Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν 2: η αλήθεια (ή, τι υπογράφτηκε & όλα όσα συνέβησαν στη Μόσχα)

http://wp.me/pPn6Y-lri Ενημ.: 10-04-2015 00:30 τέλος> 

*Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΥΛΩΝΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

99999999999999999999999999

Εκατομμύρια ευρώ έρχονται στη Χώρα από τον Αγωγό που συμφώνησαν Τσίπρας- Πούτιν- Τεράστια επιτυχία του Πιτσιρικά- Έξαλλη η Μέρκελ […]

Το βάρος στον τομέα της ενέργειας ρίχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι θα αποδώσει «μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας». Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν και την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, επέκταση του Turkish Stream από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών, έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream.

Να σημειωθεί ότι αν όντως υλοποιηθεί το έργο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Το ζήτημα, βέβαια, είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η κοινοπράξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%. Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

Τι δήλωσαν Τσίπρας – Πούτιν
«Αναφερθήκαμε στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Πούτιν, ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου». Κατά τη συνέντευξη, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν πολλά για το έργο αυτό ή τη χρηματοδότησή του, ωστόσο ήταν εμφανής η πρόθεση και των δύο πλευρών να ξεκινήσουν συζητήσεις για την υλοποίησή του. «Το συζητήσαμε αυτό το θέμα, αλλά τώρα είναι δύσκολο να σας πω και κάτι συγκεκριμένο γιατί χρειάζεται προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα (υπουργείων, εταιρειών κλπ)», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα αν θα θέλει οικονομικά να συμμετέχει στο έργο αυτό». «Θα είναι μεγάλο το όφελος της Ελλάδας, θα σημειωθούν πολλά εκατομμύρια κέρδη ετησίως για την Ελλάδα, που θα είναι φορολογικά έσοδα». Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «στο ελληνικό έδαφος θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας. Είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε της δυνατότητες της χρηματοδότησης, σεβόμενοι πάντα το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της ΕΕ».

Ο αγωγός 
Έτσι φαίνεται να προχωρά το πρότζεκτ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Turk Stream ή όπως θα ονομάζεται. Ο υπουργός Παναγιωτης Λαφαζάνης έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του ονόματος, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει Τurkish Stream σε ελληνικό έδαφος, να το ξεκαθαρίσουμε».

O αγωγός θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο εν λόγω αγωγός, λοιπόν, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αναφέρει όταν γύρισε από την Ρωσία ότι «πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας», και πρόσθεσε ότι ο Turkish Stream αντικαθιστά τον «South Stream», για τον οποίο «η Κομισιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σταματήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη μόνο του «Βόρειου Διαδρόμου» μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη οδηγεί «στη γερμανοποίηση της ΕΕ». Ο South Stream περνά από τις χώρες της Βαλτικής και καταλήγει στη Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του South Stream -ένας μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας – σταματά. Ένας σημαντικός λόγος για την ακύρωση του South Stream είχε αποδοθεί στην αποχώρηση της Βουλγαρίας από το πρότζεκτ, μία από τις βασικές χώρες μέσω των οποίων ο αγωγός αυτός θα περάσει. Αντ ‘αυτού, η Ρωσία και η Τουρκία, συζητούν για τον Turkish Stream ή Turk Stream. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο Αλεξέι Μίλερ διευθύνων σύμβουλος της Gazprom της Ρωσίας, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ. Οι δύο άντρες συζήτησαν περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν: Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, 15,75 bcm από τα οποία θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η πρεμιέρα μεταφοράς του φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τον Μίλερ, αυτό είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμπανάκι για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα από σύμβουλο της Μέρκελ

«Η Ελλάδα παίζει αυτή τη στιγμή με τη φωτιά», επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα Westdeutschen Allgemeinen Zeitung ο σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, Κριστόφ Σμιτ και προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή αν η Αθήνα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες αν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Westdeutschen Allgemeinen Zeitung.

O ίδιος κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εγκατάλειψη της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Aναφερόμενος στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, ο Γερμανός “σοφός”, δήλωσε στον δημοσιογράφο,  Στέφαν Σούλτε: «Η δυσφορία του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζονται τα μέτρα λιτότητας στη χώρα είναι μεγάλη και αυτό είναι κατανοητό», επεσήμανε ο Κριστόφ Σμιτ επισημαίνοντας όμως πως είναι παραμύθι το ότι η τρόικα έχει προκαλέσει αιμορραγία στην Ελλάδα. «Αντιθέτως, θεωρώ ότι έχουν γίνει μικρά βήματα» πρόσθεσε.

O επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίστηκε επίσης επικριτικός απέναντι στην αναθέρμανση των σχέσεων Αθηνών – Μόσχας με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, στο Κρεμλίνο. «Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα Άνοιξη μεταξύ των δύο χωρών. Μόσχα και Αθήνα επιθυμούν τη σύσφιγξη της οικονομικής τους συνεργασίας την οποία πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι», υπογράμμισε ο Σμιτ και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επεσήμανε πως αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές.

«Η γνώμη μου πάντως είναι πως, εάν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για να υπάρξει μία οικονομική στασιμότητα διαρκείας αφού οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα παγώσουν» τόνισε ο Σμιτ και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός από μόνος του δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση για ένα νέο ξεκίνημα. Όχι, ένα Grexit κατά την άποψή μου θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ως «εξαιρετικές» χαρακτηρίζονται από το Κρεμλίνο οι συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαλντιμίρ Πούτιν χθες στην Μόσχα και αφήνεται σαφώς να εννοηθεί πώς «άνοιξε» ο δρόμος για μία πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι συμφωνήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί ξανά στη Ρωσία τον Ιούνιο, στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όχι απλά ως επίσημος προσκεκλημένος, αλλά ως ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη τιμητική πρόσκληση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε και αναδεικνύει τη στενή συνεργασία που θέλουν να έχουν πλέον οι δύο χώρες. Κι αυτό αφενός γιατί η ελληνική εκπροσώπηση τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει και αφετέρου γιατί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα πέσουν οι υπογραφές για την εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προιόντων στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρωσία και πάλι τον Ιούνιο θα έχει συμπληρωθεί το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

120

.

Οι δηλώσεις

121

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου δήλωσε ο Β. Πούτιν, που πέρυσι μειώθηκε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Καταβάλουμε προσπάθειες να τις επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πούτιν. Συμφωνήσαμε για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας. «Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε.

«Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας», τόνισε. Τόνισε ότι το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα. «Συμφωνήσαμε να συμβάλουμε από κοινού στους εορτασμούς αυτούς».

132

Χαρακτήρισε θετικό ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.

Μίλησε επίσης για επίλυση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Ουκρανίας και το σεβασμό της εκεχειρίας του Μινσκ.

Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Τσίπρα για την εποικοδομητική και αναλυτική συζήτηση.

420

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν, κάνοντας λόγο για μια πολυ σημαντική μέρα στις διμερείς σχέσεις των δύο λαών, που ενώνονται από κοινούς αγώνες και ιδεώδη εδώ και δεκαετίες.

«Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που μπορεί να ασκεί πολυδιάσταση πολιτική, κάνοντας λόγο στον ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο της.

6200

«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας» είπε μιλώντας για αξιοποίηση των διεθνών σχέσεων προς συμφέρον του ελληνικού λαού.

«Συζητήσαμε για το πως μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πως μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε ελληνικά προϊόντα, να αυξηθούν οι ρωσικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό, να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα, τηρώντας τόσο την  ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χαρακτήρισε ακόμη «πυξίδα» για τις διμερείς σχέσεις το σχέδιο δράσης των δύο χωρών.

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας λόγο για επίτευξη και διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στην περιοχή. Χαρακτήρισε την συμφωνία του Μινσκ «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ ΕΕ  και Ρωσίας για μία σειρά προκλήσεων όπως η έξαρση του τζιχαντισμού.

«Εξέφρασα στον κ. Πούτιν την ικανοποίησή μου για τη συνεπή σταση της Ρωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο» κατέληξε.

Πούτιν: Δεν τέθηκε θέμα οικονομικής βοήθειας. Η Ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα οικονομικής βοήθειας» διευκρίνισε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων. Μίλησε δε για συνεργασία με κοινό όφελος. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων – ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών – αν τις προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα οι ρωσικές εταιρείες να αντιμετωπιστούν ισότιμα.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης» τόνισε ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζοντας ευρωπαϊκή την κρίση και υπογραμμίζοντας ότι από μία άσχημη εξέλιξη πρόβλημα θα έχει όλη η ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «είναι μία κυρίαρχη χώρα που έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση».

Η πληγή από τα ρωσικά αντίμετρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, με τις οποίες διαφωνούμε, ήταν σημαντική για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων, τόνισε, μιλώντας για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εξεύρεση λύσης.

«Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεων στον αγροτικό τομέα», ανέφερε.

«Με την Ελλάδα έχουμε καλές σχέσεις» απάντησε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ότι η καταλαβαίνει ότι η Αθήνα αναγκάστηκε να υπογράψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να εξαιρέσει μόνο μια χώρα της ΕΕ

Η επίσκεψη, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν ολοκληρώθηκε με το τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα συνάντηση με Συλλόγους ομογενών ενώ την Μεγάλη Πέμπτη το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

  • 10:00 Διάλεξη πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
  • 12:00 Συνάντηση πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δούμας, Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
  • 15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσo πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
  • 16:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το οποίο αποτελεί την ελίτ της ρωσικής διπλωματίας και ένα εκ των βασικών think tank της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, δίνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας >εδώ 

Πηγή

.

Αυτές είναι οι τρεις σημαντικές συμφωνίες Αθήνας και Μόσχας- Δείτε αναλυτικά τι υπέγραψαν Τσίπρας- Πούτιν

256

Τρεις σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Ρωσία και Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Πρόκειται για μια «πολυεπίπεδη συνεργασία» σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε «άριστο» κλίμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτερη πηγή στην EurActiv.gr. Τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, ενδέχεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη επίσκεψη στη Ρωσία ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές είναι το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-2016, το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδος-Ρωσίας και η κοινή δήλωση με αφορμή την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕurΑctiv.gr, το Κοινό Πρόγραμμα δράσης 2015-2016 (Action plan) προβλέπει τη συνεργασία στις εμπορικές συναλλαγές, την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την δικαιοσύνη. Στο τελευταίο εντάσσεται τόσο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όσο και της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα όπως το Κυπριακό, η Ουκρανία, η τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος, η Μέση Ανατολή. Επίσης, προγραμματίζεται νέα συνάντηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα ‘Ησυχου.

Η δεύτερη σημαντική συμφωνία είναι το Κοινό Έτος Ελλάδος-Ρωσίας 2016, στο οποίο θα διοργανωθούν πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικού αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα, στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και συνάμα θα βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη προώθηση του τουρισμού.

Δεύτερη επίσκεψη Τσίπρα

Η τρίτη συμφωνία αφορά στην συνυπογραφή από την Ελλάδα και την Ρωσία Κοινής Δήλωσης με αφορμή την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη δήλωση αυτή αναγνωρίζεται για πρώτη φορά με τόσο σαφή και επίσημο τρόπο η μεγάλη συμβολή του ελληνικού στρατού, της ελληνικής αντίστασης, αλλά και του ίδιου του λαού στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Η επίσημη αυτή αναγνώριση από μια άλλη χώρα επετεύχθη μετά από προτροπή των Ελλήνων διπλωματών που ασχολούνται με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ακόμα, στο ίδιο κείμενο γίνεται μνεία στον σημαντικό ρόλο του Κόκκινου στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέτειος για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα εορταστεί στη Μόσχα την 9η Μαΐου. Ωστόσο, πλήθος ηγετών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επέλεξαν να μην παρευρεθούν στις ανωτέρω εκδηλώσεις, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr, στις εκδηλώσεις δεν αναμένεται να παραστεί ούτε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος όμως ενδέχεται να δώσει το παρών στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο.

Πηγή

*

*

Η σκληρή ναζιστική ιστορία πίσω από το δώρο Πούτιν στον Τσίπρα

Υψηλό συμβολισμό και μνήμες από τις σκληρές σελίδες του ναζισμού στην Ελλάδα κρύβει το δώρο που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα ιστορικά, «ματωμένα» κειμήλια της γερμανικής κατοχής. Την εικόνα είχε κλέψει από μοναστήρι της Σπάρτης ο αξιωματικός των ναζί Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, ό άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία και ως ο «χασάπης» της Κρήτης. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από συγγενείς του για να την δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ ήταν ο γερμανός διοικητής της Κρήτης που είχε διατάξει τη σφαγή στη Βιάννο. Εκείνη η περιβόητη διαταγή του έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο άγριες και κυνικές στιγμές του ναζισμού στην Ελλάδα:

“ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ”

Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι το κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας,
Επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων διέπραξαν τον φόνο του επιλοχία διοικητού του φυλακίου Γενί Γκαβέ
Επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων διέπραξαν το σαμποτάζ της Δαμάστας,
Επειδή οι αντάρτες κάθε προέλευσης, βρίσκουν καταφύγιο και προστασία στα Ανώγεια
Επειδή μέσω Ανωγείων διεπράχθη η απαγωγή του στρατηγού Φον Κράιπε

ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ

Την πλήρη καταστροφή της πόλης και την εκτέλεση οιουδήποτε άρρενος κατοίκου που θα τύχει να βρεθεί μέσα στην πόλη και γύρω απ’ αυτήν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Χανιά, 13 Αυγούστου 1944
Στρατηγός Διοικητής
Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ»

Με βάση αυτή τη διαταγή το χωριό καταστράφηκε συθέμελα και 50 κάτοικοι που είχαν απομείνει εκεί δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς.

Ο Μίλερ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1946 σαν εγκληματίας πολέμου για αυτή του την πράξη αλλά και για άλλες, κατά την διάρκεια του πολέμου. Εκτελέσθηκε “δια τυφεκισμού” από στρατιωτικό απόσπασμα τον Μάιο του 1947 στην Κρήτη.

Πηγή

*

ΑΝΕΛ>Την ικανοποίηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τις επαφές Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα εκφράζει η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και υπενθυμίζει τη συμβολή του Πάνου Καμμένου στη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

ΑΝ.ΕΛ.: Σημαντική η συμβολή Καμμένου στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιείται με την επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα. Η σημασία της επίσκεψης και των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, πολύ μεγάλη.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι πολύ πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του Προέδρου του Κινήματος κ. Πάνου Καμμένου με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από τους πρώτους που είχαν κατανοήσει τη σημασία και την ιδιαίτερη αξία της επανεκκίνησης και της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών είναι ο κ. Καμμένος.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εργάστηκε άοκνα και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι των επαφών με την πολιτική ηγεσία της φίλης χώρας.

Η συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Ως ένθερμος οπαδός του δόγματος της πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και του ανοίγματος των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, ο κ. Καμμένος είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που συστηματικά καλλιέργησαν το έδαφος και κράτησαν ζεστές τις ελληνορωσικές σχέσεις σε εποχές αμοιβαίας δυσπιστίας και ψυχρότητας, μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες που είχε.

Οι επαφές και οι συνομιλίες του κ. Καμμένου απέβλεπαν στην αναβάθμιση και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών – στη βάση, βεβαίως, της αμοιβαίας ωφέλειας – και στην αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, που περιήλθαν σε δεινή κατάσταση μετά την επιβολή του εμπάργκο. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης».

newsbomb.gr

Πηγή

*

*

*Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΥΛΩΝΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πεμ. 9/3/15 – 19:21)

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον ένα οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτοκαι μια χώρα χρέους, αλλά ο ρόλος της αναβαθμίζεται σε σταθερό και βασικό πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας και μιας χώρας που επιδιώκει μέσα από πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ν΄ αποπνέει ένα κλίμα συνεργασίας και σταθερότητας με όλους τους γείτονές της.

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, επ΄ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα.

Ο Κώστας Ήσυχος αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακή διέξοδο, μια άλλη πύλη στον ευρωπαϊκό νότο και στο βαλκανικό χώρο, για να έχουμε ενεργειακό πλουραλισμό στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δίνει έμφαση στη δημιουργία μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη σημαντική βιομηχανία τροφίμων που έχουμε στη χώρα μας σε μια δύναμη που μπορεί να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία και τεχνολογία και να παίζει ένα ευρύτερο ρόλο στη Ρωσία αλλά και στην Παρευξείνια ζώνη.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

– Κύριε υπουργέ, ως συν-πρόεδρος της επιτροπής ελληνορωσικής συνεργασίας και θα ήθελα το πρώτο σχόλιο, το στίγμα των χθεσινών συμφωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

– Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Ρωσία υπό την έννοια ότι οι σχέσεις δυο χωρών, επιτέλους. μπαίνουν σε μια ομαλοποίηση. Δύο χώρες σε μια περιοχή ιδιαίτερα εύφλεκτη και τεταμένη, τόσο από γεωπολιτικής άποψης, όσο από πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων. Υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και βασικός πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας και μιας χώρας που επιδιώκει μέσα από πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ν΄ αποπνέει ένα κλίμα συνεργασίας και σταθερότητας με όλους τους γείτονές της.

Ως χώρα – μέλος της Ε.Ε., ο ρόλος αυτός της Ελλάδας αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο και γνωρίζουμε σήμερα που βρίσκονται οι ευρωρωσικές σχέσεις, σε ποιο επίπεδο.

– Κύριε υπουργέ, δυο απ΄ ότι έχουμε καταλάβει είναι τα βασικά σημεία των συμφωνιών. Ένα αφορά τον ενεργειακό τομέα και ένα τ΄ αγροτικά προϊόντα. Στον ενεργειακό τομέα φαίνεται ότι όχι απλώς υπήρξε συμφωνία, αλλά οι δυο ηγέτες μπήκαν και σε λεπτομέρειες πια. Άρα έχει προχωρήσει αυτό το θέμα;

– Νομίζω ότι οι δυο ηγέτες από τις συνεντεύξεις τους, έδωσαν το στίγμα ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόκληση, όχι μόνο ενεργειακή αλλά και γεωπολιτική στην περιοχή. Υπό την έννοια αυτή και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφεραν ότι ακόμη υπάρχει έδαφος να συζητηθούν λεπτομέρειες, αλλά νομίζω το κεντρικό ζήτημα που αφορά την επέκταση του αγωγού από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη και ενδεχόμενα και προς την Ιταλία, κάτι το οποίο τονίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο η χώρα μας να γίνει και να μεταβληθεί σ΄ έναν κόμβο ενεργειακού παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να μπορεί η χώρα μας να παίξει και έναν ρόλο προς τις άλλες χώρες που θα ενδυναμώσει και την οικονομία μας και την στάση μας στο άμεσο μέλλον όπως είπα σε μια περιοχή στα Βαλκάνια, που υπάρχουν έντονοι εθνικισμοί. Μια περιοχή, που ιστορικά έχει δοκιμαστεί με τον πιο αρνητικό τρόπο και αυτό νομίζω ότι μπορεί ν΄ αλλάξει σελίδα στις σχέσεις και μεταξύ των βαλκανικών χωρών, αλλά και μεταξύ των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης συνολικότερα.

– Σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, είναι επίσης μια συμφωνία καμπής με πολλές φρέσκιες και νέες ιδέες απ΄ ότι ακούστηκε;

– Ναι. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια εξαγωγική χώρα παραδοσιακών προϊόντων αγροτικών ή διατροφικών προϊόντων, αλλά μετατρέπεται σε μια χώρα που μπορεί να εξάγει τεχνογνωσία και τεχνολογία τροφίμων σε ολόκληρη την καθετοποιημένη βάση και λογική της, κάτι το οποίο που για την όποια Ρωσία αποκτάει ιδιαίτερο σημαντικό ενδιαφέρον και στρατηγική μιας και γνωρίζουμε ότι ο ρωσικός νότος είναι ένα μικροκλίμα το οποίο ταιριάζει πάρα πολύ στο βαλκανικό και το μεσογειακό κλίμα. Επομένως, τα προϊόντα μας με τη δημιουργία μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων, θα έλεγα και με το ελληνικό δημόσιο να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο ενδεχόμενα σε αυτή την προσπάθεια, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να μετατρέψουμε τη σημαντική βιομηχανία τροφίμων που έχουμε στη χώρα μας σε μια δύναμη που μπορεί να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία και τεχνολογία και να παίζει ένα ευρύτερο ρόλο στη Ρωσία αλλά και στην Παρευξείνια ζώνη.

– Κύριε υπουργέ διαβάζοντας τον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο και κυρίως τον γερμανικό, διαβλέπω μια ανησυχία από τους Γερμανούς, κυρίως από το Βερολίνο, μια ανησυχία που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ε.Ε. Μάρτιν Σουλτς, μήπως η Ελλάδα αποκοπεί από την Ευρώπη ή πάρει μέτρα τα οποία δεν συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή πολιτική. Πως το σχολιάζεται;

– Λοιπόν, να σχολιάσω το ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας πριν από τις κυρώσεις. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας και μάλιστα ο πιο μεγάλος κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία και ιδιαίτερα από την Γερμανία προς τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχει μετατρέψει τη Γερμανία σ΄ έναν ενεργειακό γίγαντα μέσα από τον βαλτικό αγωγό, τον Baltic Stream, όπως είναι γνωστό.

Δεν κατανοώ και δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελεί προνόμιο για μια χώρα της Ευρώπης να έχει προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν μπορεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό νότο και στο βαλκανικό χώρο να μην αποτελεί μια διέξοδο ενεργειακή, μια άλλη πύλη ενεργειακή για να έχουμε ενεργειακό πλουραλισμό στην Ευρώπη και γιατί αυτό το προνόμιο το κρατάει για τον εαυτό της η Γερμανία;

Νομίζω έχουμε παρεξηγηθεί για το τι σημαίνει Ε.Ε. και ισότιμοι εταίροι και το τι σημαίνει κυριαρχία για μια χώρα και ιδιαίτερα όταν η χώρα μας ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εντός και εκτός Ευρώπης;

Κάποιοι πρέπει να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχουμε αλλάξει σελίδα και η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον ένα οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο και μια χώρα χρέους.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πηγή

*

*

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

(Πεμ. 9/4/15 – 13:45)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Με την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα άνοιξε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το οποίο αλλάζει την πολιτική εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μετατρέπεται με το νέο αγωγό που φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο, ενισχύοντας τον διεθνή της ρόλο και την οικονομική και κυρίως πολιτική της βαρύτητα.

Πρώτον: άνοιξε ο δρόμος για τη διέλευση του ελληνορωσικού αγωγού από το ελληνικό έδαφος και η συμφωνία για την κατασκευή και τη διαχείριση του θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατασκευή του αγωγού θα φτάσει περίπου στα 2 δισ. ευρώ και στις σχετικές εργασίες θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άτομα.

Δεύτερον: τα ωφελήματα της Ελλάδας από τον αγωγό θα είναι εξαιρετικά μεγάλα και υπολογίζονται σεεκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η χώρα θα προμηθεύεται με φθηνότερες προνομιακές τιμές φυσικό αέριο.

Τρίτον: θα υπάρξουν άμεσα από τη ρωσική πλευρά προκαταβολές προς την Ελλάδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αποπληρωθούν με τα οφέλη της χώρας από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019.

Τέταρτον: συμφωνήθηκαν τρόποι παράκαμψης του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων προς τη χώρα μας, κυρίως μέσω ελληνορωσικών εταιριών εμπορίας.

Πέμπτον: ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέχρι το 2019, για την περαιτέρω μείωση του “take or pay” που μπορεί να φτάσει μέχρι μηδενισμού του, ενώ συμφωνήθηκε η συμμετοχή ρώσικων εταιριών στους διαγωνισμούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Έκτον: άρχισαν και συνεχίζονται οι συζητήσεις για μεγάλες ρώσικες επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ιστορική ενεργειακή, οικονομική και πολιτική συμφωνία, από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η οποία ανοίγει νέους στρατηγικούς ορίζοντες για την πορεία της περιοχής μας  και της Ευρώπης.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s