Λιβύη:Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Βεγγάζης απαιτώντας την διασφάλιση της Επανάστασης

Τα γεγονότα στην Λιβύη ακολουθούν παράλληλη τροχιά με αυτά των άλλων επαναστάσεων της περιοχής όπως της Αιγύπτου ή της Τυνησίας.

Ο δικτάτορας Καντάφι που είχε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας  μπορεί να ανατράπηκε όμως αυτοί που τον διαδέχτηκαν δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικοί από τον ίδιο και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί ο κόσμος και αντιδρά πλέον έντονα.

Έτσι χτες Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο λεγόμενο μεταβατικό συμβούλιο και στον αυτοδιορισμένο ηγέτη του Abdel Jalil.

Ο Αbdel Jalil ήταν υπουργός δικαιοσύνης του Καντάφι από το 2007 ως τον Μάρτη του 2011 οπότε και αυτομόλησε και πέρασε με το μέρος των εξεγερμένων. Ο Jalil έδειξε το άκρως συντηρητικό του πρόσωπο όταν τον Οκτώβρη είχε προτείνει την ισλαμική σαρία σαν βάση του νέου νόμου της  Λιβύης. Όμως η Λιβυκή νεολαία που είναι ο κορμός της εξέγερσης έχει άλλες προσδοκίες και δονείται από αξίες  που είναι πολύ διαφορετικές από την ισλαμική σαρία.

Απαιτεί την εκπροσώπηση των γυναικών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως και την αναγνώριση των συμβουλίων της νεολαίας που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην παγίωση της επανάστασης.

Στα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης που πρωτοξεκίνησε η επανάσταση της 15 Φλεβάρη λέγονταν πράγματα όπως:«Θελουμε μια καινούργια Επάνασταση» και «Η νεολαία εγγυάται την επανάσταση της 15 Φλεβάρη»

Μετά το τέλος των διαδηλώσεων παρέμειναν στον χώρο της πλατείας εκατοντάδες άτομα με την διάθεση να κατασκηνώσουν εκεί μέχρι να κατοχυρωθούν οι κατακτήσεις της Επανάστασης.

Η απάντηση του Jalil σε όλα αυτά ήταν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή όπως έκαναν υπομονή για δεκαετίες όταν κυβερνούσε ο Καντάφι!

Ο κόσμος αντέδρασε με χλεύη και οργή: «Ποιος είναι αυτός και ποιος τον όρισε να καμώνεται τον αρχηγό που αποφασίζει για μας χωρίς εμάς;»

Στην Λιβύη η ενημέρωση δεν ελέγχεται κεντρικά όπως ελεγχόταν προηγούμενα και οι διαφορετικές απόψεις που ζητούν την ριζοσπαστικοποίηση της επανάστασης σε κοσμική βάση κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα.

Σε αντίθεση με την άποψη που κυκλοφορούν οι συνομωσιολόγοι και οι διάφοροι γεωπολιτικοί της συμφοράς, η Λιβυκή Επανάσταση υπήρξε γνήσια απαίτηση του λαού της και της νεολαίας της απαιτώντας αξιοπρέπεια, ελευθερίες και αναδιανομή του πλούτου κόντρα σε έναν ματοβαμμένο δικτάτορα.

Μπορεί η επέμβαση της δύσης και του ΝΑΤΟ να συσκότισε σε επικίνδυνο βαθμό αυτή την αλήθεια και να συνιστά από μόνη της μια ωμή απόπειρα των οικονομικών συμφερόντων να αλώσουν το πνεύμα και τις αξίες της Επανάστασης, όμως η ουσία  παραμένει ότι το αίμα των εξεγερμένων δεν χύθηκε για να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο της δύσης.

Το μέλλον πιθανά θα δείξει ότι η δύση θα αποτύχει να ελέγξει και να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας πρός όφελος της.

Μέσα στην επανάσταση δρουν αντιφατικές δυνάμεις με αλληλοαποκλειόμενες επιδιώξεις (από φανατικούς ισλαμιστές μέχρι γνήσιους κοσμικούς κοινωνικούς επαναστάτες) και αν σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται ο άνθρωπος της δύσης αύριο θα βρίσκεται η ίδια η δύση και τα συμφέροντα της.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει τώρα στην χώρα είναι η ανταλλαγή πυροβολισμών και οι σκοτωμοί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης μεταξύ ένοπλων ομάδων που σχηματίστηκαν αυθόρμητα στην διάρκεια της Επανάστασης και των πιο «επίσημων»  στρατιωτικών δυνάμεων του νέου καθεστώτος.

Πηγές (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gFscfr-q4BUtQEHPjBYWlWHpJvwQ?docId=CNG.9052a66e6c943a08a83435521e485b80.491 (μια ανταπόκριση από την χθεσινή κινητοποίηση της Βεγγάζης)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Abdul_Jalil  (σύντομο βιογραφικό του αυτοδιορισμένου κυβερνήτη της Λιβύης)

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8844819/Libyas-liberation-interim-ruler-unveils-more-radical-than-expected-plans-for-Islamic-law.html  (όταν ο Τζαλίλ εμφανίστηκε υπέρμαχος της Σαρίας)

http://blogs.voanews.com/breaking-news/2011/12/11/libyan-militia-army-clash-near-tripoli-airport/   (για τις συγκρούσεις μεταξύ του νέου στρατού της Λιβύης και των άλλων ένοπλων ομάδων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης)

 

http://www.reuters.com/article/2011/12/12/us-libya-benghazi-protests-idUSTRE7BB1N420111212 (παρουσίαση των μεγάλων διαδηλώσεων της Δευτέρας στην Βεγγάζη  χωρίς να μειώνονται τα μεγέθη των διαδηλωτών. Γενικότερα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είτε εξαφάνισαν το γεγονός είτε μείωσαν εξωφρενικά τον αριθμό των συμμετέχοντων σε αυτά…)

Για μια παρουσίαση της Λιβυκής Επανάστασης, των επιδιώξεων της και των κοινωνικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή δες εδώ:

 

http://wp.me/pPn6Y-7qY

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Λιβύη:Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Βεγγάζης απαιτώντας την διασφάλιση της Επανάστασης

  1. http://www.reuters.com/article/2011/12/12/us-libya-benghazi-protests-idUSTRE7BB1N420111212 (παρουσίαση των μεγάλων διαδηλώσεων της Δευτέρας στην Βεγγάζη χωρίς να μειώνονται τα μεγέθη των διαδηλωτών. Γενικότερα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είτε εξαφάνισαν το γεγονός είτε μείωσαν εξωφρενικά τον αριθμό των συμμετέχοντων σε αυτά…)

    ΠΟΛΥ ύποπτη δήλωση (το σε παρένθεση) για… τον σεσημασμένο «συστημικό πράκτορα» Πάνθηρα!!!

    (ΓΚΡΡΡΡ… -χεχε)

    Καλά κρασιά και στον «κύριο» εδώ
    http://waltendegewalt.wordpress.com/2011/12/31/%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BA%CE%B5%CF%84/#comment-987

    Ε, άμα καταλάβει κανείς ΤΙ σχέση έχω εγώ με τον Μπέκετ, να το γράψει. Δεν παρεξηγώ, δηλαδή… ντάξει, ΔΕΝ εννοώ τον τίτλο, αυτόν τον εμπεδώσαμε, ΣΙΓΑ μην «ψάχνουμε και για πατήματα» κιόλας)

    Εύχομαικάποιος να του εξηγήσει ότι οι ΣΧΣ δεν είναι «του χώρου», ή (ακόμη λιγότερο) «αποχωρητήριο».
    Ο δε «συστημικός πράκτωρ Πάνθηρας», τελικά είναι μούφα (μετετράπη σε καρπαζοεισπράκτορα)

    Θα μπορούσα κι εγώ να γράψω ΜΠΟΛΙΚΗ έντιμη κριτική σε πολλά του ιντιμήντια και αρκετά του Πάνθηρα.
    Και την παρουσία παρακρατικών παντού τη θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ αλλά σποραδική και σχετικά σπάνια. Αλλά τη βλέπω ΜΟΝΟ όταν υπάρχουν στοιχεία ή έστω ισχυρές ενδείξεις, όχι μόνο επειδή… έτσι μου τη βάρεσε…

    Αλλά το ΚΑΨΙΜΟ υπόληψης ανθρώπων, την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ σε βάρος σοβαρών δημοκρατικών (και μάλιστα πλουραλιστικών) χώρων έκφρασης ή τη συνειδητή ενοχοποίηση αθώων, μόνο και μόνο επειδή βγάζουν αλήθειες στη φόρα, είναι πράματα που πολεμώ με πάθος.

    Οσα λογόκρινε ο μεταφραστής του Μπέκετ τάβαλα σε σχόλια στο μπλογκ μας. Κι είναι πολλά.

Σχολιάστε