Τι είναι ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος;

από την Ομάδα Νέων Γρεβενών . Το πλήρες κείμενο θα το βρείτε στο google docs.

«…
Προτείνουμε τη δημιουργία του διαρκούς δημοσκοπικού δήμου (Γιώργος Κοντογιώργης, Η σταθερά της κομματοκρατίας και το ελληνικό αδιέξοδο στο Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος, Εκδ. Πατάκη 2012, Β΄ Έκδοση, σελ. 82) στα Γρεβενά, o οποίος και θα αποφασίζει για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, την υλοποίηση των οποίων (είτε ως μεταφορά εντολής, είτε ως πράξη) θα συνεχίσουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποί του στο κοινοβούλιο ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης

Πώς θα λειτουργεί: Η βάση του είναι η αριθμητική ευελιξία. Επειδή είναι δύσκολο σε τακτά χρονικά διαστήματα να συγκεντρώνονται οι γνώμες όλων των πολιτών επί συγκεκριμένου θέματος, ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος θα αποτελείται από ένα αριθμό πολιτών, ο οποίος θα είναι ικανός να εκφράζει το σύνολο των απόψεων (αντιπροσωπευτικό δείγμα). Οι πολίτες που θα συμμετέχουν σ’ αυτόν θα εκλέγονται με κλήρωση και η θητεία τους θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όχι πάνω από έξι μήνες). Θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί που θα έχουν συμμετάσχει για μια θητεία θα μπαίνουν στην κληρωτίδα όταν θα έχει εξαντληθεί ο εκλογικός κατάλογος έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξάγεται είτε με σύναξη επί συγκεκριμένου χώρου είτε μέσω διαδικτύου είτε με τη χρήση και των δύο τρόπων. Αναφορικά με το διαδίκτυο, η δημιουργία ανάλογης πλατφόρμας και η επίδοση και χρήση κωδικών ασφαλείας για τη σύγχρονη πληροφορική είναι απλά στην κατασκευή τους και με μηδαμινό κόστος, αφού μπορεί να γίνουν από συντοπίτες μας φοιτητές ή αποφοίτους αντίστοιχων σχολών.

Έτσι λοιπόν, όταν θα πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, θα συνέρχεται ο δήμος με ευθύνη των πολιτών που τον απαρτίζουν και θα αποφασίζει. Για το πότε χρειάζεται, αρκεί να κατατεθεί πρόταση από έναν ορισμένο αριθμό μελών του δημοσκοπικού δήμου για να συγκληθεί. Για παράδειγμα, αν ορίσουμε τον δημοσκοπικό μας δήμο στα 500 άτομα, μπορούμε να πούμε ότι, αν 100 άτομα ζητήσουν να συνέλθει ο δήμος, τότε ο τελευταίος πρέπει να το κάνει. Τα ονόματα των πολιτών που τον απαρτίζουν θα είναι γνωστά στους υπολοίπους.

Ο δημοσκοπικός δήμος δεν καλείται να υποκαταστήσει κανένα θεσμό. Θα λειτουργεί ως άξονας προστασίας του συμφέροντος των πολιτών, αφού έτσι θα εκφράζεται η άποψή τους επί συγκεκριμένων θεμάτων. Για το τι θα συμβεί θα μετρά η άποψη των εκπροσώπων των πολιτών (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Σύμβουλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Όμως σε κάθε απόφαση τους οι παραπάνω θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη βούληση των πολιτών. Διότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από αντιπρόσωποι. Μια ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, που ευελπιστούμε να έρθει σύντομα, οφείλει να συμπεριλάβει περισσότερο τη βούληση των πολιτών και την έκφρασή της στο πολιτικό πεδίο (π.χ. μέσω δημοψηφισμάτων).

Το μείζον ζήτημα είναι η κοινωνία να επιστρέψει στην πολιτική. Κι όταν λέμε πολιτική την εννοούμε ως άθλημα αυθυπέρβασης κι ελευθερίας κι όχι η αγελαία κομματοκρατία που μας κατέκλυσε τις τελευταίες δεκαετίες. Η κοινωνία πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα, σε δήμο και να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον της.

Η επιλογή, ανήκει στην προαίρεσή μας.

Αν η κοινωνία δεν ανταποκριθεί στην παραπάνω πρόταση σε βαθμό ικανό να γίνει πραγματικότητα ή αν άμεσα δεν διαφανεί πρόταση που να φαίνεται πιο λειτουργική για την απόπειρα επίλυσης του προβλήματος του κενού αντιπροσώπευσης, τότε υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: Είτε η κοινωνία θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό αντιπροσώπευσης, άρα καλώς έχουν τα πράγματα και κατ’ επέκταση αυτή εδώ η παρέμβασή μας είναι περιττή, είτε δεν μπορεί να αντιδράσει και περιμένει την πλήρη αποδόμησή της.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια απόπειρα ανίχνευσης αυτών που έχουν όρεξη για ΖΩΗ, έτσι ώστε να συμπράξουμε και να αυτοκαθοριστούμε συλλογικά.

Όσοι είστε σύμφωνοι με την συγκρότηση του Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου Γρεβενών, δηλώστε την υποστήριξή σας στην ιστοσελίδα της Ομάδας http://www.omadaneon.gr, στην ειδική φόρμα που θα βρείτε. Τα ονόματα των υποστηρικτών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ομάδας. Μόλις συμπληρωθεί κρίσιμος αριθμός θα συγκληθεί συνέλευση ώστε να προκύψει η συγκρότηση του δημοσκοπικού δήμου.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας υποστηρίζοντας την ιδέα.

Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά όσους συμπολίτες μας μπορείτε.

Με ελπίδα και παρρησία,

Ομάδα Νέων Γρεβενών

www.omadaneon.gr

e.mail: info@omadaneon.gr

Η παραπάνω πρόταση υπογράφεται και υποστηρίζεται από τους κάτωθι Πολίτες, μέλη και φίλους της Ομάδας Νέων Γρεβενών:

Δημήτρης Παπαλαμπρόπουλος

Νίκος Μπόγδος

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Χρύσα Ελευθερίου

Μάνος Μπόγδος

Μόνικα Θάνου

Ευθύμης Παπαθεοδώρου

Ζήσης Πέτρου
Λένα Πουρνάρα

»

————————-
Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Σχετικό βίντεο με τον καθ. Γ. Κοντογιώργη

http://wp.me/pPn6Y-g1U

9 σκέψεις σχετικά με το “Τι είναι ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος;

  1. Μία νέα ιδέα η οποία μένει πλέον να δοκιμαστεί .ώστε να……………
    Οπωσδήποτε δείχνει να αδρανοποιεί βασικά προβλήματα της πολιτικής
    Για αρχή ας διαδώσουμε και ας υποστηρίξουμε ώστε να δούμε

  2. Και για να ενεργοποιήσω ενα σοβαρό ζήτημα πολιτικής ….σας παραθέτω το παρακάτω θέμα της ΑΔΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ …και προτείνω και μια λύση.
    Πριν ψοφήσουμε απο την πείνα σας κάνω εγω ως πολίτιδα μια πρόταση για ψήφιση σε πανελλαδικό επίπεδο την οποία θεωρούν (και μάλιστα έμπειροι πολιτικοί εκπρόσωποι και συνδικαλιστές) υλοποιήσιμη και δίκαιη. Εκτός απο το ΠΑΜΕ και εναν ψηφοφόρο του ΚΚΕ που βρήκε να πεί οτι ο Βαρδινογιάννης δεν τρώει τόσο συχνά φακές …(και του απάντησα : και μια φορά να φάει όμως θα τις χρυσοπληρώσει!)
    Σημείωση: Το συγκεκριμένο κείμενο έχω τοιχοκολλήσει σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αθήνας σε όλες τις πορείες, έχω μοιράσει χέρι με χέρι, σε κάθε γειτονιά.

    Δείτε λοιπόν την πρόταση και όταν γίνει εφικτη η διαδικτυακή δημοκρατία ας ψηφιστεί απο όλους τους χρήστες του internet αλλά και απο τους παππούδες (δια αντιπροσώπου με εξουσιοδότηση):

    Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτιδες,
    πριν ψάχνουμε όλοι στα σκουπίδια… διεκδικείστε τώρα από τους Δήμους όλης της χώρας:την έκδοση μιας Κάρτας Εισοδήματος, που θα δοθεί στον κάθε δημότη με βάση το δηλωθέν εισόδημά του και με βάση την πραγματική του οικονομική κατάσταση (κάνει δεν κάνει δήλωση στην Εφορία), ώστε με στοιχεία πραγματικά να επωφελείται αυτός που πραγματικά έχει ανάγκη. Ο κάθε Δήμος της χώρας μέσω του προϋπολογισμού της ΚΕΔΕ, να εκδώσει αυτές τις κάρτες στις οποίες ηλεκτρονικά θα γίνεται η χρέωση της τιμής των βασικών αγαθών και προϊόντων ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία της Κάρτας π.χ. κάρτα για χαμηλά εισοδήματα και κάρτα για πολύ χαμηλά εισοδήματα, με δικαίωμα έκπτωσης από 50% έως και 100% αντίστοιχα, για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης , που θα περιγράφονται αναλυτικά σε κατάλογο με τις αντίστοιχες μέγιστες ποσότητες αγοράς ανά άτομο και την αντίστοιχη έκπτωση, που θα αναγράφεται δίπλα σε κάθε αγαθό, και θα αφορά την μέγιστη εβδομαδιαία κατανάλωση, ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.
    Απευθυνθείτε όλοι στις λαϊκές συνελεύσεις του Δήμου σας. Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση του κάθε Δήμου μπορεί να προτείνει να αναλάβει με εθελοντική εργασία από τα μέλη της ,την καταγραφή των πολιτών και των αναγκών τους.
    Αυτή είναι η κοινωνία αλληλεγγύης στην πράξη, με σεβασμό στην έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αν δεν θέλουμε τα Κοινωνικά μπακάλικα που στιγματίζουν τους πολίτες, και τους κατηγοριοποιούν στους «πτωχούς», ενώ η ιδέα μου αυτή είναι το κυριότερο αξιοπρεπής, γιατί δεν υποβιβάζει τον πολίτη στη θέση του φτωχο-κακομοίρη ούτε τον άλλον πολίτη στη θέση του ελεήμονα!
    Η ειρωνική φιλανθρωπική πρωτοβουλία της Εκκλησίας μέσω των Super Market και του ραδιοφωνικού σταθμού του Σκάϊ…που με τα λεφτά των φιλεύσπλαχνων πολιτών κάνει αγαθοεργίες, είναι μια κίνηση για το θεαθήναι… .Κάθε φορά που ακούω στο μεγάφωνο του Super Market το «…ελεήστε τους πτωχούς», και αγοράστε τρόφιμα με τα λεφτά σας εσείς οι κακομοίρηδες που ξέρετε απο είνα και δώστε τα σε εμάς να τα μοιράσουμε πάρουμε εμείς τη δόξα, μου ‘ρχεται μια τρέλα! Αν είναι δυνατό να κάνουνε κηδεία με ξένα κόλλυβα, οι αθεόφοβοι και οι θεομπαίχτες!
    Και αν η κεντρική εξουσία κωφεύει και ο κ. Στουρνάρας, σαν πολιτικός άνθρωπος, μπορεί να κοιμάται ήσυχος, τώρα που τα λεφτά που μας υφάρπαξε θα τα δώσει στους Γερμανούς, εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ας διεκδικήσουμε το δίκιο με πράξεις όχι με λόγια. Η αλληλεγγύη υπάρχει, η ανθρωπιά υπάρχει και η συμμετοχή του καθενός στη συνέλευση μετράει!

    Κανείς δεν πρέπει να ειπεί : «και τι με νοιάζει εμένα, εγώ δεν θα πεινάσω!. Γιατί σε λίγο θα θέλει 10 μπράβους για να πάει να ψωνίσει…και αυτή τη φορά θα κινδυνεύει από Έλληνα άνεργο με 2 παιδιά και όχι από “Πακιστανό μετανάστη!”
    Για να μη δούμε ανθρώπους να πεθαίνουνε στο δρόμο ή να πουλάνε την ψυχή τους στο διάολο για να επιβιώσουν:
    Αφού συγκεντρωθούν οι υπογραφές από κάθε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση θα υποβληθεί το αίτημα στον κάθε Δήμαρχο, στον κάθε Αντιδήμαρχο, ή στο Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε Δήμου για να πάρει γραπτή θέση σε αυτήν την πρόταση, και μετά κι ας έρθουν να ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού!
    Ας σταματήσουμε τώρα τον κατήφορο του έλληνα ψηφοφόρου, (που μπορεί από αδυναμία αντίστασης στην πείνα να ανταλλάξει την ψήφο του για μια σακούλα τρόφιμα του Super market,…) με την ενίσχυση του ρόλου των λαϊκών συνελεύσεων για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.
    Είθε η (κάθε) λαϊκή συνέλευση να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων σαν ένα σημαντικό «σώμα» στις πολιτικές εξελίξεις, και να διεκδικήσει να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την αξιοπρέπεια του έλληνα πολίτη που τον κατακλέβουν τόσα χρόνια και ζει μέσα στην ένοχη σιωπή!
    ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ…
    ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙ Δήμοι μέσω της άμεσης καταγραφής του εισοδήματος του κάθε ευσυνείδητου για την ιση και δίκαιη κατανομή όλων των κοινωνικών αγαθών! Γιατί η ζωή είναι στα χέρια μας…Για να εφαρμόσουμε την αλληλεγγύη στην πράξη.
    Γιατί δεν μπορεί ένα κιλό φακή, ένα κιλό ψωμί, ένα κιλό κρέας να κοστίζει το ίδιο για όλους! Και για αυτόν που παίρνει 500 ευρώ το μην και για αυτόν που παίρνει /δηλώνει 5000 το μηνιαίο εισόδημα!
    Για να ζήσουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία με τη συναίνεση όλων και τη συμμετοχή όλων των ευσυνείδητων ανθρώπων όσων απέμειναν σε αυτό τον τόπο….

    Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η φορολόγηση του εισοδήματός μας από το κράτος πηγαίνει σε μαύρες τρύπες και σε μαύρες τσέπες …
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…

    http://www.noslaverysociety.com

    Καλό χειμώνα και καλό αγώνα! (….τότε ήταν Οκτώβριος 2011)

  3. αν οντως υπαρχει βουληση γι αυτο …»Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια απόπειρα ανίχνευσης αυτών που έχουν όρεξη για ΖΩΗ, έτσι ώστε να συμπράξουμε και να αυτοκαθοριστούμε συλλογικά.» … που ειναι το βασικο ζητουμενο στην εποχη του ολοκληρωτισμου της απαθειας και του θεαματος, τοτε καλη δυναμη, αν και αμφισβητω σοβαρα τη δημοκρατικοτητα των δημοψηφισματων(οχι των τοπικων τοσο) στα πλαισια κρατους και κεφαλαιου.

  4. Αναρμόδιε
    Είδα προ ολίγου ότι ενημερώθηκες για μία συγκέντρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Μαραθώνα την 1η Μαίου του 2013 με σκοπό την καθιέρωση μίας πιό δημοκρατικής καταστάσεως.
    Ίσως θα ήταν καλό να κάνεις μία σχετική ανάρτηση και εδώ ώστε να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος επί τούτου
    Ειδικά για εμάς εδώ στην βορειοανατολική Αττική είναι μία ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε πόσο μάλλον που η μετακίνηση προς τα εκεί είναι κάτι όχι δύσκολο

    • @AKMΩΝ

      Αυτοί είναι οι σύνδεσμοι για να βρεις τις πληροφορίες που θέλεις.

      http://2013marathon.org/
      https://www.facebook.com/2013Marathon
      http://ellinonvoulisi.org/forum/forum.php

      Διάβασε τα κείμενα στο πρώτο, το ιστολόγιο, και θα έχεις όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται.

      Αν σε ενδιαφέρει να γίνεις εθελοντής της διοργάνωσης «2013 Μαραθών» στείλε email στο

      2013marathon.fighter@gmail.com

      Οπως θα έχεις δει έχω να αναρτήσω κάτι από το καλοκαίρι. Και χρόνο πολύ δεν έχω, αλλά δεν έχω και κάτι καινούριο να πω. Τα είπα, τα ξαναείπα, με όσους τρόπους μπόρεσα. Δημοκρατία, δημοκρατία και ξανά δημοκρατία. Θα πάρω μια ανάσα για λίγο, και θα βρω να ξαναγράψω καμμιά εξυπνάδα πάλι. Ετσι μόνο αυτήν εδώ την αναδημοσίευση για τον δημοσκοπικό δήμο έκανα γιατί μου φάνηκε πολύ σημαντικό. Αν έρθεις πρωτομαγιά στον Μαραθώνα να βρεθούμε να τα πούμε κι από κοντά.

      Θραξ Αναρμόδιος

  5. Αναρμόδιε
    Θα είμαι την πρωτομαγιά στον Μαραθώνα και θα χαρώ να βρεθούμε και να τα πούμε.
    Θα προσπαθήσω να συνεννοηθώ μαζί σου μέσω ε- μαιλ ώστε να το κανονίσουμε

Σχολιάστε