4 Κείμενα για την απεργία και την διαδήλωση της Αθήνας, της 1ης Δεκέμβρη (2)

Σ’ αυτό το δεύτερο μέρος δημοσιεύουμε τα επόμενα δύο κείμενα:

Πολιτική Κλιμακτήριος

– Σχόλια από το ιντιμίντια (http://athens.indymedia.org/features.php3?target=el)

Πολιτική Κλιμακτήριος

«Τι περιμένουμε;», με ρώτησε ένας σύντροφος εχτές, γεμάτος παράπονο και αγωνία. «Μα καλά, δεν βλέπει ο κόσμος που πάμε; Τι άλλο θα χρειαστεί για να ξεσηκωθεί; Πόσο ακόμα θα ανέχεται αυτή τη κατάσταση;»
Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα να απαντήσω, για λίγο ένοιωσα άσχημα, συνειδητοποιώντας πως δεν είχα έτοιμη απάντηση στο ερώτημα. Όλα τα στερεότυπα που πέρασαν από το μυαλό μου, μου φάνηκαν ξαφνικά ανούσια και άχρηστα στην προσπάθεια να απαντήσω. Νέος ο σύντροφος, καμιά 25αρια χρονών, ακόμα ταλαντεύεται ανάμεσα στα Μαρξιστικά και τα Αναρχικά προτάγματα αλλά μαχητικός και ζωηρός στο διάλογο, με τεράστια όρεξη και συχνά αξιοθαύμαστη έμπνευση. Δεν έχει ακόμα περάσει στο στάδιο της απογοήτευσης από το κίνημα, ελπίζει ακόμα στην επανάσταση που θα ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή. Οι απορίες του έχουν να κάνουν μόνο με την «καθυστέρηση» της επανάστασης και όχι με την ίδια την ύπαρξη μιας επαναστατικής πραγματικότητας.
Εγώ από την άλλη, αν και πάντα αισιόδοξος, τελευταία έχω αρχίσει να αμφιβάλλω σοβαρά για την εξεγερσιακή ετοιμότητα των καιρών μας. Έχοντας ακόμα νωπή στη μνήμη την προδοτική για το κίνημα στάση των ορθόδοξων κομμουνιστών, την καθεστωτική κωλοτούμπα των υπολοίπων αριστερών  αλλά και την πρόδηλη ανικανότητα του αναρχικού χώρου να ξεπεράσει τα δικά του στερεότυπα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μαζικών κινητοποιήσεων, βρίσκομαι σε μια φάση άρνησης αλλά και διακαούς πόθου για την «επερχόμενη» εξέγερση. Τη μια σκέφτομαι πως δεν υπάρχει πραγματικό εξεγερσιακό υποκείμενο, την άλλη αναγνωρίζω εξεγερσιακές διαθέσεις σε μεγάλες πλέον μάζες του κόσμου. Τη μια παρασύρομαι στη δίνη της καταθλιπτικής παραδοχής μιας τεράστιας ήττας και της χαμένης ευκαιρίας, την άλλη παραδίδομαι στη ελπιδοφόρα φρενίτιδα κάθε στιγμής σε κάθε πορεία, σε κάθε συγκέντρωση.
Όχι, δεν θεωρώ πως είμαι διχασμένη προσωπικότητα, ούτε φοβάμαι μην τα χάνω σιγά σιγά. Μάλλον, όπως και το κίνημα, περνάω και εγώ την πολιτική μου κλιμακτήριο. Οι πολιτικές μου ορμόνες έχουν τρελαθεί και το πολιτικό μου κριτήριο λειτουργεί σαν βελόνα πυξίδας πάνω από περιστρεφόμενο μαγνήτη. Φταίει η ηλικία μου, φταίει η πίεση που δέχομαι από παντού, φταίει η αγωνία για επιβίωση, φταίνε τα χρέη, φταίνε τα χημικά που μας ψεκάσανε, φταίει τι φταίει;
Μάλλον δεν θα το μάθω ποτέ αλλά δεν με νοιάζει κιόλας. Το μόνο που με νοιάζει τούτη τη στιγμή, είναι να βρω μια απάντηση στο ερώτημα του νεαρού συντρόφου. Στο ίδιο ερώτημα που κατατρώει και τα δικά μου σωθικά, και τα σωθικά πολλών ακόμα. Τι περιμένουμε;
Ξενύχτησα απόψε, διαβάζοντας στη μπλογκόσφαιρα τη γνώμη άλλων, ίσως πιο έμπειρων, ίσως πιο έξυπνων από μένα, προσπαθώντας να βρω μιαν απάντηση, αλλά μάταια. Τίποτα πειστικό, τίποτα καινούργιο. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον όλοι την ίδια απορία έχουμε, την ίδια έκπληξη για το ανεξήγητο. Υπάρχουν φυσικά οι «γραμμές» και οι «ορθόδοξες» αναλύσεις, οι προκάτ απαντήσεις που συνηθίζονται από χώρους που μόνιμα αντιμετωπίζουν κάτι ως πραγματικό μόνο όταν οι ίδιοι το ορίσουν ως τέτοιο. Αλλά αυτοί δεν με αφορούν, άλλωστε είναι και οι λιγότεροι πλέον.
Και ξαφνικά, το κατάλαβα, σαν αναλαμπή στο σκοτάδι μου φώτισε το νου. Μόνο έτσι θα μάθουμε την απάντηση. Όχι στο πληθυντικό, στον ενικό πρέπει να ρωτάμε, κάθε πρωί τον καθρέπτη μας και κάθε στιγμή το διπλανό μας. Όχι εμείς, αλλά εγώ, εσύ.

 «Τι περιμένεις ρε μαλάκα;»

Από το ιντιμίντια :

έπ…

από . 14:19, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Δεν καταλαβαίνω γιατί στην αρχική σελίδα του άρθρου αυτού, υπάρχει τόση γκρίνια για την μικρή συμμετοχή… Δεν το βλέπατε πόση ησυχία επικρατουσε μέχρι χθες, για την απεργία αυτή; (ούτε κεντρικό εδώ στο ιντυμήντια δεν μπήκε…). Δεν ήταν δηλαδή αναμενόμενο;

Κακά τα ψέματα, ένα momentum σε σχέση με απεργίες και τα σχετικά υπήρχε στις 19-20 Οκτώβρη. Αλλά τότε το ΠΑΜΕ -κατα τις προσφιλείς του συνήθειες- αποφάσισε να φυλάει την βουλή και το κατεστημένο και όλοι οι υπόλοιποι αποδειχτήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων με το  ένα ή τον άλλο τρόπο: τα σωματεία -πρώτα από όλα- που εκέινη την εποχή υποτίθεται ότι έδιναν αγριους απεργιακους αγώνες, αλλα για άλλη μια φορά απεδειξαν τα όρια τους…, η υπόλοιπη αριστερά που στην πλειοψηφία της το εριξε στο κατάπτυστο γλύψιμο του ΚΚΕ, οι αγανακτισμένοι και οι πλατείες που αυτή την εποχή δεν μπορούνε να συσπειρώσουν κόσμο με την μαζικότητα που υπήρχε το καλοκάιρι και ο αντιεξουσιαστικός χώρος ακόμα, που δεν μπόρεσε και αυτός να ξεπεράσει τα δικά του όρια και να «σηκώσει» σωστά το γάντι μιας κεντρικής πολιτικης αντιπαράθεσης….

Επειδή όμως δεν τα καταφέραμε τότε μεσω της διήμερης και επειδή η σημερινή follow up (μετά από εναμιση μήνα….) «κανονιά» της γσεε δεν είχε αρκετή μαζικότητα, δεν σημαίνει ότι η αντιπαράθεση τελείωσε… Κάθε άλλο… Είναι τέτοια η ένταση των αντιθεσεων που σίγουρα θα δοθούν σπουδαίες αφορμες για αντιπαράθεση, όχι μόνο σε αποκεντρωμένο αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Να δούμε αν θα μπορέσουμε αυτή την φορά να τις εκμεταλλευτούμε…

δεν κατέβηκα στην πορεία

από ένας που δεν κατέβηκε 16:49, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011
(Τροποποιήθηκε 16:53, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011)

δεν κατέβηκα στην πορεία γιατί:

– Δεν πάω να παίξω σφαλιάρες με 10.000 μπάτσους την ημέρα και ώρα που αυτοί θέλουν. Θέλω να συγκρουστώ με την κοινοβουλευτική χούντα όταν δεν θα με περιμένουν. 

– Δεν συμμετέχω σε 24ωρες αυνανιστικές εκδηλώσεις της πλάκας. Ξεφτιλίζεται η έννοια της απεργίας. Θέλω πενθήμερη γενική απεργία τουλάχιστον, με αίτημα να ξηλωθεί όλο το σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης.

– Δεν έχω καμία διάθεση να τις παίξω με ΠΑΜίτες που φυλάνε τη βουλή ή αριστερά αντικαπιταλιστικά εξωκοινοβουλευτικά γλυφτρόνια που με κοιτάζουν με μισό μάτι και κρατάνε απόσταση από μένα και το μπλοκ μου επειδή τους μοιάζω πολύ «μάχιμος». Θέλω αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί να ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ. Και στο δρομο και παντού.

-Δεν μου λέει τίποτα μια πορεία που θα συμμετέχουν οι ίδιοι και οι ίδιοι πάνω κάτω πολιτικά ψημμένοι, τη στιγμή που ξεκάθαρα στην κοινωνία δεν καίγεται καρφί. Θέλω όσοι βράζουν στο ζουμί τους λόγω ανεργίας, φτώχειας και πείνας να κατέβουν στο δρόμο οι ίδιοι. Αυτό μάλιστα ΤΟ ΑΠΑΙΤΩ.

– Βαριέμαι να κάνω βόλτα στο κέντρο της πόλης κοιτάζοντας τους περαστικούς, λες και πάω βόλτα τα παιδάκια μου με το καροτσάκι και μαλλί της γριάς. Θέλω να γίνεται χαμός και να τον εγκρίνουν ΟΛΟΙ.

– Από την άλλη δεν μου λέει κάτι και αν γίνει παρανάλωμα η πόλη για μερικές ώρες. Θέλω να γίνει παρανάλωμα για πολλές μέρες. 

– Δεν θέλω να συνεχίζονται τέτοιου είδους απεργίες κηδείες. Ναι, είναι απλό. Αυτού του είδους η απεργιοπορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ -ΠΑΜΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ και να μην ξαναγίνει ποτέ.

Εμένα αυτοί είναι οι όροι μου για να κατέβω σε πορείες. Ξυπνήστε με όταν έρθει η ώρα.

ΥΓ: Η τελευταία φορά που κατέβηκα ήταν στο μεσοπρόθεσμο. Τα έδωσα όλα. Τράβαγα κόσμο, κράταγα κόσμο, τους φώναζα «ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ, ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ;» τους έδινα την αντιασφυξιογόνα μου, τηλεφώνησα σε κόσμο και τους έφερα στην πορεία, κοινώς μου βγήκε ο πατος. Φτάνει. Δεν είναι έτοιμη η κοινωνία ακόμη. Αφήνω τη φτώχεια και την πείνα να κάνουν τη δουλειά τους.

ΥΓ2: Φυσικά και ο αγώνας δίνεται κάθε μέρα και ώρα. Σε κάθε διάλογο, σε κάθε κινητοποίηση, σε καταλήψεις, στους εργασιακούς χώρους. Αυτού του είδους η 24ωρη απεργιοπορεία για μένα δεν λέει τίποτε πλέον, ίσα – ίσα ευθύνεται για τεράστιο μέρος της ήττας τα τελευταία 40 χρόνια.

ΥΓ3: Πέστε με ελιτιστή, πεστε με όπως θέλετε. Δε ρισκάρω πια τη σωματική μου ακεραιότητα στο δρόμο για χάρη μιας κοινωνίας που δεν θέλει τον αγώνα μου. Δεν είμαι εργολάβος της επανάστασης. Οταν θα γίνει λαϊκό αίτημα, θα τρέξω και γω.

ΥΓ4: Φυσικά και απέργησα. Η απεργία είναι σημαντικότατη. Ακόμη και η 24ωρη

α μπα, από αυτό δεν θα πάρω…

από . 20:35, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Όχι, δες τα λές καλά «ένας που δεν κατέβηκε». Αλλο κριτική (δίκαιη, δεν αντιλέγω, σε πολλά επιμέρους σημεία) και άλλο να θες να εξαφανιστούν οι παντες και τα παντα που δεν συμφωνουν μαζί σου και να γίνουν τα παντα στο δρόμο ακριβώς με τους όρους που εσύ θεωρείς ιδανικούς, για να κατέβεις, τότε και μόνο τότε…

Ε, ποιός νομίζεις ότι είσαι ρε μάστορα που πρέπει η κοινωνία σύσσωμη, σωνει και καλά, να ακολουθήσει ακριβως τους δικους σου ρυθμους, τις δικές σου διαθεσεις, και τις δικές σου πρακτικές για να της κάνεις τις …τιμή να κατέβεις στον δρόμο; Και γιατί πρέπι να τις φορέσεις καπέλο, σώνει και καλά και το «μάχιμο» όπως ακριβώς το αντιλαμβάνεσαι εσύ;

βγήκες στο μεσοπρόθεσμο λες (μπράβο σου). Για ένα μήνα πριν το μεσοπρόθσεσμο ήσουν μαζί μας στις πλατείες να «ζυμωθείς» με το κόσμο να προωθήσεις και αυτά που θεωρείς καλύτερα ή περίμενες (όπως πολλοί άλλοι) μόνο την με΄ρα του μεσοπρόθεσμου;

Οχι, δεν είανι απλά ελιτίστικα αυτά που λες… είναι …απαράδεκτα κια ελιτίστικα (γνωμη μου).

μερικές παρατηρήσεις

από συμμετέχων στην πορεία 17:47, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

-Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφάσισε μία εβδομάδα πριν την απεργία, με σαββατοκύριακο και 2 μέρες απεργίας ΜΜΕ στο ενδιάμεσο. Ποιος να ανακοινώσει τι. Ήδη ερχόμαστε από ένα μούδιασμα του κόσμου, εδώ και 3-4 εβδομάδες που σαν ζόμπι κοιτάγαμε τηλεόραση επί 24ώρου βάσεως για το πότε φταρνίστηκε ο Καρατζαφέρης.

-Το «θέμα» της απεργίας ήταν ο προϋπολογισμός, σαν να επρόκειτο για το 2005 ή 2006, σαν να μην υπάρχει ούτε Μνημόνιο ούτε διορισμένη έξωθεν «κυβέρνηση», ούτε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Σε αυτές τις «εθιμοτυπικές», οικονομίστικες απεργίες κάθε Δεκέμβρη ποτέ δεν είχε περισσότερο κόσμο.

-Η προσπάθεια λοιπόν του «χώρου» έπρεπε να’ναι πολλαπλάσια ακόμα και της κινητοποίησης για τις 48ωρες. Για να πω την αλήθεια, αν δεν ασχολιόμουν με το «χώρο», δεν μπορώ να φανταστώ από ποιο μέσο θα μπορούσα να μάθω ότι γίνεται απεργία και, ακόμα περισσότερο, να εργαστώ για την επιτυχία της.

-Πράγματι, παρασυρθήκαμε όλοι και δεν κάναμε καμία δουλειά, από τον Κνίτη ως την τελευταία συνέλευση της γειτονιάς. Πάνω από μία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εξόρμηση, κανένας χώρος δεν έκανε. Ας μη συζητήσω για εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Μέχρι και το «Ριζοσπάστη» να ανοίξει κανείς, της τελευταίας βδομάδας, θα δει πως ούτε το «Κ»ΚΕ έκανε κάτι αξιόλογο.

-Είμαστε πλέον στην 15η(;) απεργία από τότε που ανέβηκε το Πασοκ το 2009. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι απεργίες τέτοιου είδους δεν βοηθούν. Ακόμα και οι 48ωρες γίνονται με την ίδια «λογική» της 24ωρης πιστολιάς. Οι απεργίες στην υπάρχουσα φάση είναι ΥΠΟΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ για το γενικότερο κίνημα, όχι το κύριο μέσο. Γιατι το επίδικο «ματς» δεν είναι μόνο το «κεφάλαιο εναντίον εργασίας», αλλά έχει και άλλα πράγματα, όπως την κατάλυση της αστικής (έστω) δημοκρατίας και την τυπική πια κατάλυση της «εθνικής» ανεξαρτησίας. Αν κάνουμε πως δεν μας «ακουμπά» η κατάλυση της αστικής δημοκρατίας, και άρα η αφαίρεση των δικαιωμάτων μας (π.χ. της διαδήλωσης), ή η αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης μεταξύ των άλλων κρατών και του κράτους που ζούμε (ασχέτως αν του σέρνουμε δικαίως τα εξ αμάξης και σαν έννοια και σαν λειτουργία), τότε αντιλαμβανόμαστε τμήμα της πραγματικότητας και άρα, παρεμβαίνουμε για να αλλάξουμε μόνο σε εκείνο το ένα τμήμα της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε. Συνεπώς, κάνουμε ελάχιστα βήματα.

-Επομένως, την επόμενη φορά που ακούσετε αυτόν τον τυπά με το πλακατ στην πλάτη να φωνάζει «πιέζουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προκηρύξουν νέα απεργία», πρέπει να του πείτε ότι είναι «λίγος» και «προπέρσινος».

ήταν αναμενόμενο

από ένας σύντροφος 11:24, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι σύντροφοι φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα με την ισχνή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Η αποτυχία της απεργίας ήταν αναμενόμενη αφού δεν υπήρχε κάποιο επίδικο για το οποίο καλέστηκε. Οι πορείες για την ψήφιση του προϋπολογισμού (γίνονται κάθε χρόνο) έχουν πάντα πολύ λίγο κόσμο. Η συγκεκριμένη μάλιστα δεν καλέστηκε καν στις ημερομήνιες ψήφισης του προϋπολογισμού αλλά ενόψει της ψήφισής του τις επόμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση 5 Δεκέμβρη και η ψηφοφορία θα γίνει είτε στις 5/12 είτε στις 6/12. Όπως εύκολα φανταζόμαστε μια απεργιακή πορεία εκείνη τη μέρα θα ήταν εκρηκτικός συνδυασμός αφού θα συνέπεφτε με την ημερομηνία δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την έναρξη της κοινωνικής-ταξικής εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008.

Ας μην εκπλησόμαστε λοιπόν με την ισχνή συμμετοχή και την απουσία ακόμα και συντρόφων/ισσων που είχαν εκτιμήσει την αποτυχία της απεργιακής πορείας και προτίμησαν να κάνουν άλλα πράγματα σε μία μέρα γενικής απεργίας ή απέφυγαν να απεργήσουν και να εκτεθούν περισσότερο στις δουλειές τους (κίνδυνος απόλυσης) για μία ανύπαρκτη και άνευ ουσίας μάχη. Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ένας σύντροφος, οι απεργίες που καλούνται στο πουθενά ως τουφεκιές στον αέρα λειτουργούν ως σύστημα ρουφιανιάς για τα αφεντικά, για τον εντοπισμό μέσα στους χώρους δουλειάς των πιο συνειδητοποιημένων, οργανωμένων και αποφασισμένων κομματιών των εργαζομένων, πολλές φορές με κατάληξη την άμεση απόλυση.

Η λεηλασία βαθαίνει, τα μέτωπα του κοινωνικού-ταξικού ανταγωνισμού διευρύνονται, η κόντρα οξύνεται και όταν θα καλεστεί ξανά απεργία πάνω σε κάποιο σοβαρό κοινωνικο-ταξικό ζήτημα οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι από κόσμο και οργή.

Δεν ξερω αν πρεπει να το γραψω η οχι αλλα…

από @ 11:58, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εχθες στο Μετρο και 2 ωρες μετα το τελος την πορειας κατα τις 4 και 30 περιπου ειμουν με ενα φιλο μου και πηγαιναμε προς Αττικη οταν βρεθηκαμε μεσα στο ιδιο βαγονι με 7-8 Κνιτες με μαζεμενες σημαιες του ΠΑ.ΜΕ Ριζοσπαστη σε ντανα αγκαλια κτλ ! Μας κοιταξαν λες και ειχαν δει εξωγηινους και αυθορμητα σταματησαν να μιλανε και αρχισε η αμηχανια τους ! Η εξωτερικη μας εμφανιση εμενα και του φιλου μου τους εκανε να καταλαβουν σε ποιον χωρο ανηκουμε…..! Μολις ειδαμε την φαση εγω και ο φιλος μου αρχισαμε να σχολιαζουμε το ΠΑ.ΜΕ μεταξυ μας για το ποσο ρουφιανοι προδοτες χαφιεδες προβατα ειναι κτλ ριχνοντας στα ισια ματιες στους Κνιτες και φυσικα προετοιμασμενοι να τους φαμε ζωντανους…

Το αποτελεσμα ηταν να κατεβουν αρον αρον στον επομενο σταθμο χωρις καν να μας κοιταξουν……!! Αυτοι ειναι ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ που μονο μαζι με το κοπαδι τους με κρανη και παλουκια με την προστασια των ΜΑΤ κανουν τους παλικαραδας !! 8 με 2 και δεν τολμησαν ουτε να μας κοιταξουν !! ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ !!

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-bzU


18 σκέψεις σχετικά με το “4 Κείμενα για την απεργία και την διαδήλωση της Αθήνας, της 1ης Δεκέμβρη (2)

  1. «Δεν ξερω αν πρεπει να το γραψω η οχι αλλα…

    από @ 11:58, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011»

    Αυτοι ειναι οι εχθροι σου βλακα.
    Η εργατικη ταξη.

  2. Μεγαλη νικη των απεργων στην ΑΓΝΟ.

    Εμπρος λαε, μη σκυβεις το κεφαλι
    τωρα με το ΠΑΜΕ, αντισταση και παλη.

    Χωρις εσενα γραναζι δεν γυρνα
    εργατη, μπορεις
    χωρις αφεντικα.

  3. «red riding hood
    03/12/2011 στις 3:31 ΜΜ

    eee, giati oxi, zitw loipon…
    (…paparigotroll…??????!!! )»

    Σκεψου πιους χτυπας, φιλε.
    Χτυπας την εργατικη ταξη, οταν χτυπας το ΠΑΜΡ.

    Ασχετα με το τι θελεις, την εργατικη ταξη την οργανωνει το ΠΑΜΕ.
    Οταν βαζεις στον στοχο σου το ΠΑΜΕ, βαζεις στο στοχαστρο την εργατικη ταξη.

    Τοτε αθελα σου συμμαχεις με καποιους αλλους που εχουν τον ιδιο στοχο.

    Εβαλα το βιντεο για να δειτε αυτο που ειναι ρουτινα για το ΠΑΜΕ.
    Θα συγκρουστεις με τα ΜΑΤ οταν συμφερει στο κινημα.
    Οχι συγκρουση για την συγκρουση. Τοτε νικητης ειναι η εξουσια.

    Αν εχεις στοχο την ανατροπη της αστικης εξουσιας, χρειαζεσαι οργανομενο κινημα και στρατηγικη.

    Ολοι αυριο στην Ελληνικη Χαλυβουργια στον Ασπροπυργο, στην συναυλια συμπαραστασης των χαλυβουργων.

    Ο Μανεσης εχει αλλα δυο χαλυβουργια στον Βολλο.

    Εκει περασε και τις απολυσεις και το 5ωρο με 40% μειωση των αποδοχων.

    Η αιτια;

    Εκει το σωματειο δεν ελεγχεται απο το ΠΑΜΕ.

    Νικη των χαλυβουργων θα ειναι ηττα των μνημονιων και των τοκογλυφων.

    Δεν ειναι εχθρος σας η εργατια. Το αντιθετο.

    Σκεφθειτε αν η ενεργεια σας για αγωνα, μπολιαστει με την στρατηγικη του ταξικου κινηματος.
    Σκεφθειτε μερικες εκατονταδες η και χιλιαδες απο μαχητικους ΑΑ, στις επομενες περιφρουρησεις στις πορτες των εργοστασιων;

    Ποιο ποναει περισσοτερο την εξουσια;
    Ο πετροπ+ολεμος στο Συνταγμα η μερικες δεκαδες ακομη εργοστασια κλειστα την μερα της απεργιας;

    • antonxxxxx,
      ok, ma de diafwnoume idiaitera loipon..
      (sorry pou se eipa…»paparigotroll»)

      apla giati na mi mporoun na ginoun…ola mazi 😉

      kai oi apergiakes perifrouriseis pou les (oloi mazi!) kai ta gourounia na rimaxtoun kai i athina na kaei! 🙂
      ola xreiazontai 🙂
      ennoeitai oti eimaste stin idia plevra kai den exoume na xwrisoume tpt 🙂

      (sorry kai gia ta greeklish, kati egine kai den mporw na valw ellinika)

  4. AntonXXXXX
    Έχουμε, σαν Ορμή και Θύελλα, ανεβάσει πολλά κείμενα που αναφέρονται σε εργατικές κινητοποιήσεις. Τελευταίο είναι το «ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ! Οι αγώνες των εργαζομένων εξαπλώνονται και μάλιστα με ΝΙΚΕΣ!». Επανειλημμένα επίσης έχουμε ανεβάσει και κείμενα που αφορούν τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Σήμερα μάλιστα ο φίλος Αναρμόδιος ανέβασε πάλι στους ΣΧΣ ξεχωριστά την ανακοίνωση τους. Και δεν μας ενδιαφέρει βέβαια αν το σωματείο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ.
    Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση το ΠΑΜΕ, ακολουθούν τη λογική της ηγεμονίας. Για παράδειγμα, αμφιβάλλουμε πολύ για το, αν οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας δεν ελέγχονταν από το ΠΑΜΕ, αν ο αγώνας τους θα είχε τότε από τον Ριζοσπάστη και το ΚΚΕ την ίδια προβολή που έχει τώρα. Βλέπεις πάντως ότι μεγάλα κομμάτια, η συντριπτική πλειοψηφία, χώρων κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης πέραν του ΚΚΕ, δεν διστάζει να υποστηρίξει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ακόμη και αν είναι σαφές ότι κυριαρχούνται από το ΚΚΕ. Μακάρι κάποτε να κάνετε και εσείς, ανενδοίαστα, το ίδιο…

  5. «red riding hood
    03/12/2011 στις 4:56 ΜΜ
    antonxxxxx,
    ok, ma de diafwnoume idiaitera loipon..
    (sorry pou se eipa…”paparigotroll”)»

    Δεν χρειαζεται η συγνωμη, ειδες οτι το προσπερασα.

    Στους αγωνες στους τοπους δουλειας, μπορουμε να συναντηθουμε.
    Εκει θα γινουμε και μια γροθια και για κοινες πορειες. 🙂

  6. «ormithiella
    03/12/2011 στις 5:17 ΜΜ»

    Οτι υπαρχει αμοιβαια καχυποψεια, δεν το αμφισβητω.
    Οι καταστασεις ομως ειναι τετοιες που μπορουμε να συναντηθουμε.
    Να μην ξεχναμε οτι το ΠΑΜΕ, ειναι κατι σαν συνομοσπονδια Κατι σαν ΓΣΕΕ.
    Δεν ειναι ΚΚΕ.
    Η γραμμη του εξαρταται απο τους συσχετισμους.

    Αυτο που λες για το ΠΑΜΕ, οτι δηλαδη στηριζει μονο οτι ελεγχει, δεν το αντιλαμβανομαι ετσι.

    Στηριζει οταν κατι εχει σωστο προσανατολισμο.
    Δηλαδη σ αυτην την φαση, οταν δενει το ιδιαιτερο με το γενικοτερο.
    Οταν προσπαθει σημερα το ΠΑΜΕ να απεργησει και το σωματειο της Ελληνικης Χαλυβουργιας στον Βολλο, αν και ελεγχεται απο την ΠΑΣΚΕ, το κανει ακριβως για τον επανω λογο.

    Να εισαι σηγουρος οτι αν αυριο απεργησουν στον Βολλο, το ΠΑΜΕ θα τους στηριξει ακομη π’ερισσοτερο απ οτι στηριζει το δικο του σωματειο στον Ασπροπυργο.

    • ΡΕ ΑΝΤΟΝΧΧΧ ΔΕΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΟΥ;
      Που ήταν ρε ξεφτιλισμένε το ΠΑΜΕ όταν το ΚΚΕ απόλυε κόσμο από το 902;
      Που ήταν ρε πληρωμένε καραγκιόζη το ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη;
      Νομίζεις ότι ξεχάσαμε;
      Ξεχάσαμε την μεγάλη προδοσία σας, να φυλάτε την βουλή μαζί με τα ΜΑΤ από την οργή του κόσμου;Αυτή την βουλή που μετά από λίγες μέρες έκανε το πραξικόπημα της για να βάλει τραπεζίτη πρωθυπουργο;
      Ξεχάσαμε ότι χρεώσατε νεκρό του ΠΑΜΕ στους κουκουλοφόρους όταν και τα καθεστωτικά μέσα αναγκάστηκαν να πουν ότι ο άνθρωπος πέθανε από τα δακρυγόνα των μπάτσων;

      Κι αν το ΠΑΜΕ δεν είναι ΚΚΕ επαναλαμβάνω γιατί τότε δεν διαμαρτυρήθηκε όταν το ΚΚΕ έκανε μαζικές απολύσεις από το 902; Κι όταν μάλιστα στους απολυμένους ήταν η ίδια η απεργιακή επιτροπή αλλά και γυναίκα με 18 μηνών παιδί;
      Είσαι αποκρουστικός εσύ και το κόμμα που στηρίζεις. Που η ιδεολογία του είναι η επιστροφή στον Στάλιν και τον ολοκληρωτισμό.
      Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα χαίρεται να έχει το κομματίδιο σου και το στημένο συνδικάτο του για αντιπολίτευση. Ξέρει ότι με σας, τις νοοτροπίες σας, τον σεκταρισμό σας και την αφάνταστη υποκρισία σας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αντίθετα έχει την τέλεια εφεδρεία προστασίας του όπως αποδείχτηκε στις 20 Οκτώβρη.

  7. ^
    Δεν πρεπει ουτε εξω απο εργοστασιο να εχεις περασει εσυ μεγαλε.
    Μαλλον ουτε συνδικαλιζεσαι καν, ποσο μαλλον να εχεις απεργησει.
    Ο 902 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΤΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ-Deal with it

    Η κριση χτυπαει και το ΚΚΕ και τους κομμουνιστες και τους σοσιαλιστες -δεν εχουν ειδικο μανδυα προστασιας. Και το ΚΚΕ ειναι το τελευταιο που θα ηθελε την αποδυναμωση των προπαγανδιστικων του μεσων και των μεσων πληροφορησης που διαθετει

    Στα γεγονοτα στο Συνταγμα-20/10 αυτο που εγινε ηταν μια δολοφονικη επιθεση σε εργατες απο τραμπουκους δολοφονους που προφανως ντρεπονται να μας δειξουν και τα προσωπα τους.Μολοτοφ σε εργατες ρε τσογλανια??

    Οσο για την κλασσικη πιπιλα του ‘σταλινισμου'(καλα ακομα να καταλαβεται οτι δεν υπαρχει τετοιος ορος??) απλα αναπαραγεις αυτο που σου εχουν ετεροκαθορισει τα αστικα μεσα και μονο. Μια χρησιμη (για το συστημα) ηλιθιοτητα εγραψες κοινως.

    Αν σκεφτεις ποτε αυτα που λεει ο AntonXXXXX ισως ξυπνησεις.Διαφορες σε αποψεις εχουμε οι περισσοτεροι, δεν τις λυνουμε με μολοτοφ, ουτε κανουμε επιθεση σε εργατες(που και καλα θελουμε να σωσουμε κατα τα αλλα).
    Α ναι και ο νεκρος του ΠΑΜΕ ηταν στην περιφρουρηση, δηλαδη ατομα σαν τον ατυχο οικοδομο χτυπαγατε τσογλανακια

    • Ο σταλινισμός σαν όρος φυσικά και υπάρχει εκτός αστικών μέσων, πρωτοχρησιμοποιήθηκε και εξαπλώθηκε αρχικά από τους τροτσκιστές. Προφανώς αυτά τα ξέρεις, αλλά με το παράξενο (στα όρια του κρετινισμού) σχόλιό σου, προσπαθείς να περάσεις την παιδιάστικη προπαγανδιστική γραμμή των επίσημων ΚΚ (σοσιαλισμός = λενινισμός = σταλινισμός = ΚΚ = εργατική τάξη = λαϊκό κίνημα) ως ψευτοαντικειμενική πραγματικότητα.

      Στις 20/10 πράγματι συνέβη μία εν δυνάμει δολοφονική επίθεση σε εργάτες από διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα. Η οποία βεβαίως ήταν συνέπεια της περιφρούρησης της Βουλής από το ΠΑΜΕ και της διασπαστικής έντασης που έτσι δημιουργήθηκε, εν μέσω πολυπληθούς αντικυβερνητικής συγκέντρωσης. Ως τυπικός μωρός ΚΚΕς, προπαγανδίζεις μονόπλευρα τα γεγονότα και επιλέγεις / ερμηνεύεις την πραγματικότητα όπως σε βολεύει.

      Ναι, ο 902 πράγματι δεν είναι είναι σοσιαλιστική νησίδα, αλλά καπιταλιστική επιχείρηση. Το ΚΚΕ προετοιμάζει την έλευση του σοσιαλισμού με… καπιταλιστικές επιχειρήσεις!

      Το ότι «ο μεγάλος» δεν έχει περάσει έξω από εργαστάσιο γιατί είναι περίεργο; Δεν ξέρω αν το πήρες χαμπάρι, αλλά τα περισσότερα εργοστάσια στην Ελλάδα έχουν κλείσει εδώ και 15 – 25 χρόνια, με την εγχώρια οικονομία να στηρίζεται κυρίως σε «υπηρεσίες» (αέρα κοπανιστό συνήθως).

      Ο μωρός AntonXXXX, που διαδίδει την εξίσωση «εργατική τάξη» = ΠΑΜΕ (!), πιστεύεις πραγματικά ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ, τη στιγμή που «επιχειρηματολογεί» σαν 16χρονος κνίτης;

      Το ΠΑΜΕ ελέγχεται πλήρως από το ΚΚΕ και δυσφημεί, αγνοεί ή υπονομεύει κάθε απεργία / κινητοποίηση / δράση που δεν την ελέγχει / οργανώνει το ίδιο, με το μωρουδίστικο επιχείρημα ότι «δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»!!! Και κοίτα μια σύμπτωση, τίποτα να μην είναι ποτέ προς τη σωστή κατεύθυνση εκτός αν οργανώνεται από το ΠΑΜΕ….. παράξενα πράγματα!

      Οι αφελείς συνωμοσιολογίες του ΚΚΕ για όλες τις δυναμικότερες αντικαθεστωτικές δράσεις (από τη 17Ν μέχρι τον Δεκέμβρη του ’08 και τη σύγκρουση της 20ης Οκτωβρίου, όλα υποκινούνται υποτίθεται από «προβοκάτορες» «παρακρατικούς» ή «ξένους πράκτορες»), με μόνο το ΛΑΟΣ να συναγωνίζεται επάξια τον Περισσό στις θεωρίες συνωμοσίας για 8χρονα παιδιά, έχουν αντικαταστήσει κάθε ουσιαστική αντίληψη της πραγματικότητας, και οι internetικοί παμίτες επιμένουν να μας πείσουν ότι είναι … η πεμπτουσία της εργατικής τάξης…

  8. Kαλό το παραμύθι μόνο που δεν είναι καν δικό σου.
    Το να καταπίνεις αμάσητη την γραμμή του κόμματος σου και να την ξερνάς σαν να προφέρεις κάτι καινούργιο δείχνει απο τι υλικό είσαι φτιαγμένος εσύ και οι όμοιοι σου στο σταλινικό κόμμα σου.
    Μόνο που είμαστε στο 2011 μαλακισμένο και δεν είμαστε στο 1931 όταν οι όμοιοι σου δολοφονούσαν όποιον δεν παπαγάλιζε την γραμμή του κόμματος εκεί που είχε την εξουσία.

    Ήμουν στις 20 Οκτώβρη στον δρόμο και είδα με τα μάτια μου τι προστασία έδωσε το σκατοκόμμα σου στο καθεστώς. Το είδαμε και το ζήσαμε χιλιάδες άλλοι.Οι φωτογραφίες των τραμπούκων σας με πλάτη στα ΜΑΤ να ορμάτε σε διαδηλωτές που ήθελαν να πλησιάσουν στην βουλή θα σας κηνυγάνε για χρόνια. Η ξεφτίλα σας καταγράφηκε όπως μπορεί να καταγραφεί στο 2011 και η στήριξη που πήρατε από τα φασιστοκάναλα για τον ρόλο σας είναι η πιο τρανή απόδειξη για το τι είστε για το σημερινό καθεστώς.
    Κωλοπαίδι ήμουν χωρίς κουκουλα όταν σύντροφοι σου με κράνη ήρθαν να με χτυπήσουν κι ας ήμουν ως τότε ουδέτερος στην σύγκρουση. Αλλά τα κωλόπαιδα που στηρίζεις βάραγαν βλέπεις αδιάκριτα.
    Και μην μου μιλάς εμένα μαλακισμένο κομπλεξικό για εργοστάσια. Αυτά να τα πεις εκεί που σε παίρνουν. Σε εργατική οικογένεια μεγάλωσα και όλοι οι φίλοι μου είναι εργάτες κι όχι κομματόσκυλα που βαφτίζουν το άσπρο μαύρο.Το ΚΚΕ το ξέρω από την κούνια μου και από ΚΚΕ οικογένεια είμαι αλλά ξέρω πολύ καλά ότι αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το κόμμα σου δολοφονούσε στελέχη του σαν τον Καραγιώργη στα ανατολικά κράτη και τους έβαζε την στάμπα του πράκτορα από πάνω…Η ιστορική σας χυδαιότητα δεν έχει πάτο και το μίσος σας δεν έχει όριο όταν απευθύνεται σε πρώην συντρόφους σας…

    Όσο για το αν ο σταλινισμός ήταν μια επαχθής πραγματικότητα όταν ήταν στην εξουσία, γι’αυτό δεν χρειάζεσαι την «αστική προπαγάνδα» για να πειστείς. Ένα οποιοδήποτε ιστορικό βιβλίο είναι αρκετό. Και να σε έβλεπα εσένα τότε ρουφιάνε να δουλεύεις 16 ώρες την μέρα σαν στανοβίτης καρφώνοντας όσους δεν δουλεύουν έτσι εξυμνώντας τον μεγάλο πατερούλη σου…

  9. Ενοούσα σταχανοβίτης.
    Ξέρεις τι ήταν ο σταχανοβιτισμός;
    Έβαζαν εργάτες να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως για να χτίζουν μέσα παραγωγής με πενιχρούς μισθούς, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και αν τολμούσαν να διαμαρτηρηθούν τους απόλυαν σαν σαμποτέρ του καθεστώτος.
    Τέτοια εκμετάλλευση της εργατικής ταξης και με τέτοιους φρικτούς όρους είχε ξαναγίνει μόνο στην πρωταρχική συσσώρευση του αγγλικου καπιταλισμού.
    Κι αν διαβάσεις το αντίστοιχο κεφάλαιο στο Κεφάλαιο του Μαρξ (που σχεδόν κανείς από σας δεν το έχει διαβάσει) θα δεις ότι περιγράφει ακριβώς αυτό που γινόταν στην Ρωσία την εποχή του Στάλιν.

    Όσο για τον 902 που προσπαθείς να δικαιολογήσεις πάλι τα αδικαιολόγητα, εξηγήσε μου γιατί το βρωμοκόμμα σου που είναι γεμάτο από κηφήνες επαγγελματικά στελέχη που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕ τους απολυμένους εργαζομένους του σαν αντικομματικά στοιχεία μόνο και μόνο γιατί αντέδρασαν στην απόλυση τους. Έχω γνωστό μου που απολύθηκε από εσάς και είναι γεμάτος λύσσα για την άθλια συμπεριφορά που του δείξατε.Και σε αυτόν και σε όποιον απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και απροειδοποίητα.
    Αλλά τέτοιος ρουφιάνος είσαι που θα δικαιολογήσεις το κόμμα σου σε όποιο έγκλημα κι αν κάνει. Είτε όταν απολύει με άθλιο τρόπο είτε όταν προστατεύει το καθεστώς με ακόμη πιο άθλιο τρόπο.
    Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν τα υποκείμενα του ΚΚΕ έπαιρναν ποτέ την εξουσία και πόσο φασίστες θα ήταν.
    Αλλά δεν ανησυχώ καθόλου για αυτό.
    Από τότε που το καθεστώς σας νομιμοποίησε, είσαστε το πιο πολύτιμο δεκανίκι του.
    Ξεχάσαμε μήπως τον ρόλο σας τον Δεκέμβρη του 2008;
    Τότε που η Παπαρήγα έλεγε τα απίστευτα για επαναστάσεις που θα γίνουν χωρίς να σπάσει τζάμι;

    Κάτσε εσύ κορόιδο να στηρίζεις το κόμμα στις 5 το πρωί.
    Πιο θλιβερός κι από την Παπαρήγα είσαι.Αυτή πήγε την κόρη της στο Αμερικάνικο κολέγιο και ξέρει καλά τι παραμύθι πουλά. Εσύ είσαι που πιστεύεις όμως το παραμύθι και έτσι είσαι το πραγματικό κορόιδο…

  10. Άντον,
    καλημέρα, αν και μ’ αυτά που διαβάζω η μέρα αρχίζει στραβά.

    Σε καταλαβαίνω.Όμως σε καταλαβαίνω με τον ίδιο τρόπο που ένας μεγάλος κατανοεί τα μικρά παιδιά, μια που υπήρξε κι αυτός κάποτε παιδί. Μέσα σ΄αυτό το πολιτικό και οικονομικό χάος έχουμε ανάγκη όλοι από κάπου να κρατηθούμε, κάποιο σταθερό σημείο..Φαίνεται όμως οτι χάριν της σταθερότητας πολλοί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη κοινή λογική, που τελικά δεν είναι τόσο κοινή όσο φαίνεται.

    Ταυτίζεις την εργατική τάξη με το ΚΚΕ. (Γιατί; Που είδες γραμμένο ότι «Ένα το προλεταριάτο-΄ένα το κόμμα;» . Και εγώ δε βλέπω την πλειοψηφία των εργατών να είναι ΚΚΕ.Εσείς το δηλώνετε. Ωραία, κι εγώ θα δηλώσω αύριο, ότι είμαι ο εκπρόσωπος των φωτισμένων και θα απαιτήσω να γίνω Πάπας )

    Από την ταύτιση αυτή συνεπάγεται ότι ΟΛΑ τα άλλα κόμματα τα θεωρείς εχθρούς. Άρα τι συνεργασίες μου τσαμπουνάς; Θα κάνεις μέτωπο με τον Τσίπρα, τους Τροτσκιστές, τα ΜΛ, , την Ανταρσύα; Όχι.Εκτός αν εννοείς ότι η Παπαρήγα θα συνεργαστεί με τον Μπογιόπουλο.

    Το Σταλινικό μοντέλο «που δεν υπάρχει» είναι ακριβώς αυτό: Η μονοκρατορία ενός κόμματος. Στη θεωρία δηλαδή, γιατί στην πραγματικότητα επί Στάλιν και Μάο ο ¨σοσιαλισμός» ήταν δικτατορία όχι ΤΟΥ προλεταριάτου, αλλά ΕΠΙ ΤΟΥ προλεταριάτου, από ένα παρανοικό δυνάστη, που πάνω από όλα δυνάστευε το ίδιο το κόμμα. Εννοείται ότι αν δεν απαλλαχτείτε από τον Στάλιν δεν θα δείτε άσπρη μέρα.

    Και ξέρεις τι δείχνει αυτό από μέρους σας; ΦΟΒΟ. Γίνατε μια φοβική ομαδούλα τύπου μ-λ. Κι όλα αυτά για να μη βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει.

    Το Σοβιετικό μοντέλο πάει, αντιός μουτσάτσος, κανιέτς, τέρμα, πως το λένε. Ήτανε μια μεγάλη μούφα.Με εκατομύρια νεκρούς. Και δεν το έκλαψε κανένας σοβιετικός.

    Και η αίσχος κατάσταση της καπιταλιστικής Ρωσίας σήμερα , ακόμα κι αυτή δεν κάνει τους Ρώσους να θέλουν να γυρίσουν πίσω στα Γκουλάγκ. Σου φαίνεται τώρα εσένα ότι το προηγούμενο καθεστώς ήταν παράδεισος; Εδώ είναι η κοινή λογική που ο κοσμάκης μέσα στην ασχετοσύνη του έχει, αλλά εσύ την αντάλλαξες με το ιδεολογικό μαξιλάρι του «πίστευε και μη ερεύνα».

    Άκου σύντροφε Άντον,
    Αν το γεγονός ότι μετά από εβδομήντα χρόνια «σοσιαλισμό» υπάρχουν σήμερα στη Μόσχα 250.000 άνθρω που πάνε να προσκυνήσουν την …Αγία Ζώνη , αν ούτε αυτό δεν μπορεί να σε κλονίσει , τότε πρέπει να πούμε ότι το Άγιον Όρος,(από όπου ήρθε η θαυματουργή αυτή ζώνη), έχασε με σένα έναν μεγάλο στυλοβάτη της πίστης.

    @

    Και μια ερώτηση: Εκείνη η σειρά με καμμιά δεκαριά κρανοφόρους με κόκκινες σημαίες, μόνους σε παράταξη πάνω στα σκαλιά του Συντάγματος, και που ατένιζαν τη πλατεία και το μέλλον με αισιοδοξία, τι ρόλο έπαιζε στη στρατηγική του Πάμε; Αφού πέρναγε όποιος ήθελε (μέχρι δηλαδή το κανονικό μπλόκ που δεν πέρναγε κανείς). Ήταν για τη διακόσμηση; Και καλά κόκκινη πλατεία; Πολύ Τσαουρέλι βλέπει η σ. Αλέκα, πες της.

  11. κατα καποιο τροπο εχει ενα δικιο ο σκατα στα μουτρα σου (=AntonXXXXX ?) για την «πιπιλα του σταλινισμου».

    Γιατί, εάν με τον όρο «σταλινισμός» υποδηλώνεται η θεωρία και η πρακτική μιάς γραφειοκρατίας που πραγματοποίησε την πιό τρομακτική συγκέντρωση, την πιό τρομοκρατική διαχείριση και το πιό ολοκληρωτικό μονοπώλιο της εξουσίας στη γνωστή ιστορία του ανθρώπινου είδους, τότε είναι ολοφάνερο ότι αυτός ο «σταλινισμός» αποτελεί την πεμπτουσία του κομμουνισμού και είναι συνώνυμος του Λενινισμού από θεωρητική και πρακτική, ιδεολογική και οργανωτική, πολιτική και ιστορική άποψη. Κι όπως είναι ευνόητο, αυτός ο «σταλινισμός» δεν δημιουργήθηκε από τον Στάλιν: Η θεωρητική, οργανωτική και πολιτική πατρότητά του ανήκει στον Λένιν και βασικό εκτελεστικό του όργανο ήταν ο Τρότσκι, πολύ πριν τον επωμισθεί ο «πατερούλης των λαών» Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τσουχατβίλι (Στάλιν).

Σχολιάστε