Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Παπαδήμο ,τεχνοκράτες και άλλα ‘ευχάριστα’

Πολύ ωραίος ο Τύπος σήμερα. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ περαιτέρω με καθεστωτικά μέσα και το τι προβάλουν αλλά σήμερα θα κάνω μια σούμα για να καταλάβει ο καθένας πλέον πόσο επικίνδυνη μπορεί να μετατραπεί η όλη κατάσταση.

Έθνος(Μπόμπολας) :Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Παπαδήμο και τεχνοκράτες

Εάν ο πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν μπορέσει να πείσει τους «αντάρτες» υπουργούς και βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο, θα συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή 5 ή 6 τεχνοκρατών, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, γράφουν οι Financial Times.
Αντιμέτωπος με τους «αντάρτες» βουλευτές και υπουργούς, ο Γ.Παπανδρέου, εάν δεν μπορέσει να πείσει για την αναγκαιότητα του Μνημονίου θα διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε πέντε ή έξι υπουργεία, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, , γράφουν οι Financial Times.

Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που ασχολείται με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για το Μεσοπρόθεσμο και τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους, παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ προστίθεται:

«Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Παπανδρέου, που θα έχει την διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολιτικούς αναλυτές, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθεί υπό την απειλή μαζικών αποχωρήσεων σοσιαλιστών βουλευτών και των πρωτοφανών διαδηλώσεων που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας, να εξασφαλίσει την υποστήριξη της «κατακερματισμένης» κυβέρνησής του για το νέο πακέτο λιτότητας που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν Financial Times ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, σαφείς δεσμεύσεις από «σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλες μάχες για να πείσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και θα υποχρεωθεί σε χρεοστάσιο.
Πρόωρες εκλογές;
«Τα πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ευρώπης», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το κατά πόσον ο Παπανδρέου θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ηγετών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, παρά την σαφή εντολή των Βρυξελλών ότι δεν θα πρέπει τα εθνικά πολιτικά ζητήματα να προκαλέσουν εμπλοκή στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

*Καλώς τους σωτήρες βρε ,καλά για το ‘σκληροπυρηνικοί σοσιαλιστές’ που χαρακτηρίζει τους βουλευτές του Μπατσόκ τι να πεις , μάλιστα το άρθρο δεν αναφέρει καν πρόωρες εκλογές αλλά παραιτήσεις βουλευτών και αντικατάσταση τους από πεφωτισμένους*

To Bήμα (ΔΟΛ , Ψυχάρης , Πρετεντέρμαν κλπ ζόμπι) : Η συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας
Mεταξύ άλλων αναφέρει «…Πέραν της απότομης αυτής προσαρμογής, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους ότι η ελληνική οικονομία κινείναι με ελλείμματα από την ημέρα ένταξης μας στο ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλεί κατ΄ έτος, από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημαντικούς πόρους από τους οποίους θα καλύπτει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Οι τόκοι από 12 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 εφέτος θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ και το 2014 τα 18 δισ. ευρώ.
Αυτές είναι οι δύο βασικές προυποθέσεις της συμφωνίας διάσωσης της χώρας, την οποία συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους και καλείται τώρα να την περάσει από τη Βουλή, να τη θεσμοθετήσει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράνμματος σταθερότητας της οικονομίας και το κυριότερο να την εφαρμόσει πιστά, χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι ευρωπαίοι εταίροι που σηκώνουν πλέον το βάρος της διάσωσης της χώρας μας στο εξωτερικό, αναλαμβάνουν κατ΄ ουσίαν την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα που βρίσκεται εκτός αγορών να μην προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέχρις ότου η ελληνική οικονομία σταθεί και πάλι στα πόδια της και αρχίσει η αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά τις πληροφορίες η λύση που συμφωνήθηκε για το χρέος είναι να εκδοθούν νέα 10ετη ομόλογα με τριετή περίοδο χάριτος θα αντικαταστήσουν όσα λήγουν το 2012 – 2013 – 2014.

Τα τρία αυτά στοιχεία, συνθέτουν την εικόνα της συμφωνίας που για τους οικονομολόγους θεωρείται «super deal» αφού οι ευρωπαίοι εταίροι αναλαμβάνουν να διαχειρισθούν το παλιό χρέος που έχει δημιουργήσει η χώρα μκε την προυπόθεση να μην δημιουργεί νέο χρέος.

Ομως, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ακόμη και σήμερα έχει σταθεί αδύνατο να μεταδοθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα προκειμένου να μη βρεθεί σε χειρότερη θέση στους πολίτες…Κατά τις πληροφορίες, την Τετάρτη θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές ανά υπουργείο ενώ κατ΄απαίτηση της τρόικας με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλ. Πεντάζου ανατέθηκε σε 4 ελεγκτικές εταιρίες – Deloitte, PWC, KPMG, Grant Thorton η συλλογή οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και ΔΕΚΟ οι οποίες πλέον παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου θα ενημερώνουν σε μηναία βάση την τρόικα.»

*Κοινώς : Η τρόικα σφράγισε τους προϋπολογισμούς έως το 2015 και αναλαμβάνει το ελληνικό χρέος . Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.*

Τα Νέα : «Η Πορτογαλία δεν θα γίνει βάρος σε άλλες χώρες»
Το 80% των Πορτογάλων ψήφισε ένα από τα τρία κόµµατα που υποστηρίζουν το Μνηµόνιο. Εκείνος που τους έπεισε ότι θα το διαχειριστεί καλύτερα είναι ο συντηρητικός Πέντρο Πάσος Κοέλιο
Ο Κοέλιο προκάλεσε έκπληξη και µε την πρώτη του δήλωση ως µελλοντικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας:«Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω σε όλους όσοι µας παρακολουθούν από το εξωτερικό ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να αποτελέσει βάρος για άλλες χώρες οι οποίες µας παραχώρησαν δάνεια. Θα αναλάβουµε τις ευθύνες µας και θα τιµήσουµε τις δεσµεύσεις µας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνέςΝοµισµατικό Ταµείο για να ανακτήσουµε την εµπιστοσύνη των αγορών».

Χθες, ο πορτογάλος πρόεδρος Ανιµπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε από τον Κοέλιο να κινήσει «αµέσως» τις διαδικασίες σχηµατισµούκυβέρνησης πλειοψηφίας, χωρίς να περιµένει την επίσηµηανακοίνωση των αποτελεσµάτωνστις 15Ιουνίου. Οι Σοσιαλδηµοκράτες κέρδισαν το 39% των ψήφων και105 έδρες µε τους Σοσιαλιστές του απερχόµενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες – που είχε υπογράψει τον Μάιο το Μνηµόνιο για τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ τα επόµενα τρία χρόνια µε υποχρέωση να µειωθεί το δηµόσιοέλλειµµα από 9,1% του ΑΕΠ στο 3%έως το 2013 – συγκέντρωσαν το 28% των ψήφων και 73 έδρες, τη χειρότερηεκλογική τους επίδοση τα τελευταία20 χρόνια, για την οποία ο Σόκρατες ανέλαβε την ευθύνηκαι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόµµατος. ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ αναµένεται να σχηµατίσουν κυβέρνηση µαζί µε το δεξιό εθνικιστικό κόµµα του ∆ηµοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου που κατέλαβε 24 έδρες στην πορτογαλική Βουλή και 12% των ψήφων.

Η ανεργία βρίσκεται ήδη στο ποσοστό ρεκόρ του 12,6% και τα κοινωνικά προβλήµατα είναι πολλά και του λάχιστον δύο εκατοµµύρια Πορτογάλοι υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – τοένα εκατοµµύριο εξ αυτών είναι άνω των 70 ετών. Η οικονοµία προβλέπεται ότι θα κινηθεί σεαρνητικούς δείκτες για τα επόµενα δύο χρόνια ενώ βάσει του Μνηµονίου – το οποίο υποστήριξαν όλα τα κόµµατα εκτός της παραδοσιακής Αριστεράς – θααυξηθεί η φορολογία, θα παγώσουν οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων και θα γίνουν περικοπές σε συντάξεις.

Ο Κοέλιο κάλεσε τους συµπατριώτες του να επιδείξουν αντοχή. «Τα χρόνια που µας περιµένουν θα απαιτήσουν πολύ θάρρος από µέρους ολόκληρης της Πορτογαλίας», δήλωσε χθες και υποσχέθηκε «πλήρη διαφάνεια. Θα είναι δύσκολο αλλά θα αξίζει τον κόπο», κατέληξε. Ενα θέµα που θεωρείται ότι δύσκολα θα αντιµετωπιστεί είναι η µεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατία. Οµως και τα εργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει µια σειρά απεργιών κατά αλλαγών που θεωρούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εργασιακή ασφάλεια. Προκειµένου να περάσει σε περίοδο οικονοµικής ανάπτυξης η Πορτογαλία θα πρέπει, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, να κάνει σηµαντικές αλλαγές ξεπληρώνοντας ταυτόχρονα το µεγάλο χρέος της. Η χαµηλή παραγωγικότητα, η αδύναµη ανταγωνιστικότητα καθώς και το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι δεν διαθέτουν υψηλή µόρφωση, έχει περιορίσει σύµφωνα µε τους αναλυτές την οικονοµία σε ετήσια ανάπτυξη κάτω του 1%την τελευταία δεκαετία.

*Είδες τι καλοί οι Πορτογάλοι?Είδες δηλώσεις ο νέος Πρωθυπουργός?Άψογος. Να τα βλέπετε αυτά εσείς βρωμοέλληνες που δεν θέλετε τα Μνημόνια και τις τρόικες. Άμα είναι να κάνουμε εκλογές έτσι πρέπει να ψηφίσουμε. Ορίστε , μας κάνουν και μαθήματα οι εφημερίδες. Τι καλοί μωρέ που είναι…*

Θα μπορούσα να συνεχίσω να τρομοκρατώ όπως κατά κόρον κάνουν και σήμερα όλο το παπαγαλιστάν αλλά δεν έχει νόημα. Νομίζω πως ακόμα και σήμερα με τόσο κόσμο έξω το ίδιο βιολί συνεχίζεται.Το κορυφαίο όλων είναι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τον Τύπο. Ιδού :
«Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες “πληροφορίες” για “ξένους Επιτρόπους – Ανθύπατους στα υπουργεία”, είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί “κατοχής” στην Ελλάδα».

Αυτό αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως «με τη συμβολή, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη λόγο για ανευθυνότητα και προσθέτει πως «η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος».

*Μάλιστα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τόση προπαγάνδα και τρομοκρατία που σπέρνετε στον κόσμο. Άντε μην σας κρατικοποιήσουμε στο τέλος τέλος. Έλεος ρε , έλεος.*
Αυτά μόνο από τον έντυπο τύπο σήμερα, για TV δεν έχω το στομάχι να ασχοληθώ.
Λευτεριά στους φυλακισμένους τηλεθεατές.

3 σκέψεις σχετικά με το “Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Παπαδήμο ,τεχνοκράτες και άλλα ‘ευχάριστα’

Σχολιάστε