The Guardian: «Τι θα γίνει στην Ελλάδα & στην Ευρώπη αν νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

http://wp.me/pPn6Y-kdb

The Guardian logoSIRIZA

Σε άρθρο του Guardian, υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη εκλογική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει πλήγμα για τις πολιτικές της λιτότητας στην ΕΕ. Αναφέρεται στην οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια μνημονίων παρομοιάζοντας την ελληνική δημοκρατία με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Ο αρθρογράφος του Guardian Όουεν Τζόουνς, επισημαίνει πως ο νέος κίνδυνος της Ευρώπης είναι η χρηματοπιστωτική επικυριαρχία επί των εθνικών οικονομιών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για όλους μας που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τη λιτότητα».

Ο Guardian αναφέρεται και στις υπόλοιπες εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει ότι «σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα, όπως το ισπανικό Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης».

«Υπάρχει όμως ένα μικρό εμπόδιο: Η αποφασιστική αντίσταση του κατεστημένου σε Ελλάδα και ΕΕ.

Η Ελλάδα διακυβερνήθηκε από μία ακροδεξιά χούντα κατά την περίοδο 1967 – 1974, και ακόμα ένα βαθύ αντιαριστερό μένος διαποτίζει το κράτος.

Η αστυνομία έχει διαβρωθεί από τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει κατηγορηθεί ακόμα και ότι βασάνισε αντιφασίστες διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος απείλησε με «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην οικονομία σε περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης. Ακόμα και κάποια μορφή πραξικοπήματος – αν και πιο διακριτική από αυτή των συνταγματαρχών το 1967 – δεν μπορεί να αποκλειστεί», σύμφωνα με τον Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, υποστήριξης της υποψηφιότητας του Στ Δήμα, και θυμίζει την ανάμειξή του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολυεθνικών κολοσσών μέσω του Λουξεμβούργου.

Διαβάστε εκτενή αποσπάσματα σε μετάφραση του capital.gr:

Ένας νέος πόλεμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη, που δεν θα γίνει όμως με όπλα και άρματα μάχης, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές που τα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνησης που απορρίπτει κατηγορηματικά τη λιτότητα. Βαρυσήμαντη στιγμή: θα συμβεί πρώτη φορά στα έξι χρόνια περικοπών και επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει όντως σε πιθανές εκλογές το επόμενο έτος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια να καταπνιγεί το πείραμα άμα τη γενέσει του. Αυτό δεν έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους θέλουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα τόσα χρόνια λιτότητας.

H Guardian περιγράφει τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευτεί στο 40,5% και οι έρευνες δείχνουν πώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πληγεί από τις περικοπές δαπανών, ακόμη και εν μέσω αύξησης της ζήτησης. Δεν είναι απορίας άξιον, παρατηρεί ο Guardian, που η χώρα βιώνει μια πολιτική πόλωση που προκαλεί συγκρίσεις με την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και επισημαίνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις.

Έπειτα από χρόνια κοινωνικής εξαθλίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρότι άλλαξε στάση στο αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, ζητά μια λύση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Έχει κατά νου το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος για μερική διαγραφή χρέους, όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1953. Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να έρθει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και όχι από τις περικοπές του προϋπολογισμού. Θέλει ένα ευρωπαϊκό New Deal που θα στηρίζεται από μια επενδυτική τράπεζα. Έναν πόλεμο, με κάθε μέσο, έναντια στην ενδημική φοροδιαφυγή της ελληνικής κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την απασχόληση, αύξηση κατώτατου μισθού και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε συμμαχία με δυνάμεις που τάσσονται κατά της λιτότητας, όπως το ολοένα πιο δημοφιλές ισπανικό κόμμα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας υπέρ μιας ποσοτικής χαλάρωσης και μιας ανάκαμψης που θα υποκινείται από την ανάπτυξη.

Πηγή

*

*

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ε.Ε.

Ένας νέος πόλεμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη, που δεν θα γίνει όμως με όπλα και άρματα μάχης, αλλά με τις αγορές και τα διατάγματα της ΕΕ. Η προειδοποίηση έρχεται από άρθρο της Guardian που περιγράφει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό «μέτωπο» κατά της λιτότητας.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Owen Jones, η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που απορρίπτει κατηγορηματικά τη λιτότητα. Σημαντική στιγμή: κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στα έξι χρόνια περικοπών και επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε τυχόν εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια να καταπνιγεί το πείραμα άμα τη γενέσει του, σημειώνει η Guardian. Και αυτό γιατί δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους θέλουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα τόσα χρόνια λιτότητας.

H Guardian περιγράφει τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευτεί στο 40,5% και οι έρευνες δείχνουν πώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πληγεί σοβαρά από τις περικοπές δαπανών. Δεν είναι απορίας άξιον, παρατηρεί ο Guardian, που η χώρα βιώνει μια πολιτική πόλωση που προκαλεί συγκρίσεις με την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και επισημαίνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις.

Έπειτα από χρόνια κοινωνικής εξαθλίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρότι άλλαξε στάση στο αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, ζητά μια λύση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Έχει κατά νου το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος για μερική διαγραφή χρέους, όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1953. Σύμφωνα με το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να έρθει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και όχι από τις περικοπές του προϋπολογισμού. Θέλει ένα ευρωπαϊκό New Deal που θα στηρίζεται από μια επενδυτική τράπεζα. Θέλει να κηρύξει πόλεμο, με κάθε μέσο, έναντια στην ενδημική φοροδιαφυγή της ελληνικής κοινωνίας. Θέλει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την απασχόληση, αύξηση κατώτατου μισθού και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε συμμαχία με δυνάμεις που τάσσονται κατά της λιτότητας, όπως το ολοένα πιο δημοφιλές ισπανικό κόμμα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας υπέρ μιας ποσοτικής χαλάρωσης και μιας ανάκαμψης που θα υποκινείται από την ανάπτυξη.

Ωστόσο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για το ΣΥΡΙΖΑ: με την Ελλάδα να έχει βιώσει το καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών από το 1967 έως το 1974, το αντι-αριστερό αίσθημα παραμένει ανεπτυγμένο. Στην αστυνομία έχουν διεισδύσει οπαδοί της Χρυσής Αυγής που φέρονται να έχουν βασανίσει αντι-φασίστες διαδηλωτές. Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας προειδοποίησε για ανεπανόρθωτη βλάβη της οικονομίας εάν η Ελλάδα αποκκλίνει της πορείας της. Κάποιου είδους πραξικόπημα -ακόμη και σε πιο ήπια μορφή από αυτό των Συνταγματαρχών το 1967- δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνει η Guardian. Και έπειτα υπάρχει ο επικεφαλής της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, o οποίος δύσκολα εμπνέει το δημοκρατικό αίσθημα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ψηφίσει με το λάθος τρόπο. Ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για πιθανή φυγή κεφαλαίων και «bank runs».

Εσωτερικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επικρίσεις από την αριστερή πτέρυγα. Αυτοί μοιράζονται απόψεις όπως αυτές του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή Οικονομικών στο LSE, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εντός μιας νομισματικής ένωσης και χαρακτηρίζει αφελή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφώσει την Ευρώπη.

Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι θα υπάρξει «σύγκρουση μεταξύ μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. και πως η Ελλάδα θα χτυπηθεί από εκβιασμούς και ενδεχόμενες «θανάσιμες πιέσεις» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα μπορούσαν να στραγγαλίσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες. Το «Grexit» μπορεί να συμβεί, είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

Ωστόσο, καταλήγει ο Guardian, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε άλλες δυνάμεις που μάχονται εναντίον της λιτότητας στην Ευρώπη. Και ενδεικτικά αναφέρεται στην πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από το κόμμα Podemos στην Ισπανία εντός του 2015. Ώθηση θα μπορούσαν να λάβουν και τα αντίστοιχα του γερμανικού Die Linke.

Πηγή

*

Advertisements

One thought on “The Guardian: «Τι θα γίνει στην Ελλάδα & στην Ευρώπη αν νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

  1. Ποτε ξανα στην παγκοσμια πολιτικη ιστορια δεν υπηρξε ενα κομα που να εχει αποτυχει παταγωδος πριν ακομα λαβει την εξουσια, μονο το ζαβα του τσιπραλεξη το εχουν καταφερει.Για ακομα μια φορα οι ελληνογιβωνες θα κανουν το θαυμα τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s