Ερωτήματα (ρητορικά) σχετικά με τον αγώνα ΠΑΟ-Μακάμπι

γράφει η   filistina

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Το πανό των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ-FREEDOM TO PALESTINE


ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον:  Γιατί στους Έλληνες φιλάθλους έγινε εξονυχιστικός έλεγχος ενώ στους Ισραηλινούς –προφανώς- δεν έγινε  αφού κρατούσαν στα χέρια τους    καπνογόνα?

Ήταν 9.15 περίπου όταν  σταθήκαμε μπροστά από την Πύλη 17 του ΟΑΚΑ. Ο λόγος που βρεθήκαμε (μια ομάδα αλληλέγγυων) στον αγώνα ΠΑΟ-Μακάμπι    ήταν για να εκφράσουμε την αλληλεγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που αυτές τις μέρες βάλλεται –για άλλη μια φορά – από το σιωνιστικό Ισραήλ.  Από τις 18 Αυγούστου η Γάζα βομβαρδίζεται, δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους-ανάμεσα σ’ αυτούς άμαχοι και μικρά  παιδιά-ενώ   η διεθνής κοινότητα σιωπά.

Η ίδια η Μακάμπι άλλωστε είναι ένας αθλητικός σύλλογος γνωστός για την   σιωνιστική του παράδοση

Λίγο πριν περάσουμε την Πύλη οι αστυνομικοί στην είσοδο   έψαξαν προσεχτικά τις τσάντες μας και ακόμα πιο προσεχτικά έψαξαν το σακίδιο φίλου – αλληλέγγυου, αφού άνοιξαν την κάθε του θήκη.

Με μεγάλη μας χαρά αντικρύσαμε στο απέναντι πέταλο ένα πανό των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ που έγραφε FREEDOM TO PALESTINE και στη διπλανή θύρα συντρόφους από το κίνημα    «Απελάστε τον Ρατσισμό»  (οι οποίοι πριν μπουν στο γηπέδο μοίρασαν   το φυλλάδιό τους για την Παλαιστίνη) .  Η «τύχη» ήταν όμως με το μέρος μας.  Οι δικές μας οι θέσεις  ήταν κάτω από τον εξέδρα  των Ισραηλινών οπαδών,  οι οποίοι   είχαν απλώσει τις σημαίες τους και τα πανό της ομάδας τους και που δεν μπόρεσαν να αντέξουν στη θέα των Παλαιστινιακών σημαιών που κρατάγαμε και στο άκουσμα του ονόματος της Παλαιστίνης. Μετά από λίγο και ενώ ο αγώνας βρισκόταν στο 5′ ,  άρχισαν να   πετάνε  καπνογόνα σε μας αλλά και στους οπαδούς του ΠΑΟ και ενώ υπήρχαν μικρά παιδιά στις κερκίδες.  Επόμενο ήταν λοιπόν ότι την προκλητική συμπεριφορά των οπαδών της Μακάμπι θα ακολουθούσαν οι αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟ. Τότε έγινε επέμβαση των ΜΑΤ  στην εξέδρα των οπαδών της Μακάμπι, εκείνοι έτρεχαν να κρυφτούν, εμείς πνιγήκαμε από τα δακρυγόνα και ο αγώνας διακόπηκε.  Ο υπόλοιπος αγώνας συνεχίστηκε με τα ΜΑΤ  να φυλάνε  τους Ισραηλινούς οπαδούς της Μακάμπι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ(?): Οι ισραηλινοί οπαδοί της Μακάμπι μάλλον από «άλλη» πόρτα μπήκαν και κανένας έλεγχος δεν τους έγινε.


Ερώτημα 2ον:  Γιατί είναι παράνομο να κρατάς Παλαιστινιακή σημαία μέσα σε ένα γήπεδο?

Αφού καθάρισε η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά σε ένα σχετικά ήρεμο κλίμα. Δεν πέρασε πολύ ώρα και μας «επισκέφθηκαν» δυο άντρες της ασφάλειας οι οποίοι πριν από λίγο συζητούσαν με τα ΜΑΤ.  Μας ζήτησαν –ευγενικά ομολογώ- να κρύψουμε τις σημαίες διότι εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για τα επεισόδια που έγιναν!

Όταν αρνηθήκαμε,  μας απάντησαν –επίσης ευγενικά- ότι αν δεν τις κρύψουμε θα συλληφθούμε! Τους είπαμε ότι δεν είναι παράνομο να κρατάς ένα εθνικό σύμβολο και έφυγαν. Ξαναήρθαν αργότερα πιο απειλητικοί και για να μην έχουμε άλλα ανούσια μπλεξίματα τους αφήσαμε να πάρουν τη μια σημαία μέχρι το τέλος του αγώνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ(?): Όποιος προκαλεί τους «φίλους» Ισραηλινούς και όποιος κρατάει Παλαιστινιακή σημαία συλλαμβάνεται.

Ο αγώνας έληξε με νίκη του ΠΑΟ, αλλά για μας τους αλληλέγγυους η νίκη ήταν ότι ακούστηκε,έστω για λίγα λεπτά,   η φωνή της Παλαιστίνης.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Μέλη της κίνησης "Απελάστε τον ρατσισμό" μοιράζουν φυλλάδια έξω από το ΟΑΚΑ

Ισραηλινά καπνογόνα

Η κίνηση "Απελάστε τον ραστσισμό"

Shortlink: http://wp.me/pPn6Y-aae

20 σκέψεις σχετικά με το “Ερωτήματα (ρητορικά) σχετικά με τον αγώνα ΠΑΟ-Μακάμπι

  1. Ερωτηματα ρητορικά που σαφως εχουν μία και μονο απάντηση…..η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ…. συγχαρητήρια για το άρθρο!!!

  2. Η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλη θυσία -να παρακολουθήσω ποδοσφαιρικό αγώνα- δεν έχω ξανακάνει στη ζωή μου. Αλλά βέβαια άξιζε τον κόπο.

  3. Όσον αφορά το πανί τον Παναθηναϊκών «Freedom to Palestine», μην είστε σίγουροι/ες ότι προέρχεται από άτομα που θέλουν την ελευθερία της Παλαιστίνης, αλλά από νεοναζί αντισημίτες. Τέτοια σκουλήκια υπάρχουν πολλά στην κερκίδα των οργανωμένων του Παναθηναϊκού.

  4. Εγώ διαβάζοντας το άρθρο πήρα χαμπάρι τι έγινε στον αγώνα!!! Σε σχέση με μένα, τα πας πολύ καλά filistina…

    Μπράβο σε όσους ήταν εκεί για τις σημαίες. Μου φαίνεται αδιανόητο που δεν ελέγχθηκαν η ισραηλινοί. Ό,τι θέλουν κάνουν στη Ελλάδα οι ισραηλινοί.

    BandieraRossa, με προσγείωσες απότομα με το σχόλιό σου!!!

  5. BandieraRossa, δεν ξέρω πολλά για τους οπαδούς του ΠΑΟ (αν και μου φαίνεται λίγο απίθανο να είναι όλοι σκουλίκια όπως είπες). Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι ότι το πανό ανέβηκε μετά από συννενόηση ενός αλληλέγγυου και φίλου, με τους οργανωμένους οπαδούς.

    xroma_anemou, λες να έχω ταλέντο ως αθλητικός ρεπόρτερ και δεν το ήξερα? χαχαχαχαχα 🙂

    • Σαφώς και δεν είναι όλοι, αλλά υπάρχουν αρκετοί. Παλιά είχαν τη ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών), και τώρα κάποιοι σύνδεσμοι φασιστοφέρνουν.
      Τέλος πάντων, πληροφοριακά το είπα. Στην τελική το μήνυμα πέρασε και μπράβο στο φίλο σου και στους οπαδούς που συμφώνησαν να ανέβει!
      Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

  6. Οι κάποιες ταξικές καταβολές είχαν οι φόλαθλοι κάθε ομάδας είναι μια παλία ιστορία που αν ρωτήσεις κανέναν παλιό απο το Πέραμα και τα Μανιάτικα μπορεί και να έχει άποψη…Γιατί αν ρωτήσεις τους νέους θα δεις τι γίνεται με την ταξική συνείδηση και τη μπάλα τώρα, μετά την επέλαση του ΠΑΣΟΚ.Πάντως σαν απόηχος οι φίλαθλοι του παναθηναικού είναι σε ένα βαθμό πιο εκλεπτυσμένοι δίοτι υπήρξε στον αντίποδα του λαικού Ολυμπιακού,ήταν η ομάδα της μεσαίας τάξης και πάνω ας πούμε.Αυτά έτσι να γίνεται κουβέντα.Φασιστοφέρνει γενικά το χουλιγκανιλίκι είναι χρήσιμη εκτόνωση για το σύστημα.

  7. Δεν τα ήξερα αυτά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Η μόνη επαφή που έχω είναι εξ’ αιτίας του αδερφού μου ο οποιός μένει μεσοτοιχία με έναν σύλλογο του ΠΑΟ. Μια φορά το μήνα γίνεται έκρηξη από εκρηκτικό μηχανισμό που κάποιοι τοποθετούν στο κτίριο. Ο τοίχος είναι γεμάτος ρωγμές (δεν τον φτιάχνει,μάλλον περιμένει πότε θα πέσει για να τον ξαναχτίσει…)
    Συμφωνώ όμως ότι όλα αυτά εξυπηρετούν ωραιότατα το σύστημα.

  8. Πιθανόν. Να επαναλάβω όμως ότι εμείς δεν ήμασταν εκεί για να υποστηρίξουμε τον ΠΑΟ αλλά για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Για να στείλουμε ένα μήνυμα: πώς τη στιγμή που η Γάζα βομβαρδίζεται και έχει αποκλεισθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, οι ισραηλινοί συμμετέχουν κανονικά σε αθλητικές διοργανώσεις. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ και κανονικά θα έπρεπε να είναι αποκλεισμένο από συμμετοχές σε όλα τα επίπεδα όσο συνεχίζει να καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική.

  9. Το σχόλιο μου έγινε για να αλάξει το ύφος των σχολίων που πήγε να ξεφύγει για ομάδες-οπαδούς-φασισμό.Η κίνηση από μόνη της αξίζει τη συμπαράσταση όλων και μακάρι στην επόμενη να είμαστε περισσότεροι.
    Ανάμεσα στους φιλάθλους κάθε ομάδας συνυπάρχουν πολλά στοιχεία της ελλ. κοινωνίας.Θα βρεις από δεξιούς/φασίστες μέχρι αριστερούς/αναρχικούς.Όπως και από γιατρούς/καθηγητές μέχρι και ότι μπορείς να φανταστείς.
    Εφόσον επιλέγουμε να δράσουμε σε ένα τέτοιο χώρο, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάποιες γέφυρες με τις αντίστοιχες ομάδες φιλάθλων.Να προσπαθήσουμε να πολιτικοποιήσουμε το χώρο όσο μπορούμε.Αυτό γίνεται συνήθως οργανωμένα πλέον μόνο από το την ακροδεξία.

    Θα μπορούσες να φανταστείς την επιροή που θα ασκούσε μια οργανωμένη εκδήλωση συμπαράστασης σε ενδεχόμενο αγώνα τσ.λιγκ με μεγάλη ευρ. ομάδα?

  10. diso, συμφωνώ απολύτως. Και είναι γεγονός πως αν μπορούσαμε να είμαστε τόσο οργανωμένοι όσοι οι φασίστες πολλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει (και βεβαίως το πρώτο θα ήταν να τους εξαφανίσουμε)…

  11. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν ανηκαν στην μεσαια τάξη! Αυτή εκπροσωπουνταν στον Πειραιά απο τους οπαδούς του Εθνικού, για τον λογω αυτό αλλωστε ακομη και ο σκληρός πυρήνας τους σημερα βρίσκεται στην Καστέλλα.. Το παρατσούκλι γαύροι ακριβώς αυτό στηλιτευει, το λιμανι και την μυρωδια του, τα κατωτερα κοινωνικά στρωματα. Ακομη και τα συνθηματα οπως πχ απογονοι του στολου, εννοωντας φυσικα τον Αμερικανικο που κατεπλεε στο λιμανι και τις «αλεξιπωτιστριες» γυναικες που εκδιδονταν για καποια δολαρια μόνο τις μερες που βρισκονταν εκει. Απο τα σχολια κραταω το χαρά στο κουράγια σς. Γιατι πραγματικα θελει δύναμη η ολη ιστορια και μακάρι να εμπνεεται αυτή απο ενα σναίσθημα χαρας για αυτό που επιδιωκετε! Freedom to Palestine

  12. Απλά για την ιστορία η Θ.13 έχει πάρα πολλές φορές σηκώσει πανό υπέρ της Παλαιστίνης.

    Και κάτι άλλο, όταν συνδικάτα και οι οργανωμένοι της Celtic (GREEN BRIGADE) κάλεσαν σε αγώνα εναντίον της Χαποέλ τους οπαδούς να σηκώσουν παλαιστινιακές σημαίες, αντιμετώπισαν απειλές από την διοίκηση.

    http://www.guardian.co.uk/football/2009/dec/02/celtic-fans-palestinians-israel

  13. Κριμα αυτο το ποδοσφαιρο το βιαζουν συνεχως. Το αν προκληθηκαν οι οργανωμενοι του ΠΑΟ απο τους Ισραηλινους δεν μου λεει τιποτα γιατι μπροστα σε αυτα που κανουν οι Ελληνες οπαδοι δεν συγκρινεται κανενας. Δηλαδη το παιξαν φιλοπαλαιστινιοι ποιοι; οι οργανωμενες συμμοριες των συνδεσμων, και με την ιδια υπερβολη θιχτηκαν οι της Μακαμπι απο πανω που ηταν 150 ατομα και απο κατω 300. Ειναι γελοιο να πιστευει καποιος οτι οι διαφορες των δυο πλευρων ηταν αυτες που θελανε να παρουσιασουν. Δηλαδη οι ΣΙωνιστες Ισραηλινοι της Μακαμπι εναντιον των Φιλοπαλαιστιων Παναθηναικων. Ειναι απλο τρελα πουλανε στα γηπεδα και ψαχνουν ευκαιρια να παιξουνε καμια ψιλη μεταξυ τους.Θα συμφωνησω με τον φιλο παραπανω, οτι το πανο free palestine ειναι περισοτερο για πικαρισμα παρα για την ουσια του

  14. Επειδη ανηκω στον χωρο της θυρας 13 και επειδη συγχρονως τυχαινει να ειμαι και ενεργος πολιτης που κινειται στον ευρυτερο χωρο της αριστερας (και λιγο πιο αριστερα…) θα ηθελα να πω οτι θα πρεπει να παψει η καραμελα περι ανεγκεφαλου χουλιγκανισμου και δεν ξερω και εγω τι αλλο…το πανι για την Παλαιστινη ή για την Κερατεα ή για τον Αλεξη δεν μπαινει για πικαρισμα αλλα γιατι εχουμε αποψη και θεση…και σαφως στην θυρα 13 οπως και στην 7 ή την 21,υπαρχουν και φασιστες…εξαλλου,ενα πεταλο αποτελει μικρογραφια της κοινωνιας και περιεχει τα παντα…η ουσια ειναι ομως,οτι μια γραμμη ξεχωριζει και επιβαλλεται…οχι με τη βια αλλα ως φυσιολογικη εξελιξη.Και αυτη τη στιγμη,νιωθω περηφανος ως Παναθηναικος που ο κοσμος μας εχει συγκεκριμενη αποψη και πολιτικη ροπη και τοποθετηση…οσο και αν ακομα και εγω,σε θεματα κερκιδας θεωρω οτι η σωστοτερη σταση ειναι η απολιτικ κατασταση και η στηριξη της ομαδας μας.Ασχετως πως δρουμε εκτος γηπεδου…αυτα,χωρις καμια διαθεση για περαιτερω αναλυση σε ανθρωπους που ειναι προκατηλλειμενοι εκ των πραγματων…

Σχολιάστε