Ξεκινάει η δίκη για την ισραηλινή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά

 

4/11/2012

by filistina

Η πρώτη ακρόαση της δίκης σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας και στο πλοίο  Μαβί Μαρμαρά, που είχε προορισμό την Γάζα, θα πραγματοποιηθεί σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στις 6 Νοεμβρίου. Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής (ΙΗΗ), που ήταν από τους οργανωτές του Στόλου της Ελευθερίας, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην υπόθεση. Εκατοντάδες δικηγόροι θα καταθέσουν αγωγές στη δίκη.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής, στρατηγός Gabi Ashkenazi, o διοικητής αντιπρόεδρος Ναυτικών Δυνάμεων Eliezer Marom, o αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Amow Yadlin και ο επικεφαλής των υπηρεσιών των Αεροπορικών Δυνάμεων, Brig. Gen. Avishai Levy. Θα δικαστούν ως «ύποπτοι φυγάδες». Yπάρχουν 490 καταγγέλοντες και θύματα στην υπόθεση συμπεριλαμβανόμένων των επιβατών του στολίσκου από 37 χώρες και των συγγενών των νεκρών.

Η πρώτη ακρόαση της δίκης του Μαβί Μαρμαρά θα ξεκινήσει στο δικαστήριο του Çağlayan, στις 9.30π.μ., στις 6 Νοεμβρίου, και θα συνεχιστεί για τρεις μέρες με διαλείμματα. Οι επιβάτες του στολίσκου από την Τουρκία και άλλα μέρη του κόσμου , οι συγγενείς των νεκρών του Μαβί Μαρμαρά και οι δικηγόροι τους, θα παραβρίσκονται στη δίκη. Η δίκη θα παρακολουθείται στενά από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και το εξωτερικό, μέλη των μέσων ενημέρωσης, νομικούς και εκπροσώπους μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι δικηγόροι του Μαβί Μαρμαρά, το ΙΗΗ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήταν ανάμεσα στους οργανωτές του Στόλου της Ελευθερίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διεξάγουν εκτεταμένες εργασίες πριν από την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης.

Μαβί Μαρμαρά: Μια υπόθεση όλης της ανθρωπότητας

Το ΙΗΗ ορίζει την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά ως κοινή υπόθεση όλης της «οικογένειας» της ανθρωπότητας η οποία έχει διαφορετικές θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές καταβολές όπως ακριβώς είχε η πολύχρωμη ομάδα που επέβαινε στο Μαβί Μαρμαρά. Το ΙΗΗ κάνει επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι εκατοντάδες δικηγόροι θα καταθέσουν τις αγωγές στη δίκη.

Έκκληση που απηύθυνε το ΙΗΗ λέει: «Το έγκλημα που διαπράχθηκε πάνω στο Μαβί Μαρμαρά, δεν ήταν μόνο εναντίον των επιβατών του πλοίου, αλλά και εναντίον της συνείδησης του κόσμου, εναντίον όλων των ανθρώπων με συνείδηση που εκπροσωπούνταν από τους επιβάτες του πλοίου. Οι Ισραηλινοί διοικητές παραβίασαν τα δικαιώματα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την επίθεση θα πρέπει να δικαστούν δίκαια μπροστά στα μάτια του κόσμου και θα πρέπει να τιμωρηθούν αναλόγως. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθήσουν τη δίκη του Μαβί Μαρμαρά, την κοινή υπόθεση της ανθρωπότητας, και να δώσουν εκτενή κάλυψη σε αυτήν προκειμένου να την φέρουν στην ατζέντα της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου. Ζητάμε την συμπαράσταση του λαού μας στους επιβάτες του πλοίου που θα έρθουν από 37 χώρες του κόσμου για τη δίκη.»

Η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά και η δικαστική διαδικασία

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως και σε άλλα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, καθώς ο στολίσκος ταξίδευε στα διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου, 2010. Εννέα ανθρωπιστές ακτιβιστές, οι Furkan Doğan, Cevdet Kılıçlar, Ibrahim Bilgen, Necdet Yildirim, Fahri Yaldız, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Cengiz Songür και ο δημοσιογράφος Cevdet Kılıçlar σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ πάνω από 50 επιβάτες τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ παραβίασε παράνομα το δικαίωμα των επιβατών στην επικοινωνία και  φυλάκισε παράνομα τους επιβάτες στη χώρα.

Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, και μετά από έρευνα, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο με τη διάπραξη των εγκλημάτων της εκ προθέσεως δολοφονίας, των βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης, της εσκεμμένης πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών, της αυθαίρετης κράτησης και σύλληψης, της παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης, της παράνομης κατάσχεσης προσωπικών αντικειμένων κλπ.   Δικαστικές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την ισραηλινή επίθεση σε εθνικό επίπεδο (σε χώρες όπως οι Τουρκία, ΗΠΑ, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία) και σε διεθνές επίπεδο (από ιδρύματα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κλπ).

Μια υπόθεση κατατέθηκε ενώπιον του 7ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, στις 28 Μάη 2012, εναντίον των ισραηλινών διοικητών που πήραν μέρος στην επίθεση Mavi Marmara, μετά από έρευνα από το Γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινόπουλης. Ο εισαγγελέας, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Mavi Marmara, κατέθεσε μηνύσεις μόνο εναντίον των επικεφαλείς ισραηλινών διοικητών που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση και κυρίως του Ashkenazi. Καθώς η έρευνα θα προχωρεί, θα προσαχθούν στη δίκη και άλλοι πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην επίθεση, ένας προς έναν. Σύμφωνα με τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, εκ προθέσεως βλάβη,   χρήση όπλων, ειδική ληστεία, κατάσχεση πλοίου με τη χρήση βίας, πρόκληση υλικών ζημιών, παράνομη στέρηση της ελευθερίας και βασανιστήρια.

ΙΗΗ

Για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά διαβάστε και το άρθρο: 31 Μαΐου 2010: Η σφαγή στο Mavi Marmara (σε εικόνες)

16 σκέψεις σχετικά με το “Ξεκινάει η δίκη για την ισραηλινή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά

  1. 1ον Δύναμη Κατόχής δέν είναι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Τουρκία ξέχασες ή…»ξέχασες» μου φαίνεται την Κύπρο.
    2ον Αν κρίνουμε οτι προ διμήνου οτι ένας κούρδος διαδηλωτής έφαγε 25 χρόνια φυλακή επειδή τον έπιασαν σε διαδήλωση με μία λεμονόκουπα στην τσέπη (για τα δακρυγόνα), τότε αυτοί θα φάνε καμιά 500ρια χρόνια ο καθένας!! lol / lmao!!!!!
    Μην αρχίζω και κατονομάζω τι θα τους κάνουν, τι θα τους κλάσουν!!!!!
    3ον Η Τουρκία φταίει 100% για το περιστατικό, και όποιος νομίζει οτι στο Mavi Marmara επέβαιναν ακτιβιστές είναι ΑΦΕΛΗΣ!!!!
    Οι ακτιβιστές απέβαιναν στα υπόλοιπα πλοία οπου δεν άνοιξε μύτη.
    Στο Mavi Marmara επέβαιναν πράκτορες και φανατικοί ισλαμιστλες που άρχισαν να χτυπάνε τους κομάντος (υπάρχουν αδιάψευστα βίντεο) μιας χώρας που δεν φημίζεται για την υπομονή, την εγκράτεια της, μιάς χώρας που δεν δίνει ποτέ τόπο στην οργή.
    ΨΑΧΝΟΝΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ!!
    ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ!!!!!
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ, ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

    • Στο ασυνάρτητο σχόλιο σου έχω μόνο να γράψω αρκετά ρε!
      Αρκετά που θα εξισώσεις τα μαρτύρια των παλαιστινίων με αυτά των χορτάτων και ελεύθερων κυπρίων.
      Αυτό είναι προσβολή της πραγματικότητας πέρα από κάθε φαντασία.
      Αν έτσι θέλεις να χρυσώσεις το χάπι που η κύπρος συνεργάζεται με το ισραήλ (και μετά μιλά για κατεχόμενα)… βρήκες τον πιο λάθος τρόπο.
      ΑΝΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΙΟΙ.

    • Aπάντηση προς Eponymos

      Μιάς και βρήκα «εκτεθειμένο» σχόλιο σου σε ένα από τα ιστολόγια που σχολιάζω!!
      Επειδή κάτι δημοσίευσες στο avatar σου τελευταία και επειδή φυσικά και απεχθάνομαι την αδικία από όπου και αν προέρχεται,θέλω σε παρακαλώ πολύ να διαβάσεις πολύ καλά κάτι σχόλια μαργαριτάρια που δημοσίευσε κάποτε πρώην συνεργάτης σου στο greeknationalpride!!!!

      Στο λινκ!: http://nationalpride2.wordpress.com/2010/09/26/μας-φέρνουν-μόνιμο-επίτροπο-στην-ελλά/

      Να θεωρείς τιμή σου που σου φέρθηκε σκληρά ένας τέτοιος σιχαμερός τύπος!!Δεν ξέρω πως θα το πάρεις αυτό που σου έγραψα,αλλά γάμησέ τους ρε τους κομπλεξικούς!!!
      Κάποτε έγραφα και εγώ εκεί πέρα,ως ΙΩΑΝΝΗΣ με τα … αντι-Λυγερά σχόλια,αλλά τώρα «να» μου!!

      Αν όμως είναι ανεπιθύμητο το σχόλιο,ας διαγραφεί!!

  2. Το οτι η Τουρκία κατέχει έδαφος στην Κυπρο το παραβλέπεις??
    Το οτι η Τουρκία καταπιέζει έναν λαό 20.000.000 Κούρδων που τραβάνε σχεδόν τα ίδια μαρτύρια με τους Παλαιστήνιους το ξέχασες??? (ρε??)
    Οι Παλαιστήνιοι έιναι ένας κατατρεγμένος λαός, ναι, με θύτη το Ισραήλ, ναί, αλλα δεν είναι μόνοι, ούτε και το Ισραήλ είναι ο μόνος θύτης.
    ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ!!! ΞΥΠΝΑ!!!
    Δεν θέλω να χρυσώσω κανένα χάπι, το λέω στα ισα και απροκάλυπτα:
    Το οτι η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με το Ισραήλ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΑΠ.
    ——–
    Καί τώρα επί του θέματος:
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΦΙΣΚΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ (ΠΟΥ ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ) ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!!!!!!!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΓΙΙΝΑΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ!!!!
    ΚΑΙ……..ΧΕΣΤHΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!
    Μην πέφτεις στην παγίδα της προπαγάνδας της Τουρκίας.(ρε!!)

    • Ερωτήσεις προς Blaxos ap to kastri
      Είσαι τόσο αφελής ωστε να πιστεύεις οτι στο Μαβί Μαρμαρά επέβαιναν ακτιβιστές και όχι ακραίοι ισλαμιστές???

      Είσαι τόσο αφελής ωστε να πιστεύεις οι κομάντος δεν θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους??
      Είσαι τόσο αφελής ωστε να πιστεύεις οτι ο στολίσκος θα έσπαγε την (κακώς μέν) απαγόρευση (δε).???
      Είσαι τόσο αφελής ωστε να πιστεύεις οτι η Τουρκία είχε αγνές προθέσεις??
      Έχεις μένος για τους κύπριους??
      Γενικώς πρόσεχε όμως, μην πάθεις κανένα έμφραγμα απο τα νεύρα σου……………………..

    • Ενα τελευταίο προς επώνυμο!
      Επειδή δεν έχω άλλον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου!:
      Ξέρω ότι θα το διαβάσεις μιας και θα σου ξαναερθει μήνυμα ότι σχολίασα σε σχόλιό σου,άσε που είσαι και από τους σχολιαστές που συμπαθώ!!Κοίτα να δεις!!Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις το δίκιο σου,γράφτον στα @@@ σου,ο ….. άνθρωπος δεν αξίζει ούτε το φτύσιμο σου και αφαίρεσε σε παρακαλώ,την σημαία της γείτονας χώρας,άσε που είναι και κλεμμένη!!Ξέρω η αδικία δεν καταπίνεται καθόλου εύκολα,αλλά τώρα μην αφήνεις την πίκρα να υπερισχύει του μίσους σου για την Τουρκία και να σε λιώνει!

      Αυτά από εμένα!Την καλημέρα μου!!

      • Είναι ευχάριστη έκπληξη για μένα το να μου απαντάει κάποιος αναγνώστης-σχολιαστής.
        Σε ευχαριστώ για το λίνκ, το φυλάω στους σελιδοδείκτες μου.
        Ηξερα οτι ο Λουκάς είναι ο ιδρυτής του μπλόγκ, του έστειλα το πρωτο μεγάλο κείμενο του gravatar για να δει τι γράφω και μου επιβεβαίωσε οτι ο ΔΙ είναι παλιοχαρακτήρας. (Ο Μιλήσιος είναι μακράν καλύτερος σαν χαρακτήρας). Μου επιβεβαίωσε οτι τακτική του είναι να πετάει τους συνεργάτες ΚΑΙ με μπαν, και οτι ο ΔΙ ΔΕΝ είναι ιδρύτής του μπλόγκ αλλα έχει παρει την εξουσία σε αυτό δικτακτορικά, μόλις κράτησε τους κωδικούς στα χέρια του.
        ΜΠΑΝ σημαίνει «ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ»
        Επειδή εγώ στα 43 χρόνια ζωής μου είμουν πάντα αγαπητός και επιθυμητος και δεν μου εχει πει κανείς «ουστ», και εχω μάθει να κοιτάω τους άλλους στα μάτια φίλους ή εχθρούς, επειδή είμαι ετοιμόλογος και καυστικός σε οτιδηποτε επιθετικό προς το προσωπό μου, δεν θα τον αφησω σε χλωρό κλαρί.
        Δεν έχω μάθει να καταπίνω τις αδηκίες, και ανοίγω πόλεμο.
        Θα βλέπει (μονο ο ΔΙ στα αρθρα του και ΟΧΙ ο Μιλήσιος) την τουρκική σημαία μέχρι να βαρεθω και βάλω καμιά τσόντα , η την γέρικη φάτσα του.
        Θα τον κάνω να βλέπει τα LIKES μου ακόμα και στο ονειρό του και να ξυπνάει ιδρωμένος.
        Με το μπαν, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, επειδή κατάφερε να μου γυρίσει το μάτι ανάποδα.
        Σταματάω βέβαια να του χώνω τα χοντρά μπινελίκια που του έχωνα στα email επειδή η συστηματική εξύβρηση και εχει συνέπειες.
        Ομως με νόμιμο τρόπο και θα του την σπάω με την τουρκική σημαία, και θα ενημερώνω τον κόσμο για το φασιστικο ποιόν του.
        Λυπάμαι Ιωάννη, κάνε λίγο υπομονή με την τούρκικη σημαία, το φανταζόμουν οτι δεν θα αρέσει γι αυτό ζητω και προκαταβολικά συγνώμη στο κείμενο, και απο εσένα τώρα.
        —————————————————————————-
        Με συγχωρείτε διαχειριστές και αναγνώστες του παρόντως μπλόγκ, ο διάλογος προέκυψε………
        ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ

          • Καλή Χρονιά και σε σένα. Η Τούρκικη σημαία στο wordpress για το GNP, αλλα στα υπόλοιπα πχ defencenet, κανονικά.
            Eκανα ένα δειάλειμα για τις γιορτές σε ένδειξη καλής θέλησης και ξαναρχίζω απο σήμερα 10/1/14.
            Οχι….θα τον άφηνα……..
            Νάσαι καλά.

  3. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ:
    Το γράφω χρόνια τώρα, το γραφω και εδώ:
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ (που…..δικάζει κοίλας) ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΠΟ ΘΥΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΘΥΜΑ.
    Τα παραδείγματα πάρα πολλά.

  4. Κοιτάξτε ένα βλάκα που τέτοια μέρα γράφει τέτοιες αηδίες.
    Δεν θα ασχοληθώ μαζί σου γιατί ετοιμάζομαι να κατέβω στην μεγάλη συγκέντρωση του συντάγματος. Εσύ θα κάτσεις σπίτι σου υποθέτω. Όπως σπιτάκι σου ήσουν όταν μια διεθνής αποστολή πήγαινε να βοηθήσει τους παλαιστίνιους ρισκάροντας τις ζωές τους απέναντι στο κράτος πειρατή και έρχεσαι τώρα να συκοφαντήσεις γελοίε.

    • Είσαι σίγουρος οτι η διεθνής αποστολή πήγε με αγνές προθέσεις να βοηθήσει τους Παλαιστήνιους και οτι δεν ηταν βαλτή απο τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. (ΜΙΤ ισλαμιστική οργάνωνση ΙΗΗ)
      Ελπίζω μετά απο 14 μήνες που έχουν περάσει να σοβαρέυτηκες έστω και λίγο και να είδες με άλλο μάτι τον βρώμικο και ύπουλο ρόλο της Τουρκίας που παίζει με ΟΛΟΥΣ και οχι την βιτρίνα του……….»ανθρωπισμού».(γελοίε)

Σχολιάστε