Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο κυβερνητικό σχήμα (II) και τις πρώτες πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα & της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

http://wp.me/pPn6Y-kA3

Tsipras & Kammenos

Tsipras twit

(Μετάφραση: Σκληρή τοποθέτηση της ΕΕ για τη Ρωσία δεν είχε την Ελληνική Συναίνεση, λένε Αξιωματούχοι.)   

Όλοι έχουμε αρχίσει και γκρινιάζουμε (κι εγώ γκρίνιαζα νωρίτερα, τελικά μου λύθηκε η απορία & πείστηκα). Ίσως θα πρέπει ν΄αρχίσουμε να γινόμαστε λίγο πιο υπομονετικοί (τι να κάνουμε πια… έχει εξαντληθεί και η ελάχιστη υπομονή μας σ΄αυτό τον τόπο, με όλα αυτά που είδαν τα μάτια μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια…) και να μην έχουμε την απαίτηση να διορθωθούν λάθη δεκαετιών & εσφαλμένες νοοτροπίες αιώνων μέσα σε 1 ημέρα…

Μελετώντας καλύτερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, λοιπόν, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι εξαιρετικά σοφά & έξυπνα στημένο, πολύ καλά μελετημένο και είναι η πρώτη φορά σε αυτό τον τόπο που υπάρχει ένα τόσο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, γεμάτο ικανούς ανθρώπους, νέους στην ηλικία ή τη διάθεση, με όρεξη για δουλειά & σχετικούς (ή ακόμα και εξαιρετικά εξειδικευμένους) σε σχέση με το αντικείμενο που τους έχει ανατεθεί. Μένει να δούμε, οπωσδήποτε, ότι δεν θα μας διαψεύσουν τα έργα τους κι ο κατάλληλος συντονισμός τους ευχόμαστε να είναι «εργαλείο» για την επίτευξη των πολιτικών στόχων & οραμάτων τους. Ωστόσο, 2-3 αμφιβολίες έχουμε για κάποιους, γιατί κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για τη δράση ή τις συναθροίσεις τους, καθώς και ανάλογες αμφιβολίες έχουμε για 1-2 άτομα που ακούγεται ότι θα τοποθετηθούν στην πιθανή «διακομματική»-«εθνικής συναίνεσης» επιτροπή διαπραγμάτευσης του χρέους… : δεν αφήνουμε «τίποτα να πέσει κάτω», μετά από όλα όσα έχουμε τραβήξει τα τελευταία χρόνια… μετράμε ακόμη τις πληγές μας… Τους τύπους αυτούς τους έχουμε «στην τσίλια» και περιμένουμε να δούμε τα έργα τους. Ας πούμε ότι τους δίνεται, αυτή τη φορά, μία τελευταία ευκαιρία να επανορθώσουν λάθη του πολιτικού τους παρελθόντος, ενώ ευχόμαστε «ο λύκος μαζί με το μαλλί του, να έχει αλλάξει τη γνώμη & την κεφαλή του»*…

*Γιατί ο σοφός λαός, λέει: «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.»

Επίσης, οι πρώτες πολιτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι δηλώσεις-τοποθετήσεις εργασίας-στόχοι των νέων κυβερνητικών μελών μας φαίνονται εξαιρετικά ικανοποιητικές.

1. Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο: μη γκρινιάζετε οι πιο αριστεροί, επιβαλλόταν. Έπρεπε με κάποιον τρόπο να ικανοποιηθούν και όλοι αυτοί οι (πάρα πολλοί) δεξιοί ψηφοφόροι του Αλέξη & του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δεξιοί** ψηφοφόροι του κυβερνητικού εταίρου Πάνου.

**Εδώ θα ήθελα ν΄ανοίξω μία παρένθεση. Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα ξεχνάει ο κόσμος. Οι ψηφοφόροι του Πάνου Καμμένου & των ΑΝΕΛ δεν είναι όλοι δεξιοί. Το κόμμα αυτό ξεπήδησε μέσα από το Σύνταγμα (κυρίως η «πάνω πλατεία»), τις Πλατείες, τις Λαϊκές Συνελεύσεις. Έχει απ΄όλα.  Κυρίως άνθρωποι δεξιών καταβολών, οπωσδήποτε, ή πιο συντηρητικοί, αλλά έχει απ΄όλα. 

Η Ραχήλ Μακρή, ας πούμε, που ήταν στους ΑΝΕΛ ήταν πριν δεξιά & τώρα που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ (και σάρωσε στην Κοζάνη και πάλι) έγινε αριστερή; Ο Γ. Χρηστοφορίδης, υποψήφιος στην Α’ Πειραιά (δυστυχώς δεν εξελέγη, πολύ θα ήθελα να είναι η δυνατή & θαρραλέα φωνή του μέσα στη βουλή), εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί», συνεργάτης με Δημήτρη Καζάκη & Μάνο Κακλαμάνο, που άνοιξαν τα μάτια στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να χαρακτηριστεί, τί; Δεξιός, μήπως; Σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει τρόπος να χαρακτηριστεί. Προοδευτικός, γενικά, ίσως. Μαχητικός, αγωνιστικός, κυρίως. Και πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε, καλό θα είναι να σταματήσει η γκρίνια πολλών αριστερών για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο & τους ΑΝΕΛ. Νομίζω πολύ σοφά έπραξε ο Αλέξης & οι συνεργάτες του: οι ΑΝΕΛ ήταν η καλύτερη περίπτωση συνεργασίας. Διαφορετικά, θα είχαν πολλά «να του σούρουν»… Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο σε ομιλίες του, στη διακαναλική του, όσο και στην «πανηγυρική του» κάλεσε «δεξιούς & αριστερούς» να ενωθούν, καθώς, επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων». Το ξεκαθάρισε αυτό το θέμα, αρκετά καλά. Προς τί οι γκρίνιες, λοιπόν; Κάποιοι ακόμα δεν πείστηκαν;

2. Κατάθεση λουλουδιών στην Καισαριανή. Πολύ σημαντική κίνηση, εξαιρετικά συμβολικής αξίας & ισορροπίας. Και για ένα 2ο λόγο, που πολλοί δεν λογάριασαν καλά: ποιοί ήταν οι εκτελεστές;

3. Θέμα Ουκρανίας-«Βέτο» σε κυρώσεις Ρωσίας: ένα μεγάλο Μπράβο! Πολλοί το περιμέναμε! Επιτέλους!

Και μια και αναφέρομαι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, να επισημάνω και την εξαιρετική δήλωση του Νίκου Κοτζιά, όταν παρέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών απ΄τον προκάτοχό του: ναι, μου άρεσε η αποφασιστικότητα & «επιθετικότητά» του γιατί χαράζει επιτέλους γραμμή εξωτερικής πολιτικής (πιστεύω πως είχε χρόνια να συμβεί κάτι παρόμοιο…) & δηλώνει ευθαρσώς πως θα σταματήσουμε να παίζουμε το ρόλο του «καρπαζοεισπράκτορα» στο παγκόσμιο ταμπλό. Θεωρώ την επιλογή του σοφή & θαρραλέα κίνηση, κάτι που έχει και ο ίδιος αποδείξει με τα δυναμικά γραπτά & αναλύσεις του των τελευταίων χρόνων.

4. Σύντομη δήλωση-«εξαγγελία» για ΟΛΠ από Δρίτσα: άλλο ένα Μπράβο.

5. Δήλωση Ζωής Κωνσταντοπούλου έξω από το Ραδιομέγαρο, το βράδυ των εκλογών:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανανοίξει την ΕΡΤ» + οι παρόμοιες δηλώσεις-μίνι εξαγγελίες σχετικών υπουργών για επαναπρόσληψη των άδικα απολυμένων & νυν ανέργων ή «σε διαθεσιμότητα» καθαριστριών, καθηγητών ΕΠΑΛ, δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων κ.ά. + δηλώσεις που δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, όπως: «κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», «όχι πλειστηριασμοί στην 1η κατοικία / κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».(Πιστεύουμε πως πρέπει να υλοποιηθούν τα παραπάνω θέματα το συντομότερο δυνατό, γιατί πρόκειται για χιλιάδες αδικημένου & άνεργου & ταλαιπωρημένου κόσμου που υποφέρει, αγωνιά, ελπίζει).

6. Η ίδια η εξαιρετικά μελετημένη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Κι αν κάποιοι λείπουν από το εν λόγω σχήμα, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτοί οι άνθρωποι τοποθετηθούν ως γενικοί γραμματείς ή υπεύθυνοι σχετικών επιτροπών στη βουλή.

Αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε σύντομα.

Η αλήθεια είναι ότι οι περιστάσεις είναι αρκετά δύσκολες. Και, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ίσως, είναι από τις λίγες φορές που είμαστε όλοι «στην τσίλια» και παρακολουθούμε στενά-είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κριτικάρουμε- ακόμη και την παραμικρή πολιτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα & των συνεργατών του, γιατί αγωνιούμε αληθινά για ένα καλό αποτέλεσμα, που θα είναι για όλους μας «ένα φως στο τούνελ», του οποίου το σκοτάδι ακόμη βιώνουμε.

Ο χρόνος θα αποδείξει τα πάντα. Η Ιστορία γράφεται ήδη. Αν και, αρχικά, ομολογώ πως είχα τους δισταγμούς μου & δεν ένιωθα απολύτως σίγουρος για το τι μας περίμενε από την εν λόγω κυβέρνηση («όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι»… βλέπε: η πείρα μας από την πολιτική ιστορία του τόπου που μας έφτασε ως εδώ για πολλοστή φορά),  προσωπικά έχω αρχίσει αρκετά να πείθομαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας & οι συνεργάτες του (μαζί με τους κυβερνητικούς τους εταίρους των ΑΝΕΛ) είναι αποφασισμένοι για την πορεία που ακολουθούν, αποφασισμένοι «να γράψουν Ιστορία». Και την θετική αλλαγή τους αυτή τη διαπίστωσα ειδικότερα τους τελευταίους 1-2 μήνες, που, όταν το συνειδητοποίησα, ειλικρινά δεν το πίστευα, ενώ μου έδωσε μεγάλη χαρά η συγκεκριμένη αυτή αλλαγή στη στάση τους, η πραγματική θέληση & αποφασιστικότητά τους αυτή να τα καταφέρουν, η πολιτική τους βούληση, που αποδείχθηκε και εκλογικά νικηφόρα. Κι απ΄ότι φαίνεται έχουν πείσει και χιλιάδες κόσμο στην Ευρώπη. 

Ο χρόνος θα φανερώσει τα πάντα & θα λύσει όλες μας τις απορίες, ή θα απαλείψει κάθε πιθανή μας αμφιβολία. Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι, δυναμικά, & να μην μας απογοητεύσουν, ούτε εμάς, ούτε τους Ευρωπαίους ή Λατίνους υποστηριχτές τους, γιατί γνωρίζουν καλά πως οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες, από αυτές που, ενδεχομένως, θα έχουν σύντομα ν΄αντιμετωπίσουν οι προκάτοχοί τους για τα «κατορθώματά» τους, που τους καταπόντισαν εκλογικά & πολιτικά, μιας και «το κουτόχορτο μας τελείωσε» & «δεν το μασάμε» πια.

Επίσης, ευχόμαστε να μην τους δελεάσει η «εξουσία» & να μην ξεχνούν για ποιο λόγο βρέθηκαν στις θέσεις αυτές, στις οποίες υπηρετούν σήμερα το λαό και τα οράματά του για έναν καλύτερο Κόσμο.

Ας μην «καβαλήσουν το καλάμι», όπως έκαναν με έπαρση κάποιοι προκάτοχοί τους & να μην ξεχνούν από πού προέρχονται & ποιοι είναι οι αρχικοί τους στόχοι: γνωρίζουν, πια, καλά τις συνέπειες τέτοιου είδους «αμνησίας», τόσο για το λαό, όσο και για τους ίδιους, που τους εμπιστευτήκαμε τις Τύχες & τις Ζωές μας._

*

ΥΓ1: Αν έχετε λίγη ακόμη όρεξη, διαβάστε κι αυτό το πανέμορφο & σύντομο άρθρο στη σελίδα του πιτσιρίκου, με τον τίτλο «Λέτε;»

Να και κάτι που ξέχασα:

7. Κινήσεις σβέλτες και ξεκάθαρες, όχι παζάρια ημερών για τη νομή της εξουσίας.

Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση: η γενιά μας έχει πάρει τα ηνία & είναι αυτή που έχει μάθει να λειτουργεί έτσι, μιας και η πείρα των γονιών μας (τα περίφημα «παιδιά του Πολυτεχνείου»), δίδαξε τόσο εμάς, όσο κι αυτούς. Είναι όμορφο να το ζεις, πάντως. Εύχομαι να κρατήσει πολύ. Μ΄αρέσει να χαμογελάμε μ΄αισιοδοξία & να ονειρευόμαστε, ακόμα κι όταν συνεχίζουν να μας πνίγουν τα προβλήματα…

*

ΥΓ2: Πάντως, αρχίζει να μ΄αρέσει ο δυναμισμός, τα νιάτα, η όρεξη για το χτίσιμο ενός καινούριου παρόντος & μέλλοντος που βλέπω στην ακόλουθη φωτο >>>

los 3

………………………39…………………………………..40………………………………………35…………………………………

Μου θυμίζει… >>>

los 3 c

ή… >>>

los 3 b2

ή, γιατί όχι… >>>

Tsipras & Kammenos

………………………….50……………………………………….40………………………….

>>>

ή έστω… αντίστροφα στη φωτο, οπωσδήποτε & κατ΄αντιστοιχία >>>

los 2 c

ή… >>>

los 2

>>>

los 2 d

Περίπου, τέλος πάντων…

Προσαρμοσμένο στην ΕΕ του 2015…

Για να δούμε:

θα τους αφήσουν; Θα μπορέσουν; Θ΄αντέξουν;

*

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s