Financial Times: Οι Έλληνες ολιγάρχες, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

….

Για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας ο διεθνής Τύπος εστίασε χθες στους Ελληνες ολιγάρχες, ένα θέμα που συνεχίζει να αποτελεί ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να αναδείξει σε προτεραιότητα του οικονομικού του προγράμματος.

Σε νέο άρθρο της η ανταποκρίτρια των «Financial Times» στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, τονίζει ότι ο ρόλος των διάσημων μεγιστάνων της Ελλάδας -των ολιγαρχών που κρατούν την επιχειρηματική ζωή της χώρας στα χέρια τους και οι απλοί πολίτες αποκαλούν διαπλεκόμενους ή «νταβατζήδες»- μπαίνει προεκλογικά στο μικροσκόπιο.

Eπισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -που προβάλλει ως πιθανότερος νικητής των εκλογών- τους έχει κηρύξει τον πόλεμο και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη την προηγούμενη εβδομάδα για τέλος στην πρακτική χορήγησης δωρεάν τηλεοπτικών αδειών σε πολιτικούς φίλους από τους κυβερνώντες, επανεξέταση των αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων και προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην αποδόμηση της επιρροής που ασκούν οι ολιγάρχες στην ελληνική οικονομία.

Αλλαγή

Τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν μια αλλαγή για την Ελλάδα, όπου η επίδραση των ολιγαρχών έχει μακρά ιστορία αλλά σπάνια συζητιέται -τουλάχιστον δημοσίως-, τονίζει η Χόουπ.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, συμφωνεί:

«Ο πραγματικός εχθρός του ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι η ολιγαρχία, αλλά το θέμα είναι ταμπού. Οι πολιτικοί δεν το συζητούν και τα μίντια δεν γράφουν γι’ αυτό».

Και ένας λόγος είναι ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή οι ημερήσιες εφημερίδες με επιρροή σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο ολιγαρχών που επηρεάζουν την ειδησεογραφία.

Η Χόουπ υπενθυμίζει έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας που αποκάλυψε το WikiLeaks, στην οποία αναφερόταν ότι «τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν περιουσίες (…) και συνδέονται μέσω δεσμών αίματος, γάμου ή εξ αγχιστείας με πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης ή και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες».

Σημειώνει ότι τα άτομα αυτά δεν θα είναι εύκολο να τιθασευτούν… Κανένα μέλος της ολιγαρχικής κοινότητας δεν έχει ακόμη πέσει λόγω της 7ετούς οικονομικής κρίσης, παρότι τα ΜΜΕ που τους ανήκουν έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ σε εγχώριες τράπεζες.

Το άρθρο σημειώνει ακόμη ότι η κλίμακα της διαπλοκής αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1990, με την απογείωση της ελληνικής οικονομίας, χάρη στην απελευθέρωση των αγορών και την αυξημένη χρηματοδότηση των Βρυξελλών για έργα υποδομών και τεχνολογίας. Μεγάλες συμβάσεις για υποστηριζόμενα από την Ε.Ε. έργα μοιράστηκαν τότε σε έναν μικρό κύκλο πλειοδοτών.

Επί Μητσοτάκη

Μάλιστα, οι διαμάχες για κάποιες από αυτές τις συμβάσεις ανέτρεψαν το τότε πολιτικό σκηνικό. Μεταξύ άλλων θυμίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Σωκράτη Κόκκαλη ότι υποκίνησε την πτώση της κυβέρνησής του το 1993 λόγω προοπτικής πώλησης του ΟΤΕ -βασικός προμηθευτής του οποίου ήταν η Intracom- σε γαλλικό όμιλο που θα χρησιμοποιούσε τον δικό του εξοπλισμό. Η Intracom συνέχισε να πωλεί εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΟΤΕ, η «αδελφή» επιχείρηση Intralot στον ΟΠΑΠ και η επιρροή του κ. Κόκκαλη επεκτάθηκε με τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και την απόκτηση του Ολυμπιακού.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας παρατηρεί ακόμη ότι η σημερινή γενιά ολιγαρχών έχει περάσει τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης, παραδίδει σταδιακά τις επιχειρήσεις σε νεότερα μέλη των οικογενειών, ενώ διατηρεί την εξουσία επί των πολιτικών, χρηματοδοτώντας τις προεκλογικές εκστρατείες τους και φροντίζοντας για την πρόσβασή τους στην τηλεόραση. Ονοματίζει, τέλος, πέντε από τους κορυφαίους Ελληνες ολιγάρχες, τους:

 

Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο όμιλος του οποίου ελέγχει τη MotorOil -δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας-, στόλο δεξαμενόπλοιων, σταθμό εφοδιασμού πλοίων στην Κρήτη, ξενοδοχείο στην Αθήνα, τον τηλεοπτικό σταθμό Star και μειοψηφικό μερίδιο στο Mega Channel.

Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς -η οποία στη διάρκεια της κρίσης εξελίχθηκε μέσω απορρόφησης άλλων εγχώριων και κυπριακών ιδρυμάτων στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διατηρεί στενές σχέσεις με διαδοχικούς Ελληνες πρωθυπουργούς από τη δεκαετία του ’80.

Σπύρο Λάτση, γιο του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Ελέγχει μαζί με το ελληνικό Δημόσιο τα ΕΛΠΕ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, τη Lamda Development, η οποία κέρδισε την περασμένη χρονιά τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού – έργο το οποίο μπορεί να ακυρώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργο Μπόμπολα, ιδρυτή της Ελλάκτωρ, κορυφαίας κατασκευαστικής εταιρείας της Ελλάδας, του Πήγασου, εκδότη του ζημιογόνου «Εθνους», κάτοχο μεριδίου στο Mega Channel. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει το μερίδιο που ο όμιλός του καρπώνεται από τα έσοδα της Αττικής Οδού.

Δημήτρη Κοπελούζο, αντιπρόσωπο της Gazprom στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 και ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου που δραστηριοποιείται στην ενέργεια και τις κατασκευές και σε συνεργασία με τη γερμανική Fraport κέρδισε πρόσφατα τον διαγωνισμό για τη λειτουργία 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να μην εγκρίνει τη συμφωνία.

Ας σημειωθεί ότι εκτός των δύο σχετικών δημοσιευμάτων της Κέριν Χόουπ στους «Financial Times» ανάλογο άρθρο για τους Ελληνες ολιγάρχες δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα και στο γερμανικό «Spiegel».

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/arthro/spaei-tampoy-tis-oligarhias-o-syriza

και

http://www.efsyn.gr/arthro/financial-times-oi-ellines-oligarhes-proteraiotita-toy-syriza

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-kqc

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Advertisements

One thought on “Financial Times: Οι Έλληνες ολιγάρχες, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Τις δηλωσεις της ανεξαρτητης συριζαιας πιθηκινας παυλο θα τις αναδημοσιευσεις

    http://www.iefimerida.gr/news/187024/rahil-makri-mas-diakopsoyn-ti-hrimatodotisi-tha-kopsoyme-monoi-mas-100-dis-eyro-vinteo

    Το κακο που θα φερει ο συριζα στον τοπο δεν θα εχει προηγουμενο, συνεχιστε να τον υποστηριζετε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s