«Ωρα Μηδέν» για τον Μουάμαρ Καντάφι

Ο Δρόμος για την Τρίπολη σε εικόνες

(http://english.aljazeera.net/indepth/inpictures/2011/08/201182191115411122.html)

Έπεσε η Τρίπολη!  Δημοσιογράφος πλησιάζει με τους αντάρτες στην Πράσινη Πλατεία
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 22:41
alex_libya
Η επανάσταση στην Λιβύη live στην τηλεόραση! Η απεσταλμένη του βρετανικού δικτύου Sky News Άλεξ Κρόφορντ προελαύνει μαζί με τους αντάρτες στο κέντρο της Τρίπολης.
Σε ζωντανές συνδέσεις της μεταδίδει ότι δεν υπάρχει αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι της πόλης υποδέχονται με ζητωκραυγές και πανηγυρικούς πυροβολισμούς τους αντάρτες που κατευθύνονται στην «Πράσινη Πλατεία» . Φαίνεται ότι το καθεστώς Καντάφι κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος…
Σύμφωνα με πληροφορίες, παραδόθηκε η φρουρά του Καντάφι.

Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι δύο γιοι του Μουάμαρ Καντάφι έχουν συλληφθεί, όπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από την λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι.

Η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε και  το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.
 Λίγο νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι αυτοκινητοπομπή των Λίβυων αντικαθεστωτικών εισήλθε σε δυτική περιοχή της Τρίπολης και όπως φαίνεται αντιμετώπισε πολύ μικρή ή καθόλου αντίσταση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί πυροβολούσαν στον άερα πανηγυρίζοντας κοντά στη γειτονιά του Χέι Ανταλούφ, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι αντικαθεστωτικοί από τη δυτική Λιβύη εισήλθαν απόψε στην Τρίπολη, όπου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Αντικαθεστωτικοί από την ορεινή περιοχή της Νεφούσα εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα υπό τους ήχους μουσικής στους δρόμους και μεγάλου ενθουσιασμού του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Άμαχοι τρέχανε κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει τους εξεγερμένους σε κλίμα ευφορίας, προσέθεσε ο ανταποκριτής.

Κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν ωστόσο και σημαντικές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιστοί στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας στο Τζανζούρ.

Λίγο νωρίτερα οι εξεγερμένοι είχαν πάρει τον έλεγχο στρατοπέδου στην είσοδο της λιβυκής πρωτεύουσας. «Πήραμε τον έλεγχο αυτής της βάσης, αλλά δεν τον έχουμε ακόμη εξασφαλίσει. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σκοπευτές που κρύβονται στο εσωτερικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μαχητής των αντικαθεστωτικών. Σήμερα το απόγευμα εξάλλου οι αντικαθεστωτικοί απελευθέρωσαν πολλές δεκάδες κρατούμενους στη φυλακή της Μάγια, η οποία βρίσκεται εκεί κοντά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σφοδρές συγκρούσεις με ελαφρά όπλα σημειώνονταν απόψε κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρίσκεται εκεί. Άνδρες πιστοί στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Rixos και πυροβολούν προς τα ανατολικά, πιθανώς προς αντικαθεστωτικούς, αλλά ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει το στόχο τους.

Οι δημοσιογράφοι βγήκαν με λευκές σημαίες στις οποίες αναγράφεται «TV» για να δείξουν την παρουσία τους στο ξενοδοχείο και να αποφευχθεί να βρεθούν στο στόχαστρο. Μέλη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, όπως και ο επικεφαλής του, ελβετικής υπηκοότητας, εγκατέλειψαν το κτίριο. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι υπάλληλοί του είχαν ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους που απειλούσαν να επιτεθούν στο ξενοδοχείο επειδή φιλοξενεί αξιωματούχους. Ορισμένοι εκπρόσωποι του λιβυκού καθεστώτος βρίσκονται στο ξενοδοχείο, ενώ με κάποιους άλλους δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επαφή. Φρουροί και υπάλληλοι, σε περιορισμένο αριθμό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο ξενοδοχείο.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είχε αναφέρει πως αντικαθεστωτικοί προελαύνουν προς την Τρίπολη από την ορεινή περιοχή Νεφούσα, στη δυτική Λιβύη και βρίσκονται πλέον σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα. Αυτοκινητοπομπή περίπου 100 οχημάτων που μεταφέρει τους αντικαθεστωτικούς και κατευθύνεται προς την Τρίπολη βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κόσμος υποδέχεται με χαρά τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα άλλος ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται εκτός της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι περίπου 200 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην Τρίπολη με πλοία από τη Μισράτα για να ενισχύσουν τους μαχητές των αντικαθεστωτικών που βρίσκονται ήδη στη λιβυκή πρωτεύουσα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με όπλα ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που βρίσκονται μέσα στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στην περιοχή της Τρίπολης Τατζούρα.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν σήμερα το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Εξάλλου, οι αντικαθεστωτικοί πήραν σήμερα το απόγευμα τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο «27ο χιλιόμετρο», από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

(Αναδημοσίευση από: http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14850%3Atripoli-fell-journalist-approaching-rebels-in-the-green-square&catid=53%3Awar&Itemid=76  )

 

Οι πανηγυρισμοί στην «Πράσινη Πλατεία»:

14 σκέψεις σχετικά με το “«Ωρα Μηδέν» για τον Μουάμαρ Καντάφι

  1. Χαχαχαχα! Δεν πειράζει το έβαλες εσύ. Κι ένα ωραίο βίντεο εδώ από Συρία:

    (20 Αυγούστου 2011 – Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επικράτησης των εξεγερμένων στην Τρίπολη της Λιβύης, βγήκαν οι διαδηλωτές στην πόλη Χόμς φωνάζοντας συγχαρητήρια στους επαναστάτες της Λιβύης και ότι ήρθε η ώρα του δικτάτορα της Συρίας)

  2. Τα γνωστά θα γίνουν… Πανηγυρισμοί, μετά κουκούλωμα, μετά διαμαρτυρίες, και τελικά η επικράτηση της θέλησης του ισχυρότερου (που δεν είναι ο λαός της Λιβύης).

  3. Αν και είναι θετικό ότι έπεσε ένας δικτάτορας είναι δύσκολο να πανηγυρίσεις. Θέλω να πιστεύω πως ο λαός της Λιβύης δεν θα χάσει τα αντανακλαστικά του και θα συνεχίσει τον αγώνα του απέναντι σε οποιουδήποτε είδους διακτατορία προσπαθήσει να του επιβληθεί. Τίποτα δεν έχει τελειώσει..

    • Ποιο θετικό βλέπει, φίλη Φιλιστίνα, στην δια του ΝΑΤΟ πτώση Γκαντάφι;

      ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

      Ο Γκαντάφι είχε κάνει τη Λιβύη το κρατος με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Αφρική, φιλοξενουσε μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργαζόμενους.

      Η ιστορία αυτη μονο ένα τίτλο μπορεί να έχει:

      ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥΣ.

  4. Παρατηρήστε τις γυναίκες που υπερασπίζονται τον Γκαντάφι και δείτε αυτές που είναι με τους «εξεγερμένους» …

    Κοσμική εμφάνιση από τη μια , μπουρκες και τσαντόρ από την άλλη…

    Ακριβώς όπως έγινε στην Παλαιστίνη με την επικρατηση Χαμάς επί της PLO….

    Ποιος είπε ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση αντιτίθενται στον ισλαμισμό;

  5. Δεν ξερω τι ειδους επαναστατες ειναι αυτοι που ειχαν υποδεχτει τον ρεπουμπλικανο ΜακΚειν πριν κατι μηνες. Πιστευω οτι παιζουν τον ρολο των μπροσταρηδων σε πετρελαικα συμφεροντα

  6. Θετικό χαρακτήρισα το γεγονός της πτώσης ενός δικτάτορα (και μόνο) και αυτό -αν μη τί άλλο-ήταν η επιθυμία του λαού της Λιβύης.Και τίς επιθυμίες των λαών εγώ πάντα τίς σέβομαι.
    Με τον ίδιο τρόπο Μίσα απαξίωνες την πτώση του Μουμπάρακ (εντελώς διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος βέβαια όπου μιλάμε για αληθινή λαϊκή εξέγερση).

    Κατά τ’ άλλα η επέμβαση των «συμμάχων» στη Λιβύη όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έγινε από ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τον λαό και σύντομα θα ζητηθούν τα ανταλάγματα. Αυτό σίγουρα θα προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στους «αντικαθεστωτικούς» οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά ανάμεσά τους υπάρχει και ένα αντάρτικο που σίγουρα θα αντισταθεί στην επιβολή κυριαρχίας των ξένων δυνάμεων.

    Ο αραβικός κόσμος έχει εξεγερθεί Μίσα, μην απαξιώνεις την προσπάθειά του. Και μιλάμε για πολύ δύσκολες κοινωνίες που βρίσκονταν στην καταπίεση και το σκοτάδι εδώ και δεκαετίες, δεν είναι εύκολος ο αγώνας τους και δεν μπορούμε να τον κρίνουμε με τα δικά μας πρότυπα.
    Και το σημαντικότερο είναι πως το ντόμινο θα φτάσει και σε μας σιγά σιγά.

Σχολιάστε