Πάνος Λαφαζάνης για Σκουριές: «Η Eldorado Gold δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως «κράτος εν κράτει»». – ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ «ΘΕΣΜΩΝ».

http://wp.me/pPn6Y-lpV

*ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ / ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ELDORADO GOLD ΜΕ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ

8566

*ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΟΡΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ

Πάνος Λαφαζάνης: […]  Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα. […] Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί. […]

Η Eldorado Gold δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως «κράτος εν κράτει», επισημαίνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωσή του με αφορμή τις καταλήψεις δρόμων στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το AΠΕ- ΜΠΕ

Επαναλαμβάνει, δε, ότι το ζήτημα των μεταλλείων θα εξεταστεί με γνώμονα τη νομιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος και δηλώνει «προς πάσα κατεύθυνση» ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις.

.

Αναλυτικά το ΥΠΑΠΕΝ επισημαίνει τα εξής:

«Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεις της Χαλκιδικής από “αγανακτισμένους” υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, “αξιοποιώντας” τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις».

Πηγή: makeleio.gr

*

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ «ΘΕΣΜΩΝ»

(Παρ. 3/4/15 – 19:33)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΟΡΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ

ΕΡ: Η πρόταση με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς σας βρίσκει σύμφωνο; Υπάρχουν ασάφειες σε ζητήματα όπως τα εργασιακά το ασφαλιστικό κ.α. που προεκλογικά αποτελούσαν κόκκινες γραμμές;

AΠ: Δεν είναι ώρα για προσωπικές απόψεις και τη διατύπωση δημόσιων κριτικών. Το βέβαιον είναι ότι οι περίφημοι «θεσμοί» και κυρίως το γερμανικό κατεστημένο, αντιμετωπίζουν με δογματική προκατάληψη την κυβέρνηση μας και περίπου ως μισο-αποικία τη χώρα μας. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το τι λένε οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το ότι λέγονται από μια κυβέρνηση που έχει ως κορμό δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιδιώκουν μια ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία της χώρας. Αυτό ενοχλεί μέχρι υστερίας τη γερμανική και βαθιά συντηρητικο-νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Μια τέτοια Ευρώπη, όμως, και το γερμανοκατασκευασμένο νόμισμα της, αν συνεχίσουν την ίδια πορεία, δεν θα έχουν κανένα μέλλον. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει εκ βάθρων αντιμετωπίζει την παρακμή και τη διάλυση.

ΕΡ: Πέρασαν δυο μήνες διαπραγματεύσεων, τα ταμεία έχουν «στραγγίξει». Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί βάζοντας τέλος στην ασφυξία ή πρέπει να προχωρήσει στη ρήξη;

ΑΠ: Η κυβέρνηση μας αυτό που πρέπει και οφείλει να κάνει είναι να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στη συνεπή και σταθερή υλοποίηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών δηλώσεων της. Καμία συμφωνία με τους λεγόμενους «θεσμούς» και κανένας «συμβιβασμός» δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει, να αλλοιώσει ή να βάλει στο «ψυγείο» τις πιο ριζοσπαστικές μας δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση μας ή θα είναι μια κυβέρνηση των μεγάλων τομών και προοδευτικών ανατροπών ή δεν θα έχει μέλλον. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αγωνιστήκαμε επί δεκαετίες στην Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες για να ξεχάσουμε τις αρχές και τις αξίες μας χάρη κάποιων άχαρων και εφήμερων κυβερνητικών θώκων ή για να «χωνευθούμε» κλεισμένοι και περιχαρακωμένοι μέσα στην κρατική γραφειοκρατία και συντήρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του επιμένοντας αν χρειαστεί, μέχρι τέλους σε όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την κακή τύχη, που είχαν άλλα ριζοσπαστικά κόμματα, που μεταλλάχθηκαν μέσα στη νομή της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και θα προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του.

EΡ: Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να περάσει μια συμβιβαστική συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων. Υπάρχει ενδοκομματικό και ενδοκυβερνητικό θέμα αν υποχωρήσει η κυβέρνηση;

ΑΠ: Η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν θα ενδώσει στις νεοφιλελεύθερες σειρήνες και στους κράχτες που επιθυμούν τη μετάλλαξη της. Οι αγκαλιές του κατεστημένου, της ολιγαρχίας του πλούτου και των δυνάμεων της διαπλοκής δεν είναι καθόλου αναπαυτικές αλλά πνιγηρές και δηλητηριώδεις. Η κυβέρνηση μας θα πρέπει να έχει ως αμετάθετο στόχο τη ριζική αλλαγή του συστήματος και ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι ταυτόχρονα αποδοτικό και δίκαιο και θα έχει ως προοπτική ένα σύγχρονο και βιώσιμο σοσιαλισμό. Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της εξαιτίας άθλιων εκβιασμών και παραπλανητικών  διλημμάτων, όχι για λόγους ενδοκομματικής πίεσης αλλά γιατί μια τέτοια υποχώρηση θα αντιπροσώπευε ένα πραγματικό «βατερλώ» για την ίδια και κυρίως για τον τόπο μας. Διανύουμε, ίσως, την τελευταία ευκαιρία και δεν υπάρχει περιθώριο να την αφήσουμε να χαθεί.

EΡ: Αν δεν υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» προσφυγή στο λαό; Με εκλογές η δημοψήφισμα;

AΠ: Προσφυγή στο λαό με εκλογές έγινε πρόσφατα και ο ελληνικός λαός μας έδωσε σαφή εντολή ριζοσπαστικής ανατροπής. Προσφυγή στο λαό γίνεται, επίσης, με ποικίλους άλλους τρόπους καθημερινά και κυρίως με την επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι διευρύνεται συνεχώς  η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία η οποία μας ζητά να πάμε ριζοσπαστικά και μπροστά, ανυποχώρητοι στο πρόγραμμα μας και να μην οπισθοχωρήσουμε και αναδιπλωθούμε.

EΡ: Τα ανοίγματα για δανεισμό από το Ιράν ή την Κίνα αλλά και η ενεργειακή προσέγγιση με τη Μόσχα βρίσκονται σε αντίθεση με τις επιλογές των Ευρωπαίων αλλά και υπερατλαντικών συμμάχων. Είναι κινήσεις διαπραγματευτικής πίεσης ή πολιτική επιλογή;

ΑΠ: Το ταξίδι μου στη Μόσχα πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο όχι μόνο στις ενεργειακές αλλά και στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, πράγμα που θα αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Αυτό το νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί και να επισφραγιστεί με τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα στις  8 Απριλίου. Η διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας και η πολυεπίπεδη ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με βάση το εθνικό μας συμφέρον συνιστά αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης μας και όχι σημαία ευκαιρίας.

EΡ: Προεκλογικά ξεκαθαρίζατε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή. Τώρα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για 14 αεροδρόμια, τα λιμάνια παρόχους ενέργειας μέχρι και το Ελληνικό. Αυτό δεν συνιστά υπαναχώρηση;

ΑΠ: Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων και ακινήτων «φιλέτων», δεν πρόκειται να γίνουν και σας διαβεβαιώ γι αυτό. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό εκποίηση και υπό παράδοση.

ΕΡ: Πως σχολιάζετε το άρθρο του Γιάννη Πανούση στα ΝΕΑ;

AΠ: Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις ή αρθρογραφία συναδέλφων μου. Μερικές φορές, μάλιστα, η σιωπή είναι το προτιμότερο σχόλιο.

ΕΡ: Είχατε δεσμευθεί για μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ. Πότε θα υλοποιηθεί χρονικά αυτή σας η δέσμευση;  

ΑΠ: Όπως θα γνωρίζετε έσπευσα από την πρώτη στιγμή να ακυρώσω τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτήν την ώρα εγκαθίσταται στη ΔΕΗ η νέα διοίκηση της, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση μας και σε συνεργασία μαζί της  θα εκπονήσουμε γρήγορα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που ως έναν από τους πιο βασικούς στόχους του θα έχει της σταδιακή μείωση των υπέρογκων τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα οποία ενσωματώνονται ποικίλες χρεώσεις.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πηγή: iskra.gr

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s