Ενημερωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε για να δράσουμε όπως αρμόζει 3 >>> Ιδέες & Συμβουλές: Προστασία από τα δακρυγόνα. [ενημερώνεται]

BlackMediterraneanPirate    σε συνεργασία 

09-05-2011    15:20

Ενημέρωση  09-05-2011    18:00

Ενημέρωση  09-05-2011    20:00,   22:25

Ενημέρωση  10-05-2011    22:00


BlackMediterraneanPirate  προτείνει:


Μην κολλάτε. Αν σας φρενάρει αυτό το θέμα ή έχετε κάποιο πρόβλημα, αγοράστε μάσκα ή δανειστείτε από κάποιον φίλο που δεν θα τη χρησιμοποιήσει.

Προετοιμαστείτε εγκαίρως.

Δεν θα υποφέρουμε για τα επόμενα 100 χρόνια και θα ζούμε σαν σκλάβοι και σαν ζώα, επειδή φοβόμαστε μήπως τσούξουν τα μάτια μας, αν οι εκπρόσωποι της εξουσίας μας ψεκάσουν για να αναχαιτίσουν την ορμή της οργής μας.

Βρείτε μάσκα ή αγοράστε. Στο Μοναστηράκι «βρωμάει» ο τόπος από παρόμοια εργαλεία.

( Τί να φορέσω σήμερα; )

φωτο: voices.gr

Αν δυσκολεύεστε με τα χρήματα, κάντε παζάρι και μην κολλάτε. Κατεβάστε την τιμή εκεί που σας παίρνει.

Στη φάση που είμαστε όλος ο λαός, θα σας βοηθήσουν και θα το δεχτούν.

Κάντε το εγκαίρως, αν πιστεύετε ότι θα βοηθήσει.

Έτσι δεν θα κολλάτε, θα σταματήσει να σας απασχολεί το θέμα και θα είσαστε άνετοι, χαλαροί και μια χαρά.

Αν είναι δυνατόν να μας φρενάρουν οι μικρολεπτομέρειες.

Όμως, το νου σας:

«Η κατοχή μάσκας και λήψης μέτρων κατά των πιθανών συμπτωμάτων από τα χημικά σε διαδήλωση, θεωρείται παθητική αντίσταση κατά της αρχής».

Επίσης.

Σε περίπτωση δύσπνοιας, βοηθάει πολύ το «Aerolin Inhaler».



Οι ασθματικοί, αλλεργικοί, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ας το έχουν οπωσδήποτε μαζί τους.

Αν σας παίρνει οικονομικά, ρίξτε από ένα στην τσάντα σας, μήπως κάποιος από τους φίλους ή συναγωνιστές σας το χρειαστεί κάποια στιγμή.

Το «Aerolin Inhaler»  είναι άμεσης δράσης και δεν περιέχει κορτιζόνη. Είναι κάτι σαν «οξυγόνο», εισπνέεται με πίεση από ένα μικρό «φυσερό» σε μέγεθος κυλινδρικού φακού τσέπης, ας πούμε. Είναι βρογχοδιασταλτικό. Με 2 εισπνοές, «ανοίγει» τους πνεύμονες και μπορούμε ν΄αναπνεύσουμε καλύτερα.

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σας ή κάποιον φίλο φαρμακοποιό να σας συμβουλεύσει σχετικά, για να νιώθετε πιο ασφαλείς. 

Αυτή τη φορά, δεν θα μας φρενάρουν οι μικρολεπτομέρειες.

Ας είμαστε οργανωμένοι / ες.

Και μην ξεχνάμε. Συνέχεια στο μυαλό μας: Η ψυχραιμία είναι σημαντική. Σε όλα.



(Και για καλούς χριστιανούς έχουμε. >>>Μήπως αυτό; )

φωτο: voices.gr

+


Τα αποτελέσματα του δακρυγόνου αρχίζουν να διαφαίνονται 20 με 60 δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του καιδιαρκούν από 10 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που θα μετακινηθεί το άτομο σε καθαρή ατμόσφαιρα.

Τα σημερινά δακρυγόνα είναι όξινες ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτείται η δράση τους με βασικές ουσίες. 

Διαδεδομένη (ως «αντίδοτο» και κατευναστικό) είναι η χρήση της ουσίας Maalox, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ή μείωση των στομαχικών οξεών σε άτομα που έχουν προβλήματα.


Δίνουμε, όμως, πληροφορίες παρακάτω και για πιο δραστικά «αντίδοτα», καθώς και νέα φάρμακα ή πρακτικές.


Δείτε, στο τέλος του κειμένου, λεπτομέρειες και για την  «επιδρομή  & τα μυστικά  της   φυσούνας».


—————————————————————————————————————————————————

Μην φοβάστε.

Η ίδια η Αστυνομία, σε διεθνές επίπεδο,  αναφέρει:

΄η χαμηλή περιεκτικότητα των δακρυγόνων αερίων σε CS («σε ελάχιστη συγκέντρωση, πολύ κάτω του 56,3 mg/m3, που θεωρείται αβλαβής«) και η, ως εκ τούτου, απουσία οποιουδήποτε κινδύνου: «Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν βλαβερές συνέπειες στις ανωτέρω συγκεντρώσεις δραστικής ουσίας πέραν αυτής του συμπτώματος της δακρύρροιας, με πλήρη ανάληψη εντός δέκα λεπτών από την έκθεση».

—————————————————————————————————————————————————

φωτο: voices.gr

Το νου σας.

Το να παίρνουμε «μέτρα» για να αντέξουμε, θεωρείται  «παθητική αντίσταση κατά της αρχής»!!!

Ενώ στην περίπτωση που κάποιος κλωτσήσει για παράδειγμα κάποιο δακρυγόνο προς την πλευρά των αστυνομικών μπορεί να κατηγορηθεί για «ενεργητική αντίσταση κατά της αρχής»!!!


Ρίξτε μια ματιά:

«Γιατί στην άλλη, ακόμη κι αν κάποιος υποψιασμένος διαδηλωτής θελήσει να πάρει τα μέτρα του, τον περιμένουν άλλοι μπελάδες.

Τυπικό παράδειγμα η περίπτωση του Ειρηνόφιλου Καρίμαλη, που συνελήφθη το πρωί της 14ης Ιουνίου 1998 έξω από το εξεταστικό κέντρο Πατησίων ως συμπαραστάτης των αγωνιζόμενων καθηγητών.

Προνοητικός, ο νεαρός οικοδόμος είχε μαζί του μια αντιασφυξιογόνα μάσκα και ένα γάντι, έτσι ώστε να προστατευθεί στοιχειωδώς από τα χημικά δηλητήρια με τα οποία ψέκαζε την περιοχή η αστυνομία.

Πού να το φανταζόταν ότι αυτά ακριβώς τα προστατευτικά μέσα -που σε ώρα εργασίας τον προφύλασσαν από τις αναθυμιάσεις των βερνικιών- θα του κόστιζαν τη σύλληψη και την απαγγελία δέσμης κατηγοριών, ακόμη και για γεγονότα που συνέβησαν πολλές ώρες μετά τη σύλληψή του!

Καταθέτοντας στον ανακριτή, ο αστυφύλακας Σπυρίδων Μπατσίλας θα προσκομίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα τα επίμαχα προστατευτικά υλικά σαν επιβαρυντικά στοιχεία της υποτιθέμενης ενεργητικής (και όχι απλά παθητικής) συμμετοχής του στα μπλόκα των εκπαιδευτικών.

Αν είχε αναπνεύσει οικειοθελώς το νέφος του CS, μπορεί και να μην είχε καν συλληφθεί…

( Πηγή: «Τα μυστικά της φυσούνας», Ελευθεροτυπία, 13-09-1998.)

—————————————————————————————————————————————————

Εναλλακτικές:

Συμβουλές από ArseneLupin:



Ένα καλό μπάνιο πριν ξεκινήσουμε απομακρύνει την λιπαρότητα του σώματος και μειώνει την εφίδρωση.

Πρέπει να φοράμε ΜΑΚΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ώστε να μειώνεται η επιφάνεια του σώματος που εκτίθεται στο αέριο και οι πιθανές παρενέργειες από το δέρμα. Να προτιμώνται τα βαμβακερά υφάσματα .

Έκθεση σε δακρυγόνα


Τα ρούχα πρέπει να αλλάζουν μόλις αυτό είναι εφικτό και να πλένονται με σαπούνι ή διάλυμα σόδας. Κυρίως μην αγκαλιάσετε κανένα στο σπίτι και ιδίως παιδιά, φορώντας τα.

Ο λαιμός και το πρόσωπο είναι οι πιό εκτεθειμένες περιοχές.

Αν υπάρχει λιπαρότητα, το αέριο δρα καλύτερα.

Το πρόσωπο και ο λαιμός πρέπει να πλένονται καλά με αλκαλικό, στερεό σαπούνι πριν την πορεία. Ετσι αφαιρείται η λιπαρότητα.

Γι αυτό είναι καλό να αποφεύγονται επίσης οι κρέμες προσώπου και οτιδήποτε λιπαρό, όπως η βαζελίνη ή το βούτυρο-κακάο στα χείλη.

Η βαζελίνη και τα λεμόνια υπήρξαν στο παρελθόν τρόπος αντιμετώπισης των δακρυγόνων. Σήμερα ευοδώνουν τη δράση των σύγχρονων δακρυγόνων.
Το δέρμα πρέπει να διατηρηθεί ξηρό και το παιδικό ταλκ μπορεί να βοηθήσει εαν εφαρμοσθεί μετά το πλύσιμο.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πούδρα του μακιγιάζ με την οποία μπορούμε να στεγνώνουμε το δέρμα όποτε το νοιώθουμε υγρό κατά τη διάρκεια της πορείας.

(Η χρήση πούδρας μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα στους αρσενικούς… αλλά είναι σωτήρια αν πέσει δακρυγόνο κοντά μας!).
Καλό είναι να φοράμε ένα μεγάλο μαντήλι στο λαιμό που μπορούμε να το φέρουμε προς το πρόσωπο σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων.

Μάτια: Οσοι φορούν φακούς επαφής, καλό είναι να τους αντικαταστήσουν με γυαλιά ώστε να μην παγιδευθούν μέσα στο φακό δακρυγόνα. Όποιοι έχουν αλλεργία καλό είναι να φορούν επίσης γυαλιά.

Εκθεση σε δακρυγόνα: Ωσπου να δράσουν έχουμε 20 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει οτι προλαβαίνουμε να φορέσουμε γυαλιά και να ανεβάσουμε τα μαντήλια.

Η ψυχραιμία είναι σημαντική.

Σε περίπτωση που ψεκαστούμε ή αυξηθεί η συγκέντρωση του δακρυγόνου λόγω συνεχών ψεκασμών και καίει το πρόσωπο, ο λαιμός και δακρύζουν συνεχώς τα μάτια, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ψεκασμός μας με διάλυμα σόδας που θα έχουμε μαζί μας (το παρασκεύασμα περιγράφεται παρακάτω).

Να θυμόμαστε επίσης οτι δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια με τα χέρια γιατί είναι εμποτισμένα με το δακρυγόνο. Ανάμεσα στα χέρια και τα μάτια πρέπει να μεσολαβεί οπωσδήποτε καθαρό ύφασμα

(γι αυτό είναι καλό να έχουμε μαζί μας εφεδρικά μαντήλια).

Εαν υπάρχει έντονος πόνος και πρόβλημα στην όραση απαιτείται η συμβουλή ειδικού.

Αναπνευστικό σύστημα


Μύτη: ρινόρροια, κάψιμο


Κατώτερο αναπνευστικό σύστημα: Η έκθεση στο δακρυγόνο μπορεί να προκαλέσει βήχα, αίσθημα καύσου, τοπικό οίδημα που μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο (σφύριγμα στην αναπνοή) κάτι που είναι πιό πιθανό και πιό επικίνδυνο αν πάσχει κάποιος από νόσημα αναπνευστικό, κυρίως άσθμα.
Ο ψεκασμός με το παρασκεύασμα της σόδας θα βοηθήσει, αλλά σε περίπτωση βρογχόσπασμου θα χρειασθεί η χρήση βρογχοδιασταλτικών όπως το aerolin, dracanyl κλπ που αν κάποιος πάσχει από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή αλλεργία πρέπει οπωσδήποτε νάχει μαζί του.

Σε περίπτωση έντονου προβλήματος (μεγάλη δύσπνοια και έντονο σφύριγμα στην αναπνοή) πρέπει να πάει κανείς στο νοσοκομείο.

Γαστρεντερικό σύστημα. Οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες: έμμετος και διάρροια που τα χάπια ενεργού άνθρακα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Κεντρικό Νευρικό σύστημα: Πονοκέφαλος, ζαλάδα σπάνια σπασμοί.

Κυκλοφορικό σύστημα: Μπορεί να εμφανισθεί υπέρταση (ειδικά σε όσους έχουν αντίστοιχο ιστορικό).

Δέρμα: η άμεση έκθεση στο αέριο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κορτιζονούχες αλοιφές είναι αναγκαίες.

Να θυμόμαστε:


• όλα τα συμπτώματα περνούν, αν βρεθούμε γρήγορα σε καθαρό αέρα
• εκτός από εμάς και οι αστυνομικοί εκτίθενται στα δακρυγόνα και αυτοί…είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
• αν έχουμε κατέβει σε πορεία αποφασισμένοι να μην διαλυθούμε, πρέπει να έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε χρόνο.

Μερικές οδηγίες ακόμα ακολουθούν.

Παρασκευή Διαλύματος σόδας


Μια κούπα νερό ζεσταίνεται σε μια κατσαρόλα όπου βάζουμε σιγά-σιγά μαγειρική σόδα. Η σόδα έχει την τάση να χυθεί γι αυτό βγάζουμε την κατσαρόλα όταν φουσκώνει από την φωτιά. Ανακατεύουμε χωρίς να αφήνουμε το νερό να βράσει, ενώ προσθέτουμε τη σόδα έως ότου διαλύεται. Το διάλυμα το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε΄ενα ψεκαστήρι σαν αυτά που ψεκάζουμε τα λουλούδια. Καλό είναι να διατηρηθεί στο ψυγείο. Προσοχή! Δεν ψεκάζουμε στο πρόσωπο με ανοιχτά τα μάτια.

—————————————————————————————————————————————————

Επίσης εκτός της μαγειρικής σόδας (που είναι θαυματουργή , πιστέψτε μας  αν δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει) υπάρχει και το εξής κείμενο για τα σκευάσματα :

Α) Το σκεύασμα λέγεται Ριοπάν (Riopan) είναι αντιοόξινο περιέχει την ουσία Magaldrate anhydrous και είναι στη μορφή της κρέμας (τζελ).

Κάνει καλή δουλειά και νομίζουμε ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το Μαλλόξ.

Δημιουργεί ένα προστατευτικό φίλτρο στο δέρμα –προσωπο λαιμό -και είναι σχετικά διάφανο (γύρω από μάτια , στη μύτη και το υπόλοιπο το καταπίνεις για να δράσει και στο λαιμό).

Ανακουφίζει πάρα πολύ αμέσως και βοηθάει στην εξάλειψη της αίσθησης του καψίματος.

Πωλείται στα φαρμακεία αντι 4,5 ευρώ, σε χάρτινη συσκευασία των 20.

Το δεύτερο καλό του είναι ότι μπορούμε να το έχουμε σε τσέπη η χρήση είναι γρήγορη και δεν χρειάζεται να κουβαλάμε πλαστικά μπουκαλάκια σπρέι).

Β) Για τα μάτια το κολλύριο Σεπτομπόρ (Septobore) το οποίο περιέχει Βορικό και είναι ανακουφιστικό.

Ωστόσο ΠΡΟΣΟΧΗ: επειδή υπάρχει δακρυγόνο στο δερμα, όταν πέφτει το κολλύριο σε σταγόνες παρασύρεται και το χημικό μέσα στα μάτια και τσούζει.

Όποτε είναι καλύτερα να το βάζουμε αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει το πρόσωπο με υγρά μαντιλάκια που περιέχουν αντιόξινο ή οι σταγόνες να πέφτουν μόνο μέσα στο μάτι (δύσκολο σε καθεστώς καταστολής τρεχάλας κλπ).

Επίσης στα φαρμακεία 1,30 ευρώ.


φωτο: MERRY BABY  merrybabes.wordpress.com

CS (Orthochlorobenzalmalononitrile): Αντικατέστησε το ευρέως διαδομένο CN για δύο λόγους. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι οτι το CN παρατηρήθηκε ότι οι διαδηλωτές ανέπτυσσαν ανοχή στην ουσία και έτσι μειώνεται η επίδραση του. Ο δεύτερος λόγος είναι οτι έχει σχετικά χαμηλό σημείο τήξεως (58 βαθμούς C) και έτσι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τους Βρετανούς στο τροπικό κλίμα των αποικιών τους. Δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς Κόρσον και Στόκτον τον Μάιο του 1928. Η παραγωγή του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από την εταιρεία Chemical Defence Experimental Establishment στο Πόρτον της Αγγλίας. Η πρώτη εφαρμογή του έγινε από τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο το 1961.

Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται οτι δεν επηρεάζεται από τη βροχή ή τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι το δροσερό νερό μέσα σε 15 λεπτά έχει εξουδετερώσει τη μισή δράση του δακρυγόνου.

Τα αποτελέσματα του δακρυγόνου αρχίζουν να διαφαίνονται 20 με 60 δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του και διαρκούν από 10 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που θα μετακινηθεί το άτομο σε καθαρή ατμόσφαιρα.

————————————————————————————————————————————————-

Οικονομική &  πρακτική λύση: ΑΛΟΗ  (κάκτος) ή επεξεργασμένη αλοιφή / κρέμα  ΑΛΟΗΣ


Συμβουλές από     Walpurgisnachtstraum

Ως εναλλακτικο του Ριοπαν, με παρομοια δραση, και χωρις καθολου χημεια, πραγμα που σημαινει οτι μπορει να χρησιμοποιηθει αφοβα και σε μεγαλες επιφανειες δερματος, ειναι το καθαρο τζελ αλοης, 99%.


Θα το βρειτε στα μαγαζια με βιολογικα και η καλυτερη μαρκα, κοστιζει 6-7 ευρω τα 100 ml. υπαρχει και συσκευασια των 200.

Το τζελ αλοης ειναι εντελως αορατο, απομακρυνει και απορροφα τη λιπαροτητα καλυτερα απο την πουδρα (γι αυτο οταν το βαλουμε και στεγνωσει, νιωθουμε ενα τραβηγμα) και καλυπτει ελαφρα το δερμα με μια διαφανη μεμβρανη (γι αυτο το χρησιμοποιουν και στα εγκαυματα).
Μπορουμε να το απλωσουμε παντου (χερια, ωμους, ποδια, λαιμο, προσωπο), σε ενα πλουσιο στρωμα και να περιμενουμε λιγα λεπτα να απορροφηθει.
Εκτος απο την προστασια, το δερμα σας θα λαμπει!

Οποιος εχει δικα του φυτα αλοης*, μπορει να κοψει ενα απο τα μεγαλα φυλλα στη βαση του φυτου, να το πλυνει καλα, να απομακρυνει τα αγκαθια με ενα μαχαιρι και να παρει το ζελε. ειναι τελειως ακινδυνο, μπορουμε ακομα και να το…φαμε (το εσωτερικο του που ειναι μακρια απο το φλοιο του φυλλου)

*BlackMediterraneanPirate>>> Είναι μεγάλοι κάκτοι σαν σπαθιά, που συνηθίζονται πολύ στις περισσότερες πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας, αλλά και των περισσότερων πόλεων, καθώς και στα πάρκα.

               Aloe vera μέρη των φυτών, επούλωση, κομμένο σε φέτες

Aloe vera μέρη των φυτών, τα φάρμακα, τμήμα

Τζελ φυσικής Αλόης

Aloe vera τμήματα του φυτού

Τζελ φυσικής Αλόης

Aloe Vera Spotlight

Aloe εγκαταστάσεις, ενυδάτωσης, αγκάθια           Aloe εγκαταστάσεις, κήπος, σπίτι              Αλόη, χυμώδεις φυτό          Aloe δέντρο

Cape αλόη

Πηγή φωτος:  gr.photaki.com

————————————————————————————————————————————————–

Συμβουλές από  Θραξ Αναρμόδιος


Και επειδή θα έχουμε πάλι καταιγίδα χημικών και δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων, να δημοσιεύσουμε από τώρα και ξανά και ξανά ότι οδηγίες και γιατροσόφια έχουμε για αντιμετώπισή αυτών των δόλιων όπλων καταστολής και την προστασία των διαδηλωτών από αυτά, (maalox κλπ) ώστε επιτέλους να καταφέρει να μείνει ο κόσμος στις πλατείες και να ακουστεί η φωνή του κι ο θυμός του.

Δημοσιεύουμε ότι ξέρουμε και ότι έχουμε.

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Ηδη η Βικιπαίδεια δίνει κάποιες πληροφορίες (http://goo.gl/5nZUn), ας τις απλώσουμε σιγά σιγά.

Τις παραθέτουμε, για να μην ψάχνετε

Δακρυγόνο

Πηγή:   Βικιπαίδεια
Χειροβομβίδα δακρυγόνου που μόλις έχει εκραγεί

Το δακρυγόνο είναι χημικό αέριο που προσβάλλει τους βλεννογόνους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και κάνει τα μάτια να δακρύζουν.

Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο διαδηλώσεων.

Παλιότερα χρησιμοποιήθηκε και στο πεδίο της μάχης, αλλά η χρήση του στον πόλεμο είναι πλέον απαγορευμένη κατά τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα.

Πίνακας περιεχομένων

Είδη Δακρυγόνων

Υπάρχουν πολλά είδη δακρυγόνων, τα οποία παίρνουν την ονομασία τους από τα στοιχεία που περιέχουν.

  • CN (Chloroacetophenone): Είναι η πιο διαδεδομένη ουσία για την παραγωγή δακρυγόνων. Είναι στέρεο σε θερμοκρασία δωματίου και εξατμίζεται με τη θερμότητα της έκρηξης. Είναι διαλυτό σε οργανικούς διαλύτες και γι’ αυτό αποτελεί την πρώτη ύλη στους εκτοξευτήρες δακρυγόνου με μορφή σπρέι (γνωστοί σαν φυσούνες). Δεν αντιδρά με το νερό, κάτι που κάνει εύκολη την ανάμειξη του με το νερό των πυροσβεστικών αντλιών στην καταστολή διαδηλώσεων. Πήρε το όνομά της από τον αμερικανικό στρατό. Παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1871 από το γερμανό χημικό Γκρέμπε και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τους αμερικάνους.
  • CS (Orthochlorobenzalmalononitrile): Αντικατέστησε το ευρέως διαδομένο CN για δύο λόγους. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι οτι το CN παρατηρήθηκε ότι οι διαδηλωτές ανέπτυσσαν ανοχή στην ουσία και έτσι μειώνεται η επίδραση του. Ο δεύτερος λόγος είναι οτι έχει σχετικά χαμηλό σημείο τήξεως (58 βαθμούς C) και έτσι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τους Βρετανούς στο τροπικό κλίμα των αποικιών τους. Δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς Κόρσον και Στόκτον τον Μάιο του 1928. Η παραγωγή του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από την εταιρεία Chemical Defence Experimental Establishment στο Πόρτον της Αγγλίας. Η πρώτη εφαρμογή του έγινε από τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο το 1961.
  • CR (Dibenz-1, 4-oxazepin): Παρασκευάζεται επίσης από την Chemical Defence Experimental Establishment. Οι πρώτες αναφορές στην ουσία αυτή έγιναν το 1962. Η ακριβείς ιδιότητές του αποκρύπτονται με μεγάλη μυστικότητα. Λέγεται οτι είναι πολύ αποτελεσματικότερο από το CN και το CS.
  • OC (Oleoresin Capsicum): Είναι ευρέως γνωστό με το όνομα pepper spray. Είναι φυσική ουσία και εξάγεται από τις πιπεριές καγιέν (εξού και τ’ όνομα του). Κατά την εκτόξευσή του δεν εξατμίζεται, όπως τα παραπάνω στοιχεία, γι’ αυτό και απαιτείται άμεση επαφή με τα ευαίσθητα σημεία και τις βλεννογόνους του διαδηλωτή για να είναι αποτελεσματικό. Πρωτοπαρακευάστηκε το 1930. Πρώτη χρήση του έγινε από την αμερικανική αστυνομία τη δεκαετία του ’70. Μετά το 1989 χρησιμοποιείται μαζικά από το FBI.
  • CN/CS, CN/OC, CS/OC: Επίσης είναι δυνατή ανάμειξη των παραπάνω στοιχείων, κάτι που επιτείνει τη δηλητηριώδη δράση τους. Πιο διαδεδομένη ανάμειξη είναι το OC/CS, το οποίο και αποκαλείται ενισχυμένη δόση.

Η χρήση των δακρυγόνων μπορεί να γίνει με πολλές μορφές.


  • Με χειροβομβίδα δακρυγόνου. Λειτουργεί με παρόμοια τρόπο όπως μια χειροβομβίδα. Μετά την απασφάλιση και τη ρίψη της η χειροβομβίδα αρχίζει και απελευθερώνει το δακρυγόνο σε αέρια μορφή. Η χειροβομβίδα δακρυγόνου μπορεί να ριφθεί με το χέρι ή εναλλακτικά από εκτοξευτήρα χειροβομβίδων.
  • Με εκτοξευτήρα δακρυγόνου σε μορφή σπρέι (γνωστό και ως φυσούνα). Η δακρυγόνα ουσία που εκτοξεύει είναι oρθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη (CS) αναμιγμένη, για τις ανάγκες της εκτόξευσης, με συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το ψεκαστήρι αδειάζει με συνεχή χρήση 16 δευτερολέπτων, φτάνει αμέσως σε απόσταση 20 – 30 μέτρων και το δακρυγόνο διαχέεται σε απόσταση 200 – 300 μέτρων. Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται οτι δεν επηρεάζεται από τη βροχή ή τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι το δροσερό νερό μέσα σε 15 λεπτά έχει εξουδετερώσει τη μισή δράση του δακρυγόνου.

Συμπτώματα

Η ευαισθησία στα δακρυγόνα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Εξαρτάται από τη συναισθηματική κατάσταση, τη νευρικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τη θερμοκρασία και την υγρασία του σώματος.

Όσο πιο θερμό και υγρό είναι το σώμα, τόσο μεγαλύτερη η δράση των δακρυγόνων.

Ειδικά τ’ άτομα που πάσχουν από άσθμα ή υπέρταση μπορεί να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα.

Να έχουν το νου τους.

Η κάθε δραστική ουσία έχει τα δικά της συμπτώματα.

Χαρακτηριστικά για το CS, το οποίο είναι και το πιο ευρέως διαδεδομένο δακρυγόνο που χρησιμοποιείται σήμερα, εγχειρίδιο χημείας του γερμανικού στρατού γράφει:

Προκαλεί έντονο ερεθισμό στα μάτια και τα ανώτερα αναπνευστικά όργανα. Μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργείται έντονο κάψιμο, πόνος και φλεγμονή. Συνήθως η επίδραση στις αναπνευστικές οδούς οδηγεί σε ανικανότητα αντίδρασης. Οταν η δηλητηρίαση είναι πιο έντονη, τότε προκαλείται πανικός, ο οποίος επιτείνει τα συμπτώματα και το άτομο δεν είναι ικανό ούτε να εισπνεύσει, ούτε να εκπνεύσει. Η έκθεση του ατόμου σε υψηλές συγκεντρώσεις CS προκαλεί ερύθημα και φουσκάλες.


Σε πολύ μικρές ποσότητες, το CS έχει απλά μια ερεθιστική μυρωδιά. Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλούνται επικίνδυνα εγκαύματα στο δέρμα και εκτεταμένη καταστροφή των ιστών. Η άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κερατοειδούς. Επίσης προκαλούνται προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα του δακρυγόνου αρχίζουν να διαφαίνονται 20 με 60 δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του και διαρκούν από 10 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που θα μετακινηθεί το άτομο σε καθαρή ατμόσφαιρα.

Μέτρα Προστασίας

Τα δακρυγόνα της παλιότερης εποχής, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία το 1973 στο Πολυτεχνείο ήταν βασικές ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτούνταν η ένωσή τους με όξινες ουσίες (πχ. λεμόνι).

Τα σημερινά δακρυγόνα είναι όξινες ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτείται η δράση τους με βασικές ουσίες. Διαδεδομένη είναι η χρήση της αντιοξέας ουσίας Maalox, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ή μείωση των στομαχικών οξεών σε άτομα που έχουν προβλήματα.

Μάτια

Όσοι φορούν φακούς επαφής, ενδείκνυται να τους αντικαθιστούν με γυαλιά. Για ανακούφιση από τα δακρυγόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κολύριο, το οποίο είναι τεχνητό υποκατάστατο δακρύου.

Πρόσωπο και Λαιμός

Ο λαιμός και γενικά το πρόσωπο είναι πιο ευπαθείς περιοχές. Μια καλή προστασία είναι να πλένονται οι συγκεκριμένες περιοχές με πολύ αλκαλικά στερεό σαπούνι, αφήνοντας πυκνό διάλυμα σαπουνιού πάνω στο δέρμα για περίπου ένα δίλεπτο.

Θα πρέπει να αποφεύγονται λιπαρές ουσίες όπως λιπαρή κρέμα στο δέρμα ή τα χείλη (πχ βαζελίνη, liposan ή μακιγιάζ). Η βαζελίνη και τα λεμόνια είναι καταστρεπτικά για το δέρμα. Η χρήση πούδρας στο δέρμα μετά το πλύσιμο, το βοηθάει να παραμείνει ξηρό.

Τα βαμβακερά υφάσματα μειώνουν την αίσθηση του καψίματος και αποφεύγεται η άμεση επαφή του δέρματος με τις χημικές ουσίες. Συνήθως διαδηλωτές φοράνε μαντήλια στο λαιμό τους και καλύπτουν το στόμα όταν γίνει χρήση δακρυγόνων.

Το μαντήλι είναι καλό ν’ αλλάζεται, ειδικά αν η ποσότητα δακρυγόνων είναι μεγάλη γιατί τ’αποτελέσματα θα είναι αρνητικά.


Αν το μαντήλι βραχεί θα πρέπει ν’ αλλαχθεί αμέσως γιατί κατακρατάει ποσότητα χημικών ουσιών και μπορεί να επέλθει ξαφνική λιποθυμία.

Αναπνοή

Μάσκες οι οποίες βοηθούν την αναπνοή σε περιβάλλον όπου έχουν ριχθεί δακρυγόνα είναι οι μάσκες με εσωτερικά ψήγματα ενεργού άνθρακα. Είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται και από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κατοχή τους όμως σε διαδήλωση θεωρείται παθητική αντίσταση κατά της αρχής.

(BlackMediterraneanPirate >>>Μπούρδες. Αφήστε τις θεωρίες και κάντε ότι σας βοηθάει για ν΄αντέξετε).



Υπόλοιπο Σώμα

Επειδή η δράση του δακρυγόνου ενισχύεται από τη λιπαρότητα του δέρματος, ένα μέτρο προστασίας είναι το πλύσιμο του σώματος για να εξαφανιστούν οποιαδήποτε ίχνη λιπαρότητας και να μειωθεί η ικανότητα του ατόμου να ιδρώνει.

Για να μειωθεί η επαφή του σώματος με τη χημική ουσία, είναι προτιμότερο να καλύπτεται όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος είναι δυνατή. Τα συνθετικά ρούχα (πχ. μπουφάν flying) απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χημικών, ενώ επιπλέον ενισχύουν τον ιδρώτα που βοηθά τη δράση τους. Τα βαμβακερά υφάσματα (κολεγιακά, φούτερ, τζην, βαμβακερές φόρμες) είναι προτιμότερα.

Μετά την έκθεση των ρούχων σε δακρυγόνα, θα πρέπει να πλένονται με άφθονη ποσότητα σαπουνιού ή εναλλακτικά σε διάλυμα σόδας για περίπου 15 λεπτά. Μετά μπορεί να γίνει κανονικό πλύσιμο τους.

Απόψεις για τα δακρυγόνα

Άποψη των κυβερνήσεων και των εταιρειών παρασκευής

Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών δικαιολογούν τη χρήση των δακρυγόνων εναντίον του εσωτερικού εχθρού 

( εμάς, το λαό εννοεί… για φαντάσου… «εσωτερικός εχθρός»… )

με επιστημονικά επιχειρήματα. Αναφέρονται δύο κυρίως πορίσματα, τα οποία πιστοποιούν την υποτιθέμενη ακίνδυνη χρήση των χημικών. Ενα πόρισμα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και ένα του καθηγητή Κλίμερ της Βόννης. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, ενώ το δεύτερο παραγγέλθηκε από τη γνωστή βιομηχανία όπλων Smith and Wesson. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της General Ordnance Equipment Company που παρασκευάζει τα δακρυγόνα.

Βέβαια η αξιοπιστία των ερευνών αμφισβητείται λόγω του ότι έχουν διεξαχθεί από αμφιβόλου αντικειμενικότητας παράγοντες και οτι οι αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν στη χρήση των χημικών, στην ουσία την καθιστούν αδύνατη. Για παράδειγμα, αναφέρουν:

  1. Να μην ψεκάζετε κοντύτερα από 3-4 μέτρα, αναλόγως τη συσκευή, διότι αλλιώς μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη των οφθαλμών και του δέρματος.
  2. Ποτέ να μην ψεκάζετε απευθείας το πρόσωπο του διαδηλωτή, διότι αυτό θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε βαριά βλάβη των ιστών του οφθαλμού.
  3. Ο χρόνος ψεκασμού να είναι ελάχιστος. Ο ψεκασμός ατόμων που διαλύονται δεν είναι μόνο απάνθρωπος, αλλά οδηγεί και σε βλάβες της υγείας των διαδηλωτών.
  4. Επιτρέπεται ο ψεκασμός μόνο ατόμων που έχουν τις αισθήσεις τους και είναι υγιή. Δεν επιτρέπεται ψεκασμός σε κλειστούς χώρους.

Άποψη της Ελληνικής Αστυνομίας

Η χρήση δακρυγόνων σαν μέσο καταστολής, θεωρείται απολύτως ακίνδυνο για την υγεία σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Τα επιχειρήματα είναι δύο:

  • η γενικευμένη χρήση των δακρυγόνων στις δυτικές χώρες («όλες οι αστυνομικές δυνάμεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την δραστική αυτή ουσία CS ως το ηπιότερο μέσο, όταν απαιτείται διάλυση συγκεντρωμένου πλήθους» ) και η τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών από τους κατασκευαστές.
  • η χαμηλή περιεκτικότητα των δακρυγόνων αερίων σε CS («σε ελάχιστη συγκέντρωση, πολύ κάτω του 56,3 mg/m3, που θεωρείται αβλαβής») και η, ως εκ τούτου, απουσία οποιουδήποτε κινδύνου: «Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν βλαβερές συνέπειες στις ανωτέρω συγκεντρώσεις δραστικής ουσίας πέραν αυτής του συμπτώματος της δακρύρροιας, με πλήρη ανάληψη εντός δέκα λεπτών από την έκθεση».

Άποψη των συνδικάτων των ελλήνων αστυνομικών

Ή άποψη των συνδικάτων των ελλήνων αστυνομικών διαφέρει από αυτή της επίσημης άποψης της αστυνομίας.

Έχουν γίνει πολλά παράπονα από αστυνομικούς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη χρήση των δακρυγόνων.

Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται για οικονομικούς λόγους δεν αντικαθιστούν συχνά τα φίλτρα τους και επιτρέπουν έτσι την εισαγωγή αερίου, ενώ αναπόφευκτη είναι πολλές φορές η επαφή των δακρυγόνων με το δέρμα.

Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά.

Τα συνδικάτα έχουν ζητήσει γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας που να λέει καθαρά οτι δεν υπάρχει πρόβλημα.

—————————————————————————————————————————————————

Νομικά ζητήματα

Η χρήση οποιουδήποτε μέσου που θεωρείται οτι γίνεται για την αποφυγή των συμπτωμάτων των δακρυγόνων σε κάποια πορεία θεωρείται παράνομη και χαρακτηρίζεται ως παθητική αντίσταση κατά της αρχής.

Ενώ στην περίπτωση που κάποιος κλωτσήσει για παράδειγμα κάποιο δακρυγόνο προς την πλευρά των αστυνομικών μπορεί να κατηγορηθεί για ενεργητική αντίσταση κατά της αρχής.


Το 1969, ο ΓΓ του ΟΗΕ Ου Θαντ, πρότεινε στη γενική συνέλευση του οργανισμού:

  1. να ανανεώσουν τα Ηνωμένα Εθνη την έκκλησή τους προς όλα τα κράτη να προσχωρήσουν στο Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 και
  2. να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.»

Η πρόταση του Ου Θαντ εγκρίθηκε με 80 θετικές ψήφους έναντι 3 αρνητικών (ΗΠΑ και Αυστραλία -που εκείνη την εποχή βομβάρδιζαν με χημικά το Βιετνάμ-,  και την Πορτογαλία -που επιχειρούσε να καταστείλει τις εθνικοαπελευθερωτικές εξεγέρσεις στις δικές της αποικίες) και 36 αποχών (Απόφαση 2603, 16/12/1969).

Η Ελλάδα, μαζί με τις περισσότερες δυτικές χώρες απείχε.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Κύπρος του Μακάριου, που είχε νωπή τη δική της εμπειρία από τα δακρυγόνα των Βρετανών (όπως και η Ιρλανδία), τόλμησαν να καταδικάσουν τα χημικά όπλα.

Δεν υπάρχει βεβαίως καμιά νομική βάση στον ισχυρισμό ότι αυτό το όπλο που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε συγκρούσεις (διαδηλώσεις, εξεγέρσεις) στο εσωτερικό ενός κράτους.

Παραπομπές

  1.  «Τα μυστικά της φυσούνας», Ελευθεροτυπία, 13/9/1998

Πηγές

  • Jacob Petry, Alfred Schrempf Chemical Mace (Direkt Verlag, Eschborn, 1977). Πλήρης τεκμηρίωση της εφαρμογής των νέων χημικών όπλων από την αστυνομία των δυτικών χωρών, και ειδικότερη αναφορά στη Γερμανία. Λεπτομερή στοιχεία για τις βλαπτικές συνέπειες της χρήσης των νέων «ψεκαστικών» συστημάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρώτος συγγραφέας υπήρξε πρόεδρος του συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων στο Εσεν. Ο Γιάκομπ Πέτρι, πρωτοστάτησε στην κίνηση των γερμανών αστυνομικών για την απαγόρευση των «ψεκαστηριών».
  • Hans Guenter Brauch, Alfred Schrempf Giftgas in der Bundesrepublik (Fischer Verlag, Frankfurt 1982). Τα «δακρυγόνα» ως κανονικά χημικά όπλα στα χέρια της αστυνομίας. Περιγραφή του τεχνικού, ιατρικού και νομικού προβλήματος που θέτει η χρήση των όπλων αυτών κατά του «εσωτερικού εχθρού».
  • Ben Alofs Harassing agents and their use in the Israeli-occupied territories (Αμστερνταμ 1988, Dutch Palestine Committee). Ενας ολλανδός νοσοκομειακός αναλύει την επικινδυνότητα των δακρυγόνων, με συγκεκριμένο παράδειγμα τις προσπάθειες καταστολής της Ιντιφάντα από τον ισραηλινό στρατό.
  • Francis Kahn Utilisation par les forces americaines et leurs satellites des gaz de combat au Vietnam («Tribunal Russel. Le jugement final», Παρίσι 1968, Gallimard, σ.141-155). Κατάθεση γάλλου καθηγητή ιατρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Μπέρναρντ Ράσελ, σχετικά με τη χρήση αερίων CS ως πολεμικό όπλο από τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ. Επανειλημμένες αναφορές στα φονικά αποτελέσματα του συγκεκριμμένου όπλου.
  • Lynne Wilson Pepper spray madness (Covert Action Quarterly, τχ.56, 1996). Δημοσιογραφική περιγραφή της θανατηφόρας κατάχρησης του «ψεκαστηριού» από τα αμερικανικά σώματα ασφαλείας.
  • Hλίας Ψυχογιός Δημόσιαι Συναθροίσεις (Αθήνα 1979). Ο πατέρας των ελληνικών ΜΑΤ αναλύει, ως υπαρχηγός της Αστυνομίας  Πόλεων πλέον, τις «σωστές» τακτικές για τη βίαιη διάλυση «οχλοκρατικών συναθροίσεων». Ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στα δακρυγόνα, που παρουσιάζονται σαν το ιδεώδες μέσο χάρη στο οποίο «η αριθμητική υπεροχή του πλήθους δεν αποτελεί πλέον θέμα δια την Αστυνομίαν».
—————————————————————————————————————————————————

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΝΕΑΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ

Ελευθεροτυπία, 13/9/1998


Τα μυστικά της φυσούνας 


Τα νέα ζιζανιοκτόνα της ΕΛ.ΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της.

Πάει πια ο καιρός που η διάλυση μαζικών «οχλοκρατικών συναθροίσεων» γινόταν μέσα στους κρότους των δακρυγόνων που πηγαινοέρχονταν, σαν σε ένα αέναο τένις ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές.

Τώρα οι δυνάμεις της τάξης απλώς ψεκάζουν τους συγκεντρωμένους, με μια διαδικασία που φέρνει στο νου διαφήμιση για κατσαριδοκτόνο.

Κάθε διμοιρία των Ειδικών Δυνάμεων έχει και τη «φυσούνα» της, όπως λέγεται το καινούριο όπλο.

Πρόκειται για εκτοξευτήρα δακρυγόνου με μορφή σπρέι που μεταφέρεται από ειδικευμένο χειριστή και χρησιμοποιείται, κατά κανόνα, σε συμπλοκές εκ του συστάδην.

Μόλις ο «στόχος» βρεθεί σε βολική απόσταση, ο χειριστής πιέζει τη σκανδάλη του εκτοξευτή και τον περιλούζει με μια εξαιρετικά δραστική δακρυγόνα ουσία.


Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα αποτελέσματα του νέου όπλου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του περασμένου Ιουνίου έξω από τα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας.

Δεκάδες μέτρα μακριά από το σημείο ψεκασμού, ήταν αδύνατο να σταθεί κανείς έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Η εισπνοή του αερίου προκαλεί ισχυρό κάψιμο στα μάτια και τους πνεύμονες, αλλά και ζαλάδα και μια αίσθηση ασφυξίας που διαρκεί για ώρα.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα «δακρυγόνα», η επίδραση των οποίων υποχωρεί κάπως μόλις κατακάτσει ο βασικός όγκος των αερίων, η περιοχή που δέχεται το πέρασμα της «φυσούνας» παραμένει no man’s land για πέντε-έξι τουλάχιστον ώρες μετά τον αρχικό ψεκασμό.

Οσο για τους τυχερούς που θα δεχτούν εξ επαφής το υλικό της, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν εγκαύματα ή άλλες δερματικές παθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες.

Η δραστικότητα του καινούριου όπλου ήταν μοιραίο να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας.

Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ζητώντας να πληροφορηθούμε τη χημική σύσταση και τις προδιαγραφές της «φυσούνας».

Μας απάντησαν σχεδόν αμέσως, γνωστοποιώντας μας ένα σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών (Αθήνα 26/6/98, αρ. πρωτ. 7017/4/182α) και τις τεχνικές οδηγίες για το χειρισμό και την αναγόμωση του Protectojet Model 5 (όπως είναι η επίσημη ονομασία του συγκεριμένου όπλου).

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα:


* «η φυσούνα έχει βάρος 7,5 κιλά περίπου κενή και 9,5 κιλά γεμάτη».


* η δακρυγόνα ουσία που εκτοξεύει είναι oρθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη (CS) αναμιγμένη, για τις ανάγκες της εκτόξευσης, με συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η αναλογία γόμωσης είναι 1,1 κιλό CS με 700-750 γραμμάρια CO2 σε υγρή μορφή.


* «η φυσούνα αδειάζει με συνεχή χρήση 16 δευτερολέπτων» και, ως εκ τούτου, «η χρήση πρέπει να γίνεται διακεκομμένα, με διάρκεια ενός (1) δευτερολέπτου κάθε φορά».


* το γέμισμα του εργαλείου, τόσο με CS όσο και με CO2 γίνεται από τον ίδιο το χειριστή, από δοχείο 25 κιλών (στην πρώτη περίπτωση) και φιάλη αερίου (στη δεύτερη).

Οι οδηγίες δεν παραλείπουν να τονίσουν τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουν τα αστυνομικά όργανα:

«Προσοχή! Πάντοτε φορούμε γάντια και μάσκα με γυαλιά και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις πιθανές διαρροές και εκχυλίσεις».


* «η εκτόξευση της δακρυγόνου ουσίας δεν επηρεάζεται από την βροχή ή τη θερμότητα, φτάνει δε σε απόσταση 20 έως 30 μέτρων ανεξαρτήτως της φοράς του ανέμου, ακολούθως δε διαχύνεται (sic) ανάλογα με την φορά και την ένταση αυτού, φθάνοντας σε απόσταση 100-200 μέτρων».


Απαντώντας στις αντιδράσεις των ημερών, ο αστυνομικός διευθυντής Χρίστος Σωτηρίου που υπογράφει το έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών της ΕΛΑΣ προσπαθεί παράλληλα να τεκμηριώσει με κάθε τρόπο την εικόνα ενός μέσου καταστολής αποτελεσματικού μεν, πλην απολύτως ακίνδυνου για την υγεία.

Τα επιχειρήματα είναι δύο:


* η γενικευμένη χρήση των δακρυγόνων στις δυτικές χώρες («όλες οι αστυνομικές δυνάμεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την δραστική αυτή ουσία CS ως το ηπιότερο μέσο, όταν απαιτείται διάλυση συγκεντρωμένου πλήθους») και η τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών από τους κατασκευαστές


* η χαμηλή περιεκτικότητα των δακρυγόνων αερίων σε CS («σε ελάχιστη συγκέντρωση, πολύ κάτω του 56,3 mg/m3, που θεωρείται αβλαβής») και η, ως εκ τούτου, απουσία οποιουδήποτε κινδύνου: «Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν βλαβερές συνέπειες στις ανωτέρω συγκεντρώσεις δραστικής ουσίας πέραν αυτής του συμπτώματος της δακρύρροιας, με πλήρη ανάληψη εντός δέκα ( 10) λεπτών από την έκθεση».


Και τα δυο αυτά επιχειρήματα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να θεωρηθούν.

Σε διπλανές στήλες ασχολούμαστε με τα προβλήματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η έκθεσή του στα «ακίνδυνα» δακρυγόνα.

Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ακριβώς εξαιτίας της γενικευμένης χρήσης αυτών των ουσιών από όλες τις αστυνομίες του κόσμου!

Ορισμένες μάλιστα από αυτές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των συνδικάτων των αστυνομικών, που θέλησαν να προστατεύσουν τα μέλη τους από την αλόγιστη χρήση αυτών των χημικών όπλων «εσωτερικού χώρου»…

Στη χώρα μας όμως τι γίνεται;

Θελήσαμε να γνωρίσουμε την άποψη που έχουν τα συνδικάτα των ελλήνων αστυνομικών για το ζήτημα.

Διαπιστώσαμε μια έντονη ανησυχία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια την άμεση εμπειρία των χειριστών του «ακίνδυνου» όπλου.

«Πολλοί συνάδελφοι παραπονούνται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτές τις ουσίες», μας εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιάννης Μακρής.

«Αν οι μάσκες έχουν παλιά φίλτρα, επιτρέπουν την εισαγωγή αερίου.

Και στο δέρμα δημιουργεί φαγούρα και αν τρίψεις το μάτι σου…

Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά.

Σε παλιότερη συνάντησή μας με τον υπουργό είχαμε αναφερθεί και σ’αυτό.

Οτι δηλαδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μέσα στις κλούβες.

Ο αέρας μυρίζει πολλές φορές από τις ουσίες».

Ρωτάμε το συνομιλητή μας αν τους έχει δοθεί επίσημη ανάλυση σχετικά με τους κινδύνους από την επαφή με τα «δακρυγόνα».

Μας διαβεβαιώνει πως όχι:

«Δεν έχουμε δεί ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Θέλουμε να γίνει μια τέτοια έρευνα, έτσι ώστε κι εμείς να έχουμε μια επίσημη απάντηση. Τώρα ακούγονται διάφορα από διάφορες πλευρές, ότι είναι καρκινογόνες ουσίες.

Δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Φυσικά, τις όποιες βλάβες επιφέρουν δε θα τις επιφέρουν μονάχα στους διαδηλωτές αλλά και σ’ αυτούς που κάνουν τη χρήση.

Κι ίσως αυτοί οι τελευταίοι να το δέχονται και σε μεγαλύτερη ένταση, γιατί η επαφή τους μ’ αυτή την ουσία είναι συνεχόμενη…».


Αυτά όσον αφορά τη μια πλευρά της «φυσούνας».

Γιατί στην άλλη, ακόμη κι αν κάποιος υποψιασμένος διαδηλωτής θελήσει να πάρει τα μέτρα του, τον περιμένουν άλλοι μπελάδες.

Τυπικό παράδειγμα η περίπτωση του Ειρηνόφιλου Καρίμαλη, που συνελήφθη το πρωί της 14ης Ιουνίου 1998 έξω από το εξεταστικό κέντρο Πατησίων ως συμπαραστάτης των αγωνιζόμενων καθηγητών.

Προνοητικός, ο νεαρός οικοδόμος είχε μαζί του μια αντιασφυξιογόνα μάσκα και ένα γάντι, έτσι ώστε να προστατευθεί στοιχειωδώς από τα χημικά δηλητήρια με τα οποία ψέκαζε την περιοχή η αστυνομία.

Πού να το φανταζόταν ότι αυτά ακριβώς τα προστατευτικά μέσα -που σε ώρα εργασίας τον προφύλασσαν από τις αναθυμιάσεις των βερνικιών- θα του κόστιζαν τη σύλληψη και την απαγγελία δέσμης κατηγοριών, ακόμη και για γεγονότα που συνέβησαν πολλές ώρες μετά τη σύλληψή του!

Καταθέτοντας στον ανακριτή, ο αστυφύλακας Σπυρίδων Μπατσίλας θα προσκομίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα τα επίμαχα προστατευτικά υλικά σαν επιβαρυντικά στοιχεία της υποτιθέμενης ενεργητικής (και όχι απλά παθητικής) συμμετοχής του στα μπλόκα των εκπαιδευτικών.

Αν είχε αναπνεύσει οικειοθελώς το νέφος του CS, μπορεί και να μην είχε καν συλληφθεί…

[…]


Εγκλημα πολέμου σε ειρηνική περίοδο

Η φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υποχρέωσε τη διεθνή κοινότητα να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης αυτών των νέων όπλων που σκόρπισαν το θάνατο στα ευρωπαϊκά πεδία των μαχών.

Με το πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης του 1925 θεσμοθετήθηκε η πρώτη διεθνής απαγόρευση των χημικών όπλων («Πρωτόκολλο για την απαγόρευση σε καιρό πολέμου ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών και άλλων αερίων, καθώς και βακτηριολογικών πολεμικών μέσων», 17/6/1925).

Και ήρθε αυτή η Συνθήκη να επικυρώσει τις παλιότερες απαγορεύσεις (1899, Σύμβαση της Χάγης, 1907, Καθορισμός πολεμικού δικαίου).

Κατά τη γνώμη πολλών μελετητών του διεθνούς δικαίου, η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τη χρήση των «δακρυγόνων» σε συγκρούσεις μεταξύ κρατών.

Ομως η μαζική χρήση των δυο βασικότερων συστατικών των σύγχρονων «δακρυγόνων» (του CN και του CS) από τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ επανέφερε τους προβληματισμούς του μεσοπολέμου στην επικαιρότητα.


Μετά από εισήγηση του ίδιου του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θαντ, η γενική συνέλευση του οργανισμού συζήτησε το 1969 το θέμα και κατέληξε σε μια απόφαση που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις, διότι η αναφορά στα δακρυγόνα είναι ρητή:

«Στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας προτείνει

1) να ανανεώσουν τα Ηνωμένα Εθνη την έκκλησή τους προς όλα τα κράτη να προσχωρήσουν στο Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 και

2) να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.»


Η πρόταση του Ου Θαντ εγκρίθηκε με 80 θετικές ψήφους έναντι 3 αρνητικών και 36 αποχών (Απόφαση 2603, 16/12/1969). Οι τρεις αρνητικές ψήφοι ανήκαν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία -που εκείνη την εποχή βομβάρδιζαν με χημικά το Βιετνάμ- και την Πορτογαλία -που επιχειρούσε να καταστείλει τις εθνικοαπελευθερωτικές εξεγέρσεις στις δικές της αποικίες.

Η Ελλάδα, μαζί με τις περισσότερες δυτικές χώρες δεν είχε διανοηθεί να υπερψηφίσει την απόφαση: απείχε.

Μόνο η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Φιλανδία τόλμησαν να καταδικάσουν τα χημικά όπλα στο πλάι των «αδέσμευτων» και των «σοσιαλιστικών» κρατών. Μαζί τους και η Κύπρος του Μακάριου, που είχε νωπή τη δική της εμπειρία από τα δακρυγόνα των Βρετανών (όπως και η Ιρλανδία).


Δεν υπάρχει βεβαίως καμιά νομική βάση στον παράλογο ισχυρισμό ότι αυτό το όπλο που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε συγκρούσεις (διαδηλώσεις, εξεγέρσεις) στο εσωτερικό ενός κράτους.

Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής από αυτά τα απάνθρωπα όπλα δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεται σε διεθνές και εσωτερικό δίκαιο.

Ο Γερμανός Νομικός Ίπσεν υποστήριξε με συντριπτική πειστικότητα αυτή την άποψη κατά το Διεθνές Συνέδριο Επιστημόνων στο Βερολίνο στις 21 Νοεμβρίου 1971.


Η ίδια η ιστορική απόφαση 2603 του ΟΗΕ δίνει άλλωστε τη λύση. Ζητεί την καταστροφή όλων των σχετικών όπλων (φυσικά και των δακρυγόνων). Δύσκολα μπορεί κανείς σοβαρά να υποστηρίξει ότι εξαιρούνται τα όπλα της αστυνομίας.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 13/9/1998


—————————————————————————————————————————————————
Εστιάστε εδώ. Την προσοχή σας, παρακαλούμε. Τσεκάρετε την παρακάτω λεπτομέρεια:

Άποψη των συνδικάτων των ελλήνων αστυνομικών

Ή άποψη των συνδικάτων των ελλήνων αστυνομικών διαφέρει από αυτή της επίσημης άποψης της αστυνομίας.

Έχουν γίνει πολλά παράπονα από αστυνομικούς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη χρήση των δακρυγόνων.


Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται για οικονομικούς λόγους δεν αντικαθιστούν συχνά τα φίλτρα τους και επιτρέπουν έτσι την εισαγωγή αερίου, ενώ αναπόφευκτη είναι πολλές φορές η επαφή των δακρυγόνων με το δέρμα.


Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά.

Τα συνδικάτα έχουν ζητήσει γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας που να λέει καθαρά οτι δεν υπάρχει πρόβλημα.

BlackMediterraneanPirate*** Όπως γνωρίζουμε όλοι, η Αστυνομία, αλλά και όλα τα Μέσα Ασφαλείας & Καταστολής, αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Δεν έχουν χρήματα ούτε για βενζίνη και service στα περιπολικά.

Σιγά μην έχουν χρήματα για ν΄ανανεώσουν τις μάσκες τους ή ν΄αλλάξουν τα απαραίτητα φίλτρα.

=

αυτό σημαίνει, ότι αν υποφέρουμε εμείς από τις βλακείες που μας ρίχνουν, είναι πολύ πιθανόν ότι θα υποφέρουν και αυτοί!

-Ας αναλογιστούν τα χρήματα που κερδίζουν για να μας ψεκάζουν,

-ας αναλογιστούν τα κοινά μας προβλήματα επιβίωσης,

-τον τρόπο που τους «φτύνουν» οι ηγεσίες τους για ψευτομισθούς (ενώ εκείνοι -οι ηγεσίες- ποιός ξέρει τί τυχερά αποκομίζουν),

-τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τα ρίσκα που παίρνουν για τον βαθμό που αμείβονται,

-τα παιδιά τους που ντρέπονται ν΄αναφέρουν το επάγγελμα των γονιών τους,

-ποιά είναι η πραγματική ασχολία που θα έπρεπε να έχουν συνεισφέροντας στο λαό και πώς τους εξαναγκάζει, διατάζει  η εξουσία και το σύστημα να συμπεριφέρονται στο λαό, ακόμα και στους φίλους, συγγενείς και γείτονές τους που συχνά βρίσκονται ανάμεσα στους διαδηλωτές,

-τον ύπουλο τρόπο που τους εκμεταλλεύεται η εξουσία και το σύστημα ως ανθρώπινες οντότητες.

Ας αναλογιστούν όλα τα παραπάνω κι ας σκεφτούν, ας απαντήσουν στο ερώτημα:

Αξίζει τον κόπο να δέχονται την ξεφτίλα και να ψεκάζουν;

Για τα ίδια πράγματα δεν παλεύουμε όλος ο λαός;

Κι αυτοί λαός δεν είναι;

Μήπως πρέπει ν΄αρχίσουν να κάνουν και λίγο τα «στραβά μάτια», γιατί έτσι ίσως, μέσα από τον αγώνα όλων μας,

δούμε καμιά καλύτερη μέρα όλοι μαζί;

Έτσι δεν έκαναν και στην Αίγυπτο πολλοί συνάδελφοί τους;

——————————————————————————

Η  «εκδίκησή μας» σε αυτούς που μας ψεκάζουν, ενώ παλεύουμε για έναν καλύτερο Κόσμο, έρχεται από την ίδια τη φύση:

1. Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε αλλεργίες έχουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι που χειρίζονται τα μηχανήματα εκτόξευσης δακρυγόνων.

2. Μεγάλη συχνότητα καρκίνων του δέρματος παρουσίασε η ομάδα των αστυνομικών που έριχναν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών για το Βιετνάμ την περίοδο 1968-1971

(Αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Σταρ» , 30-10-1975, επιστημονική ανακοίνωση του Ρόμπερτ Ντάγιερ, διευθυντή του τοπικού αστυνομικού νοσοκομείου).

*********************************************************************************************************


BlackMediterraneanPirate  



Σύντομος Σύνδεσμος    http://wp.me/pPn6Y-8dv


6 σκέψεις σχετικά με το “Ενημερωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε για να δράσουμε όπως αρμόζει 3 >>> Ιδέες & Συμβουλές: Προστασία από τα δακρυγόνα. [ενημερώνεται]

Σχολιάστε