Μεταναστευτικό: Το «κλειδί» που θα κρίνει τις επερχόμενες εκλογές. – Δραματικές ώρες για χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου & τα Σκοπιανά σύνορα. – Με αυγά και μπουκάλια η υποδοχή Καμμένου στην Κω, ο οποίος τελικά μπήκε στο γραφείο του Δημάρχου για να προστατευθεί.

*Το 1ο άρθρο για το μεταναστευτικό που παρατίθεται είναι από το iskra.gr. Το διάβασα & το παραθέτω, όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά προσπαθώντας να κατανοήσω τις συγκεκριμένες απόψεις του Πάνου Λαφαζάνη & των συντρόφων-συνεργατών του για το μεταναστευτικό, το οποίο πιστεύω ότι θα κρίνει και τις επερχόμενες εκλογές, πέρα από το αντιμνημονιακό μέτωπο-οικονομικά θέματα, που -ως γνωστόν- απασχολούν αποδεδειγμένα το 62% + τουλάχιστον ακόμη +/- 20% φοβιτσιάρηδες που δεν τόλμησαν. 

**Πάντως, μου έκανε φοβερή εντύπωση πως κανείς από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στη 1η επίσημη συνέντευξη τύπου της «Λαϊκής Ενότητας», δεν σκέφτηκε να υποβάλλει την παραμικρή ερώτηση για το μεταναστευτικό… 

***Την 1η επίσημη συνέντευξη τύπου της «Λαϊκής Ενότητας» μπορείτε να τη δείτε εδώ, μετακινώντας το δείκτη της γραμμής του player, ώστε να εντοπίσετε το ακριβές σημείο.

Ενημέρωση>Δείτε και τα ακόλουθα σχετικά άρθρα από ίσκρα που παραθέτουμε >>>

“ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”: ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

25 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Ο. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

(Παρ. 21/8/15 – 11:00, 14:20)

.

 H AΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

(Πεμ. 20/8/15 – 22:45)

.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΞΙΜΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΟ ΛΙΒΑΝΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝ. ΓΛΕΖΟΥ

(Πεμ. 30/8/15 – 23:25)

.

ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*  

(Παρ. 21/8/15 -00:30)

.

ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ; ΓΙΑΤΙ ;

(Πεμ. 20/8/15 – 17:20)

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΝΕΣΗ

.

 

>>> ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ >>>

Δραματικές ώρες για χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου & τα Σκοπιανά σύνορα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(Τετ. 19/8/15 -11:15)

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ

Δραματικές ώρες εξακολουθούν να περνούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Η εθελοντική προσφορά των κατοίκων, όσο απλόχερα κι αν προσφέρεται δεν αρκεί για να καλύψει, ούτε στοιχειωδώς, τις ανάγκες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τονυποστελεχωμένο κρατικό μηχανισμό. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των προσφύγων που στοιβάζονται σε απάνθρωπους χώρους «υποδοχής» και της αστυνομίας. Σημειωτέον ότι τα ψίχουλα που διατείνεται υποκριτικά ότι θα προσφέρει στη χώρα μας η ΕΕ, αντιστοιχούν σε μόλις 473 εκατ. ευρώ σε διάστημα μάλιστα 6 χρόνων και -οψέποτε έρθουν- δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.

Περίπου 4.000 μόνο στη Λέσβο υπολογίζονται οι πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά κύματα στα δύο κέντρα »υποδοχής» που λειτουργούν εκεί, με δυναμικότητα πολύ χαμηλότερη από τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στο νησί. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν είναι τουλάχιστον άθλιες. Χωρίς νερό και υποδομές υγιεινής στοιβάζονται στα δύο κέντρα »υποδοχής» στηνΜόρια και στον Καρά Τεπέ, αλλά επειδή ο χώροι αυτοί δεν αρκούν για το σύνολο των προσφύγων, αρκετοί παραμένουν στο λιμάνι. Πρόβλημα έχει προκύψει και με τη σίτισή τους καθώς οι επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τους πρόσφυγες, ουσιαστικά εκβιάζουν τις αρχές, ότι θα σταματήσουν την τροφοδοσία με γεύματα, εάν δεν πληρωθούν μέρος των όσων έχουν να λαμβάνουν. Οι πρόσφυγες περιμένουν τη διαδικασία ταυτοποίησής τους για να φύγουν με πλοία για τον Πειραιά. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο και λόγω του Δεκαπενταύγουστου, τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις για εκείνους. Την Κυριακή (16/8) έφυγαν μόλις 147 πρόσφυγες και τη Δευτέρα (17/8) περίπου 200 ενώ στο νησί υπολογίζεται ότι καθημερινά φθάνουν πάνω από 2.000.

Το απόγευμα της Τρίτης (18/8) σαλπάρε, τελικά, για τον Πειραιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο θα σταματήσει στη Λέρο, απ’ όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 πρόσφυγες, και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί προς τον Πειραιά. Αμέσως μετά την αποβίβαση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, το πρωί της Τετάρτης, θα γίνει ανεφοδιασμός του πλοίου ώστε να επιστρέψει στην Κω. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο νησί της Κω βρίσκονται περίπου 3.000 προσφυγες.

21.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !

Περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ανακοίνωσε την Τρίτη στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), λέγοντας ότι αναμένει από την Ελλάδα «περισσότερη ηγεσία» στη διαχείριση της κρίσης και ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή της ΕΕ.

Ο αριθμός των 20.843 μεταναστών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, υπογραμμίζει η UNHCR επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».

Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα»τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία «συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» σε αυτή την κρίση και «να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». »Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία», υπογραμμίζει.

«Εάν η [ελληνική] κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος καιτουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000» δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ

Η κυβέρνηση ως τώρα παρουσιάστηκε αμήχανη, ανέτοιμη και αιφνιδιασμένη. Η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και προώθησης των προσφύγων στους προορισμούς που επιθυμούν να πάνε, είναι επιτακτική πράγμα αλλά απαιτεί πλοία, δρομολόγια, χώρους υποδοχής, σίτιση, γρήγορη διεκπεραίωση και σαφώς τα κονδύλια που οφείλει να αποδώσει στη χώρα η ΕΕ.

Η χορήγηση αυτών των κονδυλίων δεν αποτελεί φιλανθρωπία αλλά την στοιχειώδη παροχή σε ανθρώπους που ξεσπιτώνονται και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν διωγμένοι από τις βόμβες που στέλνει στις χώρες τους η ιμπεριαλιστική πολιτική των ευρωατλαντικών κέντρων της Δύσης.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s