Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Όλες και όλοι γνωρίζουμε τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις Βασιλόπιτες, που αποτελούν απαραίτητο έδεσμα του τραπεζιού τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, δηλ. της περιόδου από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το βιβλίο «Με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι», της Σιμόνης Καφίρη, εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Στην πλούσια ελληνική παράδοση όμως συναντάμε και γλυκά λιγότερο διάσημα, αλλά εξίσου λαχταριστά. Άλλωστε, τα άφθονα γλυκίσματα αυτών των ημερών αποβλέπουν, σύμφωνα με τις παραδόσεις, στο «καλόπιασμα των πνευμάτων», σε μια γλυκιά διάθεση αγάπης και στοργής. Ας δούμε κάποια από αυτά τα γλυκά!

Τα Μικρασιάτικα κάλαντα: Θυμίζουν παστέλι, αλλά παστέλι δεν είναι. Είναι μικρά καραμελωτά γλυκάκια, σε σχήμα φύλλου, με σιρόπι και ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα, τα οποία πρόσφεραν αντί για χρήματα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα. Η συνήθεια αυτή μεταφέρθηκε, μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.   

Τα ισλί του Πόντου: Οι Έλληνες του Πόντου έφεραν στα μπαγκάζια τους και την συνταγή για τα Ισλί, μαζί με το ειδικό τσιμπιδάκι με το οποίο κάνουν ανάγλυφη την επιφάνειά τους… Είναι εξαιρετικά γλυκάκια, που στη γεύση θυμίζουν τα μελομακάρονα, ενώ η γέμισή τους από καρυδόψιχα τα κάνει ασυναγώνιστα και ανάρπαστα!

Τα ισλί του Πόντου: Οι Έλληνες του Πόντου έφεραν στα μπαγκάζια τους και την συνταγή για τα Ισλί, μαζί με το ειδικό τσιμπιδάκι με το οποίο κάνουν ανάγλυφη την επιφάνειά τους… Είναι εξαιρετικά γλυκάκια, που στη γεύση θυμίζουν τα μελομακάρονα, ενώ η γέμισή τους από καρυδόψιχα τα κάνει ασυναγώνιστα και ανάρπαστα!

Τα Μικρασιάτικα κάλαντα: Θυμίζουν παστέλι, αλλά παστέλι δεν είναι. Είναι μικρά καραμελωτά γλυκάκια, σε σχήμα φύλλου, με σιρόπι και ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα, τα οποία πρόσφεραν αντί για χρήματα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα. Η συνήθεια αυτή μεταφέρθηκε, μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι χατάδες της Καρπάθου: Στην Κάρπαθο, προσφέρουν τους χατάδες τα Χριστούγεννα. Είναι εξαιρετικά γλυκίσματα, γεμιστά με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σουσάμι, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.

Τα μαμούλια της Χίου: Η λέξη είναι αράβικη (ma’ amoul) και σημαίνει γεμιστή πιτούλα. Τα μαμούλια είναι το τυπικό χριστουγεννιάτικο έδεσμα της Χίου. Φτιάχνονται με αμύγδαλα ή καρύδια, τυλιγμένα σε τριφτή ζύμη. Διατηρούνται φρέσκα αρκετό καιρό, αρκεί να τα κλείσουμε σε μεταλλικό κουτί.

Τα μαμούνια της Λήμνου: Παρόμοια γλυκάκια με τα μαμούλια. Διαφέρουν από τα χιώτικα γιατί σιροπιάζονται πριν τυλιχτούν με άχνη ζάχαρη.

Τα «ψαράκια» της Τήνου: Χριστουγεννιάτικα γλυκάκια του τηγανιού, γεμισμένα με καρύδι. Φαίνεται ότι το όνομά τους το οφείλουν στο σχήμα τους, που θυμίζει ψαράκια αλευρωμένα, όταν πασπαλιστούν με την άχνη.

Τα καρυδάτα της Εύβοιας ή καρυδοκουραμπιέδες της Αρκαδίας: Μαστιχωτά γλυκά, με έντονη τη γεύση του καρυδιού και το άρωμα του κανελλογαρύφαλλου, τα οποία καλύπτονται με άχνη ζάχαρη. Προσφέρονται σε χαρμόσυνες επετείους και κυρίως τα Χριστούγεννα.

Πηγή: icookgreek

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s