Κλιμακώνεται ο εμφύλιος των ελίτ για την Ελλάδα: Κομισιόν και άλλα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαικής πολιτικής ελίτ εναντίον του Grexit

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει ο Παύλος

….

Πριν παρουσιάσω το ρεπορταζ θα ήθελα να σχολιάσω ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κλιμακώνεται. Τα διεθνή ΜΜΕ κατακλύζονται από τις απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων, πολιτικών, δημοσιογράφων, αναλυτών, σχολιαστών που σπεύδουν να πάρουν θέση για το τι θα σήμαινε και τι επιπτώσεις θα είχε στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, μια Ελληνική ανταρσία απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Και, νομίζω, ότι έχουν δίκιο: Οι εξελίξεις στη χώρα μας θα μπορούσαν να γίνουν καταλύτης γενικότερων και πολύ σημαντικών εξελίξεων. Και μάλιστα τέτοιων που θα μπορούσαν τελικά να ανοίξουν και δρόμους με ορίζοντες πέρα και από αυτούς που σκέπτονται τα αριστερά επιτελεία. Επομένως: ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΨΗΛΑ 🙂

Για την ώρα αξίζει να παρακολουθήσετε ένα είδος εμφυλίου που έχει ξεσπάσει μέσα στις ελίτ, σχετικά με την «ελληνική περίπτωση» 🙂 .

….

 

«H συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ανίκα Μπράιτχαρτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Spiegel, υπενθυμίζοντας ότι «η Επιτροπή δε σχολιάζει φήμες ή σπέκουλες». Η ίδια, αρκέστηκε να παραπέμψει στη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στις 29 Δεκεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Επιτροπή αναμένει την ψήφο του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου. «Αυτό που προέχει είναι τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Εξάλλου, κληθείσα να υπενθυμίσει τι αναφέρει η Συνθήκη της ΕΕ σχετικά με την ακούσια έξοδο μιας χώρας- μέλους από την ευρωζώνη, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 143, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ, η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη». Συνέχισε, λέγοντας ότι το ευρώ έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του και ότι η ευρωζώνη διευρύνεται, καθώς από την 1η του έτους η Λιθουανία έγινε το 19ο μέλος της. «Το ευρώ είναι εδώ για να παραμείνει», πρόσθεσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το Grexit, ζητούν επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο

Την εκτίμηση πως το γεγονός ότι «οι γερμανικές δεξιές δυνάμεις, που προσπαθούν να δράσουν σαν σερίφης στην Ελλάδα ή στα άλλα κράτη-μέλη δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά πάνω απ’ όλα λάθος» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιττέλλα, σε συνέχεια του δημοσιεύματος του Der Spiegel σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Πιττέλα τονίζει ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να παράγουν μόνο τα συναισθήματα του θυμού και της απώθησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, αναφέρει ότι η τυφλή υπεράσπιση της λιτότητας θα ενθαρρύνει μόνο τα ευρωσκεπτικιστικά και ευρωφοβικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι μια υποθετική ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη και επιπλέον ενδεχόμενη έξοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο του ντόμινο», τονίζει ο Τζ. Πιττέλα.

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεσμεύεται να υποστηρίξει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να ανοίξει μια νέα εποχή, όπου η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πλήρως συνδυασμένη με την ευελιξία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, καθώς και με μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της απασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάβρωσης της δημοκρατίας, καταλήγει ο κ. Πιττέλα.

Εξάλλου, έκκληση να σταματήσει κάθε συζήτηση για το Grexit απηύθυνε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφστατ.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη είναι ανοησίες για τρεις λόγους: Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 74% των Ελλήνων δεν θέλουν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Δεύτερον, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη παραμένοντας μέλος της ΕΕ. Και τρίτον, θα κόστιζε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ, αν η Ελλάδα ήταν να επαναφέρει τη δραχμή. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι μόνο για τη Γερμανία το κόστος θα ήταν 80 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δημιουργήσουμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αντί να μιλάμε για ένα πιθανό Grexit, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση του προβλήματος των επενδύσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που το αντιμετωπίζουν», προσθέτει και τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό κενό 700 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γκι Φερχόφστατ προτίθεται να ζητήσει από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν να λάβει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, με το μήνυμα ότι «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι είμαστε σε αυτό το πλοίο μαζί και ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί».

Επίσης, η Ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία και να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, ο συμπρόεδρος της Ομάδας Φιλίπ Λάμπερτς, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να σέβονται τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αντί για ανάμιξη και απειλές, οι ηγέτες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δεσμευτούν να σεβαστούν πλήρως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με στόχο να εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

 

 

Πηγή: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2193480

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-km5

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s