ΤΩΡΑ: Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

http://wp.me/pPn6Y-kLA

*Ο σχολιασμός των προγραμματικών («τα σπάει», έχει, όμως, και πολλούς ενδιαφέροντες προβληματισμούς-λαϊκά αιτήματα που ζητούν λύσεις)

Π.Παπακωνσταντίνου, Λ.Βατικιώτης, Ελληνοφρένεια, Πιτσιρίκος, Α.Χατζηστεφάνου σχολιάζουν τις δηλώσεις Τσίπρα

**Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πρώτο θέμα σε πολλά μέσα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. 

***Τα άδεια έδρανα της Νέας Δημοκρατίας (γι΄αυτό τους πληρώνουμε;;;)

LIVE: Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

εδώ (*Βουλή-απευθείας μετάδοση)

*Εξαιρετικές οι προγραμματικές δηλώσεις, εξαιρετικός κι ο Αλέξης Τσίπρας. Είχαμε απογοητευτεί τόσο πολύ, που δεν περιμέναμε πια ποτέ ν΄ακουστούν παρόμοια πράγματα σ΄αυτή τη χώρα. Δεν το πιστεύουν τ΄αυτιά μας & τα μάτια μας αυτό που ζούμε: νιώθουμε σα να βρισκόμαστε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν… Ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα απ΄όσα ακούστηκαν σήμερα. Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι να ξέρουν, οπωσδήποτε, ότι παρακολουθούμε πια όλος ο κόσμος πολύ στενά τα έργα & τις πράξεις τους, γιατί «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Ωστόσο, τους ευχόμαστε καλή δύναμη & καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους, γνωρίζουν ήδη ότι ο περισσότερος κόσμος είναι στο πλευρό τους: ευχόμαστε ειλικρινά να σεβαστούν & να τιμήσουν τον κόσμο που τους στήριξε & τους στηρίζει & να μην τον προδώσουν με ασέβεια, όπως έκαναν πολλοί από τους προκατόχους των σημερινών τους θέσεων. Ευχόμαστε, επίσης, να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια σεμνότητα & να μην δελεαστούν από το «μέλι» της εξουσίας, καβαλώντας ένα καλάμι, σαν αυτό που καβάλησαν οι προηγούμενοι επί δεκαετίες ολόκληρες (τουλάχιστον, για να μην πάμε και πιο πίσω ακόμη)…

Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης 

εδώ (*προγραμματικές δηλώσεις-περίληψη+ μέσα στην ανάρτηση>)

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα στις 11:00 (οπότε και θα λειτουργεί πάλι -απευθείας μετάδοση- το 1ο link της παρούσας ανάρτησης, κόκκινου χρώματος, για όσους/ες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν & να ενημερωθούν σχετικά).

Βίντεο: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή >

>

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έθεσε ως βασικούς άξονες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε. καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή Βίντεο: Η ΑΥΓΗ -YouTube

.

.

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων διαμήνυσε ότι στόχος της διακυβέρνησης του είναι η χώρα μας να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη, κυρίαρχη και ισότιμος εταίρος στην Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια βασικοί άξονες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας είναι η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε. καθώς και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε για την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει στο σύνολο τους και να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση και απογοήτευση μετά από 5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης».

Η πορεία για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας θα είναι μακροχρόνια στηριγμένοι στις δυνάμεις του κυρίαρχου λαού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει μόνο μία δέσμευση να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και προς χάρη αυτού προτίθεται να συγκρουστεί με τις παθογένειες που βύθισαν τη χώρα στην κρίση.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση επεσήμανε ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο επιμένουν στην λιτότητα τόσο το χρέος θα ανακυκλώνεται. Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική μέσα από διαπραγματεύσεις θα βρεθούν οι λύσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα της ενωμένης Ευρώπης είναι να μην επιστρέψει στην «εποχή των τεράτων» και να μην τροφοδοτεί το μίσος μεταξύ των λαών αλλά να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη. «Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε γιατί η συμφωνία αυτή θα είναι το σήμα ότι η Ευρώπη εμμένει στη Δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό».

Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των πληγών του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την αμεση αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα: καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ. Ανακοίνωσε επίσης τον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και των προνομίων των βουλευτών.

Άμεση αποσυμφόρηση του δημοσίου από το στρατό των συμβούλων των υπουργών. «Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ και θα πωληθεί επίσης ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη» επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%».

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

– Νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

– Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την υψηλή διαφθορά ενάντια στο σύστημα διαπλοκής. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα. Έλεγχος των λιστών Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν.

– Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

– Έλεγχος στις τριγωνικές συναλλαγές Άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

– Τέλος στα θαλασσοδάνεια.

– Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, όχι για εκδίκηση αλλά για να διευρυνθούν όλες οι πτυχές αν υπάρχουν ευθύνες και να αποδωθούν.

– Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, χωρίς κάστες προνομίων και προκλητικές αμοιβές

– Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ

– Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία των πολιτών. Επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς.

– Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ.

– Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, περιουσιολόγιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

– 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλομένων χρεών στο δημόσιο.

– Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.

– Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά μέσα στο 2016.

– Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

– Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο

– Απαγόρευση πλειστηριασμών α’ κατοικίως και την εναπόθεση δανείων σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους.

– Στήριξη των διωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

– Διεύρυνση κοινωνικού κράτους, διάσωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

– Προωθούμε μορφές κοινωνικής οικονομίας και συνεργατισμού που θα οικοδομούν ένα νέο πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας.

– Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

– 13ης σύνταξη και δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.

– Ίδρυση ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

– Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας.

– Διάλογος για την αλλαγή των τριών βαθμίδων στο χώρο της Παιδείας. Κατάργηση την επιλογή κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων. Καταργούνται οι διατάξεις για τα συμβούλια ιδρυμάτων γιατί απέτυχε ο θεσμός αυτός και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην έρευνα με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.

– Η εξωτερική πολιτική θα αναδεικνύει τη χώρα ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας σε ένα περιβάλλον αστάθειας που περικλείεται από την κρίση στη Συρία, την Ουκρανία και την Β. Αφρική. Αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημειώσεων, ενώ ειδική μνεία έκανε στην μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την συνεισφορά του στη νέα κυβέρνηση.

«Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού, στην τιμή και την ιστορία που κουβαλά αυτός ο λαός εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε.»

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού»

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους» δήλωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τέλος τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

πηγές: Αυγή (Κ. Μπρέγιαννη), syriza.net.gr

*

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s