Πεθαίνουν οι τρίτωνες στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Αντιμέτωποι μ’ ένα αποτρόπαιο θέαμα έρχονται τις τελευταίες μέρες δεκάδες ορειβάτες που επισκέπτονται την αλπική Δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2200μ υψόμετρο. Πολλές δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αλπικοί τρίτωνες κείτονται νεκροί στις όχθες και στον πυθμένα της λίμνης

Το φαινόμενο έχει προβληματίσει και τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Βιολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου, «Η πρώτη καταγραφή του φαινομένου εαρινής μαζικής θνησιμότητας σε αποικίες αλπικού τρίτωνα έγινε στα τέλη Απρίλη 1988, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης, καθώς επίσης και την άνοιξη του 1999». Την περασμένη Κυριακή, επιστημονικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους κ.κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, Αθανάσιο Κοράκη και Γιάννη Σαϊνη, επισκέφθηκαν την περιοχή απ’ όπου και πήραν δείγματα νερού, αλλά και αρκετούς νεκρούς τρίτωνες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου «Δεν υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμβάντα σε άλλες υπαλπικές λίμνες της Ευρώπης. Είναι η τρίτη φορά που το φαινόμενο αυτό καταγράφεται σε υπαλπική λίμνη της Βόρειας Πίνδου, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συμβεί και άλλες φορές χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος εκεί πάνω για να το καταγράψει. Το ζήτημα μας απασχολούσε χρόνια και αυτή τη φορά -χάρη στην ενημέρωση από φίλους ορειβάτες μέσω facebook- το συμβάν μας βρήκε έτοιμους. Ερευνούμε σε εθελοντική βάση επιστημονικά όλα τα πιθανά σενάρια που προκαλούν το φαινόμενο και ελπίζουμε να οδηγηθούμε σύντομα με βάση τα ευρήματα σε μία λογική εξήγηση…»

Ο Αλπικός Τρίτωνας

Ο Αλπικός Τρίτωνας ή «Βουνοτρίτωνας» (Triturus Αlpestris) είναι ένα από τα αμφίβια σπονδυλόζωα της οικογένειας Salamandridae. Έχει μήκος περίπου 10 εκατοστά και το χρώμα της ράχης του είναι γκρίζο – καστανόμαυρο. Ζει σε υδροβιότοπους (λίμνες, νερόλακκους) που υπάρχουν στην υψηλή ορεινή ζώνη της πατρίδας μας, εκεί που υπάρχει χαμηλή βλάστηση κι έχει ως κύρια τροφή του τα ασπόνδυλα υδρόβια όντα. Ο Αλπικός Τρίτωνας υπολογίζεται ότι προέρχεται από την εποχή των Δεινοσαύρων και τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν μικρούς δράκους. Στην εποχή μας συγκαταλέγεται στις απειλούμενες με εξαφάνιση μορφές ζώων και γι’ αυτό προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία.

Πηγή: http://epirusgate.blogspot.gr
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=366412
——————-

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πεθαίνουν οι τρίτωνες στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα

  1. Η Φύση με τη σοφία της προδιαγράφει συμβολικά την εξαφάνιση και των τελευταίων ασπόνδυλων … (αν με εννοείτε) απο τον πλανήτη Γη! Οι επιστήμονες ας συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s