13 Αυγούστου 1944: οι γερμανοί ναζί καίνε τα Ανώγεια της Κρήτης & σκοτώνουν αλύπητα τους κατοίκους των χωριών της. Και άλλα σχετικά θέματα.

http://wp.me/pPn6Y-gSq

[…] Τον Αύγουστο του 1944 πραγματοποιήθηκε το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων ( 1822, 1867, 1944 ).

[…] To μέγεθος της λεηλασίας θα κατανόηση κανείς, όταν λάβη υπ’ όψιν ότι αυτή διήρκεσεν από της 13 Αυγούστου μέχρι της 5 Σεπτεμβρίου.[…]

[…] διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου.”-Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ […]

*Βιάννος, 14-09-1943: «… Τα γυναικόπαιδα που παρακολουθούσαν τις εκτελέσεις με κλάματα και φωνές απελπισίας, προσπαθούσαν να σώσουν τους ανθρώπους τους, χωρίς να κατορθώσουν να συγκινήσουν τα γερμανικά κτήνη.

… Μετά τις εκτελέσεις συγκεντρώθηκαν στο χωριό Κρεββατά και τα εκτελεστικά αποσπάσματα Βαχού, Αμιρά και Κεφαλόβρυσης άρχισαν να διασκεδάζουν με τη μουσική ενός φωνόγραφου. Μεθυσμένοι πήγαν και χόρευαν πάνω στα πτώματα των σκοτωμένων φωνάζοντας στην Ελληνική γλώσσα (΄Ζήτω ο Χίτλερ, Ζήτω η Γερμανία΄).»-Γεωργίου Κάββου “Γερμανοϊταλική Κατοχή και Αντίσταση στην Κρήτη”. 

Ανώγεια

[…] 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944-7.000 Γερμανοί, με πυροβολικόν και αεροπορίαν, επετέθησαν εκ τεσσάρων σημείων κατά των Ανωγείων Κρήτης, συμμαχικόν κέντρον υπό τον Άγγλον συνταγματάρχην Τόμ, συνεργαζόμενον μετά των ελληνικών ανταρτικών ομάδων. 940 οικίαι μετεβλήθησαν εις ερείπια, οι δε νεκροί και τραυματίαι ανήλθον εις πολλάς εκατοντάδας. Οι Γερμανοί εξετόπισαν ακολούθως 2.500 γυναικόπαιδα.

—Σάρχος Ηρακλείου Κρήτης, 13 Αυγούστου 1944.

Μέσα στην εκδικητική τους μανία οι κατακτητές, όπως έχαναν τον πόλεμο, ύστερα από την απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε και με την προοπτική της αποχώρησής τους, ήλθαν στις 13 Αυγούστου 1944 και στο ΣΑΡΧΟ. Και ήλθαν για να εκδικηθούν, για να αιματοκυλήσουν, για να φοβίσουν και να αφανίσουν το χωριό.

Μαζεύουν τους άνδρες από τα σπίτια, απ΄ όλο το χωριό, στην εκκλησία. Διαλέγουν είκοσι οι Γερμανοί τους πιο νέους και τους καλύτερους του χωριού, χωρίς να λείπουν και οι ηλικιωμένοι και μαζί με αυτούς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Ζαχαρία Χριστοδουλάκη. Τους συγκεντρώνουν μπροστά από το χώρο  που είναι σήμερα το Μνημείο των θυμάτων, 13 Αυγούστου 1944, πρωινό. Και όμως η ώρα εκείνη και η μέρα η τραγική δεν ήταν το τέλος του θανατικού. Εκτός από τους είκοσι που εκτέλεσαν μέσα στο χωριό, κάτω από τα βλέμματα των δικών τους, πήραν και άλλους δεκαπέντε Σαρχιανούς, για να τους κάνουν αρχικά υποζύγια και ομήρους στην επιδρομή αυτών των ημερών που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τους οδηγούν στα Ανώγεια για να μεταφέρουν ότι άρπαζαν και έκλεβαν ως τις 22 Αυγούστου, όπου για να τους κλείσουν το στόμα για όσα είδαν και άκουσαν, τους εκτελούν στα Σίσαρχα, στην άκρη μιας απότομης μικρής ρεματιάς.

Ήταν η δεύτερη εκτέλεση που υφίστανται μέσα στον Αύγουστο του ΄44 οι άνθρωποι του Σάρχου. Ο δραματικός λοιπόν απολογισμός ήταν, είκοσι μέσα στο χωριό- αόρατη στήλη θυσίας στην καρδιά του- και δεκαπέντε ακόμα από τους ανθρώπους του στα Σίσαρχα, που ακολούθησαν το μαρτυρικό δρόμο των πρώτων. Κι είναι ακόμα κοντά σ΄ αυτούς άλλος ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους του χωριού, πατριώτης και ευεργέτης, ο Νικήτας Γεωργίου Στρατάκης που εκτελέστηκε στην Αγιά στις 19-8-1942. Ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς.

Χάνεται ο Γεώργιος Γεπεσάκης στις μέρες της μάχης της Κρήτης.

Σκότωσαν και έγδαραν τον 75άχρονο πολεμιστή Ζαχαριάδη Μιχάλη, το νεώτερο Δασκαλογιάννη. Να προστεθούν ακόμη τρεις, σε όλους αυτούς, που έπεσαν στην Αλβανία στο έπος του ΄40.

Πιστεύουμε ότι η αναλογία με τον πληθυσμό του χωριού μας είναι μεγάλη. Μεγάλη και η προσφορά και η θυσία του Σάρχου στον αγώνα για την ελευθερία και την τιμή της Κρήτης, της χώρας μας. Τους χάσαμε, σπάραξε η καρδιά μας, η ζωή μας σημαδεύτηκε, ο αποκεφαλισμός του χωριού και η διακοπή της συνέχεια των γενεών έχει συνέπειες που παρά τις προσπάθειές μας τις πληρώσαμε ακριβά και ίσως ακόμα πληρώνουμε. […]

Πηγή: egolpion

*

—————————————————————————————————————————————————————————————-

*

Ανώγεια Κρήτης: Δυο λόγια, εικόνες και τραγούδια για μια μεγάλη Ιστορία

Πηγές: Ελεύθερη Ελλάδα ( Αριστερή Διέξοδος )

Ανώγεια-μνημείο πεσόντων
Άγαλμα αφιερωμένο στα ολοκαυτώματα των Ανωγείων, τους πεσόντες του αγώνα. Η εντολή του Μίλλερ, στρατηγού των Ναζί κατακτητών στην Κρήτη για «ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ» του χωριού είναι γραμμένη στα Ελληνικά, τα Γερμανικά και τα Αγγλικά. Τούτος ο τόπος δεν ξεχνά…
.
Την Πέμπτη 25 Ιούλη 2013, ανεβήκαμε στον Ψηλορείτη της Κρήτης για να παραστούμε στις εκδηλώσεις των Υακινθείων 2013 και φυσικά περάσαμε από τα Ανώγεια. Στα πλαίσια μιας ανάρτησης, ούτε η ιστορία, ούτε η σημερινή κατάσταση αυτού του μοναδικού τόπου μπορούν να αναλυθούν. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια γεύση, ένα κίνητρο για περαιτέρω μελέτη καθώς και λίγα στοιχεία. Να πούμε δηλαδή δυο λόγια, να δείξουμε λίγες εικόνες και να ακούσουμε μερικά τραγούδια για μια μεγάλη Ιστορία
.

Το ολοκαύτωμα 

Κορυφαίο γεγονός της Αντίστασης του αγωνιζόμενου λαού των Ανωγείων, υπήρξε η καταστροφή και ισοπέδωση του χωριού του.

Τον Αύγουστο του 1944 πραγματοποιήθηκε το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων (1822, 1867, 1944).

Άρχισε τη 13η Αυγούστου και κράτησε μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται εγχάρακτη η διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης.

.
“…Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου.”
Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ
.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανοκατοχής τα Ανώγεια αναδείχτηκαν σαν ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα παραδείγματα συνεχούς αντιστασιακής παρουσίας.
Τους Ανωγειανούς διέκρινε η εσωτερική ενότητα, η οργάνωσή τους, η αυτοπειθαρχία τους και η αποφασιστικότητά τους.
Το «πρακτικό» που υπέγραψαν στις 15 Αυγούστου 1941 για τη συγκρότηση αντιστασιακής Οργάνωσης που η ουσιαστική ύπαρξή της ανέτρεχε από τις πρώτες μέρες του Ιούνη, μπορεί να είναι η πρώτη πράξη σ’ ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη, που εξέφραζε την αυθόρμητη συλλογική απόφαση των κατοίκων μιας περιοχής, να αντισταθούν κατά των δυνάμεων του φασισμού.
Να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 1942 υπεγράφησαν άλλα δυο πρακτικά.
.
Το Σεπτέμβριο του 1941 αποφασίστηκε η δημιουργία ένοπλης ομάδας που ονομάστηκε Ανεξάρτητη Ομάδα Ανωγείων (ΑΟΑ) με λημέρι την Κορακόπετρα και αρχηγό μια ηρωική μορφή, τον ΕΝΩΤΙΚΟ Γιάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη.
Με την καθοδήγηση του τα Ανώγεια γίνονται κέντρο όχι της τοπικής αντίστασης, αλλά παγκρήτιο κέντρο αντίστασης κατά των Γερμανών, σε στενή συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις.
Η εξόντωση του Στεφανογιάννη γίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή στόχος των Γερμανών.
.

Σε επίσκεψή του (Σεπτ. 1942) ο εκπρόσωπος του συμμαχικού Στρατηγείου και αργότερα αρχηγός της μυστικής συμμαχικής αποστολής αντ/ρχης Νταμπάμπιν «έμεινεν έκπληκτος από την ενθουσιώδη φιλοξενία και το ενωμένο μέτωπο που παρουσίαζαν οι παπάδες, γιατροί, αξιωματικοί, κομμουνιστές και οι γέροντες του χωριού, κάτω από την αρχηγία του Ιωάννη Δραμουντάνη». ΄

.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανωγειανής αντίστασης σε όλο το νησί επιβεβαιώνει και η ίδια η διαταγή ισοπέδωσης των Ανωγείων από το Στρατηγό Διοικητή Κρήτης Βάλτερ Μίλερ, καθώς ξεκινάει με τη φράση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της Αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη (και συνεχίζει για να αιτιολογήσει τη βάρβαρη πράξη του «και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή βρήκαν άσυλο και προστασία αντάρτες διαφόρων ομάδων και επειδή διήλθον οι απαγωγείς του Κράϊπε διατάσσομεν την ισοπέδωσιν τούτων και την εκτέλεσιν παντός Άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθή εντός του χωριού και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».)

Ο Μίλερ, ανέφερε σε κάποια ώρα της «εξουσίας» του, στη μαύρη Κατοχή:

«εγώ θα κάμω τους Κρητικούς να φοβούνται, περισσότερο τους Γερμανούς από ότι εμείς τους αντάρτες.

Μέχρι σήμερα μιλούσε η γλώσσα.

Από τώρα κι έπειτα, θα μιλήσει το πολυβόλο.

Θα γίνουν πολλές χήρες και θα καούν χωριά καινούργια».

Και το απέδειξε, εκδικούμενος για την αντίσταση της Κρήτης και για τον Κράϊπε…

.
Η πρώτη επίσκεψη των Γερμανών στα Ανώγεια θα γίνει το χειμώνα του 1942. 
Με δυο τάγματα κυκλώνουν το χωριό και προχωρούν σε συλλήψεις.
Το χειμώνα αυτό φιλοξενήθηκαν στα Ανώγεια πολλά μέλη αντιστασιακών οργανώσεων και παραγόντων από άλλες περιοχές. Ακολουθούν κρίσιμες συσκέψεις στην Κορακόπετρα, τον Απρίλη και το Μάιο του 1942, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των αντιστασιακών οργανώσεων της Κρήτης.
.
Παρά τις εκτελέσεις και τις βάρβαρες ενέργειες σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού οι εντολές για αγγαρείες δεν θα περάσουν.
.
Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η αντίσταση στην Κρήτη ήταν ενωμένη, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, οι Άγγλοι με το δικό τους γνωστό τρόπο, του «διαίρει και βασίλευε», διασπούν την αντίσταση.
Οι εξελίξεις αυτές δεν άφησαν ούτε τα Ανώγεια ανεπηρέαστα.
Το Μάιο του ΄43 δημιουργούνται δυο οργανώσεις στα Ανώγεια, η ΕΟΚ και το ΕΑΜ.
Όμως, παρά τη διάσπαση, οι δυο οργανώσεις θα βρουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωση του ΕΑΜ ανασυγκροτείται, ιδρύοντας την επιμελητεία του Αντάρτη, ενώ παράλληλα οργανώνεται η ΕΠΟΝ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ.
.

Το καλοκαίρι του ΄43, ένα χρόνο πριν από το μεγάλο Ολοκαύτωμα, θα προηγηθεί ένα μικρότερο, δείχνοντας τις προθέσεις και τις διαθέσεις των Γερμανών απέναντι στους Ανωγειανούς.

Θα καταστρέψουν τα σπίτια 8 Ανωγειανών πατριωτών που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις αγγαρείες τους.

Το τοπικό ΕΑΜ αντιδρά αμέσως. Για να κρατήσει ψηλά το ηθικό των κατοίκων αποφασίζει την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, επιστρατεύοντας όλους τους μάστορες της περιοχής, αξιοποιώντας την εθελοντική εργασία των κατοίκων.

.
Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, αποφασίζεται η δημιουργία ένοπλου τμήματος με αρχηγό τον Γιάννη Ποδιά και λημέρι την περιοχή Τσουνιά.
Να σημειωθεί ότι το ένοπλο τμήμα του μόνιμου ΕΛΑΣ Ρεθύμνου με λημέρι τις Αραβάνες είχε καθοδηγητή τον Ανωγειανό Γεώργιο Χαρ. Σμπώκο.
Τρείς μήνες αργότερα η ΑΟΑ κυκλοφορεί προκήρυξη στο Μυλοπόταμο και το Μαλεβίζι στις οποίες κατέγραφε τις νίκες των συμμάχων στην Αφρική και το ρωσικό μέτωπο.
Η ενέργεια αυτή κινητοποιεί ακόμα περισσότερο τους κατακτητές, έχοντας πλέον ένα και μοναδικό στόχο, το Στεφανογιάννη, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους και την προηγούμενη δράση του.
Το Φεβρουάριο του 1944 θα κυκλώσουν το χωριό και θα τον συλλάβουν.
Όταν ειδοποιήθηκε ήταν αδύνατον να διαφύγει.
Αφού τον συλλάβουν, συγκαλούν έκτακτο στρατοδικείο και λίγο αργότερα, παρά την προσπάθεια να δραπετεύσει, τον εκτελούν.
.
Η απώλεια για την Κρητική Αντίσταση είναι πολύ μεγάλη.
Η είδηση μεταδίδεται αστραπιαία από τους Γερμανούς σε όλη την Κρήτη, με ειδικά δελτία ενημέρωσης, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να κάμψουν το ηθικό των αντιστασιακών οργανώσεων.
Η μοίρα όπως πάντα έπαιξε το δικό της παιγνίδι.
Ο αξιωματικός που διέταξε την εκτέλεσιν του αειμνήστου Στεφανογιάννη μόλις επέστρεψε στο γραφείο του βρήκε ένα τηλεγράφημα που ανέφερε ότι συνεπεία βομβαρδισμού κατέρρευσεν η οικία του εν Γερμανία και εφονεύθη η μοναδική 16ετής κόρη του».
.
Ο θάνατος του Στεφανογιάννη, δυναμώνει ακόμα περισσότερο την ανωγειανή αντίσταση.
Στον τιμόνι τον διαδέχτηκε ένας ψύχραιμος, συνετός και αποφασιστικός άνδρας ο Χριστομιχάλης Ξυλούρης, που διαχειρίστηκε ίσως τις πιο δύσκολες καταστάσεις των χρόνων της Κατοχής.
(Οπως:
Η απαγωγή του Κράιπε,
η απαγωγή του στυγερού Αναστάση Συμεωνίδη,
το παγκρήτιο σαμποτάζ της 23ης Ιουλίου 1944,
το σαμποτάζ της Δαμάστας,
το ολοκαύτωμα των Ανωγείων,
η μάχη της Μύθιας και των Αξιπέτρων,
η μάχη της Φοινικιάς,
η παράδοση του Ηρακλείου,
ήταν μερικές από τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Αρχηγός της Α.Ο.Α. Χριστομιχάλης Ξυλούρης).
.
Την ώρα που οι Ανωγειανοί είναι αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι πλέον για όλα, τον Απρίλη του ΄44 στις Αρχάνες, μια ομάδα ανταρτών με άγγλους κομάντος, θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη απαγωγή που έγινε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την απαγωγή του υποστράτηγου Κάρλ Φον Κραϊπε, διοικητή της 22ης Γερμανικής Μεραρχίας.
Και σε αυτό το γεγονός η συμβολή της τοπικής αντίστασης είναι καθοριστική με το πέρασμα του στρατηγού μέσα από το χωριό.
.
Ο βασικός πρωταγωνιστής της απαγωγής, Άγγλος ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ θα πει:
«Η αντάρτικη ομάδα των Ανωγείων μας έκρυψε, μας προστάτεψε και μας οδήγησε χωρίς κανένα φόβο.
Θυμάμαι τον Κώστα Κεφαλογιάννη, τον Κουντόκωστα, ήταν ένα λαμπρό παλικάρι.
Ο Γεώργιος Τυράκης από το Φουρφουρά και εγώ ήρθαμε με ένα γερμανικό αμάξι στο Μυλοπόταμο.
Πρωί-πρωί ανεβήκαμε στα Ανώγεια με τα πόδια και όλοι οι χωριανοί μάς γύριζαν την πλάτη -λόγω των γερμανικών στολών- με πολύ εχθρικό τρόπο.
Οι γυναίκες έκλειναν με δύναμη τα μπατσούρια και φωνάζανε, «ήρθαν τα μαύρα βούγια στα σπαρτά».
Το βράδυ στα Ανώγεια, κρυφτήκαμε στο σπίτι της παπαγιάννενας-Σκουλά.
Ο παπα-Γιάννης ήταν στην Μέση Ανατολή, μαθαίνοντας να πηδάει με αλεξίπτωτο.
Χρυσοί άνθρωποι κι αυτοί.
Οι Ανωγειανοί ήταν όλοι υπέροχοι, από την αρχή μέχρι το τέλος».
.
 Στο μεταξύ οι κάτοικοι του χωριού βιώνουν το γερμανικό φασισμό, με τις απανωτές επισκέψεις ενός αδίστακτου Γερμανού λοχία του Γιόζεφ Ολενχάουερ,
Σήφη, τον ονόμαζαν οι ντόπιοι, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τους Ανωγειανούς, μέσα από εξευτελισμούς και αγγαρείες.
Ο ρόλος του Ολενχάουερ δεν ήταν μόνο να εκβιάζει και να απειλεί.
Κατέγραφε την μορφολογία του εδάφους και υπέβαλε έκθεση στην κεντρική διοίκηση, με ποιο τρόπο θα κυκλώσουν το χωριό.
Αυτό δείχνει ότι οι Γερμανοί πολύ νωρίτερα από τις 13 Αυγούστου του 1944 είχαν βάλει ως στόχο να κάψουν τα Ανώγεια.
.
Σε μια από αυτές του τις αγγαρείες πήρε μαζί του γυναίκες και γέρους.
Η απόφαση από το τοπικό γραφείο του ΕΑΜ, για να χτυπηθούν οι Γερμανοί είχε παρθεί από καιρό. Και η ώρα αυτή είχε φτάσει.
Με επικεφαλής μια ηρωική μορφή της ΕΑΜΙΚΗΣ και ΕΛΑΣΙΤΙΚΗΣ αντίστασης το Μανώλη Μανουρά ή Σμαϊλομανώλη μια αποφασισμένη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, στις 7 Αυγούστου στη θέση Σφακάκι, χτυπάει τους Γερμανούς.
Απελευθερώνει τις γυναίκες τα παιδιά.
Οι αντάρτες εκτελούν στη συνέχεια το λοχία Ολενχάουερ και τους συνοδούς του, μετά από έκτακτο στρατοδικείο στα Τσουνιά.
Της Μάχης στο Σφακάκι, προηγήθηκε η καθοριστική ενέργεια, από Ανωγειανούς ΕΛΑΣΙΤΕΣ της αρπαγής από τους χωροφύλακες 13 πυροβόλων όπλων που θα τα μετέφεραν στο Φρουραρχείο των Γερμανών στο Γενί Γκαβέ. Με τα όπλα αυτά θα δοθεί η Μάχη στο Σφακάκι.
.
Την επόμενη ακριβώς μέρα, στις 8 Αυγούστου του 1944, η ΑΟΑ Ψηλορείτη με επικεφαλής το Νίκο Σταυρακάκη ή Αεροπόρο, θα πραγματοποιήσει μια από τις σημαντικότερες αντιστασιακές ενέργειες στην Ελλάδα και την Κρήτη κατά των Γερμανών, το Σαμποτάζ της Δαμάστας.
Στο σαμποτάζ πήραν μέρος και έξι Ρώσοι.
Εκεί θα τραυματιστεί βαριά ο Νταμακομανόλης Σπιθούρης, μια εμβληματική μορφή της Κρητικής Αντίστασης.
Θα περιπλανηθεί σε όρη και βουνά, τρύπες και σπηλιάρια, όμως, παρά το κυνηγητό των Γερμανών θα σταθεί όρθιος, θα επιζήσει.
.
Το σύνολο των απωλειών του εχθρού και στις δύο παραπάνω δράσεις ήταν τουλάχιστον 60 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.
Για τα Ανώγεια ξημέρωναν δύσκολες μέρες.
Ο Χριστομιχάλης Ξυλούρης, έμπειρος μαχητής και άξιος Αρχηγός των ανδρών της Ανωγειανής ομάδος περίμενε τις δυσάρεστες εξελίξεις.
.
Η γερμανική διοίκηση θα εφαρμόσει τη γνωστή συνταγή των ΕΣ-ΕΣ, ξερίζωμα, ολοκαύτωμα, ισοπέδωση σε όσους πήγαιναν κόντρα στα σχέδια της Άριας Φυλής.
Πίστεψαν ότι με το κάψιμο του χωριού θα έκαιγαν και τη αντίσταση των Ανωγειανών, πίστεψαν ότι με την ισοπέδωση θα ισοπέδωναν την τόλμη και την αποφασιστικότητα τους, πίστεψαν ότι με το ξερίζωμα τους, θα ξερίζωναν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Διαψεύστηκαν και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
.
Την νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου 1944 τρία γερμανικά τάγματα ενισχυμένα με όλμους και με την υποστήριξη πυροβολικού, του 65ου Συντάγματος μεταφέρθηκαν με 30 αυτοκίνητα στα Σίσαρχα, πέντε χιλιόμετρα πριν τ΄ Ανώγεια με διοικητή τον ταγματάρχη Μάρτεν.
Οι Ανωγειανοί σκοποί αντιλήφθηκαν τους γερμανούς και με το σύνθημα «Τράγοι στ΄ αμπέλια», ειδοποίησαν τους κατοίκους και όλοι οι άντρες που βρίσκονταν στο χωριό έφυγαν προς τα βουνά.
Μαζί πρόλαβαν και έφυγαν πολλά γυναικόπαιδα.
Οι Γερμανοί έφτασαν με τα πόδια στ’ Ανώγεια, τα κύκλωσαν με διπλό κλοιό και εγκατέστησαν φυλάκια στους γύρω λόφους.
Όταν άρχισε να ξημερώνει οι γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εισβάλουν στο χωριό από διάφορες κατευθύνσεις πυροβολώντας στο αέρα για εκφοβισμό.
Ύστερα συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους στην πλατεία Αρμί.
Στη συνέχεια μια διμοιρία μηχανικού και καταστροφών άρχισε το κάψιμο και την ανατίναξη των σπιτιών με εκρηκτικές ύλες. Τα σύννεφα καπνού της καταστροφής ήταν ορατά από πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Το 3ο Ολοκαύτωμα είναι πια μια σκληρή πραγματικότητα.
Για 24 μερόνυχτα, καίνε, γκρεμίζουν, ανατινάζουν και εκτελούν ανήμπορους και παράλυτους, που δεν μπορούσαν να φύγουν.
Περίπου 2.500 γυναικόπαιδα παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς,
τον ίδιο δρόμο που είχαν πάρει και πρόγονοι τους, το 1822 και το 1867.

*

*

Ο Καζαντζάκης καταγράφει την Ναζιστική κτηνωδία
Τον Ιούλιο του 1945, ένα σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφή των Ανωγείων από τους Γερμανούς Ναζιστές, ο Νίκος Καζαντζάκης θα επισκεφθεί τ’ Ανώγεια, ως υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής για τη διαπίστωση των Γερμανικών ωμοτήτων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κρήτη. Μετά από εντολή της κυβέρνησης και με τη βοήθεια των I. Κακριδή, I. Καλιτσουνάκη και Κ. Κουτουλάκη κατέγραψε το χρονικό της καταστροφής.
Στην σχετική έκθεση του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Την 13ην οι Γερμανοί συμπληρώσαντες την κύκλωσιν, εισήλθον εις τα Ανώγεια και διέταξαν τους υπολειφθέντας κατοίκους (θα ήσαν περί τα 1500 γυναικόπαιδα) να αναχωρήσουν εντός ημισείας ώρας προς την κατεύθυνσιν του Γενή-Καβέ, οπόθεν να διασκορπισθούν εις τα διάφορα χωρία της Ρεθύμνης.

Μετά ταύτα, προέβησαν εις Ολοκαύτωμα, γενικήν λεηλασίαν του χωρίου, πλουσιωτάτου εις κτηνοτροφικά και εριουργικά προϊόντα. Μετά την δήλωσιν εκάστη οικία εκαίετο πρώτον και έπειτα ανετινάσσετο δια δυναμίτιδος.

Κάθε νύκτα οι Γερμανοί απεσύροντο εις τα Σείσαρχα και την πρωϊαν επανήρχοντο.

To μέγεθος της λεηλασίας θα κατανόηση κανείς, όταν λάβη υπ’ όψιν ότι αυτή διήρκεσεν από της 13 Αυγούστου μέχρι της 5 Σεπτεμβρίου. Κατά την διάρκειαν της διαρπαγής οι Γερμανοί εφόνευσαν εντός του χωρίου τον Γ. Σπιθούρην, μη δυνηθέντα ν’ αποχωρήση μετά των άλλων κατοίκων, επίσης τους παραλύτους εξαδέλφους Κωνστ. και I. Ξυλούρην (ή Κίτρη), και τον υπέργηρον Νικ. Αεράκην, εις τας αγκάλας του οποίου έθεσαν, μετά την εκτέλεσιν, δεξιά και αριστερά τα πτώματα δύο χοίρων προς χλευασμόν.

Δύο αδελφαί, η χήρα Εμμ. Καλλέργη και η χήρα Εμμ. Καβλέντη, η χωλή Ειρήνη Καραϊσκου και η Ευαγγ. Ιω. Πασπαράκη, αρνηθείσαι ν’ αποχωρήσουν και προτιμήσασαι τον θάνατον απέθανον καείσαι και καταχωθείσαι έπειτα υπό τα ερείπια των ανατιναχθεισών οικιών των.
Επίσης οι Γερμανοί εφόνευσαν τον εκ τραύματος της κεφαλής παράφρονα Εμμ. I. Σαλούστρον.
Πολλοί άλλοι εφονεύθησαν εις τα πέριξ.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν και τα 4 τυροκομεία της περιοχής και απήγαγον τα ποίμνια των κατοίκων όσα δεν ηδυνήθησαν να συμπαραλάβουν, τα εφόνευσαν.
Σήμερον από τας 940 οικίας των Ανωγείων δεν έχει απομείνει ούτε μία, το νεόδμητον σχολείον ανετινάχθη, αι 3 εκκλησίαι, τας οποίας οι Γερμανοί είχον μεταβάλει εις σταύλους, έχουν επίσης υποστή ζημίας εκ των πέριξ ανατινάξεων.
Η επίσημος κατάστασις της Νομαρχίας Ρεθύμνης αναφέρει I 17 Ανωγειανούς εκτελεσθέντας κατά την περίοδον της κατοχής»…

*

*

Η Ιστορία της αντίστασης κρατά από χρόνια

Το Μάιο του 1822, στη θέση Σκλαβόκαμπος Μαλεβιζίου, οι Ανωγειανοί νίκησαν τους Τούρκους, με αρχηγό τους το Βασίλη Σμπώκο.

Το γεγονός όμως αυτό, στάθηκε αφορμή και στις 14 Ιουλίου του 1822, ο Σερίφ Πασάς που βρήκε το χωριό ερημωμένο, με τους κατοίκους του να πολεμούν στη Μεσσαρά, το υπέβαλε σε λεηλασία και πυρπόληση.

.
Λίγο πριν από την επανάσταση του 1866, τελέστηκε στα Ανώγεια η συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων των οπλαρχηγών της Ανατολικής Κρήτης.
Το ίδιο έτος, τρεις Ανωγειανοί άνηκαν στους πεσόντες του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, με το οποίο ηρωικά αποκρούστηκε η απόπειρα κατάληψής του από τον Σερίζ πασά. Σήμερα οι κάτοικοι των Ανωγείων, θεωρούν ως πυρπολητή της Μονής Αρκαδίου, τον Εμμανουήλ Σκουλά και όχι τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη, στον οποίο έχει ευρέως έκτοτε αποδοθεί η πράξη.
.
Το 1867 ο Ομέρ πασάς κατέλαβε τ’ Ανώγεια και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Ρεσίζ πασάς προέβη στην πυρπόλησή τους, δεύτερη φορά στην ιστορία του χωριού και 45 μόλις χρόνια μετά από την πρώτη. Οι κάτοικοι των Ανωγείων έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1897 καθώς και στους υπόλοιπους απελευθερωτικούς αγώνες.

*

*

Το Τραγούδι και ο Πολιτισμός συντρόφευαν το χωριό στα πιο δύσκολα χρόνια

Χάρη στο σεβασμό και την αγάπη που αποδίδουν οι Ανωγειανοί στην πολιτιστική κληρονομιά, στα ήθη και στα έθιμά τους, τα Ανώγεια θεωρούνται το επίκεντρο του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Από την περιοχή αυτή κατάγονται οικογένειες με σημαντική προσφορά στην Κρητική και στην ευρύτερη Ελληνική παράδοση.

Ο Νίκος Ξυλούρης, τα αδέλφια του, Αντώνης (Ψαραντώνης) και Γιάννης Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Μανώλης Πασπαράκης αποτελούν μόνο ένα δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής σποράς των Ανωγείων στον σύγχρονο και παγκόσμιο πολιτισμό.

.
Όπως ξέρουμε εξάλλου, η «Ξαστεριά», το οποίο και ταυτίστηκε με τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, τον αγώνα ενάντια στην Αμερικανοκινούμενη Χούντα, ήταν ένα τραγούδι ριζίτικο το οποίο πρωτοτραγούδησε σε πλατύ κοινό ο Νίκος Ξυλούρης στην «Λύδρα» τις πρώτες μέρες της δικτατορίας. Λίγα τραγούδια για το Ολοκαύτωμα του ’44.

.

Ο άντρας κάνει τη γενιά κι οχι η γενιά τον άντρα…

.

*

—————————————————————————————————————————————————————————————-

*

Σκέψεις, κουβέντες, συζητήσεις

>>>

Τότε που οι ναζί σκορπούσαν το θάνατο στα χωριά της Βιάννου

by Μάριος Μ. 11:05am, Saturday September 16 2006
topics: History – Theory

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου (14/9/2006). Μια ιστορική καταγραφή του Αντ/χη Πεζικού ε.α. Γεωργίου Κάββου “Γερμανοϊταλική Κατοχή και Αντίσταση στην Κρήτη”.

Τότε που οι ναζί σκορπούσαν το θάνατο στα χωριά της Βιάννου
Στη μνήμη των εκτελεσθέντων

Η εκτέλεση των πατριωτών

Η ιστορική καταγραφή από τον Γεώργιο Κάββο

Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια η επαρχία Βιάννου άρχισε να πληρώνει το σκληρό τίμημα της πατριωτικής αντίστασης των κατοίκων της στους ναζί κατακτητές. Άρχιζαν οι εκτελέσεις και η καταστροφή των χωριών της.

Ως φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς παραθέτουμε σήμερα την ιστορική καταγραφή του Αντ/χη Πεζικού ε.α. Γεωργίου Κάββου “Γερμανοϊταλική Κατοχή και Αντίσταση στην Κρήτη”.

Για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ο αείμνηστος Γεώργιος Κάββος γράφει:

Η 14η Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Τρίτη, εορτή του Τιμίου Σταυρού, ήταν η αρχή των εκτελέσεων κατοίκων της Επαρχίας Βιάννου από τους Γερμανούς. Το 3ο Τάγμα του 65ου Συντάγματος της 22ης Μεραρχίας με Διοικητή τον Ταγματάρχη Μάρτεν έφθασε από την Άνω Βιάννο στη θέση Σελί και από εκεί κατανεμήθηκαν σε αποσπάσματα Λόχων και Διμοιριών προς τα χωριά της Επαρχίας. Ένα τμήμα έφθασε στο χωριό Κεφαλόβρυση, όπου συνέλαβε 18 κατοίκους, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Κοινότητας, και τους εξετέλεσαν, ενώ συγχρόνως πυρπόλησαν τα σπίτια του χωριού.

Οι εκτελεσθέντες ήσαν:

Βασ. Ιωάν. Βαρδάκης, Εμμ. Στ. Βραχνάκης, Αριστ. Στ. Βραχνάκης, Αριστ. Κων. Βραχνάκης, Στυλ. Γεωργ. Βραχνάκης, Ματθαίος Βραχνάκης, Νικ. Ματθ. Βραχνάκης, Εμμ. Κων/νου Γιαλαδάκης, Εμμ. Παν. Κικάκης, Ζαχ. Παν. Κικάκης, Ιωαν. Βασ. Κικάκης, Χριστ. Ιωάν. Κοντάκης, Ιωάν. Εμμ. Καρακωνσταντάκης, Γεωργ. Εμμ. Δασκαλάκης, Κων. Γεωργ. Κουνδουράκης, Εμμ. Γεωργ. Κουνδουράκης, Νικ. Εμμ. Κουνδουράκης, Νικ. Εμμ. Λουλάκης, Ιωάν. Στ. Λουλάκης.

Επίσης σκότωσαν με ξιφολόγχη στο κρεβάτι του το γέροντα Εμμ. Γ. Κοντάκη. Στο Μετόχι του χωριού Αργουλίδα την ίδια μέρα οι Γερμανοί βρήκαν μόνα τους τα μικρά παιδιά Στυλιανό 12 χρόνων, τη Μαρία 8 και την Ευαγγελία 6 χρόνων. Αφού τα βασάνισαν, βγάζοντάς τους τα νύχια και τρυπώντας τις φτέρνες των ποδιών τους με ξιφολόγχη, για να τα κάμουν να μαρτυρήσουν πού βρίσκεται ο πατέρας τους και οι αντάρτες, τα έσφαξαν.

Στο χωριό Πεύκος οι Γερμανοί, που είχαν διανυκτερεύσει εκεί το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 1943 συγκέντρωσαν τους κατοίκους και συνέλαβαν 13 άνδρες τους οποίους εξετέλεσαν και ήσαν οι:

Πρόεδρος της Κοινότητας Χαρ. Τσαγκαράκης, δάσκαλος Αριστ. Μηλιαράκης, που βρέθηκε με κομμένο το κεφάλι, Νικ. Σωμαράκης, εκτελέστηκε με ξιφολόγχη, Χαρ. Ε. Παπαδημητρόπουλος, Μαρία Παπαδημητροπούλου, Αλεξ. Μηλιαρονικολάκης, Αικατερίνη Μηλιαράκη, Εμμ. Ι. Παπαδημητρόπουλος, Χαρ. Ι. Βαρδάκης, Αικατ. Αθ. Παπαδημητροπούλου, Ιωαν. Ε. Καρακωνσταντάκης, Ελευθ. Γ. Βασιλάκης, Εμμ. Γ. Μαργαριτάκης, Εμμ. Σωμαράκης, εκτελέστηκε με ξιφολόγχη, Εμμ. Ν. Κονσολάκης.

Μετά τις εκτελέσεις έβαλαν φωτιά κι έκαψαν 80 σπίτια και τις γύρω αγροικίες.

Στη θέση Λυγιά εκτελέστηκαν η Ελένη Γ. Μαρή και ο γιος της 7 χρόνων.

Στο χωριό Αμιρά ο διοικητής του Γερμανικού τμήματος, που είχε διανυκτερεύσει εκεί, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους άνδρες από εκείνους, που είχαν διανυκτερεύσει στις γύρω περιοχές του χωριού, μόλις ξημέρωσε, ανάγκασε έναν από τους κατοίκους να φωνάξει δυνατά και να ακουστεί στις γύρω χαράδρες. “Αμυριώτες να γυρίσετε στο χωριό, γιατί, εάν δεν γυρίσετε, θα καεί το χωριό, όπως ο Πεύκος και η Κεφαλόβρυση”. Όταν οι άνδρες του Αμυρά, που είχαν διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο, άκουσαν τα λόγια αυτά, ξέροντας ότι την προηγούμενη μέρα οι Γερμανοί άφησαν ελεύθερους τους άνδρες του χωριού Αγίου Βασιλείου, πήραν τη μοιραία απόφαση και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η απόφαση αυτή αποδείχτηκε ότι ήταν επιπόλαια και παράλογη, γιατί, αφού είχαν σωθεί, έπρεπε να περιμένουν μερικές μέρες να δουν την εξέλιξη της καταστάσεως κι έτσι θα αποφευγόταν η μεγαλύτερη θυσία που συνέβη ίσως ποτέ.

Όταν ο Γερμανός επικεφαλής αντιλήφθηκε ότι πολλοί άνδρες είχαν επιστρέψει, διέταξε και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην εκκλησία Άγιος Γεώργιος.

Μόλις συγκεντρώθηκαν, αφού οι Γερμανοί τους κύκλωσαν με τα ταχυβόλα στα χέρια, διέταξαν τους 100 περίπου άνδρες να βγουν από την εκκλησία, τους τοποθέτησαν σε φάλαγγα και με ισχυρή συνοδεία, που αποτέλεσε τετράπλευρο, τους οδήγησαν στην κοντινή θέση Μελιανά Αμπέλια. Τη μετακίνηση των ανδρών παρακολούθησαν τα γυναικόπαιδα, που βγήκαν από την εκκλησία.

Οι Γερμανοί, αφού χώρισαν τους άνδρες σε τρεις ομάδες, τους τοποθέτησαν σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής Μελιανά Αμπέλια και στις 10 π.μ. άρχισε τμηματικά η εκτέλεσή τους που κράτησε μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τα γυναικόπαιδα που παρακολουθούσαν τις εκτελέσεις με κλάματα και φωνές απελπισίας, προσπαθούσαν να σώσουν τους ανθρώπους τους, χωρίς να κατορθώσουν να συγκινήσουν τα γερμανικά κτήνη.

Οι εκτελεσθέντες κάτοικοι του χωριού Αμιρά ήσαν:

Ιωάννης Αντωνάκης, Γεωργ. Ανεστασάκης, Εμμ. Γεωργ. Ανεστασάκης, Σταύρος Αντωνογιαννάκης, Ματθ. Βασιλακάκης, Ταγμ/ρχης Χωρ/κής ε.α. Γεωργ. Νικ. Βασιλάκης, Μύρων Νικ. Βασιλάκης, Γεωργ. Σ. Βερυκοκάκης, Μύρων Νικ. Βασιλάκης, Γεωργ. Σ. Βερυκοκάκης, Μύρων Α. Βερυκοκάκης, προϊστάμενος ΤΤΤ Βιάννου, Πολ. Βερυκοκάκης, Νικολ. Βερυκοκάκης, Ιωαν. Π. Βερυκοκάκης, Ματθ. Π. Βερυκοκάκης, Εμμ. Ιωαν. Βαρδιατζάκης, Ιωαν. Μιχ. Βερυκάκης, Γεωργ. Κων. Βαρδάκης, Χαριδ. Βαρδάκης, Ιωαν. Γεωργιανάκης, Ματθ. Γεωργιανάκης, Νικ. Γεωργιανάκης, Αντων. Γεωργιανάκης, Εμμ. Γρισπολάκης, Ματθ. Γιωγκάκης, Εμμ. Δασκαλάκης, Ιωαν. Στ. Δασκαλάκης, Αποσ. Εμμ. Μαθιουδάκης, Εμμ. Αποσ. Μαθιουδάκης, Μιχ. Αθαν. Μαθιουδάκης, Στυλ. Μακρυγιωργάκης, Γεωργ. Εμμ. Μικρογιαννάκης, Γεωργ. Μιχ. Μικρογιαννάκης, Εμμ. Μικρογιαννάκης, Ιωαν. Βασ. Μακρυγιωργάκης, Εμμ. Δημ. Μπαριτάκης, Νικηφ. Πυροβολάκης, Γεωργ. Νικ. Παπαδάκης, Ματθ. Μπαντουβάκης, Μάρκος Ραπτάκης, Γεωργ. Εμμ. Ραπτάκης, Εμμ. Γεωργ. Ραπτάκης, Σοφοκλής Γεωργ. Ραπτάκης, Μιχ. Νικ. Ραπτάκης, Εμμ. Βασ. Ραπτάκης, Κων/νος Νικ. Ραπτάκης, Μιχ. Ραπτάκης, Γεωργ. Μιχ. Ραπτάκης, Βασ. Ραπτάκης, Δημ. Παντουβάκης, Αριστ. Νικ. Συγγελάκης, Ιωαν. Νικ. Συγγελάκης, Νικόλαος Συγγελάκης, Παύλος Νικ. Συγγελάκης, Σταύρος Δασκαλάκης, Δημ. Ηλιάκης, Μιχ. Π. Ηλιάκης, Ματθ. Νικ. Ηλιάκης, Αθαν. Μ. Ηλιάκης, Ιωαν. Αρ. Ηλιάκης, Κων/νος Σ. Ηλιάκης, Εμμ. Ηλιάκης, Αριστ. Ηλιάκης, Ελευθ. Αριστ. Ηλιάκης, Πέτρος Αριστ. Ινιωτάκης, Νικολ. Ιωαν. Ινιωτάκης, Ιωαν. Αριστ. Ινιωτάκης, Μιχ. Ιωαν. Ινιωτάκης, Εμμ. Μιχ. Κρεβατιανάκης, Ιωαν. Νικ. Κρεβατιανάκης, Εμμ. Καρακωνσταντάκης, Σπυρ. Νικ. Κονσολάκης, Ιωαν. Νικ. Κονσολάκης, Νικ. Εμμ. Κονσολάκης, Εμμ. Κων/νου Κονσολάκης, Ματθ. Ιωαν. Κρασάς, Μιχ. Αριστ. Κρασάς, Γεωργ. Ιωαν. Κρασάς, Εμμ. Γεωργ. Κονδυλάκης, Νικ. Ιωαν. Κονδυλάκης, Εμμ. Ιωαν. Λουλάκης, Δημ. Αν. Μαθιουδάκης, Μιχ. Νικ. Μαθιουδάκης, Μιχ. Σαμπροβαλάκης, Ματθ. Νικ. Συγγελάκης, Νικ. Αν. Σταυρακάκης, Νικ. Γεωργ. Σταυρακάκης, Γεωργ. Ιωαν. Τσαγκαράκης, Νικ. Ιωαν. Τσαγκαράκης, Νικ. Ι. Τσαγκαράκης, Κων/νος Νικ. Τσαγκαράκης, Μάρκος Νικ. Τσαγκαράκης, Εμμ. Τσαγκαράκης, Εμμ. Νικ. Τσαγκαράκης, Νικ. Εμμ. Τσαγκαράκης, Χρήστος Φιοράκης, Μιχ. Γεωργ. Χριστοδουλάκης, Νικ. Γεωργ. Χαλκιαδάκης, Εμμ. Νικ. Χαλκιαδάκης, Σπυρ. Χαλκιαδάκης, Εμμ. Σπυρ. Χαλκιαδάκης, Νικ. Κων/νου Χαλκιαδάκης, Γεωργ. Νικ. Χαλκιαδάκης, Εμμ. Π. Χαλκιαδάκης, Μιλτ. Χαλκιαδάκης, Ιωαν. Νικ. Χαλκιαδάκης, Σταύρος Ιωαν. Χαλκιαδάκης, Ιωαν. Π. Χαλκιαδάκης, Γρηγ. Χριστοδουλάκης, Εμμ. Γ. Χρηστάκης, Αθαν. Νικ. Χρηστάκης, Νικ. Αθ. Χρηστάκης, Ματθαίος Χρηστάκης.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης των κατοίκων στην εκκλησία Άγιος Γεώργιος, Γερμανοί στρατιώτες έκαναν έρευνα στα σπίτια του χωριού και σκότωσαν τον εκ γενετής παράλυτο Εμμ. Γρισμπαλάκη, τον επίσης παράλυτο 80χρονο και τον 20χρονο Ματθαίο Συγκελάκη με ξιφολόγχη μέσα στα σπίτια τους. Στους εκτελεσμένους ήταν ο πατέρας Νικολ. Συγκελάκης και οι τέσσερις γιοι του Αριστομένης, Ιωάννης, Παύλος και Ματθαίος και τα αδέλφια Ματθαίος, Γεώργιος, Μύρων Βασιλακάκης.

Μετά τις εκτελέσεις άλλοι από τους Γερμανούς έφυγαν και πήγαν στο χωριό Κρεββατάς και άλλοι συγκεντρώθηκαν σε μία αυλή κοντά στον τόπο των εκτελέσεων, όπου διασκέδαζαν πίνοντας και τρώγοντας και κοροϊδεύοντας τις γυναίκες που θρηνούσαν. Όταν τελικά έφυγαν, έτρεξαν οι γυναίκες στον τόπο των εκτελέσεων, όπου ακολούθησαν σπαρακτικές σκηνές. Με κόπο και μόνο από τα ρούχα τους μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους τους. Προσπάθησαν να τους θάψουν, αλλά το χώμα ήταν σκληρό και έτσι αναγκάστηκαν να κουβαλήσουν χώμα και πέτρες από τη γύρω περιοχή και να τους σκεπάσουν. Στο χωριό Αμιρά δεν έγινε τη μέρα αυτή καταστροφή σπιτιών.

Στο χωριό Βαχός, πριν από την εκτέλεση των κατοίκων, πρότειναν στον πρόεδρο της Κοινότητας Ηρ. Πνευματικάκη να υπογράψει έγγραφη αποδοκιμασία των ανταρτών, για να εξευμενίσει τους Γερμανούς, αλλ’ αυτός αρνήθηκε λέγοντας:

“Εγώ την υπογραφή μου δεν την ατιμάζω”.

Συγκέντρωσαν τους άνδρες και συγχρόνως οι Γερμανοί λεηλάτησαν το χωριό.

Τη στιγμή της εκτελέσεως ο πρόεδρος Ηρακλής Πνευματικάκης φίλησε τους συγχωριανούς του λέγοντας:

“Έτσι, παιδιά, αποχτάται η Λευτεριά”.

Οι κάτοικοι του χωριού Βαχός που εκτελέστηκαν ήσαν: πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλής Πνευματικάκης, ιερέας Λεωνίδας Πνευματικάκης, Μιχ. Γεωργ. Βουργιολάκης, Γεωργ. Ιωαν. Καργιολάκης, Μυρ. Μιχ. Καργιολάκης, Εμμ. Γεωργ. Κατωγιαννάκης, Δημ. Γεωργ. Πετράκης, Νικ. Ηρακ. Πνευματικάκης, Βασ. Δημ. Πνευματικάκης, Μιχ. Νικ. Πνευματικάκης, Γεωργ. Νικ. Πνευματικάκης, Ιωαν. Π. Σταυρακάκης, Μενελ. Μ. Σταυρακάκης, Πολυχ. Χρηστάκης.

Στο χωριό Κρεββατά πήγαν οι Γερμανοί μετά τις εκτελέσεις στο χωριό Αμιρά. Περικύκλωσαν το χωριό και διέταξαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην πλατεία. Οταν ο παπάς, που λειτουργούσε, αντιλήφθηκε τους Γερμανούς, βγήκε στην πόρτα της εκκλησίας με το σταυρό στο χέρι εξορκίζοντάς τους να λυπηθούν τους κατοίκους. Αλλά μάταια αντί άλλης απαντήσεως οι Γερμανοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Εκτέλεσαν 21 άνδρες και έκαψαν 70 σπίτια.

Μετά τις εκτελέσεις συγκεντρώθηκαν στο χωριό Κρεββατά και τα εκτελεστικά αποσπάσματα Βαχού, Αμιρά και Κεφαλόβρυσης άρχισαν να διασκεδάζουν με τη μουσική ενός φωνόγραφου. Μεθυσμένοι πήγαν και χόρευαν πάνω στα πτώματα των σκοτωμένων φωνάζοντας στην Ελληνική γλώσσα (“Ζήτω ο Χίτλερ, Ζήτω η Γερμανία”).

Από το χωριό Αγιος Βασίλειος, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι Γερμανοί στους κατοίκους ότι δεν τους βαρύνει καμιά ευθύνη για τις πράξεις των ανταρτών, το απόγευμα 14/9/43 εξετέλεσαν 31 άνδρες από τους οποίους 24 ομαδικά. Από τους εκτελεσθέντες ήταν και ο Μοίραρχος ε.α. Γ. Βασιλακάκης (τον σκότωσαν στο κρεβάτι του) και ο 17χρονος Στυλ. Μπαρμπαγαδάκης με ξιφολόγχη.

Στα χωριά Κάτω και Επάνω Σύμη οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους Νικ. Ε. Πανακάκη, Στυλ. Ε. Μυλωνάκη, Γεώργιο Μ. Μπακράκη, Εμμ. Δασκαλάκη, Αποστ. Γ. Χαμηλάκη, Νικολ. Βροντικάκη, Μιχ. Κ. Αρχοντάκη, Μηνά Καρπαθάκη, Χαρ. Κ. Ψαλτάκη, Απόστολο Ι. Ξενικάκη, Νικ. Μαστραντωνάκη, Εμμ. Ψιμουλάκη, Γεωργ. Χ. Ρηνάκα, Ιωαν. Καλυκάκη, Καλλιόπη Χ. Συγκελάκη, Μαρία Ν. Πανακάκη. Από τους παραπάνω η Μαρία Νικ. Πανακάκη 85 χρονών κάηκε στο σπίτι της και ο Στυλ. Εμμ. Μυλωνάκης 80 χρονών παράλυτος εκτελέστηκε μέσα στο σπίτι του. Στην Κάτω Σύμη κατέστρεψαν συνολικά 245 σπίτια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σπίτια του συνοικισμού Λουτράκι.

Στην Ανω Βιάννο εκτέλεσαν τους: Μιχ. Παπαδογιάννη, Χαρ. Πετράκη, Κων/νο Μαράκη, Ευστάθιο Μάστορα, Ευπραξία Αθουσάκη.

Στην Αρβη εκτελέστηκαν οι μοναχοί Στυλιανός Μαρκάκης, Ιουστίνος Κοντάκης, Σερβάσιος Μανδαλάκης, Ανανίας Χουρδάκης.

Το απόγευμα της 14 Σεπτεμβρίου 1943 μετά τις εκτελέσεις στα χωριά της Επαρχίας Βιάννου ο Γερμανός φρούραρχος Ηρακλείου Στόκμπεργκ, που βρισκόταν στην Ανω Βιάννο, με ειδική γερμανική μονάδα αφού εκύκλωσε το χωριό και τοποθέτησε σε επίκαιρες θέσεις φυλάκια με πολυβόλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινότητας έφεδρο λοχαγό Ιωαν. Κ. Γουναλάκη και του είπε:

“Στην κοινότητά σου δεν πρόκειται να κάμομε τίποτε, γιατί έχομε πληροφορίες ότι είσθε φιλήσυχοι. Αλλά θέλομε να μαζευτείτε άνδρες και γυναίκες να σας μιλήσω”. Οταν συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι, άφησαν τις γυναίκες ελεύθερες, ενώ τους άνδρες οδήγησαν στον περίβολο του Γυμνασίου, έτοιμοι να τους εκτελέσουν. Με τη βοήθεια Γερμανού στρατιώτη ρώτησε απειλητικά: “Πού είναι οι 11 στρατιώτες μας; Γιατί τρέφετε τους αντάρτες; Αν δεν απαντήσετε, θα σας εκτελέσουμε, όπως κάναμε στον Αμιρά που σκοτώσαμε 100 άνδρες”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας απάντησε με θάρρος: “Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθώοι. Εσείς, κύριε φρούραρχε αν χάσετε στρατιώτες, να στείλετε το στρατό σας να κυνηγήσει τους αντάρτες. Αυτός ο αθώος πληθυσμός δεν φταίει σε τίποτε και πρέπει να τον αφήσετε ελεύθερο. Εάν κάποιος από το χωριό μου έχει κάποια ευθύνη, αυτός είμαι εγώ και εμένα πρέπει να εκτελέσετε”.

Ο Γερμανός φρούραρχος του ζήτησε απειλητικά να πάει κοντά του να μιλήσουν ιδιαιτέρως. Ομως ο πρόεδρος απάντησε ότι δε συζητά κρυφά από τους συγχωριανούς του, γιατί δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ τους. Τη στιγμή αυτή σαν από μηχανής Θεός έφθασε ένας αγγελιοφόρος με διαταγή του μεράρχου Βάλτερ Μύλλερ, με την οποία αναστέλλονταν οι εκτελέσεις στην επαρχία Βιάννου.

Ο φρούραρχος στρεφόμενος προς τον πρόεδρο, αφού διάβασε τη διαταγή είπε: “Αναστέλλονται οι εκτελέσεις, αλλά θα κρατηθείτε όμηροι”.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί του ταγματάρχη Μάρτεν προχώρησαν στα γειτονικά χωριά της επαρχίας Ιεράπετρας και μαζί με άλλες γερμανικές δυνάμεις, που είχαν σταλεί από την Ιεράπετρα ύστερα από διαταγή του μεράρχου Βάλτερ Μύλλερ, συνέχισαν τις εκτελέσεις και τις καταστροφές των χωριών αυτών, οι κάτοικοι των οποίων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την τροφοδοσία και τη συντήρηση των ανταρτών των λασιθιώτικων βουνών.

Τα χωριά της επαρχίας, στα οποία επιβλήθηκαν σκληρά αντίποινα ήσαν:

Στα Γδόχια εκτέλεσαν 35 κατοίκους από τους οποίους 17 ομαδικά με πολυβόλο στη θέση Καρτσανά και τους υπόλοιπους μέσα στο χωριό και στους αγρούς και ήσαν: Εμμ. Κ. Αρχοντικάκης, Εμμ. Γ. Γρυμπαλάκης, Γεωργ. Μ. Δασκαλάκης 75 χρονών, Γεωργ. Αντ. Δασκαλάκης, Εμμ. Κ. Δασκαλογιαννάκης, Εμμ. Ιωαν. Δασκαλογιαννάκης, Μιχ. Ιωαν. Δρακάκης, Κων. Νικ. Δημητριανάκης, Ιωαν. Γεωργ. Κοσμαδάκης, Εμμ. Γεωργ. Λενάκης 80 χρονών, Γεωργ. Μιχ. Μεταξάκης, Εμμ. Μιχ. Επιτροπάκης, ανάπηρος, Ιωαν. Σταυρ. Επιτροπάκης, Εμμ. Μιχ. Παπαδάκης, Εμμ. Δημ. Παπαδάκης, Εμμ. Νικ. Παπαδάκης, Ιωαν. Μιχ. Παπαδούλης, Κων/νος Γεωργ. Πατεράκης, Εμμ. Γεωργ. Πατεράκης, Εμμ. Νικ. Περαντωνάκης, Νικ. Εμμ. Πηγιάκης 80 χρονών, Γρηγ. Εμμ. Σπυριδάκης, Γεωργ. Μιχ. Σπυριδάκης, Εμμ. Γεωργ. Πατεραντωνάκης, Γεωργ. Εμμ. Αρχοντάκης, Ιωαν. Εμμ. Δημητριανάκης, Εμμ. Μιχ. Δημητριανάκης, Γεωργ. Εμμ. Γιανναδάκης, Μιχ. Ιωαν. Αρχοντάκης, Γεωργ. Εμμ. Καρπαθάκης, Διομήδης Νικ. Παπαδάκης, Μιχ. Εμμ. Παπαδάκης, Γεωργ. Εμμ. Μπεχράκης ανάπηρος 40 χρονών, τον οποίο περιέβρεξαν με βενζίνη και κατόπιν τον έκαψαν πάνω στο κρεβάτι του. Ιωαν. Βασ. Τσαγκατάκης, Γεωργ. Χαρ. Ρηνάκης, Χαρ. Εμμ. Επιτροπάκης 13 χρονών και η Καλλιόπη Νικ. Παπαδάκη.

Από τα σπίτια του χωριού Γδόχια δεν απέμεινε ούτε ένα, καταστράφηκαν και τα 100.

Στο χωριό Χριστός εκτέλεσαν 7 τους: Μιχ. Ιωαν. Γαρεφαλιδάκη, Γεωργ. Ιωαν. Καπαράκη, Εμμ. Ιωαν. Παπαδάκη, Ιωαν. Εμμ. Τσαγκαράκη, Γεωργ. Εμμ. Τσαγκαράκη, Στυλ. Ιωαν. Γαρεφαλιδάκη, Εμμ. Ιωαν. Σπαθαράκη.

Στο χωριό Μουρνιές και στη θέση Καλέ ή Σφακούρα εκτελέστηκαν οι: Σταύρος Αλεξομανωλάκης, Πολ. Χαρ. Ανδρουλιδάκης, Χαρ. Ιωαν. Γραμματικάκης, Γεωργ. Μιχ. Γραμματικάκης, Εμμ. Γεωργ. Γεωργάκης, Γεωργ. Μιχ. Μαρκάκης, Ζαχ. Μιχ. Μαρκάκης, Χαριδ. Ιωαν. Μαρκάκης, Εμμ. Χαριδ. Μαρκάκης, Αποστ. Νικ. Παπαδάκης, Χαρ. Εμμ. Παπαδούλης, Χαρ. Εμμ. Παπαδούλης, Μιχ. Γεωργ. Παπακωνσταντάκης, Ιωαν. Εμμ. Ρακιντζάκης, Ιωαν. Σπυρ. Τσικαλουδάκης, Εμμ. Ε. Χριστοδουλάκης, Ευαγ. Στ. Αναγνωστουλάκης, Eμμ. Βασ. Παπαδοπούλης και καταστράφηκαν 110 σπίτια.

Στο χωριό Ρίζα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι: Γεωργ. Μιχ. Αλεξομανωλάκης, Αντ . Ιωαν. Γιαννακομιχελάκης, Στυλ. Ιωαν. Δοξανάκης, Ιωαν. Εμμ. Ζερβουδάκης, Γεωργ. Εμμ. Καρτσομιχελάκης, Ιωαν. Εμμ. Μαραγκάκης, Εμμ. Νικ. Ορφανογιαννάκης, Σπυρ. Εμμ. Πατεράκης, Εμμ. Ε. Πατεράκης, Γεωργ. Πλεξουδάκης, Ιωαν. Μιχ. Παπαδούλης, Εμμ. Νικ. Τσαγκαράκης, Ζαχ. Ιωαν. Σταυρουλάκης, Μιχ. Εμμ. Ταβερναράκης, Γεωργ. Μιχ. Ταβερναράκης, Σπυρ. Γ. Τσικαλουδάκης, Γεωργ. Ιωαν. Τσικαλουδάκης, Σπυρ. Εμμ. Τσικαλουδάκης, Νικ. Εμμ. Τσικαλουδάκης, Ιωαν. Εμμ. Χριστάκης, Καλλιόπη Εμμ. Ζαχαράκη, Μαρία Γεωργ. Ρινάκη, Ζαχαρένια Χ. Ρινάκη. Επίσης έκαψαν ένα συνοικισμό του χωριού με 30 σπίτια.

Στο χωριό Παρσά εκτελέστηκαν οι: Εμμ. Γ. Θεοδοσάκης, Εμμ. Ι. Μανουσάκης, Νικ. Εμ. Μαργετάκης, Γεωργ. Ι. Μπλαζογιαννάκης, Κων. Μιχ. Μπλαντωνάκης, Δημ. Εμμ. Παπαδάκης, Γεωργ. Εμμ. Παπαδάκης.

Στο χωριό Μάλες εκτέλεστηκαν οι: Στυλ. Ιωαν. Μικράκης, Εμμ. Στυλ. Μικράκης, Γεωργ. Μιχ. Πετζαγκουράκης, Νικ. Ιωαν. Παναγιωτάκης, Κων/νος Εμμ. Πλευράκης, Ρούσος Ιωαν. Παπαγιαννάκης, Ιωαν. Αντ. Παπατσουνάκης, Πετρ. Εμμ. Τσαγκαράκης.

Στο χωριό Μύθους εκτελέστηκαν οι: Αποστ. Εμμ. Βεγενάκης, Χαρ. Ιωαν. Δασκαλάκης, Νικ. Ιωαν. Χριστάκης, Γεωργ. Κων/νου Πλουσάκης.

Στο χωριό Μύρτος εκτελέστηκαν οι: Πρόεδρος της Κοινότητος Μιχαήλ Ανδρεόπουλος, αντιπρόεδρος Ιωάννης Στ. Φρατζικινάκης, Εμμ. Κων/νου Πρατικάκης, Βασ. Εμμ. Παπαδοπούλης, Εμμ. Ν. Στεφανάκης, Νικ. Ιωαν. Μανωλιδάκης, Βασ. Εμμ. Πρατικάκης, Εμμ. Ι. Δασκαλάκης 82 χρόνων, Νικ. Γ. Φραγκισκινάκης, Σταύρος Εμμ. Χανιολάκης, Εμμ. Ιωαν. Χανιολάκης, Αικατερίνη Κανάκη 70 χρονών και καταστράφηκαν 70 σπίτια του χωριού.

Στο χωριό Καλαμαύκα εκτέλεσαν τους: Εμμ. Νικ. Αγγελάκη, Γεωργ. Μιχ. Καρτσάκη, Εμμ. Αντ. Πετάκη.

Στο χωριό Βαϊνιά εκτέλεσαν την Παγώνα Γαϊτανάκη.

Στο Επάνω Χωριό εκτέλεσαν τον Ελευθ. Εμμ. Χειλά και στο Κάτω Χωριό τον Νικολ. Μιχ. Περβολαράκη.

Στο Καβούσι εκτέλεστηκαν οι: Ιωαν. Εμμ. Δερμιτζάκης και Εμμ. Γεωργ. Σεκαδάκης.

Από τους κατοίκους της Ιεράπετρας, που βρέθηκαν στα διάφορα χωριά που έγιναν αντίποινα, εκτελέστηκαν οι: Εμμ. Μιχ. Ανδρουλάκης, Ιωαν. Αντ. Βερβάκης, Βασ. Δημ. Ζαχαριουδάκης, Ιωαν. Εμμ. Ζουχλάκης, Γεωργ. Αντ. Μανιαδάκης, Χαρ. Τηλ. Περακάκης, Ιωαν. Εμμ. Παραγκάκης, Γεωργ. Εμμ. Σακάκης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο ταγματάρχης Μάρτεν, βλέποντας ότι στα χωριά της επαρχίας Βιάννου έμεναν άταφοι όσοι είχαν εκτελεστεί και, επειδή φοβόταν ότι γρήγορα θα γινόταν η αποσύνθεσή τους και η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη θα δημιουργούνταν εστίες μικροβίων από τα οποία κινδύνευαν και οι ίδιοι οι Γερμανοί, που βρίσκονταν στην επαρχία, επέτρεψε σιωπηρά την ταφή των νεκρών. Επειδή δεν υπήρχαν άνδρες, γιατί όσοι δεν εκτελέστηκαν βρίσκονταν ως όμηροι στο σχολείο Ανω Βιάννου, ανέλαβαν οι γυναίκες να θάψουν τα πτώματα. Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι αδύνατον να περιγραφούν.

.

Οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκτελέσεων και των καταστροφών δεν τόλμησαν ν’ ανέβουν τα Λασιθιώτικα βουνά να εξερευνήσουν, να συναντήσουν τους αντάρτες, να συγκρουστούν μαζί τους και ν’ απελευθερώσουν τους Γερμανούς αιχμαλώτους, γιατί, όπως φαίνεται, ο Μύλερ πίστευε ότι η δύναμη των ανταρτών ήταν μεγάλη και δεν θα μπορούσε να διασπάσει την αμυντική γραμμή τους και να τους καταβάλει.

Θεώρησε ευκολότερο η οργή του να ξεσπάσει στους αθώους και φιλήσυχους κατοίκους των χωριών.

Αντίθετα όμως οι αντάρτες, εντελώς αδικαιολόγητα, δεν αποφάσισαν να κατέβουν, έστω και κατά μικρές ομάδες, στην πεδινή ζώνη των επαρχιών Βιάννου και Ιεράπετρας και να παρενοχλήσουν τους Γερμανούς κατά την εκτέλεση του απαίσιου και εγκληματικού έργου τους κι έτσι δεν έγινε καμία συμπλοκή μεταξύ των αντιπάλων.http://www.patris.gr/articles/93839

*
6
πότε συγκροτήθηκαν τα αντάρτικα σώματα στην Κρήτη;

by @ 11:22am, Saturday September 16 2006
Κάτσε, ρε φίλε. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα αλλά προβληματικός ο επίλογος»Αντίθετα όμως οι αντάρτες, εντελώς αδικαιολόγητα, δεν αποφάσισαν να κατέβουν, έστω και κατά μικρές ομάδες, στην πεδινή ζώνη των επαρχιών Βιάννου και Ιεράπετρας και να παρενοχλήσουν τους Γερμανούς κατά την εκτέλεση του απαίσιου και εγκληματικού έργου τους κι έτσι δεν έγινε καμία συμπλοκή μεταξύ των αντιπάλων»Πότε συγκροτήθηκε αντάρτικο στην Κρήτη; Ακόμη και τα τάγματα του ΕΛΑΣ στη Μακεδονία και Στερεά νομίζω ότι το 1943 συγκροτήθηκαν και μάλιστα Αϋγουστο του 1943.
570711
Μαριε και οι υπολοιποι

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 03:47pm, Saturday September 16 2006
Το διαβασα κι εγω το αρθρο.Αυτο που στην ουσια λεει ο αποστρατος στη τελευταια σελιδα ειναι μια μομφη εναντιον των ανταρτικων ομαδων του Λασιθιου,για τον απλο λογο οτι οι ανταρτικες ομαδες στο Λασιθι ηταν οι μονες που ηταν αριστεροι και αργοτερα ενσωματωθηκαν στον ΕΛΑΣ.
Οι δυο κυριοτερες ανταρτικες ομαδες στην Κρητη ηταν αυτη του Μπαντουβα και η αλλη του Κεφαλογιαννη.
Εθνικοφρονες και οι δυο με απειρα εγκληματα κατα του λαου της Κρητης μετα τη φυγη των Γερμανων.
Η ομαδα του ΕΛΑΣ στο Λασιθι καταδιωχθηκε απο τον Μπαντουβα αμεσως μετα την απελευθερωση και προτου αρχισει ο εμφυλιος.
Οι Ελασιτες αριθμουσαν περι τα τρακοσια ατομα,μικρη ομαδα σε σχεση με τις δυο κυριες αντιστασιακες ομαδες που ειχαν κυνουνταν απο την επαρχια του Τεμενους δυτικα των Λασιθιωτικων βουνων μεχρι τα λευκα ορη και νοτια στα αστερουσια.
Ο αποστρατος λοιπον ριχτει το καρφι του για την Ελασιτικη ομαδα που δρουσε στη περιοχη των Λασιθιωτικων βουνων οπου και στους νοτιοδυτικους προποδες των ειναι η Βιαννος και τα υπολοιπα χωρια που περιγραφει στο αρθρο.

Επισης το ανταρτικο στη Κρητη ξεκινησε σχεδον αμεσως με τη καταληψη της νησου απο τους Γερμανους το καλοκαιρι του ’41,στην αρχη με φυγαδευσεις Αγγλων Αυστραλων και νεοζηλανδων απο τα νοτια παραλια οπως η Πρεβελη και εμπλοκες σε μικρες μαχες στο ψιλορειτη.

570839
Οι ανωτερω…ιστορικες?

by apistos 09:50pm, Saturday September 16 2006
αναφορες ειναι ψευδεστατες και ειναι αντιθετες με την σημερινη αντιληψη για την φιλελληνικη σταση των γερμανων αντιπροσωπων του Ηρωικου Γ΄ΡΑΙΧ στην ελλαδα και ειδικα στην Κρητη!Να δω ποιος θα τσιμπησει για να τα ακουσει δεοντως!!!!!!!ΧΑΙΛ ΧΙΤΛΕΡ!
570843
ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ

by Μάριος Μ. 10:07pm, Saturday September 16 2006
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου. Αν και τόσα χρόνια στην Κρήτη δεν ξέρω τίποτα για τις αντάρτικες ομάδες στο Β’ΠΠ.Τα γραφόμενα σου είναι αφορμή για διάβασμα.Το κείμενο το έβαλα ασχολίαστο αν και με ενοχλούσε αυτό το «εντελώς αδικαιολόγητα» της τελευταίας παραγράφου γιατί έχει πλήθος στοιχείων για τα χωριά που καταστράφηκαν και το βρήκα ενδιαφέρον.
570869
Ας τσιμπήσω εγώ, λέμε

by ζημειολόγος 10:53pm, Saturday September 16 2006
Ας τσιμπήσω εγώ, πρώτον –και κυριότερον– διότι έχουμε αφήσει μια συζήτηση στη μέση με άδοξο τρόπο
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=350112
[Σ’ έπαιρνα μετά τηλέφωνο αβέρτα, λέμε, αλλά ήταν πάντα κλειστό],
και δεύτερον διότι δεν έχω τίποτας καλλίτερο να κάνω.
Για πες, λοιπόν αδελφέ, για την «φιλελληνική στάση» των ενδόξων νάτσι εις την Κρήτη. Που το πας;
Μιλάς στο πίσω μέρος του φλοιού σου έχεις το λεγόμενο «γερμανικό πουλί», εκεί λίγο έξω από τα Χανιά;
570874
……

by apistos 11:03pm, Saturday September 16 2006
ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ!
570877
Που ρε τρελλέ, εδώ μέσα να δώσω τηλέφωνο;

by ζημειολόγος 11:06pm, Saturday September 16 2006
Μουρλάθηκες εντελώς που θα το γράψω εδώ μέσα;;;
Ή εννοείς ότι τόχεις ανοιχτό το δικό σου ΤΩΡΑ που μιλάμε;;;
570878
ΣΙΓΑ…..

by apistos 11:09pm, Saturday September 16 2006
Με δυο ευρω αγοραζεις ενα νουμερο και μετα το πετας!
Δεν ειναι αναγκη το προσωπικο σου τηλεφωνο!
570880

antoipina.

by viannitis 11:14pm, Saturday September 16 2006

paidia to olokautwma itan antoipina stis sfages germanwn apo to swma tou mpantouva an thimamai kala.ena apospasma antartwn petixe germanous sto xwrio xondros kai tous skotwse.to apotelesma itan na sfagiastoun para pola atoma.enas apo toous germanous eixe megalo akiwma kai giauto ta antoipina itan toso sklira.episis oi germanoi ikseran oti i eparxia Biannou kai eidikotera ta xwria pou einai psilotera sto vouno itan trofodotika kentra twn antartwn.twra oson afora to giati den katevika ta swmata twn antartwn einai mia megali istoria selida mauri stin istoria tis antistasis tis eparxias Biannou.distixws stous skwtomenous exw kai egw sigkeneis.aurio tha anevasw to onoma tou vivliou pou exei graftei gia autin tin periodo giati twra den to thimamai. episis se ena xwrio tous ekapsan zwntanous mesa stin eklisia kai opoios prospathouse na apodrasei ton skwtonan i ton toufekizan.

570883
Ναι μεν, αλλά …

by ζημειολόγος 11:18pm, Saturday September 16 2006
… αλλά μη με βάζεις να τρέχω τώρα βραδιάτικα να ψάχνω να βρω κιου-τελεκόμ, πως διάλα λέγεται, που κάνει δυο ευρώα. Αύριο, στο υπόσχομαι, τι σ’ έπιασε τώρα και βιάζεσαι, ρε θηρίο;;;
Ας μιλήσουμε τώρα για τους νάτσι και την κομμαντατούρα στην Κρήτη.
Τσουζάμμεν, λέμε, να το ομιλήσουμε, σπρέχεν.
570893
Bαριεσαι που ζεις….

by apistos 11:46pm, Saturday September 16 2006
Τελος παντων.Επι της ουσιας και μια και…..σηκωσες το γαντι της προκλησης!

Ενω η αναφορα και η περιγραφη των γερμανικων βιαιοτητων στην Κρητη ειναι περα ως περα αληθινη και δεν υπαρχει ιχνος υπερβολης, δυστυχως υπαρχει μια αλλη υπερβολη απο την εδω γερμανικη πρεσβεια, τον ελληνικο στρατο τους τοπικους πολιτικους φορεις …που οπως καθε χρονια τιμουν στην Κρητη και ειδικα στο στυρατιωτικο νεκροταφειο του Μαλεμε την μνημη των γερμανων δολοφονων!Μαλιστα φετος ο γερμανος πρεσβης υπερεβη τα ορια αφου στην ομιλια του μεταξυ αλλων ειπε:

-ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ!!!!!!!!!

-ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟ(εννοει των γερμανων),ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ…ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ………Αν αυτο δεν ειναι προκληση, τοτε ποια ειναι η προκληση και τι αξια εχει η αναφορα σε ολους αυτους που κατακρεουργησε η γερμανικη πολεμικη μηχανη??????????

Αποτελει ντροπη και υβρη προς ολα τα αθωα θυματα της ναζιστικης καταοχης και βαρβαροτητος η τελεση τετοιων μνημοσυνων ..μνημης!Δεν ξερω οι Κρητικοι τι γνωμη εχουν??????

Την πληρη ομιλια διαβαστε την:Σ.Σ.
Εχει και παναφον και κοσμοτε και τιμ με δυο ευρω!www.athen.diplo.de/Vertretung/athen/el/Gedenkfeier_in_Maleme.html

570894
A δεν σας ανοιγη η συγκεκριμενη σελιδα

by apistos 11:49pm, Saturday September 16 2006
ανατρεξτε στο αρχειο στο αριστερο τμημα της σελιδος!
570904
Ζημειολογε…..

by apistos 12:11am, Sunday September 17 2006
καποια παρατηρηση, καποιο σχολιο?

Νομιζω οτι ειναι καιρος να σταματησουμε να θυμομαστε τους νεκρους Κρητικους και οχι μονο, διοτι η ελληνικη πολιτεια δειχνει ιδιατερη συμπαθεια στην …πλευρα του κακου, οι οποιοι ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ οποιες καθως φαινεται επικροτει η ελληνικη πολιτεια!Ε,ρε βρεγμενη σανιδα που χρειαζεται!!!!!!!!!!!!!!!

570906
Με δυο ευρώα δεν ήξερα για τιμ και κοζμοτέ, ομολογώ

by ζημειολόγος 12:19am, Sunday September 17 2006
εγώ νόμιζα ότι κοστίζουν 15-20 ευρώα οι κάρτες καρτοκινητών.
Καλά, που το πας τώρα;;;
Λες δηλαδή ότι ήρθε στην Κρήτη ο Γερμανός αμπάσσαντορ και έκανε μια ομιλία στην οποία εξήρε «το θάρρος και την θυσία» τόσο των ελλήνωνε, όσο και των γερμανώνε στρατιωτών.
Βέβαια το είπε με τρίπλα:
Δεν είπε ονομαστικά π.χ. «οι Ελληνες και οι Γερμανοί».
Είπε «σε όποια πλευρά κι αν αγωνίστηκαν, είτε με το καλό, είτε με το καλό».
Και που είναι το τόσο παράξενο, δηλαδή;
Θρησκευτική τελετή είναι το μνημόσυνο και μηνημονεύονται νεκροί, και, ως τγνωστός ο νεκρός δεδικαίωται.
Εδώ πάει ο Γερμανος μίνιστερ στο Ισραήλ και λέει παρόμοια για τους απλούς γερμανούς στρατιώτες, στην Ελλάδα θα κολλήσει;;;
Τώρα, άμα σε πω, όμως, ρε άπιστε, ότι δεν μας έχεις συνηθίσει σε τόσο υπεραπλουστευμένα νοητικά σχήματα και διαπιστώσεις(τύπου: «Α, τον άθλιο τον αμπάσσαντορ, ήρθε εδώ, μες στο σπίτι μας και εξυμνούσε τους Ναζήδες»), και ότι συνεπώς κάτι άλλο εννοείς,
ε, δε νομίζω ότι ανακάλυψα την πυρίτιδα κιόλα.

Νταξ’, υπήρξαν και Γερμανοί, ελάχιστοι, που έδειξαν θάρρος και θυσία, πολεμώντας στην πλευρά του καλού. Ναι μιλάω για Γερμανοί αντιφασίστες και αντιναζί που έκαναν σαμποτάζ στα ντόιτσε βάφφε γερμανικά στρατά, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.

Όπως υπήρξαν και Ελληνες που έδειξαν θάρρος και θυσία πολεμώντας στην πλευρά του κακού.

Τους λέγανε ταγματασφαλίτες, δωσίλογους και γερμανοτσολιάδες.

Που το πας, ρε γαμώ τους γρίφοι σου;

Λέγε, λέμε, σπρέχεν, γκεστέχεν.

570912
Ελα ρε άπιστε, δεν θα μας τρελλάνεις εσύ, τώρα

by ζημειολόγος 12:31am, Sunday September 17 2006
Γράφεις (τώρα το είδα):«Νομιζω οτι ειναι καιρος να σταματησουμε να θυμομαστε τους νεκρους Κρητικους και οχι μονο, διοτι η ελληνικη πολιτεια δειχνει ιδιατερη συμπαθεια στην …πλευρα του κακου, οι οποιοι ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ οποιες καθως φαινεται επικροτει η ελληνικη πολιτεια! Ε,ρε βρεγμενη σανιδα που χρειαζεται!!!!!!!!!!!!!!!»Αστα αυτά, τον γύφτικο πρόλογο σε μας δεν περνάει.
Ησουν και στρατιωτικός, ποια «συμπάθεια στην πλευρά του κακού» λες μωρέ τώρα;;; Έδώ μιλάμε για τον στοιχειώδη κώδικα μεταξύ ανθρώπων που φοράνε στολή. Τι, δηλαδή, αν οι Ελληνες βρίσκανε άταφους νεκρούς Γερμανούς, δεν θα έπρεπε να τους θάψουν;;; Κάτι τέτοιο λες τώρα. Είπαμε, είναι απόδοση τιμών από και για και προς στρατιωτικούς.
Μνημόσυνο, λέμε, μη μας τρελλαίνεις τώρα. Σύγχρονα κράτη είναι η γκρίχενλαντ και η ντόιτσλαντ, φίλοι και σύμμαχοι.
Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν οι έλληνοι αξιωματικοί;;; Να διαμαρτυρηθούν και να φύγουνε;; Αυτά ούτε οι αμερικάνοι με τους τζαπανήζ δεν τα κάνουνε, που τους κάψανε το ΠερλΧάρμπορ, λέμε. Από κοινού κάνουν εκδηλώσεις και επετειακά μνημόσυνα. Για να μην σου πω τώρα τι κάνουνε οι βαλτικές δημοκρατίες, Εσθονίες, Λιθουανίες, Λεττονίες, και φρικάρεις.
570923
Φοβερή φωτογραφία κρητικής ενέδρας σε Γερμανούς

by ζήτουλας 01:32am, Sunday September 17 2006
Υπάρχει μια μοναδική φωτογραφία, εκπληκτική, που απεικονίζει το εξής συγκλονιστικό περιστατικό:
Στον Ψηλορείτη, τρεις Ελασίτες Κρητικοί, ντυμένοι παραδοσιακά, και με τα ντουφέκια τους στην πλάτη, την πέφτουν σώμα με σώμα σε τρεις Γερμανούς στρατιώτες.
Ο δεξιά ελασίτης έχει καβαλήσει τον Γερμανό στην πλάτη και έχει τα χέρια του στον λαιμό του, ενώ ο Γερμανός προσπαθεί να απασφαλίσει το όπλο του.
Ο μεσαίος έχει ρίξει κάτω τον Γερμανό και, με σφιγμένα δόντια, τον κλωτσάει με το ένα πόδι, ενώ με το άλλο ΄πόδι διώχνει μακριά το όπλο του Γερμανού. Τα χέρια του πιέζουν τα χέρια και το κεφάλι του Γερμανού που αντιστέκεται, με σκοπό να τον καθηλώσει στο έδαφος.
Ο αριστερά ελασίτης είναι όρθιος τετ α τετ με τον Γερμανό, τον τραβάει από την αριστερή επωμίδα με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο ετοιμάζεται να του ρίξει μπουνιά.
Αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο, προφανώς πρόκειται για ενέδρα, είχε την ψυχραιμία να φωτογραφίσει ο Άγγλος σύνδεσμος Τζον Έμπερσον.
Αν το έχει κανείς, ας ξηγηθεί, λέμε.
570982
α!

by apistos 04:05am, Sunday September 17 2006
Επομενως θελεις να πεις οτι αυτοι που συμμετειχαν στις εκδηλωσεις μνημης προς τιμη των γερμανων χασαπηδων, ειναι αυτους που αναφερεις σαν ταγματασφαλιτες δοσιλογους και γερμανοτσολιαδες??Αλλα για πες μου κατι ακομα:
Οι πολιτικοι,ελληνες, που συμμετειχαν,……..ενστολοι συμμετειχαν???????????Πες μου κατι ακομα:

Γιατι ειδικα στην κρητη που θρηνει εκατονταδες θυματα της γερμανικης βαρβαροτητος, πρεπει να υπαρχουν στρατιωτικα νεκροταφεια αυτων των βαρβαρων??????Να θυμιζουν τι??????

Οσον αφορα το δευτερο σχολιο μου ειναι σαφως ειρωνικο.
Ηταν ευκολο να το καταλαβεις!
Τι σε μπερδεψε?Οταν πεθανει ο νεκρος δεδικαιωνεται???? Ποιος το λεει αυτο??? Υπαρχουν τοσες καταρες για νεκρους που μπορουν να τους ………αναστησουν !!!

Επομενως, συμπερασμα: Στην ελλαδα και υπο την καλυψη της ελληνογερμανικης φιλιας *, ο νεοναζισμος μπορει να θυμαται τους νεκρους του που αδικως σκοτωθηκαν απο τους βαρβαρους κρητικους και οχι μονο.

Στο Σταλινγκραντ υπαρχει και κει στρατιωτικο γερμανικο νεκροταφειο που τιμωνται οι νεκροι Βαφφεν τους οποιους κατεσφαξαν οι >????????
Ας μας ενημερωσει καποιος …..κακος κοκκινος!* με τοσους φιλους τι να τους κανεις τους εχθρους

570984
Δεν μπορω να διανοηθω

by apistos 04:07am, Sunday September 17 2006
οτι κρητικος που πολεμησε ή εχασε συγγενεις και βιος απο τους βαρβαρους, πηγαινει να τους αναψει και το κανδηλακι!!!!!
570991
ντοκουμεντο

by apistos 04:44am, Sunday September 17 2006

ζχζχζχζχζ

570993

Ριξτε μια ματια και σε αυτο το αφιερωμα

by apistos 05:03am, Sunday September 17 2006

Αυτοι ειναι οι φιλοι?????Μεσα θα βρειτε το καταπληκτικο:

Εαν διναμε αποζημιωσεις σε ολους(γερμανοι)τοτε θα ειχαμε προβλημα να χτισουμε μια ισχυρη ευρωπη!!!!!!!!www.anogi.gr/3d/afieroma.htm

571083
Για ευρυτερη ενημερωη

by apistos 05:34pm, Sunday September 17 2006
παραπεμπω και στην προκηρυξη της Ε.Ο 17Ν της 17/12/90 κατα των γραφειων της ΕΟΚ ,οπου η οργανωση καταφερεται με εκφρασεις οπως Δ΄ΡΑΙΧ και νεοναζιστες για τους ντοιτσ-λανους.Χαρακτηρισμοι βεβαια που σε καμμια περιπτωση δεν βρισκουν συμφωνους του τιμητες και δΟξαστες των …ηρωων του Γ΄ΡΑΙΧ.Γιαυτο αλλωστε και δικαζεται σημερα η οργανωση!
(οσο λειπει η γατα χορευουν τα ποντικια)
571120
Απιστε, να πούμε μια συγκεκριμένη ώρα

by ζημειολόγος 08:36pm, Sunday September 17 2006
γιατί την προηγούμενη νύχτα σε περίμενα ν’ απαντήσεις, αλλά βαρέθηκα (είπαμε, βαριέμαι τη ζωή μου, χεχεχε) και την έκανα. Τώρα είδα αυτά που έγραψες, και, αν και δεν λες τίποτε πολύ διαφορετικό, λέω να σου απαντήσω το βράδυ, αλλά σκέφτομαι, πάλι, τι να πούμε;;;

Εσύ επιμένεις ότι είναι αισχρό να γίνονται μνημόσυνα και τελετές για τους νάτσι, κι εγώ σου λέω ότι είναι τυπικά πράγματα, χωρίς ουσία.

Να μου πεις για το σιδερένιο πουλί έξω από τα Χανιά, το μνημείο ΟΚ, εκεί να πω, ΟΚ, υπάρχει θέμα, και μάλιστα πολιτικό.

Εγώ λέω ν’ ανοίξουμε κανένα άλλο θέμα, πιο ενδιαφέρον, π.χ. τα τάγματα θανάτου στη Νικαράγουα, οι Ελληνες που πήγαν στη Βοσνία, η επιχείρηση Καλυψώ στην Αλβανία, στο ερειπωμένο ξενοδοχείο(τη γνωρίζεις, έτσι;;;) ή οι Ελληνες και Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στο Τσακιρλί και στα Αδανα στις φυλακές.
Είσαι; Θα ‘ζει ενδιαφέρον, λέμε.
Αλλά πρέπει να ξέρω ότι θα είσαι ον-λάιν.
Δε με λες. Ξέρεις να χειρίζεσαι e-mail;;;

571179

θα το ξαναπω

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 11:08pm, Sunday September 17 2006

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΨΥΛΟΡΕΙΤΗ.
Οι Μπαντουβαδες και οι Κεφαλογιαννηδες εκαναν κουμαντο οι οποιοι εκτος απο αντικομουνιστες ηταν και αντιβενιζελικοι.
Τα εγκληματα των ΜπαντουβωΚεφαλογιαννηδων εναντια στον λαο της Κρητης ειναι σχεδον ανταξια των ναζι.
Ξερω ιστοριες για απαγωγες ανθρωπων απο χωρια οπου μεταφερονταν σε σπηλιες στο ψυλορειτη και μεσω βασανιστιριων αναγκαζονταν να γραψουν τις περιουσιες τους στους εν λογω καπετανιους-ληστες και μετα τους εκτελουσαν για να καλυψουν τα ιχνη τους.Οι μεγαλες σφαγες και αρπαγες εγειναν αμεσως μετα την αποχωρηση των ναζι απο τη Κρητη εκμεταλευομενοι το κενο κρατικης εξουσιας.Πως νομιζετε οτι η οικογενεια Κεφαλογιαννη βρεθηκε να της ανοικει ολη η μετεπειτα τουριστικη περιοχη της Αμουδαρας στο Ηρακλειο;Χωραφια και οικοπεδα το ενα διπλα στο αλλο σε μηκος τριων χιλιομετρων.
Ξερω αρκετες λεπτομεριες για τα εγκληματα τους καθοτι συγγενης πολυ φιλικου μου προσωπου που ηταν ηρωας του Μακεδονικου και των δυο παγκοσμιων πολεμων και κυριως εβαστος απο ολους τους Κρητικους γλυτωσε αρκετους(περιπου 300 ατομα) απο τα νυχια τους κυριως χωριανους του.Οι κατηγοριες που οι ανθρωποι συλαμβανονταν ηταν για κομουνιστικες τασεις η οτι ηταν φιλοβενιζελικοι,αλλα στην πραγματικοτητα οι αληθινοι λογοι ηταν η αρπαγη της γης τους σε προνομιουχες μετεπειτα περιοχες.Η χουντα με τα χαριστικα δανεια προς δαυτους για την ανεγερση ξενοδοχειων ολοκληρωσε το εγκλημα.
571185
Δε μου λες ρε Ορα Μηδεν

by απορία 11:19pm, Sunday September 17 2006
Ο υπουργός ναυτηλίας ο Κεφαλογιάννης που έλεγε για τους ναυτεργάτες ότι είναι οι εργαζόμενοι των ρετιρέ, ή κάτι τέλος πάντων τέτοιο, είναι γόνος της φαμίλιας που λες;
Ρωτάω όχι από νοσηρή περιέργεια αλλά γιατί εδώ μέσα μπαίνανε μερικοί και υπερασπιζότανε τις μαλακίες του …
571207
Λάθος κάνεις Ορα Μηδεν

by άλλος 12:09am, Monday September 18 2006
Και ΕΑΜ υπήρχε, και ΚΚΕ υπήρχε και ΕΛΑΣ υπήρχε, εκτός από την αντικομμουνιστική ΑΟΚ και τον Παπαγιαννάκη και όλες τις δεξιές οργανώσεις, υπήρχε και ΕΛΑΣ. Μην επιμένεις.
571221

Εγραψα στο αρχικο μου σχολιο

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 12:30am, Monday September 18 2006

Οτι ΕΑΜ ΕΛΑΣ ειπηρχε στα Λασιθιωτικα βουνα και οχι στον Ψηλορειτη.
Δεν ειπα οτι δεν ειπηρχε στη Κρητη ΕΑΜ ΕΛΑΣ και μελη του ΚΚΕ.Ναι ο υπουργος ειναι της οικογενειας.
Οπως και ο βουλευτης της ΝΔ Μανολης Μπαντουβας ειναι απο την οικογενεια των Μπαντουβαδων.
571234
Ερώτηση

by Αγιος Νίκων 12:56am, Monday September 18 2006
Αν δεν υπήρχαν ΕΛΑΣίτες στην Κρήτη, τότε ποιος ήταν ο καπετάν-Γιάννης Ποδιάς, ο καπετάν Σαμαρείτης, ο καπετάν Παπαδάκης Λεμονιάς, ο καπετάνιος του Συντάγματος ΕΛΑΣ Ρεθύμνου Τρουλινός.
Ειδικά ο Γιώργος Κλάδος και ο καπετάν Ποδιάς είναι πολύ γνωστοί σε όσους έχουν διαβάσει πέντε βιβλία. Εδώ υπήρχε Εφεδρικός ΕΛΑΣ Ανωγείων, και εγώ προσωπικά έχω και εφημερίδες παράνομες από το 1943 της Παγκρήτιας Ενωσης ΕΑΜ.
571242
υπήρχε κι ένας Μπαντουβάς στο ΠΑΣΟΚ

by  01:17am, Monday September 18 2006
Έχει σχέση αυτός;
571243
Κώστας ή Γιάννης Μπαντουβάς;

by αβγδ 01:18am, Monday September 18 2006
Κώστα Μπαντουβά της ΝΔ ξέρω, Κώστα Μπαντουβά του ΠΑΣΟΚ ξέρω, Μανώλη Μπαντουβά του ΠΑΣΟΚ ξέρω, Γιάννη Μπαντουβά της ΝΔ δεν ξέρω.
571261

ενα ενδιαφερον αφιερωμα

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:22am, Monday September 18 2006

με πολλα ιστορικα στοιχεια οσο αφορα τους Μπαντουβαδες ειπαρχει εδω:
http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=10/9/2006&columnId=342Ο καπεταν Ποδιας ηταν στο Λασιθι και σκοτωθηκε οταν προσπαθησε να περασει προς τα Χανια.Το ΕΑΜ στην περιοδο της Γερμανικης κατοχης στην Κρητη δεν ειχε σημαντικη δυναμη στα κεντρικα και δυτικα του νησιου παρα μονο στ’ανατολικα.
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συσπιρωσαν και αυξησαν τις δυναμεις τους το 1947 οταν πλεον ειχαν απο κοινου με τις υπολοιπες ομαδες των Μπαντουβαδων και Κεφαλογιαννηδων αντιστεκονταν στους Γερμανους.
Μην μπερδευεστε μιλαμε για μια συγκεκριμενη περιοδο μεχρι και το 1944.
απο το 45 μεχρι το 46 εγειναν τα μεγαλα εγκληματα.
Το 1947 ο ΔΣΕ πλεον οργανωθηκε καλυτερα αλλα και παλι δεν γλυτωσε την σφαγη απο της ομαδες των Μπαντουβα Κεφαλογιαννη.
Ειναι γνωστα ολα αυτα στην Κρητη αλλα ακομη και σημερα δεν ειναι προθυμοι πολλοι να μιλησουν γι’αυτα γιατι οι συγκεκριμενες οικογενειες κανουν ακομη το κουμαντο στο νησι.

Επισης εδω μπορειτε να διαβασετε για τον τριτο της παρεας των παρακρατικων και εθνικιστων καπεταναιων στην Κρητη του Παυλου Γυπαρη, ο οποιος προσπαθησε οσο κανεις αλλος να φερει τον εμφυλιο στην Κρητη:
http://www.iospress.gr/ios2005/ios20051030.htm

Ο Νικος Καζατζακης ειχε περιγραψει τις απαρχες του εμφυλιου στην Κρητη ισως στα πραγματικα τους αιτια τα οποια «καλυφθηκαν» κατω απο ενα υπερ-ιδεολογικο μανδυα :

«`Γι’ αυτό όταν πλάκωσε ο αδερφοσκοτωμός δεν ξαφνιάστηκαν οι Καστελιανοί, δεν τρόμαξαν, δεν άλλαξαν συνήθειες μονάχα ό,τι ως τότε κουφόβραζε μέσα τους, βουβό κι αφανέρωτο, ξεσπούσε τώρα κι αυθάδιαζε λεύτερο τινάχτηκε από τα στήθια τους αχαλίνωτη η αρχέγονη λαχτάρα του ανθρώπου να σκοτώσει. Καθένας είχε κι ένα φίλο ή αδερφό, που τον μισούσε, χρόνια, χωρίς αφορμή, κάποτε χωρίς κι ο ίδιος να το ξέρει, στέρνιαζε χρόνια το μίσος και δεν έβρισκε κανάλι να βγει και τώρα, να, ξαφνικά τους μοίραζαν τουφέκια και χεροβομβίδες, ανέμιζαν απάνω από τα κεφάλια τους τρισεύγενες σημαίες, τους ξόρκιζαν οι παπάδες, οι γαλονάδες, οι γαζετατζήδες, να σκοτώσουν το γείτονα και τον φίλο και τον αδερφό έτσι μονάχα, τους φώναζαν, η πίστη και η πατρίδα θα σωθούν.

«Ενα αποσπασμα απο το προσφατα εκδοθεν βιβλιο του Κων/νου Αβτζιγιάννη »Η Εθνική αντίσταση στην Κρήτη»

«Στις 4 Φεβρουαρίου επεστρεψε στην Κρητη ο Πατρικ Λη φερμορ,πεφτοντας με αλεξιπτωτο.Τις πρωτες μερες της παραμονης του αναμειχθηκε στην εκτέλεση προδοτων απο αντρες του Μπαντουβα.Ειχε επισης επαφες με Ελασιτες οπλαρχηγους Ποδιά,Σαμαριτη και Μήτσο τον Παπά,ενα φανταχτερό αλλα συμπαθέστατο και γενναιο ατομο γνωστο για την ουσιαστικη του δραση κατα των στρατεματων κατοχής.Τα υπολοιπα μελη της ομαδας του Λη Φέρμορ εφθασαν με πλωτο μέσο στις 4 Απριλιου.Μεταξύ αυτών ο Λοχαγος Γουιλιαμ Στανλευ Μος,ο γνωστός Μανωλης Πατεράκης και ο Γιώργος Τυρακης.Οι δύο τελευταιοι είχαν εκπαιδευθει στην Μέση Ανατολή ως καταδρομείς και διαθετοντας την δοκιμασμενη μαχητικότητα αποτελούσαν φοβερούς πολεμιστές,κάτι σαν > της εποχής

Ο Λη Φέρμορ αισθανοταν την Κρήτη σαν πατριδα του και τα γεγονότα της Βιανου τον είχαν συγκλονίσει.Συμφωνα με τις οδηγίες του Στρατηγείου Μεσης Ανατολης σκοπό είχε να καταφερει ενα αναίμακτο αλλα εντυπωσιακό πλήγμα κατα των δυναμεων κατοχηςΑυτό θα ηταν η απαγωγή του Υποστρατηγου Μυλλερ,διοικητή της Μεραχίας Σεβαστούπολη στην Κρητη.Πριν ομως ξεκινησει η υλοποιηση του σχεδιου αντικαταστάθηκε απο τον Υποστρατηγο Κράιπε.Ο Λη Φερμορ συναντήθηκε επισης με τον καπετάν Μπουτζάλη,ο οποιος παρα την ηλικια του ήταν ενας εντυωσιακος σε εμφανιση ανθρωπος και δεινος πολεμιστής,για να υποστηριχθεί η επιχειρηση απο το σωμα του Μικρασιατη οπλαρχηγού.Για την υλοποιηση του σχεδιου σημαντικη θα ηταν η συμβολη του Μικη Ακουμιανάκη ο ποίος γνωριζε την περιοχη της Κνωσσου,τοπο διαμονής του Κράιπε,πολυ καλα

Το σχέδιο ήταν να απαχθει ο στρατηγός,χρησιμοποιώντς το ιδιο του το αυτονινητο κατα την διαδρομη απο το αρχηγείο του στις αρχανές προς την Κνωσό.
Δυο συνεχεις αναβολες του τολμηρού εγχειρηματος αναγκασαν τον Λη Φερμορ να αποδεσμευσει τους αντάρτες του καπεταν Μπουτζαλη γιατί η παρουσια τους,θα μπορουσε να διημιοργησει υποψιες.Τελικά στην επιχειρηση θα συμμετειχαν 11 ανδρες οι οποίοι εγνωριζαν οτι σε περιπτωση που κατι πηγαινε στραβα δεν θα ειχαν ελπίδες να γλιτώσουν την συλληψη και την εκτέλεσηΤελικά η απαγωγή εγινε στις 26 Απριλίου.Οι δύο βρετανοι αξιωματικοι ντυμενοι με Γερμανικες στολες σταματησαν το αυτοκινητο του στρατηγου.Ο οδηγός συρθηκε εξω και ο Λη Φερμορ ακινητοποίησε τον στρατηγο με την απειλη περιστροφου.Ο Μος ανελαβε την οδηγηση,ο Φερμορ καθησε διπλα του και στο πισω καθισμα οι Πατερακης,Τυρακης και Στρατης Σαβιολακης κρατουσαν ακινητοποιημενο τον στρατηγο.Οι κρητικοι ανταρτες απομάκρυναν τον οδηγο του στρατηγου και αργοτερα τον σκοτωσαν παρα τις διαταγες του Λη Φερμορ.
Η διαδρομη που ακολουθησε η ομαδα των απαγωγεων και η πολυτιμη λεία της υπηρξε αρκετά επίπονη.Αφου καταφεραν να διαφύγουν απο το Ηρακλειο,κατευθυνθηκαν προς τα Ανωγεια.Στο αυτοκίνητο ο Λη Φερμορ άφησε μυνημα στους Γερμανούς,στο οποιο ελεγε οτι την απαγωγή την ειχαν σχεδιασει και εκτελεσει μονο Βρετανοι και Έλληνες αξιωματικοί,οι οποιο ειχαν ερθει απο το Κάιρο. Κατα την πορεία στα κρητικα βουνά ο Κράιπε αρχισε να δείχνει σημεια εκνευρισμου και καταθλιωης ειδκα λογο της απωλειας του Σταυρου των Ιπποτων που προφανώς επεσε κατα την απαγωγη.Κατα την πορεία στα χιονισμενα βουνά την ομαδα των απαγωγεων αρχικα συνοδευε τμήμα του Καπετάν Ξυλουρη και στην συνεχεια τμήμα του καπεταν Πετρακογιώργη και του Καπεταν Πετρακα.

Στον ψυχολογικο τομεα οι Γερμανοί είχαν δεχθει τεραστιο πληγμα και το γεγονος οτι η ομαδα ειχε διασχισει την μιση Κρητη χωρις να εντοπισθει ηταν μία τεραστια ενεση ηθικου για τους κρητικους.»

Κι ενα μικρο χρονικο της εθνικης αντιστασης στην Κρητη:

Από τις αρχές Ιουνίου 1941 δημιουργούνται πλήθος από αντιστασιακές οργανώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως του Μανώλη Μπαντουβά στον Αγ. Σύλλα, του Πετρακογιώργη στις καμάρες, η ομάδα του Αδάμη Κρασανάκη (Κρασαναδάμη) στη Δίκτη, η Οργάνωση Ανωγείων, η ΚΕΕΕ του Ραφτόπουλου στη Βιάννο, η Οργάνωση του Αντ Γρηγοράκη στον Κρουσώνα, η Οργάνωση του Γ Κατσιά στα Σφακιά, η οργάνωση του Μάντακα στα Λευκά όρη, του Γιώργη Κατσιρντάκη στα Χουστουλιανά, κ.α.

Το Νοέμβριο του 1942, το Γενικό Αρχηγείο Αντίστασης Κρήτης εγκαταστάθηκε στη Δίκτη, αρχικά στη μάντρα του καπετάν Κρασαναδάμη και ακολούθως στου Χαμαίτη τη βρύση

Το Δεκέμβρη του 1942 ο Μανώλης Μπαντουβάς διαλύει το λημέρι του στον Αγ. Σύλλα και με τα άλλα αδέλφια του πάει και βρίσκει τον καπετάν Κρασαναδάμη και τα αδέλφια του στη Δίκτη. Όταν το 1942, μετά το κτύπημα των δοσίλογων, την τρομοκρατία των Γερμανών (εκτέλεση 62 μαρτύρων στο Ηράκλειο) κυνηγούν τον Μπαντουβά και ντόπιοι δοσίλογοι και Γερμανοί. Προ αυτού ο Μπαντουβάς πάει και βρίσκει τον Κρασαναδάμη και τον στηρίζει. Εκεί έρχονται μετά και ο Ποδιάς, Ζαμπετοχρήστος, οι αξιωματικοί Μπετεινάκης, Πλεύρης, Ραφτόπουλος κ.α. και ιδρύουν το Ενωμένο αντάρτικο με Γενικό αρχηγό τον Μανώλη Μπαντουβά.

Αργότερο το Γενικό Αρχηγείο μεταφέρθηκε από τη μάντρα του Κρασαναδάμη στου Χαμαίτη τη βρύση.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 πέφτει στο Καθαρό της Δίκτης ο Άγγλος Ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ, σύνδεσμος του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και το παραλαμβάνουν ο Καπετάν Κρασαναδάμης με τον ήρωα Παύλο Πετράκη.

Στις αρχές Αυγούστου 1943 πραγματοποιείται συνάντηση αξιωματικών και καπεταναίων στη μάντρα του καπετάν Κρασαναδάμη, για να προετοιμάσουν την υποστήριξη συμμαχικής Απόβασης,

Στις 3 Νοεμβρίου 1943 οι Γκεσταμπίτες με τον Σουμπερτ φτάνουν στο Λασίθι και σφάζουν ή δέρνουν τους Λασιθιώτες. Από εκεί μετά πάνε σε άλλα μέρη της Κρήτης.

Στις 12-20 Σεπτεμβρίου γίνεται η νικηφόρα Μάχη της Βιάννου με αρχηγό το Εμμ Μπαντουβά και υπαρχηγούς τον Κρασαναδάμη κ.α. όπου φονεύτηκαν πάρα πολλοί Γερμανοί και αιχμαλωτίστηκε όλο το Γενικό Γερμανικό Επιτελείο και συνάμα ακολούθησε η παράδοση της στρατιάς των Ιταλών, κάπου 7.500 Ιταλοί.

Το Δεκέμβριο γίνεται εκτέλεση 12 Γερμανών αξιωματικών στη μάντρα του Καπετάν Κρασαναδάμη από την ομάδα Μπαντουβά ( ως αντίποινα τόσο για τη δολοφονία από τους Γερμανούς ενός από τα αδέλφια Μπαντουβά όσο και άλλων Κρητών). Ως αντίποινα οι Γερμανοί καίνε και κατασφάζουν τα χωριά της Βιάνου και Ιεράπετρας

Στις 26 Απριλίου 1944 πραγματοποιήθηκε η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε από τους W. S. Moss και o P. L. Fermor και Κρήτες αντιστασιακούς Γιώργη Τυράκη, Μ. Πατεράκη κ.α. Ήταν μια τολμηρή και μοναδική ενέργεια, η οποία καταρράκωσε το ηθικό των κατακτητών Γερμανών, και έκανε υπερήφανους όλους τους Κρητικούς. Από την άλλη η πράξη αυτή είχε άσχημες συνέπειες (παρά πολλά θύματα) λόγω της εκδίκησης των Γερμανών.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Στρατηγός Κάρτα με δύο ανώτερους αξιωματικούς του επιτελείου του και το Λοχαγό Ταβάνα παραδίνονται. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στους Ποταμούς, μεθοδεύεται η φυγάδευση του Κάρτα. Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Στυλιανός Κούνδουρος, ο Άγγλος Λη Φέρμορ, ο στρατιωτικός Διοικητής Νομού Λασιθίου Συνταγματάρχης Νικόλαος Πλεύρης και ο καπετάνιος Κρασανάκης Αδάμ. Οι δύο Ιταλοί αξιωματικοί με τους επιτελείς τους παραλαμβάνονται από ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τον Αδάμ Κρασανάκη στο Μέσα Λασίθι. Αφού διανυκτέρευσαν στο χωριό Μαγουλά, οδηγήθηκαν μέσω Επανωσήφη και Αχεντριά στην περιοχή Τσούτσουρος. Στις 20 Σεπτεμβρίου καταφτάνει στη θέση Μαριδάκη, Αγγλικό σκάφος επιφάνειας, στο οποίο επιβιβάζεται ο Κάρτα με τους επιτελείς του.

Στη συνέχεια την ήπια ιταλική κατοχή διαδέχεται η επαχθέστερη Γερμανική.

Τον Αύγουστο του 1944 γίνονται σαμποτάζ (κάψιμο αποθηκών βενζίνης, ανατινάξεις εγκαταστάσεων κ.α.) στις Δαφνές, και Αποστόλους Πεδιάδος, στο Δράσι Μεραμβέλου κ.α. από τους Κρασαναδάμη, Χαιρέτη, Φιλεντέμ κ.α.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΑΘΥΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Η Γερμανική κατοχή παίρνει τέλος στις 9 Μαΐου 1945, με την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης των Γερμανοιταλικών δυνάμεων.

Ο Μανολης Μπαντουβας ειναι βουλευτης της ΝΔ και ηταν ο πρωην ιδιοκτητης της Αιρ Γκρις.

571264
Ζημειολογε……..αν και δεν απαντας

by apistos 02:31am, Monday September 18 2006
στα ερωτηματα μου………….
Τι θελεις να συζητησουμε?
Για τα ταγματα θανατου στην Νικαραγουα??????Υπαρχουν τοσα θεματα για συζητηση :
-Η δραση των Βιετναμεζων στην ΑΛΓΕΡΙΑ.
-Για τους μαυροποδηδες του Παρισιου.
-Για τον ΜΑΡΚΑΝΤΟΝΙ σωματοφυλακα του ΣΑΝΓΚΟΥΙΝΕΤΙ στην υποθεση Μαρκοβιτς
-Για τον Θεοφιλο Πατριδη
-Για τις επιχειρησεις της ΕΥΠ στο τριγωνο ΑΘΗΝΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ -ΜΠΑΧΑΜΕΣ
-Για τους ελληνολιβανεζους πρακτορες.
-Για τον Δρομο της ΔΑΜΑΣΚΟΥ που περναει απο το ΜΟΝΦΟΡΤ Λ΄ΑΜΩΡΥ.
-Για το εμποριο Σαμαριου και Ρηνιου μεσω Λιχτενσταιν
-Για τα κρυσφηγετα στο Καρακας και τα λευκα διαβατηρια.
-Για τον ρολο του ταγματος των ιπποτων της Μαλτας και ποιοι χρησιμοποπιουν τα διαβατηρια που εκδιδει και επι ποιου ωφελους!
-Για τον ΤΑΚΗ που ναυλωνε αεροπλανα και τα ειχε μετατρεψει σε ιπταμενους οικους ανοχης υψηλης πολιτικης και οικονομικης πελατειας με αποτερω σκοπο τον εκβιασμο και την αγρα πληροφοριων!Τελος παντων υπαρχουν δεκαδες ενδιαφεροντα θεματα και συ μου ζητας να μιλησουμε για τα ταγματα θανατου στην Νικαραγουα!Προκαταβολικα σου λεω οτι αυτος που οργανωσε τα ταγματα θανατου της Νικαραγουα ειναι ο ιδιος που εχει το γενικο κουμαντο των Ιρακινων ταγματων θανατου, μονο που στο Ιρακ εχει ξεφυγη λιγο ο ελεγχος αυτων των ομαδων!Οσο για το e-mail, τι ειναι αυτο?
Καποιο ειδος ναρκης ή ντονατσ?
Ενημερωσε με και ξεκινα οτι τραβαει η ψυχη σου!
Παω για φαγητο!
571267
Οσο για τους ελληνες αιχμαλωτους στην Τουρκια

by apistos 02:35am, Monday September 18 2006
καποιος που ηξερε αρκετα για την υποθεση ειναι πλεον νεκρος , κατ΄αλλους δολοφονηθηκε!
Ο Μαυρολεων!
Ο ελληνας Μουζαχεντιν.
571271
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:44am, Monday September 18 2006

η φωτογραφια ειναι μετα στην απελευθέρωση,στον Αγ. Γεώργιο Λασιθίου: Ο καπετάν Μπαντουβάς (στη μέση), Καπετάν Κρασαναδάμης και καπετάν Γιώργης Ι Κρασανάκης

ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΔΑΜΗΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ Ή ΚΡΑΣΑΝΑΔΑΜΗΣ
Ο Καπετάν Κρασαναδάμης ( 1887 – 1981 μ.Χ.) έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες της Κρήτης από το 1912 και εξής. καταρχήν πηγαίνει ως εθελοντής το 1912 στην Ήπειρο και παίρνει μέρος στις μάχες μαζί με άλλους εθελοντές Κρητικούς του ηπειρωτικού αγώνα, γίνεται σωματοφύλακας του Κωνσταντίνου και είναι αυτόπτης μάρτυρας της παράδοσης των Ιωαννίνων στον Κωνσταντίνο.

Παίρνει μέρος, εθελοντικά πάλι, στη Μάχη της Κρήτης το Μάη του 1941 στον Τομέα Ηρακλείου. Είναι από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής αντίστασης Κρήτης. Το Ιούνιο του 1941 ιδρύει την αντάρτικη ομάδα Λασιθίου και γι αυτό άλλωστε και ονομάστηκε έτσι το λημέρι της Δίκτης, δηλαδή «Λημέρι στου Κρασαναδάμη τη μάντρα».

Όταν το 1942, μετά το κτύπημα των δοσίλογων, την Τρομοκρατία των Γερμανών (εκτέλεση 62 μαρτύρων στο Ηράκλειο) κυνηγούν τον Μπαντουβά και ντόπιοι δοσίλογοι και Γερμανοί. Προ αυτού ο Μπαντουβάς πάει και βρίσκει τον Κρασαναδάμη και τον στηρίζει.

Ο Κρασαναδάμης πήρε μέρος στη Μάχη της Βιάννου, στο Σαμποτάζ στο Δράσι Μεραμβέλου τον Αύγουστο του 1944, σ’ αυτόν παραδόθηκε ο Ιταλός στρατηγός Κάρτας κ.α. Στο λημέρι του, αρχές Αυγούστου 1943, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματικών και καπεταναίων, για να προετοιμάσουν την υποστήριξη της συμμαχικής Απόβασης, καθώς και την απαγωγή αρχηγών των κατακτητών.

Η οικογένειά του Κρασαναδάμη διέθετε πάρα πολλούς άντρες και συνάμα ο ίδιος ήταν ο πιο μεγάλος κτηνοτρόφος της Κρήτης. Εξ ου και η φράση «Στου Κρασανάδη τη μάντρα σ΄έχω», δηλαδή μη ζητάς πολλά, γιατί δεν έχω όσα έχει ο Κρασαναδάμης.

Ο Κρασαναδάμης είχε 5 γιους (Γιώργη, Βασίλη, Μανώλη, Γιάννη και Λευτέρη), 5 αδέλφια (Αδάμης, Γιάννη, Τηλέμαχο, Αντώνη, Νικόλη ), 19 τότε εμπόλεμους ανιψιούς, πρόσθεσε δεύτερα κ.τ.λ. ξαδέλφια, γαμβρούς, σύντεκνους, συμπέθερους, φίλους κ.τ.λ.

Ο Κρασαναδάμης, ο λαϊκός αγωνιστής και αρχηγός των ανταρτών του Ε.Α.Μ. και μετά τη διάσπαση της Ε.Ο. Λασιθίου, συνεχίζει αυτοβούλως την παράδοση των λαϊκών αγωνιστών του Οροπεδίου (στα μέτρα τα δικά του), του καπετάν Καζάνη και Βασιλογιώργη, συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές των καπεταναίων της Κρήτης, Μπαντουβά, Ποδιά, Πετρακογιώργη, Σατανά, Λεμονιά και Δραμουντάνη, Πατεράκη και Σήφη Νάνη (Αντώνης Σανουδάκης, συγγραφέας της Αντίστασης 1941 – 1944).

Ο καπετάν Μ. Μπαντουβάς λέει στα απομνημονεύματά του: >.

Και ο διδάκτωρ και συγγραφέας της Αντίστασης Α. Σανουδάκης συμπληρώνει: >
——————————————
——————————————

Ο Αντισυνταγματάρχης και στρατιωτικός ηγήτωρ (αρχηγός από μεριάς στρατού και όχι ελεύθερος σκοπευτής, καπετάνιος) Λασιθίου Ν. Πλέυρης.
Ο συνταγματάρχης Νίκος Πλεύρης ήταν εξάδελφος του Καπετάν Κρασαναδάμη και στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής της Κρήτης (1941 – 1944 ) είχε αποστολή την οργάνωση των αντάρτικων ομάδων Λασιθίου. Μετά την Γερμανική κατοχή, ύστερα από πρόταση-στήριξη των Άγγλων, έγινε αρχηγός Λασιθιώτικης αντάρτικης ομάδας με την οποία έλαβε μέρος στα κατοπινά γεγονότα.

Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο πήγε εθελοντής και επειδή ανδραγάθησε στη Μ. Ασία παρασημοφορήθηκε και του έγινε πρόταση να παραμείνει ως μόνιμος αξιωματικός στο στρατό, κάτι που έγινε.
————————————-
————————————-
Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
& ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Μετά την Μάχη της Βιάννου, οι αντάρτες Μπαντουβά – Κρασαναδάμη αιχμαλώτισαν 15 Γερμανούς αξιωματικούς και τους πήγαν στη μάνδρα του Κρασαναδάμη. Μετά από αυτό οι Γερμανοί άρχισαν να τους ψάχνουν και συνάμα να σφάζουν τον κόσμο και να κατακαίγουν τα χωριά γύρω από την Βιάννο, όχι μόνο για εκδίκηση, αλλά και για να μαρτυρήσουν που έκρυβαν οι αντάρτες τους Γερμανούς αξιωματικούς. Μαθαίνοντας οι Γερμανοί από προδότες ότι οι αντάρτες είχαν μεταφέρει τους Γερμανούς αξιωματικούς στην Δίκτη, την περικύκλωσαν και η Δίκτη έγινε «νεκρή ζώνη» . Δηλαδή όποιος αντάρτης ή Έλληνας έμπαινε ή έβγαινε από αυτή τη ζώνη (περικύκλωση) εκτελούνταν επί τόπου. Εμπρός σε αυτό το γεγονός έφυγαν κρυφά και άμεσα όλοι οι αντάρτες της Δίκτης. Πριν φύγουν, όμως, κάποιος από την ομάδα Μπαντουβά, ως εκδίκηση για το φόνο ενός αδελφού του Μανώλη Μπαντουβά από τους Γερμανούς, σκότωσε όλους τους Γερμανούς αξιωματικούς και κατόπιν έφυγε χωρίς να θάψει τα πτώματα. Μαθαίνοντας αυτό ο Κρασαναδάμης στη Μεσσαρά, όπου είχε καταφύγει, σκέφτηκε ότι αν βρουν οι Γερμανοί τα πτώματα των αξιωματικών τους σε Λασιθιώτικη περιοχή, αμέσως θα σκότωναν όλους τους Λασιθιώτες ή θα έκαναν τα ίδια και χειρότερα από αυτά που είχαν κάνει στη Βιάννο. Προ αυτού παίρνει μαζί του τον γιο του Γιώργη και τα αδέλφια του Τηλέμαχο και Νικόλη, καθώς και τους δυο γιους του Νικόλη, τους Κωστή και Γιάννη, και αψηφώντας για τη ζωή τους πήγαν στη Δίκτη και έριξαν τα πτώματα σε μια Λατσίδα (Οι άλλοι δεν ήθελαν να πάνε και γιατί φοβόντουσαν και γιατί τα πτώματα μυρίζουν συνάμα έπρεπε να κουβαληθούν σε απόσταση ανηφορική και δύσβατη γύρω στα 100Ο μ.). Κατόπιν διάδωσε έντεχνα ότι οι Γερμανοί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στη Μέση Ανατολή και έτσι σώθηκε το Οροπέδιο Λασιθίου.

Μετά την απελευθέρωση, το 1960 συγκεκριμένα, ο γιος του καπετάν Κρασαναδάμη, ο Γιώργης, κατέβηκε στη Λατσίδα με σκοινί και έβγαλε τα οστά των Γερμανών και τα παρέδώσε στην Γερμανική αφιλοκερδώς ( και όχι με χρήματα, όπως του έλεγαν άλλοι να κάνει και ως αποζημίωση, αν και τον είχαν οι Γερμανοί επικηρύξει σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση. Τα οστά παραδόθηκαν με πρωτόκολλο που υπέγραψε και ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια ενταφιάστηκαν στο Γερμανικό Νεκροταφείο Χανίων.
——————————————–
———————————————-
καπετάν Γιώργης Κρασανακης
Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Άγιος Γεώργιος και ήταν το 6 από τα 9 παιδιά του Καπετάν Αδάμη Κρασανάκη (Κρασαναδάμη) και της Αλεξάνδρας Πλεύρη. Υπήρξε ένας αγνός, τίμιος και εργατικός Κρητικός. Αγαπούσε υπερβολικά τον τόπο του και ήταν ένας από τους πιο φανατικούς και αντιπροσωπευτικούς τύπους Κρητικών.

Έλαβε μέρος και στη Μάχη της Κρήτης και στην Εθνική αντίστασης Κρήτης. Ήταν κλάσεως του 1938 και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού (11ος Λόχος) Κρήτης, όταν γινόταν οι επιχειρήσεις των Γερμανών για την κατάληψη της Κρήτης, με τους οποίους έδωσε μάχη και στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς και την αποχώρηση των στρατευμάτων που βρίσκονταν στην Κρήτη στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργης Κρασανάκης μαζί με πολλούς άλλους (στρατιώτες και πολίτες: αδέλφια Μπαντουβά, Ποδιά, Μπουτζαλή, Καρά, Ζαμπετοχρήστο κ.α.) δεν το έβαλαν κάτω, αλλά αποφάσισαν μετά από ορκωμοσία στον Αγ. Σύλλα τη συνέχιση του αγώνα εναντίον των Γερμανών. Στην συνέχεια κάνανε λημέρι στη μάντρα του πατέρα του, στη μάντρα του Καπετάν Κρασαναδάμη στη Δίκτη, όπου μαζί με όλη την οικογένεια Κρασανάκη (αδέλφια, θείους, ξαδέλφια), καθώς και με άλλους Λασιθιώτες δημιούργησαν έναν από τους πρώτους σημαντικούς αντιστασιακούς πυρήνες της Κρήτης.

Το Νοέμβριο του 1942, το Γενικό Αρχηγείο Αντίστασης Κρήτης εγκαταστάθηκε στη Δίκτη, αρχικά στη μάντρα του καπετάν Κρασαναδάμη και ακολούθως στου Χαμαίτη τη βρύση, και εκεί ανατέθηκε στον Γιώργη Κρασανάκη η Διοίκηση ομάδας ως οπλαρχηγού με τομέα δράσης την ανατολική Δίκτη (Καθαρό – Λάζαρος) και με την οποία έλαβε μέρος στην 8ημερη Μάχη της Βιάνου στις 25 Σεπτεμβρίου 1943 όπου φονεύτηκαν πάρα πολλοί Γερμανοί και αιχμαλωτίστηκε όλο το Γενικό Γερμανικό Επιτελείο και συνάμα ακολούθησε η παράδοση της στρατιάς των Ιταλών, κάπου 7.500 Ιταλοί.

Από τα αρχεία της Γκεστάμπο, του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου Κατοχής/ Διοίκησης Χανίων, διαβάζουμε και ότι ο Γεώργιος Αδάμ Κρασανάκης μαζί με άλλους Κρητικούς αντιστασιακούς (Μπαντουβά, Πετρακογιώργη κ.α.) επικηρύχθηκαν για την αντιστασιακή τους Δράση. Και για όλα αυτά του απενεμήθησαν μετάλλια τόσο από το ΓΕΣ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όσο και από άλλους Φορείς: Νομαρχία Λασιθίου, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ κ.α.
————————————————-
————————————————–
Ο καπετάν Βασίλης Κρασανάκης
ήταν ο μεγαλύτερος από τους γιους του Καπετάν Αδάμη Κρασανάκη (Κρασαναδάμη) και της Αλεξάνδρας Πλεύρη.

Στις 3 Νοεμβρίου 1943 οι Γκεσταμπίτες με τον Σουμπερτ φτάνουν στο Λασίθι και σφάζουν και δέρνουν τους Λασιθιώτες, για να μαρτυρήσουν ποιοι είναι οι αντάρτες του καπετάν Κρασαναδάμη και που βρίσκεται το καταφύγιο τους στη Δίκτη. Στο μαγαζί του Χριστόφορου Πλεύρη στον Αγιο Γεώργιο βασανίζεται και ο καπετάν Βασίλης, που όμως τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι δεν δεν μαρτύρησαν τίποτα. Θύματά τους ήταν τα αδέλφια Πυθαρούλη από το Τζερμιάδω, ο Καροφυλάκης από την Κουδουμαλιά κ.α.
—————————————-
—————————————–
Από μια διασωθείσα κατάσταση ανταρτών – συνεργατών επαρχίας Λασιθίου με τους οποίους ο Κρασαναδάμης ίδρυσε το λημέρι του στη μάντρα του, διαβάζουμε:

Ψυχρό: Μηλιαράς Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Δέσποινας, κλάσης 1940, Πιταροκοίλης Μιχ του Νικολάου και της Καλλιόπης, κλάσης 1937, Σηφάκης Δημήτριος του Ιωάννου και της Κλεάνθης, κλάσης 1933, Κανδυλογγιανάκης Ευάγγελος του Γεωργίου και της Ξένιας, κλάσης 1941, Χαλαμπαλάκης Εμμ του Ιωάννου και της Ελ., κλάσης 1927, Καραβαλάκης Μιχαήλ του Ιωάννου και της Καλιόπης, κλάσης 1927………….

Άγιος Γεώργιος: Σπανάκης Ηλίας του Γεωργίου και της Χρισ., κλάσης 1915, Κουνετάκης Γεώργιος του Ζαχαρία (κλάσης 1934), Κρασανάκης Αδάμ του Εμμ, κλάσης (μη ευανάγνωστο), Κρασανάκης Δημήτριος του Εμμ και της Μαρίας, κλάσης 1940. Πετράκης Νικόλαος του Εμμ και της Μαρίας, κλάσης 1936, Πετράκης Παύλος του Εμμ και της Μαρίας, κλάσης 1907), Χατζάκης Νικόλαος του Εμμ και της Ζαχαρένιας, κλάσης 1920, Αγαπάκης Εμμ. του Αντωνίου και της Καλ., κλάσης 1924, Γαλανάκης Εμμ του Κωνσταντίνου και της Αννας, κλάσης 1931, Γαλανάκης Βασιλ., Κασαπάκης Αντώνιος του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, κλάσης 1923, Πλέβρης Εμμ του Νικολάου και της Ελένης, κλάσης 1934, Πλέβρης Γεώργιος του Δημ και της Αναστασίας, κλάσης 1904, Πλέβρης Εμμ του Δημ, και της Καλλιόπης, κλάσης 1904, Πλεβράκης Γεώργιος του Εμμ και της Χρυσής, κλάσης 1938, Τσουκάκης Νικόλαος του Ιωάννη και της Μαρίας, κλάσης 1933, Πλέβρης Τηλέμαχος του Γεωργίου και της Αριστέας, κλάσης 1938………..

Πλάτη: Εργαζακης Ιωάννης του Εμμ και της Μαρίας, κλάσης 1924, Χαραλαμπάκης Μιχ του Ζαχ. και της Αικ., κλάσης 1924, Παπαχρονάκης Γεώργιος του Εμμ και της Πραξ., κλάσης 1928, Ζαχαριάδης Γεώργ, του Νικολάου και της Μαρίας, κλάσης 1927, Παπαδημητράκης Νικόλαος του Ιωάννου και της Μαρίας, κλάσης 1947, Χαραλαμπάκης Αριστ. του Ζαχ. και της Αικ., κλάσης 1928, Παπαχρονάκης Δημήτριος του Κωνσταντίνου και της Αννας, κλάσης 1941, Παπαχρονάκης Μιχ του Κωνσταντίνου και της Αννας, κλάσης 1936, Χατζογιάννης Γεώργιος του Μιχ….

Κουδουμαλιά: Βισκαδούρος Γεώργιος του Μιχαήλ και της Ευφρ., κλάσης 1934, Παπαδάκης Ιωάννης του Γεωργίου και της Καλλιόπης, κλάσης 1920, Κασαπάκης Μιχαήλ τους Εμμ και της Φωτεινής, κλάσης 1944, Κασαπάκης Γεώργιος τους Εμμ και της Φωτεινής, Ανυφαντάκης Γεώργιος του εμμ και της Ελ., κλάσης 1925, Ανυφαντάκης Ιωάννης τους Εμμ και της Ελένης, κλάσης 1932, Στρατάκης Χαράλαμπος του Χαρ. Και της Μαρίας, κλάσης 1932, Ανυφαντάκης Μιχαήλ…

Αβρακόντε: Χριστοφάκης Εμμ του Ιωαν, και της Καλλιόπης, κλάσης 1925, Χριστοφάκης Αριστείδης του Ιωάν και της Καλλιόπης, Καλικάκης Θεοφρ. Του γεωργίου και της Π, κλάσεως 1947, Τζιράκης Αριστοτέλης του ιχ. Και της Αρ., κλάσης 1927, Καλυκάκης Χαρίδημος του Γεωργίους, κλάσης 1927, Βελιβασάκης Ιωάννης (παπάς) του Ιωάννη και της Αργ., κλάσης 1919, Φουκαράκης Ελευθέριος του Ξ, κλάσης 1937, Γαλανάκης Ιωάννης του Γεωργίου και της Καλλ., κλάσης 1921, Καλυκάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, κλάσης 1934,…

Κάτω Μετόχι: Τζανάκης Γεώργιος του Ζαχαρία και της Μαρίας, κλάσης 1934, Μπουτσάκης Γεώργιος του Εμμ και της Ανδρ., κλάσης 1934, Μενδελανάκης Τ. του εμμ και της μαρίας, κλάσης 1943,…. (ακολουθούν και άλλα ονόματα)

http://www.krassanakis.gr/krasanadamis.htm

Δημοσιευω παρακατω τις φωτογραφιες των αναφερθεντων.

571272
ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΔΑΜΗΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ Ή ΚΡΑΣΑΝΑΔΑΜΗΣ

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:45am, Monday September 18 2006

.

571274
στο λημερι της μαδαρας

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:46am, Monday September 18 2006

.

571275
Ν. Πλέυρης.

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:47am, Monday September 18 2006

.

571276
Γιωργης Κρασανακης

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:48am, Monday September 18 2006

.

571277
Κρασανογιωργης

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:50am, Monday September 18 2006

.

571278
καπετάν Βασίλης Κρασανάκης

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:50am, Monday September 18 2006

.

571279
στο λημερι του Χαμαιτη

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:51am, Monday September 18 2006


Image scaled down

.

571280
στη μάντρα Κρασαναδάμη

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:52am, Monday September 18 2006

Λασιθιώτικες Μαδάρες, λημέρι στη μάντρα Κρασαναδάμη (στη θέση Βιτσιλόνερο της Δίκτης): Ν. Μπαντουβάς (με σταυρό), Α. Μπουτζαλής, Μ. Αρβανιτάκης, Π. Ζωγραφιστός, Γ. Τσαντηράκης, δ. Σκουλάς, Γ. Χαιρέτης, Γ. Επιτροπάκης, Ελλη Λουλακάκη.

571303
Ποιος μπερδεύεται, θα ήθελα να ήξερα, φίλε ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ

by άλλος 09:15am, Monday September 18 2006
Γράφεις (Σχόλιο 571261) ότι ΕΑΜ και ΕΛΑΣ από κοινού με τους αντικομμουνιστές αύξησαν τις δυνάμεις τους όταν πολεμούσαν τους Γερμανούς το 1-9-4-7;;; Καλά κρασιά.
Αυτό γράφεις:
«Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συσπιρωσαν και αυξησαν τις δυναμεις τους το 1947 οταν πλεον ειχαν απο κοινου με τις υπολοιπες ομαδες των Μπαντουβαδων και Κεφαλογιαννηδων αντιστεκονταν στους Γερμανους.
Μην μπερδευεστε μιλαμε για μια συγκεκριμενη περιοδο μεχρι και το 1944.
απο το 45 μεχρι το 46 εγειναν τα μεγαλα εγκληματα.»
571371
ναι δικιο εχεις

by ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 02:15pm, Monday September 18 2006
δεν το διατυπωσα σωστα.Εννοουσα οτι το ΕΑΜ αυξησε τις δυναμεις του το 47 σαν ΔΣΕ πλεον οταν δεν ειπηρχε λογος να συνεχειστει το ενωμενο ανταρτικο εφοσον οι Γερμανοι ειχαν φυγει.Μεχρι τοτε ηταν ολοι μαζι κατω απο την «ομπρελα» του ΕΑΜ ΕΛΑΣ χωρις ομως να εχουν την αντιστοιχη δραση του ΕΑΜ στην ειπηρωτικη ελλαδα.
Εννοω οτι στην Κρητη δεν υπηρχαν απελευθερωμενες ορεινες περιοχες ουτε καμια κυβερνηση του βουνου και ολα οσα εκανε το ΕΑΜ στην ειπηρωτικη ελλαδα.
Γενικοτερα στη Κρητη λογω των Βενιζελικων και τοπικισμου το ΚΚΕ δεν ειχε τοσο μεγαλη δυναμη.
Το αποσπασμα του Καζατζακη που εβαλα ειναι χαρακτηριστικο της ολης καταστασης.
Να σας πω επισης οτι οταν μιλαμε για οικογενειες οπως οι προαναφερθεντες μιλαμε για δεκαδες μελη των.Οι Μπαντουβαδες παραδειγμα μαζι με τις κουμπαριες(συντεκνοι) που στη Κρητη ειναι θεσμος ιερος και αναγαγει τους κουμπαρους σε συγγενεις πρωτου βαθμου αριθμουσαν περι τα πεντακοσια και παραπανω ατομα.
Πηγή: athens.indymedia

*

—————————————————————————————————————————————————————————————-

*

Ανώγεια

Τ’ Ανώγεια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, ο κόσμος της Ίδης, άγριος, τραχύς, όλο πέτρα και χώμα κρύβει στα σπλάχνα του ακριβά αρώματα και μεθυστικά χρώματα. Η πέτρα σε αποχρώσεις του γκρι και του πράσινου χαλκεύει πρώτη το ήθος των ανθρώπων. Η γεωφυσική θέση των Ανωγείων, η δωρικότητα και η αυστηρότητα του τοπίου, η ενασχόληση των κατοίκων με τη φυσική ζωή και την κτηνοτροφία, είναι οι αφετηρίες που δημιούργησαν ένα πνεύμα διορατικό και διαυγές στον ανοικτό ορίζοντα, παραδομένο στις παρυφές του Ψηλορείτη και στη μοίρα του τόπου. Η ανάγκη για επικοινωνία και ψυχική εκτόνωση διεύρινε τους τρόπους της πνευματικής επαφής και της αναζήτησης των Ανωγειανών και μετουσιώθηκε σε μια ζωντανή παράδοση και έναν καθαρό λόγο. Η ζωή τους μια καθημερινή μάχη με τη φύση που πίσω από την επιφανειακή σκληρότητα, κρύβεται μια τρυφερή ψυχή, ευαίσθητη και σοφή αναγνωρίζοντας το βαθύτερο νόημα της ζωής στην απλότητα των πραγμάτων. ( anogialand.gr )

*

2 σκέψεις σχετικά με το “13 Αυγούστου 1944: οι γερμανοί ναζί καίνε τα Ανώγεια της Κρήτης & σκοτώνουν αλύπητα τους κατοίκους των χωριών της. Και άλλα σχετικά θέματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s