Η ΔΕΗ δέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου – Μην πληρώνετε το χαράτσι! – Μπράβο στις τρείς δικαστίνες!

 

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει ο Παύλος

Έχει μεγάλη σημασία το σκεπτικό των τριών δικαστίνων που επέβαλλαν στη ΔΕΗ να μην εισπράττει το χαράτσι εκβιάζοντας με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τρείς δικαστίνες λοιπόν, η πρόεδρος Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου, η Μαρία Βολίκα, εισηγήτρια, και η Κων/να Λουκαδάκου, δικαστική πάρεδρος, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το μέτρο (το ίδιο το χαράτσι) επειδή αποτελεί φόρο και με δεδομένη τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών. Με λίγα λόγια χρησιμοποίησαν το Σύνταγμα σαν ασπίδα, που πράγματι είναι (το Σύνταγμα) προοδευτικό κοινωνικά, ώστε να σταματήσουν την εξαθλίωση των πολιτών. Αν συνεχισθεί αυτή η δικαστική συμπεριφορά τα Μνημόνια μπορούν να ξηλωθούν! Γιατί υπάρχουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις για άλλα ζητήματα που «διαφεύγουν» της προσοχής των καθεστωτικών ΜΜΕ και στη πραγματικότητα συνιστούν μια μικρή δικαστική επανάσταση. Απέναντι στην εξουσία, όλο και περισσότεροι δικαστικοί ακούουν τη φωνή της συνείδησης τους και τις επιταγές του Συντάγματος. Βέβαια σε αυτό ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι και οι δικαστικοί υπέστησαν μειώσεις αποδοχών και έτσι συναισθάνονται περισσότερο την κοινωνική τραγωδία. Πάντως, για να μετριασθεί ο ενθουσιασμός μας, δεν ξέρουμε ακόμη τι στάση θα κρατήσουν οι ανώτατοι δικαστικοί, Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας, παραδοσιακά περισσότερο προσδεδεμένοι με τις εξουσίες. Μέχρι τότε όμως αυτή η ανακούφιση που επετεύχθη είναι, νομίζω, σημαντική… 

..

Η ΔΕΗ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

..

..

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα κατά τόπους υποκαταστήματά της ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση του τέλους ακινήτων για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.

Στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα γίνεται αποδεκτή η πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση του τέλους ακινήτων, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαΐου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους.

Αντίθετα το ίδιο το τέλος είχε κριθεί κατά πλειοψηφία, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. (Σ.σ. Οι τρείς δικαστίνες δηλαδή ανέτρεψαν κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας)

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4773168

Διαβάστε τι τους έφτιαξαν οι τρείς δικαστίνες!

«Τί σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η απόφαση; Σήμερα Τετάρτη, το μεσημέρι, αναμένεται ο συνήγορος των Ενώσεων Καταναλωτών που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, Γιάννης Μυταλούλης να κοινοποιήσει την απόφαση στη ΔΕΗ η οποία θα καλείται να την εφαρμόσει αφού είναι  προσωρινά εκτελεστή. Παράλληλα, επειδή ακολουθήθηκε η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η απόφαση αυτή αφορά το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και όχι μόνο τους προσφεύγοντες. Το αναφέρει άλλωστε η ίδια η απόφαση:

«Από την απόφαση δε που εκδίδεται σε μια τέτοια δίκη, που δέχεται τη συλλογική αγωγή, παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων».

Πρακτικά αυτό θα κριθεί όταν ο πρώτος πολίτης θα προσφύγει στα ταμεία της ΔΕΗ και θα ζητήσει να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος και όχι το χαράτσι. Σε περίπτωση άρνησης του υπαλλήλου, ο πολίτης δικαιούται να ενημερώσει το ΙΝΚΑ και από εκεί ξεκινά μια αυτόφωρη ποινική διαδικασία για τους αρμοδίους της ΔΕΗ.

Αναφέρει επί λέξει η απόφαση: «…να απειληθεί σε βάρος της εναγόμενης χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα επιμέρους και ανά καταναλωτή αλλά και κατά ημέρα παραβίαση εκάστης των παραπάνω παραβιάσεων και να αναγνωριστεί το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν αποζημίωση για κάθε μια ημέρα από τις παραπάνω βλαπτικές συμπεριφορές της εναγόμενης»

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αφενός κινείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ για παραβίαση δικαστικής απόφασης και αφετέρου δικαίωμα αγωγής για αποζημίωση εκ μέρους των πολιτών»

Νομικές πηγές εξηγούν επίσης πως η απόφαση γεννά και δικαιώματα ομαδικών ή ατομικών αγωγών εκ μέρους των πολιτών κατά της ΔΕΗ για όσα έχουν ήδη πληρώσει, τα οποία μπορούν πλέον να διεκδικήσουν από το δικαστήριο. Επισημαίνουν δε πως η μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση και η υποχρέωση της ΔΕΗ να υποβάλλει αποζημιώσεις μπορεί να γεννήσει ακόμα και «απιστία στην υπηρεσία» αφού ζημιώνεται εξαιτίας τους η περιουσία της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/news.asp?id=1681937

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-fax

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

10 σκέψεις σχετικά με το “Η ΔΕΗ δέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου – Μην πληρώνετε το χαράτσι! – Μπράβο στις τρείς δικαστίνες!

  1. Μια μικρή δικαστική επανάσταση. ΛΟΛ. Κατάντια να θεωρείς το δικαστικό σύστημα και επαναστατικό. Για μια στιγμή φαντασιώθηκα σήμερα στις πορείες για τη μνήμη του Αλέξη να είναι ανάμεσά μας και δικαστίνες με κουκούλες. Ό,τι νά’ναι. Οι ξαφνικές ανθρωπιές είναι προπετάσματα, θίχτηκαν συμφέροντα, άσε που λειτουργεί και ως τρόπος να περάσει στον κόσμο πως να, υπάρχει ακόμη δικαιοσύνη. Σκατά υπάρχει! Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, χιλιάδες ζουν στο δρόμο, το κράτος νομιμοποίησε τη χρυσή αυγή, έχει συμπράξει στην ερημοποίηση του τόπου, έχει κάνει τα σύνορα απόρθητα κάστρα, συλλαμβάνονται μετανάστες και απελαύνονται ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για βασανιστήρια μέσα σε τμήματα, διασύρθηκαν οροθετικές και πόρνες, πήγαν στη φυλακή, η αστυνομία είναι τάτσι μίτσι κότσι με τους χρυσαυγίτες και λέμε συγχαρίκια σε ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ? are you fuckin kidding me?

    • «και λέμε συγχαρίκια σε ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ?»

      Ναι ρε ανεγκέφαλε φανατικέ. Οπως λέμε «συχαρίκια» στον Τερτσέτη και στον Πολυζωϊδη, που ενώ ήταν υπάλληλοι του ελληνο-βαυαρικού κράτους, αντιστάθηκαν στην καταδίκη του Κολοκοτρώνη. Οπως λέμε «συχαρίκια» στον Πεπόνη και τον Μουζακίτη. Οπως λέμε «συχαρίκια» στον εισαγγελέα από την κρήτη που έγραψε πως είμαστε υπό κατοχή.

      Λέμε «συχαρίκια» σε κάθε έναν θεσμικό εκπρόσωπο της παρούσας εξουσίας που παίρνει το μέρος του λαού και του έθνους. Και τον στηρίζουμε. Τι πρέπει να του πούμε δηλαδή; Κακώς που κάνεις κάτι που ευνοεί τον λαό;

      Τι μας συμβουλεύει δηλαδή η πολιτική ωριμότητα και η σοφία σου; Να τους καταδικάσουμε;

      Αμα δεις μια διμοιρία ΜΑΤατζήδων να αυτομολεί προς τον λαό, τι θα πεις; Θα ειρωνευτείς και πάλι σούπερ-επαναστάτη;

      Πόσο ούλτρα μαλάκες είναι ορισμένοι άνθρωποι;

      Με σένα και τα δικά σου μυαλά θα πολεμήσουμε τον καπιταλισμό;

      Grow up ρε.

      Θραξ Αναρμόδιος

  2. Δεν θεώρησα το δικαστικό σύστημα επαναστατικό. Οι τρείς δικαστίνες όμως, στη συγκεκριμένη απόφαση επαναστάτησαν. Και ενδεχομένως να το έκαναν με προσωπικό κόστος. Από αυτή την άποψη χρειάζονται υποστήριξη και όχι αδιαφορία. Η απόφαση τους προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες ανθρώπους. Όταν ένας άνθρωπος που υπηρετεί σε θέση εξουσίας, και είναι έκατομμύρια αυτοί που εμπλέκονται με κάποια θέση εξουσίας, έστω και μικρή, τολμά να πει όχι στην επίσημη γραμμή και να κάνει τη μικρή ή μεγάλη επανάσταση του είναι εξαιρετικά άδικο να μην τον υποστηρίζουμε και να μην τον συγχαίρουμε. Ξέρεις αυτοί που είναι εκτός οποιασδήποτε θέσης τυπικής εξουσίας είναι οι λιγότεροι. Επίσης, από αυτούς, αυτοί που είναι πραγματικοί αντιεξουσιαστές, γιατί δεν έχω τυπική εξουσία δεν σημαίνει ότι δεν ασκώ εξουσία γενικά, ώστε να έχουν το ηθικό δικαίωμα να την λένε σε όλους, παντού και πάντα, απλώς δεν υπάρχουν. Δεν καταλαβαίνω με ποιά κριτήρια θεωρείς για παράδειγμα τον εαυτό σου περισσότερο επαναστάτρια από μία από αυτές τις δικαστίνες.

  3. Ρε συ Παύλο, αυτό που έκαναν δεν αξίζει συγχαρητήρια, το έκαναν μετά από απειλή των κεκτημένων τους και δεν το θεωρώ κανένα λόγο για συγχαρητήρια. Δε με θεωρώ επαναστάτρια by the way. Σιγά τον ηρωισμό, μιλάμε για αγαθά ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ όπως η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και η επαναστατικότητα εξαντλείται στο να αφαιρέσουμε το χαράτσι? Όταν μιλήσουν για την αφαίρεση του δικαιώματος των ιδιωτικών συμφερόντων και του κράτους να παίρνουν τα κοινωνικά αγαθά δια της «ελέω θεού βασιλεύς» τακτικής, τότε ναι, αυτό θα είναι λόγος να χαρώ, κάτι που εντάσσεται μέσα στο υπάρχον πλαίσιο της εξουσίας δεν το θεωρώ λόγο, το θεωρώ αυτονόητο που τόσο καιρό δεν το έκαναν οι υπαλληλίσκοι.

    • «χαχα, αναρμόδιε, τα υπογλώσσια αγόρι μου, μη μου πάθεις και τίποτε σήμερις.»

      Το πήρα γιατί έχω και ένα έμφραγμα. Αλλά με σένα προληπτικά μην πάθω και δεύτερο, πήρα τα μέτρα μου (λολ).

      Δεν έχω υπογλώσσια ρε καμένη φλάντζα.
      Στρίβω κάνα τσιγαράκι και μου περνάει.

      Αυτό όμως που βρίσκω πιο θλιβερό από όλα, είναι ότι εσείς οι φανατικοί διαμορφώνετε εν τέλει έτσι τους όρους της «συζήτησης», ώστε ούτε κανείς άλλος, αλλά ούτε κι εσείς οι ίδιοι να μπορείτε να ωφεληθείτε από αυτήν.

      Σαν κάτι μέσα σας να ξεκινάει από μόνο του έναν ψυχολογικό μηχανισμό αυτο-άμυνας.

      Αυτόματα μάλλον γίνεται. Ακυρώνετε την συζήτηση ώστε μη τυχόν και σας μεταβάλλει από τον φανατισμό σας κατά το ελάχιστο. Και μόλις ζοριστείτε λίγο, τότε ότι δαίμονα έχετε, τον κάνετε χαρακτηρισμό και τον εκτοξεύετε κατά του συνομιλητή σας.

      Καρμπόν όμως λέμε.

      Δηλαδή, δεν έχει ούτε την λίγη χαρά που θα μπορούσε να μας δώσει η πρωτοτυπία. Μια μικρή της λάμψη έστω.

      Διότι από πρωτότυπη σκέψη… Καλά κρασιά. Ποια σκέψη;

      Θραξ Αναρμόδιος

  4. Και κάτι άλλο αναρμόδιε. Δεν υπάρχει περίπτωση εξουσία να κάνει κάτι υπέρ του λαού, είναι δική σου η αφέλεια να χάφτεις τέτοια παραμύθια. Όχι, δε σου λέω να τους καταδικάσεις, αυτό όμως απέχει από το να θεωρείς τα αυτονόητα και επαναστική πράξη.

    • ultra: «Δεν υπάρχει περίπτωση εξουσία να κάνει κάτι υπέρ του λαού, είναι δική σου η αφέλεια να χάφτεις τέτοια παραμύθια.»

      Αφέλεια; Χάφτω παραμύθια; Τι είναι αυτό τώρα; Μας ευεργετείς από το απόθεμα της ούλτρα σοφίας σου; Μας κατεδάφισες ρε μεγάλε. Μας κατακρήμνισες. Ούτε τα βασικά δεν έχεις κατανοήσει.

      Πάψε να νομίζεις οτι πολεμάς την εξουσία βρε ακατοίκητε. Δεν την πολεμάς.

      Διότι δεν γνωρίζεις καν τι είναι εξουσία. Μόνο το απάνω απάνω γνωρίζεις. Μόνο τις εμφανείς πλευρές και συμπεριφορές της. Τον ΜΑΤατζή και την μείωση μισθού.

      Πολεμώντας τον ΜΑΤατζή και ν’ ανέβει ο μισθός δεν πολεμάς την εξουσία. Απλώς αντιμετωπίζεις την επίθεσή της.. Καταλαβαίνεις άραγε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά;

      Την εξουσία την πολεμάς, όταν αφού κατανοήσεις τους λόγους και τις ανάγκες που την κάνουν να υπάρχει, εκείνα δηλαδή που την συγκρότησαν ιστορικά, αλλάζεις αυτούς τους όρους, τους όρους συγκρότησης, σύστασης και ύπαρξής της, και την κάνεις να λειτουργεί υπέρ των δικών σου συμφερόντων.

      Δεν κατανοείς τι είναι εξουσία γιατί είσαι φανατικός και αυτό σ’ εμποδίζει και να στοχαστείς κιόλας. Και γι’ αυτό και απλώς θα σκιαμαχείς μαζί της. Δεν κατανοείς το όλον και τα μέρη της. Τους ιστορικούς και κοινωνικούς όρους που την συγκρότησαν και την παραλλάσσουν ανά τους αιώνες. Τον ρόλο της στις ανθρώπινες ομάδες.

      Αμα είχες κατανοήσει το παραμικρό από όλα αυτά, δεν θα έγραφες την μεγάλη παπαριά που έγραψες. Που θες και να πολεμήσεις και την εξουσία εσύ.

      Το πολύ πολύ με τον φανατισμό και το ουγκ σου να γίνεις η πρώτη ύλη για να μας κατσικωθεί καμμιά χειρότερη εξουσία από αυτήν που έχουμε τώρα.

      Τι να πολεμήσεις καημένε; Που θες να γίνουμε και συμμαχητές σου εναντίον της εξουσίας. Τίποτα αθώους θα πάρεις στο λαιμό σου το πολύ πολύ. Κι εσύ και οι άλλοι φανατικοί. Κάθε πίστης και ιδεολογίας.

      Για αρχή ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΡΧΗ, και μπας και μήπως και αρχίσεις και καταλαβαίνεις σε τι μαύρο μεσάνυχτο είσαι, η εξουσία, κάθε εξουσία, ακόμα και η πιο ολοκληρωτική, είναι αναγκασμένη να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση-πως-να-το-πω με τους εξουσιαζόμενους, άμα θέλει να μείνει στη θέση της. Και να κάνει παροχές υπέρ των εξουσιαζόμενων όποτε θεωρεί σκόπιμο ή είναι στη γωνία. Αυτά λέει η ιστορική και πολιτική εμπειρία αιώνων ανεγκέφαλε φανατικέ.

      Αλλιώς ούτε ΙΚΑ θα είχαμε ούτε φανάρια στους δρόμους.

      Οσο για την φύση της εξουσίας αυτή καθ’ αυτή, δεν νομίζω ότι θα την κατανοήσεις ποτέ. Οχι με τα μυαλά που έχεις τώρα. Νομίζεις ότι η εξουσία είναι ένα γκάου πράγμα, μονολιθικό, επειδή είσαι εσύ γκάου.

      Θα περάσεις την ζωή σου ως αντι-εξουσιαστής και δεν θα ξέρεις και με τι «πολέμησες» ρε επαναστάτη. Και το ξαναλέω: θα πάρεις και τίποτε αθώους στον λαιμό σου, με τέτοιαν άγνοια και φανατισμό.

      Για να πας στη μάχη και να πολεμήσεις πρέπει να ΜΗΝ είσαι οργισμένος. Πρέπει να έχεις ΚΑΘΑΡΗ ΚΡΙΣΗ και η οργή σκοτίζει την κρίση. Και κάνει το χέρι να αστοχεί. Το χέρι εκείνο το τρομερό που διαπράττοντας την μεγαλύτερη ύβρη απέναντι στην ζωή, πάει την ζωή παραπέρα.

      Ο μόνιμα οργισμένος, σκατά μαχητής θα γίνει, όταν χρειαστεί.

      Θραξ Αναρμόδιος

  5. Μεγάλες υποκρισίες λέμε. Για τα μάτια του κόσμου. Το κακό είναι πως αντί να ξεχυθούμε να τους πάρουμε και τα σώβρακα είμαστε και ευγνώμονες για τα ψίχουλα. Ε, δεν θέλω τα ψίχουλα ρε, και η ευγνωμοσύνη για τα ψίχουλα του κράτους δε με αφορά.

  6. Εντάξει, με έπεισες. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε οργή, η οργή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. ρε άι. Θα αισθάνομαι ό,τι γουστάρω και θα επιλέγω να το εκφράζω όπως γουστάρω επίσης. Α,ώστε θεωρείς το ΙΚΑ μεγάλο ανθρώπινο επίτευγμα? Έτσι εξηγείται…χαχαα

Σχολιάστε