Δύο πλοία με 27 ακτιβιστές από 9 χώρες κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς τη Γάζα

(ενημερώνεται)

2/11/2011, 17.20 : Το καναδικό «Tahrir» και το ιρλανδικό «Saoirse» («ελευθερία»)  πλέουν  σε διεθνή ύδατα, με κατεύθυνση τη Γάζα.

3/11/2011, 18.15μμ:   Το πλοίο Ταχρίρ πλησιάζει στη Νότια Κύπρο. Το Ισραηλινό ναυτικό πιθανόν να επιτεθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

4/11/2011, 08.35πμ:  Tα πλοία  Tahrir και το Saoirse  πλέουν μαζί και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τη Γάζα. Σε 24 ώρες αναμένεται να φθάσουν στη Γάζα. Το Ταχρίρ ανεβάζει την Παλαιστινιακή σημαία.

4/11/2011, 10.00πμ: Ο κόσμος στην Γάζα και ιδιαίτερα η νεολαία της Παλαιστίνης έχουν κατέβει στο λιμάνι της Γάζας για να υποδεχτουν τους ακτιβιστές.

4/11/2011,12.50μμ:  Μήνυμα από  #Tahrir: » Είμαστε 65 μίλια από τη Γάζα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε φθάσει τόσο κοντά και ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε»

4/11/2011, 13.oo:    Δύο Ισραηλινά πλοία πλησιάζουν απο τα αριστερά του Ταχρίρ.  Σύμφωνα με τον Αυστραλό Michael Coleman οι ισραηλινές αρχές μόλις επικοινώνησαν με το πλοίο Ταχρίρ. Στην ερώτηση τους:  «Ποιός είναι ο τελικός προορισμός του Ταχρίρ»,οι ακτιβιστές  απάντησαν: «Η βελτίωση της ανθρωπότητας»

4/11/2011: Στα 12νμ η απόσταση των ισραηλινών πλοίων από το Ταχρίρ

4/11/2011:   Διακόπηκε η επικοινωνία με το Ταχρίρ

4/11/2011:     Σύμφωνα με την Haaretz, το IDF ζήτησε από τα πλοία να πάνε στην Αίγυπτο ή να επιστρέψουν. Τα πλοία δεν ακολούθησαν την έκκληση και συνεχίζουν προς τη Γάζα

(συνέχεια εδώ)

Το ισραηλινό ναυτικό περικυκλώνει τα πλοία των ακτιβιστών (#Palestine pic.twitter.com/KmiE4Eih)

Χάρτης με το στίγμα του Tahrirhttp://labs.electronicintifada.net/freedomwaves/

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 18:35

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η επιχείρηση για το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας με το όνομα «Freedom Waves» που διοργανώθηκε μυστικά μετά και την τελευταία επιχείρηση του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ.

Στην αποστολή συμμετέχουν δύο σκάφη, το καναδικό «Tahrir» και το ιρλανδικό «Saoirse» («ελευθερία») τα οποία απέπλευσαν το απόγευμα της Τετάρτης από λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκονται από τις 5:20 περίπου το απόγευμα σε διεθνή ύδατα, με κατεύθυνση τη Γάζα. 

Στο καναδικό Tahrir επιβαίνουν οι ακτιβιστές:

  • Ehab Lotayef
  • David Heap
  • Karen DeVito
  • Michael Coleman
  • Kit Kittredge
  • Majd Kayal

Συνολικά και στα δύο σκάφη επιβαίνουν 27 ακτιβιστές από 9 χώρες.

Στα σκάφη επίσης επιβαίνουν δημοσιογράφοι από το Al-Jazeera και το Democracy Now!

Στο καναδικό σκάφος «Tahrir» – Απελευθέρωση στα αραβικά, με 12 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ευρωβουλευτής και εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ, κυβερνήτης είναι ο κρητικός καπετάνιος Γιώργος Κλώντζας, γνωστός από τις πρώτες αποστολές στην Γάζα το 2008.

Στο δεύτερο σκάφος με 15 επιβάτες, το ιρλανδικό «Saoirse» – Ελευθερία στα κέλτικα, κυβερνήτης είναι ο δεύτερος κρητικός καπετάνιος Ζαχάρης Στυλιανάκης και αυτός γνωστός από την προηγούμενη αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας τον Μάη του 2010, που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση των ισραηλινών κομάντος. Ο καπετάν Ζαχάρης ήταν ο καπετάνιος του ελληνικού εμπορικού πλοίου «Ελεύθερη Μεσόγειος», ελληνόκτητου πλοίου που ακόμα κρατείται παράνομα στην Χάϊφα του Ισραήλ.

ship to Gaza, omnia tv

Ιερουσαλήμ Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο στολίσκο των φιλο-Παλαιστίνιων ακτιβιστών, που απέπλευσε από την Τουρκία την Τετάρτη,   να φθάσει στον προορισμό του στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν θα τους επιτραπεί να παραβιάσουν τον αποκλεισμό», είπε ο αξιωματούχος,  ο οποίος δεν αποκάλυψε ποια μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσουν τα δύο πλοία, αλλά επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ήξερε ότι ο στολίσκος έπλεε  προς τις ακτές της Γάζας.

«Ο αποκλεισμός ισχύει, και δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις», είπε.  «Παρακολουθούμε την κατάσταση. Εάν πράγματι πρόκειται να παραβιαστεί ο αποκλεισμός τότε  θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θα είναι αναγκαία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κρίνοντας από την ταχύτητα των πλοίων και τις καιρικές συνθήκες, τα πλοία θα πλησιάσουν στη Γάζα ανάμεσα στη νύχτα της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής.(Haaretz)

_______________________________________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2011

Δύο σκάφη απέπλευσαν προς τη Γάζα

Δύο από τα πλοία που το καλοκαίρι συμμετείχαν στην αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένουμε Άνθρωποι, το καναδικό Ταχρίρ και το ιρλανδικό Σίρσε («Ελευθερία»), απέπλευσαν το απόγευμα της Τετάρτης, 2/11/2011, με στόχο το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας.

Στα πλοία επιβαίνουν 27 διεθνείς συναλληλέγγυοι, καθώς και δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα.

Ευχόμαστε ολόψυχα αέρα στα πανιά τους και επιτυχία στην αποστολή «Κύματα Ελευθερίας».

Ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να τερματιστεί.

Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»


Στο βίντεο ο    Pat Fitzgerald από το Ιρλανδικό πλοίο MV Saoirse μιλάει για την αποστολή στη Γάζα λίγο πριν ξεκινήσει το πλοίο:

5 σκέψεις σχετικά με το “Δύο πλοία με 27 ακτιβιστές από 9 χώρες κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς τη Γάζα

  1. Τί ,δηλαδή μπορεί να τα καταφέρουν;;; θα σκάσει επιτέλους χαμόγελο και δάκρυ χαράς μέσα σε όλα αυτα τα σκατά που ζούμε;;;;
    ή είμαι πολύ αφελής και αισιόδοξη;;;;
    πού μπορούμε να στέιλουμε Mail εμψύχωσης και -εστω τυπικής κ απο μακρυά- αλληλεγγύης;
    υπάρχει κάτι στο tweeter όπου μπορούμε να διαβάζουμε νέα άμεσα;;
    ευχαριστώ πολύ

Σχολιάστε