Ακολουθώντας την λογική της παράκαμψης.

παράκαμψη η (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :παρακαμ (παρακάμπτω) -ψη]

το προσπέρασμα κάποιου σημείου του κύριου δρόμου από άλλο δευτερεύοντα δρόμο
(μτφ.) η αποφυγή, η υπερνίκηση εμπόδιων ή δυσκολιών με τέχνασμα ή επιτηδειότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό που έχουν καταφέρει, από τη μία η ανοχή των ανθρώπων και από την άλλη οι πολιτικοί αυτής της χώρας, είναι το να την οδηγήσουν στο μονοπάτι της καταστροφής. Όχι οποιασδήποτε καταστροφής, αλλά σε μία καταστροφή που δεν θα αφήσει πίσω της ούτε έναν για να την καταγράψει. Δεν θα υπάρξει κανείς, όχι από ανικανότητα ή εξαφάνιση, αλλά από φόβο. Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα βλέποντας τους ανθρώπους της να μην λένε με κανέναν τρόπο να αντλήσουν διδάγματα από το κοντινό παρελθόν και πολύ περισσότερο να εφαρμόσουν αυτά τα διδάγματα.

Μόνο σε ένα σύστημα όπως αυτό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, θα μπορούσαν οι πληρεξούσιοί της να είναι ταυτόχρονα εκλεγμένοι αλλά και αυτόκλητοι! Με την διπλή αυτή ιδιότητα αποφάσισαν ότι η διάλυση της κοινωνίας συνιστά αναγκαία συνθήκη για την περεταίρω επιβίωσή της. Αυτού του είδους η “διάλυση” όμως δεν αφορά ολόκληρη την κοινωνία αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον επίλεκτο πληθυσμό. Συνεπώς δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία έκπληξη η καλπάζουσα ανισότητα. Δεν είναι μία παρενέργεια ενός λανθασμένου εγχειρήματος του κατά τα άλλα υγιούς συστήματος. Είναι ουσιώδες τμήμα μιας ανθρώπινης σύλληψης που αφορά την ανθρώπινη ευτυχία και την άνετη διαβίωση.

Όμως, η ευτυχία και η άνετη διαβίωση μπορούν να κατανοηθούν μόνο ως προνόμια ακατάλληλα για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το πράγμα είναι απλό: ο φτωχός κινδυνεύει. Ο άνεργος κινδυνεύει. Ο άστεγος κινδυνεύει. Ο χαμηλόμισθος, αισθάνεται εν δυνάμει άνεργος, άρα και αυτός κινδυνεύει. Όλοι “αυτοί”, μονίμως αποκλείονται και κατά συνέπεια, παρακάμπτονται από το σύστημα εντός του οποίου διαβιούν και με τη σειρά τους, παρακάμπτουν. Παρακάμπτουν το αποτέλεσμα των εντολών του συστήματος, αλλά όχι τις εντολές. Παρακάμπτουν την προσβολή, την ταπείνωση, την αφαίρεση της αξιοπρέπειάς τους. Δεν γνωρίζουν άλλο φάρμακο για τις θανάσιμες συνέπειες τής παράκαμψης εκτός από άλλη μία… παράκαμψη.“Παρακάμπτω το γεγονός της μη καταβολής των χρημάτων που δικαιούμαι, και αποφασίζω να ζήσω με λιγότερα. Αν μου τα μειώσουν κι άλλο θα το παρακάμψω και θα ζήσω με ακόμα λιγότερα. Ελπίζω να μη δω χειρότερα γιατί φοβάμαι τα χειρότερα “. Η ελπίδα και ο φόβος σε καθιστούν έρμαιο των ορέξεων των αυτόκλητα εκλεγμένων αντιπροσώπων σου. Χωρίς να το καταλάβεις γίνεσαι θύμα της διατήρησης της τάξης και της οικονομικής προόδου, δύο ανθρώπινων εγχειρημάτων που επανειλημμένα προσκύνησες. Ο φόβος και η ελπίδα σε υποχρεώνουν να παρακάμψεις το γεγονός ότι οι αυτόκλητοι σωτήρες σου , σε θεωρούν υπεύθυνο για το κακό που σε βρήκε.Όσο μεγαλύτερη ευθύνη έχεις για το κακό, τόσο λιγότερο άξιος είσαι να αναλάβεις ο ίδιος να το διορθώσεις. Τελικά, παρακάμπτεις το γεγονός ότι δεν αποφασίζεις για τίποτε. Γράφω “παρακάμπτεις” γιατί είμαι σίγουρος ότι πλέον ό,τι κάνεις το κάνεις εν γνώση σου. Ανήκεις στο b δηλαδή “η αποφυγή, η υπερνίκηση εμπόδιων ή δυσκολιών με τέχνασμα ή επιτηδειότητα”. Σου ορίζουν μία μέρα κάθε τέσσερα χρόνια , κατά την οποία σου επιτρέπουν να παίξεις το παιχνίδι των “multiple choice”, των πολλαπλών επιλογών . Σου θέτουν την ερώτηση “ποιος θέλεις να αποφασίζει για σένα;”, βάζοντας από κάτω έτοιμες απαντήσεις. Εσύ πηγαίνεις και σημειώνεις την σωστή κατ’ εσέ απάντηση. Έχεις έτοιμη για άλλη μία φορά την “σωστή απάντηση”. Όμως σου ξεφεύγει πάλι η σωστή ερώτηση: Μέχρι πότε θα αποφασίζουν άλλοι για μένα;

Οι ελπίδες των ανθρώπων για περίπου έναν αιώνα συντηρούνταν με την ιδέα ότι οι ίδιοι μπορούσαν να επέμβουν στα πολιτικά ή κοινωνικά δρώμενα βασιζόμενοι στο ότι οι κάτοχοι του κεφαλαίου και οι πολιτικοί, τους είχαν ανάγκη εξαιτίας της εργασίας τους ή της ψήφου τους, αντίστοιχα. Το κεφάλαιο δεν ήταν τίποτε χωρίς την εργασία και οι κάτοχοι των κυβερνητικών θέσεων έπρεπε να επανεκλεγούν προκειμένου να κρατήσουν τη θέση τους. Υπήρχε είναι η αλήθεια ένα είδος αλληλεξάρτησης που δημιουργήθηκε μέσα από θεσμικές ρυθμίσεις των καπιταλιστικών κοινωνιών. Σήμερα τα πράγματα έχουν εντελώς αλλάξει. Ζώντας εντός της παγκοσμιοποίησης, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχθούμε ότι η τεχνολογία έχει καταφέρει να συμπτύξει το χώρο και το χρόνο με αποτέλεσμα την ταχύτατη μετακίνηση των κεφαλαίων από χώρα σε χώρα, καθιστώντας άχρηστο έναν τεράστιο αριθμό εργατών. Εκεί που κάποτε ο εργοδότης ανησυχούσε, σήμερα ο εργάτης είναι αυτός που τρέμει μπροστά στον απεριόριστο αριθμό εργατών που είναι έτοιμοι να τον αντικαταστήσουν και μάλιστα με λιγότερο κόστος για τον εργοδότη. Αντίστοιχα, οι πολιτικοί δεν έχουν πλέον και τόση μεγάλη ανάγκη την ψήφο των ανθρώπων, αφού αυτοί που κατέχουν τις σημαντικότερες θέσεις σε μία κυβέρνηση, απλά διορίζονται.

Είναι όμως πραγματικά έτσι; Όντως βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι άνθρωποι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν απέναντι στο κεφάλαιο ή τις αγορές; Δεν μπορούν να αντισταθούν στις πολιτικές πρακτικές; Η αλήθεια είναι ότι έστω και τυπικά, ακόμα οι εργοδότες χρειάζονται εργάτες και οι πολιτικοί χρειάζονται ψηφοφόρους. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι το γεγονός ότι έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό οι στρατηγικές με τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργοδότες τους εργάτες και ο τρόπος που επηρεάζουν οι πολιτικοί τους ψηφοφόρους , εξαιτίας κυρίως των ΜΜΕ. Η “ορθά σκεπτόμενη κοινή γνώμη” των θεατών που από την εξουσία ορίζονται ως επίλεκτος πληθυσμός, ταυτίζεται με τις απόψεις τού προδιαγεγραμμένου θεάματος που προσφέρουν οι τεχνοκράτες των ΜΜΕ και θαυμάζουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων που βάζουν τη χώρα όχι μόνο σε οικονομική αλλά και σε κοινωνική πειθαρχία .Εδώ τίθεται τώρα το ερώτημα: Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και είναι πολύ πιο σοβαρά από την περικοπή ενός μισθού;

Η εξουσία την οποία επιτυχώς σκέφτεσαι να υποστηρίξεις ρίχνοντας την ψήφο σου, έχει κάνει ένα πολύ έξυπνο τρικ προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες της. Παρέκαμψε τους “πολίτες” της αντικαθιστώντας την “ευθύνη για” με την “ευθύνη σε”. Την ευθύνη για τον τραγικό αντίκτυπο των πράξεών της απέναντι στους “πολίτες” της που είναι το αντικείμενό της , με την ευθύνη απέναντι στους δανειστές της , που είναι ο εντολέας της. Το ίδιο ακριβώς κάνεις και εσύ. Αντικαθιστάς τον αντίκτυπο των πράξεών σου απέναντι στη συλλογικότητα με την ευθύνη που έχεις απέναντι στον εαυτό σου και στους δικούς σου ανθρώπους , που λειτουργούν ως εν δυνάμει εντολείς. “Έχω οικογένεια να θρέψω” είναι η κλασσική ατάκα που χρησιμοποιούν όλοι ανεξαιρέτως οι βολεμένοι, μέχρι να περιέλθουν και αυτοί στην κατάσταση του απόβλητου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά για όλα φταίει το σύστημα.

Έχουμε πλέον περάσει σε μία εποχή που οι άνθρωποι ή οι “λαοί” αν θέλουμε να το πούμε και έτσι, δεν έχουν κανένα είδος εξουσίας που να τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν ισότιμα την οικονομική ολιγαρχία από την οποία κυβερνώνται. Οι εργατικές αλλά και οι πολιτικές στρατηγικές που δημιουργήθηκαν κατά την βιομηχανική εποχή, έχουν πλέον υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αφ’ ενός μεν η παγκοσμιοποίηση ακρωτηρίασε την εργατική εξουσία αφ’ ετέρου οι ελίτ εφαρμόζουν νέες επιθετικές στρατηγικές τις οποίες η κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή της χώρας τους. Είναι προσκολλημένοι σε συνηθισμένους τρόπους αντίδρασης, οι οποίοι είχαν εν μέρει πετύχει στο παρελθόν την πραγμάτωση των συμφερόντων τους ή την επίτευξη κάποιον παθητικών ελευθεριών. Αυτή η επιμονή όμως στο παρελθόν περιορίζει τις αναγκαίες σήμερα προσαρμογές στην συνεχώς μεταβαλλόμενη στρατηγική της οικονομικής ολιγαρχίας. Η πολιτική δεν ασκείται πλέον από πολιτικούς. Οι πολιτικοί δεν έχουν καμία εξουσία δράσης . Είναι απλά “μεσάζοντες”. Η πραγματική πολιτική ασκείται από τους κατόχους του κεφαλαίου, δηλαδή τις αγορές. Οι άνθρωποι εστιάζουν στον λάθος αντίπαλο. Οι κυβερνήσεις είναι a priori υπονομευμένες εξαιτίας της απειλής φυγής των κεφαλαίων σε άλλες χώρες.

Η ψήφος αποτελούσε κάποτε το μεγαλύτερο όπλο των εργατών-πολιτών. Σήμερα δεν υπάρχουν “εργάτες-πολίτες”, κατά συνέπεια, η πεποίθηση αυτή είναι εντελώς λαθεμένη και η απειλή της ψήφου δεν επηρεάζει καθόλου την όποια κυβέρνηση ή τον όποιο πολιτικό. “Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε”, είναι το σκεπτικό της οικονομικής ολιγαρχίας.

Μπορούν να το κάνουν εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της υπακοής σου. Θεωρώντας τον εαυτό σου ανήμπορο άνθρωπο, ελπίζεις ακόμα να φανείς αντάξιος της εύνοιας των αυτόκλητων σωτήρων σου. Εύνοια η οποία ορίζεται από το γεγονός ότι σου επιτρέπουν ακόμα να διαμαρτύρεσαι, να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα σου απέναντι στις ετυμηγορίες τους, μέσα από την ψήφο σου. Το να πας να ψηφήσεις, σημαίνει ότι αποδέχεσαι υπόρρητα την αλλαγή του εξουσιαστή σου ορίζοντας τον εαυτό σου ακατάλληλο να αποφασίζει για την ζωή του. Το σύστημα που υποστηρίζεις έμμεσα δίνοντας το παρόν σε μία ψηφοφορία, έκανε πράξη την υπόσχεση για κοινωνική αναδιανομή. Αυτό που αναδιανεμήθηκε όμως δεν είναι ο πλούτος, που τόσο σε ενδιέφερε, αλλά ο φόβος . Με το να πας και να ψηφίσεις , καμία από τις απειλές που σε περιτριγυρίζουν δεν θα εξαφανιστεί. Οι εξουσιαστές σου , απογυμνωμένοι πλέον από την θεϊκή τους αμφίεση, σου λένε ευθέως ότι έχουν δέσει χειροπόδαρα, όχι μόνο τη δική σου υπόλοιπη ζωή, αλλά και αυτή των παιδιών σου και αν δεν κάνεις κάτι και των  παιδιών των παιδιών σου. Αυτό που έχει αποτύχει να εκπληρώσει η ψήφος σου, την οποία χρησιμοποιείς ως παράκαμψη εδώ και τρεις αιώνες τώρα , θα το κατορθώσει μόνο το γκρέμισμα του τείχους που ορθώνεται μπροστά σου. Το γκρέμισμα είναι προορισμένο να αντιμετωπίζει την τυφλή και βουβή απέναντί σου, φύση της εξουσίας. Μην πιστεύεις ότι η ψήφος σου θα εξαναγκάσει την εξουσία να υπακούσει πλέον στην βούλησή σου. Αποδεχόμενος ένα σύστημα που θρέφει για χρόνια την εξουσία, είναι ζήτημα χρόνου να βρεθείς ξανά εντός της ίδιας κατάστασης. Τα κοινωνικά δεινά που ακολουθούν τέτοιες πολιτικές, δεν μπορούν να εξοριστούν από τον ανθρώπινο κόσμο αλλά και ούτε να εμποδιστούν να επιστρέψουν. Η ψήφος σου θα κατοχυρώσει την παρουσία τους.

Οι απειλές που εξαπολύονται προκειμένου να συντηρήσουν τον φόβο και την ελπίδα σου , είναι τώρα πια προβλέψιμες και μπορούν να υποταχθούν στη δύναμη της ανυπακοής. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να δημιουργήσουν μία κοινωνία που θα πάψει να παρακάμπτει και θα αρχίσει να γκρεμίζει οτιδήποτε και οποιονδήποτε την έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Εσύ είσαι που πρέπει να αλλάξεις το δίλλημα: όχι “μνημόνιο ή αντιμνημόνιο”, αλλά “ολιγαρχία ή άμεση δημοκρατία;”. Αυτό είναι το δίλλημα που πρέπει να τεθεί και που εντέχνως όλοι το αφήνουν έξω από κάθε συζήτηση.

Η παροχή της ψήφου σε καθιστά προβλέψιμο, κανονικό και ελέγξιμο υποκείμενο. Η ψήφος στα κόμματα είναι στην ουσία ψήφος στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η οποία έχει ως σκοπό και στόχο να σε κρατάει μόνιμα ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Ό,τι θέλεις να κάνεις το κάνεις πάντοτε κατόπιν εορτής, αφού έχεις δώσει το δικαίωμα στην εξουσία να πράξει στο όνομά σου, είναι αργά για να της ζητήσεις ευθύνες. Οι ευθύνες γυρίζουν εντέχνως επάνω σου. Η ψήφος που θα δώσεις, σου επιτρέπει να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου ανακουφισμένος, παρακάμπτοντας  την ενοχή ότι ίσως δεν κάνεις αυτό που πραγματικά μπορείς. Σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είσαι ενεργός πολίτης. Αυτοί που θα εκλέξεις θα συνεχίσουν να δρουν ερήμην σου καθιστώντας σε, πολιτικά παθητικό. Δεν θα χρειαστεί να αναλάβεις καμία πολιτική ευθύνη για τίποτε, επειδή μέσα στο μυαλό σου το κάνουν αυτοί για σένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσεις να αποδέχεσαι και να νομιμοποιείς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, προκειμένου να έχεις μία “καθωσπρέπει κοινωνία”. Το αντίδοτο στον αρπακτικό καπιταλισμό δεν είναι η περεταίρω συγκέντρωση της εξουσίας στο “σωστό κόμμα” αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκέντρωσή της, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυσή της σε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας.

Tο μεγάλο άλμα προς την ελευθερία για το οποίο τόσο πολύ κόπτεσαι, δεν θα γίνει ποτέ όσο ορίζεις τον εαυτό σου ως ένα πλάσμα της ανάγκης. Είναι καιρός να ξορκίσεις τους φόβους σου και κυρίως να ξορκίσεις τον χειρότερο από όλους: το φόβο ότι είσαι ανίκανος να ξεφύγεις από την κατάσταση του φοβισμένου. Δεν τους έχεις ανάγκη. Μπορεί δικαιολογημένα σε πολλά θέματα να είσαι μπερδεμένος ή αβέβαιος ως προς το “πώς” πρέπει να γίνει κάτι. Δεν έχεις όμως πλέον καμία δικαιολογία να αισθάνεσαι αβέβαιος ως προς το “τι” και από “ποιον”Άμεση δημοκρατία ασκούμενη από εμάς. Το “πως”, θα το βρούμε στην πορεία.

Ποτέ στη ζωή σου δεν έχεις βιώσει την πολιτική ελευθερία. Είναι επόμενο λοιπόν να τη φοβάσαι. Την φοβάσαι γιατί νομίζεις ότι δεν θα μπορείς να την ελέγξεις. Αυτό σου έχουν μάθει. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο καθένας. Δεν μπορεί να έχει γνώμη ο καθένας. Ίσως πρέπει να σκεφτείς ποιον εννοούν όταν λένε “ο καθένας”. Μήπως αυτός “ο καθένας” συμπεριλαμβάνει και εσένα τον ίδιο; Μήπως ήρθε ο καιρός να σταματήσεις τις ατελείωτες παρακάμψεις γιατί δεν θέλεις να πληρώσεις; Σήκωσε τη μπάρα και πέρασε. Αν δεν σηκώνεται πάρε την απόφαση και σπάστη. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά είναι δικός σου. Έχεις δικαίωμα να κινείσαι επάνω του και δεν μπορεί κανείς να σου αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Αλλιώς θα μείνεις για πάντα ένας στωικός σκλάβος που θα περιμένει το ξεροκόμματο και θα λέει “ευχαριστώ αφέντη”. Αν δεν το κάνεις εσύ θα το κάνει κάποιος άλλος όταν η απόγνωσή του, θα μετατραπεί σε θάρρος . Εσύ θα είσαι απλός θεατής . Θέλεις να είσαι θεατής; Αν δεν θέλεις να πεθάνεις θεατής του κόσμου , πρέπει να καταστρέψεις τον κόσμο των θεατών.” (κοίταζε στους τοίχους, πάντα κάτι καινούργιο θα μάθεις).

 

Πηγή : Eagainst.com

71 σκέψεις σχετικά με το “Ακολουθώντας την λογική της παράκαμψης.

  1. «Το “πως”, θα το βρούμε στην πορεία»
    Έ όχι δεν θα το βρούμε στη πορεία. Οι πορείες μπορεί να είναι άπειρες. Αντί οι συγγραφείς του κειμένου να χαλούν μεγάλη ενέργεια για να μας πουν ότι πρέπει να πορευθούμε προς ένα μεγάλο στόχο που στο κείμενο τους τουλάχιστον δεν αφήνουν καμμία ένδειξη για το πως θα πάμε εκεί, καλύτερα θα ήταν να σιωπήσουν και να αρχίσουν να ασχολούνται με την πορεία καθεαυτή. Επειδή όμως πιστεύω ότι πράγματι δεν έχουν ιδέα για την πορεία τους προτείνω την εξής οπτική:
    Η εξουσία στη πραγματικότητα δεν είναι παντοδύναμη. Είναι η αδυναμία των εξουσιαζομένων που την κάνει τέτοια. Αν όμως αυτοί δεν είναι σε θέση να αποδομήσουν την εξουσία και να την ξαπλώσουν καταγής, ίσως μπορούν τουλάχιστον να τις βάλουν τρικλοποδίτσες για να χάσει τον βηματισμό της. Μπορούν να της δημιουργήσουν σύγχυση. Και φόβο ακόμη. Έστω φόβο ότι δεν θα πετύχει το καλύτερο σχέδιο που έχει στο μυαλό της. Ή απλά εκνευρισμό. Και ο άνθρωπος που ενευρίζεται συστηματικά – και η εξουσία ατελές σύστημα είναι σαν τον άνθρωπο – κάνει στο τέλος λάθη. Σωθήκαμε θα μου πείτε με τα λάθη της εξουσίας; Ασφαλώς και όχι. Αλλά εν τω μεταξύ μπορούμε να βρούμε τον δικό μας βηματισμό, που με την τακτική που περιέγραψα χάνει η εξουσία. Άλλωστε για να πάμε στη πορεία προς τον μεγάλο στόχο πρέπει να έχουμε κάποιο βηματισμό. Και τώρα ούτε αυτό δεν έχουμε.
    Έ λοιπόν ναι οι εκλογές μπορεί να γίνουν μια τρικλοποδίτσα που βάζουμε στην εξουσία, μια μικρή δική μας πονηριά που έχει αξία.

  2. Η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τις μεγάλες συγκρούσεις, τις μεγάλες επαναστατικές στιγμές, τις μεγάλες ρήξεις τις μεγάλες εφευρέσεις, τις μεγάλες ανακαλύψεις και βέβαια τις μεγάλες ιδέες, αλλά, ανάμεσα στα άλλα ταπεινά, και από αναρίθμητες μικρές πονηριέςκαι από αντίστοιχες βλακείες. Έ, λοιπόν, είναι βλακεία κατά τη γνώμη μου να μην δυσκολέψουμε τουλάχιστον τη ζωή της εξουσίας, αντί να περιμένουμε ως νέοι Εβραίοι της εξορίας τις νέες θείες εντολές ή να πάρουν οι παλιές σάρκα και οστά – που δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο το Άγιο Πνεύμα να κατέβει να βοηθήσει τους άγιους επαναστάτες ή εναλλακτικά ο Εωσφόρος τα οργισμένα τάγματα τους.
    Και δυσκολεύοντας τη ζωή της εξουσίας μπορεί να μας αρέσει το παιχνίδι και αυτή να κάνει περαιτέρω γκαβομάρες 🙂

  3. Αλλά κάτι άλλο είναι ότι οι παραδοσιακοί επαναστάτες, αυτοί δηλ. που για ιδεολογικούς λόγους προτείνουν τη μη συμμετοχή στις εκλογές για λόγους σοβαρούς και μεγάλους, έχουν χάσει την αίσθηση του παιχνιδιού. Επομένως και της πονηριάς και της τρικλοποδίτσας. Λογικό αφού έχουν γεράσει πια. Ε, ας αρχίσουν να σκέφτονται πως θα φτιάξουν το μνήμα τους όπως θέλουν καλύτερα, ώστε να περνάει ο κόσμος και να τους βλέπει και να τους θυμάται, και ας αφήσουν στους δρόμους των κοινωνιών να παίξουν τα νέα παιδιά…

  4. Πρώτα να σε ευχαριστήσω φίλε Παύλο , που μου έκανες την τιμή να διαβάσεις το κείμενό μου . Πρέπει να σου πω ότι αποφεύγω να γράφω τον τρόπο , το «πως» , γιατί απλούστατα οι περισσότεροι τρομάζουν . Αν έχεις ασχοληθεί με το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας θα γνωρίζεις ότι μόνο με έναν τρόπο μπορεί να εγκαθιδρυθεί . Με νέα «παραγωγή δικαίου» , δηλαδή με επανάσταση . Κανένα πολιτικό σύστημα δεν αποφασίζει να αυτοκαταργηθεί , συνεπώς κανένας πολιτικός δεν πρόκειται να αποφασίσει την αυτοακύρωσή του . Το κείμενο δεν είχε στόχο να σου δείξει τον τρόπο , γιατί κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση με τους όρους της πολιτικής και κοινωνικής αυτονομίας που υποστηρίζω . Επίσης να σου εξηγήσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου «παραδοσιακό επαναστάτη» αλλά ούτε καν επαναστάτη . Η μη συμμετοχή σε εκλογές τέτοιου τύπου , δεν είναι μία δική μου ιδέα αλλά το «πιστεύω» χιλιάδων ανθρώπων . Εγώ απλώς είμαι ένας από αυτούς που εξηγώ για ποιους λόγους δεν θα ψηφίσω. Όπως ακριβώς έρχομαι σε αντίθεση με σένα έτσι έχω έρθει σε αντίθεση με όλους τους φίλους μου που πιστεύουν και αυτοί στην τρικλοποδιά . Τέλος , για να μην μακρηγορώ , σου λέω ευθέως ότι εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να κάνω λάθος .
    Υ.Γ.: Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα πήγαινε στο http://vagellis.wordpress.com/ , ή στο http://psarokefalos.blogspot.com/ όπου είναι τα δικά μου blogs . Αν πάλι θέλεις να μάθεις περισσότερα για «εμάς» πήγαινε στο Eagainst.com. Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά το ότι κάθισες να γράψεις ένα ολόκληρο κείμενο με αφορμή την διαφορετική άποψή μου , και ας με λες πεθαμένο . Θα τα πούμε εκεί που τα λέμε πάντα , στο δρόμο.

  5. Φίλε βαγγέλη το Eagainst.com το παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά 🙂 . Μου δίνεις την ευκαιρία να δω και τα δικά σου μπλογκς.
    Έχω δύο σοβαρές ενστάσεις:
    – Δεν πιστεύω στη μυθική ιδέα της επανάστασης ή θα έλεγα καλύτερα ότι δεν έχει νόημα να την αναζητήσω πριν βρω διαφορετικούς τρόπους δράσης οι οποίοι θα δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα ήδη μέσα στο σύστημα που ζούμε. Αυτό κάνει για την ακρίβεια η Ορμή και Θύελλα. Απ’ αυτή την άποψη
    – Οι αγώνες των δρόμων είναι, κατά τη γνώμη μας, υπερεκτιμημένοι. Εκτός αν το εννοείς μεταφορικά…
    Ευχαριστώ και εγώ για την ευγένεια σου… 🙂

    • Αν κατάλαβα καλά πιστεύεις ότι υπάρχουν τρόποι να αλλάξει το «σύστημα» εκ των έσω . Θα ήθελα να μου πεις κάποιους κάποια στιγμή . Όσο για την επανάσταση , την αναφέρω ως μοναδικό τρόπο να εγκατασταθεί ένα άλλο πολίτευμα . Αυτό το άλλο πολίτευμα μπορεί να είναι από άμεση δημοκρατία μέχρι χούντα με δεδομένο ότι η αλλαγή του συντάγματος δεν γίνεται ποτέ «εθελοντικά».
      Τα λέμε πάλι .

  6. Το «πως» βρίσκεται στην πορεία, αλλά όχι στην πορεία που θα ξεκινήσει αύριο. Στην πορεία που ήδη έχει ξεκινήσει. Οι απαντήσεις για τα ερωτήματα έχουν δοθεί στο παρελθόν. Άλλες σωστές άλλες λάθος. Η ζωή δεν άρχισε τώρα. Βέβαια, δε θα πάψει ο άνθρωπος να ονειρεύεται ουτοπίες.

    Μακάρι το σύνθημα «Ένα γέλιο θα σας θάψει» να ήταν αληθινό.Δεν είναι, όμως. Πάντως αυτό δε σημαίνει οτι θα πάψουμε να γελάμε με το χάλι τους, και το δικό μας.

    Αυτό είναι ένα μικυμάους για τους καραγκιόζηδες, που νομίζω, έχει πλάκα:

  7. jello biafra για τις εκλογες http://www.youtube.com/watch?v=ALj1SPs5Jv8&feature=relmfu

    «καλυτερα να ψηφισω για κατι που θελω και να μην το παρω, παρα να ψηφισω για κατι που δεν θελω και να το παρω»

    και μια διορθωση στο βιντ: εκει που λεει «ψηφιστε τους πρασινους», στη δικια μας περιπτωση η σωστη επιλογη ειναι «ψηφιστε τους κοκκινους». 🙂

  8. Πραγματικά απογοητεύομαι που το εξαιρετικό μπλογκ eagainst.com κατέληξε σε μια τέτοια άποψη, που ουσιαστικά βάζει τη φαντασίωση ΠΑΝΩ από την ωμή πραγματικότητα….

    Δηλαδή υιοθετεί την προπαγάνδα υπέρ της αποχής.

    Το σύστημα δεν φοβάται πια την αποχή, αλλά την ανατροπή. Το να αποφύγει την ανατροπή είναι το ζητούμενό του. Την αποχή την έχει… ΟΧΙ ΑΠΛΑ γράψει στα αρχίδια, την έχει ΕΠΙΣΗΣ αλλοιώσει έτσι ώστε να καταστείι τρίχα στ’ αρχίδια του, διότι είναι… ευαίσθητο σημείο αυτό, των εκλογών, καθότι επιδέχεται και… οδυνηρές κλωτσιές.

    Ορίστε ένα βίντεο σχετικό με αποχή, από τα παλιά (δημοτικές εκλογές 2010)

  9. Omadeon , εγραψες

    «Πραγματικά απογοητεύομαι που το εξαιρετικό μπλογκ eagainst.com κατέληξε σε μια τέτοια άποψη, που ουσιαστικά βάζει τη φαντασίωση ΠΑΝΩ από την ωμή πραγματικότητα….»

    η ωμη πραγματικοτητα ομως ειναι αυτη ακριβως που περιγραφει το αρθρο, κ εγω με την σειρα μου απογοητευομαι με ολους εσας κ αλλους τοσους που νομιζουν οτι αυτες οι εκλογες ειναι ευκαρια για να μπλα μπλα μπλα.

    το παρακατω αποσπασμα λεει αρκετα:

    «Θεωρώντας τον εαυτό σου ανήμπορο άνθρωπο, ελπίζεις ακόμα να φανείς αντάξιος της εύνοιας των αυτόκλητων σωτήρων σου. Εύνοια η οποία ορίζεται από το γεγονός ότι σου επιτρέπουν ακόμα να διαμαρτύρεσαι, να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα σου απέναντι στις ετυμηγορίες τους, μέσα από την ψήφο σου. Το να πας να ψηφήσεις, σημαίνει ότι αποδέχεσαι υπόρρητα την αλλαγή του εξουσιαστή σου ορίζοντας τον εαυτό σου ακατάλληλο να αποφασίζει για την ζωή του. «

  10. @ dimi, [συγγνωμη που απανταω εγω κιολας αλλα νομιζω ταιριαζω στο «ολοι εσεις»]

    καμια ευνοια κανενος σωτηρα. εαν οι πραξεις μας επρεπε να συμφωνουν τοσο απολυτα με τις σκεψεις μας τοτε αφενος δεν θα επρεπε να κατεβαινουμε ουτε σε μια πορεια που καλει πχ η γσσε κλπ και αφετερου σε καθε πορεια δεν θα επρεπε να σταματαμε μεχρι να πεσει η κυβερνηση και να κερδισει η επανασταση. αλλα κατεβαινουμε και στις πορειες της γσεε και επισης περα απο τη μαχητικοτητα καθε πορειας τελικα φευγουμε.

    και περα απο τα καθεστωτικα κομματα και ολα τα ακροδεξια παραμαγαζα τους, ως «αυτοκλητοι σωτηρες» θα μπορουσαν να χαρακτηριστουν και ολες οι πολιτικες ομαδες ή συνελευσεις, που τυπικα ή ατυπα προωθουν σχηματα σκεψης που καποιοι φαινονται να ειναι οι προνομιακοι εκφραστες τους. εχω δει πχ μεσα σε συνελευση «παλλιοτερο» αναρχικο να περιγραφει στους «μικροτερους» τις.. δυσκολιες του μεροκαματου. αλλα ενω καταδικαζουμε αυτους τους «σωτηρες» συνεχιζουμε να συμετεχουχε σε αυτες τις φασεις γιατι οι καταστασεις δεν ειναι στατικες, ειναι δυναμικες

    τεσπα μη το τραβηξω, εννοω οτι οι αυτοκλητοι σωτηρες δεν υπαρχουν μονο μεσα στα κομματα, και η συγκεκριμμενη περισταση δεν ειναι μπλαμπλαμπλα, ειναι μια δυναμικη κατασταση που μπορει να οδηγησει σε συνθηκες αποσταθεροποιησης. εαν αποσταθεροποιηθει το συστημα περισσοτερο, μπορει να οδηγηθουμε σε μια μεγαλιωδη εξεγερση, οποτε οι εκλογες δεν ειναι «τζιζ κακο», ειναι ενα ακομη βημα για να τους αποσταθεροποιησουμε.

  11. blackjack, το εχω ξαναπει και θα το ξαναπω:
    σκατα στις πρωτοποριες κ στους πεφωτισμενους σωτηρες, αποπου κ αν προερχονται.

    παντως τα συγκεκριμενα παραδειγματα σου, με το εαν πρεπει να συμμετασχουμε ή οχι στις εκλογες, ειναι παντελως , αστοχα.

    ο καθενας βεβαια, κανει τις επιλογες του.
    αστικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια εχουμε εξαλλου.

    • καλα ντιμι, αν εννοεις το «συμμετεχουμε στις εκλογες οπως συμμετεχουμε και σε αλλες φασεις που επισης δεν ειναι «καθαρες»» αστοχο, τοτε να το βαλουμε σε ψηφοφορια.

      εαν παλι εννοεις το «συμμετεχουμε στις εκλογες για να αποσταθεροποιησουμε» αστοχο, τοτε προφανως ειναι θεμα διαφορετικης εκτιμησης. να το βαλουμε μηπως και αυτο σε ψηφοφορια;

      παντως, το μεγαλυτερο μερος της αποχης δεν θα ερθει απο αναρχικους ή επαναστατες, θα ερθει απο απογοητευμενους πασοκους

      • εννοουσα οτι το ζητημα του εαν θα παμε να ψηφισουμε ή οχι (που για εμενα δν θα επρεπε να τιθεται καν σαν ζητημα), δν μπορει να συγκριθει με τα 2 παραδειγματα που εδωσες. εξ’ου και το αστοχα, που ειπα.

        οσον αφορα τωρα τοαπο που θα ερθει το μεγαλυτερο μερος της αποχης.. ισως και να ερθει απο τους απογοητευμενους πελατες αυτου του πολιτικοπελατειακου συστηματος, γτ οι παραχωρησεις κ τα δωρακια που τους εταζε/εκανε τοσα χρονια, εχουν πλεον τελειωσει.

        • καλα ναι, δεν ειμαι και στα επικοινωνιακοτερα μου. περα απο τα συγκεκριμμενα (εστω αστοχα) παραδειγματα καταλαβαινεις πιστευω τι θελω να πω

          το ασχημο με αυτους τους τυπους ειναι οτι τοσο καιρο τους στηριζαν, και τωρα παλιι τους στηριζουν εμεσα

            • δεν διαφωνω με αυτο, αλλα φανταζομαι οτι συμφωνεις και εσυ με το οτι, οσοι θα πανε ψηφισουν δεν το κανουν -ολοι τους- για να αναθεσουν σε καποιον αλλο την οποια διαχειριση/διακυβερνηση

              • κ καθενας νομιζει αυτο που θελει.
                αυτο ομως δεν αναιρει το γεγονος οτι τελικα, αυτο που θα βγει κερδισμενο , απο ολη αυτη τη διαδικασια, θα ειναι το ιδιο το συστημα. σωστα?
                οντως ο κοσμος θα ψηφισει για τον επομενους αντιπροσωπους του και για τον επομενο εξουσιαστη του.
                αναθετει τα της δημοσιας σφαιρας σε καποιον αλλον, επειδη «Αυτος ξερει καλυτερα» και «που να βρισκει χρονο τωρα να τρεχει για τετοια πραγματα».

                κ αυτο ειναι το βασικο.

                • oxi oxi (youre doing it wrong!)!!

                  δεν ειναι το ιδιο καποιος που θα ψηφισει πχ το κκε γιατι πιστευειε οτι αυτο θα τον σωσει κλπ απο καποιον που θα το ψηφισει (εγω πχ) ωστε να δημιουργηθει κατασταση κυνοβουλευτικης ασταθειας.
                  εαν ηταν το ιδιο τοτε δεν εχουν επισης καμια διαφορα οσοι θα απεχουν απο τις εκλογες απο πεποιθηση με οσους πρωην πασοκους που απεχουν γιατι ειναι απογοητευμενοι

                  ξαναλεω οτι, πλεον ακομα και το ιδιο το συστημα θα πρεπει να προσπαθησει πολυ ωστε να βγει και στο ελαχιστο κερδισμενο απο αυτες τις εκλογες (αφου μπορει δλδ να μην πετυχει αυτοδυναμια κλπ) και πιστευω οτι δυστυχως η σταση σου αυτη το βοηθαει.

                  το ζητημα πλεον (εαν ηταν στη πραγματικοτητα ποτε) για τον κοσμο δεν ειναι ο επομενος «αντιπροσωπος» του. το οτι αφηνεται σε αυτο το νταραβερι δεν σημαινει οτι ειναι και επιλογη του. ακομα και η χρυσαυγουλοι στη βουλη αυτην τη αποριψη δηλωνουν. εγω πιστευω οτι θα πρεπει να δημιουργησουμε τις συνθηκες για μια κυριαρχια των απο κατω, και αυτη δεν μπορει να περασει μεσα απο κλειστους κυκλους, οσο σωστοι και εαν ειναι.

                  • εσυ δν καταλαβαινεις το σκεπτικο μου.

                    το προβλημα ειναι οτι συμμετεχουν κ νομιμοποιουν αυτο το συστημα με το να ψηφιζουν.
                    το συστημα, εχει πετυχει το σκοπο του απο την στιγμη που μπαινεις στην διαδικασια του να σκεφτεις εαν πρεπει ή οχι να ψηφισεις. δν εχει σημασια εαν αποκτησει ή οχι καποιο κομμα αυτοδυναμια.
                    και φυσικα ειναι το ιδιο εαν καποιος ψηφιζει κκε, με καποιον που θα ψηφισει γιατι νομιζει οτι δημιουργει κλιμα κοινοβουλευτικης ασταθειας. παιζει το παιχνιδι ΤΟΥΣ.

                    οταν ο κοσμος οπως λες κ εσυ, μπαινει στο τριπακι του «ψηφιζω ή οχι», φυσικα ειναι ειναι επιλογη του.
                    εχω βαρεθει να υποστηριζω τον κοσμο και να βρισκω δικαιολογιες για αυτους.
                    επιτελους πια!ο καθενας κανει τις επιλογες του.

                    για να θεσουμε τις βασεις για να υπαρξει καποια στιγμη μια κοινωνια απο τα κατω, αυτονομη και αυτοδιευθυνουμενη, αυτο που πρεπει για αρχη να κανουμε , ειναι να αρχισουμε να απαξιωνουμε τετοιους θεσμους, ετερονομους, οπως ειναι οι εκλογες.

                    κ επειδη βλεπω οτι διαφωνουμε, κ θα βγει απολυτως καμια ακρη, καλη ψηφο.

                    υγ: το νετσαγεφικο , ο σκοπος αγιαζει τα μεσα, ποτε δν μου αρεσε.

                    • ναι ενταξει προφανως και θα διαφωνουμε, γιατι εσυ κατανοεις τους «εξουσιαστες» και τους «εξουσιαζομενους» μαλλον ως a priori οντοτητες μεσα στο κοινωνικο συνολο, ενω εγω κατανοω τις θεσεις αυτες ως παραγωγα δυναμικων σχεσεων.

                      γιαυτο και νομιζω οτι ειναι αντιφαση να θελεις να «θεσεις τις βασεις για μια αυτονομη κοινωνια απο κατω» και να απαξιωνεις ταυτοχρονα τον κοσμο, που μπορει να κανει και τις χειροτερες επιλογες, αποδιδοντας του την οποια ευθυνη ως «ατομικη επιλογη». καθε ατομικη επιλογη ειναι αποτελεσμα μιας δομικης θεσης.

                      ακομα περισσοτερο, δεν μπορεις να αναφερεσαι σε μια μαζικη εθνικη κοινωνια, οπως η ελληνικη, και να περιμενεις οτι σε μια τετοια κοινωνικη βαση -η οποια ειναι μαζικη και ανομοιογενης- μπορει να υπαρξει η οποια αυτονομια σε ολοκληρη τη κοινωνια. δλδ πιστευω οτι εαν δεν επαναπροσδιορισεις -αυτονομα οπως λες- την κοινοτητα/κοινωνια θα πεφτεις παντα στην ιδια αντιφαση, γιατι απλα η ιδια η κοινωνια ως τετοια, ειναι ετεροπροσδιορισμενη (και εγω θα εβαζα εδω και ολων των ειδων τις «ουσιες»: ανθρωπος, δημοκρατια κλπ κλπ).

                      τωρα επειδη οντως δεν προκειται να συμφωνησουμε (αλλα αυτο ειναι καλο, σωστα;) να σου ευχηθω και εγω καλη λευτερια.

                      αυτα τα νετσαφ και τσουφ ουτε εμενα μ αρεσουν, αλλα εχουμε πολεμο και εγω ειμαι (εστω και νευρικος) εραστης

                    • blackjack?καμια σχεση.

                      δεν απαξιωνω, κανεναν κοσμο, εσυ το συμπερανες αυτο. απλα ειπα οτι εχω βαρεθει να τους δικαιολογω, κ οτι εχουν κ αυτοι , επιτελους, μεριδιο ευθυνης, με τις επιλογες τους.
                      επισης ουδεποτε υποστηριξα οτι εξουσιαστες κ εξουσιαζομενοι απλα δημιουργουνται ως δια μαγειας, ή οτι ο χ αριθμος εξουσιαστων θα αντικαταστηθει ισομερως απο μελλοντικους εξουσιαστες, οταν οι πρωτοι σταματησουν να υπαρχουν.

                      δν θα κατσω να αναλυσω το πως βλεπω τον κοσμο σε ενα φορουμ/μπλογκ, ειναι αδυνατο οπως καταλαβαινεις.
                      απλα εθεσα το προβλημα της λογικης της αναθεσης, κ το οτι πρεπει επιτελους να καταλαβουμε οτι ο κοσμος (λες κ εμεις ειμαστε εξω απαυτον) εχει ευθυνη για τις επιλογες κ τις μη επιλογες του.

                      κ για να ανταπαντησω σε αυτο που μου προσαπτεις, ποτε δν ειπα/σκεφτηκα/εγραψα οτι η κοινωνια ειναι ενα ομοιογενες πραμα.. αυτο (μαζι με παρα πολλα αλλα, κ κυριως την πληρη ιδιωτικοποιηση του ατομου) το εχει πετυχει το συστημα, που τους βλεπει σαν εργατες-καταναλωτες. εγω αυτο που θελω ειναι , φυσικα, μεσα απο αυτην την αναμοιογενεια (καθε ανθρωπος ειναι ξεχωριστος κ μοναδικος), να θεσουμε τις βασεις για αυτην την αυτονομη κοινωνια.

                      κ κλεινοντας, ποιοι «εχουμε» πολεμο? η ελληνικη κοινωνια στο συνολο της, κ απο αυτα που ειδα απο τις πλατειες κ μετα , εχει πολεμο με τους «ξεπουλημενους» και προδοτες πολιτικους, κ θελουν «νεα προσωπα» στην θεση αυτων.
                      τοσα χρονια που η ελλαδιτσα στα βαλκανια ασκουσε την οικονομικη της επιρροη, μοκο η ελληνικη κοινωνια.
                      τοσα χρονια που εκμεταλλευομασταν τους μεταναστες, ξανα μοκο.
                      απλα καποιοι πιστευουν ακομη σε μια εθνικη ανεξαρτησια.. πως σκατα θα γινει αυτο στο υπαρχον παγκοσμιο πολιτικο σκηνικο βεβαια..δν γινεται, αλλα δν γαμιεται.

                      οποτε οχι, δεν «εχουμε» πολεμο. πολεμο θα «εχουμε» οταν ενα σημαντικο τμημα της κοινωνιας αυτης( πλειοψηφικο μαλλον,αλλα οχι απαραιτητα) , καταλαβει οτι ο μονος πολεμος που μπορει να υπαρξει , ειναι ο ταξικος.

                      μεχρι τοτε, «ειμαστε ολοι ελληνες», «ολοι μαζι μπορουμε» κτλ κτλ κλτ.

                      καλη σου μερα.

                • Ενώ αν δεν πάνε να ψηφίσουν… «θα πέσει το σύστημα»,. εεε?

                  ΤΟΣΟ καλά…

                  Στην Αμερική ΠΩΣ και δεν έπεσε τόσα χρόνια που οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ δεν ψηφίζουν?

                  Δεν ξέρω από ΠΟΥ να αρχίσω την κριτική αυτής της ΑΠΥΘΜΕΝΗΣ δογματικής ηλιθιότητας.
                  Μου φαίνεται χρειάζεστε ΜΑΖΙΚΟ «uninstall» ΟΛΩΝ των ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΕΝΩΝ σόφτουερ που βάζετε στην κεφάλα σας τόσα χρόνια…

                  • Ενώ άμα ψηφίσεις «θα πέσει ή θα μεταμορφωθεί» (εδώ που δεν είναι Αμερική) ? Τόσα καλά επίσης.

                    Αρχίσαμε τις βλακείες περί δογματικής και μάλιστα απύθμενης ηλιθιότητας. Αμεσοδημοκρατικά πάντα. Θα φταίει το σόφτουερ μάλλον…

                    • Αμα ψηφίσει ΑΥΤΗ τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία ΑΥΤΟΥ του λαού κάτω από ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες θα πέσει η κυβέρνηση του Παπαδήμιου και δεν θα υπάρξει Παπαδήμιος 2. We take it from there.

                      Δογματισμός είναι να ΜΗ βλέπεις το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ και να κρίνεις την κατάσταση με βάση θεωρίες που είναι γενικά σωστές.

                      Από μία τρίχα κρέμεται η επιβίωση της χειρότερης καταπίεσης που γνώρισε αυτός ο εφησυχασμένος λαός, επί σειρά ετών, ή δεκαετιών. Δεν έπεται ότι θα απελευθερωθεί κιόλας, αυτός ο λαός που ΑΡΧΙΣΕ να ξυπνάει ΤΩΡΑ. Θα είχε κάνει όμως ένα σημαντικό βήμα που θα έφερνε… ακυβερνησία (εν προκειμένω). Ο,ΤΙ καλύτερο δηλαδή…

                      Διότι τα αντι-μνημονιακά κόμματα ΔΕΝ είναι συνεργάσιμα μεταξύ τους. Και μοναδική ελπίδα του συστήματος είναι να γίνει μια μνημονιακή συγκυβέρνηση ΜΕΤΑ τις εκλογές.

                      Αν θες να ΘΡΕΨΕΙΣ το σύστημα, στις επιδιώξεις του, τότε να απέχεις.

  12. Και τώρα κάτι περί βλακώδους «αναρχικής» ιδεολογίας σκατο-ιδεοληψίας ήθελα να πω…

    ΜΗ μας τα πρήζετε με τα περί «υποταγής στον εξουσιαστή».

    Εξουσιαστής είναι ο ΗΛΙΘΙΟΣ κωλο-λαός. Και είναι του ΕΑΥΤΟΥ του κωλο-εξουσιαστής.
    Διότι αν πήγαινε ΟΛΟΣ μαζί να ψηφίσει… ακόμη και με ζάρια (αρκεί να απέκλειε τους πιο απεχθείς) θα είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ το σύστημα να παραμερίσει μπροστά του (ή αλλοιώς να κάνει απροκάλυπτη χούντα, που θα οδηγούσε πιθανότατα και σε επαναστατικές αντιδράσεις)….

    • Που αυτό προυποθέτει από τον «εξουσιαστή κωλο-λαό του εαυτού του» να μπορεί να καταλάβει ποιοι είναι οι πιο απεχθείς (όπως έκανε τα τελευταία 35 χρόνια δηλαδή) και υποχρέωσε το σύστημα να τον τρέμει και να τον προσκυνά. Βλέπεις όλοι οι τραπεζίτες και το κράτος είναι χεσμένοι γιατί κανένας δεν πληρώνει ούτε δάνεια , ούτε κάρτες , ούτε φόρους , ούτε τίποτα…

      Άσε μας ρε Ομαντεόν βραδυάτικα.

  13. Ηταν λέει 3 φίλοι, ένας δεξιός, ένας αριστερός κι ένας αναρχικός… σε πλήθος κόσμου που είχε συναποφασίσει να αποσύρουν όλοι τις καταθέσεις τους από την ίδια τράπεζα, την ίδια μέρα, μαζί με πολύ κόσμο.

    Ο δεξιός ειχε δισταγμούς αλλά δέχτηκε να αποσύρει τα λεφτά του. Ο αριστερός ήταν έτσι κι αλλοιώς κατά των τραπεζών κι ένοιωθε ανακουφισμένος που θα τα απέσυρε.

    Ο αναρχικός δεν πήγε να τα αποσύρει όμως. Την επόμενη μέρα τον ρωτάνε, ο δεξιός κι ο αριστερός…
    «ρε φιλάρα, εσύ γιατί δεν πήγες»?

    Και ο αναρχικός.
    Κάνετε διπλό λάθος.
    1) ΔΕΝ αναγνωρίζω την ύπαρξη της τράπεζας
    2) Τα λεφτά είναι του μπαμπα μου…

  14. Κάτι θυμίζουν αυτά… από χιλιαστές που «δεν δέχονται μετάγγιση αίματος» αν και είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν αν δεν την κάνουν.

    Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το σύστημα των… βρυκολάκων (και των κομμάτων τους) είναι μια ΕΞΥΠΝΗ μετάγγιση… ψήφων ΜΑΚΡΥΑ από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ/Χ.Α./ΔΗΜΑΡ σε ο,τιδήποτε θα φέρει ΑΣΤΑΘΕΙΑ στο σύστημα. Μόνο έτσι θα επιβιώσει ο λαός ΜΕΤΑ τις εκλογές.

    Αλλά ο προπαγανδίζων την αποχή είναι σαν το χιλιαστή…

    • Συνεχίζεις να χρησιμοποιείς το λιγότερο υβριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Όσο δικαίωμα σου είναι να με θεωρείς χιλιαστή επειδή «προπαγανδίζω» την αποχή από το «ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα» άλλο τόσο δικαίωμα μου είναι να σε θεωρώ «υποταγμένο στους εξουσιαστές σου» για να το πω έτσι.

      Θες να δώσεις συμβουλές σε όποιον πάει και θέλει να ψηφίσει τι να κάνει σύμφωνα με το δικό σου μυαλό και τον δικό σου τρόπο σκέψης . Από την πλευρά μου με το συγκεκριμένο κείμενο θέλω να δείξω γιατί δεν θα πάω και γιατί θεωρώ πως δεν πρέπει κανένας άλλος. Απλό είναι.

  15. Το σύστημα δεν πέφτει ούτε με την συμμετοχή ούτε με την αποχή από τις εκλογές και όποιος τείνει προς την μία η την άλλη κατεύθυνση αντίληψης καταντάει επικίνδυνα γραφικός. Πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους οι λογικές «άμυνας» που εμφανίζονται στους «ψηφοφόρους» με το που τολμήσει κάποια να μιλήσει για αποχή.

    Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που θα απέχει από τις εκλογές δεν είναι υποκείμενα που διέπονται από τις αναρχίζουσες ιδέες ή να παλεύουν για την καταστροφή της κυριαρχίας. Είναι κόσμος που πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα «τιμωρήσει» τους πολιτικούς εκφραστές του, θα αντιδράσει απέναντι στο υπάρχον και θα διατελέσει την προσωπική του «επανάσταση», κόσμος που τους έχει σιχαθεί όλους (ακόμα και τα αδιαμεσολάβητα μορφώματα περιμένοντας καρτερικά να τρέξουν εκείνα για τον κώλο του) και κυκλοφορεί με την αποψάρα του δεξιά – αριστερά, μην έχοντας σπάσει στο ελάχιστο την λογική της ανάθεσης , περιμένοντας για άλλη μια φορά «άλλοι» να πάρουν την ζωή του στα χέρια «τους». Έτσι για να μην γελιόμαστε πως είναι και κάνα πρόταγμα από μόνο του.

    Από την άλλη και η άποψη που λέει πως «θα ψηφίσω ένα μικρό κόμμα για να υπάρχει ακυβερνησία ώστε να ταρακουνήσω το σύστημα» είναι πολύ απλοϊκά βαλμένη και πέφτει σε σοβαρότατα λάθη. Καταρχάς αναπαράγει την ψευδεπίγραφη «μπετόν αρμέ» λογική που υιοθετεί και η καθεστωτική αριστερά κατά κύριο λόγο πως «μπορούμε από μέσα να χτυπήσουμε την καρδιά του συστήματος». Ξεχνάμε όμως πως σε ένα παιχνίδι που έχει στηθεί από την κυριαρχία δεν είναι μονάχα τα «ζάρια πειραγμένα» αλλά έχει μελετηθεί διεξοδικά και η οποιαδήποτε εναλλακτική περίπτωση συνέχισης και εδραίωσης της. Ούτως ή άλλως ένα από τα δομικά υλικά του καπιταλισμού είναι η ευελιξία του και η προσαρμοστικότητα του. Στα ίδια λάθη εξάλλου έπεσαν διάφορες και διάφοροι που έδιναν «αγώνα» στο τελευταίο μνημόνιο που ψηφίστηκε ώστε να πείσουμε τους αφέντες μας να μην ψηφίσουν το μνημόνιο και στήθηκε η ανάλογη παράσταση με τα μίντια να παίρνουν φωτιά για την παρακολούθηση της συνεδρίασης. Είναι βαθιά γελασμένες όσες και όσοι πίστεψαν πως αν δεν ψηφιζόταν το μνημόνιο τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Τα σενάρια παίρναν και δίναν εκείνη την περίοδο για το «χάος» που θα δημιουργούταν σε περίπτωση μη ψήφισης, αντίστοιχα με τα σημερινά εκλογολαγνικά για το «χάος της ακυβερνησίας». Κι ενώ πολλές από εμάς το παίζουμε πως δεν μασάμε το κουτόχορτο των καθεστωτικών ειδήσεων αποδεικνύουμε πως το παραμασάμε τελικά, καταλήγοντας να αναπαράγουμε τα ίδια πράγματα που αναπαράγει η Τρέμη και Γιαννάκης ο Πρετεντέρης στα δελτία των 8 και όχι μόνο, νομίζοντας πως θα τους αιφνιδιάσουμε κιόλας και θα βρεθεί το σύστημα ξαφνικά στον γκρεμό (λες και δεν θα έχει υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία από πλευράς εξουσιαστών).

    Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η αποχή, η μη αποχή, το άκυρο, τα μικρά κόμματα, η ψήφο στην αριστερά για να μην βγει η ΧΑ και μας κάνει ντα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Το πρώτιστο ζήτημα είναι η συνείδηση. Η επαναστατική συνείδηση αποδόμησης της ανάθεσης, όπου απλά και μόνο κομμάτι της είναι η μη συμμετοχή σε αντιπροσωπευτικές λογικές. Δεν μου λέει τίποτα να μην διαλέγω αφέντη στις εκλογές, ενώ να τον διαλέγω στην δουλειά, στην ερωτική σχέση, στην οικογένεια, στις κοινωνικές διενέξεις, στην «οριζόντια» συλλογικότητα που συμμετέχω. Η μη συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι και κάνα πρόταγμα από μόνο του αν δεν συνεπάγεται από την αντίληψη και υιοθέτηση στάσης ζωής της αποδόμησης της ανάθεσης και των απανταχού εμφανιζόμενων αφεντών και αφεντισσών. Δεν φτάνει λοιπόν να μην τους ψηφίζεις, πρέπει και να τους πολεμάς. Και εκεί είναι κατά την εκτίμηση μου το πεδίο που πρέπει να ασχοληθούμε. Δεν με ενδιαφέρει να στηθεί μια στρατιά από νέα άβουλα ζόμπι που νομίζουν ότι ζούνε, ενώ ήδη θα έχουν υπογράψει την εκτέλεση τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

    Μια πρόταση που έχω στο μυαλό μου (ας μην καταγραφεί ως «αυθεντία» αλλά απλά ως μία ακόμα πρόταση): Για μένα το ζήτημα είναι θα έλεγα το σαμποτάζ και η ακύρωση των εκλογικών διαδικασιών. Λαϊκές συνελεύσεις υπάρχουν, άλλες συλλογικότητες με διάθεση επίσης, θα μπορούσαμε να συναποφασίσουμε/συνδιαμορφώσουμε με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε πολιτική επαφή να γίνουν πράγματα (στο όριο των εκάστοτε δυνατοτήτων μας που θα έχουμε βάλει εμείς) έξω από τα εκλογικά κέντρα εκείνες τις ημέρες και προφανώς και την ημέρα των εκλογών. Να εκφραστεί η διάχυτη κοινωνική οργή σε όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά κέντρα, ατομικά ή συλλογικά, διαλύοντας στην ουσία το πανηγύρι τους ξεφεύγοντας από τα στενά όρια συμμετοχής ή μη συμμετοχής μας.

    • να υπερασπιστω την μπετον αρμε (εγω θα την ελεγα ομως ασβεστοκονιαμα ) λογικη μου

      εαν τα πραγματα ηταν τοσο μετρημενα και υπολογισμενα απο τους εξουσιαστες (και εαν απ την αλλη ηταν ξεκαθαρο το ποιοι ειναι οι εξουσιαστες τελικα) τοτε δεν θα υπηρχε καμια δυνατοτητα καταριψης αυτης της κυριαρχιας, εκτος ισως απο απο καποιο τυχαιο συμβαν (αλλα θα ειχαμε παραυτα εναν ξεκαθαρο αντιπαλο). ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο υπολογισμενα οσο θελουν να πιστευουμε οτι ειναι. το συστημα εκτος απο τον ανταγωνισμο «εκσυγχρονιστων» και «ελληνοπαραδοσιακων» (που μπορει να οδηγησει σε ακινητοποιηση του απο μεσα) λειτουργει αντιφατικα γιατι καταστρεφει τη κοινωνικη βαση στην οποια στηριζεται 200 χρονια τωρα. πριονιζοντας το κλαδι οπου καθεται μπορει οντως να βρεθει στο κενο. ακομα και εαν υπολογισει αυτη τη πτωση, οι συνθηκες που θα δημιουργηθουν θα ειναι ευνοϊκοτερες για την αναπαραγωγη της αντιστασης. εαν θεωρησουμε δλδ οτι αυτο το συστημα στηριχτηκε και αναπαραχθηκε πανω στη δυναμη των αριθμων, πλεον οι αριθμοι ειναι εναντιον του. εαν δουλεψουμε πανω σε αυτο, ισως και να μπορεσουμε να του δωσουμε μια περισσοτερο συγκεκριμμενη μορφη

      απο την αλλη, η πολυ «υποψιασμενη» αποψη πασχει απο τη λογικη του «παρα πολυ γρηγορου πιστολιου», οπως στο ανεκδοτο που σε μια απαγορευση κυκλοφοριας στις 9:00 ενας στρατιωτης πυροβολει καποιον στις 9 παρα τεταρτο γιατι «τον ηξερε και αποκλειεται να εφτανε στο σπιτι του πριν τις 9:00». δλδ αγνοει την κοινωνικη πραγματικοτητα μεσα στις αντιφασεις της και για αυτο το λογο δεν μπορει να αρθρωσει μια ουσιαστικη πολιτικη επικοινωνια με τις μαζες. οσο και να τους πολεμας δλδ εαν δεν παρεις υποψη σου οτι, οι οντως απο τα κατω οργανωσεις αυτη τη στιγμη δεν μπορουν να προτεινουν ενα εναλλακτικο συστημα διευθυνσης ή αυτοδιευθυνσης ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της κοινωνιας, η οποια βοσκει αλλου. αρχικα γιατι προτασουν παρτικουλαριστικα χαρακτηριστικα πανω σε ολοκληρη την εθνικη κοινωνια, αγνοωντας ή παραβλεποντας τα ανομοιογενη χαρακτηριστικα της.

      απο εκει ξεκιναει και η εντελως λανθασμενη κατ εμενα αποψη του «σαμποταρισματος» των εκλογων. πως μπορεις να ζητας την αυτονομιση μιας ολοκληρης κοινωνιας η οποια ειναι ετεροπροσδιορισμενη εξ αρχης; το μονο που νομιμοποιεισαι να κανεις νομιζω, ειναι να ζητησεις/απαιτησεις την αυτονομιση απο αυτη τη κοινωνια (ειναι μια αποψη με την οποια φλερταρω πολυ τον τελευταιο καιρο), αλλιως θα πρεπει να δουλεψεις μεσα στην εθνικη κοινωνια και να βρεις ενα ελαχιστο consesus για τη μορφη που θα παρει.

      και να ξεκαθαρισω τη θεση μου για τις εκλογες: δεν ειπα πουθενα οτι οι εκλογες μονες τους μπορουν να φερουν την οποια ανατροπη. ειναι ομως ενα απαραιτητο πρελουδιο, ή μαλλον ιντερμετζο, για το τι προκειται να επακολουθησει. ειναι καλες οι συνελευσεις, αλλα στο χωριο μου θα επεφτε μαλλον πολυ γελιο εαν τους προτεινε καποιος μια μονιμη συνελευση «αμεσοδημοκρατικη» που ισως θα βαζανε και κληρο (κληρο -λοτο- βαζουν μονο εαν πιασει κανας ψαρας κανα μεγαλο ψαρι). στα σημαντικα κατ αυτους θεματα, τα υλικα και τα ζητηματα τοπικης ταυτοτητας δλδ, παραδοξως πυροδοτουνται αυθορμητες μαζωξεις, οπου η συμβολικη οικονομια εχει ακομα εναν πρωταρχικο ρολο, περα απο (αλλα ταυτοχρονα μαζι με) τις ηγεμονικες μεθοδευσεις. κατ εμενα «δεν απεχεις και τους πολεμας» αλλα συμμετεχεις και τους πολεμας, και φροντιζεις να κανεις τη συμμετοχη σου και αυτην πολεμικη.

      και εαν ακομη σημειο που η στρατηγικη σου φαινεται να αγνοει ειναι το οτι, οι εκλογες «δινονται» ακριβως ως ενας τροπος εκτονωσης αυτης της οργης.. καλως ή κακως (κατ εμενα κακως) ο κοσμος συμβιβαζεται με αυτη την εκτονωση και ελπιζει. προφανως επειδη οτι και να βγαλουν οι καλπες δεν θα μπορεσει να ανατραπει η σκληρη υλικη πραγματικοτητα, εκτος και εαν δουμε ενα οντως σοσιαλδημοκρατικο μορφωμα τυπου κκε ή ανταρσυα με εθνικοποιηση τραπεζων, υψηλη φορολογια στο μεγαλο κεφαλαιο κλπ, (που ουτε καν αυτο δεν προκειται να δουμε), θα ειμαστε παλι στο minus zero και θα πρεπει τουλαχιστον να βρεθει ενας τροπος ανθρωπινης διαβιωσης. εκει παιζονται ολα.

      τωρα, εαν οι καθεστωτικοι αριστεροι παρουν γραμμη τι παιζει και μπουν στο παιχνιδι (εστω για να διαφυλαξουν τα προνομια τους) ωστε την επομενη των εκλογων να κατεβαζουν καθημερινα πορειες και απεργιες, αυτο θα ειναι, για μας, ενα κερδος απο τις εκλογες.

      απ την αλλη εαν οι απο τα κατω οργανωσεις δεν αποφασισουν εαν θελουν να απευθυνθουν σε ολοκληρη την κοινωνια, πραγμα που σημαινει οτι θα πρεπει να γινουν «μεινστριμ» χανοντας ουσιαστικα τα χαρακτηριστικα της αυτοδιαθεσης, ή εαν θα εμμεινουν σε αυτα τα πολιτικα χαρακτηριστικα διεκδικωντας ομως την αυτονομια τους απο την μαζικη κοινωνια, εαν δλδ δεν ξεκαθαρισουν προς ποιους απευθυνονται, δεν θα μπορεσουν να γινουν κυριαρχο πολιτικο μορφωμα.

      • διορθωση στη 2η παραγραφο: «(…) οσο και να τους πολεμας δλδ, εαν δεν παρεις υποψη σου οτι, οι οντως απο τα κατω οργανωσεις αυτη τη στιγμη δεν μπορουν να προτεινουν ενα εναλλακτικο συστημα διευθυνσης ή αυτοδιευθυνσης ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της κοινωνιας (η οποια βοσκει αλλου), αρχικα γιατι προτασουν παρτικουλαριστικα χαρακτηριστικα πανω σε ολοκληρη την εθνικη κοινωνια, αγνοωντας ή παραβλεποντας τα ανομοιογενη χαρακτηριστικα της, *δεν μπορεις να περιμενεις πραγματικα μια επικρατηση αυτων των πολιτκων μορφωματων.*»

    • @Malamadre
      Καλησπέρα. Γενικά δε διαφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος του σχολίου σας, αλλά το «σαμποτάζ των εκλογών» είναι ανόητη ενέργεια. Θα εκληφθεί και θα προπαγανδιστεί ως επιθετική ενέργεια εναντίον της κοινωνίας, με αποτέλεσμα την απομόνωση των αναρχικών και τον εγκλεισμό τους σε μια ελιτίστικη γυάλα. Ας μη λησμονούμε ότι δε μιλάμε για καμιά Ελλάδα στο πρόθυρα της επανάστασης — είμαστε πολύ πίσω ακόμα.

      Κατά τη γνώμη μου η αποχή ή η συμμετοχή στις εκλογές μηδαμινό άμεσο πρακτικό ανίκτυπο θα έχει — το σύστημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εξουσίας, αυτοί έχουν εφεύρει τον ίδιο τον θεσμό των βουλευτικών εκλογών και ξέρουν το παιχνίδι καλά. Το ζήτημα των εκλογών έχει μεγαλοποιηθεί επομένως από την εγχώρια Αριστερά, που αναμένει πώς και πώς να αρπάξει εκατοντάδες χιλιάδες νέες ψήφους και να διαιωνίσει τη λογική της ανάθεσης, απλώς με καλύτερους τώρα γι’ αυτήν όρους.

      Ωστόσο εγώ ίσως ψηφίσω, κάποιο μικρό αριστερό κόμμα. Είναι ευκαιρία να καταλάβουν περισσότεροι άνθρωποι το σαθρό υπόβαθρο και το έλλειμμα πραγματικής νομιμοποίησης στο οποίο στηρίζεται η κυβερνητική εξουσία. Δε θα σταλεί κανένα μήνυμα στην εξουσία, δε θα αποσταθεροποιηθεί κανένα σύστημα επειδή θα εισέλθει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή ή επειδή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα διπλασιάσουν τα ποσοστά τους. Μια μνημονιακή μετεκλογική συγκυβέρνηση όμως με πολύ μειωμένα ποσοστά θα βοηθήσει στη συνειδησιακή απονομιμοποίηση της συγκεκριμένης ενσάρκωσης της φιλελεύθερης / κοινοβουλευτικής εξουσίας. Και αυτό ίσως, στο νου ορισμένων ανθρώπων, να είναι ένα βήμα προς της συνολικότερη απονομιμοποίηση του φιλελεύθερου κράτους.

      Ας μην τα παραλέμε για τη «διάχυτη κοινωνική οργή». Αυτή η οργή είναι διάσπαρτη κυρίως σε αριστερούς και ελευθεριακούς κύκλους. Οι περισσότεροι δεξιών καταβολών πολίτες είτε πιστεύουν πως «κοιμόμαστε όπως στρώσαμε και όλοι μαζί τα φάγαμε» είτε πως «φταίνε οι προδότες που έφαγαν τα λεφτά», ενώ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας παραμένει απολίτικη, εκτός πραγματικότητας και χωρίς να έχει πάρει μυρωδιά.

      • Όλα κι όλα, εγώ είμαι ΥΠΕΡ του σαμποτάζ των εκλογών. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι το σύστημα, οι εθνικοί προδότες, οι λαθρομετανάστες και οι αναρχοάπλυτοι θα έτρωγαν ένα πολύ μεγάλο χαστούκι αν οι αγαπητοί ψηφοφόροι της χρυσής αυγής αποφάσιζαν να σαμποτάρουν τις εκλογές απέχοντας. Λέω, λοιπόν, στους οπαδούς της χρυσής αυγής: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ!

      • κύριε εξ επιβολής, ειστε τοσο εξυπνος και τα λετε τοσο ωραια! παρεα με τις φιλες μου θα σας ακολουθησουμε στα εγχειρηματα σας και θα σας χειροκτοταμε οπου θελετε!

        περισσοτερο ομως ερεθιστηκα με την εμμεση ελευθεριακη και ριζοσπαστικη προτροπη σας για συμμετοχη στις εκλογες, ψηφιζοντας μαλιστα σχηματισμους οι οποιοι τον τελευταιο χρονο ουκ ολιγες φορες και με τον πιο χυδαιο τροπο εχουν επιτεθει στον ευρυτερο αντιεξουσιαστικο χωρο (προφανως γιατι τον αντιμετωπιζουν ως ανταγωνιστικο προς αυτους)

  16. να χαρω επιπεδο Omadeon!
    ειπε καποιος οτι εαν δν παμε να ψηφισουμε οτι «θα πεσει το συστημα» , εκτος απο εσενα?
    επισης, γραφεις οτι πρεπει να ψηφισουμε για να πεσει ο παπαδημος.. ε ΚΑΙ?
    φυσικα κ θα υπαρξει παπαδημος 2. τα προσωπα μπορει να αλλαζουν , ο τροπος ομως που θα χειριζονται τις καταστασεις, δεν θα αλλαξει , κ τοσο.
    πραγματικα νομιζα οτι μετα απο 2+ χρονια (για να μην αναφερω 30), κατι θα ειχαμε ψιλλιαστει για να απαξιωσουμε το υπαρχον πολιτικο συστημα.
    αποτι φαινεται οχι.
    γαμω την λογικη της αναθεσης!
    καλη ψηφο λοιπον.

    υγ: ειναι παρα πολυ υπεροχο να βλεπεις οτι οσο πλησιαζουν οι εκλογες, οι μασκες πεφτουν.
    υγ2: malamandre , αυτα που λες ειναι επικινδυνα και στρεφονται , οπως διαβαζω, κατα του υψιστου θεσμου της ελληνικης οικογενειας, πρωτιστως! 😀 ( κ για να μιλησω σοβαρα, μην το γενικευεις τοσο, θα παθουν βραχυκυκλωμα και θα σε κατηγορησουν για «επαγγελματια επαναστατη». εσυ κ οι μπολσεβικοι ενα πραμα )

    • Ασε τα γλυψίματα στον malamadre που έχει πιο πολύ μυαλό από σένα (ή την ΕΥΚΟΛΗ λάσπη σε μένα) και… σκέψου την ΟΥΣΙΑ όσων είπε. Αν και δεν συμφωνώ σε όλα, ο άνθρωπος είναι ικανός για συζήτηση με ορθολογισμό και είπε κάτι σημαντικό.

      -Είπε ότι είναι ψευδαίσθηση η ιδέα ότι θα πέσει το σύστημα έτσι απλά μέσω ΕΙΤΕ ψήφου ΕΙΤΕ αποχής. Κι ότι δεν φτάνει αυτό (η αποχή, την οποία βέβαια… για άλλους λόγους θεωρώ λάθος στην ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που ζούμε ΤΩΡΑ).

      Κι αν ήσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ικανός να ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΩΣΤΑ όσα γράφουν οι άλλοι αντί να εξαπλώνεις τη φανατίλα σου, θα ήξερες ότι ΗΔΗ είπα πως το σύστημα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ με τη στρατηγική χρήση της ψήφου για πρόκληση αστάθειας (που πιστεύω σαν σωστή επιλογή). ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ όσα είπα και ζητάς και ρέστα από πάνω.

      Η λάσπη είναι 100 φορές χειρότερη από βρισιά, ή και ΧΙΛΙΕΣ φορές Το έχω πει ΠΟΛΛΕΣ φορές αλλά είσαι βλάκας ΚΑΙ κοινός συκοφάντης.

      Αν το βρισίδι μπορεί να θεωρηθεί «εικονικό γιαούρτωμα» στο διαδίκτυο,
      η λάσπη και η διαστρέβλωση λεχθέντων του άλλου είναι εικονική δολοφονία ή ξυλοδαρμός στο διαδίκτυο.
      Αυτό ΔΕΝ τόχετε καταλάβει εσείς οι σκατο-φανατίλες του διαδικτύου. Γι’ αυτό και σας αξίζει ΚΑΘΕ χαρακτηρισμός. Αναρχικοί του γλυκού νερού, του σχοινιού και του παλουκιού, ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ, με την ιδεολογία σαν ναρκωτικό, σταλινικότεροι των σταλινικών (από τους οποίους μερικοί έτσι κι αλλοιώς προέρχεστε).

      Η δικιά μου «μάσκα» έπεσε ρε ζώον? η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ έπεσε.

      Χορτοφογία νηστεία και προσευχή μέχρι το Πάσχα. Αντε μπράβο τέκνον μου… χαχαχα

      • δν γλειφω κανεναν, γτ πολυ απλα δν χρειαζεται.
        ο πρωτος που διαστρεβλωσε οτιδηποτε ησουν εσυ.
        απο εκει κ περα το ποιος ειναι φανατικος, μπορει καποιος να το συμπερανει ευκολα,διαβαζοντας το κατεβατο αυτων που γραφεις, κ τους χαρακτηρισμους που χρησιμοποιεις.
        κ το ποιος ειναι δογματικος επισης, φαινεται πολυ καθαρα.

        τελειωσες ή θες να συνεχισεις?

  17. Το επιχείρημα λοιπόν του malamadre είναι σωστό και με βάση την κοινή λογική (όχι βέβαια μόνο αυτή) ειναι πιθανό να καταλήξουμε κάπου. Μόνο που… τα κάνουμε όλα τελευταία στιγμή.

    Θα σε χάλαγε δηλαδή malamadre ένα πολιτκκό κόμμα (από τυπική άποψη) που στην πραγματικότητα εκφράζει τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ιδέες? Πιθανότατα να βρεις πολλές αντιρρήσεις σε αυτή την απλοΪκή μου αντίρρηση. Αλλά η ουσία και πάλι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτή.

    Σκέψου ότι πολύ σπάνια εμφανίζονται ιστορικές στιγμές όπου το σύστημα είναι αθωράκιστο σε ΚΑΠΟΙΕΣ πτυχές του, που τυχαίνει να είναι σημαντικές. Το ζητούμενο δεν ειναι το «αχυρένιο επιχείρημα» ότι όποιος ψηφίζει δήθεν πιστεύει πως αλλάζει τον κόσμο. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη επιλογή έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η τυχόν αστάθεια ή σοβαρή ρωγμή στο ΤΡΕΧΟΝ κατεστημένο, με τη δυνατότητα να αποφευχθούν ακόμη χειρότερα.

    Επίσης… τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Αυτό που φοβάται το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι η ακυβερνησία. Σωστά? Ε, λοιπόν αυτό εμείς θάπρεπε να το ευχόμαστε. Δεν βλέπω γιατί και να μη… το προκαλούμε κιόλας.

    Παραδόξως, η περίπτωση που ζούμε ΕΙΝΑΙ η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα (που εξηγείς).

  18. Έχει πλάκα τελικά. Αυτοί που έχουν βγει λάβροι υπέρ του να ψηφίσουμε είναι οι της κοινοβουλευτικής αριστεράς, που νομίζουν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για να παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Μόνο που ΑΥΤΗ η αριστερά έχει τα χάλια της και έχει σκάψει η ίδια το λάκκο της εδώ και πολύ πολύ πολύ καιρό, παίζοντας επάξια το δεκανίκι του συστήματος σε κρίσιμες στιγμές.

    malamandre, ωραία η πρότασή σου.

    Ναι dimi, το σύστημα δεν πέφτει ούτε από εμάς που δε θα πάμε να ψηφίσουμε, ούτε από όσους θα πάνε γιατί ήδη έχουν στηθεί οι εναλλακτικές λύσεις για την επιβίωσή του. Οι μάσκες όμως πέφτουν, αν και νομίζω ότι είχαν πέσει από καιρό…

    • φυσικα χρωμα ανεμου.
      εχεις απολυτα δικιο για τους αριστερους, κ αυτο εννοουσα για τις μασκες που πεφτουν.
      κ φυσικα οσον αφορα το συστημα. αυτο που ειπα απο την αρχη, ειναι οτι πρεπει να αρχισουμε (για αρχη) να αμφισβητουμε ετερονομους θεσμους (οι εκλογες ειναι ενα εξ’αυτων).
      τελος, αυτα τα σωστα που λεει ο malamandre, ειναι αυτα που εχουν γινει κ σε αλλα μερη του κοσμου (δες αργεντινη) στο οχι και τοσο μακρινο παρελθον, κ θεσεις που εκφραζει συγκεκριμενος πολιτικος χωρος,εδω κ παρα πολλα χρονια.

      • Ακριβώς, dimi. Απλώς ο malamandre τα θύμισε -με αφορμή τις εκλογές- σε όσους, για άλλη μια φορά, προσπαθούν να απαξιώσουν αυτό το χώρο και τους αγώνες του. Και είναι πολλοί αυτοί – ειδικά με τον πόλεμο που γίνεται συστηματικά από τα ΜΜΕ, καθότι ο αναρχικός/αντιεξουσιασικός χώρος είναι εκτός συστήματος και, άρα, επικίνδυνος.

        • αποσα βλεπεις παντως, κ τα εναλλακτικα μμε , μια χαρα την κανουν την δουλεια τους.
          ρε.. λες οντως το αστειο που λεμε μεταξυ μας να γινει πραγματικοτητα?δηλαδη η Α/Κ να κατεβει στις εκλογες , κ φοβουνται οι αριστεροι μηπως χασουν ψηφους???γιαυτο εχουν λυσσαξει?? 😀

    • Είσαι σίγουρη τελικά χρώμα ανέμου ότι είμαι της… κΥνοβουλευτικής αριστεράς?

      ΝΑ σε ρωτήσω και κάτι πιο… θεμελιώδες.

      Εχει χρώμα ο… άνεμος? :mrgreen:

      Ζήτω η ΣΥΝΕΝΩΣΗ αναρχικών και κομμουνιστικών τρόπων σκέψης.

  19. Μια αναλυτική απάντηση λοιπόν στον malamadre (όχι ότι δεν αξίζει απάντηση και ο ArsenLupen αλλά…. νομίζω ότι προσέγγισε λίγο στραβά το θέμα, όπως ΚΑΙ εμένα, οπότε αποδίδει λιγότερο το να απαντήσω στον ίδιο)

    Το σύστημα δεν πέφτει ούτε με την συμμετοχή ούτε με την αποχή από τις εκλογές και όποιος τείνει προς την μία η την άλλη κατεύθυνση αντίληψης καταντάει επικίνδυνα γραφικός.

    100% σωστό αυτό.

    Πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους οι λογικές “άμυνας” που εμφανίζονται στους “ψηφοφόρους” με το που τολμήσει κάποια να μιλήσει για αποχή.

    Αυτό είναι αμφιλεγόμενη ιδέα. Κατά πόσον είναι προβολή του νου ΔΕΝ το ξέρουμε. Ο περισσότερος αδαής κόσμος μιλάει ΗΔΗ για αποχή χωρίς αναστολές έτσι κι αλλοιώς. Το εξηγείς κι εσύ πιο κάτω…

    Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που θα απέχει από τις εκλογές δεν είναι υποκείμενα που διέπονται από τις αναρχίζουσες ιδέες ή να παλεύουν για την καταστροφή της κυριαρχίας. Είναι κόσμος που πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα “τιμωρήσει” τους πολιτικούς εκφραστές του, θα αντιδράσει απέναντι στο υπάρχον και θα διατελέσει την προσωπική του “επανάσταση”, κόσμος που τους έχει σιχαθεί όλους (ακόμα και τα αδιαμεσολάβητα μορφώματα περιμένοντας καρτερικά να τρέξουν εκείνα για τον κώλο του) και κυκλοφορεί με την αποψάρα του δεξιά – αριστερά, μην έχοντας σπάσει στο ελάχιστο την λογική της ανάθεσης , περιμένοντας για άλλη μια φορά “άλλοι” να πάρουν την ζωή του στα χέρια “τους”. Έτσι για να μην γελιόμαστε πως είναι και κάνα πρόταγμα από μόνο του.

    ΠΑΡΑ πολύ σωστή διαπίστωση, αλλά… αν τη σκεφτούμε προσεκτικά ακυρώνει τη βεβαιότητα της εικόνας για «λογικές άμυνας» που είδαμε πιο πριν (εκτός αν αναφερόμαστε σε πωρωμένους… ψηφολάγνους -χεχε).

    Από την άλλη και η άποψη που λέει πως “θα ψηφίσω ένα μικρό κόμμα για να υπάρχει ακυβερνησία ώστε να ταρακουνήσω το σύστημα” είναι πολύ απλοϊκά βαλμένη και πέφτει σε σοβαρότατα λάθη.

    ΠΑΛΙ πολύ σωστό αυτό. Τεκμηριώθηκε αναλυτικά και στο εξής ποστ
    http://omadeon.wordpress.com/2012/03/25/eklogikos-nomos-mnimonio-kke/
    («Εκλογικός Νόμος, τα μνημονιακά μαγειρέματα και οι ευθύνες του ΚΚΕ» -του αιρετικού)

    Αυτή τη στιγμή το κατεστημένο έχει έτοιμη τη φάκα για να πιαστούν τα ποντίκια…
    Ψήφος σε μικρά κόμματα ισούται με ενίσχυση των πιο μεγάλων, ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ.

    Γι’ αυτό και οι επιλογές μας είναι δύσκολες, αλλά… όχι ανέφικτες στο να προκαλέσουν σοβαρή αστάθεια.
    (Κάτι εξήγησε κι ο Παύλος περί «τρικλοποδιάς»…)

    Κατ αρχάς αναπαράγει την ψευδεπίγραφη “μπετόν αρμέ” λογική που υιοθετεί και η καθεστωτική αριστερά κατά κύριο λόγο πως “μπορούμε από μέσα να χτυπήσουμε την καρδιά του συστήματος”. Ξεχνάμε όμως πως σε ένα παιχνίδι που έχει στηθεί από την κυριαρχία δεν είναι μονάχα τα “ζάρια πειραγμένα” αλλά έχει μελετηθεί διεξοδικά και η οποιαδήποτε εναλλακτική περίπτωση συνέχισης και εδραίωσης της.

    Κι αυτό βασικά σωστό, αλλά…με μια σημαντική λεπτομέρεια που ξεχνά.
    ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι «λογικά πλήρες ΚΑΙ συνεπές ταυτόχρονα»
    (θεώρημα του Goedel, στη Λογική, που… ισχύει παντού, ΚΑΙ στην πολιτική).

    Επομένως, το ζητούμενο δεν ειναι ΟΥΤΕ και… να αναπαράγουμε και την σαθρή λογική της Παντοδυναμίας του Συστήματος (που όλα τα πρόβλεψε, αφού… όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει, ω μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι -χεχε)

    Το ζητούμενο είναι η ΕΞΥΠΝΗ επιλογή που βελτιστοποιεί την αξιοποίηση των ΡΩΓΜΩΝ του συστήματος με προοπτική την… περαιτέρω κατρακύλα του (χεχε).

    Ούτως ή άλλως ένα από τα δομικά υλικά του καπιταλισμού είναι η ευελιξία του και η προσαρμοστικότητα του.

    ΣΩΣΤΑ. Απέναντι στην οποία χρειάζεται επίσης μια ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ κατεύθυνσης ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

    Στα ίδια λάθη εξάλλου έπεσαν διάφορες και διάφοροι που έδιναν “αγώνα” στο τελευταίο μνημόνιο που ψηφίστηκε ώστε να πείσουμε τους αφέντες μας να μην ψηφίσουν το μνημόνιο και στήθηκε η ανάλογη παράσταση με τα μίντια να παίρνουν φωτιά για την παρακολούθηση της συνεδρίασης. Είναι βαθιά γελασμένες όσες και όσοι πίστεψαν πως αν δεν ψηφιζόταν το μνημόνιο τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

    Ω Ναι, αλλά… ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έδωσε «αγώνα» με παραμικρή δυνατότητα επιτυχίας, π.χ. σε μια Βουλή όπου η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Η κομματική πειθαρχία και η διαφθορά είναι ΚΑΝΟΝΑΣ κι όλα τα άλλα ήταν ΘΕΑΤΡΟ…

    Τα σενάρια παίρναν και δίναν εκείνη την περίοδο για το “χάος” που θα δημιουργούταν σε περίπτωση μη ψήφισης, αντίστοιχα με τα σημερινά εκλογολαγνικά για το “χάος της ακυβερνησίας”.

    ΠΟΛΥ σωστά. Για να ληφθούν μάλιστα και τόσο.. .δρακόντεια (καλπονοθευτικά κλπ.) μέτρα άμυνας κατά του χάους ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ της ακυβερνησίας, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι εκείνοι που τρέμουν πραγματικά αυτά τα πράματα είναι οι ΙΔΙΟΙ οι κρατούντες και κανένας άλλος (που αντίθετα, μάλλον θα ωφεληθεί)…

    Κι ενώ πολλές από εμάς το παίζουμε πως δεν μασάμε το κουτόχορτο των καθεστωτικών ειδήσεων αποδεικνύουμε πως το παραμασάμε τελικά, καταλήγοντας να αναπαράγουμε τα ίδια πράγματα που αναπαράγει η Τρέμη και Γιαννάκης ο Πρετεντέρης στα δελτία των 8 και όχι μόνο, νομίζοντας πως θα τους αιφνιδιάσουμε κιόλας και θα βρεθεί το σύστημα ξαφνικά στον γκρεμό (λες και δεν θα έχει υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία από πλευράς εξουσιαστών).

    Δεν ξέρω για ΠΟΙΟΥΣ μιλάς, εγώ τη δική μου τηλεόραση τη… χάρισα σε άπορους… ακροδεξιούς (δεν κάνω πλάκα) της διπλανής πόρτας και βρήκα την υγειά μου από τότε (2006).

    Εδώ όμως… αρχίζεις να συγχέεις προβολές του νου με πραγματικότητα, ενώ λες κάτι σωστό. Σε ΠΟΙΟ βαθμό αναπαράγεις τη λογική της Παντοδυναμίας του συστήματος ΔΕΝ το ξέρω…

    ο ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η αποχή, η μη αποχή, το άκυρο, τα μικρά κόμματα, η ψήφο στην αριστερά για να μην βγει η ΧΑ και μας κάνει ντα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

    Το ζητούμενο δεν είναι τίποτε από όλα αυτά ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ. Ας μη συγχέουμε τα μέσα με το σκοπό.

    Κι ο σκοπός… δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά το συγκριμμένο μέσο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μεμπτό, ούτε… αυτοσκοπός.

    Το πρώτιστο ζήτημα είναι η συνείδηση. Η επαναστατική συνείδηση αποδόμησης της ανάθεσης, όπου απλά και μόνο κομμάτι της είναι η μη συμμετοχή σε αντιπροσωπευτικές λογικές.

    Ναι, αλλά τότε κάτσε και περίμενε χίλια χρόνια…
    ΠΟΙΑ συνείδηση και ΠΟΙΩΝ?
    Εξάλλου…
    Ο εγγενής δογματισμός που εφαρμόζει τυφλά αυτή τη (θεωρητικά σωστή) αρχή που εκφράζεις είναι ακόμη χειρότερος, διότι στερείται ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στην ΙΔΙΑ την πάλη με τον μεγάλο αντίπαλο (που διαπιστώσαμε ΠΟΣΟ μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα έχει).

    Δεν υπάρχουν καλές και κακές.. λογικές. Η (κοινή) λογική είναι _μία_, ίδια για όλους κι είναι ανεξάρτητη από ηθικές και πολιτικές αρχές. Είναι πρωτίστως… μαθηματική αρχή.

    Η ίδια η διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων δεν είναι κακή από μόνη της, σαν το… σατανά.
    Είναι κακή διότι έχει ένα σωρό βλαβερές παρενέργειες σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και σε απώλεια δικαιωμάτων τους.

    Δηλαδή… δεν μαγαρίζεται και με… διαβόλους ή ιούς, όποιος μεταχειρίζεται _έξυπνα_ την κάλπη κάτω από συγκεκριμμένες (σπάνιες και ακραίες) συνθήκες ΤΩΡΑ.

    [παραλείπω πολλά σωστά που ειπες μετά]

    Μια πρόταση που έχω στο μυαλό μου (ας μην καταγραφεί ως “αυθεντία” αλλά απλά ως μία ακόμα πρόταση):
    Για μένα το ζήτημα είναι θα έλεγα το σαμποτάζ και η ακύρωση των εκλογικών διαδικασιών. Λαϊκές συνελεύσεις υπάρχουν, άλλες συλλογικότητες με διάθεση επίσης, θα μπορούσαμε να συναποφασίσουμε/συνδιαμορφώσουμε με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε πολιτική επαφή να γίνουν πράγματα (στο όριο των εκάστοτε δυνατοτήτων μας που θα έχουμε βάλει εμείς) έξω από τα εκλογικά κέντρα εκείνες τις ημέρες και προφανώς και την ημέρα των εκλογών. Να εκφραστεί η διάχυτη κοινωνική οργή σε όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά κέντρα, ατομικά ή συλλογικά, διαλύοντας στην ουσία το πανηγύρι τους ξεφεύγοντας από τα στενά όρια συμμετοχής ή μη συμμετοχής μας.

    ΑΨΟΓΗ πρόταση θεωρητικά αλλά… πρακτικά ανεφάρμοστη έως και… ΟΛΕΘΡΙΑ.

    Κανονικά έπρεπε να είμασταν όλοι έξω από εκλογικά τμήματα μοιράζοντας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ φυλλάδια όπως το ποστ που έδωσα πιο πριν για να ΞΕΡΕΙ ο κόσμος ΤΙ λάθη πάει να κάνει…

    • Υ.Γ. σημείωση (σε «μετα-επίπεδο»).

      Οταν λέμε (στην καθομιλουμένη) «η λογική του τάδε», ή «η λανθασμένη λογική του δείνα»… ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «λανθασμένη λογική». Στην πραγματικότητα εννούμε τα ΛΟΓΙΚΑ λάθη του τάδε ή του δείνα.

      Ο ορθολογισμός είναι ΑΝΕΥ χρώματος (όπως ο… άνεμος -χεχε).
      Και μια πολιτική λανθασμένη πολιτική διακατέχεται όχι μόνο από λανθασμένες αξίες αλλά και από ΛΑΘΟΣ χρήση της λογικής, συνήθως (εκτός… αν έχει τον κυνισμό ενός… Warren Buffett, «This is a class war, and we are winning»)

  20. Ακουω οτι σε αυτες τις εκλογες ειδικα πρεπει να ψηφισουμε! τι διαφορετικο εχουν αυτες οι εκλογες? τι περιμενουμε να προκυψει, λιγο πιο συγκεκριμενα θα εξηγησει κανεις? πως θα μπορουσαν να γινουν τρικλοποδια?

    οι εκλογες ειναι οντως υπερεκτιμημενες. ουτε η αποχη, ουτε η ψηφος θα κανει θαυματα, αλλα γενικα ειναι ο θεσμος νομιμοποιησης της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας. αν ειχαμε δημιουργησει μια νεα δομη δημοκρατικη μη ιεραρχικη, ενα κομμα-μη κομμα, που θα διεκδικουσε την εξουσια για να αλλαξει το πολιτικο συστημα, το συζητουσαμε, αλλα αυτο προς το παρον δεν υπαρχει. ασε που κατι τετοιο θα ειχε περισσοτερο νοημα σε επιπεδο δημοτικων εκλογων και πιστευω οτι πιθανοτατα θα προκυψει καποια στιγμη απο τη δικτυωση αυτοοργανωμενων εγχειρηματων.

    αυτες οι εκλογες ειναι λοιπον οπως ολες οι προηγουμενες, εκτος ισως απο το γεγονος οτι δεν ειναι πλεον και τοσο ευχαριστες ουτε στον κοσμο (λογω κρισης κλπ), αλλα ουτε στην εξουσια, οχι φυσικα γιατι τις φοβαται, αλλα επειδη οι μεσαζοντες πολιτικοι δεν ειναι πλεον απαραιτητοι και η εναλλαγη τους ειναι τσαμπα ταλαιπωρια ας πουμε.

    ο μονος τροπος να δυσκολεψουμε τη ζωη τους και να βελτιωσουμε τις δικες μας ειναι να απεχουμε. να γυρισουμε την πλατη στους κυριαρχους θεσμους και δομες, οσο μπορουμε, δημιουργωντας τις δικες μας. Τοτε θα τρεμουν, οταν την Κυριακη των εκλογων, οπως και καθε μερα, εμεις δεν θα ειμαστε εκει να ψηφισουμε, να εργαστουμε, να καταναλωσουμε, να διαμαρτυρηθουμε, να απειλησουμε και αυτοι θα ψαχνουν ποιον να κυβερνησουν.

    • Να μη βγει η χιτλερική αυγή στο κοινοβούλιο. Έχει ήδη απειλήσει για αυτό που θα ακολουθήσει την περαιτέρω νομιμοποίησή της κι επιπλέον έχουμε πλέον το ιστορικό παράδειγμα όσων ακολούθησαν την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων χάρη στην αποχή άνω του 50% των ψηφοφόρων. Αν θυμάστε, μετά την εκλογή τους, άρχισαν τις παγανιές στο κέντρο της Αθήνας κι έσφαζαν και τρομοκρατούσαν ανενόχλητοι.

      Δεν είναι μόνο αυτό, βέβαια, αλλά ίσως να με έχουν προλάβει άλλοι.

  21. @ dimi (δε μου βγαζει το μπλιμλπικι κατω απ το σχολιο σου)

    δεν σου ζητησε κανενας να κανεις τον δικηγορο ή τον δικαστη καποιου (αν και κρινεις παραυτα), απλα εγω λεω οτι περα απο τη προσωπικη, συναισθηματικη μου σταση απεναντι στο κοσμο, κρινω απαραιτητο να μπορω να κατανοησω αυτον το κοσμο, οσο απεχθης και εαν ειναι σε μια πρωτη ματια.

    η κριτικη της αναθεσης προφανως και ειναι σωστη. οπως και η κριτικη καθε αναπαραστασης. στο συγκεκριμμενο συγκειμενο ομως ειναι ακρως προβληματικη καθως ενισχυει την θεσμικη νομιμοποιηση της χουντας (την οποια προφανως και χρειαζεται). μου θυμιζει τη κριτικη στην αριστερα απο κατι τυπους οπως καποιον οικονοτετοιο στις πλατειες, η οποια θα ηταν καθαυτη σωστη εαν δεν εκρυβε απο πισω την επιθυμια της συγκεκριμμενης «αμεσοδημοκρατικης» γκρουπας να γινει χαλιφηςστη θεση του χαλιφη.

    προφανως και ο κοσμος δεν εχει απολυτη ευθυνη των «επιλογων» του, ακριβως γιατι οι επιλογες του μπαινουν σε εισαγωγικα. αν εσυ ή εγω κανουμε περισσοτερο συνειδητες επιλογες ειναι εξαιτιας της δομικης μας θεσης. «you (we) re not a beautifull and unique snowflake»

    κατα τ αλλα ξαναλεω, και ελπιζω να μη με χαρακτηρισει κανενας ως θατσερικο, οτι ο ορισμος της κοινωνιας μπαζει, ειναι «απο πανω».

    τωρα το προβλημα με τους «ξεπουλημενους» κλπ ειναι κατα μεγαλο μερος, εαν οχι εξ ολοκληρου προβλημα ορισμου. οποιος χαρακτηριζει καποιπον ως «ξεπουλημενο», προφανως και αναφερεται σε καποιον που «προδωσε» τη κοινωνια «του» με σκοπο το κερδος κλπ. αλλα και η ιδια η μαρξικη-ιστικη αναλυση των ταξεων μιλαει για ΜΙΑ (γαμημενη) κοινωνια, η οποια ομως λειτουργει εχοντας το χρημα ως συμβολικη αναπαρασταση των κοινωνικων σχεσεων (ειναι δλδ αυστηρα υλιστικη). βγαλε την «προδοσια» ως αναφορα στη ροζ εικονα της ΜΙΑΣ εθνικης κοινωνιας, και το νοημα ειναι το ιδιο. δλδ δεν ειναι τπτα αλλο απο μια μετωνυμια αυτης της ιδιας θεωρησης της κοινωνιας και της εκμεταλευσης. «αυτοι» μας εκμεταλευονται γιατι ειναι αστοι – «αυτοι» μας προδωσαν γιατι μας εκμεταλευονται (ενω ειμαστε ολοι ελληνες κλπ).

    η ιδια η -σωστη- αναφορα σου στην εκμεταλευση των μεταναστων (προφανως απο τους «κατω») και την υπαρξη του ταξικου πολεμου αναιρει τον προσδιορισμο «ταξικος». ποια ειναι η κατωτερη ταξικη θεση οταν η ανωτερη απο αυτην, στηριζεται στην εκμεταλευση της προηγουμενης αλλα και παλι δεν ειναι αυτη η οποια ειναι η «ανωτατη»; οι ορισμοι «εργατης», «μικροαστος», «μεσοαστος» και «αστος» εχουν μπουρδουκλωθει τοσο ωστε η χρηση τους μαλλον συσκοτιζει παρα διαφωτιζει. βαλε μεσα και τα «ποιοτικα» πολιτικα χαρακτηριστικα που μπορει να εχει καθενας σε αυτη τη θεση (φασιστας εργατης ή «προοδευτικος» αστος) και εχεις ενα -οχι και τοσο- ομορφο χαος. χρειαζομαστε νεους ορισμους, αν οχι νεα γλωσσα λοιπον. εαν θελουμε να ειμαστε ακριβεις στους ορισμους μας δλδ.

    τα «ολοι μαζι», «ειμαστε αριστεροι; οχι! ειμαστε δεξιοι; οχι!» κλπ δεξιοστροφα, και εμενα με κανουν να βγαζω σπυρια. το «ή εμεις ή αυτοι» ομως με βρισκει συμφωνο, ακομα και εαν χρειαστει να κανω σκοντο στην αναλυση μου. γιατι το κανω στο ονομα της δρασης.

    καλησπερουδια σου κ εσενα

    • δν ηθελα να αρχισω διαδυκτιακη κουβεντα, γτ με κουραζουν απιστευτα κ συνηθως, δν εχουν κ πολυ νοημα.
      το να υπερασπισω κατι που λεω εδω ή να συζητησω, δν εχει κ τοση αξια, γτ το ιντερνετ δν ειναι ο πραγματικος λογος, κ λειπει κ η απευθειας συζητηση, η οπτικη επαφη με τον συνομιλητη κτλ κλτ

      δν ειπα οτι μου ζητησε καποιος να κανω τον συνηγορο οποιουδηποτε..
      επισης, την κοινωνια την κατοννοω, μεσα απο την δικια μου ,μοναδικη, οπτικη ματια, σαν ξεχωριστο πολιτικο υποκειμενο, με μοναδικο ψυχισμο. κ φυσικα κ θα την κρινω.
      κ οποιοσδηποτε που θεωρει τον εαυτο του πολιτικο υποκειμενο, πρεπει να την κρινει.
      δν την σιχτιριζω,την κρινω.

      κ οι ταξεις μια χαρα υπαρχουν, απλα αυτο που εννοουσα ειναι οτι ο κοσμος ΔΕΝ γνωριζει ποια ειναι η ταξη του.
      (γιαυτο κ το παραδειγμα με τους μεταναστες).

      το «εμεις ή αυτο黨ειανι το ιδιο με το «ολοι ελληνες ειμαστε».
      ποιοι ειμαστε «εμεις»? η εργατικη ταξη? οι κεφαλαιουχοι? ολοι μαζι εναντι στον κοινο εχθρο?
      ποιος ειναι αυτος? ο παπαδημος? ή μηπως η εξουσια κ το κρατος?

      απλα νομιζω οτι επειδη εχουμε ζοριστει ολοι μας, εχουμε μπει στο τριπακι κ σκεφτομαστε να κανουμε καποιες εκπτωσεις σαν πολιτικα υποκειμενα.

      βεβαια, απο την αλλη, για το εαν θα μπει η Χ.Α στην βουλη, δν με ενδιαφερει καθολου. παρομοιες πολιτικες εφαρμοζουν τοσα χρονια αλλοι, κ λενε οτι δν ειναι καν φασιστες.
      κ εξαλλου, πλουραλισμος αποψεων δν υποστηριζουν οτι ειναι η δημοκρατια?

      οπως ειπα, αστικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια εχουμε.

      υγ: για να μιλαμε για νεα γλωσσα κ νεους ορους , πρεπει η ιδια η κοινωνια ή μεγαλο κομματι αυτης, να αρχισει να το κανει, κ οχι μεταξυ μας, γτ ειναι ανουσιο.
      οταν λοιπον αυτη η κοινωνια αλλαξει/δημιουργησει καποιους ορους, το συζηταμε. τωρα ομως, ας μιλαμε με τους ορους που ηδη υπαρχουν κ ειναι κατανοητοι ή τουλαχιστον θα επρεπε, απο τους περισσοτερους. πρεπει να υπαρχει ενα μινιμουμ για να μπορουμε να συννενοηθουμε.

      • ναι δεν θα κολησω και εγω στην ορολογια, αρκει να συνενοουμαστε. στα πλαισια της ιντερνετικης κουβεντας, γιατι ειλικρινα προτιμω και εγω την «μεταξυ μας» επικοινωνια.

        για μενα προεχει η κατανοηση/γνωση απο τη κριση, γιατι πιστευω οτι με αυτην μπορεις να γινεις πραγματικα δραστικος.

        συμφωνω με αυτο που λες για τις ταξεις. αλλα ακριβως για αυτο το λογο στηριζω το «εμεις ή αυτοι». «εμεις» δεν ειμαστε «ολοι», ακριβως γιατι υπαρχουν και «αυτοι». και εκει προφανως χωρανε και οσοι μεχρι χτες ηταν ή πιστευαν οτι ειναι «αυτοι». σιγουρα εμπεριεχει μια εκπτωση σε βαρος της ταυτοτητας μου, ελπιζωντας οτι αβανταρω ετσι ομως την διευρυνση της δρασης.

        το λεω και το ξαναλεω συνεχεια αυτο το παραδειγμα: στις 12/2 εβλεπα κυριες με παλια ταγερ και μασκες μυρμηγκοφαγους, και θες γιατι ειμαι καταβαθος ρειβερ, θες για το οτι βρηκα ποιητικη αυτη την εικονα, κατα καποιο τροπο οι ταυτοτικες γραμμες που ειχα τραβηξει ξεπεραστηκαν. αλλα και παλι δεν πιστευω, δεν νοιωθω οτι, βρισκομαι μεταξυ συντροφων. οχι με ολο τον κοσμο. και τελος, θα καταφυγω στην «αυθεντια»:

        τωρα στο θεμα χ.α. δεν μπαινω καν, αλλα ειναι σημαντικο νομιζω οτι πλεον μπορεις να ασκησεις ριζικη κριτικη στο πολιτευμα μονο με την μεχρι τωρα γλωσσα του ιδιου του πολιτευματος.

        • το θεμα ειναι οτι οι κυριες με τα ταγιερ, ξαφνικα απεκτησαν ταξικη συνειδηση? δεν νομιζω.
          απλα εχασαν αυτα που τοσο καιρο το συστημα τους χαρισε/εταξε.
          εαν ειχε αυτος ο κοσμος αποκτησει ή αρχισει να αποκταει ταξικη συνειδηση, τα τελευταια χρονια, δν θα ειμασταν ετσι , σαν κοινωνια, στο συνολο της φυσικα.

          παντα στηριζω ο.τιδηποτε γινεται απο τα κατω (πχ συνελευσεις γειτονιας,σωματεια δρασης) κ φυσικα χωρις να εχουν την δικια μου φιλοσοφικη θεωρηση του κοσμου. ειπαμε, δν θεωρω τον εαυτο μου αυθεντια..αυτο ελειπε 🙂

          οσον αφορα , τελος, αυτο που λες περι γλωσσας κτλ, ειναι λογικο κ ως ενα βαθμο, να μιλαμε με την ιδια την γλωσσα που μας εχει επιβληθει/εχουμε γαλουχηθει απο το ιδιο το συστημα ή, να εχουμε καταλοιπα αυτης.
          χρησιμοποιουμε λοιπον αυτην την γλωσσα, για να μπορουν να μας καταλαβαινουν καλυτερα αυτοι που πριν , το μονο που τους ενοιαζε ήταν η ταδε ομαδα κ το ταδε μπουζουκομαγαζο κ τα ταδε γκατζετ..αυτο νομιζω ηθελες να πεις(?), κ συμφωνω εν μερει.

          • οχι σιγουρα! ποια ταξικη συνειδηση; εδω σκεφτομουν, οτι πολλοι απο αυτους που μαζευτηκαν αρχικα στις πλατειες εαν μπορουσαν θα με εστελναν εμενα και τους «ομοιους» μου «διακοπες» σε κανα ξερονησι αμα ειχαν την ευκαιρια, και πολλες φορες μαλιστα, προ «κρισης», αυτοι ηταν που μας δημιουργουσαν τα διαφορα ντραβαλα. ομως σκεφτομαι -και ισως να εχω λαθος, περιμενω να δειξει ο χρονος- οτι καπου πρεπει να γινει μια αρχη, ακομα και εαν ειμαι εγω παλι αυτος που θα πρεπει να κανω σκοντο (γνωριζοντας οτι οταν καποιος λεει οτι πρεπει να γινουν υποχωρησεις εννοει οτι εσυ -εγω- θα πρεπει να κανει την υποχωρηση). δεν ξεχναω ομως και δεν συγχωρω κανεναν, κραταω τα παντα γραμμενα στα κοιταπια μου -σαν παλιος μπακαλης-, και οταν θα ρθει η στιγμη, θα βγω και ζητησω τα «χρωστουμενα».

            για τη γλωσσα εννοω αφενος αυτο που λες -ως βασικη αρχη της πολιτκης επικοινωνιας-, αφετερου εχω απεριοριστο θαυμασμο για την αναλυτικη ικανοτητα της γλωσσας των «κατωτατων» στρωμματων, η αυτων που οι μαρξιστες, και οι αναρχικοι πλεον, λενε ως «λουμπεν», τη γλωσσα και τη σκεψη της φυλακης και του δρομου.

  22. Ρε Μαλαμάδρε,εννοείται οτι οι εκλογές δε θα φέρουν ποτέ επαναστατικές αλλαγές.

    Αλλά πόσο συχνά στην ιστορία γίνονται μεγάλες επαναστάσεις; Σπανιώτατα. Μία η Γαλλική, η Ελληνική και των Λατινο-αμερικάνικων χωρών πριν διακόσια χρόνια, μία η Κομμούνα του Παρισιού, μία η Ρωσική και το 36 στην Ισπανία, αν θες βάλε και τις εξεγέρσεις των Άγγλων χωρικών και των Γερμανών …Και απ΄αυτές πόσες πέτυχαν μια κοινωνική επανάσταση, που ανέτρεψε μία κοινωνική τάξη ; Μια ή δύο.

    Οι εκλογές (όχι απαραίτητα αυτές εδώ) μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς -μέσα σε πλαίσια βέβαια του ίδιου πολιτικού συστήματος. Δεν είναι κάτι καλό ή κακό ή ένα ταμπού, είναι κάτι που συμβαίνει.

    Η «συνείδηση» και η » μη συμμετοχή σε αντιπροσωπευτικές λογικές» δεν είναι της παρούσης. Και το «σαμποτάζ» ή η ματαίωση των εκλογών θα οφελήσει μόνο το σύστημα.

    Δεν καταλαβαίνω!!!Εδώ υπάρχει ένα 40% που όχι απλά θα πάει να ψηφίσει, αλλά ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ…Και μου λες ότι η Ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να παλέψει για την Άμεση Δημοκρατία!!!

    Τις εκλογές,λοιπόν, το κίνημα οφείλει να τις χρησιμοποιήσει ψυχρά, με στρατηγική δεκαετιών και με ένα μόνο κριτήριο: ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΙΝΗΜΑ.

    Φαντάσου π.χ. μια σοσιαλδημοκρατία τύπου Σουηδίας. Και μια νεο-ελληνική ‘δημοκρατία» με επικεφαλής Βορίδη, Άδωνη, τους Πασόκους που φασιστοφέρνουν και τη Χρυσή Αυγή δυνατή στο λαό και τη Βουλή(και τα ΜΑΤ). Σε σχέση πάντα με το συμφέρον για τη διεξαγωγή των κοινωνικών αγώνων, τι είναι χειρότερο; Γιατί ίδιο δεν είναι…

  23. http://eyedoll.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1269%3A%CE%95%CE%BE%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1-Edito&Itemid=60

    Διαβάστε τι γράφει αυτό το αισχρό πλάσμα που λέγεται Έλια Ζερβού για τον Δημήτρη Χριστούλια.
    Τέτοιος εμετός ξεπερνά τα χειρότερα… Το βάζω εδω που έχει ανάψει η συζήτηση για άλλα πράγματα για να επιστήσω την προσοχή και να προτρέψω τους σχολιαστές να απαντήσουν όπως της αξίζει.

    • Γιατί θα πρέπει να ασχολούμαστε με το κάθε εμετικό ιντερνετικό σκουπίδι, και γιατί συγκεκριμένα με αυτό; Εντάξει, αυτή δεν έχει κάτι πιο δημιουργικό να κάνει από το να λοιδορεί κάποιον που επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του. Εμείς δεν έχουμε τίποτα πιο δημιουργικό να κάνουμε από το να μαυρίζουμε την ψυχή μας με τα σκατά που ξερνάει από το στόμα της και δημοσιοποιεί δια του πληκτρολογίου; Στο κάτω κάτω, υπάρχουν και άλλοι μαλάκες, γιατί ειδικά αυτήν; Αφού με αυτό τρέφεται, με το να ασχολούνται οι άλλοι μαζί της, μην της κάνετε τη χάρη, δεν αξίζει ούτε τον χρόνο ούτε το ψυχικό ξόδεμα.

      • Τελειώσατε με τις γυμναστικές επιδείξεις της ηλιθιότητάς σας; Να περιμένω λίγο ακόμα ή να σας πω από τώρα ότι είστε η ζωντανή απόδειξη της θεωρίας πως το χυμένο σπέρμα στα σεντόνια έχει περισσότερες πιθανότητες από εσάς να γίνει άνθρωπος; Να σας πω από τώρα ότι είστε ο λόγος που η εξουσία σας γαμεί και σας δέρνει; Πως γνωρίζουν οι δυνάστες σας πόσο μικρόμυαλοι και ανεγκέφαλοι είστε γι αυτό οι αγώνες σας δεν πετυχαίνουν ποτέ;
        Πως είστε ο όχλος που πετροβολά την οποιαδήποτε σας υποδείξει ως Μαγδαληνή ο εγκεφαλικός γαμιάς σας; Πως είστε ανάξιοι να εκπροσωπείτε την έννοια ενεργός πολίτης και σκεπτόμενος άνθρωπος; Πως είστε όλοι αυτόχειρες της ύπαρξης σας; Το κακό είναι πως είστε οι μισοί αν όχι παραπάνω και μαζί με σας υποφέρουν και όσοι είναι
        ικανοί αν όχι να αλλάξουν τον κόσμο, να τον εξελίξουν. Είστε πνευματικός μεσαίωνας, εγκεφαλική γρίπη και άθαφτοι νεκροί στις κατακόμβες της διανοητικής σας δεινότητας.

        Tαδε εφη:Ελια Ζερβου
        απαντηση σε σχολια στο κειμενο με τιτλο:
        «Εξακόσια πενήντα ευρώ και μια κηδεία»

    • ειναι αυτο που λενε της κοντης λησψω τις φταινε οι τριχες*. ντρεπεται να δειξει λιγο βυζι μπας και καταφερει και γινει σελεμπριτι και ειπε να βγαλει τη μλκια της εν ειδη φιλοσοφιας. εμπρος στο δρομο που ανοιξε η τζουλια λοιπον..

      *με συγχωρειτε για τα γαλλικα μου

  24. Παιδιά συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά τρέχω. Με το που βρω χρόνο (κατά το βράδυ υπολογίζω) γιατί τα σχόλια είναι πολλά, θα τοποθετηθώ.

  25. @blackjack

    Σχετικά με το πόσο ξεκάθαρο είναι για το ποιοι είναι οι εξουσιαστές με έχει καλύψει σε σημαντικό βαθμό ο dimi. Να σημειώσω πως δεν έκανα κάποιο διαχωρισμό «τάσεων» (συνειδητά) καθώς είναι πολύ παραπάνω από δύο και τουλάχιστον στα καλοπροαίρετα υποκείμενα θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη σύνθεση χωρίς τις ανάλογες υποχωρήσεις (τουλάχιστον όσον αφορά τις ριζικές αντιλήψεις της καθεμιάς μας). Ακόμη οι λογικές πριονισμού του κλαδιού ποτέ δεν μου πολυάρεσαν καθώς πέφτουν στο σφάλμα της «χρηστικής ηθικής» που κανένας όσο και καλοπροαίρετος και να είναι δεν έχει καταφέρει να αποδεσμευτεί από πάνω της.

    Άλλο να αποδέχεσαι την κοινωνική απεύθυνση και την κατά καιρούς σύμπραξη με ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας και άλλο να κάνεις σοβαρότατες εκπτώσεις στην στάση σου επειδή ο «κόσμος δεν είναι έτοιμος». Αυτή η φράση δυστυχώς εμπεριέχει πολύ περισσότερο ρεφορμισμό απ’ όσο θα μπορούσαμε να καταλάβουμε κατά καιρούς καθώς συμπλέουν με αυτήν από «αναρχικοί» μέχρι και οι πιο αντιδραστικοί, καθωστικοί αριστεροί. Δεν παλεύω για ολόκληρη την κοινωνία, παλεύω πρώτα και κύρια για τον εαυτό μου ενώ διακατέχομαι θα έλεγα από πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά δεν θα γίνω υπηρέτης κανενός αντιδραστικού που στο όνομα της κοινωνίας θα ξεράσει τον ιεραρχικό του λόγο. (προφανώς δεν αναφέρομαι σε σένα, κουβέντα κάνουμε).

    Προσωπικά δεν θεωρώ πως δεν υπάρχουν προτάγματα (μια χαρά υπάρχουν) αλλά ότι φοβόμαστε να τα αναφέρουμε καθώς έχουμε συνηθίσει να «αντιστεκόμαστε» στην κυριαρχία ενώ όταν έρχεται η ώρα να «δημιουργήσουμε», να προτείνουμε, να συμπράξουμε κάνουμε δυστυχώς μοκο. Πιστεύω πως μια σοβαρή αυταπάτη μας είναι πως περιμένουμε με κάποιον μαγικό τρόπο «όλος ο κόσμος» να ενωθεί κάτω από μία και μοναδική ιδέα (την δικιά μας) ώστε να εξεγερθεί και να επαναστατήσει. Αυτή είναι μια πολύ προβληματική αντίληψη. Δεν θεωρώ εχθρική οποιαδήποτε πολυμορφικότητα αναπαραχθεί στο επαναστατημένο κοινωνικό πεδίο που θα έχει αναπτυχθεί σε μικρές συνελεύσεις/ομάδες/συλλογικότητες με διάθεση πολιτικού συντονισμού (και όχι την μεγάλη συνελευσάρα των εκατομμυρίων που θα τα έχουμε και καλά όλα ληγμένα αλλά στην ουσία αν πάει έτσι το πράγμα θα έχουν διεξαχθεί οι πιο σημαντικές ιστορικές συγκρούσεις στο εσωτερικό μας και θα έχουμε αλλάξει στόχευση πριν καν το πάρουμε χαμπάρι). Μέχρι ενός σημείου λοιπόν καλά γράφτηκε το «θα δούμε» στο κείμενο με την έννοια ότι δεν υπάρχει έτοιμη η μαγική προταγματική ατζέντα και απλά περιμένουμε στρατιωτάκια να την υλοποιήσουν. Από την άλλη, την διαφωνία μου την εξέφρασα ήδη πιο πάνω.

    Αντίστοιχα λοιπόν και σε αυτά που λες (και ο επιβολής) για το σαμποτάρισμα όπως είπα και προηγουμένως δεν σκοπεύω να κάνω έκπτωση στην δράση μου επειδή κομμάτια της κοινωνίας (όχι ολόκληρη πάντως και αυτό έχει σημασία) είναι αντιδραστικά. Και το Δεκέμβρη γίναν πράγματα που θεωρούσαμε πως η κοινωνία δεν θα τα δεχθεί καλά, αλλά τελικά μια χαρά τα δέχθηκαν διάφορα κομμάτια της. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το πόσο εντατικοποιήθηκε από τότε η πρακτική της απαλλοτρίωσης σούπερμάρκετ και του πόσο ευρεία κοινωνική αποδοχή έχει πάρει. Από την άλλη σκέψου πόσο πίσω θα ήμασταν αν ετεροκαθορίζαμε πάντα την δράση και τον λόγο μας με βάση τις κοινωνικές νόρμες και όχι με βάση τις αρνήσεις και τις ανάγκες μας. Πόσο πίσω θα ήταν οι αντάρτες πόλης, οι απελευθερωτές ζώων, οι διάφορες οριζόντιες συλλογικότητες, οι αντιφασίστες, οι αντισεξίστριες και οι queer, οι ριζοσπάστες φοιτητές που έχουν σαμποτάρει και στο παρελθόν εκλογικές διαδικασίες, όλες μας τέλος πάντων. Όλα αυτά δεν τα βάζω ούτε δογματικά ούτε με λογικές πρωτοπορίας αλλά με τις διάχυτες ανάγκες της καθεμιάς μας για πολυμορφικότητα.

    Επίσης δεν μπορώ να βρω την γέφυρα στην συμμετοχή μου σε μια αυθόρμητη κουβέντα που θα προκύψει σε έναν καφενέ σε ένα χωριό 100 κατοίκων με την συμμετοχή μου σε έναν αντιπροσωπευτικό μηχανισμό εξουσίας όπως είναι οι εκλογές. Υπάρχουν ριζικές διαφορές και πέρα από τις όποιες εξουσιαστικές πτυχές μπορεί να έχει μια αυθόρμητη κουβέντα σε ένα καφενείο, δεν θα με περιλάβει και καμιά διμοιρία αν τοποθετηθώ και την πέσω στους τοπικούς αφεντάδες (που σίγουρα θα υπάρχουν, αυτοί είναι σαν τα μαργαριτάρια).

    Προφανώς η εκλογικη διαδικασία είναι μια διαδικασία εκτόνωσης ή ακόμα καλύτερα θα έλεγα «φαντασιακής ονείρωξης» ότι στέλνουμε το μήνυμα μας και αντιδράμε. Επίσης δεν τρέφω καμία αυταπάτη για τους κόκκινους φασίστες ή άλλα κομμάτια της καθεστωτικής αριστεράς πως θα ανατρέψουν την σκληρή υλική πραγματικότητα. Πέρα από το γεγονός πως πάλι πέφτουμε στην παγίδα της «ανάθεσης» βάζοντας άλλους να ανατρέψουν αυτό που πρέπει να ανατρέψουμε εμείς, αυτά τα κομμάτια αποτελούν τα καλύτερα αναχώματα του συστήματος, μερικές φορές ίσως και καλύτερα από τους φασίστες. Ο Σύριζα φλερτάρει και με ΚΚΕ και με τον φασίστα καμμένο και με οικολόγους και παίζει το χαρτί της «ξεφτιλοενότητας», το ΚΚΕ δογματικό αλλά κλείνει κρυφά και το μάτι στον σύριζα, οι ανταρσύα από δίπλα μπας και τους κάτσει και καμιά έδρα κοκ. Ειλικρινά έχω συνδιαλλαγεί με αυτά τα καθίκια πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα (και σε κοινές καταλήψεις και ως στέλεχος αριστερού κόμματος στο παρελθόν) και τέτοιος ανομολόγητος καρεκλοκενταυρισμός, έρωτας με την ιεραρχία και θεσμολαγνεία ξεπερνάει και ισοπεδώνει κατά πολύ τα όρια του αριστερου, του κομμουνιστή του ριζοσπάστη (με την έννοια ότι ριζοσπάστης είναι αυτός που χτυπάει την «ρίζα» ενός προβλήματος και όχι τα «κλαδιά του εκλογικού μηχανισμού»). Δεν περιμένω τίποτα από αυτούς, τουλάχιστον καλύτερο. Ακόμα και στον δρόμο να κατέβουν, θα λυσσάνε για να συσπειρώσουν την δυναμική του μαγαζιού τους και για να κάνουν επίδειξη του κομματικού στρατού τους ή ακόμη για να καταστείλουν μαζί με τα ΜΑΤ κοινωνικές εξεγέρσεις (πριν έρθει η 20 Οκτώβρη των ΚΝΑΤ η αλέκα το’λεγε ανοιχτά πως αν συνεχιζόταν ο Δεκέμβρης του ’08 θα έβγαιναν στους δρόμους για να μαζέψουν τους «ασφαλιτοπράκτορες» αναρχικούς»). Ας μην τρέφουμε τουλάχιστον για δαύτους λοιπόν καμία αυταπάτη.

    Οι απο τα κατω οργανώσεις δεν χρειάζεται να ετεροκαθοριστούν με τις κοινωνικές νόρμες για να απευθυνθούν στην κοινωνία (όχι σε όλη έτσι γενικά) και να «καταλήξουν» και mainstream. Άλλο κοινωνική απέυθυνση, άλλο έκπτωση στον λόγο μου, άλλο ετεροκαθορισμός με την κοινωνία, άλλο κοινωνισμός στα όρια του ρεφορμισμού και άλλο τοποθετούμαι σταράτα όπου και να βρεθώ προσπαθώντας να συμπαρασύρω μαζί μου κοινωνικά κομμάτια σε σύγκρουση με το υπάρχον κι ας έχουμε ακόμα και εμβρυακή σύνθεση απόψεων. Δεν θέλω να γίνουν όλοι όπως εγώ ούτε παλεύω για αυτά που έχω στο κεφάλι μου να γίνουν κυρίαρχο πολιτικό μόρφωμα (απέναντι σε ποιους? καθώς για να υπάρχει κυρίαρχο θα πρέπει να υπάρχει και μειοψηφικό πολιτικό μόρφωμα). Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά με αυτό που λέω καθώς δεν ξέρω αν γίνομαι πλήρως κατανοητός αλλά πιστεύω πως δεν μπορούμε από εδώ να υποκαταστήσουμε πλήρως την κουβέντα σε φυσικό επίπεδο.

    @επιβολής

    Για το σαμποτάζ τα είπαμε και πιο πάνω. Το μόνο που θέλω να σημειώσω μονάχα είναι πως αυτή η διάχυτη κοινωνική οργή παρόλο που είναι διάσπαρτη σε περιορισμένους πολιτικούς κύκλους έδειξε σε παρελθοντικά εξεγερτικά γεγονότα πως μια χαρά μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και από άλλα κομμάτια (12 Φλεβάρη, Δεκέμβρης 08, 5 Μάη)ενω επίσης απαξιώθηκαν πολλές θεσμικές μορφές ανάθεσης σε τέτοια γεγονότα, ακόμα και του ελευθεριακού χώρου. Ας παλέψουμε λοιπόν για την ουτοπία πριν μας σκοτώσει η πραγματικότητα. Οι αντίληψη με τους «προδότες» δεν είναι στάσιμη, αλλάζει όπως αλλάζουμε κι εμείς. Στο χέρι μας είναι να μην γίνει «έξω οι κερατάδες οι ξένοι που παίρνουν τα λεφτά μας και βιάζουν τις γυναίκες μας» ή «μια χούντα θέλουμε, τότε δεν πείναγε ο κόσμος» και να γίνει αντίληψη αντίστασης και σύγκρουσης με το υπάρχον. Συγγενικά μου μέλη συμμετείχαν όλο το καλοκαίρι στους αγανακτισμένους και πάνω κάτω έχουν τις αντιλήψεις περί «προδοτών». Καθημερινά παρεμβαίνω και τους ανοίγω κουβέντες συνολικότερα για μια σειρά από θεματικές πιο διευρυμένες από το στενό «κλέφτες πολιτικοί» και μια χαρά εξελίσσονται οι άνθρωποι πολιτικά εκεί που δεν είχαν πατήσει πόδι για χρόνια σε καμία συνελευσιακή διαδικασία.

    Καταλήγοντας το γεγονός του αν θα μπει η ΧΑ στην βουλή η όχι με αφήνει παγερά αδιάφορο (να μη πω προβοκατόρικα κιόλας ότι θα’θελα να μπει για να δω τις ξεφτιλισμένες συστημικές αντιδράσεις από διάφορο κόσμο). Η κοινωνική νομιμοποίηση που δέχεται δεν έχει να κάνει με το αν θα μπει στην λέσχη των 300 υπηρετών του συστήματος. Στον δρόμο και στον λόγο μας τσακίζεται ο κοινωνικός εκφασισμός και όχι με την ψήφο μας. Να δω αν θα μπει τι στάση θα κρατήσουν διάφορες «αριστερές» και «δημοκρατικές» κουφάλες όταν θα μπαίνει και θα χαιρετάει ναζιστικά ο Τουρκόσπορος Κασιδιάρης. Να δω αν θα αποχωρήσουν από την βουλή ή αν θα την αναγνωρίσουν. Να δω γιατί όλοι μας θιγόμαστε ξαφνικά μονάχα με τον φασισμό της ΧΑ και γιατί δεν μας ταράζουν οι άλλοι φασίστες της Βουλής. Γιατί δεν κάνουμε ανάλογο μέτωπο ενάντια στον Καμμένο, στην ΝΔ, στο ΛΑΟΣ, στο ΕΠΑΜ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ντοράκι, στους κόκκινους φασίστες του ΚΚΕ που ήταν αγκαζέ με τον κασιδιάρη στους χαλυβουργούς ενώ σε άλλα πολιτικά υποκείμενα μόνο τα κεφάλια δεν τους άνοιξαν. Όλα αυτά τα αναχώματα τα θέλει ο καπιταλισμός, δήθεν για να αναδεικνυει την διαφορετικότητα του «σταράτου φασίστα χρυσαυγίτη» με τον «κοσμοπολίτη» του ΛΑΟΣ ή τον «φιλελεύθερο» της ΝΔ. Μην ξεχνάμε πως η Ναζιστική Γερμανία δεν θα είχε φτάσει τόσο μακρυά αν δεν είχε δεχθεί την πραγματικά τεράστια ενίσχυση τόσο σε οπλισμό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο από τον «κοσμοπολίτη» Μπους (τον μπαμπάκα) και διάφορους αμερικάνικους διεθνείς τραπεζικούς κολοσούςτην ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της Συμμαχίας ήταν σε πόλεμο μαζί τους.

    Ο φασισμός κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα μας με σβαστιγγα ή χωρίς. Αν εμείς βλέπουμε μονάχα τον πρώτο τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε αντιφασιστικά γυαλιά. Την Λερναία Ύδρα ο Ηρακλης πάντως την σκότωσε κόβωντας όλα τα κεφάλια, όχι μονάχα το ένα..
    Συντροφικά

    • Μα δεν είναι θεμα κάποιας ηθικης, χρηστικης ή αλλης, ειναι θέμα εμπειρισμού. Το κρατος στηριζεται στη κοινωνικη διευρυνση του, σε μια αναλογια τετοια ωστε να μπορει να κυριαρχει, να αναπαραγεται και να διευρυνεται. Αυτο το κανει, με τη αναπτυξη της μικροαστικης ταξης και της διευρυμενης γραφειοκρατιας. Οταν αναγκαζεται να συρικνωσει τη κοινωνικη βαση στην οποια στηριζεται, τοτε σαν το κογιοτ, βρισκεται στον αερα αλλα δεν το ξερει, και συνεχιζει ετσι να περπαταει μεχρι να το καταλαβει και να πεσει.. Αυτος ειναι ο ζωντανος νεκρος/ζομπι καπιταλισμος.

      Απο την αλλη, αυτο ειναι το συστημα που βιωνουμε, και το ατομο δεν μπορει να νοηθει, παρα μονο σε σχεση με τα χαρακτηριστικα της κοινωνιας του, και μπορει να αυτονομηθει επισης μονο σχετικα. Για αυτο το λογο, παρατηρω με προσοχη τη λαϊκη βαση της αριστερας, που ειναι οσο το δυνατον περισσοτερο εξω απο μηχανισμους (και εχω αρχισει να πιστευω οτι οι μηχανισμοι της αριστερας ειναι πιο ξεπεσμενοι ηθικα ακομα και απο αυτους του πασοκ), γιατι αυτη η αριστερα, ειναι η μονη απο οσες πολιτικες «επιλογες» θα μπορουσε να εχει καποιος μεσα στο αστικο συστημα (που και παλι σε μεγαλο βαθμο ερμηνευεται ελευθερα). Ενα σημαντικο μερος της ειναι η γενια πανω απο τα πενηντα, ολο αυτο το -αρκετα μεγαλο- μερος της κοινωνιας, που συμβιβαζεται στις «ριζοσπαστικοτερες» απο τις μονες δυνατες για αυτο «επιλογες». Εσυ λες οτι, θα πρεπει με ολες τις δυνατοτητες μας να εργαστουμε ωστε να αυτονομηθει κοινωνικα. Αλλα αυτο δεν μπορει να γινει, παρα μονο εαν κατανοησει την παγιδα της κυριαρχης αριστερης επιλογης. Για αυτη τη κατανοηση ομως, απαιτουνται πολλες διεργασιες.

      Επισης, η υποστηριξη της ανιερης κυνοβουλευτικης αριστερας (η οποια ειναι και η μονη εφεδρεια που εχει μεινει στο συστημα, εκτος απο την απολυτα βιαιη επιβολη), συνδεεται με μια δραστικη βελτιωση της υλικης πραγματικοτητας πολλων ανθρωπων, καθως, ιδιαιτερα αυτη η αριστερα, σχεδον μονοπωλει ολο εκεινο το πεδιο του κινηματος, το σχετικο με την παραγωγη, εστω και εαν στη πραγματικοτητα το κανει μονο μεσω συνηθως τελετουργικων απεργιων, ή μεσω ξεκαθαρα αντιδραστικων κινησεων. Και αυτο ειναι κατι που πρεπει να το παρουμε επισης σοβαρα υποψη μας.

      Αντιθετα, στο κοινωνικο πεδιο υπαρχουν πολυ πιο αυτονομες οργανωσεις, μεταξυ αυτων των δυο πεδιων, θα πρεπει να υπαρξει καποιου ειδους επικοινωνια. Αλλιως, θα πρεπει να προταθει καποιος εναλλακτικος τροπος παραγωγης.

      Πως οργανωνεις για παραδειγμα την παραγωγη σου, για να ικανοποιησει αναγκες τις οποιες δεν θα μπορουν πλεον να τις καλυψουν τα αστικα μεσα παραγωγης; Αυτη ειναι μια απο τις απαντησεις που πρεπει να δωθουν αμεσα, ωστε να εχει καποιο νοημα η συζητηση για την αυτονομια. Νομιζω οτι ηδη δινεται σιγα σιγα μονη της η απαντηση, και φαινεται οτι ειναι απαραιτητη μια ακομα μεγαλυτερη υπερβαση. Δλδ δεν μπορεις να απολλοτριωνεις σουπερ-μαρκετ για παντα.

      Λες, ποσο πισω θα ημασταν, εαν ετεροκαθοριζαμε τοσο, το λόγο μας και τη δραση μας, με βαση τις κοινωνικες φορμες, και οχι τις αρνησεις και τις αναγκες μας. Αλλα οι αναγκες μας και οι αρνησεις μας σχηματιζονται σε ενα επισης δοσμενο πλαισιο. Το οποιο μπορει να εκτεινεται τοσο, ωστε να περιλαμβανει και κομματια της κοινωνιας που αντιστεκονται, τα οποια ομως ειναι περισσοτερο ή λιγοτερο περιθωριακα, τα οποια δεν εχουν απαραιτητα καποια οργανωση, ή ακομα και καποια συγκεκριμμενη μορφη.
      Αυτα σχηματιζονται και μεσα απο μια αντιπαραθεση, με μια κοινωνια που μπορει να παρει το λιγοτερο εξισου σκληρα μετρα με μια διμοιρια ματ, καθως δεν εχουμε δει λιγες φορες, φονους απο ολη τη κοινωνια σε στυλ Ballard, με τη κοινοτητα ουσιαστικα να επιβεβαιωνεται μεσα απο τη περισσοτερο ή λιγοτερο κοινη συμμετοχη στο εγκλημα. Eδω να διευκρινησω οτι χρησιμοποιω τη «κοινωνια» μαλλον ασαφως, γιατι περιλαμβανω σε αυτη και τους εξουσιαστικους μηχανισμους και το κομματια της που αντιστεκονται.

      Oταν αναφερομαι στο κυριαρχο πολιτικο μορφωμα, δεν αναφερομαι σε καποιο μορφωμα που πιστευω οτι εννοεις, αλλα στη δυνατοτητα της μορφης της ανοιχτης συνελευσης, να απευθυνθει στο συνολο της αστικης κοινωνιας, ακομα και στα κομματια της που εχουν μονο την «επιλογη» να εκπροσωπηθουν πολιτικα. Και ετσι τιθεται αναγκαστικα ενα ζητημα κυριαρχιας. H ανεπαρκεια, ή μαλλον ο αντιδραστικος ρολος του κκε, φαινεται και απο την απροθυμια του να ηγηθει σε μια διευρυνση της αριστερας, οχι με το συριζα που εδειξε τον τελειως πασοκικο χαρακτηρα του, αλλα με τα εξωκοινοβουλευτικα αριστερα κομματα. αυτο νομιζω δεν σημαινει τπτα αλλο, απο το οτι θα απαξιωθει απο τον κοσμο τοσο, ωστε να συρικνωθει

      Απ την αλλη, το κωμα ειναι η εσχατη λυση για γλυτωσει το κρατος απο την καταρευση, που σημαινει οτι μια πιθανη πολιτικη/κοινωνικη κυριαρχια του, θα μπορουσε εστω να διατηρησει, το υπαρχον συστημα, εφαρμοζοντας καποια απαραιτητα μετρα σοσιαλδημοκρατικου χαρακτηρα. Αυτη η προσεγγιση, φαινεται να ειναι πιο πειστικη στο συνολο του πληθυσμου, απο τη δυνατοτητα αυτονομισης του. Κυριως νομιζω, γιατι η αυτονομία, ετσι όπως εκφραζεται μεσα απο τις συνελευσεις, δεν εχει μπορεσει ακομα να προτεινει μια βιωσιμη και εναλλακτικη προταση παραγωγης.

      Ισως να φαινομαι καπως κολλημενα “υλιστης”, αλλα πιστευω οτι θα πρεπει να αντιμετωπιστει αμεσα, η καλυψη των βιολογικων αναγκων του πληθυσμου. Και αυτο δεν μπορει να γινει μεσα απο ενα μηχανισμο “αλληλεγγυης”, αλλα μεσα απο εναν σχεδιασμο της παραγωγης.

      Θα εχει πολυ ενδιαφερον μια συνθεση αποψεων.
      Συντροφικα

Σχολιάστε