Η Ιρλανδία η πρώτη Ευρωπαική χώρα που αποδέχεται τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωπαική Διάσκεψη για το χρέος

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

-----11airish

….

 

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που απαντά θετικά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

«Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» αναφέρει δημοσίευμα (14/01/15) στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, όπως τονίζει ρεπορτάζ των Irish Times, δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον, αναφερόμενη στα εν λόγω δημοσιεύματα σημειώνει:

«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν. Εφόσον υπάρξουν προτάσεις στην Ε.Ε να εξεταστούν τα προβλήματα των χωρών της περιφέρειας, τότε η Ιρλανδία θα εξετάσει την όποια περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξασφαλίσει»

« Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει η Ιρλανδή αντιπρόεδρος.

Οι «Irish Times», επισημαίνουν στο δημοσίευμα τους ότι είναι η »πρώτη φορά που εκπρόσωπος ευρωπαϊκής κυβέρνησης τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της πρότασης , η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που  ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως η απορριπτική στάση της Γερμανίας εντάσσεται στην συνολική τακτική της τελευταίας που στοχεύει ‘’να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά’’.

Ο euobserver , εξάλλου, αναφέρει πως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Συγκεκριμένα το εν λόγω δημοσίευμα η διαδικτυακής πύλης ευρωπαϊκής ενημέρωσης κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του οικονομικού σύμβουλου της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ». Ο Μ. Φράντζερ αναγνώρισε ότι αυτό ‘’θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012’’.

 

Πηγή: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19207:irlandia-xreos-diaskech&catid=96:2010-06-04-22-41-29&Itemid=290

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-kqB

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s