Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, Βερολίνο, 23-03-2015

http://wp.me/pPn6Y-ldu

Όλο το ιστορικό & οι δηλώσεις >

Η ΥΠΟΔΟΧΉ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

.

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

.

-Δηλώσεις Μέρκελ

-ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

-ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

-ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

-Η επιστολή του Τσίπρα προς την Μέρκελ

-Σχετικά σχόλια & άρθρα

>

.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 1

.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2

.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

.

.

«Έχουμε μία συνεργασία με πνεύμα εμπιστοσύνης», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τόνισε:

«Μπορούμε να συζητήσουμε δύσκολα θέματα στα οποία μπορεί να μην έχουμε ίδια γνώμη, όμως το πνεύμα είναι τέτοιο ώστε να θέλουμε και οι δύο χώρες να συνεργαστούμε».

«Χαίρομαι πολύ που μπορώ να καλωσορίσω τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Μπορέσαμε να συζητήσουμε ζητήματα του ευρώ, τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και τα διμερή θέματα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από γερμανικής πλευράς θέλω να πω ότι έχουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τηνΕλλάδα και τους Έλληνες. Έχουμε πολλούς Έλληνες στη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν μία ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα».

«Σε πρώτη φάση μιλήσαμε για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά την εκπλήρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς επιθυμούμε να είναι η Ελλάδα οικονομικά ισχυρή, να σημειώσει ανάπτυξη, να εξέλθει από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και κυρίως να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων. Για αυτό το λόγο χρειάζονται κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε:

«Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε ποιες ήταν οι συνθήκες, ποια ήταν η στάση που τήρησε το γερμανικό κατοχικό καθεστώς στην Ελλάδα, πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Δεν το αγνοούμε ως θέμα αλλά θα το συζητήσουμε στο μέλλον. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος αλλά κοιτώ το μέλλον και λέω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύτιμη και θα κάνω το παν για να συνεχίσει να υπάρχει».

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Γόνιμη χαρακτήρισε ο Άλέξης Τσίπρας τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο θα γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν. Συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την κρίση και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το σχέδιο αυτό δεν οδήγησε σε success story, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, κυρίως των νέων, αλλά και αδυναμία επίτευξης των στόχων.

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι» και διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που συνέβαλλαν να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισήμανε από εδώ και πέρα «στόχος είναι η υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να σπάσουν τα στερεότυπα και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που παραμένει στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δικαστική συνδρομή από την Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως ηθικό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κατάσχεσης γερμανικών κτιρίων.

Πηγή: enikos.gr

.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

.

tweets

1. To tweet του Peter Spiegel για τον Νίκο Παππά

tweet 1

enikos.gr

.

2. Το tweet του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ

tweet 2

enikos.gr

.

.

Ολόκληρη η επιστολή του Τσίπρα προς την Μέρκελ

Επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία την προειδοποιεί ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες δανειακές της υποχρεώσεις, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που αποκάλυψαν οι Financial Times 

Σας γράφω για να σας εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την οποία είχε προηγηθεί επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών μας που παρουσίαζε μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει το Eurogroup. Ζητήματα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά, μεταξύ των οποίων και την ανάγκη:

α) να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 που θα λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση

β) θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισαγάγει το waiver (σ.σ. εξαίρεση στα ελληνικά ομόλογα) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της

γ) να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια για ένα πιθανό νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ακολουθήσει την τρέχουσα συμφωνία

δ) να συζητηθούν μέσα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 12ης Νοεμβρίου σχετικά με πιθανά επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος και την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή τους μετά την ολοκλήρωση της παρατεταμένης Συμφωνίας και στο πλαίσιο του νέου Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Mε βάση την επί της αρχής αποδοχή της επιστολής αυτής και του περιεχομένου της, ο πρόεδρος του Eurorgroup συγκάλεσε τη συνάντηση της 20ής Φεβρουαρίου η οποία κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση που εκφράζεται στο ανακοινωθέν. Το τελευταίο συγκροτεί ένα νέο πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, των εταίρων της και των θεσμών.

Ειδικότερα, η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε μια σειρά από σημεία του νέου αυτού πλαισίου και της νέας διαδικασίας, μεταξύ των οποίων:

α) Oι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν είναι αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

β) Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση σε μια πιο βαθιά και ευρύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο να βελτιωθεί η ανάπτυξη και οι προοπτικές απασχόλησης, να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν επί μακρόν εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της τεχνικής βοήθειας.

γ) Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

Με βάση το κοινό αυτό έδαφος, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε στον πρόεδρο του Εurogroup ένα γράμμα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, με την προαναφερόμενη «πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων» [δείτε πάνω το α)] που πρότεινε η κυβέρνησή μας. Στις 25 Φεβρουαρίου η αποκαλούμενη «πρώτη λίστα» έγινε δεκτή από τους θεσμούς ως «αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ως την 20ή Απριλίου.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup στις 5 Μαρτίου, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των τεχνικών συζητήσεων για τον περαιτέρω καθορισμό της «πρώτης λίστας μεταρρυθμίσεων». Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Οικονομικών επισύναψε επτά παραδείγματα για το πώς οι μεταρρυθμίσεις στην «πρώτη λίστα» θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω.

Μετά τη θετική απάντηση του προέδρου του Eurogroup (στις 6 Μαρτίου) και τη συνάντηση του Eurogroup που ακολούθησε στις 9 Μαρτίου του 2015, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων του Brussels Group (στο οποίο μετέχουν οι τέσσερις θεσμοί – ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ – και η τεχνική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Μαρτίου, που επικεντρώθηκε σε πολιτικά και τεχνικά ζητήματα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε ότι οι τεχνικές ομάδες των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Αθήνα την επόμενη ημέρα για μια διερευνητική αποστολή (fact finding) για να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να επιστήσω την προσοχή σας σε μια σειρά από εξελίξεις που είτε υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών είτε καθιστούν την εκπλήρωσή τους επικίνδυνα δύσκολη:

α) Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση (waiver) για τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδονται από την ελληνική δημοκρατία ή έχουν την εγγύησή της, ενώ ξεκαθάριζε πως η εξαίρεση θα επανέλθει μόλις επέλθει μια συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup. Επιπλέον, ακόμα και μετά την παραπομπή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό του ΕLA της ΤτΕ ΕΛΛ +1,52%, η ΕΚΤ ανεβάζει το όριο του ELA σε συντομότερα διαστήματα από το συνηθισμένο και σε μικρότερες αυξήσεις που δημιουργούν φήμες και προκαλούν αβεβαιότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ καθόρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διακρατούν περισσότερα έντοκα από ό,τι στις 18 Φεβρουαρίου, περιορίζοντας τη συμμετοχή τους πολύ κάτω από το όριο για τα έντοκα. (Παρακαλώ σημειώστε ότι το καλοκαίρι του 2012, όταν μια νέα ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στην ίδια θέση με τη δική μας, υπήρξε μια γενναιόδωρη επέκταση του ELA, το όριο έκδοσης εντόκων ανέβηκε ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές χρέους στους πιστωτές μας και οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν σε κανένα όριο μιας προηγούμενης ημερομηνίας. Με τον τρόπο αυτό η τότε κυβέρνηση και το Eurogroup εξασφάλισαν αρκετό «χώρο» για να φτάσουν σε μια συμφωνία που επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να μετακινηθούν από τον ELA και να επιστρέψουν στις συνηθισμένες μεθόδους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ).

β) Εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος (των προηγούμενων κυβερνήσεων) για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, οι εκταμιεύσεις με βάση τη δανειακή συμφωνία με τον ESM-EFSF έγιναν με πολλές διακοπές (ενώ αυτές του ΔΝΤ είχαν παρόμοιες καθυστερήσεις, δημιουργώντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα κέρδη από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στα κράτη μέλη με την κατανόηση ότι θα μεταφερθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης εν όψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ [δείτε πάνω το α)] σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις [δείτε το β)], θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω.

Εν τω μεταξύ, λυπούμαι που πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει λίγη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στην συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης που είναι προγενέστερο τόσο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της 25ης Ιανουαρίου, της ημέρας που ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια νέα ελληνική κυβέρνηση με εντολή να διαπραγματευτεί τη νέα διαδικασία που εγκαθίδρυσε η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι εταίροι μας θεωρούν πως μια επιτυχημένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί με τόσο αυστηρούς και πιεστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής πίεσης κάτω από την οποία εργάζεται η κυβέρνησή μου.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρους της στο πλαίσιο της επιστολής της 18ης Φεβρουαρίου και της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να σας ξεκαθαρίσω, πως για να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, όπως έχουμε κάνει ως τώρα, πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά από μέτωπα:

α) Μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και την αποδοχή της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης από τα κράτη μέλη και δεδομένου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τεχνικές ομάδες, η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην προ 4ης Φεβρουαρίου κατάσταση

β) Η διαδικασία με την οποία οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα ξεκαθαρίζονται άμεσα ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Απριλίου του 2015, καθώς και να συγκεκριμενοποιηθεί η επανεκκίνηση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

γ) Πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία (καθώς και οι μετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα) μέσω της οποίας θα συμφωνηθούν νέες ρυθμίσεις οι οποίες η κυβέρνησή μου θα ήθελε να πάρουν τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και οι προβλέψεις για το ελληνικό χρέος στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Για το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε πλήρως στη διαδικασία που καθορίζει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα το έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμες για τις προοπτικές της οικονομίας για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε μια χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες «θεσμικές αδράνειες», να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

.

Δείτε εδώ την επιστολή στα αγγλικά 

.

Πηγή: enikos.gr

.

Τσίπρας προς Μέρκελ: Σπρώχνετε σε στάση πληρωμών

Το δημοσίευμα των Financial Times εδώ

.

Spiegel: Μία αρχή και τίποτε περισσότερο η επίσκεψη Τσίπρα στη Μέρκελ

Spiegel: Μία αρχή και τίποτε περισσότερο η επίσκεψη Τσίπρα στη Μέρκελ

«Ο Τσίπρας στη Μέρκελ: Μία αρχή, τίποτε περισσότερο», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Οι συμφιλιωτικοί τόνοι που επικράτησαν στη συνέντευξη των δύο, σημειώνει το δημοσίευμα, «δεν μπορούν να παραπλανήσουν: Ακόμη δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη. Μία αρχή έγινε μεταξύ της Μέρκελ και του Τσίπρα με την επίσημη επίσκεψή του στην Καγκελαρία. Κάτι περισσότερο, όμως, όχι».

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σημειώνει το περιοδικό. «Οι γερμανοελληνικές σχέσεις έχουν υποφέρει πολύ, σε μία διαμάχη, που το αντικείμενο της δεν ήταν μόνο το ελληνικό χρέος και το μέλλον της ΟΝΕ. Τα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις των ναζιστικώ εγκλημάτω, οι απειλίες και προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές και οι συζητήσεις για το γνήσιο ή πλαστό δάκτυλο έχουν δημιουργήσει κακό κλίμα»

Ο Τσίπρας, αναφέρει το περιοδικό, δεν ήρθε στο Βερολίνο με άδεια χέρια. «Ήδη κυκλοφόρησαν λεπτομέρειες του καταλόγου των μέτρων, με τα οποία θέλει να πείσει την Ευρωπαική Επιτροπή, την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υψηλότεροι φόροι, ιδιωτικοποιήσεις, αναδρομικές πληρωμές από τους φοροφυγάδες, σύνταξη στα 67 είναι ορισμένα σημεία που δεν θα γίνουν απαραίτητα ευμενώς αποδεκτά από το εκλογικό ακροατήριο», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τον κατάλογο των μέτρων, αλλά υπόσχεται πίστη στις συνθήκες με συγκεκριμένες προτεραιότητες και μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ δεν έκανε τη χάρη στον καλεσμένο της, ακόμη και να υπαινιχθεί κάποια παραχώρηση όσον αφορά τη χορήγηση ρευστότητας που χρειάζεταιι η Ελλάδα. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε για τη ρευστότητα», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγή: enikos.gr

.

Αριστερή Πλατφόρμα για συνάντηση Mέρκελ – Τσίπρα: Τσάι,συμπάθεια και προσμονή

Αριστερή Πλατφόρμα για συνάντηση Mέρκελ - Τσίπρα: Τσάι,συμπάθεια και προσμονή

Με επιφύλαξη φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Αριστερή Πλατφόρμα τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στο κείμενο με τίτλο «Τσάι, συμπάθεια και προσμονή», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr (πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα) και υπογράφει ο ‘Ακης Μπαδογιάννης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για παραπλανητικά επιχειρήματα της Άνγκελα Μέρκελ και επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος παραπέμπει τις «διευθετήσεις» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο
Με τα οικονομικά περιθώρια για την Ελλάδα να στενεύουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (23/3) η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε αμέσως μετά την συνάντηση, ο Α. Τσίπρας έθεσε τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση, αναζητώντας ανάσες ρευστότητας για την οικονομία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens.
Από τη γερμανική πλευρά, η Α. Μέρκελ αντιμετώπισε τη στάση του Αλ. Τσίπρα με παραπλανητικά επιχειρήματα. Πέραν των στρεψοδικιών, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκανε καμία άλλη χειρονομία και αρκέστηκε να παραπέμψει την επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας στη συνεδρίαση τουeurogroup, όπου θα εξεταστούν οι υπό επεξεργασία προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς.
Η κίνηση της Μέρκελ να παραπέμψει το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στοeurogroup, στην ουσία μεταφράζεται σε παράδοση της σκυτάλης στον Γερμανό υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές. Από αυτή την άποψη, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιδείξει μία αυξημένη εγγρήγορση και ετοιμότητα. Η «προσμονή» για μία λύση με τους δανειστές της χώρας είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από τις αυξανόμενης έντασης πολιτικές αλλά και οικονομικές πιέσεις των τελευταίων.

Πηγή: enikos.gr

.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Ας μην βιάζεται η ΝΔ να εξάγει συμπεράσματα

Σακελλαρίδης: Ας μην βιάζεται η ΝΔ να εξάγει συμπεράσματα

Ας μην βιάζεται να εξάγει συμπεράσματα η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο. Δεν δήλωσε «ουδείς αναμάρτητος», όπως ο κ. Σαμαράς στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Χωρίς να αναπαράγει τα στερεότυπα που χωρίζουν τους δύο λαούς εξέφρασε τις σκέψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

«Έθεσε την αποτυχία των Μνημονίων, την ανθρωπιστική κρίση, τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο αλλά και το σκάνδαλο Siemens. Τόνισε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα αποδίδουν φορολογική δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίζουν την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του κράτους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: enikos.gr

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s