Κομπανί: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν το 90% της ηρωικής πόλης & ανέκτησαν το διοικητικό της κέντρο.

http://wp.me/pPn6Y-kmi

05/01/2015

Σημαντικό μερίδιο στο νικηφόρο αγώνα των Κούρδων στο Κομπανί, έχουν οι Κούρδισσες ηρωίδες, που πολέμησαν με αυταπάρνηση αυτές τις 110 ημέρες εναντίον των τζιχαντιστών συμμάχων της Άγκυρας.

Μετά από πολιορκία που κράτησε 110 ημέρες, οι ηρωικοί μαχητές της πόλης Κομπανί, παρά τη συντριπτική υπεροχή του εχθρού σε όλους τους τομείς και παρότι ήταν αποκλεισμένοι από τέσσερις πλευρές, κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη, πάντα με τη βοήθεια των πολεμικών αεροσκαφών της συμμαχίας που συμμετέχει στην καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Με βάση δηλώσεις του διοικητού των Πεσμεργκά που μάχονται στην πόλη, ταξιάρχου Şevket Mızuri, αλλά και ανακοίνωση των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), που αποτελούν τις ένοπλες δυνάμεις του Καντονίου της Κομπανί, οι Κούρδοι μαχητές, μετά από σκληρές μάχες που έδωσαν και χθες, απελευθέρωσαν και τις τελευταίες συνοικίες της ηρωικής πόλης, ελέγχοντας σχεδόν το 90% ενώ σημείωσαν ότι είναι θέμα ημερών η ολοκληρωτική εκδίωξή τους από την περιοχή.
Η πόλη Κομπανί αποτέλεσε στρατηγικό στόχο για την Άγκυρα, η οποία επιδίωξε να την εξαλείψει από το χάρτη, κατόπιν συνεννόησης με τους τζιχαντιστές, γιατί η πόλη και το Καντόνι της Κομπανί έχει στρατηγική σημασία για τους σχεδιασμούς των Κούρδων να αποκτήσουν διέξοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σε περίπτωση που έπεφτε η Κομπανί, αποκλειόταν η έξοδος και ακυρωνόταν το όραμα των Κούρδων για ανεξαρτησία, η οποία είναι ανέφικτη, χωρίς δική τους έξοδο στη θάλασσα.

Πηγή

*

Οι Κούρδοι ανέκτησαν το διοικητικό κέντρο του Κομπανί

 Οι Κούρδοι ανέκτησαν το διοικητικό κέντρο του Κομπάνι
05/01/2015
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν χάσει έδαφος στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας, την οποία ελέγχουν πλέον μόνο κατά 20%, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

“Οι Μονάδες προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) που μάχονται τους τζιχαντιστές εδώ και τέσσερις μήνες ελέγχουν όλο το διοικητικό κέντρο” του Κομπανί, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.Οι Κούρδοι κατέλαβαν αυτή τη ζώνη μετά από σφοδρές μάχες, το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 14 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Νωρίτερα, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές πραγματοποίησε τουλάχιστον οκτώ αεροπορικές επιδρομές στο Κομπανί μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 8 το πρωί σήμερα.

Το ΙΚ προσπαθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταλάβει το Κομπανί καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τον Οκτώβριο είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του το 50% της πόλης.

Στο γειτονικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκτέλεσαν οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο. Στο μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες —η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί— αναφέρεται ότι οι οκτώ άνδρες είχαν υποσχεθεί ότι θα σταματούσαν να εργάζονται για την ιρακινή κυβέρνηση αλλά δεν τήρησαν τον λόγο τους. Σημειώνεται επίσης ότι οι επτά ήταν αξιωματικοί της ιρακινής αστυνομίας ενώ για τον όγδοο δεν δίνεται καμία πληροφορία.

Στις φωτογραφίες, επτά από τα θύματα φορούν πορτοκαλί φόρμα, παρόμοια με εκείνην που φορούσαν οι Δυτικοί όμηροι τους οποίους εκτέλεσε το ΙΚ τους τελευταίους μήνες.

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s