Φιλο-Ισραηλινές οργανώσεις ζητούν την ακύρωση έκθεσης ζωγραφικής με έργα παιδιών από τη Γάζα

Φιλο-Ισραηλινές οργανώσεις ασκούν πίεση στο παιδικό μουσείο του Όκλαντ για να ακυρώσει έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών από τη Γάζα!

Στις 8 Σεπτέμβρη, μόλις δυο εβδομάδες πριν ανοίξει η έκθεση στο κοινό, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Παιδικής Τέχνης (MOCHA) ανακοίνωσε ότι έπρεπε  να ακυρώσει την έκθεση με τίτλο «Η Γάζα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού». Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του διοκητικού συμβουλίου Randolph Bell στην Chronicle,  » Η έκθεση έπρεπε να ακυρωθεί λόγω πίεσης από ‘έσωτερικούς παράγοντες’ «.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει μια μη κερδοσκοπική ομάδα, η Συμμαχία για τα παιδιά της Μέσης Ανατολής(ΜΕCA), η οποία εργάζεται εδώ και 23 χρόνια για τα δικαιώματα των παιδιών στην Παλαιστίνη, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Η  διευθύντρια του MECA Barbara Lubin δήλωσε στην Electronic Intifada ότι ήταν   «εξοργιστικό» ότι η επίδειξη ακυρώθηκε, αλλά σίγουρα δεν ήταν έκπληξη.
«Οποιοσδήποτε γνωρίζει το θέμα αυτό γνωρίζει επίσης ότι οι Εβραϊκές  Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής και του Εβραϊκού  Συμβουλίου Δημοσίων Υποθέσεων, έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων  για την καταπολέμηση  αυτού που αποκαλούν ‘μη αποδοχή της νομιμότητας του Ισραήλ’ «, δήλωσε ή Lubin.  «Προσπαθούν να φιμώσουν το κίνημα Μποϊκοτάζ-Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) και να λογοκρίνουν τις Παλαιστινιακές πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Αυτό που κάνουν είναι να  χρηματοδοτούν το έργο  της φίμωσης , εμποδίζοντας  όποιον θέλει να μιλήσει για το τι πραγματικά συμβαίνει στους Παλαιστίνιους. »

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chronicle, μέσα στα προηγούμενα χρόνια το μουσείο είχε εκθέσει με επιτυχία ανάλογα έργα τέχνης παιδιών από το Ιράκ,   που αποτύπωναν τις προσωπικές τους εμπειρίες του πολέμου μετά από την   αμερικανική   εισβολή του 2003 και την επακόλουθη κατοχή. Μια άλλη έκθεση   μερικά χρόνια πριν παρουσίασε έργα τέχνης   παιδιών που έγιναν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία «έδειχναν εικόνες του Χίτλερ, φλεγόμενα αεροπλάνα,   θωρηκτά που βυθίζονταν,   άδεια σπίτια και ένα λυπημένο κορίτσι δίπλα σε ένα Αστέρι του Δαυίδ», προσθέτει η Chronicle.

Η Lubin εξήγησε πως η διαφορά έγκειται στο εξής: «Οι φιλο-Ισραηλινές ομάδες φοβούνται ότι οι άνθρωποι βλέποντας τα εκθέματα των παιδιών θα αρχίσουν να κατανοούν  τι πραγματικά συμβαίνει με την πολιτική του Ισραήλ. Δεν θέλουν  να ξέρει ο κόσμος ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης υποφέρουν. Φοβούνται ότι από εμάς  θα ακουστεί και η άλλη πλευρά.  Εδώ  και 63 χρόνια έχουμε ακούσει μόνο τη μια πλευρά σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, και ήρθε η ώρα   να ακουστεί και η άλλη πλευρά».

Τα λογοκριμένα  σχέδια δημιουργήθηκαν μέσα από  τοπικές πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία των παιδιών της Γάζας αμέσως μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2008-09, κατά την οποία περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 παιδιών, έχασαν τη ζωή τους.

«Καμμία μάχη δεν είναι ασήμαντη» για τίς φιλο-Ισραηλινές ομάδες

Μετά από έρευνα, προέκυψε ότι αυτοί οι «εσωτερικοί παράγοντες» που «συμβούλεψαν» τον προέδρο του διοικητικού συμβουλίου ΜΟΚΑ περιλάμβαναν φιλο- Ισραηλινά  Ιδρύματα δημοσίων σχέσεων με εξαιρετικά μεγάλα κεφάλαια και οργανωμένη κοινότητα προγραμμάτων προβολής. Στην περιοχή του Κόλπου, οι οργανώσεις αυτές περιλαμβάνουν το Συμβούλιο Σχέσεων της  Εβραϊκής Κοινότητας  (JCRC), υποκατάστημα της θυγατρικής του Εβραϊκού Συμβουλίου Δημοσίων Υποθέσεων (JCPA)  και το τοπικό παράρτημα της  Ομοσπονδίας Εβραϊκής Κοινότητας(JCF) η οποία λειτουργεί υπό την προστασία  των  Εβραϊκών Ομοσπονδιών της Βόρειας Αμερικής (JFNA).
Η δράση της JCRC όμως κρατάει από πιο παλιά. Το 2006 στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο, η JCRC «φρόντισε» να αποκλεισθεί τοιχογραφία που είχε προταθεί προς τιμή του Παλαιστινίου-Αμερικανού Edward Said υποστηρίζοντας ότι το έργο στελνει ένα «ψυχρό» και απειλητικό μήνυμα στους Εβραίους σπουδαστές.
Επίσης το 2007 η JCRC μαζί με την ADL (ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ) εξανάγκασαν την Επιτροπή Τεχνών του Σαν Φραντζίσκο να σκήσει πέση στους καλλιτέχνες της ομάδας ΗΟΜΕΥ να τροποποιήσουν μια τοιχογραφία για την οποία ισχυρίστηκαν πως  έχει αντι-σημιτικά σύμβολα και «δεν αγγίζουν την πλειονότητα των Εβραίων». Η τοιχογραφία απεικόνιζε  σύμβολα του παλαιστινιακού αγώνα και της αντίστασης, συμπεριλαμβανομένης μιας παλαιστίνιας με ένα kuffiyeh (η παραδοσιακή καρό μαντίλα) και μια ρωγμή στο τείχος που έμοιαζε με την ιστορική Παλαιστίνη.

Οι δύο οργανισμοί, επίσης, συνεργάστηκαν για να καταπνίξουν την ελευθερία  λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις και τα κολλέγια του Bay Area, λογοκρίνοντας  ακαδημαϊκές διαλέξεις και  προσπαθώντας να συγχέουν την κριτική της πολιτικής του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό.

Σχετικά με την ακύρωση της παιδικής έκθεσης,η JCRC προσθέτει ότι η ηγεσία του ΜΟCHA  «αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τα παιδιά των Εβραίων αλλά και των μη-Εβραίων αυτό το φλέγον ζήτημα»  προσθέτοντας ότι τα σχέδια θα μπορούσαν  να «δημιουργήσουν  ενδεχομένως ένα μη ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά των Εβραίων.»

Ωστόσο, πουθενά σε ζωγραφιές των παιδιών δεν υπάρχουν αντισημιτικές εικόνες ή φράσεις. Το μόνο αστέρια του Δαβίδ που υπάρχουν είναι αυτά που το ίδιο το Ισραήλ έχει θέσει στις σημαίες του, στα  F16 βομβαρδιστικά τζετ,  στα τανκς και στις στολές των στρατιωτών – τα πανταχού παρόντα ισραηλινά εθνικά σύμβολα που κάθε παιδί στην παλαιστίνη που ζει κάτω από την  ισραηλινή στρατιωτική κατοχή  βλέπει σε καθημερινή βάση, ειδικά στις περιόδους των αναίτιων επιθέσεων.

Η οργάνωση MECA έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου   προσπαθώντας να  πιέσουν  το  Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου να στηρίξει και να φιλοξενήσει την έκθεση τέχνης των παιδιών.   Ζητούν επίσης από το κόσμο να έρθει στην γκαλερί στις 24 Σεπτεμβρίου που είναι η προγραμματισμένη ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, σε ένδειξη υποστήριξης για την παράσταση ακόμη και αν τελικά  ακυρωθεί.

ΠΗΓΗ: electronic intifada

__________________________________________________________________________________________________

ΕΔΩ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΜΕ   ζητώντας από το Μουσείο MOCHA στο  Όκλαντ να αναθεωρήσει την απόφασή του και να φιλοξνήσει την σημαντικότατη αυτή έκθεση ζωγραφικής των παιδιών από τη Γάζα.

__________________________________________________________________________________________________

Στο βίντεο τα έργα της έκθεσης με τίτλο » Η Γάζα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού»

_____________________________________________________________________________________________

Ζωγραφιές παιδιών από τη Γάζα (Ένα σχολείο για τη Γάζα)

από «Ένα σχολείο για τη Γάζα»

Στις 10 Ιουνίου 2010 ολιγομελής αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών αναχώρησε για τη Γάζα, με σκοπό
το σπάσιμο του αποκλεισμού, την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης ενός κατεστραμένου- από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-  σχολείου για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια που είχε συγκεντρωθεί θα έφτανε σε αυτό και θα συνέβαλε την ανοικοδόμησή του.

Αφού η αποστολή τους τέλειωσε με επιτυχία οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου και μοιράστηκαν με τα υπολοιπα μέλη της αποστολής τις εμπειρίες τους και ένα πολύτιμο δώρο από τα παιδιά της Γάζας: Τις ζωγραφιές τους…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

7 σκέψεις σχετικά με το “Φιλο-Ισραηλινές οργανώσεις ζητούν την ακύρωση έκθεσης ζωγραφικής με έργα παιδιών από τη Γάζα

  1. Προσπάθησα να υπογράψω τη διαμαρτυρία και, αφού συμπλήρωσα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, έλαβα το μήνυμα:
    Forbidden

    You don’t have permission to access /DEX_Form2MailPHP/Form2Mail1.php on this server.

    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Σχολιάστε