«Βούλιαξε» η Λισαβόνα από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας-Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παίρνει πίσω τα νέα μέτρα που είχε σκοπό να επιβάλλει στη χώρα / Στους δρόμους ξανά και οι Ισπανοί – Ραχόι: Δε θα δεχτώ να μου υπαγορεύουν περικοπές- Μαδρίτη, Ισπανία 25S (περικύκλωση & κατάληψη του Κοινοβουλίου)

wp.me/pPn6Y-eKS

Ενημέρωση: 25-09-2012  23:48 (στο τέλος της ανάρτησης & links) / Σήμερα οι Ισπανοί περικυκλώνουν το Κογκρέσο και θα μείνουν εκεί μέχρι να διαλυθεί η Βουλή και να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα νέο Σύνταγμα, «το Σύνταγμα ενός δημοκρατικού κράτους», όπως δηλώνουν οι ίδιοι, αφήνοντας ξεκάθαρα υπονοούμενα

Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους γύρω απ΄το Κοινοβούλιο, μέχρι και αυτή την ώρα

El País, Fotos & Videos>>Link 1Link 2, Link 3, Link 4, Link 5 / Παλεύουν οι Ισπανοί… Περνάω τώρα την ενημέρωση και δεν προλαβαίνω ν΄αλλάζω τα νούμερα συλλήψεων & τραυματισμών…

Απ΄ευθείας-Μαδρίτη, τώρα / Madrid-España 25S en directo Link a

Απ΄ευθείας-Μαδρίτη, τώρα / Madrid-España 25S en directo Link b

(>>κάτω απ΄το βίντεο-link b θα βρείτε φωτογραφίες, ανανεώνονται συνέχεια)

[…] Λισαβόνα- χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο που συνεδρίαζε το Συμβούλιο του Κράτους φωνάζοντας «Κλέφτες, κλέφτες» […]

Πορτογαλία

*

foto de la noticia

Foto del mensaje

φωτος: SERGIO PÉREZ (REUTERS)

Μαδρίτη σήμερα, ώρα 23:48> ο κόσμος παραμένει

14 τραυματίες (El País), 50 τραυματίες (El Mundo), αρκετοί με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι

23 συλλήψεις (El País), 36 (El Mundo) / μεγάλη ένταση & άγριο ξύλο έξω απ΄τη Βουλή τους

*

Financial Times23/09/2012 – 16:19

Portugal drops plan for cuts to pay

Την απόσυρση των μέτρων λιτότητας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποφάσισε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι πλέον έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας.

 

«Το Συμβούλιο του Κράτους ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για την τροποποίηση της κλίμακας των κοινωνικών εισφορών», επισημαίνεται στην ανακοίνωσε της προεδρίας της κυβέρνησης, που εκδόθηκε μετά την οκτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν πρώην πρόεδροι της χώρας και εξέχουσες προσωπικότητες.

 

Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τα οποία προβλέπουν για την επόμενη χρονιά μεγάλη αύξηση των κοινωνικών εισφορών των μισθωτών, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Πορτογαλία.

 

Μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου στην Λισσαβόνα και σε περίπου τριάντα πόλεις, χθες Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο που συνεδρίαζε το Συμβούλιο του Κράτους φωνάζοντας «Κλέφτες, κλέφτες».

 

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ανήσυχος από το εύρος των διαδηλώσεων συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους για να αναλύσει τα νέα μέτρα λιτότητας. Το Συμβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την «κοινωνική συνοχή» και να προωθήσει «τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο».

 

Ο Κοέλιο θα ζητήσει σήμερα Δευτέρα, από τους κοινωνικούς του εταίρους τις προτάσεις τους για τις εναλλακτικές λύσεις των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

 

Πηγές: live-pro.gralfavita.grFinancial Times

*

*

«Βούλιαξε» η Λισαβόνα από τη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας

22/09/2012 – 07:44

 

Χιλιάδες κόσμου έξω από το προεδρικό μέγαρο, φωνάζοντας «Κλέφτες, κλέφτες»

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους έξω από το προεδρικό μέγαρο της Λισαβώνας το απόγευμα της Παρασκευής την ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

 

«Κλέφτες, κλέφτες» φώναζαν οι διαδηλωτές στρέφοντας την οργή τους κατά του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου, παρόλο που νωρίτερα είχε δηλώσει ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα «ακούσει το έθνος», υπαινισσόμενος ότι θα περιορίσει τα επερχόμενα νέα μέτρα που έχουν πυροδοτήσει κύμα οργής.

 

Οι Πορτογάλοι βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους «απαντώντας» στην αναγγελία αυξήσεων από το ερχόμενο έτος στις κρατήσεις για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

 

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν» τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν πίσω από τις κινητοποιήσεις που έβγαλαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

 

Πάνω από 11.500 άνθρωποι είχαν δηλώσει μέσω Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «βούλησή τους για αλλαγή ».

 

«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης» τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

 

Μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων που έφραζαν την είσοδό του.

 

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρασυγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους -ένα συμβουλευτικό όργανο που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες- για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

Ωστόσο, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει κορυφωθεί.

 

Πηγή: alfavita.gr  (αρχικές πηγές: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr)

*

*

Πορτογαλία: Πάνω από 100 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους

Τελευταία ενημέρωση: 15.09.2012 | 22:34

Πρώτη δημοσίευση: 15.09.2012 | 22:33

 

Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα και χιλιάδες ακόμη σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

 

«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία»«Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν»«Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.

 

«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 στη χώρα από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

 

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.

 

Πηγή: newsit.gr

*

*

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η Πορτογαλία ζει τις δικές της «πλατείες»

*

[…]

Πηγή: syspeirosiaristeronmihanikon

*

*

Στους δρόμους ξανά οι Ισπανοί

Τελευταία ενημέρωση: 15.09.2012 | 15:29

Πρώτη δημοσίευση: 15.09.2012 | 15:27

 

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα.

 

Καθηγητές, νοσοκόμες και εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας μια ημέρα μετά την δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα λιτότητας.

 

Διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα με σφυρίχτρες στο στόμα κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Αρκετά!» και «Βυθίζουν τη χώρα»,

διαμαρτυρόμενοι έτσι κατά των περικοπών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε την Παρασκευή 14-09-2012  σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέων φόρων για την πυρηνική ενέργεια, έναν φόρο για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως και έναν φόρο 6% στην παραγωγή ενέργειας εν γένει.

 

Πηγή: newsit.gr

 

*

*

Ραχόι: Δε θα δεχτώ να μου υπαγορεύουν περικοπές

Τελευταία ενημέρωση: 10.09.2012 | 23:41

Πρώτη δημοσίευση: 10.09.2012 | 23:40

 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι θα του υπαγορεύσουν σε ποιον συγκεκριμενο τομέα πρέπει ή όχι να γίνουν περικοπές» στην περίπτωση που αιτηθεί την οικονομική διάσωση της χώρας, μια πιθανότητα που οι αγορές φαίνεται ότι δεν αποκλείουν καθόλου.

 

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίαζε το νέο της πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων από «ευπαθείς» χώρες της ευρωζώνης, με την Ισπανία επικεφαλής, ο Ραχόι τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι οι όροι» αυτής της βοήθειας.

 

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα το αγγίξω, αυτό είναι οι συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα», διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική τηλεόραση.

 

«Η ΕΚΤ έκανε μια πρόταση και, λογικά, η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να τη μελετήσει», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».Σημείωσε ότι η Μαδρίτη πρέπει «να δει ποιοι είναι οι όροι» για τη βοήθεια επειδή «τους όρους δεν τους αποφασίζει η ΕΚΤ αλλά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Πηγή: newsit.gr

*

*

Ισπανία: Πρώτα να μάθουμε τους όρους και μετά θα αποφασίσουμε για το σχέδιο διάσωσης

Τελευταία ενημέρωση: 07.09.2012 | 17:36

Πρώτη δημοσίευση: 07.09.2012 | 17:35

 

Η Ισπανία θέλει να γνωρίζει τους όρους οι οποίοι θα της τεθούν προτού ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, επιμένοντας ότι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ πρέπει να «τεθούν σε ισχύ γρήγορα».

 

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους, να τους αναλύσουμε και θα αποφασίσουμε», σημείωσε ο υπουργός από την Πάφο, στην Κύπρο, όπου έφτασε για να μετάσχει στην σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ.

 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο για την απεριόριστη επαναγορά κρατικών ομολόγων διάρκειας ενός έως τριών ετών για τις χώρες της ευρωζώνης που θα το ζητήσουν, αλλά υπό αυστηρούς όρους, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

 

«Το γεγονός ότι ορισμένες δηλώσεις ξαναφέρνουν την ηρεμία δείχνει ότι αυτό είναι που θα έπρεπε να γίνει, αλλά έλλειπε το θάρρος και η πολιτική απόφαση», σημείωσε ο Μαργκάγιο.

 

«Τώρα πρέπει να ελπίζουμε στην υλοποίησή τους (των μέτρων αυτών) αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.

 

Τις αποφάσεις αυτές, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισαν σήμερα οι αγορές και οδήγησαν σε μείωση των επιτοκίων των ισπανικών ομολόγων.

 

Πηγή: newsit.gr

*

*

Επενδυτές θεωρούν ότι η Ισπανία θα ζητήσει διάσωση

Τελευταία ενημέρωση: 06.09.2012 | 14:21

Πρώτη δημοσίευση: 06.09.2012 | 14:19

 

Το 85% των επενδυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg θεωρεί ότι η Ισπανία θα ζητήσει διάσωση τον επόμενο χρόνο

 

Η Ισπανία θα υποβάλει (στην ΕΕ) αίτημα διάσωσής της στον επόμενο χρόνο, ενώ η Ιταλία θα αποφύγει μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το πρακτορείο Bloomberg σε παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Το 85% των 847 επενδυτών και αναλυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι η Ισπανία θα αναζητήσει βοήθεια τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 59% προέβλεψε ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να κάνει μία τέτοια κίνηση. Η έρευνα δείχνει ότι αυξήθηκε η αισιοδοξία για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης έως το τέλος του έτους, την οποία το πρακτορείο αποδίδει στη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ότι «θα κάνει ότι χρειάζεται» για να στηρίξει το ευρώ.

 

Το 47% των ερωτηθέντων – το ίδιο με την έρευνα που έγινε τον περασμένο Μάιο -δήλωσε ότι η Ισπανία θα χρεοκοπήσει, ενώ το 50% δήλωσε ότι θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία – το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2011 – και το 21% η Ιρλανδία. Αντίθετα, το 92% προβλέπει ότι θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και το 56% προβλέπει ότι η χώρα θα φύγει από το ευρώ έως το τέλος του 2013, ενώ το 69% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ έως το τέλος του 2014.

 

Πηγή: newsit.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Ιστορικό

*

>>> 

—————————————————————————————————————————————————-

 

Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ – Τώρα όλοι κρέμονται από τα χείλη του Ντράγκι!

(… … … … … @#$%^& … … … )

Τελευταία ενημέρωση: 06.09.2012 | 15:11

Πρώτη δημοσίευση: 06.09.2012 | 08:58

 

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

H προσοχή να στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.

 

Πηγές λένε ότι η πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για αγορές ομολόγων φέρεται να προβλέπει απεριόριστες τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος.

 

Δεν θα “κόψει” χρήμα η ΕΚΤ και έτσι δεν θα υπάρξουν πληθωριστικά φαινόμενα.

 

Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΚΤ δεν θα υπάρχει πλαφόν στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε κρατικά ομόλογα διάρκειας έως και τριών ετών.

 

Βέβαια οι κινήσεις αυτές θα συνδέονται άμεσα με τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών και εξετάζεται η ΕΚΤ να πωλεί τα ομόλογα που έχει αγοράσει σε περίπτωση που η χώρα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τονίζουν οι πηγές.

 

Ενδεικτική του πόσο σημαντική είναι η σημερινή συνεδρίαση, θα συμμετάσχει σε αυτήν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα χρόνο μετά την τελευταία του παρουσία σε συνεδρίαση της ΕΚΤ.

 

Τι σημαίνει για την Ελλάδα 

Εαν η παρέμβαση της ΕΚΤ περιοριστεί σε ομόλογα διάρκειας 2-3 ετών το όφελος για την Ελλάδα είναι μηδενικό. Μετά το “κούρεμα” τα ελληνικά ομόλογα έχουν διάρκεια άνω των 10 ετών.
Μόνο στην περίπτωση που η ΕΚΤ παραιτηθεί από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα θα έχει κέρδος η χώρα μας.
Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 35% της αξίας τους και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να της τα αποπληρώσει στο 100%. Ήδη το Μάιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ έλαβε από τη χώρα μας ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε αγοράσει λιγότερο από 3 δισ. ευρώ.

 

 

H πιο ιστορική στιγμή της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει σήμερα την κρισιμότερη στιγμή της θητείας του για την υπέρβαση των διαφωνιών στους κόλπους του συμβουλίου διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης και την εκπλήρωση της δέσμευσής του για τη διάσωση του ευρώ.

 

Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν με ποιον τρόπο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους με στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας στις αγορές, έπειτα από τις διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου διοίκησης που εμφανίσθηκαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα.

 

Η εφημερίδα Bild δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ και πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, απείλησε με παραίτηση, αλλά η κίνησή του αποτράπηκε έπειτα από παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Η επανενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους από την ΕΚΤ είναι αποφασιστικής σημασίας αφού θα δώσει στις κυβερνήσεις τα χρονικά περιθώρια που χρειάζονται για να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

 

Η συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ ξεκίνησε στις 09.00 ώρα Γερμανίας.

 

Οι επενδυτές περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να περιγράψει με επαρκείς λεπτομέρειες το σχέδιό του με το οποίο θα εκπληρώνει την υπόσχεση που έδωσε στις 26 Ιουνίου για τη διάσωση του ευρώ.

 

«Οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά υψηλές. Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει δράση, θα βρεθούμε σε μία ακόμη κακή φάση», δήλωσε ο Ζιλ Μεκ, οικονομολόγος της Deutsche Bank.

 

Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σημείωσαν πτώση από τις 2 Αυγούστου, όταν ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους χρέους που θα εκδώσουν η Μαδρίτη και η Ρώμη.

 

Οι αγορές περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει ένα τολμηρό σχέδιο μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

 

Ωστόσο, αν και αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, δεν θα προσχωρήσει σε λεπτομέρειες με συγκεκριμένους αριθμούς και στόχους για τη διαμόρφωση των σπρεντ και των επιτοκίων, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές της ΕΚΤ.

 

Η εξασφάλιση της υποστήριξης της πλειοψηφίας του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ σε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό από τον Γενς Βάιντμαν είναι η δυσκολότερη άσκηση ισορροπίας για τον Μάριο Ντράγκι από την ανάληψη της προεδρίας της τράπεζας την 1η Νοεμβρίου 2011.

 

Ο Βάιντμαν θεωρεί ότι η επέμβαση στην αγορά ομολόγων για τη μείωση τους κόστους δανεισμού χωρών της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα αποτελέσει τη διάρρηξη του ταμπού της μη χρηματοδότησης χωρών μελών της ευρωζώνης.

 

Ο Βάιντμαν τελεί υπό την πίεση πολιτικών κύκλων της Γερμανίας, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος παραιτήθηκε διαφωνώντας με το τελευταίο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους.

 

«Οι πολιτικές πιέσεις επί της κεντρικής τράπεζας είναι τεράστιες», γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Die Welt. «Το χειρότερο είναι ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο, κατά πλειοψηφία, να ενδώσει στις πιέσεις παραβιάζοντας την εντολή και την ανεξαρτησία του».

 

Ωστόσο, άλλα στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν ότι η υποστήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας για να προληφθεί η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι περισσότερο σημαντική και επείγουσα.

 

Πηγή της ΕΚΤ δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνοδεύσει το νέο της πρόγραμμα με αυστηρούς όρους και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να διατηρηθεί η πίεση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό. Εξαιτίας των διαδικασιών που θα προβλέπονται, δεν είναι πιθανή η άμεση εφαρμογή του προγράμματος.

 

Πηγές δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίζει κατά περίπτωσιν και ότι θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο εφαρμογής μίας τακτικής «σοκ και δέους», με τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων , προς εντυπωσιασμό των αγορών.

 

Οι όροι για την επέμβαση της ΕΚΤ, τους οποίους αναμένεται να περιγράψει ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη στις 15.30 ώρα Ελλάδος σήμερα, θα προσδιορίσουν εάν η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως οικονομική βοήθεια.

 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Κυριακή ότι η ισπανική κυβέρνηση θα εξετάσει αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια πέραν του πακέτου για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αφού δει τους όρους που θα τεθούν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

 

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και τις διαφωνίες της Γερμανίας: «Κατανοώ τις ανησυχίες της Γερμανίας και γνωρίζω την οικονομική ιστορία της Γερμανίας…τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα σπρεντς καθιστούν τις προσπάθειές μας μάταιες».

 

«Είναι καλό να έχεις αρχές στη ζωή, αλλά μερικές φορές είναι επίσης καλό να είσαι ευέλικτος», είπε.

 

Πηγή: newsit.gr

*

*

Το Bloomberg αποκαλύπτει τη «βόμβα» του Ντράγκι

Τελευταία ενημέρωση: 05.09.2012 | 18:45

 

Aπεριόριστες αγορές ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μario Draghi , σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

 

Tο σχέδιο του Draghi, το οποίο ενδεχομένως να ονομάζεται «Monetary Outright Transactions» δηλαδή «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές», θα έχει ως κεντρική ιδέα τις απεριόριστες αγορές τριετών ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αντάλλαγμα από τις χώρες αυτές την τήρηση των δεσμεύσεων στα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν συναντούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

 

Το σχέδιο θα εστιάζει μόνο σε κυβερνητικά ομόλογα, αντί για ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση του Draghi. Ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, παραμένει η μοναδική αντίθετη φωνή.

 

Για να «αποστειρώνει» τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα αφαιρεί από το σύστημα το ίδιο ποσό των χρημάτων που θα ξοδεύει, για να διασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο στην προσφορά χρήματος. Αν και η ΕΚΤ δεν περιμένει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αγορές ομολόγων, το σχέδιο του Draghi δεν προβλέπει τη διαμόρφωση κάποιων ορίων.

 

Η ΕΚΤ δεν θα έχει επίσης εξοφλητική προτεραιότητα (seniority) στα ομόλογα που θα αγοράζει. Επίσης, δεν πρόκειται να τεθούν δημόσιοι στόχοι για τις αποδόσεις ή ζώνες διακύμανσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο και δεν θα οριστούν ούτε εσωτερικά κάποιοι στόχοι και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας να πραγματοποιεί τις παρεμβάσεις.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τους όρους του προγράμματος την Πέμπτη 06-09-2012.

 

Η ΕΚΤ στην περίπτωση που κάποια χώρα δε συναντά τις δεσμεύσεις της θα μπορεί είτε να πουλά τα ομόλογα που προηγουμένως αγόρασε είτε να σταματά τις αγορές ομολόγων.

 

Η διαρροή αυτών των πληροφοριών ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει αγορές 3τών ομολόγων με άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων, τόσο στα Ισπανικά, όσο και στα Ιταλικά ομόλογα. Επίσης, στην άνοδο των τιμών ακολούθησαν και τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο.

 

Πηγή: newsit.gr

*

*

Ισπανία: Περικυκλώνουν το Κογκρέσο

25S – 25 Σεπτεμβρίου 2012


Τρί, 25/09/2012 – 15:49

Μαζικά φθάνουν σήμερα στη Μαδρίτη διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ισπανίας, προκειμένου να περικυκλώσουν το Κογκρέσο και να μείνουν εκεί μέχρι να διαλυθεί η Βουλή και να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα ενός δημοκρατικού κράτους.

Η ισπανική αστυνομία έχει ήδη τοποθετήσει κιγκλιδώματα έξω από το Κογκρέσο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σταματήσει για αναγνώριση λεωφορεία από Βαρκελώνη, Γρανάδα και Σαλαμάνκα με προορισμό την Μαδρίτη.

Πηγή: left.gr, live-pro.gr

*

*

Μαδρίτη σήμερα, ώρα 23:48> ο κόσμος παραμένει

14 τραυματίες (El País), 50 τραυματίες (El Mundo), αρκετοί με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι

23 συλλήψεις (El País), 36 (El Mundo) / μεγάλη ένταση & άγριο ξύλο έξω απ΄τη Βουλή τους

 

25-S Rodea el Congreso

El País, Fotos & Videos>>Link 1Link 2Link 3Link 4Link 5 

φωτο: SERGIO PÉREZ (REUTERS)Foto del mensaje

SERGIO PÉREZ (REUTERS)

Foto del mensaje

(REUTERS, SUSANA VERA)

Foto del mensaje

(REUTERS, SUSANA VERA)

Foto del mensaje

Foto del mensaje

(CLAUDIO ÁLVAREZ / EL PAÍS)

Foto del mensaje

Foto del mensaje

(AP, Andres Kudacki)

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Foto del mensaje

Πηγή: http://elpais.com/

*

νέες φωτος>>κάτω απ΄το βίντεο, σε αυτό το link

*

Primera carga de la Policía, junto a las vallas. | Efe

Primera carga de la Policía, junto a las vallas. | Efe

*

Un manifestante herido trata de apaciguar los ánimos. | Efe

Un manifestante herido trata de apaciguar los ánimos. | Efe

*

Marcha por la Gran Vía. | Efe

Marcha por la Gran Vía. | Efe

Πηγή: elmundo.es

 

*

Χιλιάδες στους δρόμους της Μαδρίτης

Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2012 | 21:46
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2012 | 18:33

Επεισόδια και συλλήψεις διαδηλωτών, 100 μέτρα απο το κοινοβούλιο. Με σιδερένιους φράκτες και οχήματα στους περιμετρικούς δρόμους η ισπανική αστυνομία απέκλεισε τις προσβάσεις γύρω απο αυτό.

Χιλιάδες ισπανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης, πολιορκώντας το κοινοβούλιο, σε μια διαδήλωση στα μέτρα λιτότητας που προωθούνται απο την κυβέρνηση Ραχόι.
*

*
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών οι οποίοι επιχείρησαν να απωθήσουν με τη βία το πλήθος που προσπαθούσε να σπάσει ένα από τα φράγματα που απέκλειαν την πρόσβαση στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν και άλλος ένας τραυματίστηκε. *(>>>ώρα 18:33  / ώρα 23:48 : 14 τραυματίες / 23 συλλήψεις )

*

*

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Παραιτηθείτε!». Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

*

*

«Χέρια ψηλά, αυτά είναι τα όπλα μας», απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.

Πολλές οργανώσεις και κινήματα οργάνωσαν τη διαδήλωση αυτή κινητοποιώντας τον κόσμο κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι οργανωτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι πρόδωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από τις περσινές εκλογές και ότι πέρασε μέσω διαταγμάτων μια σειρά από μέτρα, χωρίς να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τους βουλευτές.

*

*

Απο νωρίς η αστυνομία είχε αναπτύξει ισχυρότατες δυνάμεις γύρω απο το κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στους διαδηλωτές «να περικυκλώσουν, ή να καταλάβουν» το Κοινοβούλιο, διατράνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστίνα Θιφουέντες.
*

*

*

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί είχαν διαδηλώσει στους δρόμους της Μαδρίτης και στις 15 Σεπτεμβρίου ενάντια στις περικοπές που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή κόπτεται να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα με τη συνδρομή ενός δανειακού πακέτου έως και 100 δισεκ. ευρώ από την Ευρωζώνη.
Για φέτος η Ισπανία υπολογίζει να καταγράψει ύφεση περί το 2%, την ώρα που η ανεργία καλπάζει στο 25%.

Διαβάστε

Ισπανία όπως Ελλάδα: Σύνταξη στα 67

Πηγή: newsit.gr

*

*

Διαβάστε επίσης για την Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία ο στρατός απειλεί με επέμβαση για να ανατρέψει κυβέρνηση, τρόικα και λιτότητα!

(ΑΠΟ ORMITHIELLA-Ανεβάζει και σχολιάζει ο Παύλος)
*
*
 

11 σκέψεις σχετικά με το “«Βούλιαξε» η Λισαβόνα από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας-Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παίρνει πίσω τα νέα μέτρα που είχε σκοπό να επιβάλλει στη χώρα / Στους δρόμους ξανά και οι Ισπανοί – Ραχόι: Δε θα δεχτώ να μου υπαγορεύουν περικοπές- Μαδρίτη, Ισπανία 25S (περικύκλωση & κατάληψη του Κοινοβουλίου)

  1. τι σημαινει το «οι διαδηλώσεις …δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα» ?

    πηρε η Πορτο το τσαμπιον ληγκς και βγηκαν οι πορτογαλοι στο δρομο , μπας και κερδισαν τη γιουροβιζιον και κατελαβαν τις πλατειες και τους δρομους ?

    τι παιχτηκε τελικα ?

      • Ο συντάκτης του newsit δεν έχει εκφραστεί σωστά.
        Θα βάλω αστερίσκο & θα το διορθώσω.
        Ήθελε να πει: «οι διαδηλώσεις …δεν είχαν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα» ή «οι διαδηλώσεις …δεν είχαν συγκεκριμένο κομματικό χαρακτήρα» ή, καλύτερα ακόμα «ήταν απολιτίκ».

        Το ΑΠΕΜΠΕ γράφει λίγο παραπάνω, αν πρόσεξες:
        ««Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν» τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν πίσω από τις κινητοποιήσεις που έβγαλαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.»

        Δεν προλαβαίνω να το διορθώσω τώρα. Λίγο αργότερα
        ¨Όποιος δει το σχόλιο αυτό θα καταλάβει.

        Αντιμετώπισα και πρόβλημα με το wordpress σήμερα. Δεν ξέρω γιατί.
        Οπότε δεν είχα δυνατότητα να κάνω διορθώσεις.
        Γι΄αυτό και δεν έχω περάσει άλλες φωτογραφίες.
        Είχα συγκεντρώσει αρκετές, αλλά δεν τις κρατούσε.
        Με το ζόρι μπόρεσα να περάσω κι αυτό το κείμενο.
        Με την παραμικρή διόρθωση, μου πέταγε όλο το κείμενο έξω.
        Όποιος μπήκε τυχαία το πρωί, θα το διαπίστωσε.
        Εμφανιζόταν μόνο ο τίτλος για αρκετή ώρα.

        Θα το προσπαθήσω αργότερα πάλι.
        Πιστεύω να μην μου βγάλει πρόβλημα.

        Αλλιώς θα κάνω bold την υποσημείωση αυτή.

        Σ΄ευχαριστώ πάντως.

  2. Για την ακρίβεια, «Οcupa el Congreso» στα ισπανικά σημαίνει «κατέλαβε τη Βουλή»
    ενώ «Rodea el Congreso» σημαίνει «περικύκλωσε τη Βουλή».
    Κυκλοφορούν και τα 2.

    *έχουν περαστεί ενημερώσεις & links για την κατάσταση στην Ισπανία (Μαδρίτη) τώρα
    Μπείτε στο κείμενο να δείτε (τέλος ανάρτησης)
    Παλεύουν οι Ισπανοί… Περνάω τώρα την ενημέρωση και δεν προλαβαίνω ν΄αλλάζω τα νούμερα συλλήψεων & τραυματισμών…

Σχολιάστε