H Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ (Global March to Jerusalem)

Η ιστορική μέρα της 30 Μαρτίου σηματοδοτεί την Ημέρα Παλαιστινιακής Γης*  στην εθνική μνήμη των Παλαιστινίων. Φέτος ο στόχος  είναι να επισημανθεί η Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ ως διεθνές γεγονός  για την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αλλά και για την προστασία της Ιερουσαλήμ. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Πορείας προς την Ιερουσαλήμ  ή στο πλησιέστερο σε αυτήν σημείο.

Η οργανωτική επιτροπή της Παγκόσμιας Πορείας στην Ιερουσαλήμ αναμένει τη συμμετοχή περισσοτέρων των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στην πορεία η οποία  θα ξεκινήσει από τις γειτονικές στην  Παλαιστίνη  χώρες,    τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και από ορισμένες άλλες πρωτεύουσες στις 30 Μαρτίου 2012.

Η πορεία θα απαιτήσει την ελευθερία για την Ιερουσαλήμ και τους ανθρώπους της και θα απαιτήσει να τερματιστεί το απαρτχάιντ, η εθνοκάθαρση και οι πολιτικές ιουδαιοποίησης που επηρεάζουν  τους ανθρώπους, τη γη και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ.

Στόχος της  διοργάνωσης της Πορείας και των παράλληλων δραστηριοτήτων είναι να αναδειχτεί το θέμα της  Ιερουσαλήμ  (Πόλη της Ειρήνης) το οποίο θεωρείται ως το κλειδί για την ειρήνη και τον πόλεμο στην περιοχή και τον κόσμο.

Η πορεία θα επιβεβαιώσει ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές του ρατσιστικού σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ εναντίον της Ιερουσαλήμ και του λαού της είναι ένα έγκλημα όχι μόνο εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά εναντίον  ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η πορεία θα ενώσει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων, Αράβων, Μουσουλμάνων, Χριστιανών, Εβραίων και όλων των πολιτών με συνείδηση στον κόσμο,   να θέσουν ένα τέρμα στην περιφρόνηση του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο μέσω της  συνεχιζόμενης  κατοχής της Ιερουσαλήμ και του υπολοίπου της παλαιστινιακής γης.

Στόχος   είναι να γίνει η  Πορεία ένα σημείο καμπής στη φύση της αντιπαράθεσης,  με την ισραηλινή κατοχή να πρέπει να αντιμετωπίσει   τα εκατομμύρια των διαδηλωτών οι οποίοι θα απαιτούν   ελευθερία για την Παλαιστίνη και την πρωτεύουσά της την Ιερουσαλήμ.

Η καινούργια αυτή προσπάθεια για το τέλος της κατοχής μέσω μη-βίαιων δράσεων είναι εμπνευσμένη αρχικά από τις πεποιθήσεις  των διοργανωτών και των συμμετεχόντων, δεύτερον από το δίκαιο του αγώνα τους και τρίτον από το πνεύμα των Αραβικών επαναστάσεων ειδικά τώρα που τα έθνη έχουν συνειδητοποιήσει τη μαγική επίδραση της βούλησης των λαών για να κάνουν το αδύνατο δυνατό.

Το σύνθημα, «οι λαοί απαιτούν« έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από στρατούς και όπλα.

* Η Ημέρα Παλαιστινιακής Γης   γιορτάζεται από τους Παλαιστίνιους στις 30 Μαρτίου κάθε έτους.  Η επέτειος σηματοδοτεί τα γεγονότα του Μαρτίου του 1976, όταν οι  ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν χιλιάδες dunums(παλ. μονάδα μέτρησης γης)  ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων σε πολλές Παλαιστινιακές περιοχές, κυρίως στη Γαλιλαία.

Μετά από αυτό το γεγονός  οι Αραβικές μάζες στο εσωτερικό της Παλαιστίνης κήρυξαν γενική απεργία   αντιμετωπίζοντας τις ισραηλινές αρχές για πρώτη φορά μετά την κατοχή της Παλαιστίνης το 1948.

Η ισραηλινή απάντηση ήταν μαχητική και βίαιη, καθώς τα ισραηλινά τανκς εισήλθαν στα  παλαιστινιακά  χωριά και τα ανακατέλαβαν αφήνοντας  πίσω τους έναν μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και συλληφθέντων μεταξύ των αμάχων.

Παγκόσμιοι ηγέτες ενώνονται για την Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ (Global March to Jerusalem)

Εμείς, ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Παγκόσμια  Πορεία  στην Ιερουσαλήμ, ανησυχούμε και είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από τη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και από τις σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες  να απομακρυνθεί  και να μειωθεί ο χριστιανικός και μουσουλμανικός παλαιστινιακός πληθυσμός της πόλης, ως μέρος της πολιτικής που ονομάζεται ιουδαιοποίηση και εφαρμόζεται σε κάθε μέρος της ιστορικής Παλαιστίνης.

Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την Ιερουσαλήμ και σε αντίθεση με τις πιο βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Σκοπός της είναι απλά η εθνοκάθαρση της Ιερουσαλήμ από τον μη εβραϊκό πληθυσμό της και η μετατρoπή ενός κάποτε  υπερήφανου συμβόλου   της θρησκευτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας σε έναν αποκλεισμένο και  ρατσιστικό θύλακα.

Η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά.  Είναι το κέντρο   της πνευματικότητας και της ιδεολογικής σπουδαιότητας για όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, και φάρος της χειραφέτησης και της ελπίδας για τους καταπιεσμένους. Η ιστορική αυτή πόλη είναι σεβαστή σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση της πνευματικής κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας και αποτελεί  σύμβολο της ενότητας και της ισότητας, δίνοντας ένα μήνυμα αγάπης, ελέους και συμπόνιας.

Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος βιώνει τώρα μια απειλή για την κυριαρχία, την ιερότητα και το απαραβίαστο της Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο είναι όχι μόνο να καταστρέψουν τη μουσουλμανική και την χριστιανική παρουσία, αλλά   να αλλάξουν  και να διαλύσουν την κοινωνική δομή της Ιερουσαλήμ, σβήνοντας την αυτόχθονη αραβική ταυτότητα και αλλάζοντας τον χαρακτήρα της πόλης.

Ως εκ τούτου,  άνθρωποι από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι  να αποτρέψουν αυτό το σχέδιο, με την κινητοποίηση των ίδιων σε κάθε μέρος του κόσμου,  αντιπροσωπεύοντας κάθε θρησκευτικό, ανθρωπιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, σε μια παγκόσμια  πορεία για την Ιερουσαλήμ (GMJ) με στόχο τη φύλαξη της πόλης της Ειρήνης από το να γίνει ένας σκουπιδότοπος της μισαλλοδοξίας. Γι’ αυτό το λόγο, υπογράφουμε για τη στήριξη της σύγκλισης  ανθρώπων, από όλες τις χώρες και τις ηπείρους του κόσμου,  στην Ιερουσαλήμ και στα  πλησιέστερα σημεία που είναι δυνατόν να προσεγγιστούν,  τόσο στο εσωτερικό της Παλαιστίνης και των παλαιστινιακών συνόρων με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Συρία και το Λίβανο, όσο  και στις χώρες τους, σε μια ειρηνική πορεία προς την Ιερουσαλήμ.

Κατά συνέπεια, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, και   ενθαρρύνουμε  όλους τους ανθρώπους να την υποστηρίξουν, δίνοντας  την υπόσχεση που παρατίθεται στη συνέχεια, την οποία όλοι οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ έχουν συμφωνήσει να δεχτούν:

  • Υποστηρίζουμε τη σημασία της Ιερουσαλήμ πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά για τον Παλαιστινιακό λαό και την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Καλούμε για την προστασία των ΑγίωνΤόπων και όλων των αρχαιολογικών χώρων και θεωρούμε πως όλες οι  προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει η αραβική και πολιτιστική ταυτότητα τους, είναι    εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν τα καθήκοντά τους προς την πόλη.   Η υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ και της απελευθέρωσης της είναι καθήκον όλων των   ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και ιδιώτες να συμμετάσχουν σε αυτό το καθήκον.
  • Καταδικάζουμε την σιωνιστική εκστρατεία εθνοκάθαρσης στην Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων όλων των εν εξελίξει πολιτικών που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής και   γεωγραφικής κατάστασης  της πόλης με στόχο την ιουδαιοποίησή της. Καταδικάζουμε επίσης τη συνέχιση των δυνάμεων της σιωνιστική κατοχής στην οικοδόμηση του τείχους του απαρτχάιντ, που στοχεύει να απαλλοτριώσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη και να μετατρέψει τις κατεχόμενες περιοχές σε συρρικνωμένα καντόνια, απομονωμένα το ένα από το άλλο.
  • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, να απελευθερώσει τη γη του  και να ζήσει σ’ αυτήν  με   ελευθερία και αξιοπρέπεια, όπως όλοι οι άνθρωποι  στη γη.
  • Υποστηρίζουμε το μη διαπραγματεύσιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους, να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους από τα οποία ξεριζώθηκαν. Απορρίπτουμε όλους τους ρατσιστικούς νόμους που διακρίνει τους ανθρώπους με βάση την εθνότητα ή τη θρησκεία και ζητάμε  την ακύρωση και την ποινικοποίησή τους.
  • Η Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ δεν εκπροσωπεί  παράταξη ή πολιτικό κόμμα, αλλά ζητάει την συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων, πολιτικών παρατάξεων και ιδεολογιών.
  • Η Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ είναι ένα παγκόσμιο ειρηνικό κίνημα, που δεν χρησιμοποιεί  βία για να επιτύχει τους στόχους της.

Υπογράφει

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Πορείας στην Ιερουσαλήμ

Abdul Aziz Ghaffar, Συντονιστής   Πακιστανικών ΜΚΟ για την Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Shaikh Dr. Abdul Ghani alTamimi, ποιητής και ιεροκήρυκας, πρόεδρος των Παλαιστίνιων Υποτρόφων   Εξωτερικού

Abdullatif Arabiyyat, Πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας

Swami Agnivesh, Ιδρυτής του Απελευθερωτικού Μετώπου  για την Δουλεία και του Παγκόσμιου Συμβουλίου της Arya Samaj, πρώην μέλος του Iνδικού κοινοβουλίου και πρώην πρόεδρος του   Εθελοντικoύ  Ταμείου για τις Σύγχρονες Μορφές Δουλείας,  των Ηνωμένων Εθνών

Obeidat Ahmad, πρώην πρωθυπουργός της Ιορδανίας και επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου για τη Mεταρρύθμιση

Dr.Ahmed Mohammed Attia Bahar, Αντιπρόεδρος στο  Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο

Tan Sri Antony Francis Fernandes, Μαλαισιανός επιχειρηματίας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Air Asia

DrAnton Shuhaiber,   Χριστιανική Αδελφότητα Γάζας

Arnold Hottinger, Ελβετός δημοσιογράφος   και αρθρογράφος, πρώην ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή για την Neue Zόrcher Zeitung.

H.E. Atallah Hanna,  Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Bouguerra Soltani, Αλγερινός Υπουργός Κυβερνήσεως και ηγέτης του κόμματος για το Κίνημα της Κοινωνίας για την Ειρήνη

Cindy Sheehan, αντιπολεμική ακτιβίστρια, μητέρα αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ, συγγραφέας

DrCornel West, καθηγητής  Aφρικανo-Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Princeton.  Φιλόσοφος, συγγραφέας και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων

Datuk Yasmin Yusoff, Μαλαισιανός ηθοποιός και τηλεοπτικός  παρουσιαστής.

 David Hartsough, Διευθυντής των Peaceworkers στο Σαν Φρανσίσκο

Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου,   Νόμπελ Ειρήνης

DrDzukelly Ahmad, μέλος του κοινοβουλίου της Μαλαισίας

Evelyn HechtGalinski, Εβραιο Γερμανίδα συγγραφέας, αρθρογράφος και ακτιβίστρια

Dr. Francis Boyle, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Illinois

Dr. Franco Cavalli, ογκολόγος και πρώην ηγέτης του Ελβετικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

George Galloway, πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου και Ιδρυτής του Viva Palestina

 Dr. Ghada Karni, συγγραφέας και συν-Διευθυντής του Κέντρου Παλαιστίνιων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Exeter

Gretta Duisenberg, Ιδρυτής και Πρόεδρος,του οργανισμού «Stop the Occupation»( Σταματήστε την Κατοχή) στην Ολλανδία,  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Free Gaza Movement

Dr. Hammam Said, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής των  Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας

Hafizullah Niazi, Επιφανής ηγέτης του Πακιστανικού Tehreek Insaf (το κόμμα του Imran Khan)

Hilarion Capucci , Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, Ελληνικής Μελχίτικης Εκκλησίας

Ibrahim Nasrallah,   Ιορδανός  Παλαιστίνιος  Ποιητής & Μυθιστοριογράφος

Baroness Jenny Tonge, μέλoος του Βρετανικού Κοινοβουλίου

DrJeremiah Wright, Ομότιμος πάστορας, της  Εκκλησίας του Χριστού, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ

Prof. Judith Butler, συγγραφέας και φιλόσοφος, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley

Laith Shubeilat, πρώην βουλευτής της Ιορδανίας

Lalita Ramdas, πρόεδρος της Διεθνούς Greenpeace

Lauren Booth, εκφωνήτρια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια

Ναύαρχος Laxminarayan Ramdas,   Βραβείο Ειρήνης και αντι-πυρηνικός συνήγορος

Dr. Leo Gabriel, Αυστριακός κοινωνιο-ανθρωπολόγος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Μέλος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Διεθνούς Συμβουλίου

Fr. Louis Vitale, Τάγμα  Φραγκισκανών Μοναχών.

Rabbi Lynn Gottlieb, Eβραϊκο Κίνημα Ανανέωσης

Τun Dr. Mahathir Mohammed, πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας

Mairead McGuire, βραβείο Νόμπελ Eιρήνης

Marzuki Alie, Ομιλήτρια στην , Ινδονησιακή Βουλή των Αντιπροσώπων

Marwah Daud Ibrahim, Ινδονήσια φεμινίστρια, συγγραφέας και μέλος του Κοινοβουλίου

 Medha Patkar, Ηγέτρια , της Εθνικής Συμμαχίας των Λαϊκών  Κινημάτων Βραβεία: Right Livelihood Award, &    Goldman Environment Prize & Amnesty International Human Rights Defenders Award

Dr. Mustafa Barghouti,  Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλία και  Πρόεδρος της Ένωσης των Παλαιστινιακών Επιτροπών  Υγειονομικής  Αρωγής.

Michel Warschawski, αντι-σιωνιστής ακτιβιστής και δημοσιογράφος. συν-ιδρυτής, του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης (AIC)

Neta Golan, συνιδρύτρια του ISM, Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης

Dr. Norman Paech, πρώην μέλος του Γερμανικού κοινοβουλίου. Καθηγητής δικαίου, επίτιμος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Sheikh Raed Salah,  Πρόεδρος του Iσλαμικού κινήματος στο εσωτερικό της γραμμής κατάπαυσης του πυρός του 1949

Raja Zafar ul Haq,  Πακιστανός γερουσιαστής,  πρόεδρος της Ένωσης Πακιστανών Μουσουλμάνων,  Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής ένωσης

Rajinder Sachar, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Δελχί  μέλος της  Υπο-Επιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων. Ανώτερος Σύμβουλος  της Ένωσης των λαών για τις  Πολιτικές Ελευθερίες.

Ronnie Kasrils,   Νότιο-Αφρικάνος ηγέτης   της εθνικής απελευθέρωσης και πρώην υπουργός

Seema Mustafa,   αρθρογράφος και πρώην πολιτική συντάκτρια  της  Asian Age

Prof. Siddique Hassan, Διευθυντής του  Vision 2016 and Assistant Amir of the Jamat-e-Islami, Hind

Subhi Ghosheh, Πρόεδρος, τουβ Ιορδανκού Φόρουμ Beitul-Maqdes

Syeda Hameed,  αρθρογράφος στην Indian Express, και μέλος  της Ινδικής  Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού

Dr. Ahmad Tanveer Zubairi, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού των Γιατρών

Tikva HonigParnass, συγγραφέας και αντι-σιωνίστρια ακτιβίστρια

HE Tony Pua Kiam Wee, μέλος του κοινοβουλίου της Μαλαισίας

Tujan Faysal, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη  βουλευτής στην Ιορδανία

Uri Davis, συγγραφέας και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων

Ναύαρχος Bhagwat Vishnu, πρώην Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου της Ινδίας

Mrs. Wardina Safiyyah, Μαλαισιανή  ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια

Dr. Yacoub  Zaiadeen, πρώην εκπρόσωπος της Ιερουσαλήμ στο Iορδανικό κοινοβούλιο

Shiekh Yousuf Jumaa, πρώην Παλαιστίνιος υπουργός της  Awqaf και Θρησκευτικών ζητημάτων . Πρώην κήρυκας του τεμένους Al-Aqsa

Dr.Zakaria Agha, MD, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Γάζας

Dr.   Zeenat Shaukat, συγγραφέας,  αντιπρόεδρος και διαχειριστής  του Ιδρύματος SAGE, καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών στο St Xavier College, στη Βομβάη

———————————————————————————–

Με αφορμή την Παγκόσμια Πορεία στην Ιερουσαλήμ και την Ημέρα Παλαιστινιακής Γης , η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»  και ο «Σύλλογος Ιντιφάντα» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση

«Al-Quds: η Γη της Ιερουσαλήμ»,  την Παρασκευή 30.03.2012 , στον χώρο πολιτισμού @Ρουφ, Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Πορεία στην Ιερουσαλήμ (Global March to JerusalemNorth America) στο σάιτ  http://gmj-na.org

Σχολιάστε