Όταν οι ναζιστές Γερμανοί έβαζαν στην ουρά στα σκέλια …

http://wp.me/pPn6Y-l1f

Ριζοσπάστης-Οταν οι ναζιστές Γερμανοί έβαζαν στην ουρά στα σκέλη

Καλό θα είναι κάποιοι να εμπιστεύονται τον λαό και να διδάσκονται από την ιστορία του. Θα τους θυμίσουμε λοιπόν τι συνέβη τέτοιες μέρες πριν από 72 χρόνια.

Η χώρα μας βρίσκεται από την κατοχή των δυνάμεων του άξονα και ο λαός της λιμοκτονεί. Την ίδια στιγμή μετά τις τεράστιες απώλειες που είχε επιφέρει ο Κόκκινος Στρατός στις χιτλερικές δυνάμεις με αποκορύφωμα την νίκη του στην μάχη του Στάλιγκραντ, τα γερμανικά στρατεύματα χρειάζονταν επειγόντως νέες δυνάμεις. Να υπάρξουν δηλαδή γερμανοτσολιάδες από κατακτημένα κράτη ή να αποδεσμευτούν Γερμανοί που μέχρι τότε δεν ήταν στα πολεμικά μέτωπα, αλλά απασχολούταν στα μετόπισθεν δουλεύοντας σαν εργάτες σε Γερμανικά εργοστάσια, ειδικά κατασκευής πολεμικού υλικού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 30 του Γενάρη του 1943 ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Λερ, στρατιωτικός διοικητής των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων ΝΑ Ευρώπης, εξέδωσε μία διαταγή η οποία μεταξύ άλλων έγραφε:

«1. (…) Κάθε κάτοικος της Ελλάδας ηλικίας 16-45 χρόνων είναι υποχρεωμένος, όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να αναλάβει δουλειά για γερμανικές ή ιταλικές υπηρεσίες που του υποδείχτηκε. Ανδρικές εργατικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να εργαστούν κι έξω από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, αν χρειαστεί σε κοινότητες στρατοπέδευσης. 2. Η πρόσκληση για την ανάληψη της δουλειάς γίνεται άμεσα από τις γερμανικές υπηρεσίες ή μέσω των εντεταλμένων απ’ αυτές ελληνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των επιθεωρήσεων εργασίας και των δημάρχων… 4. Όποιος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με χρηματική ποινή απεριορίστου ύψους, φυλάκιση ή ειρκτή ή με στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας».

Η αντίδραση σ’ αυτή την απόφαση των Γερμανών, από τον ελληνικό λαό υπήρξε άμεση.

Η μάχη του ενάντια στην πολιτική επιστράτευση άρχισε με τη συντονισμένη απεργία και διαδήλωση στις 24 Φλεβάρη 1943 και ολοκληρώθηκε με τον πανελλαδικό λαϊκό ξεσηκωμό στις 5 το Μάρτη. Μπροστάρης σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής στις οποίες δολοφονήθηκαν 10 διαδηλωτές και υπήρξαν πάνω από 130 τραυματίες.
Ο λαός μας όμως είχε δείξει την δύναμη του. Οι διαδηλωτές μπουκάρισαν στο υπουργείο Εργασίας, το έκαναν καλοκαιρινό καίγοντας τις καταστάσεις επιστράτευσης. Μην έχοντας άλλη επιλογή οι Γερμανοί δήλωσαν πως το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δεν θα ισχύσει για την Ελλάδα.

«Το κράτος έχει συνέχεια» δηλώνουν κάποιοι απ’ την κυβέρνηση σήμερα. Αν πίστευαν και στον λαό θα διαπίστωναν ότι και οι αγώνες του μπορεί να έχουν συνέχεια και να είναι νικηφόροι. Αρκούνται όμως στο ρόλο των «εκπροσώπων» κι αυτοί, επικαλούμενοι την εκλογική νομιμοποίηση. Το έχουμε ξαναδεί το έργο …   

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s