Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948, Ινδός ηγέτης) : 10 θεμελιώδεις αρχές για να αλλάξουμε τον κόσμο. Και άλλα σχετικά θέματα.

http://wp.me/pPn6Y-fQY

gandhi 1

 

«First they ignore you, then they laugh at you,

then they fight you, then you win». >>>

 

“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου,

ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.”

gandhi 2

gandhi 3

*

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948, Ινδός ηγέτης) : 10 θεμελιώδης αρχές για να αλλάξουμε τον κόσμο - Ινδική Φιλοσοφία, Μαχάτμα Γκάντι

*

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης, χωρίς χρήση βίας, εναντίον των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καθιερωθεί σαν ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του 20ου αιώνα.
Απέκτησε την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής Ταγκόρ και που στα σανσκριτικά σημαίνει «μεγαλόψυχος». Δολοφονήθηκε το 1947 από ένα φανατικό ινδουιστή, λίγο μετά την απελευθέρωση της χώρας.
 *

Γκάντι: 10 θεμελιώδεις αρχές για να αλλάξουμε τον κόσμο

“Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.”
*
“Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.”
*
“Αν δεν είχα καμία αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.”
*
 Ο Μαχάτμα Γκάντι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι γνωρίζουν τον άνθρωπο που οδήγησε τον λαό της Ινδίας στην απελευθέρωση από την Βρετανική κατοχή το 1947.
 Πολλές από τις ρήσεις του ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν πολύ κόσμο, πάντα με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη φύση. Ακολουθώντας τη σοφία του μπορούμε και εμείς να αλλάξουμε τον κόσμο μας.
Ένας Δεκάλογος πνευματικής και κοινωνικής προόδου:
1. Αλλαξε τον εαυτό σου .
“Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.”
 .
“Ως ανθρώπινα όντα, η μεγαλοσύνη μας κείτεται όχι τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αναμορφώσουμε τον κόσμο – αυτός είναι ένας μύθος της ατομικής εποχής – όσο στο να αναμορφώνουμε τους εαυτούς.»
 *
2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.
“Κανείς δεν με βλάπτει χωρίς την άδειά μου.”
 .
“Το τι νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από σένα. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου σχεδόν στα πάντα. Κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να ελέγξει πως εσύ νιώθεις.”
 *
 3. Συγχώρησε.
“ Ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρήσει . Η συγχώρεση είναι ιδιότητα των δυνατών.”
 .
“Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.”
 .
“Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.”
 *
4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.
“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας.”
 .
“Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.”
 *
5. Πρόσεχε τη στιγμή.
“Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Με απασχολεί να νοιάζομαι για το παρόν. Ο Θεός δεν μου έχει δώσει έλεγχο των στιγμών που θα έρθουν.”
 .
 .
“Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας σταματάνε από τη δράση, είναι να μένεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχεις αποδοχή.
Όταν είσαι στην παρούσα στιγμή, δεν ανησυχείς για την επόμενη την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις ούτως ή άλλως. Έτσι, η αντίσταση για δράση από σένα –που προέρχεται από την προβολή αρνητικών μελλοντικών συνεπειών ή από αποτυχίες στο παρελθόν- χάνει τη δύναμή της, και γίνεται ευκολότερο και να δράσεις και να μένεις συγκεντρωμένος στη στιγμή ώστε να αποδίδεις καλύτερα.”
 *
6. Ο καθένας είναι άνθρωπος.
“Υποστηρίζω ότι είμαι ένα απλό άτομο, υποκείμενο στα λάθη, όπως κάθε θνητός συνάνθρωπός μου. Ξέρω όμως, ότι έχω αρκετή ταπεινότητα να ομολογήσω τα λάθη μου και να παλινωδήσω.”
 .
“Δεν είναι σοφό να είσαι σίγουρος για τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι ότι ο δυνατός μπορεί να εξασθενίσει και ο σοφός να σφάλλει.”
 *
7. Έχε επιμονή.
“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.”
“Να είσαι επίμονος. Με το χρόνο η αντίσταση γύρω σου θα φθίνει και θα μικρύνει.
Βρες τι αληθινά σου αρέσει να κάνεις. Τότε θα βρεις το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίζεις.“
 *
8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησέ τους.
“Κοιτάζω μόνο τις καλές ποιότητες των ανθρώπων. Μιας και δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν τολμώ να εξετάζω τα σφάλματα των άλλων .”
 .
 .
“Υποθέτω ότι η αρχηγική ικανότητα είχε να κάνει κάποτε με τη μυική δύναμη, όμως σήμερα έχει να κάνει με την ικανότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.”
 .
 .
“Υπάρχουν πάντα καλά στοιχεία στους ανθρώπους και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι τόσο καλά. Όμως, μπορείς να επιλέξεις σε τι να επικεντρωθείς . Αν θέλεις βελτίωση, τότε η επικέντρωση στα καλά των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι σχέσεις γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.”
“Έτσι, γίνεται ευκολότερο να παρακινείς τον εαυτό σου να βοηθάς τους συνανθρώπους σου και να τους δίνεις αξία, που κάνει όχι μόνο καλύτερη τη ζωή τους, αλλά σιγά-σιγά τείνεις να παίρνεις πίσω αυτό που δίνεις. Και τα άτομα που βοηθάς νιώθουν την τάση να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Έτσι δημιουργείται μία ανοδική σπείρα θετικής αλλαγής μου μεγαλώνει και ισχυροποιείται.”
 *
9. Να συνδέεσαι, να είσαι αυθεντικός να είσαι ο αληθινός εαυτός σου.
“Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, λες και κάνεις, είναι σε αρμονία.”
 .
“Στους ανθρώπους φαίνεται να αρέσει ένα τρόπος με σύνδεση και αυθεντική επαφή. Και βρίσκεις μεγαλύτερη εσωτερική απόλαυση, όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου.”
 *
10. Συνέχισε να μεγαλώνεις και να εξελίσσεσαι.
”Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής και ο άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρεί τις απόψεις του ώστε να φαίνεται συνεπής, οδηγείται σε λάθος θέση.”
 .
“Μπορείς σχεδόν πάντα να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, τις συμπεριφορές σου ή να επαναξιολογείς τις αποτιμήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου. Το να επιλέξεις να μεγαλώσεις και να εξελιχθείς, είναι ένα πιο ευχάριστο και πιο χρήσιμο μονοπάτι για να ακολουθήσεις.”
*
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή. /natassa charela-YouTube
*
*
*

Αποφθέγματα του Γκάντι

 
► Ο Θεός δεν έχει θρησκεία.
.
► Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
.
► Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.
.
► Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.
.
► Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.
.
► Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.
.
► Μια θρησκεία που δεν λαμβάνει υπόψη της πρακτικά ζητήματα και δεν βοηθάει στη λύση τους, δεν είναι θρησκεία.
.
► Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία, όμως, δεν έχει καμία.
.
► Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.
.
► Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε.
.
► Τι γνώμη έχω για το Δυτικό πολιτισμό; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα.
.
► Είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά δεν υπάρχει σκοπός για τον οποίο να είμαι έτοιμος να σκοτώσω.
.
► Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.
.
► Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.
.
► Ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης.
.
► Αυτοί που ξέρουν πώς να σκέφτονται δεν χρειάζονται δασκάλους.
.
► Σχεδόν ότι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.
.
► Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.
.
► Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι,
αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.
.
► Είναι λάθος να παίρνεις υποχρεωτικά για «λάθος» εκείνο που δεν καταλαβαίνεις.
.
► Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.
.
► Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό.
.
► Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.
.
► Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό, όμως, είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.
.
► Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου.
.
► Είναι καλύτερα να είμαστε βίαιοι, αν έχουμε βία μέσα μας, παρά να φοράμε το μανδύα της μη-βίας για να καλύψει την ανικανότητά μας.
.
► Η δράση δηλώνει τις προτεραιότητες.
.
► Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.
.
► Η αλήθεια ποτέ δεν βλάπτει έναν σκοπό που είναι δίκαιος.
.
► Ένας αδύναμος άνθρωπος είναι δίκαιος μόνο κατά τύχη. Ένας δυνατός, μη-βίαιος άνθρωπος είναι άδικος μόνο κατά τύχη.
.
► Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.
.
► Ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου.
.
► Η μη-βία προϋποθέτει διπλή πίστη: πίστη στο Θεό και πίστη στον άνθρωπο.
.
► Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του.

 (πηγή: gnomikologikon)

*
*
*

Mahatma: Life of Gandhi, 1869-1948

Mahatma: Life of Gandhi, 1869-1948 is a 1968 documentary biography film, detailing the life of Mahatma Gandhi. The film was produced by The Gandhi National Memorial Fund in cooperation with the Films Division of the Government of India, and was directed and scripted by Vithalbhai Jhaveri. Jhaveri also provides the commentary throughout the film. The film is in black and white, contains 33 reels (14 chapters), and runs for 330 minutes.

The film was made to seek to tell the life story Gandhi, and his incessant search for Truth. The film contains animation, live photography and old prints to provide an integrated image of his life. The story itself is narrated using mostly Gandhi’s own words.

There are several versions of the film. There is the 5 hour version in English, a shorter version which runs for 2 hours and 16 minutes, and an even shorter version which runs for an hour. A Hindi version exists, running for 2 hours and 20 minutes, and a German version at 1 hour and 44 minutes. ( kishubhai-YouTube )

*

*

Gandhi

(ταινία, 1982, διάρκεια:191΄)  

Σκηνοθεσία: Richard Attenborough
Ηθοποιοί: Μπεν Κίνγκσλεϊ (Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου)
Σενάριο: John Briley
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Δεκεμβρίου 1982 (ΗΠΑ).
Είδος: Βιογραφία / Δράμα.
Plot Outline:Biography of Mahatma Gandhi, the lawyer who became the famed leader of the Indian revolts against the British through his philosophy of non-violent protest.
Plot Keywords:Biopic / Political Activism / No Opening Credits / Asia / British Colonial.
Awards:Won 8 Oscars. Another 26 wins & 16 nominations. ( lucky550-YouTube )

*
*
*

Βιβλία

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΖΩΗ

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ // ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΖΩΗ

Παρουσίαση

(. . .) Μετά από μακρά σιωπή ο Γκάντι ύψωσε το βλέμμα του για να χαδέψει τ’ αγαπημένα πρόσωπα των μαθητών του. Χαμογέλασε. Ύστερα, με μεγάλη ηρεμία άρχισε να μιλάει:

– Αδέρφια μου. Ξέρετε όλοι την απόφασή μου. Χαράματα θ’ αρχίσω τη νηστεία μου. Είναι το μόνο όπλο που μου απομένει. Ίσως να μη βγω ζωντανός από αυτή τη δοκιμασία. Τι πειράζει; Μια αγνή νηστεία έχει τη δική της αξία, ακόμα και δίχως ανταμοιβή. Τα παλιά χρόνια, στα βουδικά μοναστήρια, όταν άρχιζαν οι καλοκαιρινές βροχές, οι καλόγεροι ύψωναν τα χέρια μπρος στ’ αδέρφια τους που κάθουνταν κύκλο ολόγυρά τους και άρχιζαν με ταπεινοσύνη να ξομολογούνται τη ζωή τους. Επιτρέψτε μου, αγαπημένοι μου αδερφοί, ν’ ακολουθήσω το παράδειγμά τους. Ανοίξτε τις καρδιές σας, ακούστε με επιείκεια την εξομολόγησή μου. . . (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
ISBN13 9789607948274
Εκδότης ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2009
Αριθμός σελίδων 222

*

*
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΚΑΝΤΙ

Εκδότης ΦΙΛΙΣΤΩΡ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 1996
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΓΚΑΝΤΙ ΜΑΧΑΤΜΑ

*

*

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΚΑΝΤΙ (ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ MONDADORI)

MONDADORI ARNOLD

Εκδότης ΦΥΤΡΑΚΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 1972
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΟΝΤΑΝΤΟΡΙ ΑΡΝΟΛΝΤ

*

*

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

MEHTA VED

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

Παρουσίαση

«. . . Ήθελα να εξερευνήσω τις πιο κρυφές και παράξενες πτυχές της ζωής και του έργου του Γκάντι, αποφεύγοντας τους ακατανόητους ακαδημαϊσμούς, και σκέφτηκα πως όλοι οι άνθρωποι που έζησαν κοντά του θα είναι ίσως οι μόνοι που έχουν μια σαφή εικόνα στο μυαλό τους. Άρχισα λοιπόν να ταξιδεύω στην Ινδία και όπου αλλού ζούσαν άνθρωποι που είχαν συναναστραφεί τον Γκάντι, που είχαν γίνει οπαδοί του, φίλοι του, συνεργάτες του ή απλοί μελετητές του έργου του. (. . .) Οι ιδέες του Γκάντι βρίσκουν εφαρμογή οπουδήποτε υπάρχουν φτωχοί καταπιεσμένοι άνθρωποι. (. . .) Ο Γκάντι έσπειρε παγκόσμιες ιδέες, που υιοθετηθήκαν από ανθρώπους με ανώτερο πνεύμα και αναγνωριστήκαν από τους ανθρωπιστές όλου του κόσμου. . .» (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ISBN13 9789603825654
Εκδότης ΚΑΚΤΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων 296
Διαστάσεις 21×14
Μετάφραση ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΜΑΝΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΕΧΤΑ ΒΕΝΤ

*

*

ΓΚΑΝΤΙ

LIN LIANG

ΓΚΑΝΤΙ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ / ΣΕΙΡΑ

Παρουσίαση

Ο Γκάντι ήταν ο πρώτος εθνικός ηγέτης ο οποίος υποστήριξε την αντίσταση στην αποικιοκρατία χωρίς τη χρήση βίας αλλά με ειρηνικά μέσα. Έδωσε τέλος σε περίπου 200 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας και διαφύλαξε την εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία της Ινδίας. Το πιο ξεχωριστό μέσο αναμέτρησης ήταν το κίνημα της άρνησης συνεργασίας με τους αποικιοκράτες. Οι Ινδοί σταμάτησαν να εργάζονται για τους Βρετανούς, να πληρώνουν φόρους, να προμηθεύονται βρετανικά προϊόντα. Επίσης, χρησιμοποίησε την απεργία πείνας, από την οποία κινδύνευσε ακόμη και η ίδια του η ζωή, για να πιέσει τους Βρετανούς να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Πιθανόν η ημέρα που ξεκίνησε ο Γκάντι την απεργία πείνας να ήταν η αρχή του τέλους μιας ολόκληρης εποχής βρετανικής κυριαρχίας για την Ινδία. Το πνεύμα του Γκάντι και όσα έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν επηρεάσει τους μεταγενέστερους. Ηγέτες που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ και ο Δαλάι Λάμα λειτούργησαν όπως θα έκανε κι ο Γκάντι, ακολουθώντας την αρχή της αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας, ενώ συνέχισαν να προάγουν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Ξενόγλωσσος τίτλος GANDHI
ISBN13 9789601611174
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούλιος 2004
Αριθμός σελίδων 36
Διαστάσεις 34×24
Επιμέλεια ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΛΙΝ ΛΙΑΝΓΚ

*

*

ΓΚΑΝΤΙ

JORDIS CHRISTINE

ΓΚΑΝΤΙ ( ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ /ΣΕΙΡΑ )

Παρουσίαση

(. . .) Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ του είχε δώσει το όνομα Μαχάτμα, «Μεγάλη Ψυχή», με το οποίο τον γνώρισε, τον θαύμασε ή τον αντιπάθησε ολόκληρος ο κόσμος. Από τα χαϊδεμένα παιδικά του χρόνια στο Γκουτζαράτ, σε μια κάστα εμπόρων, μέχρι την ανακάλυψη του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα, από τις πρώτες μεγάλες μάχες που έδωσε στη Νότιο Αφρική εναντίον του ρατσισμού, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ινδικών μειονοτήτων, μέχρι την επιστροφή στην Ινδία και την κατάκτηση αυτού του απέραντου πλήθους, η ιστορία του Γκάντι (1869-1948), συναρπαστική σαν μυθιστόρημα, ξαναζωντανεύει μια από τις μεγάλες περιπέτειες του 20ου αιώνα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Ξενόγλωσσος τίτλος GANDHI
ISBN13 9789607560360
Εκδότης ΚΑΣΤΑΛΙΑ
Σειρά ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων 400
Διαστάσεις 18×11
Μετάφραση ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ ΤΙΤΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΖΟΡΝΤΙΣ ΚΡΙΣΤΙΝ

*

*

ΜΟΧΑΝΤΑΣ ΓΚΑΝΤΙ

DOWNING DAVID

ΓΚΑΝΤΙ ΜΟΧΑΝΤΑΣ ( ΗΓΕΤΕΣ / ΣΕΙΡΑ )

Παρουσίαση

Κατά τον εικοστό αιώνα αναπτύχθηκαν ποικίλα πολιτικά κινήματα και έγιναν αγώνες ανεξαρτησίας, καθώς τα έθνη ξεσηκώνονταν εναντίον των αποικιακών αυτοκρατοριών για να κερδίσουν την αυτονομία τους. Το βιβλίο αυτό περιγράφει με συναρπαστικό τρόπο πώς ο Μοχάντας Γκάντι έγινε η φυσιογνωμία που ενέπνευσε τον αγώνα της Ινδίας για την ελευθέρια της. Περιγράφει επίσης πώς επέδρασαν οι ιδέες και οι πράξεις του στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Γιατί ο Γκάντι ηγήθηκε της Πορείας του Αλατιού; Ποιος έδωσε πρώτος στον Γκάντι τον τίτλο «Μαχάτμα»; Τι είναι η πολιτική ανυπακοή; Οι Ηγέτες είναι μια σειρά βιογραφιών που αναφέρεται στη ζωή των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της ιστορίας. Μέσα από αυτή τη σειρά διερευνούμε τα γεγονότα, τις αιτίες και τα αποτελέσματά τους, το ρόλο του ανθρώπου, την αλληλεξάρτηση ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων – όλες τις όψεις της ζωής – και αποτιμούμε τη δράση κάθε ηγέτη και την κληρονομιά που άφησε στον κόσμο. Τι καθόρισε τις πράξεις του; Πώς κατάφερε να διακριθεί; Πώς επηρέασε την ιστορία μακροπρόθεσμα; Αυτό το βιβλίο περιέχει: λεπτομερή βιογραφία, που συνοδεύεται από χάρτες και φωτογραφίες. Αυθεντικές πηγές (κείμενα και εικόνες). Σύντομα βιογραφικά στοιχεία για προσωπικότητες της εποχής του Γκάντι. Βιβλιογραφία, καταλόγους δικτυακών τόπων και πηγών. Λεπτομερές χρονολόγιο, γλωσσάρι και ευρετήριο. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

1. Λίγο αλάτι
2. Παιδικά και νεανικά χρόνια
3. Η Αγγλία και ο νόμος
4. Ένας επαναστάτης γεννιέται
Χάρτης της Νότιας Αφρικής την εποχη του Γκάντι
5. Σατιαγκράχι
6. Ο νόστος
7. Μη συνεργασία
8. Μεταμορφώνοντας την Ινδία
Χάρτης της Ινδίας την εποχή του Γκάντι
9. Μαχάτμα
10. Ένα φως στο σκοτάδι
11. Η προσφορά του Γκάντι
Χρονολόγιο
Προσωπικότητες της εποχής
Βιβλιογραφία και άλλες πηγές
Γλωσσάρι
Ευρετήριο

Ξενόγλωσσος τίτλος MOHANDAS GANDHI
ISBN13 9789604609727
Εκδότης ΣΑΒΒΑΛΑΣ
Σειρά ΗΓΕΤΕΣ
Χρονολογία Έκδοσης Αύγουστος 2003
Αριθμός σελίδων 66
Διαστάσεις 24×17
Μετάφραση ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗ ΣΟΦΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΝΤΕΙΒΙΝΤ

 

*

*

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΝΤΙ

LANZA-DEL VASTO GIUSEPE

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΝΤΙ ( MICROMEGA 33 /ΣΕΙΡΑ )

Παρουσίαση

(. . .) Η αφήγηση της παραμονής του στο Βάρντχα, μια μικρή πόλη γεμάτη σκόνη όπου βρισκόταν η σχολή του Μαχάτμα, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του έργου και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες για τον απελευθερωτή της Ινδίας και για τις ιδέες που πλάθουν τους εκλεκτούς της ανθρωπότητας. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ISBN13 9789602830802
Εκδότης ΡΟΕΣ
Σειρά MICROMEGA 33
Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2010
Αριθμός σελίδων 208
Διαστάσεις 17×12
Μετάφραση ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Επιμέλεια ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΛΑΝΤΣΑ-ΝΤΕΛ ΒΑΣΤΟ ΤΖΟΥΖΕΠΕ
Βιβλία-Πηγή πληροφοριών: politeianet.gr
*
*
*
MKGandhi.jpg

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (γκουτζαράτι:મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી, ντεβαναγκάρι: मोहनदास करमचन्‍द गान्‍धी) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».

 

*

Τα πρώτα χρόνια

Ο Γκάντι στα 1886 φορώντας παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ. Η οικογένειά του ανήκε στην κάσταΒανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγνότητα του βίου της, την ευγένειά και τη θρησκευτική πίστη.

Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τηχορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.

Το 1876 η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Rajkot και ο Μαχάτμα εγγράφηκε στο σχολείο. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκε την συνομήλική του Καστουρμπάι, κόρη του εμπόρου Gokuldas Makanji. Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Alfred High School και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Καστουρμπάι. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά το Χαριλάλ (1888), το Μανιλάλ (1892), το Ραμντάς (1897) και τον Ντεμντάς(1900).

 

*

Η μετάβαση στο Λονδίνο

Στις 16 Νοεμβρίου 1885 πέθανε ο πατέρας του σε ηλικία 63 ετών. Το 1887 επέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις και εισήλθε στο Κολλέγιο Samaldas, αλλά οι σπουδές εκεί του φάνηκαν δύσκολες και η ατμόσφαιρα δυσάρεστη ώστε παρακολούθησε μόνο ένα ακαδημαϊκό έτος. Μετά από αυτό ένας οικογενειακός φίλος πρότεινε πως εάν ο Μαχάτμα επιθυμούσε να αναλάβει τη θέση του πατέρα του θα ήταν καλό να σπουδάσεινομικά, σπουδές που θα διαρκούσαν τρία χρόνια στο Λονδίνο. Έτσι ο νεαρός Γκάντι εκμεταλλευόμενος αυτήν την πρόταση μετέβη στην πρωτεύουσα της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις 4 Σεπτεμβρίου 1888 και εγγράφηκε στο University College London. Ο Γκάντι φανταζόταν την Αγγλία σαν το κέντρο του πολιτισμού, χώρα φιλοσόφων και ποιητών. Η φανταστική του εικόνα όμως υπεχώρησε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον χλευασμό συμφοιτητών για τις ιδιαίτερες πολιτισμικές του συνήθειες ενώ συνάμα δυσκολευόταν να προσαρμοστεί προς τον δυτικό τρόπο ένδυσης και συμπεριφοράς.

Ο Γκάντι το 1890 με μέλη της Ένωσης Χορτοφάγων Λονδίνου.

Η παραμονή του στο Λονδίνο επηρεάστηκε από την υπόσχεση, την οποία είχε δώσει στη μητέρα του, ενώπιον του μοναχού Becharji της ομάδας Τζαΐν, να απέχει από την κρεοφαγία, την οινοπνευματοποσία και την ερωτική ελευθεριότητα. Αν και πειραματίστηκε στην υιοθέτηση ορισμένων αγγλικών συνηθειών, εν τούτοις παρέμεινε χορτοφάγος συμμετέχοντας στην Ένωση Χορτοφάγων του Λονδίνου, όπου ανήκε και ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, εκλεγόμενος μάλιστα και μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής.

Μερικά από τα μέλη της Ένωσης ήταν επίσης μέλη της Θεοσοφικής Εταιρείας, η οποία είχε ιδρυθεί το1875 με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας συναδέλφωσης και επικέντρωνε στη μελέτη τηςβουδιστικής και ινδικής βραχμανικής λογοτεχνίας. Αυτοί παρότρυναν τον Γκάντι να διαβάσει τη Bhagavad-Gita. Το ίδιο διάστημα ένας Χριστιανός φίλος του του πρότεινε να διαβάσει τη Βίβλο. Αν και βρήκε δύσκολη και ανιαρή την ανάγνωση της Παλαιάς Διαθήκης ενθουσιάστηκε με την Καινή Διαθήκηκαι ιδιαίτερα με την «Επί του Όρους ομιλία». Μη έχοντας επιδείξει προηγουμένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία μελέτησε θρησκευτικά έργα και πραγματείες, γεγονός που του ενεφύσησε την αρχή για τον σεβασμό κάθε θρησκείας και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ιδιαιτερότητας.

 

*

Επιστροφή στην Ινδία

Αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του τελευταίου έτους και έλαβε το πτυχίο του απέπλευσε για την Ινδία στις 10 Ιουνίου του 1891. Φθάνοντας στη Βομβάη πληροφορήθηκε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Οι συγγενείς του σκόπιμα είχαν αποκρύψει την είδηση προκειμένου να αποφύγει τον συναισθηματικό κλονισμό, ως τόσο μακριά από την πατρίδα. Αρχικά έμεινε για λίγο στο Rajkot αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση του μικρού γιου του και των παιδιών του αδελφού του, ενώ λίγο αργότερα αποφάσισε να ανοίξει δικηγορικό γραφείο στη Βομβάη. Εκεί παρέμεινε μερικούς μήνες αναλαμβάνοντας μόνο μια μικρή υπόθεση. Όταν όμως προσήλθε στο δικαστήριο για να αγορεύσει έχασε το θάρρος του και δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε μία λέξη.

Η αποτυχία στη Βομβάη τον έφερε πίσω στο Rajkot όπου προσπάθησε να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά. Και εκεί όμως δεν κατάφερε να προοδεύσει και επί πλέον ένιωθε άβολα μέσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο ασήμαντες δολοπλοκίες και μικροπρέπειες. Τότε του προτάθηκε από την εταιρεία Dada Abdulla & Co. να την αντιπροσωπεύσει σε μία δικαστική υπόθεση στη Νότια Αφρική. Ο Γκάντι ενθουσιάστηκε από την προσφορά και ξεκίνησε για την Αφρική τον Απρίλιο του 1893.

 

*

Κατά του απαρτχάιντ

Φτάνοντας στη Νότια Αφρική βρέθηκε αντιμέτωπος με τον φυλετικό διαχωρισμό του απαρτχάιντ, ο οποίος εκδηλωνόταν από τους λευκούς εποίκους εις βάρος των ντόπιων έγχρωμων και των Ινδών μεταναστών. Ο ίδιος ο Γκάντι εκδιώχθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου επειδή αρνούνταν να βγάλει το παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι ενώ ακόμη μία φορά δέχθηκε βία από τον οδηγό ταχυδρομικής άμαξας λόγω του ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον Ευρωπαίο επιβάτη. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του.

Η Καστουρμπάι με τους τέσσερεις γιους της στη Ν.Αφρική το 1902

Κατά την εικοσάχρονη παραμονή στη Ν. Αφρική φυλακίστηκε πολλές φορές για τους αγώνες του. Εκεί πρώτη φορά ξεκίνησε να διδάσκει την τακτική της παθητικής αντίστασης, μιας μεθόδου με σαφείς αναφορές στη σκέψη του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι. Στην άρνησή για τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών επηρεάστηκε, όπως ο ίδιος έλεγε, από τη διδασκαλία του Ιησού Χριστούκαι τον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Θορό, ο οποίος είχε γράψει ένα δοκίμιο για την πολιτική ανυπακοή.

Ο Γκάντι με τους ηγέτες της κίνησης παθητικής αντίστασης (μη βίας) στη Ν.Αφρική.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς ο Γκάντι οργάνωσε σώμα τραυματιοφορέων για το βρετανικό στρατό και διηύθυνε μία μονάδα του Ερυθρού Σταυρού. Μετά τη λήξη του πολέμου επέστρεψε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Ινδών μεταναστών και στα 1910 ίδρυσε το αγρόκτημα Τολστόι, κοντά στο Ντάρμπαν, μια συνεταιριστική παροικία για Ινδούς.

Το 1914 η κυβέρνηση της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις του Γκάντι, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των ινδικών γάμων και της κατάργησης του κεφαλικού φόρου. Έτσι αφού κατάφερε την απόδοση ουσιωδών δικαιωμάτων στους συμπατριώτες του αποφάσισε να επιστρέψει τον ίδιο χρόνο στην Ινδία.

 

*

Πορεία προς την ινδική ανεξαρτησία

Επί δύο περίπου χρόνια ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της Ινδίας προκειμένου να έρθει σε επαφή με τις απόψεις της σύγχρονης ινδικής κοινωνίας. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της επαγγελματικής μαθητείας, σύστημα στα πλαίσια του οποίου φτωχοί και αγράμματοι εργάτες δελεάζονταν ώστε να εγκαταλείψουν την Ινδία εργαζόμενοι σε άλλες βρετανικές αποικίες.

Ο Γκάντι και η Καστουρμπάι μετά την επιστροφή τους στην Ινδία το 1915.

Ο Γκάντι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παθητικής αντίστασης κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση για αυτό το θέμα. Στη Βομβάη πραγματοποιήθηκε συνέλευση όλων των Ινδών ηγετών και καθορίστηκε η 31η Μαΐου 1917 ως η τελευταία ημερομηνία για την κατάργηση της επαγγελματικής μαθητείας. Εν συνεχεία ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για να λάβει υποστήριξη του αγώνα του. Οι συγκεντρώσεις σε κάθε σταθμό της περιοδείας του ήταν τέτοιες, ώστε ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναγγείλει ότι το συγκεκριμένο σύστημα εργασίας θα έπαυε πριν την 31η Μαΐου.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου αναδείχθηκε σε κεντρική μορφή του εθνικού αγώνα των Ινδών για ανεξαρτησία. Το κίνημα της ανεξαρτησίας άρχισε σύντομα να εξαπλώνεται και όταν στα 1919 το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσω της πράξης του Rowlatt παρεχώρησε στις αποικιακές δυνάμεις έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπισή του, η τακτική της παθητικής αντίστασης απέκτησε εκατομμύρια θιασώτες σε όλη τη χώρα. Μία διαδήλωση εναντίον της πράξης του Rowlatt στην πόλη Αμριτσάρ κατέληξε σε λουτρό αίματος από τις βρετανικές δυνάμεις (Σφαγή του Αμριτσάρ). Ως αντίδραση στην απάνθρωπη αποικιοκρατική αυτή πράξη ο Μαχάτμα όρισε την 16η Απριλίουημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής. Το 1920 μετά την αποτυχία των Βρετανών να επανορθώσουν ο Γκάντι προώθησε μίαν οργανωμένη εκστρατεία μη συνεργασίας. Παραιτήθηκαν οι Ινδοί κρατικοί αξιωματούχοι, οι πολίτες αρνούνταν τη συμμετοχή σε κρατικούς οργανισμούς και τα παιδιά αποχώρησαν από τα κρατικά σχολεία.

 

*

Το τέλος

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

 

*

Βιβλιογραφία

  • Άννα Καρακατσούλη, «Μαχάτμα Γκάντι. Η «Μεγάλη Ψυχή»», Εξωτερικά Θέματα, τχ. 14, Ιούλιος 2004, σ. 52-62

 

*

Εξωτερικές συνδέσεις

Πηγή: wikipedia

*

*

Φωτογραφίες  (με χρονολογική σειρά)

(Αν κάποιο θέμα/φωτο σας ενδιαφέρει περισσότερο, μπείτε εδώ για να έχετε πρόσβαση σε μεγέθυνση)

παιδική ηλικία

  • Ο πατέρας του Γκάντι

  • Η μητέρα του Γκάντι

  • 1876

  • 1876

  • 1883

  • 1883

  • 1886

  • 1886

*

Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1888-1891)

  • 1890

  • 1891

  • 1891

    *

    *

    Νότια Αφρική (1893-1914)

    • 1895

    • 1895

    • Γκάντι ομάδα Νότιο-Africa.jpg
    • 1899-1900

    • 1899-1900

    • 1900

    • 1900

    • 1902

    • 1902

    • 1905

    • 1906

    • 1906

    • 1906

    • 1908

    • 1908

    • 1908

    • 1909

    • 1910

    • 1912

    • Αγρόκτημα Τολστόι, 1912

    • Transvaal Διαμαρτυρία Μαρτίου 1913

    • Transvaal Διαμαρτυρία Μαρτίου 1913

    • Αστυνομικός που αντιμετωπίζει Γκάντι, 1913

    • 1913

    • με τη Σόνια Schlesin και Hermann Kallenbach, 1913

    • 1913 ή 1914

    • Durban, Ιούλιος 1914

    • Durban, Ιούλιος 1914

    • 1914

    • 1914

      *

    Ινδία (1915-1929)

     

    • Αργά 1920

    • Αργά 1920

                 1915

    • 1915

    • 1915

    • 1915

    • 1915

    • Σε Madras με τον Χασάν και GA Natesan

               *

               1918

    • Γκάντι Kheda 1918.jpg

                 1920

    • Γκάντι και Tagore το 1920

     

                  1924

    • Η νηστεία, με την Ίντιρα Γκάντι

                 1929

    • 1929

    • 1929

    • 19-12-1929

             Αλάτι Μαρτίου (Μάρτιος-Απρίλιος 1930)

    • Γκάντι Salt March.jpg
    • Γκάντι Salt Μαρτίου-cropped.jpg
    • 5η Απριλίου 1930

    • Marche sel.jpg
    • Γκάντι με Sarojini Naidu

    • Γκάντι Satyagraha.JPG
    • Γκάντι κατά τη διάρκεια της March.jpg Αλάτι
    • Με VA Sundaram, στις αρχές Μάη 1930

             1931

    • 1931

    • 1931

    *

    Ευρώπη (1931)

    Διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης του Λονδίνου και το ταξίδι σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία).

    • Λονδίνο, 12 του Σεπτεμβρίου του 1931

    • Λονδίνο, 22 του Σεπτέμβρη, 1931

    • Λονδίνο, 22 του Σεπτέμβρη, 1931

    • Λονδίνο, 22 του Σεπτέμβρη, 1931

    • Λονδίνο, 22 του Σεπτέμβρη, 1931

    • Darwen, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Darwen, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Darwen, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Darwen, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Darwen, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Αγγλία, 1931

    • Λονδίνο, 26 Σεπτεμβρίου, 1931

    • Λονδίνο, 1931

    • Λονδίνο, Νοέμβριος του 1931

    • Λονδίνο, 1931

    • Λονδίνο, 1931

    • Λονδίνο, 1931

    • Λονδίνο, 1931

    • Λονδίνο, 3η, Δεκεμβρίου 1931

    • Ρώμη, 12 Δεκεμβρίου 1931

    *

    Ινδία

    Άγνωστη ημερομηνία πριν από 1944

    • Γκάντι με Mahadev και Devdas.jpg
    • Γκάντι με Mahadev Desai.jpg
    • Γκάντι Mahadev Sevagram.jpg
    • Γκάντι και Kasturba seated.jpg
    • Kasturba πλύσιμο feet.jpg Γκάντι s
    • Kasturba με Γκάντι reading.jpg

    1932-1938

    • 1934

    • 1934

    • 1937

    • 1937

    • 1938

    • 1938

    • Αργά 1930

    • Αργά 1930

    1939

    • 1939

    • με Mahadev Desai (αριστερά) σε Birla House, Μουμπάι (7 Απριλίου 1939).

    • Γκάντι στο τηλέφωνο, Segaon, 1939.

    1940

    • Με Sardar Vallabhbhai Patel, Ιανουάριος 1940

    • Με Ταγκόρ, 1940

    • Με Ταγκόρ, 1940

    • Με Abdul Gaffar Khan και Kasturba, 1940

    • 1940

    • 1940

    • 1940

    1942

    • Ιανουάριο του 1942

    • Αύγουστος 1942

    • Αύγουστος 1942

    • Αύγουστος 1942

    • Αύγουστος 1942

    • Αύγουστος 1942

    • AICC με Nehru, 8 Αύγ 1942

    • με Mahadev Desai στο AICC, 1942

    1944

    • Juhu, Βομβάη, Μάιος 1944

    • Juhu, Βομβάη, Μάιος 1944

    • Sevagram, Αυγ. 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • Βομβάη, Σεπτέμβριος 1944

    • 1944

    1945

    1946

    • Jawaharlal Nehru μοιράζονται ένα αστείο με Μαχάτμα Γκάντι, Mumbai, 6, Ιουλίου του 1946

    • AICC, 1946

    • AICC, 1946

    • Γκάντι στην Noakhali, 1946

    • Γκάντι στην Noakhali, 1946

    • 1946

    • 1946

    1947

    • Γκάντι κλώση, σε Birla House, Νέο Δελχί φορώντας ένα καπέλο Noakhali, 1947.

    • σε Birla House, Νέο Δελχί, 1947.

    • Με Λόρδου και της Λαίδης Mountbatten, 1947

    • Με Λόρδου και της Λαίδης Mountbatten, 1947

    • Γκάντι και η κυρία Mountbatten κατά τη διάρκεια της προσευχής, 1947

    1948

    Καύση

    άγνωστος Ημερομηνία

    • Πολύτιμες εικόνες

    • Πορτραίτο Gandhi.jpg
    • Γκάντι smiling.jpg
    • Γκάντι χαμογελώντας r.jpg

    Πρόσφατες Εικόνες

    • Γκάντι churchilllaan.jpg
    • Γκάντι Μουσείο, Δελχί

    • Γκάντι Μουσείο, Δελχί

    • Ζωγραφική του Γκάντι σε ένα σχολείο, Γκουτζαράτ

    • Γκάντι Bapu φιλώντας ένα παιδί

    • Τοιχογραφία στο Ντακάρ, Σενεγάλη

    • Πορτρέτο του Γκάντι στο Internet Café στο Βαρανάσι

    Διάφορα

    • Επιστολή του Γκάντι για να Τολστόι, Γιοχάνεσμπουργκ, 4 Απριλίου 1910.

    • Φάκελος της επιστολής που εστάλη από τον Γκάντι να Τολστόι, Γιοχάνεσμπουργκ, 4 του Απρίλη 1910.

    • Εφημερίδα που δημοσιεύθηκε από τον Γκάντι στη Νότια Αφρική, το 1913.

    • Γελοιογραφία του Γκάντι.

    • Φυλλάδιο, 6 Μάη 1919.

    • Προσφυγών του Γκάντι, Νέοι Ινδία, 10 του Μαΐου 1919.

    • Η Βομβάη Chronicle, 30 Ιουλίου 1921.

    • Απόφαση του Δικαστηρίου για Γκάντι, 18 Μάρτη του 1922.

    • Γραφή του Γκάντι, το αριστερό χέρι, 30 Σεπτεμβρίου 1925 (Επιστολή προς τον J. Nehru).

    • Επιστολή προς τον R. Tagore, 31 Ιανουαρίου 1926.

    • Γραφή του Γκάντι, το δεξί χέρι (Επιστολή προς τον J. Nehru).

    • Ο Θεός είναι η αλήθεια, 13 Μαρτίου 1927

    • 15 Μάρ 1927

    • Dandi, 5 Απριλίου του 1930.

    • Πιστοποιητικό για VA Sundaram, Μάιος 1930

    • Η Βομβάη Chronicle, 26 Γενάρη 1931.

    • Passeport Γκάντι, 1931.

    • Επιστολή του Γκάντι για R. Tagore, 3 Ιαν 1932.

    • Γελοιογραφία του Γκάντι στη φυλακή με τον Λόρδο Willingdon, μεταξύ 1930 και 1932.

    • Γκάντι και ο Λόρδος Willingdon καρικατούρα, 1932.

    • Η Βομβάη Chronicle, Φεβρουάριος 1934

    • Επιστολή του Γκάντι για τον Χίτλερ, 23 Ιουλίου, 1939.

    • Εφημερίδα του Γκάντι, Harijan, 23 Σεπ., 1939.

    • Η Βομβάη Chronicle, 29η Σεπτεμβρίου 1939.

    • Η Βομβάη Chronicle, 193. ;

    • Η Βομβάη Chronicle, 1941;

    • Harijan, Αύγουστος 1942

    *

    Έργα

    Ηχογραφήσεις

    Δείτε Mohandas Κ. Gandhi / Ήχοι .

    Βίντεο

    Δείτε Mohandas Κ. Gandhi / Βίντεο .

    Πηγή: commons.wikimedia

    *

4 σκέψεις σχετικά με το “Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948, Ινδός ηγέτης) : 10 θεμελιώδεις αρχές για να αλλάξουμε τον κόσμο. Και άλλα σχετικά θέματα.

  1. Δυστυχως υπαρχουν πολλοι «ανθρωποι» σημερα που χρησιμοποιουν τα λογια και τα εργα αυτου του μεγαλου αγωνιστη για να δικαιολογησουν την δειλία τους.

  2. Παιδιά φοβερό αφιέρωμα. Δεν ξέρω γιατί αλλά πέρσι που ξεκίνησα να ψάχνω βιβλία για τον Γκάντι δυσκολεύτικα, & τίποτα το αξιόλογο δεν βρήκα.

    Τα αφιερώματα στο site σας είναι ενημερωτικά, και πολύ ενδιαφέροντα.
    Συνεχίστε έτσι 🙂

    Ευχαριστώ
    Ιάσμη

Σχολιάστε