Κάποτε κορόιδευα τους Βορειοαμερικάνους συμπολίτες μου επειδή δεν ήξεραν καν πως δουλεύει το εκλογικό τους σύστημα και δεν γνώριζαν πως εξέλεγαν τους βουλευτές τους. Πλέον βλέπω τόσα άκυρα και λανθασμένα σχόλια περί λευκού, αυτοδυναμίας, άκυρου κι αποχής που έχω την εντύπωση πως η Ελλαδική (δεν είναι λάθος· συνειδητά περιγράφω ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία της Ελλάδος ως Ελλαδικό κι όχι Ελληνικό) κοινωνία έχει αποβλακωθεί σε τέτοιο βαθμό, κι όχι χωρίς την δική της ευθύνη, που βρίσκει πολύ δύσκολο το να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει όταν ψηφίζει ή όταν απέχει. Επειδή υπάρχει τεράστια σύγχυση λοιπόν επί του θέματος είπα να γράψω μερικά παραδείγματα.
Με βάση λοιπόν τον εκλογικό νόμο κάθε ψήφος που δεν έχει πάει σε κόμμα εντός βουλής μειώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για νά’χει αυτοδυναμία.
Το ίδιο συμβαίνει με την αποχή, αλλά εκεί είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα.
Δηλαδή: Εάν όλοι οι ψηφοφόροι είναι 100 και πάνε και ψηφίσουν όλοι κόμματα που θα μπουν στην βουλή (δηλαδή όλα έχουν τουλάχιστον 3%) τότε για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θέλει 41,66% του εκλογικού σώματος.
Εάν απέχει το 50% και οι υπόλοιποι ψηφίσουν κόμματα που το καθένα παίρνει πάλι τουλάχιστον 3% (τουτέστιν 1,5 % του συνόλου του εκλογικού σώματος) τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 20,83% του εκλογικού σώματος για νά’χει αυτοδυναμία.
Αν όμως ψηφίσει το 100%, αλλά το 50% επιλέξει κόμματα εκτός Βουλής, πάλι ο πρώτος χρειάζεται 20,88%.
Εάν συμμετέχει τώρα το 50% στις εκλογές και το 10% (ένας στους 5 συμμετέχοντες δηλαδή) ψηφίσει λευκό, άκυρο ή κόμματα που δεν θα μπουν στην βουλή, τότε το πρώτο κόμμα για να λάβει αυτοδυναμία χρειάζεται να λάβει μόλις 16,66 % των ψήφων του εκλογικού σώματος.
Αν όμως το 51% απόσχει κι έτσι μειώσει το μέτρο που χρειάζεται για να μπει ένα κόμμα από το 1,5% στο 1,47% κι έτσι κάποιο κόμμα που ήταν οριακά εκτός βουλής καταφέρει και μπει, τότε ο πρώτος χρειάζεται 17,9% για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Εάν το ποσοστό αποχής ανέβει στο 52% και έχουμε το ίδιο σενάριο της οριακής εισόδου στην βουλή 2 κομμάτων, τότε ο πρώτος χρειάζεται 19,1% για την αυτοδυναμία.
Ασφαλώς όλο αυτό είναι ένας ξεκάθαρος εκβιασμός που αφήνει λίγο χώρο στην ελευθερία της επιλογής και γι’αυτό εξάλλου έχει δημιουργηθεί το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Είναι που είναι παγίδα και απάτη η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία», του προσθέτουν και ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας και στημένου παιχνιδιού ώστε να μην χάνει ποτέ το κατεστημένο.
Χωρίς αυταπάτες, χωρίς ψευδαισθήσεις είτε επιλέξουμε να απέχουμε είτε να ψηφίσουμε επιλέγουμε στρατηγικά και θυμόμαστε πως όσο πιο άχρηστοι γινόμαστε σε αυτό που αντιπαλεύουμε τόσο πιο πολύ βοηθάμε το νέο να γεννηθεί. Το πως, ας το διαλέξει ο καθένας με βάση την συνείδησή του.
Νικόλαος Γρυσπολάκης
Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος. Οδηγίες προς ναυτιλομένους (Ποιές οι επιπτώσεις της αποχής, του λευκού, άκυρου ή της ψήφου στα μικρά κόμματα)”