Βόμβες… και στο βάθος αναβολή εκλογών; / 128 οι νεκροί στην Τουρκία / DAF: Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Άγκυρα / «Ερντογάν δολοφόνε!» φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

http://wp.me/pPn6Y-myM

Νέα Ενημέρωση: 11-10-2015  16:10 προσθήκη 2 άρθρων στο τέλος της ανάρτησης

11-10-2015  17:30  128 οι νεκροί

97 οι νεκροί στην Τουρκία

10-10-2015  21:30

[…] Έκρυθμη είναι όμως η κατάσταση στη χώρα από το απόγευμα. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στη Άγκυρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. […]

Τουρκία: Υπήρξε προειδοποίηση για το μακελειό ένα 24ωρο πριν

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ: Από επίθεση αυτοκτονίας οι εκρήξεις

Στη δημοσιότητα εικόνες αστυνομικής βίας από το σημείο της τραγωδίας. 

Ώρα με την ώρα όλο και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Ο τελευταίος απολογισμός που μεταδίδεται ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 97 ενώ εκφράζονται φόβοι πως αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων. 

Διάβασε περισσότερα εδώ

Πηγή: lifo.gr

.

facebook σήμερα >

Ankara

.

.

Βόμβες… και στο βάθος αναβολή εκλογών;

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ

του Ηλία Κουσκουβέλη / Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

kouskouvelis.wordpress.com / 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Τα σχέδια του Ερντογάν να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας σε προεδρικό και, ενισχύοντας τις εξουσίες του, να μετεξελιχθεί σε «σουλτάνο» σταμάτησαν στις 7 Ιουνίου 2015, όταν το κόμμα του, το ΑΚΡ, κατέγραψε μία από τις χαμηλότερες εκλογικές του επιδόσεις με 40.7, εννέα ολόκληρες μονάδες κάτω από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011. Ως κύρια αιτία και εμπόδιο της εκλογικής αποτυχίας θεωρήθηκε από τον Ερντογάν και το κόμμα του η άνοδος και είσοδος στη Βουλή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που ξεπέρασε άνετα το όριο του 10% και πέτυχε 13%.

Έκτοτε σχηματίσθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση και ορίσθηκαν επαναληπτικές εκλογές στις 1 Νοεμβρίου 2015. Ωστόσο, οι επερχόμενες εκλογές, όπως και οι προηγούμενες, γίνονται σε ένα κλίμα αστάθειας, αβεβαιότητας, οξυμένου ανταγωνισμού, καθώς και πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (Συρία). Στο εσωτερικό και πριν την 7η Ιουνίου, μετά από επιθέσεις παρακρατικών οργανώσεων εναντίον Κούρδων, το PKK εγκατέλειψε τη δίχρονη εκεχειρία και ξεκίνησε νέο γύρο επιθέσεων, με αποτέλεσμα η βία να γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Η τρομοκρατική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου, που προκάλεσε τόσα θύματα, έρχεται ως συνέχεια αυτού του κλίματος βίας. Η επίθεση έγινε εναντίον προσυγκέντρωσης οπαδών του φιλοκουρδικού HDP, οι οποίοι θα συμμετείχαν σε πορεία ειρήνης που διοργάνωναν εργατικά σωματεία και μεγάλοι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας. Και έγινε μία μέρα μετά την διάδοση της πληροφορίας ότι οι κουρδικές οργανώσεις θα ανακοίνωναν ανακωχή…

Το πρώτο ερώτημα είναι τι προκάλεσε αυτήν την επίθεση. Είναι φανερό ότι το γεγονός σχετίζεται με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με την αμετροεπή φιλοδοξία του Ερντογάν για αυτοδυναμία και αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με τον διαρκώς αυξανόμενο αυταρχισμό του (διώξεις δημοσιογράφων, δικαστικών, κλπ.), με την αποτυχία της πολιτικής του στο Κουρδικό, αλλά και της αντίστοιχης στη Συρία.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι συνεπάγεται το χτύπημα και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους χτυπήματα λειτουργούν περίεργα σε προεκλογικές περιόδους και έχει μεγάλη σημασία να παρακολουθήσουμε πώς κάθε πλευρά θα επιχειρήσει να το διαχειρισθεί. Αν αποδοθεί σε κουρδική οργάνωση, τότε εκείνος που θα χάσει θα είναι το HDP και, αντίστροφα, εκείνος που θα ωφεληθεί θα είναι ο Ερντογάν. Ίσως για αυτόν τον λόγο το συντονιστικό των κουρδικών οργανώσεων κάλεσε τα μέλη του να προβούν σε κατάπαυση πυρός (ανακωχή), ώστε να μην κατηγορηθούν ως οι αυτουργοί και συνεχιστές των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αν, από την άλλη, αποδοθεί σε παρακρατική ή εθνικιστική οργάνωση, τότε το κόστος για το κόμμα του Ερντογάν, τον ίδιο, αλλά και τη χώρα θα είναι πολύ μεγάλο.

Όμως, όπως έχουν τα πράγματα και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το AKP δύσκολα θα πετύχει την πολυπόθητη για τον Ερντογάν αυτοδυναμία, οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν θα γίνουν και θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια. Εκτός αν, όπως φοβόνταν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι και κατεγράφη αρκετά νωρίς στον Τύπο (βλ. Today’s Zaman), ο Ερντογάν και η κυβέρνηση, υλοποιώντας μία από τις προειδοποιήσεις του, αναβάλουν τις εκλογές βάσει του άρθρου 78 του Συντάγματος, επικαλούμενοι «πόλεμο», είτε δηλαδή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό, είτε τις συγκρούσεις στη Συρία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν θα κερδίσει χρόνο, αναζητώντας την πρόσφορη στιγμή για να προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Ίσως αυτή να είναι η μόνη διέξοδος που βλέπει τούτη την ώρα ένας πολιτικός που αυτοπαγιδεύτηκε εξαιτίας της αλαζονείας και των φιλοδοξιών του. Ωστόσο, ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρέθηκε δεν θα σπάσει: η αβεβαιότητα θα αυξηθεί, η δράση αστυνομίας και κατασταλτικών μηχανισμών θα ενταθεί και οι εσωτερικές συγκρούσεις θα περάσουν σε νέα φάση. Και όλα αυτά ενώ ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχίζεται, οι κουρδικοί φορείς εκτός συνόρων θα ενισχύονται και η τουρκική οικονομία θα αρχίσει να υφίσταται όλο και περισσότερο τις συνέπειες της πολιτικής αστάθειας…

Πηγή: του Ηλία Κουσκουβέλη / Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

kouskouvelis.wordpress.com / 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

.

.

Επαναστατική Αναρχική Δράση (DAF) : Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Άγκυρα

Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε

Σήμερα, 10 Οκτώβρη, στη “Συνάντηση για τη εργασία, δημοκρατία και την ειρήνη”, η οποία οργανώθηκε από διάφορες ενώσεις, συνδικάτα και οργανώσεις, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση. Όπως στο Amed (Ντιγιάρμακπιρ) τον Ιούνιο και στο Suruc τον Ιουλιο, σήμερα εξεράγησαν βόμβες στην Άγκυρα και  δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν από διάφορες πόλεις της επικράτειας, ενάντια στην πολιτική του πολέμου, ενάντια στην κερδοσκοπία του πολέμου διαφόρων κέντρων εξουσίας. Σήμερα, οι βόμβες που εξερράγησαν, δολοφόνησαν ανθρώπους που ήθελαν ειρήνη, ζωή και ελευθερία ενάντια στον πόλεμο.

Αυτή η έκρηξη, στην οποία περισσότεροι από 30 έχασαν τη ζωή τους έως τώρα (Σ.τ.Μ: την ώρα της μετάφρασης ανακοινώθηκαν 86 νεκροί και δεκάδες τραυματίες), είναι μία αντανάκλαση την αιματοβαμένης απληστίας της εξουσίας. Όσοι δολοφόνησαν στο Amed, στο Pırsus, στο Cızır, τώρα προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο, να τον εκνευρίσουν με τις πολιτικές του πολέμου και να τον αποθαρρύνουν από τον αγώνα για ελευθερία, δολοφονώντας δεκάδες ανθρώπους στην Άγκυρα.

Η εξουσία πρέπει να γνωρίζει πώς ότι μέσα και να χρησιμοποιήσει, συλλήψεις ή δολοφονίες με βόμβες, δεν θα φοβηθούμε από αυτήν και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές του πολέμου.

Για ένα νέο κόσμο, για μία ζωή ελευθερίας
οι δολοφονημένοι στο Amed, στο Pırsus, στο Cızır και στην Άγκυρα ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ
οι δολοφόνοι ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΕΘΟΥΝ

Επαναστατική Αναρχική Δράση (DAF)

3gefires.org

Today, on the 10th of October, the “Labor, Democracy and Peace Meeting” that was organized by various unions, associations and organizations has been attacked. Like in Amed on June and in Suruc on July, the bombs exploding in Ankara today has killed tens of people.

Thousands of people came together from many different cities of the geography against the politics of war, against war profiteering of different power groups. Today, the bombs that exploded, murdered the people who wanted peace, life and freedom against war.

This explosion, in which more than 30 people have lost their lives until now, is a reflection of the blood thirsty greed of the powers. The ones who murdered in Amed, in Pirsus, in Cizir, are now trying to intimidate the peoples, frustrate with war politics and discourage from the struggle for freedom, by murdering tens of people in Ankara.

The powers should know that by any means, be it arrests or murder with bombs, we will not be afraid of the powers or submit their war politics.

For a new world, a life of freedom, the murderers in Amed, in Pirsus, Cizir and Ankara, murdered ones
CAN’T BE FORGOTTEN, the murderers CAN’T BE FORGIVEN.

Revolutionary Anarchist Action (DAF)

Πηγή: mpalothia

.

2 σκέψεις σχετικά με το “Βόμβες… και στο βάθος αναβολή εκλογών; / 128 οι νεκροί στην Τουρκία / DAF: Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Άγκυρα / «Ερντογάν δολοφόνε!» φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s