Η Κάνναβη και το γονίδιο της ευτυχίας

http://wp.me/pPn6Y-kWBcannabis & happiness(φωτο: ο βασιλιας της μοναξιας)

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της Κάνναβης μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευτυχισμένοι από άλλους.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία μέτρησαν τα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ σχεδόν 200 ατόμων και βρήκαν ότι εκείνοι που είχαν μια παραλλαγή του γονιδίου ήταν πιο ευτυχισμένοι κατά μέσο όρο και ανταποκρίθηκαν πιο θετικά στα συναισθηματικά ερεθίσματα.

Το γονίδιο που ταυτοποιήθηκε, κωδικοποιεί για τον υποδοχέα CB1, την οδό του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ψυχοδραστικότητα της Κάνναβης.
 

«Ο γονότυπος 1 του ανθρώπινου υποδοχέα κανναβινοειδών, συνδέεται στενά με τις δύο πτυχές της ευτυχίας», γράφουν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.
Οι υποδοχείς CB1 είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στον εγκέφαλο και δρουν για να μεταβάλλουν την όρεξη, τον πόνο, τη διάθεση και τη μνήμη.

Σύμφωνα με την ομάδα, ένας πολυμορφισμός του γονιδίου του υποδοχέα CB1 μπορεί να ενισχύσει την αντίδραση ενός ατόμου στα κανναβινοειδή, τα οποία είναι οι χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τα μονοπάτια.
Πάνω από 60 διαφορετικά κανναβινοειδή έχουν ταυτοποιηθεί στην Κάνναβη, με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) να έχει συνήθως την υψηλότερη συγκέντρωση.

Η μελέτη δεν περιλαμβάνει το κάπνισμα της Κάνναβης. Όπως αποδεικνύεται, το ανθρώπινο σώμα παράγει από μόνο του ορισμένα κανναβινοειδή.

Όπως η THC, έτσι και αυτές οι φυσικές ενώσεις δρουν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευτυχία και φαίνεται να λειτουργούν ως ρυθμιστές της διάθεσης.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώτα κανναβινοειδή που ανακαλύφθηκε στον άνθρωπο, το ανανδαμίδιο, πήρε το όνομά του από τη σανσκριτική λέξη Ananda, που σημαίνει ευδαιμονία ή απόλαυση.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους ατόμων με την παραλλαγή του γονιδίου, παρατήρησαν υψηλότερα επίπεδα της δραστηριότητας στις περιοχές που ρυθμίζουν τα θετικά συναισθήματα.

Όντας πιο επιρρεπή στις επιδράσεις των κανναβινοειδών, τα θετικά συναισθήματα μπορούν, με τη σειρά τους,να εξηγήσουν γιατί τα άτομα με τον πολυμορφισμό είναι γενικά πιο ευτυχισμένα, λέει η ομάδα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι με την παραλλαγή του γονιδίου CB1 είναι πιθανόν να έχουν μια «υψηλή ευαισθησία σε θετικά συναισθηματικά γεγονότα» και ως εκ τούτου «τα θετικά γεγονότα της ζωής μπορεί να είναι πιο άφθονα» για τα άτομα αυτά.

άρθρο: LeafScience.com (14/4/2014)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: leafsciencecannabishellas.com

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s