Γρήγορες σκέψεις από κάποιον που ήταν Σύνταγμα και θα ξανακατέβει σήμερα σε αυτό

Mόλις γύρισα από Σύνταγμα εξαιτίας ενός πολύ ατυχούς προσωπικού γεγονότος.(κανονικά είχα προγραμματίσει να μείνω μέχρι το πρωί) και έχω να πω τα εξής:
1)Ο κόσμος που κατέβηκε σήμερα ήταν κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες και μην ψαρώνετε από εκτιμήσεις που υποτιμούν βάναυσα τον αριθμό του.Στις 8 το βράδυ όλο το σύνταγμα και τα πέριξ ήταν γεμάτα πράγμα που σημαίνει περίπου 100.000 κόσμο.Υπολογίζοντας τις ροές του κόσμου από τις 6 το απόγευμα και με δεδομένο ότι συνεχώς ερχόταν και έφευγε κόσμος για ώρες, μιλάμε πραγματικά για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που η συμμετοχή του ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

2)Οι εθνικιστές έφαγαν τεράστια ήττα.Μιλάμε ότι σε τόσο τεράστιο πλήθος υπήρχαν όλες και όλες τρεις ελληνικές σημαίες, αριθμός μικρότερος και από αυτόν που εμφανίζονται σε γενικές απεργίες.Άρα στο κενό έπεσαν και οι κινδυνολογίες ότι το σημερινό γεγονός ήταν παγίδα των εθνικιστών.Κάθε άλλο!

3)Ναι το πλήθος ήταν ετερόκλητο, άπειρο και ανομοιογενές αλλά έτσι δεν είναι και το πληθος των Αθηναίων;Το ότι συνυπάρξαν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι με τόσο διαφορετικές φιλοσοφίες αποτελεί για μένα μια τεράστια νίκη.Ίσως για τους μισούς να ήταν η πρώτη ή η δεύτερη κινητοποίηση τους.Και πάλι μπράβο τους που κατέβηκαν έστω με τα κολλήματα και τις προκαταλήψεις τους.

4)Ο Κόσμος ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ήταν επίμονος και δεν έφευγε.Ακόμη και την στιγμή που έφυγα υπήρχε αρκετός κόσμος και ήταν περασμένες τρεις το βράδυ!

5)Η γενική συνέλευση του συντάγματος λειτούργησε πολύ σωστά και ανοιχτά και έθεσε ριζοσπαστικά ζητήματα.Απεργία διαρκείας, κατάληψη διαρκείας του Συντάγματος, ξεκάθαρες αντιφασιστικές αναφορές. Λειτούργησαν υποτυπωδώς ακόμη και αυτοσχέδιες υπηρεσίες καθαριότητας στα πρότυπα της Ταχρίρ!Φάνηκε ότι ο σπόρος που φυτεύτηκε στις 23 Φλεβάρη γονιμοποιήθηκε και κατορθώθηκε να γίνει η πολυπόθητη κατάληψη της πλατείας συντάγματος.

6)Ως αναρχικός οικτίρω όλους τους ομοϊδεάτες μου που σνόμπαραν, υπονόμευσαν και συκοφάντησαν την σημερινή αυθόρμητη και ακηδεμόνευτη κινητοποίηση.Αντί κάποιοι από μας να είναι μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο και να ζυμώνονται μαζί του προτίμησαν την απαξίωση του και τον εύκολο ελιτισμό για τις «αδαείς και αντιδραστικές πολιτικά μάζες».Κρίμα αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο άμεσης επανόρθωσης για όσους θέλουν και μπορούν…

7)Επιτέλους όλα ξεκίνησαν!Ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο και δεν έφευγε από αυτόν.Το Σύνταγμα έδειξε ότι μπορεί να γίνει εστία κοινωνικής διαμαρτυρίας με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και προοπτική κορυφαίας κοινωνικής σύγκρουσης όπως πολλοί είχαμε ονειρευτεί από τις 23 Φλεβάρη.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη πολλά και να ξεπεράσουμε τεράστια εμπόδια αλλά σήμερα ήταν μια Ιστορική μέρα που κανείς δεν την περίμενε και όλους ξάφνιασε ευχάριστα.Η κοινωνική δύναμη του ίντερνετ επικυρώθηκε επιτέλους και εδώ

Συμπέρασμα:Σήμερα και πάλι στο Σύνταγμα εφοδιασμένοι με τις εμπειρίες της μεγάλης χτεσινής μέρας!
Σήμερα ακόμη περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι!
Όλα ξεκίνησαν τίποτα δεν είναι το ίδιο!

41 σκέψεις σχετικά με το “Γρήγορες σκέψεις από κάποιον που ήταν Σύνταγμα και θα ξανακατέβει σήμερα σε αυτό

  1. Φιλε Πάνθηρα ξέρεις οτι αν ημουν Αθηνα θα κατεβαινα ομως μολις εβλεπα τα ΜΑΤ να βγαινουνε χαμογελαστα φωτογραφιες με κυριες που κράταγαν ελληνικες σημαιες, η ακουγα το πληθος να λεει 5-7 φορες τον εθνικο υμνο θα ξερναγα και θαφευγα προς μια κατευθυνση που να μην τα βλέπω αυτά και να μην τα ακούω…ειναι αληθεια οτι το πληθος ηταν ετεροκλητο ειναι αληθεια οτι την εκδηλωση την εκραξε η χρυσή αυγη στο επισημο σάιτ της οπως ομως ειναι και αληθεια οτι σημερα θα ερθει να μοιράσει 20 χιλιαδες ελληνικες σημαιες και οτι το γεγονος το επαιζε ο Αλαφουζος στο ΣΚΑΙ συνέχεια…Η πορεια θα δειξει και μακαρι ναχεις δικιο ομως ο πολιτισμος των αναρχικών η των αριστερων ειναι πολυ μεγάλος για να σταματησει μια εθνικιστικη σχιζοφρένεια που θα πιάσει το πληθος μολις αρχισουν να ανεμιζουν οι γαλανολευκες και να τραγουδάνε υμνους….ειναι το εξαρτημενα τα αντανακλαστικα που χλωμο το βλέπω…θα ερθω και θα συμπληρωσω την γνωμη που σχηματιζεται απο το αρθρο σου …αλλα ειμαι απαισιοδοξος

    • Φίλε marxfactor χτες είχε τόσο κόσμο που προσωπικά δεν άκουσα ούτε μια φορά τον εθνικό ύμνο.
      Θήλακες με διάφορους είχε σε διάφορα σημεία αλλά ήταν απλά θήλακες.ΔΕΝ έκφραζαν το σύνολο της κινητοποίησης.

      Eθνικό ύμνο έψελναν και στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις του 2003 και μάλιστα μέσα στα μπλοκ του ΣΕΚ το κατεξοχήν αντιεθνικιστικό κόμμα της αριστεράς.
      Το θυμάμαι καλά αυτο γιατί θυμάμαι πόσο είχα φρίξει από αυτό 😉

      Όταν κατεβαίνει ένας ακατέργαστος κόσμος που ξέρει μόνο τον εθνικό ύμνο χωρίς όμως να είναι φασίστας έχεις κάποια ζητήματα. Αλλά αν δεν είσαι εκεί να σε ακούσει, να σε νιώσει να δει και την άλλη όψη τότε ποτέ δεν θα αλλάξει.

      Δεν ξέρω ποιος σου μετέφερε εικόνα αλλά πολλοί δικοί μας ήταν αρκετά προκατειλημμένοι με την φάση ώστε να μην είναι αμεροληπτοι κριτές της.
      Αν ήσουν εδώ θα το έβλεπες μόνος σου και δεν σε έχω για μεροληπτικό.
      Ήταν μια έκρηξη του απολιτικου του πολιτικά ξεγραμμένου του κόσμου που θεωρούσαμε ότι ποτέ δεν θα κατέβει στον δρόμο.Και για πρώτη του παρουσία και με αυτά τα χαρακτηριστικά μια χαρά ήταν αυτός ο κοσμος.Και θα είναι καλύτερος σήμερα.Αρκεί να είμαστε εκεί για την όσμωση.

      Ο κόσμος αυτός είναι κατά αυτού του καθεστώτος.Δεν είναι κατά των μεταναστών και μια χαρά οι μαύροι κυκλοφορούσαν αναμεσα του.
      Θα καταλαβουμε ότι αυτό το κίνημα καταρχήν αφορά εμάς;Θα φύγουμε από την αυτοχειριαστική τακτική να το χαρίσουμε σε φασίστες; Θα ξεπεράσουμε το σνομπάρισμα που νιώθουμε για πρωτοδιαδηλωτές;
      Από την περιοχή μου κατέβηκε σχεδόν όλη η γειτονιά μου.Οι μισοί για πρώτη φορά!
      Πόσο μαλάκες τελικά θα είμαστε ΤΩΡΑ που επιτελους ο χύμα κόσμος ανακάλυψε τον δρόμο εμείς να τον περιφρονήσουμε γιατί αυτός ξέρει μόνο τον εθνικό ύμνο;Αυτόν που οι αριστεροί ούρλιαζαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου νομίζοντας ότι ψέλνουν το πιο επαναστατικό άσμα;

      Ξέρεις καλά ότι το μπόλιασμα του πατριωτισμού στο λαϊκό σώμα η αριστερά το έκανε περισσότερο και πιο ύπουλα…

      • «ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΘΝΟΣ, ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ… ΤΟΣΟ “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ” ΕΙΝΑΙ! ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥ, ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ, ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤ΄ΟΥΣΙΑΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ(ΦΑΝΕΡΗ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ!) ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ ΚΑΙ Η… ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ! Στήνουν «μαϊμού επανάσταση» για να γλυτώσουν από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.»

        Αυτά λέει η χρυσή αυγή στο σάιτ της και πουθενά δεν είδα ότι σήμερα θα εμφανιστεί;
        Ράδιο αρβύλα κάποιων οι 20 χιλιάδες σημαίες που θα μοιράσει ώστε να βρουν πάλι άλλοθι να μην κατέβουν;
        Πολύ πιθανό ως σίγουρο…

    • Marxfactor. Τα φαινόμενα που περιγράφεις για τη Θεσσαλονίκη εδώ δεν υπήρξαν κατά την προσωπική μου θέαση των δρώμενων, εκτός από τρεις σημαίες που τις ανεμίζανε κάποιοι που τους περιγράφω σε σχόλιο μου στο TVXS. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που υπήρχε επαφή των συγκεντρωμένων με τους μπάτσους. Δεξιά και αριστερά μάλιστα της βουλής είχαν υποχωρήσει κάποια μέτρα πίσω υπό την πίεση του όγκου. Ο πολύς σκεπτικισμός βλάπτει.
      Γεννιέται ένα κίνημα αυθόρμητο και ακηδεμόνευτο. Οφείλουμε να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε στη θετική του κατεύθυνση. Ο χρόνος πιέζει.

  2. μόνο αν είναι ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με επόμενη συνέπεια αποχή απο εργασία κτλ,στα πλαίσια του εφικτού πάντα,μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια μαζική πράξη,σκεπτόμενη προσωπικά πάντα το αυτονόητο,ότι ο κόσμος υποψιάζεται πια όλα ως υποκινούμενα από κάποιον πολιτικό ή «πολιτικό» χωρό και απέχει.Ας διατηρηθεί η ταυτότητα της πράξης ως έχει αλλά αποχή ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και άρα αποτελεσμάτική.Και μόνο έτσι,ας μην κοροιδευόμαστε.Φίλα προσκείμενη πάντα,αν και η ιστορία μου έδειξε,και διορθώστε με,ότι όταν ο εχθρός είναι απέναντι και ξεκάθαρος, δεν στέκεσαι απλά αγανακτισμένος…αυτα_

  3. σκέψεις..Αν λειτουργήσει μια ειρηνικής μορφης μαζική εκδηλωση ,εναντια σε ένα συστημα που αφαιρεί και το δικαίωμα του υπάρχειν,τότε θα φάω τα τακούνια μου.Θίχτηκαν πια ΚΑΙ τα αστικά προνόμια μας με το Μνημόνι Βου και διαδηλωνουμε αλλά χωρίς ρίσκο, «όχι βία βρε παιδί μου» κτλ.Μέσα και συνένοχη, αλλά π.χ. στο Πέραμα, εχουν τόσο πολυ πληγεί οι ζωες τους (αχ εργατική τάξη!) που δεν τους λες απλά «αγανακτισμένους».

    Πάλι η αστική τάξη θα παίξουμε τον Μεσσία της ιστορίας,τι ωραια Aπό μας για μας,και άνωθεν…

    • φιλη sybilla ο εχθρός στέκεται απέναντι ξεκάθαρος.
      Ο κόσμος που πλήττεται δεν στέκεται ξεκάθαρος απέναντι στον εχθρό όμως και αυτό για πολλούς λόγους.
      Τρώει τις σάρκες του, ψάχνει για ατομικές λύσεις, διχάζεται για βλακειες και δεν νιώθει καμιά αυτοπεποιθηση για την δύναμη του να τον ρίξει και να φέρει κάτι καλύτερο.
      Κι αυτό είναι το πρόβλημα.
      Ό,τι έγινε χτες και ό,τι θα γίνει σήμερα απλά βοηθάει κάπως για να ξεπεράσει ο κόσμος σε κάποιο βαθμό κάποιες από τις αδυναμίες του και αυτό μόνο ως αρχή.

      Αν η ψυχολογία του αλλάξει και πιστέψει περισσότερο στην ενότητα του, στην αλληλεγγύη του στην δύναμη του τότε μπορούν να γίνουν όσα λες.
      Άρα αυτό το κίνημα δεν φρονώ ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση με τα μεγλαύτερα καθηκοντα και ευθύνες που πρέπει να αναλαβει παρά τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις αυτού του κινήματος.
      Περισσότερο λειτουργεί αφυπνιστικά και για αυτό πολύ θετικά.

      Άλλωστε ζώντας σε μια κατάσταση που είχε κυριαρχήσει η γενικευμένη απάθεια και απελπισία πώς είναι δυνατόν να δεις ένα τέτοιο κίνημα αρνητικά έστω με τις αναγνωρισμένες αδυναμίες του;
      Υπήρχε κάτι καλύτερο πρακτικά ως εναλλακτική λύση και το χάσαμε;
      ΟΧΙ!Μιζέρια και εσωστρέφεια υπήρχε…

  4. και εγώ πέρασα και συνάντησα ορισμένους απολιτκ καισαριανιώτες…..οι οποίοι όταν με είδαν μου είπαν ότι αυτή η συγκέντρωση είναι δική τους και δε θέλουν εμάς τους πολιτικοποιημένους αναρχικούς κομμουνιστές κλπ…..οπότε αναγκάστηκα να φύγω…………..

  5. «Στις 8 το βράδυ όλο το σύνταγμα και τα πέριξ ήταν γεμάτα πράγμα που σημαίνει περίπου 100.000 κόσμο»

    Καλά, κόψε κάτι… (καμιά ογδοντάρα χιλιάδες ας πούμε)

  6. Καλησπέρα και απο εμένα,

    βρέθηκα και εγώ στο Σύνταγμα χθες, με σκοπό να αποκτήσω μια ιδία αίσθηση για την συγκέντρωση. Το πλήθος του κόσμου ενώ ήταν αρκετό δεν διέθετε ούτε παλμό ούτε αγανάκτηση (τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλήφθηκα) και σε περίπτωση που στην συνέχεια που θα δοθεί δεν τεθούν θέματα οργάνωσης και αιτημάτων τότε πρόκεται για μια αναίτια μπυροκατάνυξη που κατέληξε στο Σύνταγμα

  7. Δεν είμαι αναρχικός,αν και ο χώρος λέει πολλες αλήθειες. Για τις Ελληνικές σημαίες που λές πάντως εγω είδα πρώτη φορά τόσες, (5-6 ήταν αλλα μη ξεχνας οτι να κρατάς σήμερα Ελληνική σημαία σε λένε φασίστα) και πρώτη φορα άκουσα και Εθνικό Ύμνο στο Σύνταγμα, όπως , άκουσα και ο κόσμος να φωνάζει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Εγω θα ήθελα να δω 3.000.000 Έλληνες στο Σύνταγμα σαν θάλασσα να παρασέρνει τα ΜΑΤ και να μπαίνει στην Βουλή. Θα συμφωνήσω οτι με παλαμάκια δεν αλλάζει τίποτα.

  8. Αν θες να αλλαξει κατι εισαι εκει για να το αλλαξεις αν περιμενεις να αλλαξει μονο του ασχολησου καλυτερα με κατι αλλο πχ την κριτικη της ανθρωπινης δυναμικης και την θεωρητικοπολιτικη αναλυση των γεγονοτων…..νομιζω οτι εφτασε η ωρα του» Η ΔΡΑΣΕ Η ΣΚΑΣΕ » για ολους μας , , , ,

  9. «Οι εθνικιστές έφαγαν τεράστια ήττα»
    Εγώ το μόνο που άκουγα από το livestreaming ήταν «αέρα αέρα να φύγει η χολέρα», και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», τους συγκεντρωμένους να γιουχάρουν τους δεητζήδες… όλα στον λάθος δρόμο

  10. Ειναι σαφες οτι εχετε, «χρωμα» και «στολη» ολοι εδω… τουλαχιστον στα παροντα σχολια, στον παροντα χρονο…
    Ακουστε λοιπον και τη γνωμη ενος, Αθηναιου που δεν ειναι «κουμουνα», «φασισταριο», «αναρχα», δεν ενδιαφερεται για την «ανατροπη», την «καταλυση», την «καταλειψη», την επιμερους ή καθολικη εξουσια….
    Ειναι βολεμενος σε καναπε, υπερβαρος και με προβληματα υγειας, ανεργος και ανενεργος πολιτης…
    Βλεπει μονο τηλεσωου και πρωιναδικα και μερακλωνει με σκυλαδικα…. (Ολα οσα δηλαδη, σας κανουν να πετατε κοκκινιλες και σας φαινονται, «παρακμιακα», «σαθρα αποτελεσματα του φθινοντος καπιταλισμου» και μπλα – μπλα… (μπουρπ!…. Συγγνωμη η μπυρα!…)

    Ωρα 7:00. Πλατεια Συνταγματος. Νικος… υψος 1,87, ηλικια 20 ετων… Παιδι βορειων προαστειων, ντυμενο με…»μαρκες» απο πανω εως κατω… Διπλα του η μανα του… Κοιτα γυρω και βουρκωνει… Το στομα του τρεμει…
    Μεσα απο τα χειλη του ψελλιζει ακαταληπτα λογια…
    ΔΙΑΛΟΓΟΣ: A: «Ει, νεαρε…»
    ΝΙΚΟΣ: «Σ’ μενα, μιλατε;..»
    A: «Ναι σ’εσενα… Πως σε λενε;…»
    NIKOΣ: «Nικολα…» Περνει αμμεσα θεση αμυντικη… Η αστικη καταβολη και η «γονικη»
    παραινεση…. «Με ξενους δεν μιλαμε….» ( Το θυμαται παντα και θα το….θυμαται παντα….! )
    Α: «Φοιτητης;…»
    ΝΙΚΟΣ: «Μαλιστα… Γεωπονικη…»
    Α: «Πρωτακι;….» Κουνα καταφατικα το κεφαλι….
    A: «Τι λες για ολα αυτα, που βλεπεις Νικολα;…»
    Σιωπη…Γυρισε το κεφαλι ενα γυρω και κοιταξε το πληθος… Σκεψτηκε πριν απαντησει… Με ενα «πιεσμενο» ενθουσιασμο», απαντησε απλα….
    ΝΙΚΟΣ: «Ωραια…! Τελεια..»
    A: «Τι ωραια ρε Νικολα!… Απλα ωραια;.. Αφου σε βλεπω τωρα 1,5 ωρα… Βουρκωνεις
    και σκεφτεσαι…Εχει ποτισει το τσιμεντο….! Απλως ωραια;… Για λεγε;..Τι σκεφτεσαι;…»
    Η «μανα» εχει εντοπισει τον διαλογο και πλησιαζει προστατευτικα… «Νικο μου;…», «καλα ειμαι μανα… καλα…Μιλαω με τον κυριο…» (Του βγαινει ο ανδρας…)
    Νικος: «Nα… Δεν το περιμενα….Δεν περιμενα οτι ολοι αυτοι οι ανθρωποι… που δεν με ξερουν και
    δεν τους ξερω…. θαταν εδω…. θαταν εδω και να ζητανε ενα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ….
    ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ…. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ….
    ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ… ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ
    ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ… ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ….. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΔΩ…ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ… ΚΑΤΙ ΙΕΡΟ… ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ….»

    7:45. Πλατεια Συνταγματος. Γωνια Μ.Βρεττανιας, στο πεζουλι του μετρο… Ιφιγενεια… υψος 1,00, ηλικια περιπου 4,5 με 5… Κοτσιδι και εξυπνα γαλανα ματια… Διπλα οι γονεις της και μια φιλικη παρεα…
    Καποιοι, «φιλοσοφοι» μεταξυ καφε σε πλαστικο και μπυρας, σχολιαζουν την «σχεση αρχαιας τραγωδιας και του παροντος»… Θεμα το «..εαν ενας Σοφοκλης και ενας Αριστοφανης σημερα θα τολμουσαν αλλη μια φορα να κανουν το ιδιο, οπως τοτε… Τον σχολιασμο του κρατους- εξουσιας, μεσα απο το εργο τους…» -(Ενδιαφερον…)

    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: «Ποιοι ειναι αυτοι οι Σοφοκλης και Αριστοφανης;;;;;;….», τραβοντας το παντελονι του πατερας της, που εκεινη την στιγμη, φασκελωνει προς το γωνιακο κτιριο….
    Η επιμονη του παιδιου και του κοριτσιου…
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: «ποιοι ειναι αυτοι οι ΣΟΦΟΚΛΗΣ και ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΗΗΗΗΗΣΣΣΣ!!!!!….»
    Ο Α, σκυβει και την βουταει στην αγκαλια του… (Παρα τα κιλα του….)
    Α: » Ηταν 2 ελληνες… πολλοι παλιοι…. Που σε αυτο το σημειο, πριν ποοοολα χρονια, εκαναν οτι
    κανει ο μπαμπας και η μαμα… Φωναζαν με ενα δικο τους τροπο, ωστε η χωρα και οι ανθρωποι
    να εχουν καλυτερες μερες…. Εδειχναν στους αρχοντες τους, ποτε ειναι ευχαριστημενοι και ποτε
    οχι… Και οταν δεν ηταν, τους εκαναν να φευγουν…. Αυτο που θελει να κανει και ο μπαμπας και
    η μαμα, εδω….»
    Τα παιδια, αν τους τραβηξεις την προσοχη, εχουν μια αφοπλιστικη συμπεριφορα… Σε κοιτανε μεσα στα ματια, και αναζητανε καθε τι που τους τραβα την προσοχη να το ρουφιξουν και να το κανουν δικο τους… Αλλα εχουν και μια αφοπλιστικη αφελεια, στο να σε «στελνουν » αψαλτο….
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: » Και γιατι να το κανει ο μπαμπας μου και η μαμα μου;… Ναρθει ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ και ο
    ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ….»
    Καγκελο ο Α!!!!…..
    Α: «Δεν μπορουν μωρο μου… Εχουν ομως αφησει αλλους Ελληνες, ΕΔΩ…. Τον μπαμπα και τη
    μαμα… Εσενα…. Ξερεις τι σημαινει το ονομα σου;.. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ!…»
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: «Τς…»
    Α: «Ηταν μια μικρη πριγκιπισσα, που σε ενα μυθο παλιο, εκανε κατι πολυ γενναιο, για δωσει
    σε Ελληνες το δικαιωμα της δικης τους επιλογης… Ναναι ελευθεροι οπως εκεινοι νομιζαν, τοτε…»
    Κολακευτηκε και εσκασε ενα χαμογελο…. Γλυστρησε απο την αγκαλια του Α, και τραβοντας παντα το παντελονι του πατερας της, ειπε….
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: » Еει… Μπαμπα, σηκωσε με ψηλα, να ψωναξω και γω…. Θελω να ελευθερωσω τους
    Ελληνες…»
    Το χερι του πατερας της την σηκωσε στου ωμους… Μετα το απλωσε στον Α…
    ΠΑΤΕΡΑΣ: » Σ’ ευχαριστω φιλε… Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ…»
    Α: » Το χρωστας… Στα δικα μου παιδια….»

    9.00 Πλατεια Συνταγματος… Εξω απο το υπουργειο Εξωτερικων… κ.Χριστινα… υψος 1,50 ηλικια 76, συνταξιουχος, γιαγια…. Δπλωμενη σαν «Γ», απο τα χρονια και ταλαιπωρημενη εμφανως..
    Α: » Γιατι δεν καθεσαι γιαγια;..»
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ: «Τι να κατσω παιδι μου… Ψαχνω ωρες τωρα την εγγονα μου… ΕΙδε χθες στο κομπιουτερ
    για την συγκεντρωση και ηθελε να ερθει… Και οι ανεπροκοποι οι γονεις της, ολο δουλεια και μαγαζι..
    Δεν νοιαζονται για το παιδι μας… Ηρθα μπας και την βρω…. Να δω οτι ειναι καλα….
    Κανεις δεν νοιαζεται για τα παιδια πια… ΤΙ θα απογινουν….»
    Σφγγει τα χειλη της, αγωνια για την σκεψη της, πονος απο τα κουρασμενα κοκκαλα;… Ποιος ξερει;….
    Α: «Μα που να την βρεις εδω μεσα… Μην ανυσηχεις… Καλα θαναι το κοριτσι…. Οπως βλεπεις ολα
    ειναι ηρεμα… Αιντε να πας σπιτι…. Θα παθεις εσυ τιποτα, και ποιος θα σε τρεχει τετοια ωρα…»
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ: » Μπα… που να παω τωρα… Ηταν να μην ερθω… Τωρα που ηρθα… Δεν φευγω.. Αλλωστε,
    εδω, εχω πια πολλα εγγονια και εγγονες… Καποιος πρεπει να τα νοιαστει και αυτα…»
    Και συνεχισε το σκυφτο της βημα, μεχρι να χαθει μεσα στο πληθος…

    ΑεΙ, ρε!…. ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ «ΟΣΜΟΣΗ» και τις θεωριες πει…»ΜΑΖΑΣ» εκει που ξερετε…
    που και σε ενα κοκτειλ μολοτωφ πολλες φορες δεν ξερετε τις αναλογιες και…»αυτοαναφλεγεστε…!»

    » Η ΕΛΛΑΔΑ που αντιστεκεται, η ελλαδα που πεθαινει…
    Και οποιος δεν καταλαβαινει δεν ξερει που πατα και που πηγαινει… «

    • @hartman61

      ενταξει μη μας γαμησεις κιολας….

      πολυ μπλα μπλα χωρις να ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα

      εγω πολυ λιγους ειδα να γκρινιαζουν με την ολη φαση

      αν τωρα καποιους τους ενοχλει μια φυσιολογικη και ηρεμη κριτικη που μπορει να γινει σε καποια πραγματα ας πιει ξυδι, φυσιολογικο ειναι να αξιολογουμε τις καταστασεις για να μπορουμε να προχωρησουμε παρακατω διορθωνοντας τα κακως κειμενα

      τωρα, ειναι τραγικο να θιγονται απο την καποια κριτικη αυτοι που ευθυνονται και που επετρεψαν τοσα χρονια με την απαθεια τους να μας γαμησει πατοκορφα καθε λογης σκουληκι και αυτο επειδη κατεβηκανε μια μερα στο συνταγμα

      • χωρις φυσικα αυτο να σημαινει οτι και ολοι οι υπολοιποι (και εγω και εσυ και αυτος και ο παραδιπλα) οτι δεν εχουμε τις δικες μας ευθυνες

    • ΑεΙ,ρε!

      Σαλιγκαράκι 🙂

      ΥΓ: για σένα και του λόγου σου φτιάξαμε το «όταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας, τότε θα βγείτε κι εσείς απ’τα κλουβιά σας» … έγινε η σφαγή και βγήκατε σαλιγκάρια. εκ των υστέρων. γι’αυτό κούνα το δακτυλάκι στον καθρέφτη σου, δεν σε παίρνει για προλόγους και επιλόγους εσένα. αυτοκριτική, και τα λέμε στον επόμενο τόνο πιο νηφάλια

  11. Ελάτε βρε Αθηναίοι. Χάσατε τον εθνικό ύμνο, όπως αντιχούσε περήφανα από χείλη εκατοντάδων;.. παλόταν όλο το Σύνταγμα, το μουρμούριζαν και τα ΜΑΤ και τα στρουμφάκια 😀
    Μη μου πείτε ότι χάσατε και το «Ελλάς, Ελλήνων, Αναγακτισμένων»;
    🙂

  12. Μερικές εικόνες εδώ: 25 Μάη, νύχτα στο Σύνταγμα, και ας ελπίζουμε σήμερα το βράδυ να έρθουν και αυτοί που χθες ήταν διστακτικοί απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Και δεν χρειάζεται να πουλάνε, στον κόσμο πού έχει κατέβει στο δρόμο, τις εφημερίδες τους με τις προχθεσινές ειδήσεις και αναλύσεις τους. Ήδη βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα…

  13. Θα κατέβω μολις γυρισω απο Καλαμάτα που εδω οι «αγανακτισμένοι» κατεβηκαν λες και πηγαιναν στην Ανάσταση με λουστρινια μετα απο κομμωτηριο και αργα-αργα μη τους σβησει ο αερας την νοερη λαμπάδα…αλλά μια διορθωση στην αφηγηση του Ευριπιδοσοφοκλη….τι το μεγάλο εκανε η Ιφιγένεια για την ελευθερια των ελληνων? ηταν ενα κοριτσάκι που δεν διστασε ο μπαμπας του να το σφαξει (αλλο αν γλυτωσε) προκειμενου να «ευλογηθει» απο τους «θεους» το ταξιδι για το πλιάτσικο μερικών Αχαιων σε βάρος της Τροιας που το μονο που τους ειχε κάνει ηταν ναχει πιο πολυ χρυσο απο αυτους….φυσικα ο μυθος λέει οτι ακομα κι αν θυσιάσεις ο,τι πιο πολυτιμο εχεις για τα φράγκα…ουτε κι οι θεοι δεν θα κάνουνε δεκτη την απληστια και εγκληματικη σου φυση (για τον επαισχυντο Αγαμεμνονα)….τι ηρωισμους και ελευθεριες μου τζαμπουνας για την Ιφιγένεια…σαν προβατο στη σφαγη την πηγανε!

  14. και μπορει εμεις οι αναρχικοι και αριστεροι που δεν μας ηθελαν χτες οι διοργανωτες να κατεβηκαμε 16 φορες απο το μνημονιο και μετα να φαγαμε δακρυγονα συλληψεις το ξυλο της αρκουδας και συκοφάντηση απο τα ΜΜΕ και να μην καταφεραμε κάτι αλλά επειδη χτες ειχε 20-30 χιλιαδες κοσμο και το κάλυψε επιτελους το ΣΚΑΙ δεν σημαινει οτι η σταση του καναπε ειναι πιο παραγωγικη απο την δικη μας πολιτικη και συνειδητη στάση και το μονο που ηθελε ηταν ναναι απολιτικο οτινανικο σημαιοφορο και μπατσοσυμφιλιωτικο για να πεσει…..γιατι ακομα τιποτα δεν επεσε απλα για πρωτη φορα τα καθεστωτικα ΜΜΕ το κάλυψαν…..και αυτο εμενα μονο σε σκέψεις με βαζει…θα κατεβω αλλα οχι με πανηγυριωτικη διάθεση…θα κατεβω με ακρω διερευνητικη διάθεση αναρρωτομενος..»Πως με θελει το καθεστως να διαμαρτυρομαι για να παιζει στα ΜΜΕ την διαμαρτυρια μου?»…»Πως με θέλει η αγορά να διαμαρτυρομαι ωστε να μην αντιδρά ασχημα και ανεβαινουνε τα σπρεντς?»…..με τοση διερευνιτικοτητα…και την αλλεργια που αξιζει στα συμβολα «πατριδας» «θρησκειας» και «οικογένειας»..

    • Σωστός!!!!!!!!!!!
      Ήμουν χθες, θα πάω κι σήμερα
      Μονό που, κάτι με τσιγκλά… μια σκέψη τριγυρίζει στο μυαλό:
      -Έχει καταλάβει άραγε ο κόσμος τι δύναμη κρατεί στα χέρια του;

  15. για να συμμετεχει καποιος σε κατι, πρεπει αυτο το κατι να τον εμπνεει. ειναι πολυ μεγαλο πραγμα η εμπνευση. και εμπνευση με το ζορι δε γινεται.

    επισης, καποια πραγματα ειναι ζητημα αρχης.
    καποιος δηλαδη, μπορει να νιωθει οτι συμμετεχοντας σ αυτο το πραγμα, προδιδει τα ιδανικα του, τα ονειρα του, την ιδια την ουτοπια.
    2,5 χρονια μολις περασαν απ τον δεκεμβρη και δυστυχως καποιοι φαινεται να τον ξεχασαν. αυτον τον κοσμο (τον κοσμο του δεκεμβρη) ειναι που θελουμε στο δρομο, ριζοσπαστικοποιημενο, σε αρκετο βαθμο συνειδητοποιημενο, μαχητικο και διεκδικητικο.
    ολα η τιποτα.

    επισης, ειναι πολυ ενδεικτικη η σταση των καθεστωτικων μμε απεναντι σ ολο αυτο που γινεται, οπως και ο ρολος και ο σκοπος του ρουφιανο-facebook.

    η σχετικη συζητηση στο indy ειναι ΤΡΟΜΕΡΑ ενδιαφερουσα, λεγονται παρα πολλα χρησιμα πραγματα και απο τις δυο πλευρες, καλο ειναι να διαβαστουν αυτα τα σχολια, εστω και στα γρηγορα

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1294987

    παντως, ρε καλε μας πανθηρα, οσο κατανοητος κι αν ειναι ο ενθουσιασμος που επιτελους ΚΑΤΙ (?) γινεται, νομιζω οτι στο νουμερο 6 εισαι λιγο (λιγακι! 🙂 ) αδικος… …

    kai opwsdipote mpravo se olous gia tis antapokriseis 🙂 🙂 🙂

    • μπραβο πανθηρα! οι σκεψεις σου και οι κριτικη σου ηταν πολυ σωστες! ειδικα η κριτικη σου στο 6 περιειχε αληθειες που προφανως πειραξαν καποιους δηθεν «επαναστατες» που την επανασταση τους ειναι ικανοι να την κανουν μονο στα λογια (και κατα προτιμηση online) -οταν βεβαια εχουν χρονο, γιατι γι αυτους η «επανασταση» ειναι hobby-. Παντως δεν μπορω να πω…. οι δικαιολογιες του κωλου που ακουστηκαν (οπως ελλειψη «εμπνευσης») ηταν ανεκτημητης αξιας. και παλι μπραβο πανθηρα!!!!!! πολυ καλα τα ειπες. και οσο για τους επαναστατες -γιαλαντζη που ανεφερα ποιο πανω-ενταξει παιξατε με το blog αντε τωρα στο εξοχικο του μπαμπα να κανετε βουτιες στην πισινα topless

    • βοηθειααααααααααα!!!!!!!!! μας επιτιθενται οι Ελ!!!! 😆

      περα απο την πλακα τωρα, καλη φαση ειναι το εγχειρημα και θα πρεπει κατα τη γνωμη μου να το στηριξουμε στο βαθμο που μας εκφραζει, αλλα δε χρειαζεται να υπερ-ενθουσιαζομαστε ουτε να κανουμε οτι δεν βλεπουμε οταν αρχιζουν τα περι «δεν ειμαστε με τις κουκουλες και τη βια»

      αυτα και καλη συνεχεια και κουραγιο σε οσους κατεβουν σημερα και σε οσους κανουν ανταποκριση! 😉

  16. Μην πανηγυριζετε το τελος της ιστοριας συγκρατηθειτε λιγο….κατεβηκε ο καναπες ωραια…ας δουμε και παρακάτω…μαλλον το συστημα γουστάρει αυτον τον απολιτικ τροπο διαμαρτυριας….εχετε ξαναδει προβλημα για το συστημα με χαμογελαστους μπάτσους σε διαδηλωση? η χαρα του τραπεζιτη ηταν το πληθος εχτες…για κουλάρετε λιγάκι….τωρα στη Θεσσαλονικη Λαγκ….εχεις δικιο ειδα τα βιντεο και ειδα απο φασιστες μεχρι ακρα αριστερα (τα πρωτοβαθμια) αλλα αναρχικους δεν ειδα και το ξερεις μιας και ειναι μικρη η πολη μας οτι αν ηταν θα φαινοταν στα βιντεο…αλλοιμονο 16 λεπτα βιντεο δεν ειναι και λιγα….οχι οτι εχει σημασια…αλλα ηταν οι παντες κατω στη Θεσσαλονικη πλην αναρχικων….θα δειξει κι εκει. Για μενα η παρουσια αναρχικων ειναι το μετρο πολιτικης στοχευσης μιας διαμαρτυριας γιατι ειναι παροντες σε ολες τις μεγάλες πολιτκες συγκρουσεις απο το 73 και μετα….η απουσια τους πρεπει να προβληματιζει πανθηρα και οχι να ενθουσιάζει…τα κομματοσκυλα κατεβηκαν να ψαρεψουν ψηφους ακομα και στο Συνταγμα απο μαρτυρια φιλης μου ειχε μικρη ομαδα του ΚΚΕ που μοιραζε φυλλάδια για το Σάββατο….στη γωνια Φιλλεληνων Μητροπολεως…αυτα και ψυχραιμια.

  17. Φίλε marxfactor,
    «κατεβηκε ο καναπες ωραια…ας δουμε και παρακάτω»
    Πριν δούμε και παρακάτω , ας δούμε … πριν : Αυτός ο κόσμος του «καναπέ» ήταν καρφωμένος στο καναπέ , μόνο γιατί του άρεσε ο καναπές ; Μόνο δηλ. λόγω ιδεολογικής ισχύος του συστήματος ;
    Το σύστημα παίζει μπάλα μόνο του ; Η μπάλα που παίζει δηλαδή η οποιαδήποτε ομάδα εξαρτάται πάντα και από το παιχνίδι του αντιπάλου ή όχι ;

    Μήπως τελικά , αυτός ο αντίπαλος δεν είχε να του παρουσιάσει κάτι τόσο βαθειά ενδιαφέρον και ακόμη με πειστικό τρόπο, ώστε να σηκωθεί απο τον καναπέ ;

    Να κάτι που σχετίζεται εν μέρει με το παραπάνω :
    Θα πουν κάποιοι – εμείς τους προτείνουμε την αυτονομία και την κοινωνική απελευθέρωση – δεν τους αρέσει αυτό ;
    Μια απάντηση τότε είναι η ακόλουθη :
    Η κοινωνική απελευθέρωση και αυτονομία δεν κάνουν τον άνθρωπο αυτόματα ευτυχισμένο . Θαυμάσια μπορεί κάποιος να μην είναι απελευθερωμένος , αλλά να είναι περισσότερο ευτυχισμένος από κάποιον που είναι απελευθερωμένος . Μ’ αυτό θέλω μόνο να πω ότι τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπολοκα από ότι η σκέψη της εξέγερσης πολλές φορές θεωρεί.
    Αλλά και ο τρόπος που του μιλάς έχει σημασία : πολλά κείμενα κοινωνικής αμφισβήτησης είναι τόσο τυποποιημένα, που αυτό που ασυνείδητα προβάλλουν είναι η ιδέα ενός τυποποιημένου και πνιγηρού κόσμου , που τι κι αν επικρατεί ισότητα . Έ απ’ αυτή την άποψη ενδεχομένως ο υπέροχος καταπιταλιστικός καταναλωτικός κόσμος της ανισότητας έχει περισσότερη εσανς (!) ευτυχίας …

    • «Θαυμάσια μπορεί κάποιος να μην είναι απελευθερωμένος , αλλά να είναι περισσότερο ευτυχισμένος από κάποιον που είναι απελευθερωμένος »
      αντιλαμβάνεσαι οτι αυτο που γραφεις δεν βγαζει νόημα; ειναι εντελως οξυμωρο…

      «Μήπως τελικά , αυτός ο αντίπαλος δεν είχε να του παρουσιάσει κάτι τόσο βαθειά ενδιαφέρον και ακόμη με πειστικό τρόπο, ώστε να σηκωθεί απο τον καναπέ ;»
      αυτη τη βλακεια εχω βαρεθει να την διαβαζω

      θα σου κανω μια αντιστροφη ερωτηση: δηλαδη αυτο που παρουσιαζει η πασοκαρα και η νδαρα ειναι βαθεια ενδιαφερον και πειστικο; γιατι; απο ποτε;

      • «αυτη τη βλακεια εχω βαρεθει να την διαβαζω»

        Ε, δεν περιμένεις βέβαια να γίνει διάλογος …

  18. ηταν καρφωμενος στον καναπε γιατι απαρτιζοταν απο ατομα που δεν νοιάζονται και ειχαν μαθει οτι τα προβληματα στην ελλαδα λυνονται με γνωριμιες…ηταν στον καναπε γιατι τα κομματα ειχαν ξυλινη γλωσσα…λεω δυο απο τους πολλους λογους για να καλυψω τα 2 ακρα της συμφωνιας. Αλλά κοσμος να κράζει εργαζομενους που θα χάσουν τη δουλια τους σε λιγο και να μην εχει «τσιπα» αλληλεγγυης επειδη ειδε το πανο»ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ» και εχει ρουφηξει την ρητορικη οτι οπου συνδικαλιστης και λαμογιο ειναι κοσμος για αγρια χαστουκια (πραγματικα οχι ρητορικα) γιατι δεν ειχαν κατεβει συνδικαλιστες εχτες ειχαν κατεβει απλοι εργαζομενοι που ειχαν την αφελεια να πιστεψουνε οτι ο κοσμος θα τους συμπαραστεκοταν….αυτο ειναι ενα απο τα ασχημα σημαδια του να εισαι απολιτικος καναπες…θα παμε αργοτερα και στα αλλα…

  19. οσο για την καλοπεραση στον καπιταλισμο…αν χορτασες σηκω να καλοπερασει και κανας αλλος….αν ειναι δυνατον να πιστευει ακομα ανθρωπος με τοση παγκοσμια δυστυχια οτι φερνει ευτυχια ο καπιταλισμος!…

    • Αν το πιστεύει λέει ! Εξού και ο ‘καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο’ αυτός με τα μεγάλα επιδόματα ανεργίας!

    • Ειρωνεία ήταν αγαπητέ marxfactor…Ειρωνεία…Το ανθρώπινο πρόσωπο εννοώ , όχι ο κόσμος που το πιστεύει αυτό.Τέτοιος υπάρχει και μάλιστα αρκετός…

  20. «Αλλά και ο τρόπος που του μιλάς έχει σημασία : πολλά κείμενα κοινωνικής αμφισβήτησης είναι τόσο τυποποιημένα, που αυτό που ασυνείδητα προβάλλουν είναι η ιδέα ενός τυποποιημένου και πνιγηρού κόσμου , που τι κι αν επικρατεί ισότητα . Έ απ’ αυτή την άποψη ενδεχομένως ο υπέροχος καταπιταλιστικός καταναλωτικός κόσμος της ανισότητας έχει περισσότερη εσανς (!) ευτυχίας …»

    Αγαπητοί φίλοι arsenelupin και marxfactor , να κάνουμε κριτική ναι , αλλά πριν να διαβάζουμε προσεκτικότερα τι και πως το γράφει ο άλλος …

  21. «Αν το πιστεύει λέει ! Εξού και ο ‘καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο’ αυτός με τα μεγάλα επιδόματα ανεργίας!»

    Απορώ πραγματικά απο που έχεις βγάλει το συμπέρασμα ότι είμαι υπέρ του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο …
    Ωστόσο έχω υποστηρίξει (και μάλλον από εκεί έβγαλες το συμπέρασμα) ότι οποιοσδήποτε , ανάμεσα σε έναν κινέζικο , για παράδειγμα , τύπο καπιταλισμού και σε έναν δυτικό , θα επέλεγε , εφ’ όσον μπορούσε να διαλέξει, τον δυτικό . Αλλά αυτή η μη παράλογη σκέψη δεν σε κάνει πραγματικό υποστηρικτή του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο …

    • Μα δεν αναφέρομαι σε σένα! Δεν θα το υπονοούσα θα το έλεγα ξεκάθαρα εάν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου.Είναι λίγο δύσκολο να μιλάς για εξανθρωπισμένο καπιταλισμό και για ταξική συνείδηση παράλληλα. Προσωπικά σε διαβάζω πολύ προσεκτικά.
      Η διαφωνία μου μαζί σου είναι πως ενώ συμφωνώ πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανά κράτη όσον αφορά την εφαρμογή του καπιταλιστικού συστήματος σε καμμία περίπτωση ο δυτικού τύπου σε σχέση με τον κινέζικου τύπου δεν τον κάνει καλύτερο ή έστω με περισσότερο ‘ανθρώπινο πρόσωπο΄και εκεί πήγαινε και το μεγάλο επίδομα ανεργίας. Εδώ υπάρχει τάση αναρχοκαπιταλισμού…Αχταρμάς κανονικός δηλαδή..

      Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά!

  22. χανουμε το νόημα..η δικαιολογημένη απαξιώση των πολιτικών κομμάτων,οδηγεί στην απαξίωση των ιδεολογιών(με την πραγματική,όχι την «ελληνική» έννοια, και άρα της πολιτικής συμπεριφοράς.Αυτό ήταν το colpo grosso…Δημοκρατικές διαδιασίες χωρίς ΠΟΛΙΤΙΚΗ συνείδηση;Ακόμα και η αμεσόδημοκρατία έχει πολιτικό-και άρα,όραμα για μια «Πολιτεία» χαρακτήρα,και καλώς.Η άναδος του εθνικισμού πάντοτε αγαπούσε το ιδεολογικό mash -up ή ει δυνατον, την ανυπαρξία του στο όνομα της Μεγάλης Ιδέας.Beware,its there.

  23. Εγώ νομίζω ότι πολύς κόσμος θέλει ΠΟΛΥ ΚΡΑΞΙΜΟ. (KAI η κομματική αριστερά ΜΑΖΙ)…
    π.χ.
    Ειπώθηκε από άτομα που σχολίασαν το βίντεο με τη συνέντευξη του Σανπέντρο, ότι «δεν είπε τίποτε αριστερό» στη συνέντευξη. Επειδή είχα ΗΔΗ δει κάτι… χοντρο-μαλακίες για «πέρα από αριστερά και δεξιά», κλπ. τόλμησα κάποια στιγμή να επισημάνω στα σχόλια του βίντεο:

    Λυπάμαι που θα απογοητεύσω κάποιο κόσμο, αλλά ο Jose Louis Sampedro είναι βαθύτατα αριστερός, και τα περισσότερα που είπε στο βίντεο είναι επίσης βαθύτατα αριστερές (και δημοκρατικές) ιδέες. Αν νομίζετε ότι κάθε τι «α-κομματικό» είναι και «α-πολιτικό», είστε ΠΟΛΥ βαθιά νυχτωμένοι, σόρυ. Ξεκαθαρίστηκε ΚΑΙ αυτό μέσα στο βίντεο. Θα γίνει και σχετικό ποστ ΣΥΝΤΟΜΑ…
    omadeon 14 hours ago 2

    Οπότε πήρα την εξής… ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    @omadeon den nomizo oti leei kati pou na ton xaraktirizei aristero, telos panton h gnomi sou den me apogoiteyei apla ta pragmata. Ta gegonota milane apo mona tous!!
    stellaroc24 7 hours ago

    Ε, προσπάθησα να ΜΗ σκέφτομαι ΠΟΣΟ μεγάλη βλακεία είχα μπροστά μου. Οπότε… απάντησα αρκετά ευγενικά:

    @stellaroc24 Εγώ νομίζω ότι έχουμε καταλάβει ΕΝΤΕΛΩΣ στραβά ΤΙ σημαίνει αριστερά, γι’ αυτό και χρειάζεται ΚΟΠΟΣ για να δούμε αυτό που είναι ΜΠΡΟΣΤΑ μας. Το γεγονός ότι δεν βλέπεις «τίποτε αριστερό» σε όσα είπε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ.
    omadeon 6 hours ago

    Σήμερα το πρωί όμως… αφού ήπια καφέ και είδα κάτι άλλα, παρόμοια «φαινόμενα», τα πήρα στο κρανίο και του/της απάντησα:

    @stellaroc24 AN EINAI ΔΥΝΑΤΟΝ, μια συνέντευξη που ΞΕΚΙΝΑΕΙ με τη δήλωση ότι «ο καπιταλισμός είναι σύστημα καταναγκασμού, ανέκαθεν διεφθαρμένο» να θεωρείται από σχολιαστές εδώ πέρα ότι «ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ». ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ? ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ?
    omadeon 6 minutes ago

    Μπείτε, δείτε τα σχόλια του βίντεο, κι άμα δείτε ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ μαλακία, κράξτε την (γιατί το YouTube είναι ΓΕΜΑΤΟ μαλάκες):
    http://www.youtube.com/all_comments?v=N-M60d5idFE

    -ΠΟΙΟΣ τους έχωσε στο ΚΟΥΦΙΟ μυαλουδάκι, την ιδέα…
    …ότι η ακομμάτιστη αριστερή άποψη… «δεν είναι αριστερή» ???

Σχολιάστε