Putin 3

http://wp.me/pPn6Y-imD putin 3

α. Πούτιν: Η Κριμαία ήταν πάντα ρωσική

«Η Ρωσία ένιωσε σαν ληστευμένη από την διάλυση της ΕΣΣΔ. Πολλοί Ρώσοι κοιμήθηκαν το βράδυ σε μια χώρα και ξύπνησαν σε άλλη. Η Κριμαία, στην Καρδιά και το μυαλό ήταν και είναι πάντα Ρωσία. Δημοκρατικό και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα»
 
«Δεν εισέβαλε ρωσικός στρατός στην Κριμαία. Δεν αυξήσαμε καν τις δυνάμεις μας. Δεν έχω ασκήσει το προεδρικό μου δικαίωμα να στείλω στρατό. Θα ήταν προδοσία να εγκαταλείπαμε τους κατοίκους της Κριμαίας».
Κατανοώ τους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας που διαμαρτύρονται για την έλλειψη δημοκρατίας και τη διαφθορά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλ. Πούτιν, «αδειάζοντας» τον Β. Γιανουκόβιτς.
Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εθνοτήτων στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων και των Τατάρων, για τους οποίους θα ληφθούν μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση τους.
«Σεβόμαστε όλους του κατοίκους της Κριμαίας, για αυτό και θα γίνουν τρεις οι επίσημες γλώσσες της περιοχής».
«Για εμάς είναι σημαντική η σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Δεν χρειάζεται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτή την σύγκρουση».
Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια (Ιράκ, Αφγανιστάν, Πορτοκαλί Επανάσταση), ενώ αναφέρθηκε και στην Αραβική Άνοιξη, που όπως επεσήμανε οδήγησε σε «αραβικό χειμώνα».
«Επιθυμία μας ήταν να μεγιστοποιήσουμε την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια, όμως οι αποφάσεις ελήφθησαν πίσω από την πλάτη μας. Το ΝΑΤΟ έχει βάσεις σε όλα τα σύνορά μας.»
«Η Δύση δημιουργεί συμμαχίες στη βάση του όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας».
«Αγαπητοί κάτοικοι της Κριμαίας, η Ρωσία θαυμάζει το κουράγιο και την αξιοπρέπειά σας, γιατί εσείς αποφασίσατε για την τύχη της Κριμαίας.»
«Αυτές τις ημέρες, έχουμε βρεθεί κοντά σας, περισσότερο από ποτέ.»
«Επιθυμούμε την ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά μόνο οι ίδιοι οι Ουκρανοί μπορούν να επαναφέρουν την ειρήνη στο σπίτι τους.»

*

Πως ο Πούτιν παγίδευσε τη Δύση…

Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2014

Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης.
(Το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα αλλά τα χρήματα που δαπανώνται)
Αίσχιον δε έχοντας αφαιρεθήναι ή κτωμένους ατυχήσαι.
(Είναι πολύ μεγαλύτερη ντροπή να χάσει κανείς κάτι αυτά που έχει από το να αποτύχει να το αποκτήσει.)
Θουκυδίδης
Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία βρέθηκε σε πλήρη απομόνωση. Κανένα μέλος δεν πήρε το μέρος της και απέφυγε την καταδίκη χάρη στο δικό της βέτο. Η Κίνα, για την οποία κάποια εγχώρια παπαγαλάκια διέδιδαν πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Δύσης, ψήφισε λευκό.
Η Ρωσία είναι μια χώρα με πλούσιους φυσικούς πόρους, φτωχούς συγκριτικά πολίτες και παρωδία δημοκρατίας και καπιταλισμού. Επίσης έχει κληρονομήσει ένα στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος γερνά συν τω χρόνω, ενώ αρκετά χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ προσπαθεί να στήσει μια μικρογραφία της, με λίγες γειτονικές χώρες με αντάλλαγμα την προνομιακή προμήθεια υδρογονανθράκων.
Η Ρωσία δεν αποτελεί ένα ελκυστικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο για τους λαούς των συμμάχων χωρών. Και εντός της χώρας υπάρχει δυσαρέσκεια η οποία προς το παρόν καλύπτεται από τα έσοδα που εξασφαλίζουν οι υψηλές τιμές πετρελαίου.
Στη Συρία το φιλικό προς τη Ρωσία καθεστώς Άσαντ επιβιώνει χάρη στην ωμή καταστολή σε συνθήκες εμφυλίου, με την ανοχή της Δύσης λόγω του κινδύνου να μετατραπεί η χώρα σε θύλακα φανατικών ισλαμιστών.
Στην Ουκρανία, η οποία παραδοσιακά είναι από τους πλέον πιστούς συμμάχους, η κακή διακυβέρνηση του φιλικού προς τη Μόσχα Γιανούκοβιτς οδήγησε σε ανοιχτή εξέγερση και απόσχιση της χώρας από ρωσική σφαίρα επιρροής. Η Ρωσία παρουσιάζει σαν νίκη την την απόσχιση της Κριμαίας, μιας ρωσόφωνης επαρχίας της, η οποία είχε παραχωρηθεί στην Ουκρανία από τον Χρουστσόφ.
Πρόκειται για μια συντριπτική ήττα του σχεδίου δημιουργίας μιας Ευρασιατικής Ενωσης, που το καθεστώς Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει σαν νίκη. Πριν, η ζώνη επιρροής συνόρευε με Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ. Τώρα συνορεύει με μια εχθρική Ουκρανία. Αυτό δεν είναι επέκταση είναι συρρίκνωση.
Η Ρωσία λόγω κακών χειρισμών έχει παγιδευτεί και έχει παγιδέψει και τη Δύση.
Η Δύση (ΗΠΑ και Ευρώπη) έχουν παγιδευτεί από την Ρωσία, ιδίως η πρώτη που ελέγχει και τον στρατιωτικό βραχίονα του δυτικού ημισφαιρίου στον πλανήτη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αν θέλουν να συνεχίσουν να τους παίρνουν στα σοβαρά θα πρέπει να τιμωρήσουν την Ρωσία, αν αυτή συμβάλλει στο διαμελισμό της Ουκρανίας.
Πριν από λίγες μέρες ο Γιδεών Ράχμαν έγραφε στους FT τα εξής:
«Πριν λίγες εβδομάδες, ακόμη και οι Ευρωπαίοι δεν έδιναν μεγάλη σημασία στα γεγονότα της Ουκρανίας. Σήμερα, τα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Κι αυτό γιατί η ρωσική εισβολή θεωρείται ευρέως ως άμεση πρόκληση στην, υπό αμερικανική ηγεσία, παγκόσμια τάξη. Αν ο Πρόεδρος Πούτιν πετύχει τον σκοπό του, τότε κι άλλες κυβερνήσεις, όπως της Κίνας ή του Ιράν, ίσως σκεφτούν ότι δεν είναι πια τόσο επικίνδυνο να εναντιώνεσαι στην Αμερική…».
Κατά συνέπεια είναι εύλογο να περιμένουμε κάποια αντίμετρα που θα πονέσουν τη Ρωσία, καθώς η Δύση μοιάζει παγιδευμένη στο γόητρό της.
Η Δύση είναι σε αποδρομή ισχύος, αλλά πολύ ισχυρή ακόμη για να επιτρέψει τέτοιας έκτασης αμφισβήτηση.
Η Ρωσία φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό, αλλιώς δεν μπορούν να ερμηνευτούν οι ασυναρτησίες της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης περί μετατροπής των ΗΠΑ σε ραδιενεργό σκόνη.
Ιδού πως το αποτύπωσε το ρεπορτάζ:
«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είναι ικανή να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη», δήλωσε ο κεντρικός παρουσιαστής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24 Ντμίτρι Κισέλεφ, με φόντο φωτογραφία από πυρηνικό μανιτάρι.
Ο Ντμίτρι Κισέλεφ διορίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν επικεφαλής ενός νέου θεσμού ενημέρωσης που περιλαμβάνει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το τηλεοπτικό δίκτυο RT και το ραδιοφωνικό δίκτυο Η Φωνή της Ρωσίας.
Η ισχύς όταν υπάρχει δεν επιδεικνύεται, η πομπώδης επίδειξη συνοδεύει κυρίως την απουσία ισχύος. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί όσοι ανησυχούν προβαίνουν σε παράτολμες πράξεις.
Όπως έλεγε ο δικός μας Θουκυδίδης: Η μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος είναι η αυτοσυγκράτηση.

Πηγές: kostasxan.blogspot.gr ( capital.gr )

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

*

Ποιο το πραγματικό μήνυμα του Πούτιν

putin

Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του Σπίγκελ που διερωτάται ποιος μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν

*Brandstifter=εμπρηστής, πυρπολητής

**Wer stoppt Putin=ποιος σταματάει (ή, «θα σταματήσει») τον Πούτιν;

.

Του Κώστα Ράπτη από την ιστοσελίδα capital.gr

Ο μακαρίτης Παναγιώτης Κονδύλης είχε κάποτε παρατηρήσει ότι το αφήγημα του Ψυχρού Πολέμου θα έχανε πολλή από την αίγλη του αν η περιγραφή “ο καπιταλισμός νίκησε τον κομμουνισμό” μπορούσε ν΄αντικατασταθεί από την ακριβέστερη περιγραφή “η Αμερική νίκησε τη Ρωσία”…

Η παρατήρηση αυτή του Έλληνα φιλοσόφου φαντάζει απολύτως επίκαιρη σε μία συγκυρία κατά την οποία η αμερικανορωσική αντιπαράθεση, αν και δεν έχει πια γνωρίσματα ιδεολογικά παρά μόνον γεωπολιτικά, ξαναδίνει τον τόνο στη διεθνή σκηνή. Σε σημείο, μάλιστα, ώστε αναλυτές να χαρακτηρίζουν την μεταψυχροπολεμική εικοσαετία ως “απλή παρένθεση”.

Τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει κυνικό, όχι όμως και ανορθολογικό. Μένει λοιπόν να ερμηνευθεί το ποιοί υπολογισμοί τον ώθησαν στο βήμα που δεν είχε αποτολμήσει ποτέ ως τώρα, ήτοι την de jure εδαφική επέκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας – όταν σε αντίστοιχα προηγούμενα του μετασοβιετικού χώρου (π.χ. την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία ή την Υπερδνειστερία, η οποία σε δημοψήφισμα το 2006 είχε επίσης επιλέξει την ένωση με τη Ρωσία) προτίμησε τη λογική των “γκρίζων ζωνών” και των “παγωμένων συγκρούσεων”.

Στην ομιλία του την Τρίτη ενώπιον των δύο σωμάτων του Ρωσικού Κοινοβουλίου (η οποία συγκεφαλαιώνει θέματα που ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αναπτύξει στην πολυσυζητημένη εισήγησή του στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2007 και στην επιφυλλίδα του στους New York Times τον Σεπτέμβριο του 2013) ο Putin εκθέτει με μεγάλη ευκρίνεια τις απόψεις του:

“Αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αυτές οι ενέργειες [της Δύσης στην ουκρανική κρίση] στρέφονταν εναντίον της Ουκρανίας και της Ρωσίας και εναντίον της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης. Και αυτό, ενώ η Ρωσία πασχίζει για διάλογο με τους εταίρους μας στη Δύση. Προτείνουμε διαρκώς συνεργασία σε όλα τα θέματα-κλειδιά, επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας εμπιστοσύνης και να έχουμε σχέσεις ισότιμες, ανοιχτές και δίκαιες. Αλλά δεν είδαμε βήματα ανταπόκρισης”.

Επικαλούμενος το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου και τη νομική επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν τότε οι ΗΠΑ (ότι δηλ. η άσκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση μπορεί να αποτελεί παραβίαση του εθνικού δικαίου, αλλά όχι του διεθνούς), ο Putin κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης “όχι απλώς για δύο μέτρα και σταθμά, αλλά για πρωτόγονο, ωμό κυνισμό”. Κυρίως, όμως, έκλεισε τους λογαριασμούς του με την προηγούμενη εικοσαετία απευθύνοντας ένα μήνυμα εκτός και ένα εντός του μετασοβιετικού χώρου.

“Αφότου έχει εκλείψει ο διπολισμός στον πλανήτη”, τόνισε, “δεν υπάρχει πια σταθερότητα.Βασικοί διεθνείς θεσμοί αποδυναμώνονται, αντί να ενισχύονται. Οι δυτικοί εταίροι μας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πολιτικές επιλογές τους, αλλά από τον νόμο των όπλων. Έχουν φθάσει να πιστεύουν τόσο πολύ στην δική τους “αποκλειστικότητα” και “εξαίρεση”, ώστε να θεωρούν ότι μπορούν να αποφασίζουν τις τύχες όλου του κόσμου”.

Επιστρέφοντας δε κατά κάποιον τρόπο στη γνωστή παλαιότερη ρήση του ότι “η διάλυση της ΕΣΣΔ υπήρξε η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα, περιέγραψε το πώς “οι άνθρωποι κοιμήθηκαν σε άλλη χώρα το βράδυ και ξύπνησαν σε άλλη χώρα το πρωϊ”. Μολονότι μάλιστα δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις δοκιμασίες των Ουκρανών, των Τατάρων (αλλά και των ίδιων των Ρώσων) κατά τη σταλινική εποχή, η νοσταλγία του για “τη μεγάλη χώρα που έπαψε να υπάρχει” (με κύρια ευθύνη, όπως είπε, της ίδιας της Ρωσίας) ήταν εμφανής. Και ενώ τόνισε ότι ο ίδιος παρέβλεψε συνειδητά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας το ζήτημα της ακριβούς οριοθέτησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Ουκρανία, χάριν των “αδελφικών σχέσεων” με τη γειτονική χώρα, τώρα “που όλα έχουν ανατραπεί” στέλνει ένα μήνυμα σχεδόν τρομακτικό: ότι δηλ. το ρωσικό έθνος είναι “ίσως το μεγαλύτερο που μοιράζεται σε τόσα διαφορετικά κράτη”.

Προς τους λοιπούς πάλαι ποτέ πολίτες της ΕΣΣΔ ο Putin εμφανίζει τη χώρα του ως συνώνυμο της ευημερίας, επιδεικνύοντας “απόλυτη κατανόηση” για τους λόγους που έβγαλαν τους Ουκρανούς στους δρόμους μετά από δύο δεκαετίες κυριαρχίας των ολιγαρχών και υπενθυμίζοντας ότι το 12% του ουκρανικού ΑΕΠ οφείλεται στα εκατομμύρια των πολιτών που εργάζονται στη Ρωσία “όχι σε κάποια Silicon Valley, αλλά ως ημερήσιοι μετανάστες”¨…

Στην πραγματικότητα, το διάγγελμα του Putin μοιάζει να έλαβε τη μορφή του τη μέρα που ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arsenyi Yatseniuk έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο. Εφόσον η Ουάσιγκτον αυτο-παγιδεύτηκε χαράζοντας “κόκκινη γραμμή” σε ό,τι αφορά τη διαιώνιση και νομιμοποίηση της νέας εξουσίας του Κιέβου, η Μόσχα επίσης δεν είχε κανένα κίνητρο συναλλαγής και καμία δίοδο υποχώρησης ως προς την Κριμαία. Όσο για τον πρώτο γύρο των ευρω-αμερικανικών κυρώσεων ήταν τέτοιος που η ρωσική πλευρά μοιάζει σαν να προκαλεί τη Δύση να αναγνωρίσει δημοσίως ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε δεύτερο και ισχυρότερο. Φυσικά το ρίσκο είναι τεράστιο. Όμως αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι με ομόφωνο ψήφισμά τους τα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου ζητούν να συμπεριληφθούν και αυτά στις λίστες αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις – και επελέγησαν μάλλον με κριτήριο τις κατά καιρούς συνεντεύξεις τους στα μίντια…

Το διαβάσαμε: ardin-rixi.gr

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

*

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Putin 3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s