συλλήψεις σε τέτοια γεγονότα είναι οι πιο κουλές και άσχετες)

13)Για ώρες οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, διαχέονται, ξανανάβουν, αναζωπυρόνονται, επεκτέινονται

14)Η πόλη την άλλη μέρα μοιάζει με πόλη που έγινε πόλεμος.

15)Γυρνάς σπίτι σου δέκα φορές πιο δυνατός, πιο σίγουρος, πιο αποφασισμένος, πιο μαχητής.

16)Ανακαλύπτεις αισθήματα αυθόρμητης οργής και ηρωικής αλληλεγγύης που μόνο σε μια εξεγερμένη νύχτα μπορείς να ανακαλύψεις…

17)Εφοδιάζεσαι με την ιστορική αίσθηση ότι όλα τώρα αρχίζουν τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…

18)Το πλήθος δεν φωνάζει αρνητικά σε κάποιον που πετάει πέτρες ή και μολότωφ αλλά φωνάζει για περισσότερες πέτρες και μολότωφ!

Θα μπορούσα να συνεχίσω την απαρίθμηση αλλά ήδη έχω θέσει υπεραρκετά κριτήρια για το τι συνιστά για ένα γεγονός να είναι εξεγερσιακό και άλλωστε δεν χρειάζονται όλα αυτά μαζί για να είναι όντως εξέγερση. Όμως όλα αυτά και πολύ περισσότερα βιώθηκαν και βιώσαμε στην τρομερή αξέχαστη Κυριακή.

Αν ο Δεκέμβρης ήταν εξέγερση (και ήταν!) αυτό είναι εξεγερσάρα άλλης κλίμακας ιστορικών ρίχτερ. Είναι λοιπόν πολύ δικαιολογημένος ο πανικός τραπεζιτών, καναλαρχών και μεγαλοαστών που απειλούνται από αυτή την Εξέγερση. Κυριολεκτικά χέστηκαν πάνω τους!Τόσο πολύ που προχώρησαν στην μεγαλύτερη λογοκρισία κοινωνικών συμβάντων από καταβολής ιδιωτικής τηλεόρασης.

ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ ΟΣΟΙ ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΣΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Πώς να τολμήσουν να τα δείξουν;

Να δείχνουν για ώρες τους μπάτσους να δέχονται διαρκή επίθεση, να μην μπορούν να σταθούν, να ρίχνουν ότι έχουν και δεν έχουν από χημικά και μετά να επιδίδονται σε πετροπόλεμο;

τον κόσμο για ώρες να χτυπά τις πέτρες του στα σιδερένια κάγκελα των πεζοδρομίων για να τις ακονίσει για καλύτερη ριψη και για να νίωσει την δύναμη του;

ολόκληρες διμοιρίες ΜΑΤ να οπισθοχωρούν πανικόβλητες και να ποδοπατούνται όπως ως τώρα συνέβαινε μόνο στο πλήθος όταν δεχόταν επίθεση από ΜΑΤ;

το κλίμα ανάτασης και εξεγερμέρνου θριάμβου;

τις γελαστές αποφασισμένες φάτσες που ήξεραν ότι συμμετέχουν σε ένα γεγονός που δεν ήταν μια από τα ίδια;( όπως ψευδώς και παραπλανητικά προσπάθησε να το παρουσιάσει ο ΣΚΑΙ) αλλά αντίθετα σε ένα γεγονός που δύσκολα βρίσκεις όμοιο του και πολύ πιο δύσκολα ξεχνάς αν έχεις συμμετάσχει σε αυτό;

Ένα γεγονός που ξεπέρασε την μαζικότητα του Ιούνη και την Εξεγερσιακότητα του Δεκέμβρη.

Αλλά και ένα γεγονός που μέσα στην αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν είχε υπάρξει ο Δεκέμβρης και ο Ιούνης.

Ένα γεγονός που μόνο όσοι το έζησαν ξέρουν την ευεργετική και απελευθερωτική επίδραση που είχε στις ψυχές τους, στα μυαλά τους και στα σώματα τους.

Ένα γεγονός που ήδη είναι το μεγαλύτερο ορόσημο αντίστασης που έχουμε στα πέτρινα του ΔΝΤ τα χρόνια…

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(κι από δίπλα η πολιτική πανούκλα να σιγοντάρει και να πλειοδοτεί…)

Τα κανάλια (αντέννα, μέγκα, σκάι, σταρ, άλφα) προχώρησαν στην πιο απίστευτη και πιο επαχθής ολοκληρωτική παραπληροφόρηση που έχει τολμήσει να κάνει η ιστορία της τηλεόρασης σε δυτικό καθεστώς:Έκρυψαν το πλέον αναντίρρητο γεγονός ότι έγινε Εξέγερση!!!!!!!!!!

Και αποκρύπτοντας την πιο βασική αλήθεια και την ίδια την απτή πραγματικότητα της Κυριακής, πρόβαλαν με τον πιο διεστραμμένο πορνογραφικό τρόπο κάποια καμμένα κτίρια τα οποία απλά δέχτηκαν το 1% της εξεγερμένης ενέργειας του πλήθους. Χρησιμοποιώντας γκαιμπελισμούς που ούτε ο Γκαίμπελς είχε τολμήσει, παρουσίασαν αυτά τα καμμένα κτίρια αποκομμένα από μια ευρύτερη Εξεγερση που(ανάμεσα σε τόσα άλλα) έστειλε τριψήφιο αριθμό μπάτσων στο νοσοκομείο και πάσχιζε να ξαναπάρει το Σύνταγμα από τον αστυνομικό στρατό.

Μετά (δεν αρκούσε αυτό!) απομόνωσαν αυτό το γεγονός από το ευρύτερο πλάισιο της επίθεσης των πάνω και των νέων φρικτότερων μνημονίων και το έκαναν άχρονο και πλήρως στεγανοποιημένο από την κοινωνία και τα γεγονότα της.

Τότε έχοντας αποκόψει πληρως τα καμμένα κτίρια και από τη εξέγερση και από το μνημόνιο, μπορούσαν να τα παρουσιάσουν και να τα ερμηνεύσουν ως δράσεις κακοποιών, χουλιγκάνων, πληρωμένων μπράβων, κουκουλοφώρων, μηδενιστών χωρίς συνείδηση κλπ

και με αμίμητο θράσος να αναρωτιούνται γιατί η αστυνομία δεν τους εμπόδισε!!( η απάντηση απλή:η αστυνομία στην εξέγερση δεν μπορούσε να προφυλάξει καλά καλά τον εαυτό της αλλά όπως είπαμε όταν απομονώνεις τα γεγονότα από το ευρύτερο πλάισιο τους κάνεις τις πιο ηλίθιες και θρασύτατες αναρωτήσεις)

Φυσικά αυτοί δεν ήταν τόσο ηλίθιοι ώστε να μην ξέρουν ότι στους δρόμους γίνεται εξέγερση, αλλά ήταν όμως τόσο ποταποί, ψεύτες, πουλημένοι και τρισάθλιοι ώστε να έχουν το θράσος να αρνηθούν το πλέον προφανές και αδιαμφισβήτητο.

O πανικός τους ήταν τεράστιος και έτσι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν όλες τις τεχνικές ψεύδους, παραπλάνησης και  παραπληροφόρησης ακόμη και να εφεύρουν καινούργιες γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να ξεπεράσουν τους εαυτους τους…

Η κάλυψη των γεγονότων της Κυριακής από τα χουντοΜΜΕ κάνει την κάλυψη των γεγονότων του Δεκέμβρη να φαίνεται υποδειγματική (και ξέρουμε και για τότε σε τι νέα ρεκόρ ψεύδους είχαν φτάσει…)

Μιλάνε για καμμένα κτιρία όταν αυτά που κάηκαν ήταν το ένα δέκατο αυτών που κάηκαν μόνο σε μια μέρα του  Δεκέμβρη και όταν μάλιστα την Κυριακή του Φλεβάρη ο κόσμος και η οργή ήταν δεκαπλάσια του Δεκέμβρη.

Κι όταν μάλιστα τούτη την φορά τα περισσότερα καμμένα κτίρια ήταν τράπεζες και πολυεθνικές και τα περισσότερα σπασμένα τα ενεχυροδανειστήρια!

Το θράσος τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν έφτασαν να ισχυριστούν ότι η εξέγερση έφερε μαζική ανεργία στο κέντρο!(σε μια χώρα με ένα εκατομμύριο ανέργους καταγεγραμμένους και άλλο ένα εκατομμύριο χωρίς καταγραφή, σε μια χώρα που η πολιτική τους οδήγησε τα μισά μαγαζιά στο κλείσιμο και η οικονομία τους είναι σε ομολογημένη κατάρρευση…)

Με τέτοιο θράσος δεν θα την βγάλουν καθαρή! Μπορεί τους μισούς να τους αποκοιμίζουν με τέτοια ψεύδη και να τους μετατρέπουν σε παπαγαλάκια του καθεστώτος που συκοφαντούν ζωντανές εξεγέρσεις (συνήθως τους πιο βολεμένους ή δούλους στην ψυχή…) αλλά οι υπόλοιποι μισοί τουλάχιστον εξαγριώνονται με τέτοια κακοποίηση της πραγματικότητας και των δυναμικών της.

Τα κανάλια έχουν κάνει μεγάλα εγκλήματα τα τελευταία χρόνια και υπέβαλαν σε τρομερή ψυχολογική βία τον κόσμο για να δεχτεί μνημόνια και κίβδηλους εκβιασμούς. Όταν η Εξέγερση φτάσει φυσιολογικά και στα κανάλια τους τότε το τέλος τους θα είναι σκληρό, ταπεινωτικό και αλήσμόνητο και αυτά θα το έχουν προκαλέσει…

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΞΕΜΠΑΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΩΟΥΣ

Λοιπόν ας το χωνέψουν και θα το γράψω χύμα όπως πρέπει να γράφουν οι εξεγερμένοι.

Δεν υπάρχει εξέγερση χωρίς καταστροφές και πλιάστικα, χωρίς ισοπέδωση συμβόλων του καθεστώτος αλλά και χωρίς παρατράγουδα.Ακριβώς γιατί από την φύση της μια Εξέγερση απελευθερώνει χαοτικά ενέργειες που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μπλοκαρισμένες και ακριβώς γιατί ο κάθε εξεγερμένος είναι μέσα σε αυτήν σε ντελίριο ενεργητικότητας μακριά από το οτιδήποτε θυμίζει απάθεια, φόβο και υποταγή, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Ναι!Οι νόμοι τους καταργούνται στα Οδοφράγματα!

Ναι!Κάποιοι σε μια εξέγερση θα βάλουν στο μάτι κτίρια και θα θέλουν να τα κάψουν ή να τα πλατσικολογήσουν!

Ναι!Αυτό είναι μια άγρια (και ενίοτε πολύ επικίνδυνη) όψη της εξέγερσης στην οποία προσωπικά δεν ανακατεύομαι (και δεν ανακατεύτηκα ούτε  και τον Δεκέμβρη όταν τα καψίματα ήταν δεκαπλάσια) αλλά μια όψη που σε καμιά περίπτωση δεν ανήκει στο σύνολο της στο παρακράτος και στον υπόκοσμο.

Ναι! κάποιες φωτιές μπορει να ήταν κουλές και άλλες να θέλουν διερεύνηση.

και

Ναι! στις εξεγέρσεις σκάει και το παρακράτος και ο υπόκοσμος γιατί πάλι από την φύση τους οι εξεγέρσεις απελευθερώνουν όλους τους θεούς και τους δαίμονες της κοινωνίας.

Όμως πόσο  αφόρητα συκοφαντικό θα ήταν να χρεωθούν κυριακάτικα καψίματα τραπεζών σε παρακράτος και υπόκοσμο!(και αφήστε τους γκαιμπελισμούς ότι κυριακάτικα είχαν κόσμο.Να βγουν αυτοί που ήταν κυριακάτικά μέσα σε τράπεζες σε τέτοια μέρα να μας το πουν και να μην μιλάτε εκ μέρους τους τηλεφύρερ της συμφοράς!Γιατί αλλιώς μιλάτε για φαντάσματα…) . Απόλυτα θεμιτή ενέργεια το κάψιμο των ναών του καθεστώτος ειδικά όταν μας κυβερνά πραξικοπηματικά ένας τραπεζίτης και όταν μάλιστα όλη η εξαθλίωση μάς επιβάλλεται για να σωθούν οι τράπεζες. Θεμιτές και κατά την γνώμη μου ίσως ακόμη καλύτερες είναι και οι αδοκίμαστες καταλήψεις τραπεζών στην διάρκεια μιας εξέγερσης.

Ούτε βέβαια θα κλάψω για τα στάρμπακς και τα ενεχυροδανειστήρια!

Μπορεί στις εξεγέρσεις να μην συμμετέχω σε πλιάτσικα και καψίματα αλλά δεν θα αρνηθώ ότι και αυτά είναι στοιχεία της ίδιας της εξεγερσιακής διαδικασίας.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ  ΣΤΑΘΗΚΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΗ (αλλά θα αγριέψει πολύ περισσότερο όσο της αρνούνται την υπόσταση της…)

Και η αλήθεια είναι ότι η εξέγερση της 12 Φλεβάρη στάθηκε μεγαλόψυχη και ανθρώπινη όχι μόνο γιατί δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός αλά μαρφίν, όχι μόνο γιατί φρόντισε να μην είναι τυχαίο αυτό  αλλά επιπλέον στάθηκε και φειδωλή στο τι άψυχο κατάστρεψε και έκαψε.(κι ας χτυπιούνται οι καναλάρχες για το αντίθετο…)

Με τέτοια εξεγερμένη ενέργεια που κυκλοφορούσε στον δρόμο, ήταν πράξη ανωτερότητας  και ανώτερης αποφασιστικότητας ότι συνολικά ως εξέγερση κατεύθυνε αυτή την ενέργεια στις συγκρούσεις με τους μπάτσους και όχι στα καψίματα.

Να το θέσω διαφορετικά για να στηρίξω την θέση μου. Θα χρησιμοποιήσω αριθμούς χοντρικά για να δείξω τις τάσεις που έδρασαν.

Αν τον Δεκέμβρη η εξεγερμένη ενέργεια κατευθυνθηκε κατά 50% στους μπάτσους και κατά 50% στα κτίρια-σύμβολα-πλιάτσικα

την Κυριακή είχαμε το 99% να κατευθύνεται προς τους μπάτσους και κατά το 1% προς τα άλλα.

Πολύ απλά αν ήταν διαφορετικοί οι συσχετισμοί και αν την Κυριακή είχαμε εξέγερση τύπου Δεκέμβρη ΤΟΤΕ και μόνο τότε δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο και θα είχε ισοπεδωθεί το ιστορικό κέντρο.

Έτσουξε πολύ τους καναλάρχες που δεν έγιναν μεγαλύτερες καταστροφες. Αναγκάστηκαν να επινοήσουν καταστροφές που δεν έγιναν  όπως τον Δεκέμβρη είχαν επινοήσει πτώματα. Έιπαν ότι κάηκε η εθνική βιβλιοθήκη ενώ μόνο είχαν καταστραφεί κάποια εκδοτήρια έξω από το κτίριο της, παρουσίασαν τον κινηματογράφο  αττικό ότι ισοπεδώθηκε (έβγαλαν οι γελοίοι μέχρι και νοσταλγικά βιντεάκια για το τι ήταν παλιά το αττικό!!) ενώ το αττικό θα ξαναλειτουργήσει σε 2 βδομάδες!είπαν για 23 νεοκλασικά αριστουργήματα και ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας ότι κονιορτοποιήθηκαν για να ρίξουν τον αριθμό και την ποιότητα στα 9 στολίδια της πολης που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή!

Η ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ ΤΟΥΣ(Και πώς καταντήσαμε οι εκπρόσωποι της αστυνομίας στα κανάλια να γίνουν οι πιο ειλικρινείς αναμεταδότες της εξέγερσης μέσα στην τηλεοπτική γυάλα του ολοκληρωτισμού…)

Και από διπλά η καθεστωτική αριστερά να σιγοντάρει ή να πλειοδοτεί (αν είναι Τσίπρας ή ΚΚΕ) εστιάζοντας και αυτή στις «τρομακτικές καταστροφές» συκοφαντώντας ύπουλα και βρώμικα τους εξεγερμένους. (Για το ΚΚΕ όλη η εξέγερση ήταν επίδειξη δύναμης του παρακράτους(!!!) ενώ για το ΣΥΝ υπήρχαν μόνο ειρηνικοί διαδηλωτές και παρακρατικοί αρνούμενο το ίδιο κραυγαλέα ότι έγινε Εξέγερση.

Δεν θυμάμαι  ποτέ άλλοτε και όσο ζω να έχει υπάρξει τέτοιο χάσμα μεταξύ απτής πραγματικότητας από την μια και ψευδούς προβολής και ερμηνείας της από την άλλη(και ξέρετε κάτι καθεστωτικές κουφαλίτσες με μετρημένες τις μέρες κυριαρχίας σας;Έχουμε σκληραγωγηθεί από τον Δεκέμβρη πώς κάνατε το άσπρο μαύρο και τώρα δεν σας σώζει τίποτα που είστε χίλιες φορές χειρότεροι από τότε…)

Φτάσαμε στο σημείο (που συμβαίνει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα) οι εκπρόσωποι της αστυνομίας στα κανάλια να είναι ασύγκριτα πιο αληθινοί και ειλικρινείς  στην παρουσίαση των γεγονότων της Κυριακής σε σχέση με όλους τους άλλους που ήταν εκεί.

Αυτοί τουλάχιστον παραδέχτηκαν ότι έχασαν τον έλεγχο και ότι θα τον έχαναν ό,τι κι αν έκαναν (και όταν ένας αρχιμπάτσος θύμισε στον Τσίμα ότι και στο Λονδίνο χάθηκε ο έλεγχος λόγω της εξέγερσης,  αυτό το πουλημένο τομάρι που καλοπληρώνεται για να είναι ο νηφάλιος παπαγάλος του καθεστώτος,  απάντησε θρασύτατα ότι το Λονδίνο ήταν αυθεντικη εξέγερση ενώ η δική μας η κυριακάτική ήταν κάλπικη! Ο Πρετεντέρης από δίπλα δεν διαφώνησε με τον μπάτσο ότι και τα δυο ήταν εξέγερση αλλά τόνισε ότι στην Αγγλία ο Πρωθυπουργός της έβαλε στόχο να συλλάβει όλους τους εξεγερμένους!Ελάτε ρε!Έχετε πολύ πράμα να συλλάβετε.Τόσο πολύ που στο τέλος θα σας συλλάβει αυτό…)

Επίσης αυτοί σωστά αξιολόγησαν ότι η νομική και η κατάληψη της  δεν ήταν κανένα κρυφό αρχηγείο της εξέγερσης, και ούτε βέβαια ήταν η  νομική που κινούσε τα χαοτικά εξεγερσιακά νήματα.-Αυτά κινούνται από την αυτόνομη, απρόβλεπη, αυθόρμητη και ζωντανη δράση πολλών διαφορετικών χιλιάδων εξεγερμένων…- Ήταν οι τηλεφύρερ, που τους έτσουξε πολύ που μια σχολή στο κέντρο είχε καταληφθεί από κάποιους αναρχικούς και που η εξέγερση διαδραματίστηκε ενώ υπήρχε ένα τέτοιο κατειλημμένο κτίριο στην ακτίνα της, που στοχοποίησαν την Νομική σαν το άντρο της Εξέγερσης που πρέπει να χρεωθεί όλες τις ενέργειες της Εξέγερσης…

ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

(για την κατάληψη της νομικής στην οποία συμμετείχα περήφανα σχεδόν από την αρχή της και την ξενύχτησα για να την περιφρουρήσω,  θα ασχοληθώ σε ξεχωριστό παράρτημα του κειμένου.Ήταν μια γενναία ενέργεια που έγινε σε συνθήκες καταργημένου πανεπιστημιακού  ασύλου αλλά και εξεγερσιακής προσμονής, που πρόσφερε όσα μπόρεσε στην εξέγερση αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ποτέ αρχηγείο της.Δεν ήταν καν το μάτι του κυκλώνα της εξέγερσης. Μακάρι να ήταν και να υπήρχε και ένα τέτοιο αρχηγείο ανάμεσα στα πολλά αυτοσχέδια αρχηγεία που συγκροτούνται ταχύτατα σε εξεγερσιακές καταστάσεις.

Για τα προβλήματα, τα καλά και άσχημα αυτής της κατάληψης θα γράψω αλλού.Εδώ αρκεί η παράθεση του γεγονότος, ότι στις 6 το απόγευμα όταν η εξέγερση είχε ξεκινήσει για μιισή τουλάχιστον ώρα στο Σύνταγμα και πέριξ,  εμείς ακόμη είμασταν κλεισμένοι στην νομική και συζητούσαμε πώς θα φύγουμε από αυτή χωρίς να υπάρξει αστυνομική επίθεση και συλλήψεις.Και ότι η ενέργεια που υπήρχει εκείνη την στιγμη στους ανθρώπους της νομικής ήταν πολύ πιο κάτω εξεγερσιακά από την μέση ενέργεια του πλήθους.Αυτό το γράφω ως ντοκουμέντο-μαρτυρία για να σταματήσει η εξωφρενική παραφιλολογία για τους υπερμπάχαλους της νομικής που μόνοι τους έκαψαν όλη την αθήνα με ορμητήριο την Νομική.

Φυσικά ο κάθε καταληψίας της όταν ενώθηκε με το υπόλοιπο εξεγερμένο πλήθος πρόσφερε στην εξέγερση αυτό που μπορούσε και ευτυχώς απέφυγε τον εγκλωβισμό στο κτίριο που θα του στερούσε το υπέροχο εξεγερσιακό βίωμα των δρόμων.

Θα ήταν βολικό για μας που συμμετείχαμε σε αυτή την κατάληψη να την εξιδανικεύσουμε και να συμφωνούσαμε με τα κανάλια ότι ήταν το αρχηγείο της εξέγερσης.Όμως το ξέρουμε καλά όσοι είμασταν εκεί ότι αυτό είναι μύθος και η εξέγερση ξετυλίχτηκε ανεξάρτητα από την νομική και τους καταληψίες της όσο κι αν και αυτοί έβαλαν το δικό τους λιθαράκι τους και ήταν σάρκα από την σάρκα της Εξέγερσης.Όμως ήδη έγραψα αρκετά για ένα παρενθετικό κείμενο που παραμπέπει σε άλλο πιο αναλυτικό και σταματώ…)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ.ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…

 

Φτάσαμε τις 2800 λέξεις και είναι ώρα για ένα μικρό διάλειμμα.

Στα επόμενα μέρη  θα δούμε πώς και γιατί αυτή η Εξέγερση άλλαξε τα πάντα, γιατί η καθεστωτική προπαγάνδα θα γυρίσει μπούμεραγκ και στοχοποιεί από την μεριά της Εξέγερσης τα κανάλια τους -και πώς τελικά θα βρεθούν κουρεμένοι αυτοί που τώρα πάνε να πάρουν το μαλλί της εξέγερσης!-, τις ενδείξεις που πείθουν γιατί αυτή η εξέγερση δεν έχει σταματήσει και συνεχίζεται στους ρυθμούς της και γιατί θα φέρει πολύ σύντομα νέα  μεγαλύτερα ορόσημα, τις ευθύνες μας για τον ασταμάτητο καθημερινό αγώνα που έχει ξεκινήσει, την επίδραση της εξέγερσης στις άλλες χώρες, την ανάγκη να μιλάμε για το μετά της εξέγερσης ακόμη και τώρα που είναι στην αρχή της αλλά και την προτεραιότητα μας να φουντώσουμε  αυτή την εξέγερση απλώνοντας την σε όλη την δημόσια σφαίρα αποτρέποντας με κάθε τίμημα το σβήσιμο της.

Τέλος θα αναλυθεί πιο συγκεκριμένα σε ποιες αντικειμενικές συνθήκες ξετυλίγεται αυτή τη η Εξέγερση και ποιος ο δυναμισμός και η συνάφεια των πολλαπλών υποκειμένων που συμμετέχουν σε αυτή.

Ένα πάντως παραμένει σίγουρο:

Η Κυριακή δεν ήταν μπάχαλο, δεν ήταν σύγκρουση, δεν ήταν αναταραχή.

Ήταν η πιο μεγάλη εξέγερση της μεταπολεμικής ιστορίας κόντρα στον πιο οργανωμένο, πολυπληθή και  αδίστακτο  αστυνομικό μηχανισμό της δυτικής Ευρώπης  και κόντρα στα πιο ολοκληρωτικά μέσα ενημέρωσης του κόσμου που θέλουν να περάσουν σε έναν πληθυσμό ότι η εξαθλίωση του χωρίς πάτο είναι  μονόδρομος του.

Αυτό που είχαμε πει τον Δεκέμβρη, ισχύει τώρα στο δεκαπλάσιο:τίποτα δεν είναι το ίδιο, είμαστε ακόμη στην αρχή!

(Το κείμενο γράφεται χωρίς ορθογραφικό διορθωτή και θα ακολουθήσουν σύντομα και τα άλλα μέρη του κειμένου…)

48 σκέψεις σχετικά με το “ΕΞΕΓΕΡΣΗ:Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012:Ο Δεκέμβρης συναντά τον Ιούνη Μέρος Πρώτο

  1. Χμ…
    Διαβάζω με μανία αυτές τις μέρες όποιο κείμενο σχετίζεται με τα γεγονότα της Κυριακής και αυτό εδώ είναι το πιο επιθετικό, παθιασμένο και κρυστάλινο απ’ όσα έχω διαβάσει.
    Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα υπόλοιπα μέρη του.

  2. Κατέβηκα πρώτη φορά στο δρόμο το 1980 στην πορεία του Πολυτεχνείου. Το «βάπτισμα του πυρός» ήταν άγριο για ένα 18χρονο παιδί σαν εμένα. Από τότε πήρα μέρος σε πολλές συγκρούσεις παρέα με αναρχικούς και αριστερούς αγωνιστές και σε Πολυτεχνεία, στο θάνατο του Τεμπονέρα το 1991, στα αμαξοστάσια της ΕΑΣ το 1992, στον ερχομό του Κλίντον το 99 και τώρα στα χρόνια των μνημονίων. Βέβαια, τα χρόνια πέρασαν, τα αντανακλαστικά δεν είναι όπως παλιά και τα χημικά σήμερα είναι πραγματικά ανυπόφορα και πιο επικίνδυνα. Η καταστολή είναι όμως ίδια και απαράλλαχτη, κτηνώδης και θρασύδειλη όπως πάντα. Έχω πάντα και την ίδια αίσθηση: ότι στο δρόμο παίζονται όλα. Χαίρομαι που όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει πια το ίδιο και προχθές αυτό αποκαλύφθηκε θεαματικά. Ναι ήταν μια εξέγερση μαζική, χαοτική, με τις αντιφάσεις της και τα παρεπόμενά της ( και προτιμώ να πιστεύω ότι ήταν μια αποφασιστική στιγμή μιας γενικότερης εξέγερσης). Ποτέ όμως άλλοτε, πιστεύω, μια εξέγερση δεν αποκάλυψε με τόση αποφασιστικότητα τη «γύμνια του βασιλιά». Ξεγυμνώθηκαν όλοι, τραπεζίτες, δοσίλογοι, συνοδοιπόροι, όλοι. Οι φλόγες που με τόση μανία παίζουν και ξαναπαίζουν, φώτισαν μόνο τον τρόμο τους. Η 12η Φεβρουαρίου είναι πολλά πράγματα αλλλά και μόνο αυτό να ήταν, θα μείνει αλησμόνητη. Πολύ καλό, όντως, το κείμενο, αγαπητέ πάνθηρα.

  3. Καλα εχουν χάσει οι λέξεις το νοήμα τους ακου λεει εξέγερση σιγα,την εξεγερση

    απο που και ως που .ειδες κανεναν να ανησυχεί ,τον δεκεμβρη του 08 τα έχασε για

    σχεδον δυο μερες ο υπουργός και οι αρχηγοί της αστυνομίας (προσωπικά) οχι ομως πως

    κινδύνεψε το κρατος

    Η αστυνομία ηθελε να φυλάξει μονο το σύνταγμα και το φύλαξε ,αν κινδύνευε άμεσα θα

    εκανε χρήση και αλλων μεσων πχ πλαστικές σφαίρες (κατι ακουστικέ αλλα μπα)

    η πυροβ.στον αερα ,ομως άφησε την υπόλοιπη Αθήνα άδεια εως αργα και εύκολα κάηκε οτι καηκε

    αν ήμουνα συνομοσιολογος θα ελεγα πως ήθελε καταστροφές και πλιάτσικο για

    να εκνευρίστει το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας που ειναι και το μεγαλύτερο.

    Οταν αποφάσισε πως έπρεπε να τελειώσει το παραμύθι το τέλειωσε, άλλωστε φορολογούμενοι

    πολίτες είμαστε να μην τα σπάσουμε και λιγο τσαμπα πληρώνουμε.

    Τωρα εσυ λες για την σκληρότερη αστυνομία της Ευρώπης δεν εχεις ιδεα γιυτο γράφεις αυτα

    που γραφεις

    Αν ήμουνα συνομοσιολογος για 2η φορα θα έδινα την εξής ερμηνεία σε αυτο το ανούσιο

    και παιδικό κείμενο πάρτε «εξέγερση» χαρείτε και κρατήστε τον πήχη χαμηλά αφου αν αυτο ειναι μετρο

    επαναστατικής σύγκρισης τοτε καλα έκαναν και έβλεπαν το παιχνίδι στο καφενείο της βουλης

    αλλα επειδή δεν ειμαι η δεύτερη εκδοχή ειναι να εχεις αφήσει το μυαλο σου στην πενταμερή

    της 3ης Λυκείου

    ΥΓ

    Ακομα και κατι σανίδες κοντα στο Μοναστηράκι τις βάφτισαν οδόφραγμα

    ΥΓ2

    Τα μεγάλα γράμματα τι ειναι υπαινιγμός σοσιαλιστικού ρεαλισμού….

    Τωρα θα κάτσω και θα στοχαστω μια μαντινάδα και θα την αναλύσω////

  4. Θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
    1. – Τόσο η Αριστερά, όσο και η πλειοψηφία του αναρχικού χώρου ξεχνούν, αν δεν αποσιωπούν, την εξέγερση της 28ηςΟκτωβρίου. Ήταν μια πραγματική εξέγερση με πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, από τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου. Ο λόγος αυτής της υποβάθμισης είναι φανερός. Η εξέγερση αυτή έγινε χωρίς καμία δική τους συμμετοχή. Η πραχτική αυτή, της αποσιώπησης και υποβάθμισης δηλ., αγώνων, επειδή κάποιος συγκροτημένος ιδεολογικοπολιτικός χώρος δεν συμμετέχει, δείχνει καθαρά την φύση των συγκροτημένων ιδελογικοπολιτικών χώρων. Την βαθιά τους δηλ. επιθυμία για κυριαρχία πάνω στη κοινωνία και στους αγώνες της. Και θα πω κάτι που θα φανεί σαν αντίφαση, αλλά υποστηρίζω ότι δεν είναι καθόλου: Η πιο αναρχική πράξη είναι η διάλυση των συγκροτημένων ιδεολογικοπολιτικών χώρων. Και ο πιο αναρχικός είναι εκείνος που αρνείται να είναι αναρχικός, είτε αντιεξουσιαστής. Μόνο με αυτές τις προυποθέσεις επιτυγχάνεται η πραγματική απελευθέρωση, τουλάχιστον στους αντιεξουσιαστικούς αγώνες. Γιατί τότε ο άνθρωπος προηγείται των ιδεολογιών. Και ο άνθρωπος της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής, ο κάθε συγκεκριμένος άνθρωπος γίνεται εκείνος μέτρο των ιδεολογιών και όχι το αντίστροφο. Η πραγματική αναρχία περνά μέσα από την άρνηση της αναρχίας σαν συγκροτημένης ιδεολογίας. Και οι πραγματικά αναρχικές πραχτικές αγώνα, προυποθέτουν την άρνηση των αναρχικών πραχτικών που προκύπτουν από ιδεολογικά σχήματα
    Παύλος

  5. Δεύτερη παρατήρηση: Το κείμενο που σχολιάζω διακατέχεται από μια λατρεία της εξέγερσης. Θέλω απλώς να σημειώσω το εξής: Οι εξεγέρσεις είναι πράγματι σημαντικές, αλλά οι νίκες ή οι ήττες είναι σημαντικότερες. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή: Μέχρι στιγμής οι εξεγέρσεις δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα σταθερό και πραγματικά απελευθερωτικό αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η αμείλικτη προιστορία το βάρος πρέπει να πέσει στο τι πρέπει να κάνουμε, ώστε αυτή τη φορά οι αγώνες να έχουν αποτέλεσμα.
    Παύλος

  6. – Τρίτη παρατήρηση: Θα καταθέσω την προσωπική μου μόνο μαρτυρία:
    Αυτή η μαρτυρία υπάρχει από το χώρο ανάμεσα στα Προπύλαια και τη Κλαυθμώνος από τη μια μεριά που ήταν σταθεροποιημένο το μέτωπο των μαχών για αρκετό χρονικό διάστημα, και την Ομόνοια που ήταν το ΠΑΜΕ. Ο κόσμος ανάμεσα σε αυτές τις δύο τοποθεσίες ήταν ένα ευρύ φάσμα πολιτών, που ανάμεσα τους συνάντησα ανθρώπους που πήγαιναν για πρώτη φορά σε διαδήλωση και με εντυπωσίασε που δεν είχαν φύγει. Κατέγραψα λοιπόν αντιδράσεις απέναντι στους εμπρησμούς και τις απόπειρες εμπρησμών, που αυτές που είδα ήταν συνολικά καμιά δεκαριά περιπτώσεις. Σημειωτέον, ότι οι πρωταγωνιστές των εμπρησμών, καθώς και των αποπειρών εμπρησμού ήταν πάντα μικρές ομάδες και με το πλήθος θεατές.
    – Στα σπασίματα των καμερών παρακολούθησης υπήρχε έντονη και καθολική επιδοκιμασία
    – Στους εμπρησμούς ενεχυροδανειστηρίων, όταν καταλάβαινε ο κόσμος τι είναι, υπήρχε επίσης επιδοκιμασία
    – Στους εμπρησμούς τραπεζών υπήρχε ουδετερότητα
    – Στους εμπρησμούς μαγαζιών υπήρχε αποδοκιμασία και το πλήθος σε δύο περιπτώσεις σταμάτησε τους εμπρησμούς κοσμηματοπωλείων. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να σταματήσει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ήμουνα εγώ εκεί, την προσπάθεια για εμπρησμό σε ένα άλλο μεγάλο κατάστημα στη Μπενάκη, νομίζω ότι ήταν Γερμανός. Πρέπει να πω πάντως ότι υπήρχε φόβος γιατί αυτοί που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά είχαν βαριά τσεκούρια, παλούκια και μολότοφ. Παρόλα αυτά γιουχαΐστηκαν καθαρά, αλλά αντί να σταματήσουν συνέχιζαν.
    Αυτές τις τρείς παρατηρήσεις έχω να κάνω για το κείμενο του πάνθηρα, ο οποίος επειδή γράφει καλά και με ενθουσιασμό πολλές φορές αποτρέπει τον αντικειμενικό συλλογισμό και παρασύρει τον αναγνώστη του… 🙂
    Παύλος

  7. Από τη θέση που ήταν ο Πάνθηρας (στο Σύνταγμα) και από το ρόλο που έπαιξε (όπως είδαμε από το σχόλιο του Χρήστου) νομίζω ότι πολύ ψύχραιμα τα γράφει.

    Μ’ αρέσει πάρα πολύ, Πάνθηρα, η κριτική σου για τον άθλιο προπαγανδιστικό ρόλο των ΜΜΕ (τηλεόρασης και εφημερίδων).

    Παύλο, δεν αποσιωπά κανένας την 28η Οκτωβρίου, όμως αυτό που έγινε την Κυριακή ήταν πολύ πιο συνειδητό και στοχοποιημένο από την πλευρά όσων συμμετείχαν (στρεφόταν ξεκάθαρα ενάντια στο μνημόνιο, στην εξαθλίωση που έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα του κόσμου και που θα οδηγήσει πολύ περισσότερους, και ενάντια στην κρατική καταστολή). Επίσης, ενώ ο κόσμος είχε φτύσει τις απεργίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατέβηκε την Κυριακή. Αρκετός κόσμος επίσης στράφηκε για προστασία στους αναρχικούς, συμμετείχε και βοηθούσε τους αναρχικούς και κατάλαβαν πράγματα που παλιότερα τα ΜΜΕ τα έκρυβαν και τα παραποιούσαν. Πχ. φωτιές για προστασία από τα δακρυγόνα.

    Τις ιδεολογίες δεν μπορείς να τις αρνηθείς!!! Υπάρχουν και χαράσσουν την πορεία όλων μας. Κι εσύ αυτά που λες με βάση κάποια ιδεολογία τα λες.

  8. Ισως να ειναι θρασος και αδικια να σχολιασει καποιος που βρηκε σα δικαιολογια τα λεφτα ωστε να μην ερθει να λαβει μερος σε μια εξεγερση… Ναι εγω θα συμφωνησω με το παλικαρι που εγραψε το κειμενο και διαφωτησε-ενημερωσε κ εμας για το τι πραγματικα συνεβη εκεινο το βραδυ. Ξεκαθαρισε μεσα μου τι τελικα ηταν… και θεωρω πως ηταν η αρχη μιας εξεγερσης. Δεν εχω γνωσεις ωστε να αντιπαρατεθω σ αυτο που λεει ο Παυλος , οτι οι εξεγερσεις δεν οδηγησαν ποτε σε απελευθερωτικο αποτελεσμα οσο κ αν νιωθω μεσα μου πως δεν ειναι σωστο. Θα παρω ως παραδειγμα ομως την εξεγερση στην Αιγυπτο οπου εκει ηρθε η ανατροπη του καθεστωτος. Απ οσο ξερω δεν εφερε αποτελεσμα οσον αναφορα την απελευθερωτικη σταθεροτητα, ομως στη δικη μας περιπτωση ισως να λειτουργει συμπληρωματικα με αλλες δρασεις ωστε να εχουμε τετοιο αποτελεσμα. Το μονο σιγουρο ειναι πως μεγαλυτερη μεριδα κοσμου ειδε με τα ματια της ποια ειναι η αληθεια, καθως και βγηκε απ το σπιτι της που ειναι επισης πολυ σημαντικο ωστε να αρχισει να σκεφτεται στο τι μπορει να γινει ωστε να απελευθερωθουμε απ τους δυναστες μας.Ακομη θεωρω πως η εκταση που πηραν τα πραγματα ισως και να αρχισαν να πιεζουν πραγματικα τους καθεστωτικους και να μην λειτουργουν μοναχα ως εκτονωση της μαζας πλεον. Μιλησα με αρκετο κοσμο ο οποιος ψαχνει πλεον να ταχτει καπου ωστε να δινει και να εχει υποστηριξη. Δεν ανηκω καπου ιδεολογικα μα θα συμφωνησω με τον-την χρωμα ανεμου πως οι ιδεολογιες δεν ειναι απαραιτητα κακες για το λογο πως δημιουργουν συλλογικοτητες, μας βγαζει απ τη μοναξια και το φοβο που μας εχουν προκαλεσει και μας φερνουν σε επαφη με κοσμο, με τον οποιο μπορουμε να συνομιλησουμε ωστε να ανοιξει ο νους και το πνευμα μας.

    • Εσείς εκεί στην Ηλεία πρέπει να προσπαθήσετε πολύ, πάρα πολύ όμως. Κάτι ξέρω κι εγώ από τον «κάμπο» και χαίρομαι που ακούω τέτοιες φωνές.

    • Το ιδιο θα γινει και εδω αν ο κοσμος θελει εκλογες και τιποτα αλλο.Ο καπιταλισμος με το ανθρωπινο προσωπο μας τελειωσε οπως τελειωσε και το παραμυθι της ελληνικης δημοκρατιας και των θεσμων της.Οποιος δεν καταλαβαινει πως χρειαζεται γκρεμισμα το οικοδομημα,βοηθαει στο να αναγεννηθει η σαπιλα μεσα απο τις σταχτες της.Ο Παυλος σαν κλασικος αντι-αναρχικος βλεπει πισω απο τις μουτζες στους θεσμικους εκπροσωπους του κρατους και τα πανο στα γηπεδα,εξεγερσεις και επαναστασεις.Η αντιδραση απεναντι στα προσωπα και οχι στην κυριαρχια των κρατικων θεσμων επι της ιδιας της κοινωνιας,θα οδηγησει με μαθηματικη ακριβεια στην ανοδο του φασισμου που εκφραζεται ανοιχτα πλεον απο δεξιους φασιστες οπως ο καμενος και ο σαμαρας.

  9. «Ο Παυλος σαν κλασικος αντι-αναρχικος»
    Αυτό αποτελεί συκοφαντία. Η κριτική μου είναι πάντα από αντιεξουσιαστική πλευρά. Και το ζουμί της είναι αυτό: Το να διακηρύσσει ένας χώρος ότι είναι αναρχικός ή αντιεξουσιαστικός δεν τον προφυλάσσει από το να αποφύγει την προσπάθεια κυριαρχίας του στην κοινωνία. Και επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή, η επανάληψη συμπεριφορών του παρελθόντος θα έχει τραγικές συνέπειες..
    Όπιος διαβάζει τα κείμενα μου μπορεί, πιστεύω, να διαπιστώσει εύκολα τη βαθιά αντιεξουσιαστική επιθυμία τους.
    Αν σε ενοχλεί η κριτική μου είναι γιατί η νοοτροπία σου είναι πολλές φορές σταλινική, ανεξάρτητα από την αναρχική ρητορική σου

  10. «οι ιδεολογιες δεν ειναι απαραιτητα κακες για το λογο πως δημιουργουν συλλογικοτητες, μας βγαζει απ τη μοναξια και το φοβο που μας εχουν προκαλεσει και μας φερνουν σε επαφη με κοσμο, με τον οποιο μπορουμε να συνομιλησουμε ωστε να ανοιξει ο νους και το πνευμα μας»
    Δεν είμαι εναντίον των συλλογικοτήτων. Το αντίθετο. Οι συλλογικότητες όμως που έχουν από πίσω τους ιδεολογίες είναι συλλογικότητες που ωθούμενες από την ιδεολογία, ακόμη κι αν αυτή είναι κατ’ όνομα ελευθεριακή ή αναρχική, ρέπουν προς την κυριαρχία. Επομένως, θα ρωτήσει κανείς, δεν θα υπάρχουν ιδέες και οράματα στο χώρο των ιδεών; Ασφαλώς και θα υπάρχουν. Χρειάζεται όμως ειδική προφύλαξη, ούτως ώστε οι ιδέες να μην συναρθρώνονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδεών μέσα στο οποίο ανευρίσκεται κάθε απάντηση.
    Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς μια ιδεολογικοποιημένη συλλογικότητα, ακόμη και από απλά πράγματα: Όταν για παράδειγμα αναπτύσσει ιδιαίτερους και κλειστούς κώδικες επικοινωνίας και αντιμετωπίζει την υπόλοιπη κοινωνία σαν κάτι το εξωτερικό.
    Παύλος

    • «Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς μια ιδεολογικοποιημένη συλλογικότητα, ακόμη και από απλά πράγματα: Όταν για παράδειγμα αναπτύσσει ιδιαίτερους και κλειστούς κώδικες επικοινωνίας και αντιμετωπίζει την υπόλοιπη κοινωνία σαν κάτι το εξωτερικό»

      Βασικα θα ηθελα να τρολλαρω πανω στην παραπανω φραση για να δειξω ποσο σταλινικος ειμαι,αλλα βαριεμαι.Τωρα αν αυτο συμβαδιζει με τουμπαρισμα που επιχειρησες να κανεις παραπανω γραφωντας «Η κριτική μου είναι πάντα από αντιεξουσιαστική πλευρά»,μαλλον θα το κρινει η επιστημη της επιστημονικης φαντασιας.

  11. Κραταω και το σταμαχι απο τα γελια και κλαιω ταυτοχρονα ,οταν ο Παυλος προσπαθει να κανει μαθηματα αντιαυταρχισμου στους αντιεξουσιαστες και ταυτοχρονα βαζει like στο κειμενο του Καζακη που καλει τον στρατο σε συνεργασια με κομματα της αριστερας να αναλαβουν δραση.Ειναι να βαρας το κεφαλι σου στο τοιχο τελικα.

    • Είναι η αποιδεολογικοποίηση αλλά Σύνταγμα (πλατείες). Δε θέλουμε τα κόμματα, αλλά όλα ήταν εκεί και έπαιζαν υπόγειο παιχνίδι πάνω στις πλάτες του κόσμου. Έστησε και ο Καζάκης το ΕΠΑΜ του και γίναμε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ειρηνικά όλα, μόνο που κανείς δεν προστάτεψε τον κόσμο από τα ΜΑΤ, γιατί κανένας δεν τον είχε ειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει!!! Και οι αναρχικοί έλεγαν «εγώ είμαι αναρχικός» όταν ανέβαιναν να μιλήσουν, οι άλλοι μούγκα!!! Για μένα είναι πολύ εξουσιαστικό (λες κι έχεις απέναντί σου βούρλα) να κυκλοφορείς με υπόγειες αντζέντες, όπως έγινε στις πλατείες. Ναι, κι εγώ συμφωνώ με το ειρηνικά, αλλά πέρασε πια η εποχή του ειρηνικού.

      ΥΓ. Διάβασα ότι κάνουν τώρα συνδιάσκεψη για να απαγορεύσουν τις πορείες… Έχουν πέσει πολλές χούντες ειρηνικά;;;

  12. Οι μέχρι στιγμής εξεγέρσεις δεν έχουν πετύχει, γιατί εξακολουθούμε να είμαστε διασπασμένοι, και να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με μισό μάτι. Όσοι ακόμα περιχαρακώνονται πίσω από ιδεολογίες, κόμματα, οργανώσεις, κλπ, εμποδίζουν τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, που κάποια στιγμή θα τα πάρει όλα παραμάζωμα. Όσοι φοβούνται να συνδιαμορφώσουν και κλείνονται στο καβούκι τους, καθυστερούν τις εξελίξεις.
    Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να οδηγηθούμε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το σύστημα αυτό αποκλείεται να είναι αυτό που έχει ο καθένας από μας στο μυαλό του, αλλά αυτό που θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Αυτό λέει η λογική. Η άλλη επιλογή είναι μια «φωτισμένη» πρωτοπορία που θα επικρατήσει, να εκτελέσει τους διαφωνούντες και να επιβληθεί.
    Επειδή το υπάρχον σύστημα είναι τόσο ισχυρό, ώστε κανείς δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει μόνος του, μόνος δρόμος είναι η κοινή πορεία. Σε μια κοινή πορεία πρέπει να είμαστε όλοι διατεθειμένοι για υποχωρήσεις.
    Οι προχωρημένοι ιδεολογικά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το 90% του πληθυσμού δεν διαθέτει τη δική τους κατάρτιση. Ας μην προσπαθούν απεγνωσμένα να καλλιεργήσουν ένα χέρσο χωράφι. Το ένα και ικανό πρόταγμα που μπορεί να ενώσει σχεδόν τους πάντες σε μια επανάσταση, είναι η δημοκρατία. Αν εγκαθιδρυθεί πραγματική δημοκρατία, τότε όλες οι ιδεολογίες θα έχουν την άνεση χρόνου να αντιπαρατεθούν ισότιμα.
    Προσωπική μου άποψη παρόλα αυτά είναι ότι οι αναρχικές θεωρήσεις θα έχουν σημαντικό προβάδισμα στην αντιπαράθεση αυτή, αν και όποτε τελικά πραγματοποιηθεί.
    Ας μην είμαστε το κακομαθημένο παιδί που θέλει τα πάντα εδώ και τώρα. Ας ξεκινήσουμε με την πραγματική δημοκρατία που μας λείπει εδώ και 2500 χρόνια και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε σιγά σιγά.

  13. Χαιρετώ σας….. νέα γραφίδα στο blog ….. Θέλω να καταθέσω κάτι. Κυκλοφορεί: ότι αν ξαναγίνει κάτι σαν της Κυριακής (φωτιές, λεηλασίες…κλπ.) η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τους Ευρωπαίους και θα στείλουν δυνάμεις καταστολής (επίσημα, γιατί ανεπίσημα) να επιβάλλον την τάξη. Το συγκεκριμένο άτομο είναι σοβαρό και αξιόπιστο, με οικογενειακές ευθύνες και αρχίζει να το σκέπτεται….. αν θα συνεχίσει την δική του συμμετοχή. ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  14. Πάντως στο Λονδίνο, όταν έγινε η εξέγερση, μεγάλες αναρχικές συλλογικότητες είχαν πάρει απόφαση να περιφρουρήσουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους μικρομάγαζα και σπίτια. Μάλιστα είχαμε ανεβάσει και σχετικό κείμενο. Είχαν μάλιστα σημειωθεί και συγκρούσεις μεταξύ περιφρούρησης και πλιατσικολόγων
    Μιχάλης

  15. Από την ανακοίνωση της “Ομοσπονδιας Αλληλεγγυης του Βορειου Λονδινου”:
    «Η Ομοσπονδια Αλληλεγγυης βασιζεται στην αντισταση μεσω του αγωνα στους εργασιακους χωρους. Δεν εχουμε αναμιχθει στις λεηλασιες και σε αντιθεση προς την αντιδραστικη δεξια ή ακομα και τους συμπαθουντες-αλλα-καταδικαζοντες σχολιαστες απο την αριστερα, δεν θα καταδικασουμε ή επιβραβευσουμε ανθρωπους που δεν γνωριζουμε γιατι πηραν πισω μερος του πλουτου που εχουν στερηθει ολη τους την ζωη.

    Αλλα ως επαναστατες, δεν μπορουμε να επιβραβευσουμε τις επιθεσεις σε εργαζομενους ανθρωπους, σε αθωους. Το καψιμο μαγαζιων με σπιτια απο πανω, τα μεταφορικα μεσα των εργαζομενων προς τις δουλειες τους, οι μικροκλοπες και τα συναφη αποτελουν επιθεσεις σε δικους μας ανθρωπους και πρεπει να αποτραπουν εξισου εντονα οπως και καθε μετρο κυβερνητικων πολιτικων “λιτοτητας”, καθε ιδιοκτητης που εκτοξευει τα νοικια στα υψη, και καθε αφεντικο που σκοπευει να κλεψει την δουλεια μας. Αποψε και για οσο μπορουμε, οι ανθρωποι θα πρεπει να ενωθουν για να υπερασπιστυν τους εαυτους τους οταν η βια αυτη απειλει τα σπιτια και τις κοινοτητες.

    Πιστευουμε οτι η θεμιτη οργη των εξεγερμενων μπορει να γινει πολυ ισχυροτερη με εναν συλλογικο, δημοκρατικο τροπο και δεν αναζητα να θυματοποιησει αλλους εργαζομενους, αλλα να δημιουργησει εναν κοσμο ελευθερο απο την εκμεταλλευση και την ανισοτητα, εγγενη χαρακτηριστικα του καπιταλισμου»
    http://wp.me/pPn6Y-a1f

  16. Αυθεντικό κείμενο. Όμως το ζήτημα δεν είναι η εξέγερση. Οι συνθήκες θα την δημιουργήσουν έτσι κι αλλιώς. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Ούτε το αυθόρμητο. Μόνο οι οπαδοί να ξυπνήσουν λίγο από το λήθαργο που τους δέρνει, η Αθήνα θα καεί.Το ζήτημα είναι η νίκη. Και το ζήτημα είναι σε τι κανάλια θα διοχετευτεί η οργή μας.

    Πάντως, αν η στρατηγική της εξέγερσης είναι η κατά μέτωπον επίθεση με το κράτος, σίγουρα μιλάμε για ήττα του κινήματος.Το γεγονός ότι κάποιους τους φλογίζει η αδικία που μας γίνεται και το πάθος για δικαιοσύνη ή ότι άλλο, δεν σημαίνει απαραίτητα και οι θα νικήσουν.

    Σήμερα, είναι η κατ’ εξοχήν εποχή της στρατηγικής. Π.χ η Μαρφίν. Εννοείται ότι πήγε πίσω ένα ολόκληρο κίνημα (προσωρινά βέβαια, η ιστορία δεν σταματάει). Δενήμουν εκεί, τους μαύρους καπνούς είδα μόνο, αλλά πιστεύω ότι έγινε από το «χώρο».Το χειρότερο όμως ήτανε που βγήκαν τότε στο Ιντυμήντια πολλοί και λέγανε διάφορα ναζιστικά του στυλ. -Ποιός τους είπε να μείνουν μέσα και να μην απεργήσουν ,και τέτοια.

    Επίσης πιστεύω ότι το κράτος σήμερα φοβάται δύο πράματα:

    1.Τη μαζικότητα και την οργάνωση(πούντη;οι συνελεύσεις έχουν πολύ λίγο κόσμο) και
    2. Τις εκλογές. Μη γελάτε, και μη βάζετε ρετσινιές ότι τάχα είμαι συριζαίος, γιατί δεν είμαι, ούτε τίποτα άλλο τέτοιο.
    Εκεί, που φτάσαμε και από τη στιγμή, που ο κόσμος δεν ελέγχεται από τα μμε στον ίδιο βαθμό με πριν και ο μνημονιακές παπαρδέλες πια δεν περνάνε, και επειδή ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝΕ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, οι πασοκικοί και οι άλλοι, με χαρά θα αφαιρέσουν από τον κοσμάκη και αυτή την ελάχιστη «δημοκρατία» που Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ (μην το ξεχνάτε αυτό, τίποτα δεν του δόθηκε) και τη δυνατότητα να ψηφίζει. Ή θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με διάφορες σκηνοθεσίες.

    Μία από αυτές είναι τα διάφορα αττικά. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς το έκανε, πάντως πιστεύω μάλλον βαλτοί- ή μπάχαλοι . Αλλιώς, αν μιλάμε για συνειδητούς και οργανωμένους αναρχικούς πρέπει να είναι πολυ μπετόβλακες .Φυσικά δε βάζω μέσα σ’ αυτό τις μαζικές οδομαχίες.Αυτό δεν έχει νόημα να το κρίνεις ούτε να το ελέγξεις.Και έτσι κι αλλιώς οι κανάλες θα το κρύψουν.

    Το επαναλαμβάνω, το κράτος στα αρχίδια του, να καεί κι η Αθήνα ολόκληρη. Και με δεδομένο ότι τα μμε ΕΙΝΑΙ σε διατεταγμένη υπηρεσία, το κράτος ΘΕΛΕΙ να γίνονται μεγάλα καψίματα και μπάχαλα. Και ο λόγος είναι, οτι οι καταστροφές ξυπνάνε τη συντήρηση μέσα στον μέσο ψηφοφόρο και κυρίως δίνουν πλάνα στην Τρέμη.

    _____________________

    Ωραία-πεδίο μάχης η Αθήνα. Και μετά; Προτιμάω μια ειρηνική μαζική γενική απεργία διαρκείας παρά το Δεύτε λάβετε-φως-και-εκαυλώστε μια φορά το μήνα.

    _________________________

    Η 28η Οκτωβρίου πάντως έριξε την κυβέρνηση. Μην σας διαφεύγει η σημασία των τελετών. Ο Κομφούκιος έλεγε καλύτερα κρατάς το κόσμο με τις Τελετες παρά με τους Νόμους.Τους χάλασαν την τελετή, δεν είναι λίγο αυτό. Αν και -με λίγες εξαιρέσεις αριστερών-τους τη χαλάσανε οι λάθος άνθρωποι.

    • Η απεργία θα κριθεί «παράνομη και καταχρηστική» σαν αρκετές άλλες και θα σου σκάσουν μπάτσοι με εισαγγελέα αν τη συνεχίσεις..Εκεί πάλι τι γίνεται??…Εκτός αν γίνει σε μεγάλη κλίμακα και με αλλυλεγγύη…Πάντως έχεις δίκιο στο οτι έχουν και όπλα και μεθόδους για να καταστείλουν μια βίαιη εξέγερση που πραγματικά θα έχει δυνατότητα να τους χαλάσει το πλάνο ή ακόμα καλύτερα να τους ρίξει απο την εξουσία..Μην ξεχνάμε και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ για καταστολή εξεγέρσεων..χρειάζεται στρατηγική

  17. Όσο για το «όλοι ενωμένοι» , «όλοι έλληνες» ,» χωρίς ιδεολογίες» στη Μακρόνησο να με στείλεις δε θα πάψω να πιστεύω ότι είναι κατά βάθος χρυσαυγίτικο. Δε λέω, οτι απαραίτητα όσοι το λένε είναι βαλτοί, αλλά λέγοντάς το βοηθάνε τους έτσι κι αλλιώς κρυφούς νεο-ναζί ή άλλους περίεργους να κινούνται ανάμεσά μας. Και ακυρώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία τριών αιώνων: Το άκουσα και στο Σύνταγμα από κάποιο ομιλητή δικηγόρο: Δεν μπορεί μια λαϊκή εκδήλωση να ξεκινάει από την κατάργηση του αναφαίρετου δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι , να μπορείς να φτιάνεις παρατάξεις και κόμματα και ομίλους και ομάδες και μπάντες…

    Όσο για τις ιδεολογίες…Εδώ πάντα σκέφτομαι οτι αν δεν είναι άρνηση της λογικής είναι κάτι άλλο ύποπτο.
    ΔΕΝ γίνεται να μην υπάρχουν ιδεολογίες.

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ: ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ.

    Το απότέλεσμα και η πρακτική είναι ίδια με των χουντικών.

    Και όσοι διαφωνούν κάνουν αυτό που κάνουν οι διαφωνούντες στις χούντες. Βγαίνουν στην παρανομία, κρύβουν τις σημαίες τους και μιλάνε σαν «¨ΑΤΟΜΑ». Ενίοτε παίρνουν και τη συνέλευση.

    Και να ένα σχετικό βιντεάκι για την «Μη ιδεολογία» και τη μη ηγεσία και τη μη καθοδήγηση του κινήματος του Συντάγματος.

    • Σταύρο, διαφωνώ σε αυτό που λες περί ομάδας. Είναι πολύ αφοριστικό. Δεν αρκεί να συμφωνείς σε ένα μόνο πράγμα για να σχηματίσεις ομάδα. Αν είναι έτσι, τότε να δεχτώ ότι όσοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να υπάρχουν ιδεολογίες ανήκουν στην ομάδα που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ιδεολογίες, παράλληλα, όμως ανήκουν σε άπειρες άλλες ομάδες, αλλού ο ένας και αλλού ο άλλος, ανάλογα με το θέμα: καπνιστές – μη καπνιστές, χορτοφάγοι – κρεοφάγοι – βεγκάνοι – ψαροφάγοι, που τους αρέσει η ζέστη – το κρύο – η βροχή – το χιόνι, άθεοι – πιστοί διάφορων θρησκειών – αγνωστικιστές κλπ κλπ.

      Απόλυτη ταύτιση σε όλα δεν υπάρχει, ορίζουμε, όμως, ένα μίνιμουμ ταύτισης για να πούμε ότι μιλάμε για ομάδα και ιδεολογία. Διαφορετικά, είτε θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ιδεολογία είτε όχι, δεν έχει καμιά σημασία, γιατί μπορεί να τα βρίσκουμε σε ένα και να σκοτωνόμαστε σε όλα τα υπόλοιπα. Οπότε η όλη κουβέντα ξεφεύγει σε φιλοσοφικά πεδία και αγγίζει τα όρια του λογικού νοητικού αυνανισμού, με άλλα λόγια δεν έχει νόημα.

      Αυτό που έχει νόημα, για μένα, είναι πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε διατηρώντας τη διαφορετικότητά μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Πώς θα συνεργαστούμε για το κοινό καλό, γιατί υπάρχουν κάποια μίνιμουμ που δεν είναι δύσκολο να οριστούν, πχ δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι η λογική μας ικανότητα μας έχει κάνει πολύ κακό. Ναρκισευόμαστε με αυτήν, ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με βάση τα δημιουργήματά της και ξεχνάμε την ουσία.

  18. Κοίτα, Ερέντιρα, το «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», το είπε κι άλλος(και δεν εννοούσε οι βλάκες, εννοούσε αυτό που λες εσύ: μακάριοι,όσοι δεν έχουν την αλαζονεία της σκέψης). Είπε και Αγαπάτε αλλήλους.Η πραγματικότητα όμως, έλεγε άλλα. Λίγους αιώνες μετά, οι πιστοί του έκαιγαν ζωντανούς τους ανθρώπους. Και δεν ήτανε κάνας τυχαίος, κοτζάμ …θεός.

    Είσαστε, εσείς ή όποιοι άλλοι, ομάδα,όχι επειδή πιστεύετε τα ίδια .Τότε θα είσαστε λέσχη συζητήσεων. Αυτό είναι εύκολο: να, συνυπάρχουμε κι αυτή τη στιγμή. Ομάδα είναι κάποιοι, όταν κάνουνε τα ίδια.

    Νομίζω, ότι τα άλλα, τα βαθύτερα και φιλοσοφικά, επαφίενται στον πατριωτισμό, στην προσωπική ηθική του ατόμου. Κι όπως μέσα σε μια οργάνωση μπορεί κάποιος να είναι κομματόσκυλο και άχρηστος, έτσι και σε ένα χαλαρό σχήμα μπορεί να είναι το ίδιο φανατικός και το ίδιο άχρηστος. Εσείς νομίζετε οτι έχει κάποιοα διαφορά, δεν έχετε καμία διαφορά, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

    Απλώς το οργανωμένο είναι πιο ετοιμοπόλεμο από το ανοργάνωτο.Γι αυτό για μένα η πρόσκληση σε3 διάλυση των πολιτικών δομών και η «αποδόμηση» της αριστεράς και γενικά της πολιτικής , μου φαίνεται ύποπτο. Με τη λογική,ότι κάποιους άλλους ωφελεί, όχι το κίνημα.Άλλωστε δογματικός μπορεί να βρεθεί παντού, να καληώρα, εδώ.

    Π.χ. οι εκλογές. Θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να είχε σχηματιστεί π.χ. Κόμμα των αγανακτισμένων. Με αρχές, καταστατικό κλπ.Για να ξέρουμε, εμείς οι «άλλοι» με τι έχουμε να κάνουμε. Ή μια Αναρχική ομοσπονδία, γιατί όχι; που μάλιστα να κατέβαινε στις εκλογές. Με καταστατικά και γραπτές αρχές και διαγραφές και διασπάσεις, όπως είναι το φυσικό για ανθρώπους.

    Αλλιώς είναι ένας δογματισμός αφελής. Σάμπως όλοι, που συμμετέχουν στη βουλή πιστεύουν όλοι στην αστική δημοκρατία; Το ΚΚΕ; ο Λάος; Ο Βορίδης; Ο Σόιμπλε; Τώρα, ακόμα και οι πασόκοι λένε: όχι εκλογές.
    Ένα θέατρο είναι και ένα όπλο. Γιατί να μην το εντάξει κανείς στη στρατηγική του, ακόμα κι αν έχει άλλη πολιτική ατζέντα;

    • Σταύρο, βιαστικά, γιατί πρέπει να παραχωρήσω το πληκτρολόγιο αλλού.

      Και πάλι διαφωνώ σε αυτό που λες περί ομάδας εδώ μέσα, γιατί δεν έχουμε καν ανταλλάξει απόψεις σε βασικά θέματα, πόσο μάλλον να συμφωνήσουμε κιόλας (στο ζήτημα το πολιτικό, μια και αυτό θέτεις). Συμφωνώ σε αυτό που λες περί φανατισμού.

      Όσον αφορά την άποψή σου περί αναγκαιότητας πολιτικής οργάνωσης των κινημάτων, δηλώνω αγνωστικίστρια. Ειλικρινά, δεν έχω καταλήξει, έστω προσωρινά, ως προς το τι θα ήταν αποτελεσματικότερο. Ούτε έχω θεωρητικό υπόβαθρο ή πείρα από πολιτικές οργανώσεις, ώστε να μπορώ να μιλήσω εμπειρικά. Ωστόσο, επειδή το έζησα από μέσα, αυτό που λες για κόμμα των αγανακτισμένων μού φαίνεται ανεδαφικό, μη πραγματοποιήσιμο, αφού οι αγανακτισμένοι ήμασταν μια τεράστια και πολύ ετερόκλητη ομάδα.

      Αυτά προς το παρόν από μένα.

  19. Για τους αγανακτισμένους, το ξέρω, εννοείται ότι δεν γινόταν κόμμα, θεωρητικά το είπα. Αλλά ο κόσμος, σε μια φάση που χάνει το έδαφος από τα πόδια του, έχει ανάγκη για μια σταθερότητα. Κάποια όρια και κάποιους όρους για να συνεννοείται.Το συνονθύλευμα και το χάος μπορεί να γκρεμίσει, δεν μπορεί να χτίσει.

    Ακόμα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν ο λαός είναι ικανός να πάρει την τύχη του στα χέρια του, -ο Καστοριάδης το λέει αυτό- αλλά αν θέλει.

    Αλλιώς όλα τα συστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και η Σοβιετική Δημοκρατία (υπενθυμίζω ότι σε πιστή μετάφραση Σ.Ε σημαίνει Ένωση των Επιτροπών) και η Άμεση.

    Και σπάζομαι όταν έτσι, με ελαφριά καρδιά, σνομπάρουμε τη σημερινή «δημοκρατία» ,που για να γίνει χρειάστηκαν, αλλά τουλάχιστον πέντε ένοπλες επαναστάσεις στην Ευρώπη.( 1789, 1792,1830,1848,1871 κλπ) και άφθονες εξεγέρσεις.

  20. Γράφει: «…αλλά επιπλέον στάθηκε και φειδωλή στο τι άψυχο κατάστρεψε και έκαψε.(κι ας χτυπιούνται οι καναλάρχες για το αντίθετο…)

    Με τέτοια εξεγερμένη ενέργεια που κυκλοφορούσε στον δρόμο, ήταν πράξη ανωτερότητας και ανώτερης αποφασιστικότητας…»

    Ο ανώτερος άνθρωπος!!! Κάπου τα έχω ξανακούσει αυτά.

    Και εκτός αυτού, «ο ανώτερος άνθρωπος» που τον διέκρινε «ανώτερη ανωτερότητα», ήταν πολύ «φειδωλός» καίγοντας τα ελάχιστα νεοκλασικά στολίδια αυτής της άχαρης πόλης.

  21. μαλακισμενη ρουφιανα αριστερα

    κλαιγοταν για τον κοσμο ,τον λαο, που δεν κατεβαινε στο δρομο και υστερα οταν κατεβηκε και κατεβηκε οπως ειναι ο καθενας , κουβαλοντας ο καθενας αυτο που ειναι , αλλος το ενα και αλλος το αλλο , αλλος , καλος, αλλος κακος , αλλος εξυπνος , αλλος πνηρος κλπ κλπ κακος – βλακας -ειρηνικος-συγκρουσιακος – γκαντικος- πυρκαβλος- ιδεοληπτικος- κοιμησης- κομμουνιστης ιδεολογος- αγαναχτησμενος πασοκος- δεξιος – τυχαιος απολυμενος- ανεργος διαρκςειας- φοιτητης διχως αυριο- μεθυστακας-πρεζακιας- αστεγος-ελληνας-ξενος – χουλιγκανος – ποδοσφαιρικος και μπεσκετικος -ο τα παντα ολα … ο καθενας και ο κοσμος του … και τρελαθηκε η αριστερουλα η συριζαικη … και φρικαρε το ΠΑΜΕ και εκανε αλυσιδες μην ανακατευτουν οι μολυσμενοι και ο Αλεξης οχι ο Παραλιας , αλλα ο προεδρος ανακαλυψε τους προβοκατορες και εκραξε σαν κραχτης στα βλαχικα … περαστε κοσμε … πουλαμε ελπιδα

    ηλιθιο πρωην γκαβλοραπανο,αποτυχημενο ζιγκολο της γερικης αριστερας και νυν σαβουρογαμη σοσιαλδημοκρατικων κατινων ,καταλαβε επιτελους κατι
    ναι
    υπηρχαν προβοατορες και ασφαλιτες και αλητες και απ ολα , αλλα υπαρχει και ατελειωτη ανεξελεγχτη τρελα απ την απελπισια της χαμενης ζωης και απ την αδυναμια να δουνε οι ανθρωποι φως
    δε βλεπουν φως ρε μαλακα
    θα μας φανε ολους
    κανιβαλισμος προ των πυλων ηλιθιε αριστερε
    και συ τι κανεις
    τι πουλας ρε ζωοοοοοοοοοοοοοοο
    μιλαμε για τρελους και απελπισμενους

    φρικηηηηηηηηηηη

    skata sta moutra sas
    skata sta moutra mas

    • Συμφωνω με τον παραλια.Αν δεν αποστηθισουμε τα απαντα του Λενιν εργατικη ταξη δεν γινομαστε.Το κακο ειναι οτι οσο περισσοτερο διαβαζεις Λενιν και οσο περισσοτερο σκαλιζεις την ιστορια ,τοσο απομακρυνεσαι απο το ΚΚΕ.Οποτε καλυτερα που καθεται στα αυγα του να μη μας βαλει και σε υποχρεωση.
      By the way το νεο χρωματακι τα σπαει 🙂

  22. Η αριστερά, η ΓΑΔΑ και η απόλυτη σύγχυση… Ή απλώς διαπιστευτήρια στο αστικό καθεστώς

    Στο τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της 12 Φλεβάρη, αργά τη νύχτα, ο δήμαρχος των Αθηναίων Καμίνης, με δηλώσεις του στα αστικά ΜΜΕ δήλωνε πως ζήτησε να βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας και να βοηθά στο συντονισμό της καταστολής. Όπως εξήγησε, η πρότασή του, ήταν απόρροια της θέσης του πως “στο κέντρο της Αθήνας είχε μεταφερθεί με άλλο τρόπο η ίδια σύγκρουση που δινόταν και μέσα στη βουλή, η σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της ευθύνης και τις δυνάμεις της ανευθυνότητας που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή”, και παραπονιόταν που η αστυνομία δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. ανάγνωση του υπολοίπου »

  23. υπαρχει και ατελειωτη ανεξελεγχτη τρελα απ την απελπισια της χαμενης ζωης και απ την αδυναμια…

    Ο κόσμος μπορεί να έχει όποιο είδος τρέλας του αρέσει, αν όμως εσύ (εγώ, ό άλλος) έχεις τέτοιου ή όποιου είδους τρέλα, αντε στο τρελλάδικο και κλειδώσου μέσα κι αν νοιώθεις απελπισία, πήγαινε να φουντάρεις στον Πειραιά,.Απελπίσου και πέθανε. Την εξέγερση μπορεί να την κάνουν και οι απελπισμένοι, σίγουρα όμως δεν την κερδίζουν οι τρελλοί.

    Αυτή τη στιγμή που πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε στον αντι-μνημονιακό αγώνα, να καταφέρεται κανείς χυδαία εναντίον της «αριστεράς» , σημαίνει ότι πάει, λύσαξε πια, ή το πιθανότερο, οτι είναι ασφαλιταριό.Που δε θέλουν την άνοδο των αντι-μνημονιακών δυνάμεων.

    Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότερο στην πρώτη, είναι άχρηστος για το κίνημα.
    ___________________

    μαλακισμενη ρουφιανα αριστερα

    Εσένα ο παππούς είτανε αλφαμίτης στη Μακρόνησο. Αυτό θυμίζει η φρασεολογία σου.
    ____________________

    Επαναλαμβάνω. Το κράτος δε φοβάται τα μπάχαλα. Τον συμφέρουν. Γιατί ξυπνάνε μεν κάποιο κόσμο, αλλά τους περισσότερους τους στρέφουν προς τα δεξιά και την άκρα δεξιά.

    Αν καεί η Αθήνα όλη, η σημερινή εξουσία θα χορεύει καρσιλαμά από τη χαρά της. Γι αυτό και μέσα στο πλήθος βάζει και δικούς της, που σπρώχνουν τον κόσμο να καίει. Και στα μπλογκ βάζει να λένε τα ίδια.

    Μόνο η οργάνωση και η μαζικότητα την κόφτουν. Και οι εκλογές.

    Χάσκετε ορισμένοι για αυτό το τελευταίο, αλλά θέλω να σας δω αν αρχίσουν να αναβάλλονται οι εκλογές και ο κόσμος τις ζητάει.Τοι θα κάνετε;

    Ή αν γίνουν; Τι θα λέτε τότε; «Στα αρχίδια μας, όλοι ίδιοι είναι ; Και ο Κουβέλης και ο Τσίπρας και η Χρυσή Αυγή και το λάος; Αν δώ κανένανε Βορίδη υπουργό δμοσ. Τάξης, θα γελάω(πικρά) μετά.
    Τι θα φωνάζετε εσείς ;
    «Αποχή-αποχή,
    στη Βουλή η Χρυσή αυγή;»

    Το ξαναλέω: Καλύτερα μια μαζική ειρηνική γενική απεργία διαρκείας παρά οι γιορτινό αυτό Δεύτε-λάβετε-φως-να ξεκαυλώσουμε μια φορά το μήνα.

    Λοιπόν, ωραία. Εγινε το μπάμ την Κυριακή. Και λοιπόν; Τώρα; Θα περιμένουμε κι άλλο; Πότε; σε δυο μήνες; Η ιστορία προχωράει.

    • αυτοι που ζητανε να επεμβαινει δραστικοτερα η αστυνομια, να παιρνει προληπτικα μετρα αλα 17 νοεμβρη (προληπτικες απαγωγες-προσαγωγες) και να παραιτηθει ο παπουτσης επειδη δεν εκανε καλα τη δουλεια του, μιας και η δραστηριοτητα τους περιορηστηκε σε μολις 100000 ψεκασμους και λιγοτερα απο 1000 ανοιγμενα κεφαλια , λεγονται ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ

      γκεγκε ;

    • Κοίτα εγώ πιστεύω οτι αν η κοινοβουλευτική αριστερά έβγαινε στις εκλογές (αύριο κιόλας ρε παιδί μου) τα ίδια σκατά θα έκανε. Τι το δείχνει για μένα αυτό? Δες στάση ΚΚΕ και Συριζα οταν έλεγε ο ΓΑΠας για δημοψήφισμα μεσα-ή-εξω απο το ευρώ.. Μιλάγανε για εκλογές (καλά χέσε τον Συριζα που είναι ακόμα !? υπέρ ΕΕ.. αλλά το ΚΚΕ ρε γαμώτο??).Στην μία ευκαιρία που ο λαος είχε απλά την ελπίδα να διαλέξει βγήκαν να πούν οτι είναι κατά…ε ΣΚΑΤΑ στα μούτρα τους λοιπόν.
      Επίσης τόσο καιρό κάθονται και λένε αρλούμπες και ΜΙΑ πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση δεν έχουν βρεί..Και δεν είναι πως δεν υπήρχαν/υπάρχουν..Ποια είναι η δουλειά τους ρε φίλε?? Γιατί παίρνουν του κόσμου τα λεφτά ενώ οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μάθουν να τρέφονται με οξυγόνο..?? Θα είχε πλάκα να βγούν αυτοδύναμοι πάντως για μένα… αλλα πιο σημαντικό να μάθει ο κόσμος να ΑΝΤΙΔΡΑ..να κατευθύνει αυτός το σύστημα..πράγμα το οποίο σημαίνει οτι πρέπει να μάθει και να μάχεται (στην κυριολεξία) ενδεχομένως και να απεργεί και όλα..Καλές και οι εκλογές και ας το εκμεταλλευτούμε με κάποιον τρόπο…Εχεις δίκιο οτι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε στο ΜΠΑΜ της Κυριακής..Σιγά και τι έγινε?? χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι (όσον αφορά το άμεσο αποτέλεσμα)

    • Σταύρο, πολύ άκαιρη και ψυχρή η απάντησή σου στον Αλέξη (κατάλαβα ότι σε αυτόν απευθύνεσαι).

      Νομίζεις ότι όλοι εμείς που τη λέμε στην αριστερά δεν θα θέλαμε να υπήρχε μια αριστερά στην οποία να πιστέψουμε; Είμαι από εκείνους που δεν χαρίζουν ποσοστά στη χρυσή αυγή και το λάος, ούτε στο πασοκ και τη νδ. Που, δηλαδή, στις εκλογές παγώνω τις αντιρρήσεις, τις ενστασεις και τις διαφωνιες μου κι επιλέγω να ψηφίσω εκείνο που θα μου φανεί λιγότερο κακό. Γιατί μου κακοφαίνεται πολύ που με το 60% της αποχής και των άκυρων στην α’ Αθήνας καταλήξαμε να έχουμε δήμαρχο Καμίνη και δημοτικούς συμβούλους χρυσαυγίτες. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι.

      Όμως, η αριστερά, αντί να εθελοτυφλεί ψάχνοντας για ασφαλίτες και πληρωμένους σε όλους εμάς που θα θέλαμε να μας εκφράζει, αλλά εκείνη μας προδίδει, καλά θα έκανε να δει τι δεν κάνει καλά και μας διώχνει από κοντά της. Διαφορετικά δίνει και σε μας δικαιολογία να πιστεύουμε ότι η αριστερά είναι πουλημένη και προδότρα, αφού τώρα που τόσο ευνοείται από τις συνθήκες δεν φαίνεται αρκετά συνεπής ώστε να μας κερδίσει, κι έτσι σπρώχνει τον κόσμο είτε αλλού είτε στην αποχή και το άκυρο.

  24. Επιπλέον Σταύρο αρκετοί από εμάς που δεν ψηφίζουμε έχουμε περάσει από την αριστερά παλιά και ξέρουμε καλά τα παιχνίδια τους από μέσα. Ε, μερικά «τραύματα» δεν τα ξεπερνάς, αν δε σε νοιάζουν οι καρέκλες…

    ΥΓ. Xanadu, κάθε βράδυ και μια μολότωφ έτσι;

  25. Εντάξει για τους δεξιοφασίστες χεστήκαμε, αλλά το ενδιαφέρον είναι στο 1:15 και μετά που μιλάει ο «σύντροφος» Παφίλης ο οποίος δεν είναι καλά πληροφορημένος. Για το «κ»κε και την ευρύτερη αριστερά το μικρό κειμενάκι παρακάτω.
    Εκτός από μικρά και ανάξια λόγου, συμφωνώ και επαυξάνω στο πρώτο μέρος του κειμένου του σύντροφου BLACKPANTHER. Και εγώ αυτό το κλίμα έζησα, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζήσαμε άλλη πραγματικότητα.

    Κανένας δεν μας τρομοκράτησε κύριε Παφίλη μας…

    Το κοινοβουλευτικό κατεστημένο ήταν τρομοκρατημένο και σε βαριά πίεση, έστω και για λίγες ώρες.

    Ουσιαστικά, εσείς κύριε Παφίλη μας προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε τον Λαό, στέλνοντάς τον σπίτι του, αφού όπως ανερυθρίαστα δηλώνετε, υπάρχει κόσμος που τρομοκρατεί πολίτες.

    Γνωστός ο ρόλος του Περισσού σε ότι φεύγει από το κομματικό του μαντρί, πόσο μάλλον όταν αυτό το κάτι είναι και εξεγερσιακό, και μαζικό και πολυσυλλεκτικό, και κατά βάση του αριστερό.

    Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Παφίλη και το «κ»κε, αλλά το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
    Το σύνολο σχεδόν, εκτός από μερικές λαμπρές περιπτώσεις, εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, που λιγότερο ή περισσότερο, είπαν τα πράγματα με το όνομά τους.

    Και όσες οργανώσεις και κόμματα της ευρύτερης αριστεράς έκαναν το λάθος να θάψουν κάτω από τις στάχτες των πυρπολυμμένων κτιρίων, την μεγαλειώδη έκρηξη της ελληνικής κοινωνίας, εκτίθενται απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιζόμενων ανθρώπων που είδαν ζωντανά και όχι μέσα από παραμορφωτικούς κομματικούς καθρέφτες που αναπαριστούν την πραγματικότητα.

    Είναι τρομερό αυτό που συνέβη το βράδυ της Kυριακής:

    Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα όλα τα μέσα της ευρύτερη αριστεράς (και εξωκοινοβουλευτικής), είχαν κύρια καμπάνια με τον ένα ή άλλο τρόπο, για κυρίαρχο λαό, λαοθάλασσες, ανυπακοή, ποτάμι που θα τους πνίξει, και άλλα πολλά «επαναστατικά», όταν αυτό συνέβη, σαν γνήσιοι δηλωσίες έσπευσαν να αποτινάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά της αντισυστημικής λαϊκής αντιβίας, όπου το ποσοστό που γυρνάει πίσω και για λίγες ώρες, είναι πολύ μικρό απειροελάχιστο, απέναντι στους διαχειριστές της απόλυτης βίας: ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗΣ.

    Η καθεστωτική αριστερά θα μπορούσε να σηκωθεί να φύγει από το άντρο των γκάνκστερς και να προκαλέσει εκλογές, και πάντως να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

    Πεδίον δόξης λαμπρό θα έλεγε κάποιος για την αριστερά σήμερα μέσα στο νέο κύκλο κρίσης του καπιταλισμού.
    Αλλά όχι. Αυτή η αριστερά είναι κατώτερη των περιστάσεων και έχει φτάσει σε σημείο να εξαφανίσει πληροφοριακά την εξέγερση της Κυριακής. Να εξαφανίσει σαν πραγματικότητα, τις πολύωρες συγκρούσεις από χιλιάδες κόσμου, τόσο στην «πρώτη» γραμμή της μάχης με τους πραίτορες του καθεστώτος, όσο και στα «μετόπισθεν», που η οργή για την λεηλασία της ζωής μας περίσσευε…

    Τα κόμματα της αριστερά, και οπωσδήποτε της καθεστωτικής, κούνησαν δηλώσεις μετάνοιας απέναντι στην εξέγερση, χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανείς. Κάτω από μερικά κάρβουνα αποκάλυψαν τον φυσικό τους ρόλο: να στηρίξουν με κάθε τρόπο το αστικό καθεστώς που υποτίθεται αντιπαλεύουν.
    Δηλώσεις νομιμοφροσύνης απέναντι στις ορδές του κεφαλαίου, που διαπράττει πολύμηνες φρικαλεότητες πάνω στα πιο αδύναμα μέλη μιας κοινωνίας, επιχειρώντας την βίαιη προλεταριοποίηση μεγάλων τμημάτων της.

    Η ευκαιρία για κάποιους υπήρξε, και η ιστορία έκλεισε πονηρά το ματάκι της…
    Αυτοί επέλεξαν να φορέσουν τα γυαλιά του τυφλού και να ανακρούσουν πρύμνα.

    Και άλλες ιστορικές ευκαιρίες θα δοθούν, αλλά το μήνυμα από, υποτίθεται φίλιες δυνάμεις, το έχουμε πάρει καλά: «ανατροπή» και κούφια λόγια στο εσωτερικό, πλάτη στην αστική νομιμότητα και τους λακέδες της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Είναι πολλά τα ψηφαλάκια Άρη. Ή μήπως δεν είναι μετά απ’ όλα αυτά; Και σας πάρει και σας σηκώσει όλους μαζί, σαν τις δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος…

    υγ1: και ο μικρός «μάο» Αλέξης, δεν πήγε πίσω, απλώς αυτός ο καψερός φρόντισε νωρίς νωρίς να την κάνει προς τα δεξιά μετά τον Δεκέμβρη του ΄08. Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Και ο Αλέξης δεν είναι για μεγάλες συγκινήσεις. Που να τρέχεις τώρα να ρίχνεις το σάπιο αστικό σύστημα. Θα ωριμάσει και θα πέσει μόνο του σκέφθηκε. Σατανικό…

    υγ2: Για τον δεκανικοΚουβέλη τίποτα. Ενός λεπτού σιγή…

  26. Παράθεμα: We are all Greek now

Σχολιάστε