Διάλεξη: Πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε; Το ερώτημα που θέτει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια. («Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να κοιμάται. Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο Ι.») / Απευθείας, Πέμπτη 23-02-2017, 19:30-21:00 / Παύλος Κόντος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) – Στοά τού Βιβλίου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

* Δεν υπάρχουν λόγια… Τα ειλικρινή μας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον Καθηγητή Κ. Παύλο Κόντο για το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ του Μάθημα-Διάλεξη! Απλός, κατανοητός, περιεκτικός! Με τόσο απλά λόγια ανέλυσε παγκόσμιες αλήθειες & μεγάλες φιλοσοφικές αξίες & αρχές. 

Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μοιάζει λίγο…

>

εδώ 

Απευθείας, Πέμπτη 23-02-2017, 19:30-21:00

*Αν δεν μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ή δεν προλάβετε,

θα βρείτε εδώ το βίντεο, σύντομα

(θα το περάσουμε όταν ανέβει στο διαδίκτυο)

.

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να κοιμάται. Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο Ι.

Πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια. Για να το απαντήσουμε, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε σε τι συνίσταται η ευδαιμονία. Και, για να το βρούμε, θα πρέπει να εξετάσουμε τι πιστεύουν οι άνθρωποι γι’ αυτήν, γιατί η ευδαιμονία προϋποθέτει ή όχι την τύχη, τη δικαιοσύνη, την ηδονή, τους άλλους, την πόλη. Όταν ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι, τότε θα ξέρουμε τι είναι ευδαιμονία. Και λοιπόν; Αρκεί, άραγε, να ξέρουμε τι είναι ευδαιμονία, για να μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι; Ένα είναι βέβαιο: χωρίς αυτή τη γνώση, ευτυχισμένοι δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε ποτέ.
Η σειρά των 5 μαθημάτων έχει σχεδιαστεί σαν μια μικρή εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια. Σκοπό έχει να εξηγήσει με συστηματικό τρόπο τις βασικές έννοιες τής αριστοτελικής ηθικής και να αναδείξει την επικαιρότητα και την ελκυστικότητά της.

.

Ομιλητής
Παύλος Κόντος

Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

.

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να κοιμάται. Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο Ι.

31ος Κύκλος Ελεύθερου Πανεπιστημίου

Η Στοά τού Βιβλίου ιδρύθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για να αποτελέσει μια παρέμβαση παιδείας στην πνευματική ζωή των Αθηνών. Στηρίχθηκε στην ιδέα και στον πολιτισμό τού Βιβλίου και κατόρθωσε, τα 20 χρόνια που λειτουργεί ήδη, να καταστεί σημείο αναφοράς για ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο και παράλληλα να αναπτύξει μια ευρύτερη πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από τις φιλόξενες αίθουσες Λόγου και Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου, παρακολουθώντας κάποιες από το πλήθος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται καθημερινώς όλο τον χρόνο στη Στοά τού Βιβλίου.

Παλαιό όραμα τής Στοάς τού Βιβλίου και μέσα στους στόχους των ιδρυτών της ήταν εξαρχής να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο –ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης– να διευρύνει τους ορίζοντες τής σκέψης του και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα με σειρές μορφωτικών μαθημάτων επί διαφόρων αντικειμένων. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί κ.ά. καλούνται, μέσα από αυτές τις συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους έγκυρες κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς για κάθε διδασκόμενο αντικείμενο. Η όλη σειρά μαθημάτων έχει το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τής παιδείας, την ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων με μόνο κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και το όλο μορφωτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ως«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου» και αποτελεί πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό, ίσως το πιο επιτυχημένο κοινωνικό παράδειγμα τής διά βίου μάθησης, που ολοκληρώνει ήδη τον ένατο χρόνο λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική απήχηση που έχουν τα μαθήματα αυτά στο ευρύτερο κοινό, η οποία οφείλεται προφανώς στο επίπεδο διδασκαλίας, στην εγκυρότητα των επιλεγμένων ομιλητών (πανεπιστημιακών κατά το πλείστον), στην επιλογή των διδακτικών αντικειμένων που προσφέρονται, καθώς και στην όλη οργάνωση και λειτουργία τού Ελευθέρου Πανεπιστημίου. Στους 29 κύκλους μαθημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και σε 173 συνολικά θεματικές ενότητες έχουν διδάξει μαθήματα τής ειδικότητάς τους περίπου 300 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ειδικοί ερευνητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Τα μαθήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κ.λπ.). Μετά από κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση. Επίσης, κατά την κρίση τού διδάσκοντος, διανέμεται διδακτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Στον 30ό Κύκλο Μαθημάτων (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016) θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα τής ειδικότητάς τους που αναφέρονται στην ελληνική γλώσσα, στο περιβάλλον τού πλανήτη Γη, στον κυκλαδικό πολιτισμό, στη συγκριτική θρησκειολογία, τη φιλοσοφία τής τέχνης, τη λογοτεχνική κριτική. Ευελπιστούμε ότι τα μορφωτικά αυτά μαθήματα τής Στοάς τού Βιβλίου πληρούν ανάγκες, τις οποίες δεν έχουν μπορέσει να καλύψουν μέχρι σήμερα διαφόρων εκπαιδευτικών επιπέδων Ιδρύματα, μολονότι είναι προφανής η ανάγκη και πιεστική η ζήτηση για μια τέτοια μορφωτική προσφορά. Ό,τι προέχει και ελπίζουμε ότι επιτυγχάνεται από αυτό το πρόγραμμα τής Στοάς τού Βιβλίου είναι η ποιότητα στη μορφωτική στάθμη των μαθημάτων και η ελευθερία στην πρόσβαση σε αυτά.

Ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

Πηγή: Δίαυλοςdiavlos.grnet.gr

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s