Ο Γ. Δελαστίκ αποδεικνύει με αριθμούς ότι δεν ζούσαμε με δανεικά

http://wp.me/pPn6Y-hEg

Ενημέρωση: προσθήκη άρθρου

[…] Υπάρχει ελπίδα και θα εκδηλωθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάρα πολύ σύντομα. […]

kerasiakrinoi >

Μια σπουδαία συνέντευξη του Γιώργου Δελαστίκ που πρέπει να ακούσετε. Παρακάτω σημειώνω τα βασικά και ζουμερά σημεία της. Με αριθμούς το χρέος της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς και τα δάνεια που πήραμε από το 2009 μέχρι σήμερα.

Άραγε θα προχωρήσουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών οι τράπεζες;

Ή τους είναι άχρηστα αυτά τα σπίτια; Ο κόσμος νομίζει οτι δε θα του πάρουν τα σπίτια επειδή δεν έχουν τι να τα κάνουν. Όμως οι τράπεζες θα τα πάνε στη διατραπεζική αγορά και θα τα παίξουν ως εγγύηση, θα παιχτεί τζόγος και ας ρημάξουν τα ντουβάρια των πραγματικών σπιτιών. Οι τραπεζικές αξίες παραμένουν σταθερές ως το 2016 ακριβώς για να παιχτεί αυτό το παιχνίδι. Μετά όπως είπε ο Στουρνάρας θα πέσουν οι αντικειμενικές σε Εκάλη, Κηφισιά κλπ και θα ανέβουν στις φτωχογειτονιές.

Όσο κυλά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντίσταση στους δανειστές αν δεν λάβεις επαναστατικά μέτρα. Το 2009 η Ελλάδα χρώσταγε σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες 134 δις ευρώ. Αν ο Παπανδρέου έλεγε δεν έχω να πληρώσω, θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ότι δανειστήκαμε αποπλήρωσε τα χρέη προς ιδιωτικές τράπεζες. Έτσι έχει κρατικοποιηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από πλευράς οικονομικής, έχουν εξουδετερώσει τις συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει και φύγει από το ευρώ, αλλά υπάρχει το πολιτικό ζήτημα για την ευρωζώνη. Ανοίγει το ζήτημα οτι η ευρωζώνη δεν είναι αναπότρεπτη και μπορεί να διαλυθεί. Αυτό θα σημάνει και ένταση κερδοσκοπικών επιθέσεων από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Αμερικής, Αγγλίας, Ιαπωνίας.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει κεφαλαιακή τρύπα 280 δις ευρώ. 1,2 τρις ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια της ευρωζώνης. Κάθε μήνα οι τράπεζες της ευρωζώνης δίνουν λιγότερα δάνεια απ’ ότι τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Το ευρώ έχει δομικό πρόβλημα. Κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα θα επιδιώξει να επιβιώσει κατασπαράσσοντας τις άλλες, και εκεί θα επιβιώσουν οι πιο ισχυρές των ισχυρών κρατών και σίγουρα όχι οι ελληνικές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να δοθούν δάνεια. Τα περί ανάπτυξης στη χώρα μας είναι παραμύθια. Το 2014-16 πρέπει να πληρώσουμε σε δόσεις 19 δις ευρώ. Πού θα βρεθούν; Έχουμε δανειστεί 25 δις από το ΔΝΤ, 53 δις από χώρες της ευρωζώνης, 72 δις από τον ΕΜΣ, σύνολο 150 δις σε τρία χρόνια συν 41 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,  σύνολο 191 δισ. Ξεχρεώνουμε το 2041 που λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης, το 2047 για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το 2046 θα δώσουμε την τελευταία δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 2023 θα εξοφλήσουμε το ΔΝΤ. Αυτά με βάση τα δάνεια που πήραμε μέχρι τώρα. Είναι ασύλληπτα τα ποσά.

Μύθος ότι το δημόσιο χρέος το εκτίναξε ο Ανδρέας Παπανδρέου έως και ο Κώστας Καραμανλής. Ψέμα ότι κάναμε κοινωνική πολιτική και ευημερούσαμε με δανεικά. Ο Κ. Καραμανλής το 1975 έχει δημόσιο χρέος 24,7% του ΑΕΠ. Το 1981, έξι χρόνια μετά, το παραδίδει στον Α. Παπανδρέου 34,5% του ΑΕΠ. Το 1988, επτά χρόνια μετά το χρέος είναι 66,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 30 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω. Το 1990 ο Μητσοτάκης το παραλαμβάνει στο 70% του ΑΕΠ. Σε τέσσερα χρόνια, το 1993 το παραδίνει 111,6% του ΑΕΠ, 40 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω χωρίς κοινωνική πολιτική και ευημερία, ισχυριζόμενος οτι νοικοκυρεύει τη χώρα. Μέσα σε 4 μόλις χρόνια. Το 2008, 15 χρόνια μετρά, το χρέος είναι 110% του ΑΕΠ χαμηλότερο οριακά από το χρέος που παρέδωσε ο Μητσοτάκης. Την εποχή που ο ελληνικός λαός γνωρίζει τη μεγαλύτερη ευημερία το χρέος δεν έχει αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δανειζόμασταν τόσα όσα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε. Φέτος, μέσα σε 4 χρόνια, το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ, την ώρα που καταβυθίζεται το βιοτικό μας επίπεδο. Το 2007 και 2008 μόνο το 4-5% των δανείων δε εξυπηρετείτο. Σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 32%.

Εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη συντελεστεί. Τα τρία «αντιμνημονιακά» – με τη Χρυσή Αυγή, όπως την αντιλαμβάνεται ο ψηφοφόρος της – κόμματα πήρανε 42% τον Ιούνιο του 2012, ενώ το 2009 ήτανε 5%. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζεται αν θα είναι σε θέση να πιάσουν το 35% στις ευρωεκλογές. Αν το άθροισμά τους πέσει κάτω από 30% τότε οδηγούμαστε σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Αλλιώς μπορεί να επιβιώσει, αλλά όχι πέραν του Φεβρουαρίου του 2015, οπότε πρέπει να γίνει εκλογή προέδρου.

Οι Γερμανοί δεν φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχασε τη μάχη της κυβέρνησης της Αριστεράς που επαγγελλόταν πέρσι. Θα κάνει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εκφράζει τα στρώματα εκείνα που θέλουν την επιστροφή στην κατάσταση του 2008. Θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, όπου θα θέλει να κάνει πράγματα, αλλά δεν θα είναι σε θέση να τα υλοποιήσει.

Τίθεται δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα, αν δεν αλλάξει η Γερμανική πολιτική, που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Οι συνέπειες του κοινού νομίσματος γίνονται όλο και πιο επαχθείς για τους πληθυσμούς των ευρωπαϊκών κρατών, πλην των Γερμανών, όπου το κατώτατο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ και ο κατώτατος μισθός είναι 1500 ευρώ μικτά!

Υπάρχει ελπίδα και θα εκδηλωθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάρα πολύ σύντομα.

O εξαιρετικός Γιώργος Δελαστίκ μιλά στον καλό δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στο κρητικό ραδιόφωνο.

Πηγή: Το Μαχητικό Ιστολόγιο Κεράσια και Κρίνοι ( kerasiakrinoi )

*

To άρθρο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γ. Σαχίνης

>

Εφιαλτική η διετία για τις τράπεζες όλης της Ευρωζώνης

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου… 280 (!) δισεκατομμύρια για να καλύψουν την «κεφαλαιακή τρύπα» τους, άρα θα δίνουν ακόμη πιο λίγα δάνεια

Σε μαύρα χάλια εξακολουθεί να βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης και πρωτίστως εκείνων που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται η διετία 2014-2015 για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μην αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο ελπίδας στους Ελληνες επιχειρηματίες και ιδιώτες ότι θα ήταν δυνατόν να βελτιωθεί η δανειοδότησή τους από τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως του τι λένε τώρα ακόμα και δημόσια η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες.

Αναφερθήκαμε σε διετία επειδή μέχρι τα τέλη του 2014 θα ολοκληρωθεί η ποιοτική ανάλυση των ισολογισμών των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ προκειμένου αυτή να αναλάβει στη συνέχεια τα νέα της καθήκοντα της εποπτείας όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης. Επειδή αυτός ο έλεγχος θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκαλύψει «κεφαλαιακή τρύπα» των τραπεζών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων (!) ευρώ, ευνόητο είναι ότι η «τρύπα» αυτή θα προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στις τράπεζες για να καλυφθεί και φυσικά η αρχή της διαδικασίας κάλυψης θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για πάρα πολλά τραπεζικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκοσμίως γνωστότατη εταιρεία χρηματοπιστωτικών ελέγχων «Πράις – Γουότερχαους – Κούπερ» (PwC) εκτιμά ότι η «κεφαλαιακή τρύπα» των τραπεζών των 17 κρατών της ευρωζώνης (18 από την 1η Ιανουαρίου 2014 με την προσθήκη της Λετονίας) θα ανέλθει στο εφιαλτικό ύψος των 280 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία, η PwC, περί τα τέλη Οκτωβρίου φέτος υπολόγισε τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα κανονικά, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση στην εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων μεγαλύτερη των τριών μηνών ή 90 ημερών- στο αστρονομικό ύψος του 1,2 τρισεκατομμυρίου (ναι, τρισεκατομμυρίου!) ευρώ!

Η ΕΚΤ φρονίμως ποιούσα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της Ευρωζώνης στα σκληρά «τεστ κοπώσεως» που θα υποβληθούν το 2015. Αν όμως επιβεβαιωθούν από την ΕΚΤ οι εκτιμήσεις της PwC που προαναφέρθηκαν, τότε θεωρείται εκ των προτέρων αδύνατον να έχουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης την δυνατότητα να καλύψουν με δικά τους λεφτά -δηλαδή με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου- την «κεφαλαιακή τρύπα».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρώτον, θα υπάρξει νέος γύρος αλληλοσπαραγμού μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης ως προς το ποιες θα επιβιώσουν και δεύτερον, ζέουσας σημασίας για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες και ιδιώτες, ότι θα συνεχίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι εξαιρετικά σφικτές στη χορήγηση δανείων, γιατί θα μαζεύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τα λεφτά που θα πέφτουν στα χέρια τους για δική τους χρήση. Αυτή η στάση των ευρωπαϊκών τραπεζών παρατηρείται ήδη.

Οσα λεφτά και αν δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ, όση ρευστότητα και αν τους παρέχει αφειδώς, όσο κι αν τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ βρίσκονται στο ιστορικό ναδίρ τους και τείνουν κυριολεκτικά στο μηδέν, οι τράπεζες της Ευρωζώνης χορηγούν ολοένα και λιγότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά! Είναι αποκαλυπτικό ότι τον Οκτώβριο συμπληρώθηκαν 18 συνεχείς μήνες, χωρίς ούτε μία εξαίρεση, όπου μειώνονται διαρκώς τα δάνεια σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Δεκαοχτώ διαδοχικοί μήνες, είναι εντυπωσιακό. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, οι χορηγηθείσες τραπεζικές πιστώσεις συρρικνώθηκαν σε ετήσια βάση σε ποσοστό 2,1%, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη σχεδόν δωδεκαετή ιστορία της Ευρωζώνης! Οταν αυτό το κλίμα επικρατεί σε όλη την Ευρωζώνη, αναμενόμενο είναι η κατάσταση να εξελίσσεται ακόμη χειρότερα στην ήδη εξουθενωμένη από την κρίση και διαρκώς επιδεινούμενη ελληνική οικονομία.

Πραγματικά, τον Οκτώβριο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, επιχειρήσεις και ιδιώτες συνολικά, μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον Οκτώβριο οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα (937 εκατομμύρια για την ακρίβεια) δάνεια στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα χειρότερη μάλιστα ήταν η κατάσταση με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο: οι τράπεζες έδωσαν 4,8% μικρότερα ποσά στους επιχειρηματίες, πράγμα που μεταφράζεται σε 737 εκατομμύρια λιγότερα. Ετσι όμως γίνεται όλο και δυσκολότερη η έξοδος από την κρίση…

Πηγή: ethnos.gr

*

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο Γ. Δελαστίκ αποδεικνύει με αριθμούς ότι δεν ζούσαμε με δανεικά

Σχολιάστε