Συμπεράσματα από τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη: πολύ κακό για το τίποτα; Ναι μεν ορθώσαμε ανάστημα, αντιδράσαμε, διεκδικήσαμε, αλλά με τι αποτέλεσμα τελικά; Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

http://wp.me/pPn6Y-kJ0

05-02-2015 | 15:30

*«Δεν εκβιαζόμαστε»: Αυθόρμητο κι έκτακτο κάλεσμα μέσα από τα social media για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα απόψε στις 18:00

Η στιγμή που γράφεται ιστορία – Ο Βαρουφάκης συναντάει τον Σόιμπλε – Αρχίζει η διαπραγμάτευση ή τελειώνουν όλα;

1. Οι υπεύθυνοι που μας έβαλαν σε αυτό τον κυκεώνα (κλέβοντας ή ακόμα και παραποιώντας στοιχεία), πρέπει να δικαστούν. Ανάθεμα την ώρα που μας έμπλεξαν σε όλο αυτό το πρόβλημα & ανάθεμα κι αυτούς που το συνέχισαν, σκύβοντας το κεφάλι (και πέφτοντας στα 4…). Είμαστε όλοι μας πολύ οργισμένοι. Όσοι ψωριάρηδες λιμοκοντόροι από δαύτους δεν έχουν ασυλία, θα έπρεπε να έχουν ήδη αρχίσει να φοβούνται. Όχι να φοβούνται μόνο: να τρέμουν στην ιδέα. Όσοι έχουν ασυλία, ας μην επαναπαύονται, γιατί οι ασυλίες κάθε είδους αίρονται.

Δεν φαίνονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι οι γερμανοί να αναζητήσουν ευθύνες -σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος- στις λαμογιές, κλεψιές & φοροδιαφυγή των γερμανικών εταιριών & των στελεχών-διευθυντάδων που έχουν καταφύγει στη χώρα τους για να γλιτώσουν, γιατί στην περίπτωση αυτή θα φανερωθεί & θα γκρεμιστεί το συνολικό τους οικοδόμημα. 

2. Οι μεγαλοκαρχαρίες πρέπει επιτέλους να πληρώσουν τα χρέη & τους φόρους που τους αναλογούν. Ο λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Πώς έχουν την απαίτηση να ζουν σε μία οργανωμένη χώρα, χωρίς να την στηρίζουν;

3. Δεν συμφώνησαν ούτε καν ότι διαφωνούν, όπως ανέφερε μεγάλη αγγλική εφημερίδα.

Ο Σόιμπλε ήταν «διαλλακτικός», αλλά θεωρεί ότι το θέμα του κουρέματος δεν είναι της παρούσης, ενώ τόνισε πως, παρά τη γενική κρίση, πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται αποκλειστικά σε αυτή, γι΄αυτό και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μάλιστα, τόνισε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει προσφέρει συμβούλους στην Ελλάδα, που μπορούν να οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη Siemens και άλλες εταιρίες με παρόμοια δράση, τα μάσησε & απάντησε με γενικότητες.

.

Πολύ σωστό αυτό που προτείνει η sibilla – σίβυλλα >>>

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! >>>

H ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να ζητήσει την έκδοση Χριστοφοράκου από τον Σόιμπλε και να του δηλώσει κατηγορηματικά ότι ΑΜΕΣΑ θα κάνει εγγραφή στον Ελληνικό προϋπολογισμό του κατοχικού δανείου!

*

*

Πιο αναλυτικά >>>

από newsit.gr

Σοιμπλε μετά την συνάντηση με Βαρουφάκη:

Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε!

Σοιμπλε μετά την συνάντηση με Βαρουφάκη: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε!
05.02.2015 | 14:16 / 15:01

– Πάνω από μια ώρα ο  Γ. Βαρουφάκης στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε
– Δεν βρήκαμε λύσεις, είπε ο Σόιμπλε – Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, απάντησε ο Βαρουφάκης
– Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε και πάλι χρόνο για την Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει νεο πρόγραμμα

Με μεγάλη καθυστέρηση έφτασαν στην αίθουσα για να δώσουν συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σοιμπλε και ο Ελληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνάντηση κράτησε παραπάνω απ’ όσο είχε προγραμματισθεί και ίσως αυτό να έχει και την σημασία του.

Ξεκινώντας ο Σόιμπλε είπε:

«Είχα την χαρά να συναντήσω τον νεο έλληνα υπουργό Οικονομικών και να τον γνωρίσω λίγο. Συζητήσαμε όχι σε απόλυτη συμφωνία αλλά μιλήσαμε σε ένα γενικότερο πνεύμα συνενόησης δεδομένο ότι υπάρχει μακρά φιλία μεταξύ των δυο χωρών. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για μια ισχυρή Ευρώπη ενωμένη. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Υπήρχαν χωριστά προβλήματα από χώρα σε χώρα. Με διαφορετικούς τρόπους βγήκαμε από την κρίση. Τον δυσκολότερο δρόμο τον είχε η Ελλάδα. Δεν είναι νέο αυτό και το έχω πει στην γερμανική βουλή. Πάντοτε έλεγα ότι θα πρέπει στην Γερμανία να δείχνουμε κατανόηση. Οι αιτίες για τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα είναι στην Ελλάδα και δεν είναι στην Γερμανία. Παρά τις προόδους πρέπει πολλά να γίνουν. Στην Ελλάδα υπήρξαν εκλογές και παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα αλλα έχει σημειωθεί προοδος. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει, η ανεργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποχωρεί, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα προχωρήσει ακομα περισσότερο. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ αλλά αυτό που πρεπει να κάνουμε είναι και δεν συμφωνουμε, συμφωνουμε ότι διαφωνουμε όπως λένε διπλωματες.
Είναι δικό μας χρέος ως Ευρωπαίοι να κατανοουμε ο ένας τον αλλο. Συμφωνω. Είναι καθήκον μας να ψάχνουμε κοινές λύσεις, Δεν τις βρήκαμε σήμερα αλλά η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιον. Η δική μας θέση είναι ότι δεν θέλουμε μια γερμανική ευρώπη αυτό είναι ανοησία αλλά σε έναν κόσμο που αλλάζει αν βλέπουμε τη δυναμική σε άλλα μέρη του πλανήτη εκεί θα πρέπει να κάνουμε την αποστολή μας και να προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε ότι:

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε 500 φορολογικούς υπαλλήλους ως συμβούλους αλλά αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Μιλήσαμε για διμερή προγράμματα και για διμερή βοήθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε μαζί από κοινού προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε ένα μέλλον. Δεν έκρυψα βέβαια τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νεα κυβέρνηση. Οτι δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Είπα ότι πρέπει να σεβαστουμε την βουληση των ψηφοφόρων αλλά πρέπει και οι ψηφοφόροι να σεβονται τους ψηφοφόρους των άλλων κρατων. Εχουμε οικοδομήσει από κοινού ένα νομισμα. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Βαρουφάκης. Εχουμε μια κοινή νομισματική πολιτική και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν είναι ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά διακυβερνητικές συμφωνίες που επικυρώνονται από τα κοινοβουλια. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρουνται. Απαραίτητη προϋποθεση για εμπιστοσύνη είνα η αξιοπιστία. Επεσήμανα ότι είχαμε τις καλύτερες προθέσεις για τα προγράμματα της Ελλάδας αλλά ήταν όλα βοήθεια έναντι αντιπαροχής. Το ισχύον πρόγραμμα αν αυτό αλλάξει τότε θα χρειαστεί μια συμφωνία. Πως θα μπει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα. Δεν βρήκαμε μια λύση σήμερα αλλά συζητήσαμε τα προβλήματα. Το κούρεμα του χρέους δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση στις αγορές. Πρέπει να επιτευχθεί ένας δρόμος για την ανάπτυξη. Ο καθένας στην Ευρώπη πρέπει να υπολογίζει ότι η Γερμανία θα συμβάλλει ωστε η ευρώπη να μείνει στον δρόμο της προόδου. Δεν θα κουραστώ να αντλώ διδάγματα από την ιστορία τόσα χρόνια στην πολιτική. Μια ενιαία ευρώπη είναι το καλύτερο για όλους μας. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας αν θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν την ορθότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», κατέληξε.

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι

«Δεν πετύχαμε μια συμφωνία. Ουτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνουμε. Συμφωνήσαμε να μπουμε σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια λύση που να βάζει πάνω απ όλα το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρεος δεν συζητήσαμε για το κουρεμα αλλά βάλαμε τις βάσεις για συζήτηση».

«Οι συμπατριώτες μου δεν περιμένουν τίποτε άλλο παρα αξιοπρέπεια. Κάποιοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η λύση είναι στον διαχωρισμό. Σήμερα όχι απλά επισκέφθηκα τον υποικ της μεγαλύτερης οικονομικά δύναμης της Ευρώπης αλλά σήμερα έστειλα το μηνυμα στον Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση μας δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να καταπολεμήσει την διαφθορά, την σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια είπα στον υπουργό ότι θέλουμε την τεχνική και ηθική στήριξή του. Τα τελευταία 5 χρόνια χάθηκε πολύς χρόνος και πολλές ζωές. Αντιμετωπίσαμε ένα θέμα χρεοκοπίας σαν να ήταν θέμα έλλειψης ρευστότητας. Για να πουλήσουμε αυτό το μεγάλο λάθος ανακοιβνώθηκε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που δεν προσέφερε τίποτα. Αυτό δεν θα τελείωνε καλά. Αυός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα. Το μηνυμά μου στον γερμανικό λαό είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς προτάσεις. Μια δέσμευση να λέμε τα πράγματα όπως είναι χωρίς υπεκφυγές. Να περιμένετε από εμάς υγιή μακροοικονομική αναλυση. Είμαστε μια κυβένρηση που δεν εχει καν ορκιστεί ακομη αλλά ζητάμε χρόνο λίγο χρόνο για να παρουσιάσουμε στους εταιρους μας προτάσεις και έναν οδικό χάρτη, πρόγραμμα γεφυρα για λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία. Πρέπει να σεβαστούμε τις υφιστάμενες συμφωνίες και να μην γίνονται δηλώσεις που να λένε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης
ότι ο γερμανικός λαός μπορεί να καταλάβει καλύτερα απ’ όλους ότι μέσα από την ταπείνωση εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Οταν επιστρέψω στην Αθήνα είπε θα επιστρέψω σε μια Βουλή που το τρίτο κόμμα είναι νεοναζιστικό. Χρειαζομαστε το λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας. Να μας βοηθήσει κατά της μισανθρωπίας. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας», κατέληξε.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα ή όχι και αν είναι κακό μια νεοεκλεγείσα κυβερνηση είναι κακό να θέλει αν εφαμρόσει αυτά για τα οποία εξελέγη:

Τίποτα δεν είναι κακό σε αυτό, είπε ο Σοιμπλε. Ο νεος έλληνας προωθυπουργός ήταν ήδη πριν από δυι χρόνια εδώ και είχαμε συζητήσει γι’ αυτό. Γι’ αυτό και η Ευρώπη χρειάζεται βοήθεια. Η Ελλαδα το 2009 μας κάλεσε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα η γερμανική βουλή ενέκρινε μια παράταση του προγραμματος. Το πρόγραμμα έληγε στα τελη του χρόνου και το καναμε για να εκπληρωθουν οι όροι. Σήμερα 5 Φεβρουαρίου επισήμως είμαστε σε πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Επισήμως το πρόγραμμα ισχύει έως το τελος του μηνα. Εκλεγήκαμε με την εντολή οτι οι εταίροι μας μας δίνουν πολλά χρήματα που πηγαίνουν στον λάθος σκοπό. Συνεχίσαμε να προσποιούμαστε. Δεν εχουμε άμεσο δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Το όλο θέμα με την ευρώπη είναι να βρουμε ενα τροπο να συνδυάσουμε τα συμφέροντα όλων. Ζητησα χρόνο για να προκύψει μια σύνθεση προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα γεφυρα ως τα τελη Μαϊου για μια νεα συμφωνια που να την ονομασουμε νεο συμβολαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στο ερώτημα αν βλεπει χρεοκοπία και γιατί η  ελληνική κυβέρνηση αφησε τελευταία την γερμανία είπε:

«Θα κάνουμε ότι περνάει από τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία. Θα βάλουμε την λέξη αυτή εκτός. Μια νομισματική ένωση για να εναι επιτυχής πρέπει να ειναι παντου. Να σας θυμίσω επίσης ότι επισήμως δεν έχουμε ορκιστεί ακόμα. Δεν εχουν γίνει οι προγραμματικές δηλώσεις».

Στο ερώτημα ποιοί είναι οι όροι του προγράμματος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκληρώσει απάντησε:

«Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση σε ποιές δεν θα έλεγα ότι όλες πρέπει να απαλειφθουν. Το 60 με 70% περιέχουν μέτρα που θα θέλαμε να λάβουμε κι εμείς», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Ζητάμε μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε να ξανασκεςφτουμε την φιλοσοφία του υφιστάμενου προγράμματος. Εχουμε την εντολή να σταματήσουμε να γίνονται τα πράγματα όπως συνήθως αλλα ειναι ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Το χρονικό της συνάντησης

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στις 12.30 έφτασε στο γραφείο του Β. Σόιμπλε, βλέποντας έξω να είναι μαζεμένοι μερικοί διαδηλωτές του κομματος Die Linke.

View image on Twitter

Berlin Soli demonstration for in front of Schäuble’s Castle

Οταν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες για τις καθιερωμένες φωτογραφίες ήταν χαμογελαστοί και οι δυο, ωστόσο, κανείς δεν άνοιξε κουβέντα και έτσι αμίλητοι προχώρησαν στα ενδότερα..

Πηγή: newsit.gr (φωτος+ Α/Μ κείμενο)
*
Δείτε επίσης
>>>

Γ. Δελαστίκ στο Κόκκινο: «Πολιτικό καθήκον της Γερμανίας να μην φανεί οτι η λύση Τσίπρα είναι πετυχημένη»

*

Η ΕΚΤ λειτουργεί ως ‘παραμάγαζο’ των Γερμανών

*

Χρηματοοικονομικό Αναλυτής Π. Παναγιώτου: Ελάχιστο το επιπλέον κόστος από την απόφαση Ντράγκι, αρκετός ο χρόνος για διαπραγμάτευση

*

Τηλεφώνημα Πούτιν στον Τσίπρα, για να πάει στην Μόσχα!

*

Advertisements

One thought on “Συμπεράσματα από τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη: πολύ κακό για το τίποτα; Ναι μεν ορθώσαμε ανάστημα, αντιδράσαμε, διεκδικήσαμε, αλλά με τι αποτέλεσμα τελικά; Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s